Dit liveblog is afgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen hier.
Finland maakt vanaf dinsdag officieel deel uit van de NAVO. Het land treedt dan toe tot de westerse militaire alliantie en kan daarmee rekenen op haar bescherming.
,,We zullen de Finse vlag voor het eerst hijsen hier op het hoofdkwartier", zei NAVO-chef Jens Stoltenberg. ,,Het zal een goede dag zijn voor de veiligheid van Finland, van Noord-Europa en van de NAVO als geheel." Ook Zweden, dat samen met Finland wilde toetreden maar nog op goedkeuring van Turkije en Hongarije wacht, wordt er veiliger op, aldus Stoltenberg.
De buitenlandministers van de NAVO-landen vergaderen dinsdag op het hoofdkwartier in Brussel. Het bondgenootschap viert op die dag ook zijn 74e verjaardag.
Finland vroeg een jaar geleden het NAVO-lidmaatschap aan. ,,Het enige wat nu nog rest is wat morgen plaatsvindt", zei de secretaris-generaal. Turkije levert dan de ratificatiepapieren in, waarop ook Finland de laatste formaliteiten kan afronden en om 15.30 uur de Finse vlag op het hoofdkwartier wordt gehesen.
© AP — NAVO-chef Jens Stoltenberg. De Russische justitie beschuldigt de Oekraïense geheime dienst ervan, met behulp van aanhangers van de gevangen gezette Russische oppositieleider Aleksej Navalni, een terroristische moordaanslag te hebben gepleegd. Bij een bomexplosie zondag in een café in Sint-Petersburg is de 'oorlogsblogger' Vladlen Tatarski gedood. Hij deed verslag van de oorlog in Oekraïne waar hij een fel voorstander van was. Tatarski had meer dan 560.000 volgers op Telegram en was een van de invloedrijkste militaire bloggers in het land.
De politie heeft in Sint-Petersburg een jonge vrouw aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de explosie, die plaatsvond toen Tatarski vragen beantwoordde en een lezing gaf in het café. Het Russische Openbaar Ministerie heeft ondertussen beelden vrijgegeven waarop Daria Trepova bekent de bom te hebben meegebracht.
Over haar rol of motief is weinig bekend, maar media berichten dat ze eerder is opgepakt bij demonstraties tegen de oorlog in Oekraïne en dat haar man als mogelijke dienstplichtige het land uit is gevlucht. Volgens onderzoekers van het Nationale Antiterrorismecomité is ze aanhanger van de beweging die Anticorruptie Fonds heet en die door Navalni is gesticht en geleid.
De bekende Russische militaire blogger Vladlen Tatarski is zondag omgekomen bij een bomexplosie in een café in Sint-Petersburg. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky brengt komende woensdag een bezoek aan Polen, meldt een adviseur van de Poolse president. Het gaat om een officieel bezoek.
,,Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van president Andrzej Duda. Er zullen lange, uitgebreide gesprekken zijn, niet alleen over de veiligheidssituatie, maar ook over economische en politieke steun", zei Duda's adviseur Marcin Przydacz tegen radiostation RMF.
Verder heeft Zelensky onder meer een ontmoeting met Oekraïense vluchtelingen. Veel Oekraïners vluchtten naar Polen na de Russische invasie vorig jaar. Polen leverde bovendien als eerste land straaljagers aan Oekraïne en het land speelde een voortrekkersrol bij de totstandkoming van een internationale coalitie die moderne Leopard 2-tanks levert.
Het is niet het eerste bezoek van Zelensky aan Polen sinds er oorlog in zijn land woedt. In december en februari was hij ook al in Polen voor ontmoetingen met Duda.
© AFP — De Oekraïense president Volodymyr Zelensky brengt komende woensdag een bezoek aan Polen. Enkele minuten voor de Russische oorlogsblogger Vladlen Tatarski gisteren om het leven kwam bij een explosie in een café, kreeg hij een beeldje overhandigd. Daarin zaten volgens bronnen in de Russische media explosieven verstopt.
Volgens een getuige in het Russische persbureau Tass zat de bom in het beeldje. Telegram-kanaal Mash deelde een video die dat verhaal ondersteunt: te zien is hoe Tatarski als cadeau een beeldje in de vorm van een soldaat overhandigd krijgt. Minuten later zou de bom zijn afgegaan. Dat duidt erop dat het om een gerichte aanslag gaat.
© Screenshot video — Tatarski krijgt hier een beeldje overhandigd. Volgens Russische bronnen zat hierin de bom verstopt die hem het leven kostte. Het Oekraïense leger houdt volgens Kyiv nog stand in Bachmoet. Oekraïne wijst de bewering van de Wagner Groep dat het Russische huurlingenleger de stad heeft ingenomen van de hand.
,,De vijand heeft zijn offensief in Bachmoet niet gestaakt. Maar Oekraïense strijdkrachten verdedigen de stad tijdens de talrijke aanvallen heldhaftig", aldus de legerleiding in de nacht van zondag op maandag in een Facebookbericht.
De Wagner Groep zei eerder in de nacht van zondag op maandag Bachmoet 'in juridische zin' te hebben veroverd. De leider van de groep, Jevgeni Prigozjin, liet daarbij weten dat zijn troepen de Russische vlag hadden gehesen op het gemeentehuis van de stad.
© REUTERS — Het Russische huurlingenleger Wagner Groep zegt Bachmoet 'in juridische zin' te hebben veroverd. De leider van de groep, Jevgeni Prigozjin, liet zondagavond weten dat zijn troepen de Russische vlag hebben gehesen op het gemeentehuis van de Oost-Oekraïense stad, die al maandenlang het middelpunt vormt van felle gevechten.
,,Vanuit een juridisch oogpunt is Bachmoet ingenomen", aldus Prigozjin in een geluidsopname die hij deelde via Telegram. Daar deelde hij ook videobeelden waarop hij een Russische vlag vasthoudt met daarop een eerbetoon aan de militaire blogger Vladlen Tatarski, die eerder zondag omkwam bij een bomaanslag in een café in Sint-Petersburg.
,,De commandanten van de units die het gemeentehuis en het hele centrum hebben ingenomen zullen deze vlag uithangen", aldus Prigozjin. ,,Dit is het Wagner-privéleger, dit zijn de mannen die Bachmoet hebben ingenomen. Wettelijk gezien is het van ons."
Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de claim van Prigozjin.
Na een reeks Russische aanvallen op Oekraïense steden met nieuwe burgerslachtoffers ziet president Volodymyr Zelensky een militaire overwinning als de 'enige weg' naar veiligheid.
,,Er is geen andere weg, en er kan geen andere weg zijn", zei hij in een videotoespraak. Voor de 'kwaadaardige staat' Rusland, zei hij, is het de norm geworden om huizen te beschieten met raketwerpers, om raketten af te vuren op steden, om normale dorpen en mensen te bombarderen. Deze staat moet volledig worden verslagen, militair, economisch, politiek en juridisch. ,,Het eerste punt is het militaire", zei Zelensky. ,,En dat zal ook worden uitgevoerd."
Een bekende Russische militaire blogger is zondag omgekomen bij een explosie in een café in Sint-Petersburg, meldt het Russische persbureau RIA. Vermoedelijk is er een bom afgegaan. Zeker zestien mensen raakten gewond bij de explosie in het centrum van de op een na grootste stad van Rusland.
Pro-Kremlinblogger Vladlen Tatarski heeft zich geregeld achter de Russische invasie in Oekraïne opgesteld. Het is onduidelijk of hij een doelwit was. Ook is onduidelijk wie er achter de ontploffing zit.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de dood van Tatarski, wiens echte naam Maxim Fomin was, bevestigd. Hij had meer dan 560.000 volgers op Telegram en was een van de prominentste van de invloedrijke militaire bloggers.
Het café waar de bom ontplofte was ooit van Jevgeni Prigozjin, eigenaar van het Wagner-privéleger dat in Oekraïne voor Rusland vecht. De organisatoren van de bijeenkomst in het café, de Cyber Front Z-beweging, zeiden volgens lokale media in een reactie dat er veiligheidsmaatregelen waren genomen, maar dat die onvoldoende zijn gebleken.
Als Tatarski het doelwit was, zou het de tweede moord op Russische bodem zijn op een spraakmakende figuur die verband houdt met de oorlog in Oekraïne. Moskou beschuldigde de Oekraïense geheime dienst in augustus van de moord op Daria Doegina. Deze dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin kwam om bij een autobomaanslag. Kyiv ontkende betrokkenheid, maar ook vanuit de VS kwamen berichten dat dat anders zou liggen.
© REUTERS — Hulpdiensten bij de ravage in en om het café. Zondag is het precies een jaar geleden dat de wreedheden in Boetsja bekend werden, de voorstad van Kyiv waar de Russen vele tientallen burgers vermoordden. Correspondent Jan Hunin keerde er terug. ,,Een nachtmerrie was het. Vergeven kan niet.”
Het kabinet moet praten over de mogelijkheid om nog dit jaar extra financiële steun te geven aan Oekraïne, vindt minister van Financiën Sigrid Kaag. ,,Dat is een reële zaak", zegt Kaag vanuit Kyiv tegen het ANP. De bewindsvrouw bezocht zondag de Oekraïense hoofdstad en ontmoette daar onder anderen haar Oekraïense ambtsgenoot en de minister van Economische Zaken.
Nederland kondigde voor dit jaar al 2,5 miljard euro aan steun aan, waarbij de nadruk op militaire steun lag. Kaag hoorde in de Oekraïense hoofdstad ,,dat het heel hard gaat met het uitgeven van het geld. Het is ook nodig. We zullen met elkaar gaan spreken over een optopping", aldus de bewindsvrouw. Ze benadrukt wel dat het kabinet nog in gesprek gaat over de Voorjaarsnota, wanneer het kabinet besluiten neemt over de begroting.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) keurde vrijdag een vierjarig financieringspakket van zo'n 14,4 miljard euro goed. Ook is een tranche van 180 miljoen euro aan Nederlands geld toegewezen.
Volgens Kaag geeft het Oekraïense kabinet aan te hopen op voorspelbaarheid als het gaat om financiële steun, zodat Oekraïne beter zicht heeft waarop ze kunnen rekenen. Maar er werd ook gevraagd om 'zicht op de toekomst: met elkaar gaan bepalen hoe je herstel gaat invullen'. De minister denkt dat Nederlands geld op termijn niet alleen maar naar wederopbouw en militaire steun gaat, maar ook naar investeringen in de economie.
Oekraïne wil na de oorlog investeren in een modernere economie. Er wordt gesproken over risicofinanciering in de private sector, zodat bedrijven kunnen innoveren. Maar Oekraïne heeft noodgedwongen door de oorlog ook veel militaire kennis opgebouwd. Een 'militair-industriële' sector zou in het land mogelijk ook kansrijk zijn na de wederopbouw, voorspelt de bewindsvrouw.
Kaag bezocht in Oekraïne onder meer een opvanglocatie voor binnenlandse vluchtelingen. Dat zijn projecten waar nu nog veel geld heen gaat. Voorlopig blijft het ook belangrijk om'alles op alles te zetten om te zorgen dat Oekraïne de oorlog zo snel mogelijk wint', aldus de vicepremier. Nederland zal een 'aanjager' blijven van steun aan Oekraïne binnen de NAVO en de Europese Unie. ,,En vanuit financiën ook juist binnen het IMF."
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken hebben elkaar per telefoon gesproken. De twee bespraken onder meer de recente arrestatie van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich in Jekaterinenburg, zo'n 1400 kilometer ten oosten van Moskou. Gershkovich zou op heterdaad zijn betrapt op spionage.
Lavrov zei tegen Blinken dat het 'onaanvaardbaar' is dat de VS de zaak 'politiseren'. Hij voegde daaraan toe dat Gershkovich, die voor zakenkrant The Wall Street Journal werkt, zich voor een rechtbank zal moeten verantwoorden. Het gesprek zou op Amerikaans initiatief hebben plaatsgevonden.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak Blinken tegenover Lavrov zijn 'ernstige bezorgdheid' uit over de 'onaanvaardbare detentie' van Gershkovich door Rusland. Blinken riep op tot zijn onmiddellijke vrijlating. President Joe Biden deed dat vrijdag ook al.
Oekraïne heeft een twaalfpuntenplan opgesteld voor de Krim zodra het schiereiland is heroverd op Rusland. Het plan voorziet onder meer in de sloop van de in 2018 geopende brug die het schiereiland verbindt met het Russische vasteland.
Het schiereiland zal worden 'gezuiverd' van mensen die de Russische autoriteiten hebben bijgestaan sinds de inlijving van de Krim in 2014, schrijft Oleksiy Danilov, secretaris van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad op Facebook. Medewerkers van de Russen en 'verraders' van de Oekraïense staat zullen in de tweede fase van het plan worden berecht. Russen die zich na februari 2014 op het schiereiland hebben gevestigd, moeten worden uitgezet en aankopen van onroerend goed worden nietig verklaard.
Verder komt er een grootschalig 'ontgiftingsprogramma' om de gevolgen van Russische propaganda ongedaan te maken, aldus Danilov. Politieke gevangenen, onder wie veel Krim-Tataren, moeten onmiddellijk worden vrijgelaten, zegt hij.
De Russische president Vladimir Poetin bezocht de Krim afgelopen maand, precies negen jaar nadat Rusland het schiereiland annexeerde. Sinds hij zijn leger in februari vorig jaar opdracht gaf Oekraïne binnen te vallen, zijn er een aantal explosies en droneaanvallen op de Krim gemeld waarbij Russische wapens en munitie zijn vernietigd, maar Oekraïne heeft die niet officieel opgeëist.
Oekraïne zegt nooit akkoord te zullen gaan met een vredesakkoord zonder dat de Krim wordt teruggegeven. Onder anderen de Franse president Emmanuel Macron heeft daar steun voor uitgesproken.
Uit een Russische kolenmijn vlakbij de grens met Oekraïne zijn ruim 200 mijnwerkers gered nadat rookontwikkeling was ontstaan. Het incident deed zich voor bij de Obukkhovskaya-mijn bij de stad Zverevo in het zuiden van Rusland. Volgens de autoriteiten raakte de mijn gevuld met rook. Het is onduidelijk wat de oorzaak was. In totaal zijn 229 mijnwerkers geëvacueerd. Er zijn geen slachtoffers gevallen, aldus de lokale autoriteiten.
De oorlog heeft al het leven gekost van 262 Oekraïense atleten. Ook zijn 363 sportfaciliteiten verwoest. Dat heeft de minister van sport van Oekraïne, Vadym Huttsait, gezegd.
Huttsait ontmoette zaterdag de president van de internationale gymastiekfederatie (FIG), Morinari Watanabe. De Oekraïense minister vroeg hem Russische atleten van de Olympische Spelen en internationale wedstrijden te weren. ,,Ze steunen allemaal deze oorlog en wonen evenementen bij die ter ondersteuning van deze oorlog worden gehouden.''
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft aanbevolen Russische en Belarussische atleten geleidelijk onder neutrale vlag weer toe te laten tot wedstrijden. Er is nog geen besluit genomen over hun deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Oekraïne verbiedt eigen atleten deel te nemen aan kwalificatiewedstrijden voor de Spelen als daar ook Russen meedoen. Het IOC is verbolgen over dat besluit.
'Zeer veel' van van de ongeveer 200.000 doden en gewonden die sinds het begin van de invasie in Oekraïne aan Russische zijde vielen, zijn volgens het Britse ministerie van Defensie niet te wijten aan gevechtshandelingen maar aan het overmatig drinken van alcohol.
Ze verwijst naar een bericht dat een Russische nieuwszender afgelopen week op Telegram plaatste. Daarin stond volgens Britse inlichtingendiensten dat 'extreem veel incidenten, misdaden en sterfgevallen het gevolg waren van alcoholconsumptie onder de Russische troepen.' Commandanten beschouwen het 'alomtegenwoordige alcoholmisbruik' waarschijnlijk als 'bijzonder schadelijk voor de effectiviteit van de strijd'.
De Britten merken op dat 'zwaar drinken' wijdverbreid is in de Russische samenleving en lange tijd gold als 'een stilzwijgend geaccepteerd onderdeel van het militaire leven, zelfs tijdens gevechtsoperaties'.
Andere belangrijke oorzaken van niet-gevechtsgerelateerde slachtoffers zijn volgens het op 27 maart geplaatste bericht waarschijnlijk 'slechte training in het omgaan met wapens, verkeersongevallen en verwondingen door warmte of kou zoals onderkoeling.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky (45) heeft opgeroepen tot hervorming van de VN-Veiligheidsraad. Aanleiding is het Russische voorzitterschap deze maand.
,,Russische artillerie doodde vrijdag nog een vijf jaar oud kind en nu neemt Rusland het voorzitterschap over van de Veiligheidsraad. Er is nauwelijks iets anders denkbaar dat het volledige failliet van dit orgaan beter demonstreert'', zei hij zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.
Vóór Zelensky had ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba de wijziging al bekritiseerd als een "slechte aprilgrap".
De VN-Veiligheidsraad telt vijftien leden waarvan vijf permanente. Dat zijn naast Rusland China, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het voorzitterschap rouleert maandelijks in alfabetische volgorde, waarbij naast de vijf permanente leden ook de tien niet-permanente leden aan de beurt komen. Rusland was voor het laatst voorzitter in februari 2022, toen het Oekraïne binnenviel.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba noemde de wisseling van het voorzitterschap van de intergouvernementele organisatie eerder al 'de slechtste aprilgrap ooit'. Hij riep de leden van de VN-Veiligheidsraad op pogingen van Rusland om zijn presidentschap te misbruiken, te voorkomen.
Een Oekraïense rechtbank heeft het hoofd van het wereldberoemde holenklooster in Kyiv zaterdag twee maanden huisarrest opgelegd. De geestelijke van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk wordt verdacht van het aanwakkeren van religieuze geschillen en het rechtvaardigen van de Russische invasie van Oekraïne, meldden Oekraïense media.
Metropoliet Pavel is de abt van het Kyiv-Pechersk Lavra-klooster. Bij hem werd in de rechtszaal een elektronische enkelband aangebracht en hij mag voorlopig geen contact met gelovigen hebben. De 61-jarige kerkvader ontkent de beschuldigingen en spreekt van een 'politiek proces'.
Aanklager Yevhen Zavistovskyi noemde het huisarrest en de elektronische armband als 'voorzorgsmaatregelen' in afwachting van het verdere verloop van de zaak tegen het klooster.
Pavel verscheen voor de rechtbank nadat hij was ondervraagd door de geheime dienst van Oekraïne (SBU), die de geestelijke een reeks beschuldigingen voorlegde. Volgens het Russische staatspersbureau Tass wees de rechtbank Pavels verzoek om kerkdiensten bij te wonen af en moet hij zijn huisarrest van zestig dagen uitzitten in een dorp zo'n 40 km ten zuidoosten van Kyiv.
Volgens de geestelijke is het huis niet geschikt voor bewoning. ,,Er is niets om op te slapen of te koken en geen verwarming en elektriciteit. Maar het is oké, ik zal het allemaal doorstaan'', zei hij in de rechtszaal. Pavel woont normaliter in een accommodatie in het 980 jaar oude kloostercomplex in de Oekraïense hoofdstad.
Kyiv treedt hard op tegen de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (UOC), die volgens de autoriteiten pro-Russisch is en samenwerkt met Moskou. De kerk, die de beschuldigingen ontkent, was ondergeschikt aan het Patriarchaat van Moskou maar scheidde zich in mei 2022 naar eigen zeggen af. Sinds begin 2022 zijn strafzaken geopend tegen 61 UOC-geestelijken van wie zeven al schuldig werden bevonden.
Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.
Voor het eerst maakt defensie volgens Tsimlianski gebruik van internet voor de oproepen. Waar dat niet mogelijk is blijft de oproep per post worden verstuurd. De oproepen gaan naar mannen in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. Die hebben sinds vijftien jaar een dienstplicht van één jaar. Daarvoor was het langer.
Bij de Russische strijdkrachten werken naar schatting zeker 1,15 miljoen mensen, onder wie circa 830.000 actieve militairen. De inval in Oekraïne in februari 2022 heeft de Russische strijdkrachten op veel terreinen teleurgesteld. Jarenlange corruptie binnen de gelederen, achterstallig onderhoud van materieel en gebrekkige tactische en operationele samenwerking van legeronderdelen hebben de opmars doen vastlopen. Honderdduizenden Russen zijn sinds de invasie van Oekraïne naar het buitenland gegaan om de dienstplicht te ontlopen.
© ANP / EPA / Anatoly Maltsev — 'Rusland dienen is een echte baan' staat te lezen op een billboard in Rusland. Het Duitse leger zal ook na 2030 tekorten hebben aan militair materiaal. Dat heeft minister van Defensie Boris Pistorius verklaard aan de krant Welt am Sonntag. ,,We weten allemaal dat de tekorten niet volledig weggewerkt kunnen worden tegen 2030. Daarom moeten we prioriteiten stellen”, aldus Pistorius.
Door wapenleveringen aan Oekraïne om het land bij te staan in de oorlog tegen Rusland, zijn er ook manco’s ontstaan in de capaciteiten van het Duitse leger. Pistorius verklaarde in januari dat hij hierover in gesprek zal gaan met de wapenindustrie.
De Oekraïense politie heeft een huiszoeking uitgevoerd bij het hoofd van het wereldberoemde Holenklooster in Kyiv. De spanningen lopen al langer op tussen de Oekraïense regering en het historisch belangrijke klooster. Kyiv stelt dat het klooster nog banden heeft met Moskou.
Het Holenklooster van Kyiv werd in 1051 gesticht en geldt als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
,,Ze zeiden dat ik verdacht word van het werken voor Rusland", verklaarde metropoliet Pavel in een videoboodschap verspreid via het Russische overheidsgecontroleerde persbureau Ria Novosti. Hij werd naar eigen zeggen ook opgeroepen voor verhoor, vanwege aanklachten van religieuze 'agitatie' en belediging van de Oekraïense president. Metropoliet Pavel ontkent de aantijgingen.Er is al maanden ophef over het klooster. De Oekraïense regering verdenkt de Oekraïens-Orthodoxe Kerk die het klooster bestuurt van spionage en opruiing voor Moskou.
© AFP — Gelovigen van de Oekraïens-orthodoxe kerk, beschuldigd van het onderhouden van banden met Moskou clashen met pro-Oekraïense activisten voor het historische klooster in Kyiv. Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft de Russische legerstafchef Valery Gerasimov nauwelijks vooruitgang geboekt sinds hij in januari persoonlijk de leiding nam over de speciale militaire operatie in Oekraïne. In een update schrijft het Britse ministerie dat Gerasimov heeft gefaald met zijn winteroffensief waarmee hij de controle wilde krijgen over heel de Donbas. Hier en daar wisten de Russen een bres te slaan in de verdedigingslinie van Oekraïne dit leidde tot een enorm verlies van mensenlevens. Tienduizenden Russische soldaten zouden zijn gesneuveld. Gerasimov is al tien jaar legerstafchef en de Britten sluiten niet uit dat hij met zijn acties beziet in hoeverre Moskou falen accepteert.
© AFP — Valery Gerasimov Het Internationaal Olympisch Comité is kritisch op het besluit van de Oekraïense regering om de sporters van het land niet mee te laten doen aan kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. ,,Oekraïne heeft alleen zichzelf ermee, het zal vooral de sporters schaden”, verklaarde het IOC. ,,Het zal geen enkele positieve invloed hebben op de oorlog die het IOC fel veroordeelt en waar iedereen een einde aan wil.” De regering van Oekraïne is boos dat het IOC Russische en Belarussische sporters onder neutrale vlag weer toe wil laten bij internationale sportwedstrijden.
De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.
In de bezette gebieden zitten volgens Milley honderdduizenden Russen. Over Zelensky's doel zegt hij dat het 'niet onmogelijk is' om te bereiken. ,,Ik zeg alleen dat het een zeer moeilijk taak is.'' Kyiv ziet het vertrek van het Russische leger als een voorwaarde voor vrede. Een wapenstilstand wordt als onacceptabel gezien, omdat Rusland dan nog steeds de controle heeft over delen van Oekraïne.
De Verenigde Staten zijn een van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne in de ruim een jaar durende strijd tegen Rusland. De Amerikanen leveren miljarden aan steun. Er zijn volgens Milley geen plannen om langeafstandsraketten van het type ATACMS te sturen. ,,We hebben er zelf relatief weinig van en we moeten ervoor zorgen dat we onze eigen munitievoorraden onderhouden.''
© AP — Mark Milley Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.
De westerse landen die aanwezig waren bij de vergadering van de raad zien de kernwapens in Belarus als een bedreiging. ,,Dit is een klap voor de stabiliteit in Europa en de internationale vrede en veiligheid'', zei de Franse ambassadeur. De vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk benadrukte dat Rusland niet geprovoceerd wordt, zoals Moskou beweert. ,,Niemand bedreigt Ruslands soevereiniteit.''
Rusland vindt dat er geen verschil is tussen de aanwezigheid van Russische kernwapens in Belarus en Amerikaanse kernwapens in Europese Navo-landen.
China en Brazilië spraken zich in algemene zin uit tegen de verspreiding van kernwapens. Zelfs al zou het Kremlin zijn uitgelokt door het Westen, dan rechtvaardigt dat in de ogen van Brasilia deze actie nog niet. ,,Reageren op elke vermeende nucleaire dreiging met het plaatsen van wapens in een niet-kernmacht, is een schending van de non-proliferatie", verwees de Braziliaanse ambassadeur naar het verdrag dat de verspreiding van kernkoppen tegen moet gaan. China eiste de terugtrekking van alle kernwapens die in het buitenland zijn geplaatst.
De inzet van acht Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen in Polen zit erop. Ze waren twee maanden op de basis Malbork gestationeerd om onder meer het noordelijk deel van het Navo-luchtruim te bewaken. De F-35's stegen vier keer op om Russische toestellen te onderscheppen, aldus Defensie.
Vier F-35's zijn in deze periode ingezet voor een trainingsprogramma met bondgenoten. ,,We hebben weer ervaren wat wij en onze bondgenoten kunnen. Maar uiteraard ook wat de beperkingen zijn als het erop aankomt", aldus luitenant-kolonel Guido Schols, die leiding gaf aan het detachement.
Ongeveer 170 mannen en vrouwen waren mee met de acht vliegtuigen. Begin volgende week keren de F-35's terug naar Nederland.
De Amerikaanse president Joe Biden roept op tot de vrijlating van de in Rusland opgepakte journalist Evan Gershkovich. De Amerikaan blijft er voorlopig vastzitten op verdenking van spionage, in afwachting van zijn proces.
,,Laat hem gaan", zei Biden toen hij in het Witte Huis vragen van de pers beantwoordde. Het Witte Huis had de arrestatie eerder al veroordeeld en waarschuwt Amerikanen niet naar Rusland af te reizen. Amerikaanse burgers in Rusland krijgen het advies het land voor hun eigen veiligheid te verlaten.
De 31-jarige journalist van The Wall Street Journal werd opgepakt in Jekaterinenburg, zo'n 1400 kilometer ten oosten van Moskou waar hij nu wordt vastgehouden. Zijn voorarrest duurt tot en met 29 mei, maar kan nog worden verlengd. Gershkovich kan worden veroordeeld tot maximaal twintig jaar cel. De details van zijn zaak zijn niet openbaar gemaakt.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag samen met Europese leiders een bezoek gebracht aan Boetsja. De voorstad van Kyiv werd precies een jaar geleden bevrijd, nadat er onder de Russische bezetters een bloedbad had plaatsgevonden.
Zelensky verklaarde in Boetsja onder meer dat in Oekraïne wordt gestreden voor vrijheid en dat zijn land die strijd zal winnen. ,,Het Russische kwaad zal vallen, precies hier in Oekraïne, en zal niet meer kunnen opstaan", aldus de president. Hij was samen met de leiders van Kroatië, Slovenië, Slowakije en Moldavië naar Boetsja afgereisd. Ze herdachten er de slachtoffers van de oorlog.
Het bloedbad in Boetsja staat volgens Zelensky 'symbool voor de wreedheden' van het Russische leger. De plaats werd aan het begin van de Russische invasie ingenomen en werd na 33 dagen bevrijd. Na de Russische terugtrekking werden tientallen lichamen op straat aangetroffen, een deel met vastgebonden handen. Beelden hiervan gingen heel de wereld over.
© AFP — Zelensky spreekt in Boetsja. Russische en Belarussische tennissers zijn komende zomer welkom op Wimbeldon. Ze moeten dan wel onder neutrale vlag deelnemen. Dat is een wijziging ten opzichte van vorig jaar, toen de organisatie van het Britse grandslamtoernooi de deur dicht hield voor tennissers uit beide landen, vanwege de oorlog in Oekraïne.
De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft in een toespraak tot het parlement en de natie gezegd dat door de steeds verder opgevoerde westerse steun aan Oekraïne een kernoorlog dreigt te worden geprovoceerd. Er moet onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf een wapenstilstand komen in Oekraïne en er moet worden gesproken over een vredesregeling voor de lange termijn, zei Loekasjenko.
Ook Amerikaanse satellieten die de Oekraïense strijdkrachten helpen, maken van de strijd in Oekraïne 'een totale oorlog en brengen een nucleaire oorlog dichterbij' vreest Loekasjenko. Hij heeft net ingestemd met de plaatsing van tactische kernwapens uit Rusland op het grondgebied van Belarus. Volgens Loekasjenko is dat voor de handhaving van de vrede en de veiligheid van zijn land.
Belarus is de enige bondgenoot van Rusland in de regio en heeft een grens van circa 1000 kilometer met Oekraïne. Russische troepen gebruikten het land vorig jaar als springplank bij de aanval op Oekraïne.
Een Rus die veertien jaar de cel in moest voor moord, heeft door het rekruteringssysteem van de huurlingengroep Wagner de gevangenis vervroegd kunnen verlaten en is meteen bij thuiskomst weer aan het moorden geslagen. De 28-jarige Ivan Rossomachin mocht enkele dagen met vakantie van de Wagner-groep, met alle gevolgen van dien: hij vermoordde zijn eigen moeder.
De vrouw werd zwaar mishandeld en met meerdere steekwonden gevonden door een van de buren. Haar zoon werd meteen in hechtenis genomen en bekende de daad.
Voor zijn vorige moord werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar, maar hij kon na drie jaar al vrijkomen doordat hij gebruikmaakte van Wagners rekruteringssysteem. Via deze regeling krijgen gevangen gratie wanneer ze zes maanden in Oekraïne gaan vechten.
De 28-jarige Rus was tot mei 'op vakantie', al had hij er wel mee ingestemd eerder dan gepland terug te keren naar het front. Hij was maar acht dagen thuis toen hij opnieuw een moord beging.
Enkele dagen voor de moord haalde Rossomachin nog het lokale nieuws. Bewoners van zijn Russisch geboortedorpje, in de buurt van de stad Kirov in het westen van Rusland, dienden een klacht in bij de plaatselijke politie nadat hij dronken door het dorp zwierf met een hooivork en een bijl.
Hij zou met de bijl ruiten van voertuigen op straat hebben ingeslagen. ,,We slapen ‘s nachts niet”, zei een van de bewoners aan de lokale nieuwszender. Een ondernemer in de buurt vertelde dat zijn werknemers bang waren om naar hun werk te komen terwijl Rossomachin door het dorp heen raasde.
,,Het was te verwachten dat hij zich opnieuw vreemd zou gedragen”, getuigde de politiechef. ,,Hij is extreem onvoorspelbaar en problematisch. Je kunt alles verwachten van deze smeerlap.”
De Amerikaanse regering heeft na de arrestatie van een Amerikaanse journalist in Rusland nogmaals gevraagd aan Amerikaanse staatsburgers om onmiddellijk dat land te verlaten. ,,De aanwezigheid van Amerikanen in Rusland is zorgwekkend”, verklaarde John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, donderdag.
Kirby zei dat de arrestatie van Evan Gershkovich, een correspondent van The Wall Street Journal op verdenking van spionage als een verrassing kwam. Er waren geen waarschuwingen en ook geen aanwijzingen dat Rusland grote acties zou ondernemen ten aanzien van journalisten in het algemeen, aldus nog Kirby. Het is volgens hem ook nog te vroeg om te zeggen of dit het geval is.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt landgenoten al langer af om naar Rusland te reizen, onder andere vanwege het risico op onterechte arrestaties. Het is niets nieuws voor Moskou om Amerikanen vast te houden of stappen te zetten tegen een vrije en onafhankelijke pers, besloot Kirby.
Gershkovich werd opgepakt in de stad Jekaterinenburg en voor twee maanden in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van 'spionage in het belang van de Amerikaanse regering'. De journalist had eerder deze week nog een artikel gebracht over de vertraging van de Russische economie als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties. Hij werkte ook mee aan artikels over de Wagner-groep, een beruchte Russische privémilitie die met haar huurlingen een sleutelrol speelt bij de belegering van de Oekraïense stad Bachmoet.
De atleten van Oekraïne hebben donderdag officieel de opdracht gekregen om wedstrijden met sporters uit Rusland of Belarus te boycotten. Dat heeft het Oekraïense kabinet beslist, zo maakte kabinetsminister Oleh Nemchinov bekend. Het besluit geldt voor alle wedstrijden, met inbegrip van de kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Het besluit is genomen op voorstel van de minister van Jeugd en Sport en de voorzitter van het Oekraïens olympisch comité, Vadym Gutzeit. Mochten atleten toch deelnemen aan wedstrijden met sporters uit Rusland en Belarus, dan kunnen de betreffende bonden hun nationale status ontnomen worden.
De beslissing van de Oekraïense regering is een reactie op de aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om sporters uit Rusland en Belarus als neutrale deelnemers toch tot wedstrijden toe te laten.
Turkije heeft als laatste Navo-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De ratificatie was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.
Daarmee is Helsinki, op enkele technische formaliteiten na, het 31ste lid geworden van de alliantie. 29 Navo-landen hadden al veel eerder ingestemd. Maandag kwam ook Hongarije over de brug. Met Turkije is nu iedereen aan boord.
Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote Navo-top in Vilnius in juli van start gaat.
Finland ging er, net als Zweden, lang prat op dat het bij geen enkele militaire alliantie was aangesloten. Maar daar bracht de Russische invasie in Oekraïne verandering in. Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de Navo betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen.
De Europese Unie 'veroordeelt' de aanhouding van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich door Rusland. Dat laat EU-buitenlandchef Josep Borrell weten via Twitter.
'Journalisten moeten vrij hun beroep kunnen uitoefenen en verdienen bescherming. De Russische autoriteiten tonen opnieuw hun systematische minachting voor mediavrijheid.'
Premier Mark Rutte levert vrijdag via een videoboodschap een bijdrage aan de Boetsja-top, die markeert dat het precies één jaar geleden is dat de Oekraïense stad werd bevrijd van de Russische troepen. De door Oekraïne georganiseerde top is deels digitaal. Ook onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Belgische premier Alexander de Croo doen op afstand mee.
De Russen vielen Oekraïne in februari vorig jaar binnen en kregen al snel Boetsja in handen, een stadje vlakbij de hoofdstad Kyiv. Nadat de Russische militairen na enkele weken waren verdreven, werden zeker vierhonderd lichamen gevonden. Het waren vooral gedode burgers. Het onderzoek naar het bloedbad loopt nog.
In andere bevrijde steden zoals de Oost-Oekraïense stad Charkov werden martelkampen ontdekt. De Russen trokken zich na een maandenlange belegering van de stad en de omgeving terug in september, na een groot Oekraïens offensief. Ook daar werden vele honderden gedode burgers gevonden.
Rutte zal in de video-opname stilstaan bij de verschrikkingen in Boetsja. Zelf bezocht hij de stad in juli vorig jaar, tijdens zijn bezoek aan het door geweld geteisterde land.
© videostill — Premier Mark Rutte. Oekraïne heeft nog maar de controle over een derde van Bachmoet, bevestigt een adviseur van de president na meldingen van internationale waarnemers. De stad in het oosten van het land is al maanden het toneel van een bloedige strijd met de Russen.
De adviseur ontkent dat de stad wordt omsingeld door Russische troepen. Onder anderen Jevgeni Prigozjin van het Russsiche huurlingenbedrijf Wagner Groep had verklaard dat Bachmoet 'praktisch omsingeld' was. Vorige week zei Prigozjin dat 70 procent van de stad was ingenomen.
Oekraïne meldde vorige week dat de situatie rond Bachmoet was gestabiliseerd en dat het leger snel met een tegenoffensief begint. De stad had voor de Russische invasie ongeveer 70.000 inwoners. De meeste mensen zijn vertrokken en de stad is door de oorlog grotendeels verwoest.
© AFP — Oekraïense strijdkrachten vuren een howtitzer af op Russische troepen nabij Bachmoet. De Verenigde Staten roepen alle Amerikanen in Rusland op om het land direct te verlaten. Het gaat om Amerikanen die er wonen of er momenteel doorheen reizen. Dat meldt persbureau Reuters.
De aanleiding is het aanhouden van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich, werkzaam voor de The Wall Street Journal. De verslaggever is in Rusland opgepakt op verdenking van spionage. Een Russische rechtbank besloot vanmiddag dat hij nog twee maanden blijft vastzitten.
Amerika noemt het aanvallen van Amerikaanse burgers' door Rusland 'onacceptabel'. Ook veroordeelt de VS het 'intimideren, onderdrukken en straffen van journalisten'.
In Belarus is donderdag een 54-jarige Rus aangehouden die op de vlucht was voor de autoriteiten in zijn land, omdat zijn dochter op 12-jarige leeftijd een tekening tegen de oorlog had gemaakt.
Alexej Moskaljov stond sinds 1 maart onder huisarrest en werd in zijn thuisland veroordeeld tot twee jaar strafkamp. Zijn dochtertje Maria is in een tehuis geplaatst.
© AFP — Alexej Moskaljov stond sinds 1 maart onder huisarrest in zijn woonplaats Efremov. Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media.
Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan, die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven 'voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie', aldus het Duitse Der Spiegel.
De wereld ziet de destructieve effecten van Russische hacking- en desinformatiecampagnes al lang, maar er is zelden veel inzicht geweest in hoe deze operaties plaatsvinden, aldus de Amerikaanse krant The Washington Post. Bij de zogenoemde Vulkan Files gaat het om informatie over computerprogramma's en databases waarmee Russische inlichtingendiensten en hackgroepen beter kwetsbaarheden kunnen vinden, aanvallen kunnen coördineren en online activiteiten kunnen controleren.
De anonieme persoon die de Vulkan Files aan een Duitse verslaggever gaf, zei dat te doen omdat hij boos en verontwaardigd was over de Russische invasie in Oekraïne. De documenten werden gedeeld met de groep nieuwsorganisaties, waaronder de Duitse Paper Trail Media en Der Spiegel en The Washington Post. De media bogen zich ruim een jaar over de documenten van het software- en cyberbeveiligingsbedrijf Vulkan, dat commerciële en overheidsklanten heeft.
De Amerikaanse krant The Wall Street Journal is 'zeer verontrust' over de veiligheid van haar journalist Evan Gershkovich. De verslaggever is in Rusland opgepakt op verdenking van spionage. Zojuist is bekend geworden dat hij in voorarrest blijft tot 29 mei.
Volgens het Russische persbureau Tass heeft Gershkovich voor de Russische rechter ontkend een spion te zijn. Toch werd geoordeeld dat hij twee maanden vast blijft zitten.
De journalist was volgens de veiligheidsdienst FSB bezig geheime informatie te bemachtigen en gegevens te verzamelen over 'de activiteiten van een van de ondernemingen van het Russische militair-industriële complex'. Als Gershkovich wordt veroordeeld voor spionage kan hij tot twintig jaar cel krijgen.
Volgens plaatselijke media is de verslaggever woensdag opgepakt bij een restaurant in Jekaterinenburg, zo'n 1400 kilometer ten oosten van Moskou. De mediaberichten over wat Gershkovich daar heeft uitgevoerd verschillen. Hij zou aan een artikel hebben gewerkt over de ronselpraktijken van het huurlingenbedrijf Wagner Groep. Ook zijn er berichten dat hij meer wilde weten over het kolossale industriële bedrijvencomplex Oeralvagonzavod in Nizjni Tagil bij Jekaterinenburg, waar onder meer veel tanks geproduceerd worden.
© via REUTERS — De gearresteerde journalist Evan Gershkovich. Op zaterdag 1 april neemt Moskou het voorzitterschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op zich. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba vindt het ongehoord dat 'een land dat een koloniale oorlog voert en waarvan de leider op de arrestatielijst van het ICC staat' deze taak op zich kan nemen.
Hij noemt het in een bericht op Twitter 'een slechte grap' en zegt dat de wereld geen veilige plek kan zijn met Moskou aan het roer van de Veiligheidsraad.
Het voorzitterschap van de raad verloopt via een rotatiesysteem waarbij elk lid het voor een periode van een maand op zich neemt. In totaal heeft de Veiligheidsraad vijftien leden, waarvan vijf vaste. Rusland is één van die vaste leden.
Als voorzitter kan Rusland de beslissingen van de raad niet beïnvloeden, maar het land kan wel de agenda zetten. De laatste keer dat Rusland voorzitter was van de raad was in februari vorig jaar, uitgerekend de maand dat het Oekraïne binnenviel.
De stafchef van het Amerikaanse leger, Mark Milley, heeft zijn bezorgdheid geuit over de snel slinkende munitievoorraden van de Verenigde Staten. Bij een oorlog tussen grootmachten zouden ze waarschijnlijk niet voldoende voorbereid zijn, waarschuwt hij. Minister van Defensie Lloys Austin heeft het Congres om extra middelen gevraagd.
Milley zegt dat de oorlog in Oekraïne illustreert hoe hoog het verbruik van munitie is bij elk groot conflict. De Verenigde Staten hebben al een enorme hoeveelheid munitie aan Oekraïne geleverd waardoor de eigen voorraden nu sterk zijn geslonken.
,,Als er een oorlog was op het Koreaanse schiereiland, of een oorlog tussen grootmachten zoals tussen de Verenigde Staten en Rusland, of tussen de Verenigde Staten en China, dan zou het verbruik op een extreem hoog niveau liggen”, legt hij uit. ,,Dus ik maak me zorgen.” Dat geldt evenzeer voor de minister van Defensie, verklaart hij. ,,We hebben nog een lange weg te gaan om ervoor te zorgen dat onze voorraden zijn voorbereid op onvoorziene omstandigheden.”
Het Pentagon vraagt 30 miljard dollar (ongeveer 27,7 miljard euro) om te investeren in de industriële productie voor de uitrusting van de Amerikaanse strijdkrachten. Het geld is ook nodig om een zo groot mogelijke hoeveelheid munitie te kunnen produceren en het productievolume snel op te drijven.
© ANP / EPA — De Russische autoriteiten zouden begonnen zijn met de voorbereiding van een nieuwe militaire rekruteringscampagne. Doel is om 400.000 nieuwe soldaten op de been te brengen. Dat melden Britse militaire inlichtingendiensten op basis van Russische media.
Rusland spreekt van een zoektocht naar ,,vrijwillig, professioneel personeel” en niet als een verplichte mobilisatie zoals eind vorig jaar. Toen moesten volgens het Russische ministerie van Defensie 300.000 manschappen zich aanmelden voor legerdienst, of ze dat nu wilden of niet.
,,De kans is reëel dat het onderscheid tussen vrijwillige en onvrijwillige aanmelding in de praktijk sowieso zal vervagen", aldus de Britten. ,,Regionale autoriteiten zullen proberen om hun rekruteringsdoelstellingen te halen door mannen te dwingen om zich aan te sluiten.”Vermoedelijk noemen de Russische autoriteiten de rekruteringscampagne 'vrijwillig', om hun personeel aan te vullen terwijl ze tegelijk de tegenstand zo veel mogelijk beperken. Volgens de inlichtingen is het echter 'hoogst onwaarschijnlijk' dat de campagne 400.000 echte vrijwilligers zal aantrekken.
Maar zelfs als het Rusland lukt om al die extra soldaten te vinden, zijn de problemen nog niet van de baan. ,,Voor de wederopbouw van de Russische strijdkrachten in Oekraïne is meer nodig dan alleen mensen. Rusland heeft ook meer munitie en militair materieel nodig dan het op dit moment heeft”, zeggen de Britten nog.
Een Amerikaanse journalist in Rusland, Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal, is in Jekaterinenburg gearresteerd. De veiligheidsdienst FSB heeft dit bekendgemaakt, melden plaatselijke media.
De journalist was volgens de FSB bezig geheime informatie te bemachtigen en verzamelde informatie over 'de activiteiten van een van de ondernemingen van het Russische militair-industriële complex'. Schuldig bevonden aan spionage kan Gershkovich tot twintig jaar cel krijgen.
Volgens plaatselijke mediaberichten is de verslaggever woensdag opgepakt in een restaurant in Jekaterinenburg, circa 1400 kilometer ten oosten van Moskou.
© AFP — Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal. Al ruim een jaar komt Nederland in actie voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Giro555 startte vorig jaar de actie ‘Samen in actie voor Oekraïne’ om geld in te zamelen. Op 31 maart zal de rekening voor de Oekraïne-actie sluiten. Doneren voor hulp aan de slachtoffers van het conflict in Oekraïne blijft mogelijk via de deelnemende organisaties.
Oekraïne gaat naar eigen zeggen Oekraïens-orthodoxe monniken niet met geweld uit het wereldberoemde Holenklooster zetten vanwege vermeende banden met Rusland. De monniken kregen eerder te horen dat ze op 29 maart moesten vertrekken.
De Oekraïense regering heeft de overeenkomst met de kerk over het gratis gebruik van het klooster beëindigd. De Oekraïens-orthodoxe kerk zegt te hebben gebroken met de Russisch-orthodoxe kerk, waarvan het hoofd voorstander van de oorlog in Oekraïne is, maar Kyiv denkt dat de kerk nog steeds afhankelijk is van Moskou.
,,De uitzettingsprocedure moet vandaag worden gestart", aldus een regeringswoordvoerder. Maar het is niet bekend hoelang dit proces zal duren. De monniken blijven naar eigen zeggen zolang mogelijk in het klooster. De situatie was er woensdag kalm. De politie was net als op voorgaande dagen aanwezig en bezoekers mochten het pand in en uit.
Het Holenklooster van Kyiv werd in 1051 gesticht en geldt als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Sporters uit Rusland en Belarus blijven uitgesloten van deelname aan de derde Europese Spelen in de Poolse stad Krakau deze zomer. Het organisatiecomité volgt daarmee niet de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité om Russen en Belarussen onder neutrale vlag weer te laten meedoen aan internationale wedstrijden.
,,Het standpunt van het organisatiecomité blijft ongewijzigd", meldde de organisatoren woensdag aan het Duitse persbureau DPA. Vertegenwoordigers van het Europees Olympisch Comité besloten in oktober al dat atleten uit de genoemde landen niet aan de Europese Spelen kunnen deelnemen vanwege de Russische agressie tegen Oekraïne.
De derde editie van de Europese Spelen vindt plaats van 21 juni tot en met 2 juli.
De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag toegegeven dat de internationale sancties tegen Russische bedrijven en personen negatieve gevolgen kunnen hebben op de economie van het land. Hij sprak tijdens een bijeenkomst met de regering van gevolgen op de 'middellange termijn'.
De afgelopen maanden hield de Russische president juist vol dat Rusland de sanctiepakketten, die werden opgelegd vanwege het Russische offensief in Oekraïne, goed doorstond. Die houding lijkt nu enigszins bijgesteld. Tijdens de bijeenkomst, die op televisie werd uitgezonden, zei Poetin ook dat de Russische productiesector 'nog steeds traag is'.
Sancties van onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten raken de Russische economie in verschillende sectoren, zoals het bankwezen, de mijnbouw en de wapenindustrie. Er mogen bijvoorbeeld vanuit de EU geen goederen naar Rusland worden geëxporteerd die kunnen bijdragen aan de Russische oorlogsvoering, zoals bepaalde elektronica-onderdelen.
Het Kremlin kan zich volgens woordvoerder Dmitry Peskov niet veroorloven om het Chinese staatshoofd Xi Jinping te adviseren over het wel of niet bezoeken van Oekraïne. ,,We kennen de evenwichtige positie van China, waarderen die zeer en geloven dat de Chinese leider zijn eigen beslissingen zal nemen over de wenselijkheid van bepaalde contacten", zei Peskov.
Persbureau AP meldde eerder vandaag dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy Xi had uitgenodigd voor een bezoek. De Chinese president was vorige week in Moskou. Hij besprak met president Vladimir Poetin onder andere een voorstel van twaalf punten van de Volksrepubliek voor dialoog en een staakt-het-vuren.
Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken zal de Russische ambassadeur in Stockholm op het matje roepen om te klagen over diens 'poging tot inmenging' in het Zweedse Navo-toetredingsproces.
Zweden en Finland dienden in mei vorig jaar een lidmaatschapsaanvraag in bij de militaire alliantie. De Russische topdiplomaat verklaarde dinsdag op de website van de ambassade dat de Noordse landen door toetreding 'legitieme doelwitten voor Russische vergeldingsmaatregelen' worden 'ook die van militaire aard'. Om te protesteren tegen deze 'overduidelijke poging tot inmenging' wordt nu de ambassadeur ontboden, zegt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström.
De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, is woensdag aangekomen bij de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het is zijn tweede bezoek aan de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.
Grossi is naar het nucleaire complex in Enerhodar afgereisd om te beoordelen hoe het zit met de veiligheid en wat veranderd is sinds zijn vorige bezoek in september. Sinds dat vorige bezoek zitten experts van de VN-atoomwaakhond op permanente basis op het terrein van de grootste kerncentrale van Europa. Zij worden om de zoveel tijd afgewisseld.
De kerncentrale werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische troepen. In de omgeving vinden zo nu en dan beschietingen plaats die problemen veroorzaken voor de centrale. Begin maart viel alle externe stroomtoevoer voor de zesde keer uit, terwijl die nodig is voor de koeling van de reactoren. De landen geven daar elkaar de schuld van.
Grossi pleit al langere tijd voor een veiligheidszone rond de kerncentrale, maar een overeenkomst hierover tussen Oekraïne en Rusland komt maar niet van de grond. De IAEA-chef zei maandag, de dag waarop hij een ontmoeting had met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, dat de situatie bij de centrale nog altijd zeer gevaarlijk en instabiel is.
Het aantal operationele kernkoppen in de wereld is het afgelopen jaar toegenomen. Volgens een monitor van het kernwapenverbod, deel van een Noorse mensenrechtenorganisatie, waren 9576 kernkoppen klaar voor gebruik, 137 meer dan een jaar eerder. De stijging zou vooral op het conto van Rusland komen.
De ngo Norsk Folkehjelp (Noorse Volkshulp) heeft de wapens van negen officiële en onofficiële kernmachten bij elkaar opgeteld. Die wapens zouden bij elkaar de kracht van 'meer dan 135.000 Hiroshima-bommen' hebben, verwijzend naar de atoombom die in 1945 op de Japanse stad Hiroshima viel. Naar schatting kwamen zo'n 60.000 mensen om door de inslag van de bom en minstens nog eens zoveel mensen stierven als gevolg van de straling.
Rusland heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk gedreigd met het gebruik van kernwapens om de oorlog in Oekraïne en de vermeende dreiging die van de NAVO uitgaat. Afgelopen weekend besloot president Vladimir Poetin om ook kernkoppen bij bondgenoot Belarus te plaatsen, iets wat het Westen ziet als een gevaarlijke ontwikkeling.
China, dat zich juist geregeld uitspreekt tegen een nucleaire dreiging, heeft ook het aantal operationele kernkoppen opgeschroefd. Ook India, Pakistan en Noord-Korea hebben meer wapens ter beschikking dan een jaar eerder.
Hongarije houdt Zwedens Navo-toetreding tegen vanwege grieven over kritiek van Stockholm op het beleid van premier Viktor Orban. Dat zei de Hongaarse regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs woensdag. Het overbruggen van de kloof zal volgens hem van beide kanten inspanning vergen.
Finland en Zweden verzochten in mei vorig jaar lid te worden van de westerse militaire alliantie vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Hongarije en Turkije lagen echter dwars. Alle andere Navo-landen stemden vorig jaar al in met de toetreding van de twee Noord-Europese landen. Nieuwe leden moeten worden goedgekeurd door alle lidstaten.
Het Hongaarse parlement stemde maandag in met de toetreding van Finland tot de Navo. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.
Wanneer het Turkse parlement zich buigt over de toetreding van Finland is nog onbekend, maar president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder toegezegd dat het zich mag buigen over het ratificatieproces. Hij zei te hopen dat de volksvertegenwoordigers het voorstel nog voor de verkiezingen in mei bespreken.
Voor de Turkse president is het Zweedse lidmaatschap nog lang geen uitgemaakte zaak. Ankara is van mening dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die de regering als terroristisch beschouwt.
Oud-ambassadeur in Moskou Ron van Dartel wordt de Oekraïne-gezant van het kabinet. Hij gaat Nederlandse bedrijven helpen die in Oekraïne aan de slag willen met de wederopbouw. Door de oorlog is voor honderden miljarden euro's aan schade ontstaan.
Van Dartel gaat contacten leggen met de Oekraïense autoriteiten, het Nederlands bedrijfsleven en internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank. Hij gaat ondernemingen koppelen aan de wensen van Oekraïne.
De Kamer had om de aanstelling van de gezant gevraagd. VVD-Kamerlid Jan Klink is over de aanstelling te spreken. ,,Fijn dat er invulling is gegeven aan mijn verzoek aan het kabinet voor het aanstellen van een Oekraïne-gezant." Volgens de Kamer kunnen Nederlandse bedrijven goed helpen bij het herstel van zaken als voedselvoorziening en energie-infrastructuur.
Van Dartel wordt aangesteld door minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) die de hulp aan Oekraïne coördineert. Van Dartel (1953) was eerder ook ambassadeur in onder meer Servië en Polen. Hij was ambassadeur in Moskou toen vlucht MH17 in 2014 werd neergehaald.
Spanje zal Oekraïne binnenkort zes oudere Leopard-gevechtstanks leveren van het type 2A4. De levering zal kort na Pasen plaatsvinden, meldt de krant El País woensdag, daarbij verwijzend naar de linkse regering van premier Pedro Sánchez.
De reparaties aan de tanks zijn naar verluidt afgerond en ze zouden deze week nog worden getest in Córdoba in het zuiden van het land.
Veertig bemanningsleden van de vierde Oekraïense tankbrigade en vijftien mechanische specialisten voltooiden medio maart hun vierweekse training op de Leopard 2A4-tanks in Spanje.
Russische troepen zijn onvermoeibaar in hun pogingen tot verovering van de plat gebombardeerde steden Bachmoet en Avdiivka in Oost-Oekraïne, maar boeken geen vooruitgang. Dat meldde de Oekraïense legerleiding woensdag. 'Onze verdedigers houden moedig stand en slaan talloze vijandelijke aanvallen af', luidde het in een bericht van de generale staf. Oekraïense troepen sloegen volgens haar 57 Russische aanvallen op Bachmoet en andere steden af.
Denis Poesjilin, de door Rusland geïnstalleerde leider van het door Moskou gecontroleerde deel van de Donetsk-regio, zei dat de meeste Oekraïense troepen zich hadden teruggetrokken uit een staalfabriek in het westen van Bachmoet en dat de Russische troepen vooruitgang boekten.
Hij verklaarde dinsdag dat Russische troepen 'bijna klaar' zijn met de 'schoonmaakoperatie' in de Azom-fabriek. ,,De strijders van PCM Wagner (de Russische huurlingenleverancier, red.) doen het goed", zei hij op de tv-zender Soloviev Live. Volgens zijn bronnen hebben de Oekraïense troepen zich teruggetrokken in administratieve gebouwen buiten de fabriek.
Het Britse ministerie van Defensie meldde in haar dagelijkse update over de oorlog dat de Russische strijdkrachten slechts 'marginale vooruitgang' hadden geboekt in een poging Avdiivka te omsingelen en veel gepantserde voertuigen en tanks verloren.
'Een van de belangrijkste resultaten van recente Oekraïense operaties was waarschijnlijk het terugdringen van de Russische Wagner Group-strijders van Route 0506", zei het Britse ministerie van Defensie woensdag. 'Deze kleine verkeersweg is een belangrijke aanvoerlijn geworden voor de Oekraïense verdedigers. Wagner was voorheen maar een paar honderd meter van deze straat verwijderd', aldus Londen.
De Russische strategische troepen zijn begonnen met oefeningen met mobiele nucleaire intercontinentale ballistische raketsystemen van het type Yars, meldt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. In totaal zijn meer dan 3000 militairen en zo'n 300 stuks materieel bij de oefeningen betrokken.
De mobiele intercontinentale atoomraket Yars kan meerdere, onafhankelijk van elkaar te richten, kernkoppen dragen, waarmee vier en mogelijk zelfs tien verschillende doelen kunnen worden vernietigd. Het heeft een bereik van 11 duizend kilometer.
Er worden manoeuvres uitgevoerd in drie regio's van Rusland, meldt staatspersbureau RIA, zonder die regio's te noemen. Ook wordt geoefend in het camoufleren van raketsystemen en het bestrijden van moderne luchtverkenningsapparatuur, zoals drones.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. ,,Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend'', zei Biden.
Volgens Amerikaanse functionarissen zijn er nog geen tekenen dat Rusland de kernwapens daadwerkelijk naar Belarus heeft verplaatst. ,,Dat hebben ze nog niet gedaan'', beaamde Biden.
Zondag noemde de Navo de Russische plannen al "gevaarlijk en onverantwoordelijk". Poetin wees erop dat ook de VS kernwapens hebben geplaatst in andere landen, met name bij Navo-bondgenoten in Europa.
Finland en Zweden worden "legitieme doelwitten" voor Russische "vergeldingsacties" zodra ze toetreden tot de Navo. Daarvoor waarschuwde de Russische ambassadeur in Stockholm dinsdag.
,,Na de toetreding van Finland en Zweden zal de totale lengte van Ruslands grenzen met de Navo bijna verdubbelen'', aldus ambassadeur Viktor Tatarintsev in een verklaring op de website van het Russische ministerie in Zweden. ,,Als iemand nog steeds denkt dat dit de veiligheid van Europa op een of andere manier zal verbeteren, wees er dan maar zeker van dat de nieuwe leden van het vijandige blok een legitiem doelwit zullen worden voor Russische vergeldingsmaatregelen, ook van militaire aard", aldus Tatarintsev.
De aanvragen tot Navo-toetreding van beide landen zijn een direct gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Finland wacht enkel nog op de door president Recep Tayyip Erdogan beloofde Turkse ratificatie om toe te treden tot het militaire bondgenootschap. De aanvraag van Zweden is op een diplomatiek kruispunt beland, na een veto van Ankara en een vertraging van de ratificatie door Hongarije.
De criteria die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft geformuleerd voor de deelname van individuele atleten uit Rusland en Belarus aan internationale wedstrijden zijn onaanvaardbaar. Dat zegt Stanizlav Pozdniakov, de voorzitter van het Russisch olympisch comité.
Voorzitter Thomas Bach riep de internationale bonden vandaag op om individuele sporters uit de twee landen weer overal toe te laten. Voorwaarde is dat dit gebeurt onder neutrale vlag en zonder andere uitingen van Rusland en Belarus. Atleten die de oorlog openlijk steunen, zijn niet welkom. Dat geldt ook voor sporters die in dienst zijn bij het leger of bij veiligheidsdiensten.
,,De criteria die zijn aangekondigd voor de terugkeer in internationale competities zijn onaanvaardbaar", reageerde Pozdniakov. ,,Dit is discriminatie op basis van nationaliteit."
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de financiële steun aan Oekraïne verdrievoudigd. Het zogeheten solidariteitsfonds waar Oekraïense sporters uit kunnen putten, bestaat nu uit 7,5 miljoen dollar (omgerekend bijna 7 miljoen euro). Volgens het IOC hebben in de afgelopen twaalf maanden zo'n 3000 atleten en andere leden van de olympische gemeenschap in Oekraïne daarvan geprofiteerd.
Het internationaal comité stelt geld beschikbaar aan Oekraïne zodat sporters uit dit land, ondanks de oorlog, toch zo goed mogelijk kunnen blijven trainen. ,,We bieden financiële en logistieke steun", zei IOC-voorzitter Thomas Bach na de eerste dag van de driedaagse bestuursvergadering in Lausanne. ,,We willen ervoor zorgen dat Oekraïense atleten kunnen blijven trainen en aan wedstrijden kunnen blijven deelnemen."
Dat doet het IOC met hulp van onder meer nationale sportbonden. Die voorzien Oekraïense sporters van trainingsfaciliteiten, kleding en materiaal. ,,We willen volgend jaar op de Spelen van Parijs een zo sterk mogelijke ploeg van Oekraïne zien", aldus Bach.
Het IOC hielp vorig jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ook al om atleten, coaches en hun familieleden te evacueren uit oorlogsgebieden en ze op veilige plekken op te vangen.
De Oekraïense minister van Defensie heeft dinsdag het Verenigd Koninkrijk bedankt voor de geleverde tanks. Het VK beloofde begin dit jaar 14 Challenger-tanks aan Oekraïne. In totaal zou Oekraïne nu enkele tientallen tanks van verschillende modellen hebben.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schuift een beslissing over de deelname van sporters uit Rusland en Belarus aan de Olympische Spelen voor zich uit.
Voorzitter Thomas Bach zei na een bestuursvergadering van het IOC in Lausanne dat de sancties tegen beide landen voorlopig van kracht blijven. Wel is Bach van mening dat deelname van individuele sporters uit Rusland en Belarus aan de Spelen geen problemen op hóéft te leveren.
De regering in Oekraïne heeft positief gereageerd op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité om nog geen standpunt in te nemen. 'Het besluit over het toelaten van Russen en Belarussen aan de Spelen van 2024 is uitgesteld", schreef Vadym Goettsajt, de minister van Sport van Oekraïne, op Facebook. 'We zullen ook gezamenlijke inspanningen leveren dat geen enkele Z-patriot binnenkomt in de internationale sportarena', verwees hij naar de Russen die voor de Russische invasie in Oekraïne zijn.
Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.
Dochter Masja werd bij Moskaljova weggehaald toen hij begin deze maand onder huisarrest werd geplaatst. Het 12-jarige meisje moest naar een kindertehuis. De zaak heeft tot grote verontwaardiging geleid onder Russische mensenrechtenactivisten. Ook is een onlinecampagne gestart om vader en dochter te herenigen.
Moskaljova plaatste online zelf kritiek op de oorlog in Oekraïne. Maar het onderzoek begon nadat Masja afgelopen april op school een afbeelding maakte waarop Russische raketten op een Oekraïense moeder en kind vielen. Het schoolhoofd belde daarop de politie.
Moskaljova kreeg aanvankelijk een boete voor zijn afkeurende opmerkingen over het Russische leger. In december openden rechercheurs een nieuwe zaak tegen hem op verdenking van het in diskrediet brengen van de strijdkrachten, dit keer op basis van een bericht op sociale media in juni.
Masja Moskaljova met haar tekening. Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljov is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.
Dochter Masja werd bij Moskaljov weggehaald toen hij begin deze maand onder huisarrest werd geplaatst. Het 12-jarige meisje moest naar een kindertehuis. De zaak heeft tot grote verontwaardiging geleid onder Russische mensenrechtenactivisten. Ook is een onlinecampagne gestart om vader en dochter te herenigen.
Moskaljov plaatste online zelf kritiek op de oorlog in Oekraïne. Maar het onderzoek begon nadat Masja afgelopen april op school een afbeelding maakte waarop Russische raketten op een Oekraïense moeder en kind vielen. Het schoolhoofd belde daarop de politie.
Moskaljov kreeg aanvankelijk een boete voor zijn afkeurende opmerkingen over het Russische leger. In december openden rechercheurs een nieuwe zaak tegen hem op verdenking van het in diskrediet brengen van de strijdkrachten, dit keer op basis van een bericht op sociale media in juni.
© . — Masja Moskaljova met haar tekening. Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.
Belarus kreeg massaal strafmaatregelen opgelegd na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen in augustus 2020. Ook volgden er sancties voor Minsk toen Russische troepen vanuit Belarus Oekraïne binnenvielen, ruim een jaar geleden aan het begin van de Russische invasie. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko.
De Russische president Vladimir Poetin maakte de nucleaire samenwerking eind vorige week bekend. Hij zei toen ook dat de verplaatsing van de tactische kernwapens, specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken, plaatsvindt zodra de opslagplaats in Belarus op 1 juli gereed is. De deal leidt tot zorgen en kritiek vanuit het Westen.
Orlando Bloom heeft een bezoek gebracht aan een Oekraïense school in oorlogsgebied. Beelden daarvan deelt de acteur via social media. ,,Als ouder kan ik me niet voorstellen dat ik mijn kind op school af zou zetten terwijl ik in een oorlogsgebied woon", schrijft de 46-jarige Bloom bij het bericht.
Bloom, die de reis maakt uit naam van UNICEF, benadrukt dat het onderwijs voor Oekraïense kinderen 'op zijn kop staat'. ,,Scholen bieden mogelijkheden voor kinderen om te leren, idealiter samen met klasgenoten", aldus Bloom.
De school die de acteur bezocht heeft twee schuilkelders. Tijdens het bezoek deed Bloom samen met leerlingen mee aan een training om het gevaar van mijnen en explosieven te leren kennen. ,,Dat is hier de trieste realiteit", aldus Bloom. ,,Kinderen mogen niet meer in het bos of op een veldje spelen, maar moeten naar aangewezen veilige plekken. De oorlog is verwoestend, maar berooft ook deze kinderen van hun jeugd en opleiding."
Tijdens zijn bezoek ontmoette Bloom ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Zij spraken over de toekomst van het land en wat er gedaan kan worden om Oekraïense kinderen te helpen.
Het Verenigd Koninkrijk en Polen gaan twee tijdelijke dorpen bouwen in het Oekraïne. De huisvesting is bedoeld voor diegenen die gedwongen hun huis moesten verlaten door de Russische invasie. Het Verenigd Koninkrijk steekt tien miljoen pond (omgerekend ruim elf miljoen euro) in het project.
De tijdelijke dorpen worden gebouwd in Lviv en Poltava en bieden 700 mensen onderdak. Dat is slechts een fractie van de miljoenen Oekraïners die het land moesten ontvluchten.
Vlakbij Kyiv zijn maandag Russische drones uit de lucht geschoten, melden Oekraïense autoriteiten. De luchtverdedigingstroepen wisten twaalf drones uit Rusland, die onderweg waren naar de Oekraïense hoofdstad, te vernietigen, zegt Serhy Popko, hoofd van het militaire bestuur van Kyiv. In totaal zouden er vijftien drones, gemaakt in Iran, richting Oekraïne zijn gestuurd maandag. Daarvan werden veertien verwoest.
Wrakstukken van de drones kwamen terecht in de wijk Sviatoshyno, in het westen van Kyiv. Daardoor vloog een een gebouw, dat niet bewoonbaar was, in brand. Niemand raakte gewond, volgens Popko.
De veertien Britse Challenger 2-tanks die het Verenigd Koninkrijk in januari beloofde te leveren zijn aangekomen in Oekraïne, meldt het ministerie van Defensie in Kyiv. De tanks worden naar verwachting al in de lente ingezet.
De Oekraïense minister van Defensie prees de Britse Challengers en noemde ze 'werken van militaire kunst'. Vanuit Londen liet de Britse regering weten dat Oekraïense bemanningen getraind zijn om de tanks te gebruiken in de frontlinie.
Eerder maandag werd bekend dat de Oekraïense strijdkrachten achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen hebben vanuit Duitsland, evenals veertig Duitse Marder-infanteriegevechtsvoertuigen en twee gepantserde bergingsvoertuigen.
© Getty Images — In februari bezocht de Oekraïense president Volodymyr Zelensky (links) het Verenigd Koninkrijk om de Challenger 2-tanks te bekijken. Hier staat hij samen op de foto met de Britse premier Rishi Sunak. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren.
Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming.
Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.
De Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh schreef begin februari dat duikers van de Amerikaanse marine met explosieven de bomaanslag op de pijpleidingen hebben gepleegd. Het Witte Huis ontkent dit. Begin maart berichtte The New York Times dat waarschijnlijk een 'pro-Oekraïense groep' achter de sabotage zit. Volgens de Russische president Vladimir Poetin is de sabotage aan de Nord Stream-gaspijpleidingen uitgevoerd 'op staatsniveau'.
Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de 'verschrikkelijke agressieoorlog' tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte 'helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland'.
Scholz benadrukte tijdens de bijeenkomst dat Duitsland en Nederland nauw samenwerkende partners en goede vrienden zijn, 'zolang we niet tegen elkaar voetballen', grapte hij. Hij noemde het 'een goede zaak dat we de steun aan Oekraïne met elkaar afgestemd hebben, zowel op politiek, militair als op financieel gebied'. Bovendien zal de al nauwe militaire samenwerking tussen Duitsland en Nederland vergroot worden.
Rutte was maandag gastheer van de vierde ontmoeting van een Nederlandse en Duitse kabinetsdelegatie met de bondskanselier en een deel van zijn kabinet in het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam.
© ANP — Premier Mark Rutte (rechts) en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan de pers te woord in het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de Navo. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.
Finland en Zweden verzochten vorig jaar lid te worden van de westerse militaire alliantie. Hongarije en Turkije lagen echter dwars. Alle andere Navo-landen stemden vorig jaar al in met de toetreding van de twee Noord-Europese landen. Nieuwe leden moeten worden goedgekeurd door alle lidstaten.
Wanneer het Turkse parlement zich buigt over de toetreding van Finland is nog onbekend, maar president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder toegezegd dat het zich mag buigen over het ratificatieproces. Erdogan zei te hopen dat de volksvertegenwoordigers het voorstel nog voor de verkiezingen in mei bespreken.
Voor de Turkse president is het Zweedse lidmaatschap nog lang geen uitgemaakte zaak. Ankara is van mening dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die de regering als terroristisch beschouwt.
Koning Willem-Alexander heeft maandag op Paleis Noordeinde afscheid genomen van Maksym Kononenko, de gewezen ambassadeur van Oekraïne. Kononenko werd vorig jaar september al ontslagen. Het kantoor van president Volodymyr Zelensky bracht dat toen naar buiten zonder een reden te geven.
Ook Kononenko zelf hield zich destijds op de vlakte over de reden van zijn ontslag. In een reactie aan het ANP liet hij weten dat het aan de president van Oekraïne is om dit soort besluiten te nemen en dat hij 'geen commentaar op dit politieke besluit' kon geven.
De diplomaat zat sinds februari 2022 op zijn post in Nederland. Vlak daarna vielen de Russen zijn thuisland binnen. Hij was tot vorige week aan het werk in Nederland, is te zien op zijn Twitterpagina.
© ANP — Maksym Kononenko, de gewezen ambassadeur van Oekraïne. Vladimir Poetin gelooft nog heilig dat de Russen zullen zegevieren in Oekraïne. 'De Russische president wil de volledige overwinning behalen en is niet bereid om te onderhandelen', klinkt het in de meest recente update van de Amerikaanse denktank ‘Institute for the Study of War’(ISW).
Volgens de militaire experts van het gerenommeerde instituut houdt Poetin sinds het begin van de oorlog vast aan zijn doelstellingen. 'Vooralsnog heeft geen enkele militaire mislukking hem ervan overtuigd om naar de onderhandelingstafel te komen', schrijven zij. Uit de woorden en daden van de Russische president blijkt dat hij nog niet bereid is tot een compromis om de oorlog te beëindigen ondanks de tegenslagen van het Russische leger op het slagveld.
'De oorlog zal voortduren zolang Poetin gelooft dat hij Oekraïne zijn wil kan opleggen door te blijven vechten, of door de wil van de Oekraïners om te vechten te breken nadat het Westen hen in de steek heeft gelaten.' De Russische president gaat er immers vanuit dat het Westen op den duur oorlogsmoe zal worden.
Alleen een reeks (grote) Oekraïense overwinningen zou Poetin kunnen dwingen om naar de onderhandelingstafel te komen, aldus de denktank.
© ANP / EPA — De Russische president Vladimir Poetin. De achttien Leopard 2-gevechtstanks die Duitsland in januari had toegezegd aan Oekraïne zijn daar aangekomen, meldt Der Spiegel op basis van bronnen. Ook hebben volgens het Duitse blad veertig Duitse Marder-infanteriegevechtsvoertuigen en twee gepantserde bergingsvoertuigen het land bereikt.
Het Duitse leger trainde gedurende enkele weken Oekraïense troepen die de gevechtsvoertuigen zullen bedienen. Die trainingen gebeurden op oefenterreinen in Münster en Bergen, in Noord-Duitsland.
Ook hebben drie door Portugal gedoneerde Leopard-tanks Oekraïne bereikt, aldus Der Spiegel.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag frontlinieposities bezocht in de zuidoostelijke regio Zaporizja. 'Ik ben vereerd om hier vandaag bij onze strijdkrachten te zijn', schreef hij in een bericht op Telegram vergezeld van een video waarin te zien is dat het staatshoofd medailles uitdeelt aan Oekraïense troepen. ,,We zullen zeker winnen."
De Oekraïense president bezocht vorige week ook al het front bij de stad Bachmoet, waar al wekenlang hard wordt gevochten. Ook sprak hij met ambtenaren en inwoners in de zuidelijke regio Cherson, waar Oekraïense troepen Russische militairen verjoegen na een maandenlange bezetting.
De Russische autoriteiten hebben de leider van een extreemrechtse Russische vrijwilligerseenheid die aan de zijde van Oekraïne vecht op hun lijst van gezochte personen geplaatst, meldde staatspersbureau Tass maandag volgens The Moscow Times (MT). Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte niet bekend waarom dat gebeurde maar hij lijkt verdachte te zijn van een moordpoging op een Russische zakenman, aldus Tass.
Volgens de krant noemde de Russische geheime dienst (FSB) Kapustin als verdachte in een complot om de orthodoxe mediamagnaat Konstantin Malofeyev te vermoorden en ook met betrekking tot een aanval in de Russische regio Bryansk waarbij twee mensen om het leven kwamen. Beide incidenten vonden begin maart plaats.
Het is bekend dat Russische rechercheurs strafzaken hebben geopend tegen Kapustin wegens terrorisme, deelname aan terroristische activiteiten en de illegale handel in explosieven, aldus de MT.
Denis Kapustin, ook bekend onder de naam Denis Nikitin en de bijnaam White Rex, richtte het Russian Volunteer Corps op in 2022. De in Moskou geboren Rus verhuisde in 2001 met zijn familie naar Duitsland. Hij groeide op in Keulen, spreekt ook Duits en richtte volgens de publieke omroep ZDF in 2008 het bij neonazi's en hooligans geliefde modelabel 'White Rex' op. In de jaren 2010 groeide hij uit tot een van de leidende figuren in de Europese neonazi-scene.
Het Westen moet kalm reageren op het besluit van Rusland om tactische kernwapens in Belarus te stationeren. Dat zei de Poolse minister van EU-zaken maandag. ,,Dit is een element van escalatie", verklaarde Szymon Szynkowski vel Sek tegenover journalisten. ,,De reactie moet kalm maar vastberaden zijn. We mogen ons niet laten intimideren door Russische propagandisten."
Hij zei donderdag al dat de sancties tegen Belarus waarover Brussel onderhandelt gelijk moeten zijn aan die tegen Rusland. De politicus vergezelde premier Mateusz Morawiecki op de EU-top in de Belgische hoofdstad.
Stichting Leeuw, een Nederlands opvangcentrum voor grote katachtigen, haalt leeuwin Zoya op uit Polen. Zoya kwam daar in Zoo Poznan terecht nadat het dier gered was uit het oorlogsgebied in Oekraïne. Naar verwachting arriveert de leeuwin maandagavond in Nederland.
Over een paar weken haalt Stichting Leeuw nog een leeuw en twee tijgers op uit Frankrijk. De dieren hebben in circussen gewerkt, maar leven nu al bijna een jaar in een trailer in Frankrijk. Ze zouden binnenkort gedood worden, maar Stichting Leeuw wil dat voorkomen door de dieren op te halen. De leeuw is 18 jaar oud en de tijgers zijn 13 en 14 jaar oud.
Het Nederlandse opvangcentrum werkt samen met zusterstichting The Lions Foundation in Zuid-Afrika. Katachtigen die op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna zijn hersteld verhuizen naar Zuid-Afrika, waar ze vrij rond kunnen lopen op een groot terrein met begroeiing en een vijver. Begin april verhuizen drie tijgers uit de opvang naar Zuid-Afrika. Sinds de oprichting van Stichting Leeuw in 2012 zijn 21 dieren verhuisd.
Litouwen eist strengere sancties tegen Rusland en Belarus vanwege de plannen van Moskou om kernwapens in het buurland te stationeren. Een sanctiepakket waarover al wordt onderhandeld in Brussel moet worden uitgebreid, verklaarde het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.
'Rusland toont zwakte, geen kracht. Onze reactie moet sterk zijn, niet zwak', schreef buitenlandminister Gabrielius Landsbergis op Twitter. 'Ernstige sancties, troepeninzet in de Baltische staten en meer lucht- en zeeverdedigingssystemen aan de oostflank van de Navo zouden een boodschap van solidariteit en vastberadenheid afgeven, niet van angst en uitvluchten.'
Belarus verliest steeds meer zijn soevereiniteit en raakt meer en meer betrokken bij de militaire plannen van Rusland, wat een extra risico vormt voor het Oostzeegebied. Litouwen grenst aan zowel Belarus als de Russische exclave Kaliningrad, waar volgens westerse staten al kernwapens zijn gestationeerd.
Belarus beschuldigt Polen ervan dat het aan de grens opzettelijk het verkeer van vrachtwagens en auto's naar de Europese Unie vertraagt, daarbij bewerend dat Warschau er niet in slaagde bilaterale overeenkomsten uit te voeren.
'Sinds vrijdag is de rij voor de enige toegankelijke overgang aan de Belarussisch-Poolse grens, Kukuryki (Kozłowiczy), verdubbeld in omvang en telt nu in totaal 1000 auto's", aldus de grenscommissie van het land.
Polen was volgens persbureau Reuters niet meteen beschikbaar voor een reactie.
De door de Verenigde Staten opgerichte en gefinancierde zender Radio Free Europe/Radio Liberty meldde vorige week dat activisten aan de Pools-Belarussische grens al twee weken lang vrachtwagens blokkeerden omdat Minks Russische troepen toestond het grondgebied te gebruiken voor aanvallen op Oekraïne.
De Russische president Vladimir Poetin maakte zaterdag bekend dat Rusland tactische kernwapens gaat stationeren in Belarus. Op 1 juli zou een opslagfaciliteit klaar moeten zijn en dan kunnen de strategische wapens worden verplaatst naar het buurland. De tien Russische bommenwerpers die nucleaire wapens kunnen afvuren, staan er al.
Rusland schendt het internationale recht niet naar eigen zeggen en maakt de vergelijking met de Verenigde Staten, dat in meerdere Europese landen kernwapens heeft opgeslagen. Belarus - dat naast Oekraïne en Rusland grenst aan Navo-landen Litouwen, Letland en Polen - mag volgens internationale verdragen geen kernwapens bezitten.
De commandant van de Oekraïense grondtroepen zei maandag dat zijn troepen zware Russische aanvallen op Bachmut blijven afslaan en dat de verdediging van de stad in de oostelijke Donetsk-regio een 'militaire noodzaak' is.
,,De meest intense fase van de strijd om Bachmoet gaat door. De situatie is onophoudelijk lastig. De vijand lijdt aanzienlijke verliezen aan menselijke hulpbronnen, wapens en militaire uitrusting, maar blijft offensieve acties uitvoeren", verklaarde hij volgens de persafdeling van het leger.
Ze zei niet wanneer het bezoek plaatsvond, maar kolonel-generaal Oleksandr Syrskyi loste tijdens zijn bezoek aan de oostelijke frontlinie volgens haar problemen op die 'een effectieve uitvoering van gevechtstaken in de weg stonden' en nam 'operationele beslissingen gericht op het versterken van onze capaciteiten om de vijand af te schrikken en schade toe te brengen'.
Het hoofd van het Oekraïense militaire bestuur in de stad Avdiivka, zo'n 90 kilometer ten zuiden van Bachmoet, heeft inwoners opgeroepen te evacueren. 'Het spijt me dit te moeten meedelen maar Avdiivka begint steeds meer te lijken op een plaats uit post-apocalyptische films', schreef Vitaliy Barabash op Telegram.
De evacuatie van achtergebleven werknemers van het nutsbedrijf is volgens hem begonnen en de ontvangst van mobiele telefoons wordt binnenkort uitgeschakeld 'omdat er informanten van de Russische bezetter in de stad zijn'.
Russische beschietingen waren zondag gericht op twee hoge gebouwen in Avdiivka, slechts tien kilometer verwijderd van de noordelijke buitenwijken van de stad Donetsk die sinds 2014 onder controle staat van Moskou. Volgens officiële cijfers leven er nog ongeveer 2.000 burgers in de stad. Voor de oorlog waren het er ruim 30.000.
Het Oekraïense leger waarschuwde vorige week dat Avdiivka een 'tweede Bachmoet' zou kunnen worden. Door de hevige gevechten van de afgelopen maanden, door beide partijen beschreven als een 'vleesmolen', ligt de stad grotendeels in puin. De generale staf meldde zondag dat haar strijdkrachten 85 Russische aanvallen in 24 uur hadden afgeslagen aan het oostfront, inclusief de regio Bachmoet.
Volgens het Russische ministerie van Defensie troffen haar troepen militaire doelen in de regio's Charkiv, Donetsk, Zaporizja en Cherson, waarbij aan Oekraïense zijde een 'aanzienlijk' gewonden viel.
Kyiv heeft zondag opgeroepen tot een buitengewone vergadering van de VN-Veiligheidsraad om de 'nucleaire chantage' van Rusland tegen te gaan. Aanleiding is de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin, zaterdagavond, dat Moskou tactische kernwapens gaat stationeren in Belarus.
'Oekraïne verwacht van het Verenigd Koninkrijk, China, de Verenigde Staten en Frankrijk effectieve acties', zei het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring gericht aan de permanente leden van de Veiligheidsraad. Het riep tevens de G7 (zeven van 's werelds meest geavanceerde economieën waaronder Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en de Europese Unie op om druk uit te oefenen op Belarus door te dreigen met 'aanzienlijke gevolgen' als het land de plaatsing van Russische kernwapens zou accepteren.
EU-buitenlandchef Josep Borrell liet vanmiddag op Twitter al weten dat de Unie bereid is om nieuwe sancties op te leggen aan Belarus als dat land Russische kernwapens plaatst.
De EU is bereid om nieuwe sancties op te leggen aan Belarus als dat land Russische kernwapens plaatst. Dat zegt Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie. 'De EU staat klaar om te reageren met verdere sancties', schreef hij zondagmiddag op Twitter.
'Belarus als gastheer van Russische kernwapens zou een onverantwoorde escalatie en bedreiging voor de Europese veiligheid betekenen. Minsk kan het nog steeds stoppen. De keuze is aan hen', aldus de EU-buitenlandchef.
Een door Oekraïne bestuurde drone heeft zondag een explosie veroorzaakt in de Russische stad Kireyevsk in de regio Tula, zo'n 220 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Moskou. Daarbij vielen drie gewonden, meldt het staatspersbureau Tass onder verwijzing naar hulpdiensten. De ontploffing creëerde volgens hen een krater in het centrum van de stad. Drie woongebouwen liepen schade op.
Kyiv reageerde nog niet op een verzoek om commentaar van persbureau Reuters. Oekraïne ontkende in het verleden Russische beweringen dat zijn drones Russisch grondgebied binnenvlogen en schade aanrichtten aan de civiele infrastructuur.
Polen heeft scherpe kritiek geuit op de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin dat tactische kernwapens in buurland Belarus zullen worden gestationeerd.
,,Het besluit om tactische kernwapens en hun overbrengingsmiddelen in Belarus in te zetten, verhoogt de spanningen in verband met de Russische agressie tegen Oekraïne verder. Het is een volgende stap om Belarus in de raderen van de Russische oorlogsmachine te trekken', liet woordvoerder Łukasz Jasina van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten op Twitter.
Poetin zei zaterdagavond op de staatstelevisie dat Moskou en Minsk het eens waren over een dergelijke stap. Rusland zou daarmee het internationale non-proliferatieverdrag (dat onder andere de verspreiding van kernwapens verbiedt) niet schenden. Belarus is een buurland van zowel Rusland als Polen en Oekraïne.
De Britse acteur Orlando Bloom (46), bekend van filmseries als de Lord of The Rings en Pirates of the Caribbean, heeft Oekraïne bezocht. Dat deed hij in zijn hoedanigheid als ambassadeur van kinderrechtenorganisatie Unicef. Op beelden is te zien hoe hij in een Unicef-shirt speelgoed uitdeelt aan kinderen.
Bloom steunt Unicef sinds 2007, toen hij scholen bezocht in twee van de armste gebieden van Nepal. Twee jaar later stelde de VN-organisatie hem aan als Goodwill Ambassadeur. Daarmee erkende ze naar eigen zeggen zijn inzet voor de rechten van kinderen over de hele wereld. 'Sindsdien heeft hij voor Unicef veel gereisd naar landen als Bangladesh, Jordanië, Liberia, Niger en Oekraïne', luidt het in zijn profiel op de website.
In 2015 ontving Bloom de Britannia Humanitarian Award van de Britse filmprijs Bafta als erkenning voor zijn werkzaamheden voor de kinderrechtenorganisatie. In hetzelfde jaar werd hij tijdens Unicefs Snowflake Ball, een jaarlijkse inzamelingsactie in New York, onderscheiden met de Audrey Hepburn Humanitarian Award.
Russische uitlatingen over het stationeren van nucleaire wapens in Belarus zijn volgens de Navo 'gevaarlijk en onverantwoordelijk'. President Vladimir Poetin verklaarde zaterdagavond dat zijn land tactische nucleaire wapens in het buurland Belarus wil plaatsen en hij maakte de militaire alliantie daarbij verwijten. Poetin wees erop dat de VS ook zijn kernwapens hebben geplaatst in andere landen, met name bij Navo-bondgenoten.
De Navo stelt in een verklaring dat er weliswaar geen aanwijzingen zijn dat Rusland het beleid ten aanzien van kernwapens heeft gewijzigd en ziet ook geen reden om dat te doen.
Volgens Poetin zou de opslagfaciliteit voor de tactische kernwapens op 1 juli klaar moeten zijn en dan kunnen de wapens naar het buurland worden verplaatst. De tien Russische bommenwerpers die nucleaire wapens kunnen afvuren, staan er al.
Met de nieuwe deal tussen Rusland en Belarus zouden kernwapens na decennia weer terugkeren in Belarus. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lagen kernwapens in de onafhankelijke landen Rusland, Oekraïne, Belarus en Kazachstan. In het jaar daarop werd afgesproken dat al deze wapens in Rusland zouden komen te liggen. De verplaatsingen werden in 1996 afgerond.
De Bulgaarse vicepresident Ilijana Jotova heeft Rusland en Oekraïne opgeroepen te gaan onderhandelen omdat 'de toestand steeds gevaarlijker en angstaanjagender wordt'. Oekraïne heeft om een spoedzitting van de Veiligheidsraad gevraagd naar aanleiding van de 'provocerende nucleaire plannen' van Poetin die zou worden gedreven door angst.
De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.
,,We hebben niets te verbergen. Alles wat wij samen doen is bekend en iedereen kan dat zien, alles is transparant", aldus Poetin zondag. De president beschuldigde het Westen ervan een nieuwe 'as' te willen bouwen. Hij vergeleek het met de samenwerking tussen Duitsland, Italië en Japan in de Tweede Wereldoorlog.
Die uitspraak past bij het beeld dat Rusland probeert te schetsen over Oekraïne. Dat land zou volgens de Russen worden geregeerd door nazi's. De inval van Rusland in Oekraïne zou ook alleen zijn gericht op het omver werpen van het regime. De oorlog duurt ondertussen al meer dan een jaar.
Oud-Europarlementariër Els de Groen (73) waarschuwt: Als wij wapens met verarmd uranium leveren aan Oekraïne, gaat de graanschuur van Europa verloren’. Ze streed in het Europarlement vijf jaar lang tegen wapens met verarmd uranium.
In 2008 werd haar resolutie hierover aangenomen, maar de Europese Commissie besloot die resolutie alsnog af te wijzen. Nu het Verenigd Koninkrijk opnieuw wapens met verarmd uranium aan Oekraïne levert, roept ze op daarmee te stoppen.
Oekraïne zal niet langer zijn toevlucht nemen tot "gevaarlijke" monetaire financiering om de oorlog tegen Rusland te financieren, vertelt de gouverneur van de centrale bank, Andriy Pyshnyi, de Financial Times in een interview gepubliceerd op zondag.
Het hoofd van de Nationale Bank van Oekraïne zei dat eerder "grote risico's zijn gecreëerd voor de financiële stabiliteit" toen de bank gedwongen werd miljarden hryvnia te drukken om een begrotingstekort door de oorlog te compenseren.
,,Het was een snelle oplossing, maar erg gevaarlijk", vertelde Pyshnyi de krant.
De Verenigde Staten zien geen aanwijzing dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie nadat de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte nucleaire wapens in Belarus te stationeren.
Het ministerie zegt de situatie in de gaten te houden en geen reden te zien om de nucleaire strategie van de VS aan te passen. ,,We blijven ons inzetten voor de collectieve verdediging van het Navo-bondgenootschap", aldus Defensie. Belarus, waar Rusland de belangrijkste bondgenoot van is, grenst aan de Navo-lidstaten Polen, Litouwen en Letland.
Met de nieuwe afspraak tussen Rusland en Belarus zouden kernwapens na decennia weer terugkeren in Belarus. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lagen kernwapens in de nieuwe landen Rusland, Oekraïne, Belarus en Kazachstan. In het jaar daarop werd afgesproken dat al deze wapens in Rusland zouden komen te liggen. De verplaatsingen werden in 1996 afgerond.
De Oekraïense staatssecretaris van Defensie Hanna Maliar heeft de Oekraïners via Facebook opgeroepen om niet in het openbaar te discussiëren over de militaire plannen van het land.
'Vraag experts in televisie-uitzendingen niet naar het offensief van ons leger. Schrijf geen blogs of berichten over dit onderwerp. Bediscussieer in het openbaar helemaal geen militaire plannen. We hebben een strategisch plan - om ons hele territorium te bevrijden. En als het om de details gaat - dat is gewoon militair geheim', schrijft ze.
Maliar stelt dat informatie ook een wapen is, dat beschermt moet worden. Er zijn drie bronnen die informatie over de acties van het Oekraïense leger delen, stelt Maliar. Dat zijn de president van Oekraïne, de minister van Defensie en de opperbevelhebber.
Rusland gaat kernwapens in Belarus stationeren. Dat maakt de Russische president Poetin zojuist bekend aan het eigen persbureau Tass. Op 1 juli zou een opslagfaciliteit klaar moeten zijn en dan kunnen de wapens worden verplaatst. De tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren, staan er al.
Volgens Poetin gaat het om tactische kernwapens. Hij schendt naar eigen zeggen het internationale recht niet en maakt de vergelijking met de Verenigde Staten, dat in meerdere Europese landen kernwapens heeft opgeslagen. Zo is het een publiek geheim dat in het Brabantse Volkel Amerikaanse kernkoppen liggen.
Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken en veel kleiner dan een klassieke atoombom. Maar ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.
Belarus mag volgens internationale verdragen geen kernwapens bezitten. President Aleksandr Loekasjenko van dat land heeft volgens Poetin meerdere keren om de stationering van kernwapens gevraagd. ,,We zijn met hem overeengekomen dat we die in Belarus plaatsen, zonder het non-proliferatieverdrag te schenden", aldus Poetin. Dat internationale verdrag - ook ondertekend door Rusland - heeft als doel dat het aantal kernwapens in de wereld en het aantal landen dat ze heeft wordt beperkt. De Russische leider wijst erop dat de wapens niet in Belarussische handen komen of door het land gebruikt kunnen worden.
Poetin en Loekasjenko gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne. Hij is politiek en economisch afhankelijk van Moskou. In Belarus staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren. Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Belarus Oekraïne binnen.
© via REUTERS — Aleksandr Loekasjenko en Vladimir Poetin. Meer dan 5000 criminelen hebben gratie gekregen nadat ze een tijd in het Wagner-legioen in Oekraïne hebben gediend. Dat zegt de leider van de groep, Jevgeni Prigozjin.
Wagner rekruteerde duizenden mensen in Russische gevangenissen om te vechten in Oekraïne. Als ze dat overleefden, werd vervroegde vrijlating in het vooruitzicht gesteld.
Nagenoeg niemand die gratie kreeg pleegde opnieuw een misdaad, voegt de Wagner-leider eraan toe. Slechts 0,31 procent vervalt weer in oude gewoonten, stelt hij. Dat zou tien tot twintig minder zijn dan bij gewone vrijgelaten gevangenen.
Nadat eerder op zaterdag de Britse inlichtingendienst al liet weten dat de Russische aanval op Bachmoet 'grotendeels tot stilstand is gekomen', zegt nu ook het hoofd van het Oekraïense leger Valery Zaluzhny dat zijn troepen 'erin slagen om de situatie te stabiliseren'.
Op maandag had de baas van de huurlingengroep Wagner, Jevgeni Prigozjin, nog gezegd dat zijn manschappen ongeveer 70 procent van de stad in handen hebben. De Wagner Groep speelt een belangrijke rol in de strijd om Bachmoet. Maar de frontlinie lijkt er dus amper te verschuiven.
De strijd om de stad, die ooit 70.000 inwoners telde maar nu vrijwel is verlaten, duurt al maanden. Bachmoet op zich heeft geen groot strategisch belang voor Oekraïne, maar door het zo lang mogelijk uit te houden en tegelijkertijd schade te berokkenen bij de Russen, hoopt Kyiv de Russische opmars elders aan het front te vertragen. Volgens westerse schattingen zijn er in de slag om Bachmoet al 20.000 tot 30.000 Russische soldaten gesneuveld of gewond geraakt.
Met de tijd die Kyiv door het standhouden in Bachmoet koopt, hoopt het een tegenaanval te kunnen voorbereiden. Op donderdag zei een topcommandant van het Oekraïense leger dat zo'n tegenoffensief tegen 'de uitgeputte Russische troepen' er heel binnenkort zit aan te komen.
De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.
,,We zijn diepbezorgd over de standrechtelijke executies van tot 25 Russische krijgsgevangenen en gewonden. Deze werden vaak uitgevoerd direct na overmeestering in de gevechtslinie", aldus Bogner. ,,We zijn op de hoogte van onderzoek door de Oekraïense autoriteiten van vijf gevallen waarbij 22 slachtoffers vielen, maar we weten niets van vervolging van de daders." Ze uitte ook haar ontzetting over de executies van vijftien Oekraïense militairen. Elf daarvan werden uitgevoerd door de huurlingengroep Wagner.
De mensenrechtencommissaris van het Oekraïense parlement liet in een reactie weten dat de beschuldigingen aan het adres van de Oekraïense troepen hem verbaasden, en hij de feiten wilde zien waarop de VN-commissie zich baseert. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken bedankte in een statement de VN-toezichthouders voor het werk dat zij doen, maar benadrukte dat Oekraïne verwacht dat de VN 'elke stap uit de weg zullen gaan die gezien kan worden als het gelijkstellen van het slachtoffer en de agressor'.
Ongeveer 10.000 burgers leven in 'zeer erbarmelijke omstandigheden' in en rond de belegerde stad Bachmoet. Dat meldt het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) over de stad in het oosten van het land.
Meer dan 90% van de inwoners is al gevlucht, en de stad is grotendeels verwoest in de veldslag. Maar Umar Khan van het ICRC wil de aandacht vestigen op degenen die nog niet konden vluchten. ,,Zij brengen bijna de hele dag door met zo nu en dan intense beschietingen. Je ziet dat mensen tot hun uiterste worden gedreven qua overleving en veerkracht."
De mate van vernieling in Bachmoet heeft Khan doen schrikken ,,Huizen zijn verpletterd of hebben geen dak meer. Continu is er de dreiging dat er weer iets explodeert."
De lichamen van 83 Oekraïense soldaten zijn teruggebracht door de Russen. Oleh Kotenkode, de Oekraïense gezant voor vermisten, zou dat op Telegram hebben gemeld.
Los daarvan, meldt Oekraïne een aantal zwaargewonde Russische soldaten te hebben overgedragen aan Rusland. Hoeveel is onbekend.
De Russische oud-president Dimitri Medvedev strooit weer met bedreigingen met kernwapens. Is hij onderhand de nieuwe Zjirinovski, de voormalige clown van het Kremlin?
De EU-landen zijn het bijna eens over het steken van nog eens 3,5 miljard euro in het fonds waaruit ze onder meer wapens voor Oekraïne betalen. ,,Ik denk dat we heel dicht bij besluitvorming zijn, zo niet al bijna rond", zegt premier Mark Rutte na afloop van de EU-top in Brussel.
EU-landen kunnen leveringen van wapens aan Oekraïne bij het fonds, de zogeheten Europese Vredesfaciliteit (EPF), declareren. Maar het dateert van voor de Russische inval in Oekraïne en is met ongeveer 5,7 miljard euro niet berekend op de vele miljarden die het land nodig heeft. De verhoging met 2 miljard van afgelopen najaar gaat helemaal op aan de extra artilleriemunitie waar Oekraïne om zit te springen.
,,Je ziet hoe belangrijk dat EPF is", stelt Rutte. ,,We moeten er nog een definitieve beslissing over nemen", maar Nederland is vóór de nieuwe ophoging. ,,Dat is belangrijk, uiteraard breed voor Europa maar ook specifiek gericht op de situatie in Oekraïne."
Landen als Frankrijk en Italië onderstrepen al langer dat de vele hulp aan Oekraïne niet mag betekenen dat landen in bijvoorbeeld Afrika achter het net vissen. Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell spiegelen veel 'partners' zich aan Oekraïne en kloppen er vele aan bij de EU voor militaire hulp. ,,Natuurlijk kijk je altijd als er concrete verzoeken zijn wat je kunt doen", aldus Rutte. Maar 'niet op de schaal natuurlijk die nu aan de hand is met Oekraïne'.
Estland heeft een Russische diplomaat het land uitgezet. Dat heeft het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. Het gaat om een medewerker van de Russische ambassade in de hoofdstad Tallinn. De diplomaat verspreidde volgens de autoriteiten propaganda waarin de Russische invasie in Oekraïne werd gerechtvaardigd en waarmee verdeeldheid in de Estse samenleving gezaaid werd.
Bij nieuwe Russische raketaanvallen en beschietingen in Oekraïne zijn zeker acht doden gevallen. De Oekraïense autoriteiten melden beschietingen in het noorden, oosten en zuiden van het land.
In de regio Donetsk zijn vijf burgers omgekomen in Kostjantynivka. Onder hen drie vrouwen die in speciale schuilplaats zaten. Dat gebouw werd volledig verwoest.
Kyiv meldt ook dat in de noordelijke regio Soemi twee doden zijn door hevige beschietingen met raketten, drones en andere wapens. Zeven mensen raakten gewond. Een overheidsgebouw, school en woningen werden beschadigd.
In de zuidelijke regio Cherson is een vrouw overleden en zijn vier anderen gewond geraakt. Daar zijn ook elektriciteitskabels beschadigd geraakt door de inslagen.
Rusland stuurt niet aan op een direct conflict van de Navo. Dat zegt Dmitri Medvedev, oud-president en vicevoorzitter van de Veiligheidsraad van Rusland. Volgens Medvedev wil Rusland de crisis in Oekraïne oplossen door gesprekken, meldt persbureau Interfax.
Tegelijk waarschuwt hij dat dat elke poging van Oekraïne om het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim te heroveren een reden voor Moskou is om met 'elk wapen' te reageren.
Een Russische officier van de federale beveiligingsdienst, die zijn land ontvluchtte omdat hij bezwaar had tegen de invasie in Oekraïne, is veroordeeld tot 6,5 jaar cel in een zwaar beveiligde gevangenis. Dat meldt de de nieuwssite Taiga.info.
De 36-jarige majoor Mikhail Zhilin stak vorig jaar illegaal de grens over naar Kazachstan, toen Rusland een gedeeltelijke mobilisatie aankondigde. Zijn asielaanvraag in het buurland werd afgewezen en het werd hem verboden door te reizen naar Armenië.
Kazachstan droeg Zhilin eind vorig jaar over aan Rusland. Een rechtbank in de stad Barnaul acht hem schuldig aan desertie en het illegaal oversteken van de grens. Naast de gevangenisstraf verliest hij ook zijn officiersrang.
Duizenden mannen zijn na de mobilisatie naar Kazachstan gevlucht. Maar de positie van Zhilin was anders, omdat hij in zijn functie toegang had tot geheime informatie. De dienst waarvoor hij werkte, was namelijk verantwoordelijk voor de beveiliging van president Vladimir Poetin. Moskou eiste daarom uitlevering.
Het Oekraïense leger bereidt een grote tegenaanval voor na de meedogenloze wintercampagne van Rusland. Commandant Oleksandr Syrskyi zegt dat de grondtroepen spoedig een tegenoffensief zullen beginnen nu het huurlingenleger Wagner, die in de frontlinie staan, 'aanzienlijke kracht verliezen en zonder stoom komen te zitten'.
,,Binnenkort zullen we van deze gelegenheid gebruik maken, zoals we in het verleden deden in de buurt van Kyiv, Charkiv, Balakliya en Kupiansk", zei Syrskyi, aldus de Britse krant The Guardian.
Wagner-baas Jevgeni Prigozjin heeft het Kremlin ook al gewaarschuwd voor een Oekraïens tegenoffensief. In een brief aan de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe schrijft hij dat Oekraïne de Wagner-huurlingen wil afsnijden van de reguliere Russische troepen.
Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zou de aanwezigheid van zijn huurlingenleger in Oekraïne, na recente tegenslagen in Bachmoet, willen inperken. Hij zou bereid zijn zich opnieuw te focussen op Afrika. Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte Amerikaanse persagentschap Bloomberg. Daarmee zou een einde komen aan een lange machtsstrijd binnen het Kremlin.
Daar woedt al maandenlang een conflict tussen de top van het Russische leger en de baas van het huurlingenleger Wagner. De Russische militaire leiding zou er nu in geslaagd zijn om president Vladimir Poetin ervan te overtuigen dat Wagner-baas Prigozjin, die zijn politieke ambities niet wegsteekt, een bedreiging begint te vormen voor het regime van Poetin zelf.
Tegelijk wordt de Wagner-topman door de hevige strijd om Bachmoet geconfronteerd met duizelingwekkende verliezen. En ondanks een maandenlange strijd heeft hij de stad nog steeds niet veroverd. Een gevolg daarvan is dat het voor het huurlingenleger moeilijker is geworden om aan voldoende munitie en personeel te raken.
Prigozjin heeft nu zelf ook mogelijk begrepen dat het slecht dreigt af te lopen in Oekraïne en zou zich aan het voorbereiden zijn om opnieuw te focussen op Afrika. Daar zijn de beruchte huurlingen al langer actief en ze verdienen er ook flink geld.
Oud-president Dmitri Medvedev van Rusland heeft weer fel uitgehaald in een interview met Russische media. Volgens hem zullen de troepen flink moeten oprukken in Oekraïne, tot aan de hoofdstad Kyiv of de westelijke stad Lviv. ,,Niets kan hier worden uitgesloten. Als je naar Kyiv moet, dan moet je naar Kyiv. Als je naar Lviv gaat, dan moet je naar Lviv om deze infectie te vernietigen'', citeert staatspersbureau RIA Novosti.
De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Poolse premier Mateusz Morawiecki lanceren samen met de autoriteiten in Kyiv een initiatief om door Rusland ontvoerde kinderen terug naar Oekraïne te brengen.
,,Dit is een verschrikkelijke herinnering aan de donkerste tijden in onze geschiedenis", zo verklaarde Von der Leyen donderdag na afloop van de eerste dag van de Europese top in Brussel. ,,Wat daar gebeurt, is een oorlogsmisdaad. We weten vandaag dat 16.200 kinderen zijn gedeporteerd. Slechts 300 zijn teruggekeerd."
Met premier Morawiecki wil Von der Leyen een conferentie over deze kinderen organiseren. Details over een datum of plaats verstrekte ze niet, wel een doelstelling. ,,We willen de internationale druk verhogen zodat alle mogelijke maatregelen worden genomen om de locatie van deze kinderen te achterhalen en we willen de VN-organen en andere internationale organisaties helpen om betere en completere informatie over gedeporteerde kinderen te verkrijgen, inclusief de kinderen die later geadopteerd werden."
De arrestatiebevelen die het Internationale Strafhof in Den Haag onlangs heeft uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische kinderrechtencommissaris Maria Lvova-Belova met betrekking tot deze deportaties zijn 'helemaal gerechtvaardigd', voegde Von der Leyen er nog aan toe.
© ANP / EPA — De Poolse premier Mateusz Morawiecki (links) met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen tijdens een ontmoeting in Warschau in mei vorig jaar. De EU veroordeelt het dreigement van een kopstuk van het Russische regime om het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag aan te vallen. Het schermen van oud-president Dmitri Medvedev met een raketbeschieting op het hof is 'illegaal' en 'onacceptabel', zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.
Aanleiding voor het dreigement was het aanhoudingsbevel dat het ICC heeft uitgevaardigd voor de Russische president Vladimir Poetin. Medvedev, tegenwoordig Poetins tweede man in de Russische Veiligheidsraad, waarschuwde het hof dat het rekening moet houden met een hypersonische raket uit Rusland.
De EU steunt het ICC volledig, benadrukt Borrell. ,,Iedere vergeldingsmaatregel tegen hen die betrokken zijn bij het werk van het ICC is onaanvaardbaar." De unie betreurt dan ook de sancties die Rusland heeft aangekondigd tegen de aanklager en rechters van het hof.
Finland stuurt drie extra Leopard 2-gevechtstanks naar Oekraïne, als onderdeel van een nieuw militair steunpakket. Het land heeft ook een verzoek voor straaljagers ontvangen uit Oekraïne en komt 'binnen weken' met een reactie, zegt minister van Defensie Antti Kaikkonen.
Kyiv heeft gevraagd om Hornet-straaljagers. Kaikkonen zegt geen voorstander van de donatie te zijn, omdat Finland de gevechtsvliegtuigen de komende jaren zelf nodig heeft om het land te beveiligen. De Hornets van het Finse leger worden vervangen door in 2021 bestelde F-35's, maar de eerste jets worden pas over twee tot drie jaar geleverd.
Finland, dat minder dan tweehonderd Leopards heeft, maakte eerder bekend ook al drie tanks te sturen. De toenmalige defensieminister, die Kaikkonen tijdens diens vaderschapsverlof verving, zei dat Finland niet veel tanks kan missen. ,,We hebben een lange oostgrens te verdedigen, we zijn nog steeds geen Navo-lid en we kunnen onze eigen veiligheid niet in gevaar brengen", verklaarde de tijdelijke minister.
Finland, dat een 1300 kilometer lange grens met Rusland deelt, heeft vanwege de oorlog in Oekraïne besloten Navo-lid te worden. In het land zelf zijn alle benodigde stappen genomen om tot de alliantie toe te treden. Het wacht alleen nog op de goedkeuring van twee van de dertig lidstaten. Dat zijn Turkije en Hongarije. Kaikkonen denkt dat het proces in het beste scenario binnen enkele weken is voltooid.
Slowakije heeft een eerste lading MiG-29-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om vier van de dertien exemplaren die vorige week werden toegezegd. De rest wordt in de komende weken geleverd, aldus het Slowaakse ministerie van Defensie.
Slowakije was het tweede land dat besloot Oekraïne straaljagers te sturen voor de strijd tegen Rusland. De beslissing werd vorige week vrijdag bekendgemaakt, een dag nadat Polen aankondigde vier MiG-29's te sturen. Het Oekraïense leger maakt al gebruik van dit type gevechtsvliegtuigen uit de Sovjettijd en kan ze dus in principe direct inzetten zonder extra trainingen.
Vanuit Rusland werd vorige week onverschillig gereageerd op de donatie van Slowakije en Polen. Het Kremlin verklaarde dat de gevechtsvliegtuigen zullen worden vernietigd. De gedoneerde MiG-29's 'zullen geen verschil maken' in de oorlog, aldus een woordvoerder.
Hongarije zou de Russische president Vladimir Poetin niet arresteren als hij het land binnenkwam. Dat verklaarde de kabinetschef van premier Viktor Orban donderdag, eraan toevoegend dat er geen wettelijke gronden voor zo'n arrestatie zijn. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vaardige vorige week een arrestatiebevel tegen Poetin uit wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne.
,,We kunnen verwijzen naar de Hongaarse wet en op basis daarvan kunnen we de Russische president niet arresteren aangezien het Statuut van Rome nooit is afgekondigd in Hongarije", zei Gergely Gulyas tijdens een persbriefing in Boedapest.
Hongarije heeft het Statuut, waarop de oprichting van het ICC is gebaseerd, weliswaar ondertekend en geratificeerd maar de Hongaarse president kon het volgens hem niet mede-ondertekenen omdat het nooit werd ingebouwd in de Hongaarse wetgeving en daardoor in strijd is met de Hongaarse Grondwet.
Desgevraagd zei hij dat zijn regering 'geen standpunt had ingenomen' over het arrestatiebevel tegen Poetin. ,,Deze beslissingen zijn niet de meest gelukkige, omdat ze leiden tot verdere escalatie en niet tot vrede. Dat is mijn persoonlijke subjectieve mening", voegde Gulyas eraan toe.
Het ICC beschuldigt de Russische president van het illegaal deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne. Het zei dat er 'redelijke gronden' zijn om aan te nemen dat Poetin individuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid draagt. De 124 van de 193 VN-landen die partij zijn bij het ICC-Statuut, moeten hem arresteren zodra hij zich op hun grondgebied bevindt en daarna uitleveren aan Den Haag. De kans dat Poetin voor de rechter verschijnt is klein en zonder zijn aanwezigheid kan er geen proces plaatsvinden.
Poetin is na Omar al-Bashir van Soedan en Moammar Khadaffi van Libië de derde zittende president tegen wie het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een bezoek gebracht aan Cherson, de Zuid-Oekraïense stad die eind vorig jaar werd heroverd op de Russen. Hij beloofde daar 'alles te herstellen' na de schade die het Russische leger heeft aangericht. Nog altijd wordt Cherson regelmatig beschoten door de Russen, die het land aan de overkant van de rivier in handen hebben.
Zelensky was woensdag ook al op bezoek in Bachmoet, de stad aan de frontlijn in het oosten waar de ogen al maanden op gericht zijn. Een commandant van het Oekraïense leger beweert donderdag dat de Russische troepen rond Bachmoet 'vermoeid' beginnen te raken. De Russen proberen de stad uit alle macht in te nemen en hebben een groot deel inmiddels in handen, maar dat eist wel zijn tol volgens de commandant. Hij zegt dat de Oekraïners 'zeer binnenkort van de gelegenheid gebruik zullen maken, zoals we deden bij Kyiv, Charkiv en Koepjansk', waar de Russische troepen eerder teruggedrongen werden.
De frontlijnen bewegen de laatste maanden nog maar weinig. Het Britse ministerie van Defensie schrijft donderdag in de dagelijkse inlichtingenupdate wel dat Rusland een kleine terreinwinst heeft geboekt bij Kreminna, een plaats in de regio Loehansk. De Russen zouden vanaf daar willen doorstoten naar Koepjansk, een stad die als spoorknooppunt strategisch gelegen is.
Bennie Brouwer kwam een jaar geleden voor het eerst met verse friet aan bij Oekraïense vluchtelingen. Hij baarde opzien en wist duizenden euro’s en tonnen goederen in te zamelen. Nu vertrekt hij opnieuw met een volle trailer richting het land in oorlog.
De inwoners van het kleine Voznesenk verrichtten een jaar geleden een heldendaad. Vrijwilligers met kalasjnikovs verjoegen de Russen met veel lawaai en voorkwamen daarmee een opmars naar de grote havenstad Odesa. ,,Als wij het niet doen, wie dan wel?" Lees hier het hele verhaal.
Het Westen heeft een hekel aan Rusland en China en zal komende decennia proberen Rusland op te splitsen in kleinere en zwakkere staten. Dat meent de voormalige Russische president Dmitry Medvedev, zei hij donderdag in een interview met het staatspersbureau TASS.
Oekraïne maakte deel uit van 'Groot-Rusland'. Volgens hem zijn er geen vooruitzichten om de banden met het Westen in de nabije toekomst nieuw leven in te blazen. ,,Ik denk dat de situatie vroeg of laat zal stabiliseren en de communicatie zal worden hervat, maar ik hoop van harte dat tegen die tijd een aanzienlijk deel van die mensen (westerse leiders) met pensioen of dood zijn", zei hij.
Medvedev, die nu plaatsvervangend voorzitter van de Russische veiligheidsraad is, zei ook dat een poging van welk land dan ook om president Vladimir Poetin te arresteren op basis van het bevel van het Internationaal Strafhof zal worden opgevat als een oorlogsverklaring.
Omdat de Russische president Vladimir Poetin geen plannen heeft voor vrede in Oekraïne zullen westerse landen Kyiv wellicht langer moeten steunen, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg in een interview met The Guardian donderdag.
Poetin 'maakt geen plannen voor vrede, hij plant meer oorlog', zegt de Noor tegen de Britse krant. Stoltenberg wijst erop dat Rusland zijn militaire industriële productie opvoert en de banden aanhaalt met autoritaire regimes in een poging aan meer wapens te komen.
Daarom moeten de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere westerse landen bereid zijn om Oekraïne lange tijd te steunen met wapens, munitie en ander materieel. Ook vraagt Stoltenberg de NAVO-leden om er tijdens de komende topontmoeting in het Litouwse Vilnius mee in te stemmen om 2 procent van hun bnp uit te geven aan defensie.
,,De behoefte zal er blijven, want dit is een uitputtingsslag. Het gaat om de industriële capaciteit om de steun vol te houden", aldus Stoltenberg. Met door het Westen geleverd materieel zouden de Oekraïners volgens Stoltenberg ,,een offensief kunnen lanceren en grondgebied kunnen heroveren", hoewel hij benadrukt dat de NAVO geen partij is in het conflict.
Van de EU-top die donderdag van start gaat in Brussel wordt verwacht dat Europese leiders hun steun aan Oekraïne opnieuw nadrukkelijk herhalen en het besluit om zo snel mogelijk extra munitie te leveren bekrachtigen.
Het Internationaal Atoomenergieagentschap maakt zich nog steeds zorgen om de ,,precaire" veiligheid van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Met name de aanhoudende problemen rond de stroomtoevoer verhogen volgens het IAEA de kans op een ongeval.
De laatste overblijvende externe elektriciteitslijn raakte beschadigd door Russische raketaanvallen op 1 maart en blijft sindsdien regelmatig uitvallen, meldde IAEA-baas Rafael Grossi woensdag in een verklaring. ,,De nucleaire veiligheid van Zaporizja blijft precair", aldus Grossi. ,,Ik roep alle partijen op zich te committeren aan de veiligheid van de centrale."
Voor noodsituaties waarbij de externe stroomtoevoer wegvalt zijn in Zaporizja dieselgeneratoren aanwezig. De kerncentrale, de grootste van Europa, heeft externe elektriciteit nodig voor de koeling van de reactoren. Zaporizja werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische militairen en staat nog steeds onder Russische controle.
Het IAEA wijst ook nog op de grote druk die personeelsleden van de krachtcentrale ervaren. ,,De verminderde personeelsbezetting in combinatie met de psychologische stress van het aanhoudende militaire conflict heeft invloed op de nucleaire veiligheid en beveiliging van de fabriek", voegde het hoofd van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties eraan toe.
De Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden, zoals de ‘EU-top’ officieel heet, komt voor zijn traditionele lente-overleg van twee dagen in Brussel bijeen. De Raad volgt kort op een speciale migratietop begin februari, maar de 27 leiders hebben desondanks genoeg te bespreken.
De top begint donderdag om 11.30 uur. Oekraïne staat ook nu weer hoog op de agenda, en president Volodymyr Zelensky zal zich per videoverbinding melden. In februari kwam hij persoonlijk naar Brussel. De EU zal haar steun aan het door de oorlog met Rusland geteisterde land opnieuw nadrukkelijk herhalen en het besluit van de buitenlandministers om zo snel mogelijk extra munitie te bezorgen bekrachtigen.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, schuift aan om mee te praten over ,,belangrijke geopolitieke kwesties", heeft raadsvoorzitter Charles Michel de leiders in zijn invitatiebrief laten weten.
De beoogde hervorming van de elektriciteitsmarkt komt ook aan de orde, evenals migratie. Volgens ingewijden is Nederland zeer ingenomen met de vaart die de Europese Commissie zet achter het uitwerken van maatregelen om ,,stap voor stap" de komst van migranten te verminderen.
Na het Britse ministerie van Defensie beschuldigen de Verenigde Staten Moskou nu ook van desinformatie over de geplande levering van krachtiger munitie met verarmd uranium aan Oekraïne.
De Russische president Vladimir Poetin beweerde dinsdag dat het gaat om 'wapens met een nucleaire component'. Moskou noemde dit een 'serieuze stap in de richting van een verdere escalatie van het conflict' en dreigde in dat geval 'dienovereenkomstig te reageren'.
Woordvoerder John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, bestempelde de Russische argumenten woensdag als 'misleidend'. De Britse granaten, effectief tegen tanks en gepantserde voertuigen, zijn 'niet radioactief' en 'komen niet eens in de buurt' van kernwapens, voegde hij eraan toe.
,,Het is een veelvoorkomend type munitie, vooral gebruikt vanwege zijn pantserdoorborende vermogen", zei hij. Kirby voegde er de waarschuwing aan toe dat als Moskou 'zich zorgen maakt over zijn tanks en de soldaten die de voertuigen bedienen' ze 'er gewoon de grens mee kunnen oversteken om ze terug te brengen naar Rusland'. De Verenigde Staten zijn verreweg de grootste bron van militaire hulp aan Oekraïne, maar leveren geen verarmd uranium, aldus de zegsman.
Kirby bekritiseerde ook het Russische ministerie van Defensie voor het onderscheiden van de twee straaljagerpiloten die betrokken waren bij het incident met de Amerikaanse drone, vorige week boven de Zwarte Zee. Volgens Washington, verwijzend naar ondersteunende video's, stortte de drone neer nadat hij was geraakt door Russische jagers, wat Moskou ontkent.
,,Ik ken geen enkel ander leger ter wereld dat een piloot heeft beloond voor het raken van een drone. Als dat moed is, denk ik dat we daar verschillende definities van hebben", zei hij.
Het Britse ministerie van Defensie verklaarde eerder vandaag dat het leger al tientallen jaren verarmd uranium gebruikt in zijn pantserdoorborende granaten. ,,Dit is een standaardonderdeel en heeft niets te maken met nucleaire wapens of capaciteiten. Rusland weet dit maar probeert bewust desinformatie te verspreiden”, zei een woordvoerder.
China observeert 'zeer zorgvuldig' hoe Washington en de rest van de westerse wereld reageren op de Russische invasie van Oekraïne maar heeft de grens van het verstrekken van dodelijke hulp aan Moskou nog niet overschreden. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag tijdens een hoorzitting van de Senaat.
Hij verklaarde ook dat als Rusland zijn buurland ongestraft zou mogen aanvallen, dit voor potentiële agressors 'een doos van Pandora zou openen' (bron van veel ellende en leed, red.) en zou leiden tot een 'wereld van conflicten'.
,,Er staat veel op het spel in Oekraïne. Ik denk dat het een grote impact heeft in bijvoorbeeld Azië", zei Blinken, erop wijzend dat Japan en Zuid-Korea tot nu toe 'grote supporters' van Oekraïne zijn in het conflict.
De invasie van Rusland heeft geleid tot debatten over de invloed van de oorlog op het militaire denken van China over Taiwan, het zelfbesturende eiland dat Peking als soeverein Chinees beschouwt. ,,Ik denk dat als China hiernaar kijkt - en ze kijken er heel zorgvuldig naar - ze lessen zullen trekken over hoe de wereld samenkomt, of niet, om deze agressie het hoofd te bieden," zei Blinken.
Ruim een jaar na de invasie van Oekraïne wil Rusland zijn eigen luchtverdediging verbeteren. ,,Dit jaar zullen we de modernisering van het raketafweersysteem van Moskou voltooien", zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe woensdag. De komende maanden zullen volgens hem ook een luchtverdedigingsdivisie en -brigade worden gevormd.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, op 24 februari vorig jaar, hebben Russische regio's in de buurt van de grens herhaaldelijk geklaagd over beschietingen waarvan ze Oekraïne de schuld geven. De laatste tijd zijn er meer incidenten met drones.
Ongeacht de zware en kostbare gevechten, vooral in Oost-Oekraïne, kondigde Sjojgoe ook aan dat ruim 10.000 Russische soldaten zullen deelnemen aan de traditionele militaire parade op het Rode Plein, op 9 mei.
Oekraïne zal zich volgens president Volodymyr Zelensky wreken 'op alle Russische aanvallen'. Dat zei hij woensdagavond in reactie op onder meer een raketaanval op een flatgebouw in Zaporizja met zeker één dode en 34 gewonden onder wie drie kinderen, eerder vandaag, en een drone-aanval op een middelbare school en twee slaapzalen in de stad Rzhyshchiv, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Kyiv. Daarbij vielen afgelopen nacht volgens de hulpdiensten minstens acht doden en negen gewonden. Reddingswerkers zochten woensdagavond nog naar vier mensen die vermoedelijk werden bedolven onder het puin.
,,We zullen de bezetter met zekerheid antwoorden op alle aanvallen op onze steden. Alle Russische aanvallen zullen een militair, politiek en juridisch antwoord krijgen", verzekerde de president in zijn dagelijkse videoboodschap na een bezoek aan het front bij de zwaar bevochten stad Bachmoet in de oostelijke Donetsk-regio. Hij werd er bijgepraat over de situatie en deelde onderscheidingen uit.
Volgens Oekraïense media sprak Zelensky ook met militairen in een populair benzinestation in de buurt van de frontlinie en was hij vandaag tevens in Charkiv, zo'n 200 kilometer noordelijker. De president overhandigde burgemeester Ihor Terekhov van de tweede grootste stad van het land, die in mei vorig jaar werd bevrijd, het insigne van 'Heldenstad van Oekraïne'.
Terugblikkend op zijn bezoek aan het front sprak hij van groot leed, maar ook van hoop. ,,Het is pijnlijk om de steden in Donbass te zien waar Rusland verschrikkelijk leed en verwoestingen heeft aangericht", klonk het in de video. Desondanks gloort er volgens hem hoop in deze gebieden. ,,Je kunt het voelen.''
Zelensky verzekerde dat de regering er alles aan zal doen opdat de blauwe en gele kleuren hun bevrijdingsbeweging voortzetten en het normale leven kan terugkeren in ons hele land, van Donetsk tot aan de grens", zei hij verwijzend naar de Oekraïense tweekleur.
De Britse prins William is woensdag afgereisd naar Polen. In de stad Rzeszów, in het zuidoosten van het land, ging de prins langs bij Britse en Poolse militairen. Het bezoek was niet van tevoren aangekondigd.
,,Ik ben hier omdat ik de Poolse en Britse troepen die nauw samenwerken persoonlijk wil bedanken", liet de prins weten aan Poolse media. William eert ook het 'inspirerende' Poolse volk. ,,Jullie hebben jullie harten net zo opengesteld als jullie huizen." Dat zei hij voor een bezoek aan een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Warschau.
William is donderdag ook nog in de Poolse hoofdstad. Dan legt hij onder meer een krans bij het graf van de onbekende soldaat en bezoekt hij president Andrzej Duda.
Oekraïense troepen hebben volgens de legerleiding nieuwe Russische aanvallen afgeslagen in de zwaar bevochten stad Bachmoet in Oost-Oekraïne. Russische eenheden probeerden de 'tang' rond de stad te sluiten vanuit het noorden en zuiden, meldde de generale staf in Kyiv woensdagavond.
'De vijand zette zijn pogingen om de stad in te nemen voort, met aanzienlijke verliezen aan troepen en wapens', schreef ze in haar dagelijkse situatierapport op Facebook. Intussen is volgens haar een 'afname van het aanvalsmomentum' door de Russische strijdkrachten duidelijk geworden.
Het Britse ministerie van Defensie meldde eerder al dat de dynamiek van Russische aanvallen nabij Bachmoet afneemt, daarbij verwijzend naar informatie van Britse inlichtingendiensten. Bovendien hadden Oekraïense troepen met hun eigen opmars volgens haar voor een 'verlichting' van de situatie gezorgd.
De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft woensdag de twee straaljagerpiloten onderscheiden die precies een week geleden een Amerikaanse verkenningsdrone zouden hebben 'neergehaald' boven de Zwarte Zee. De majoors Sergej Popov en Vasily Vavilov kregen de medaille van de Orde van Dapperheid opgespeld.
Het incident vond plaats in het internationale luchtruim, nabij Oekraïens grondgebied dat Rusland beweert te hebben geannexeerd. Volgens de VS was de Reaper-drone bezig met een routinesurveillancevlucht.
Het Amerikaanse leger verklaarde dat een van de straaljagers een propeller van de Reaper-drone had geraakt. Onderzoek moet uitwijzen of de botsing opzettelijk was. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken sprak van een 'roekeloos en onveilig incident'. Volgens topgeneraal Mark Milley is het duidelijk dat Rusland de drone opzettelijk in de weg zou hebben gezeten. Het incident past volgens hem in een 'patroon van Russisch gedrag'.
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Sjojgoe spraken elkaar de volgende dag telefonisch. Sjojgoe zou tijdens het gesprek hebben gezegd dat het incident een gevolg was van 'toegenomen inlichtingenactiviteiten, ten nadele van de Russische federatie'. Verder speelde volgens hem mee dat landen zich niet houden aan de door Moskou afgekondigde 'restricties rond het luchtruim'. Het Kremlin kondigde deze beperkingen eerder af vanwege de militaire aanwezigheid van de Russen in Oekraïne.
Het Britse ministerie van Defensie beschuldigt Rusland van het bewust verspreiden van valse informatie over de geplande levering van uraniumhoudende munitie aan Oekraïne.
,,Het Britse leger gebruikt al tientallen jaren verarmd uranium in zijn pantserdoorborende granaten", zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie woensdag in een verklaring. ,,Dit is een standaardonderdeel en heeft niets te maken met nucleaire wapens of capaciteiten. Rusland weet dit maar probeert bewust desinformatie te verspreiden”, vervolgde de woordvoerder.
Moskou had dinsdag zijn woede geuit over de Britse plannen om Oekraïne te voorzien van krachtigere munitie met verarmd uranium. President Vladimir Poetin beweerde dat het 'wapens met een nucleaire component' waren. ,,Ik zou willen opmerken dat als dit alles gebeurt, Rusland gedwongen zal zijn dienovereenkomstig te reageren", zei Poetin dinsdag na een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping in Moskou.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei woensdag in een propagandatoespraak over de krachtiger munitie uit Londen: ,,Dit is een stap in de richting van verdere escalatie, en een serieuze ook.'' Zijn collega van Defensie Sergej Sjojgu dreigde dinsdag al met: ,,Natuurlijk heeft Rusland een antwoord klaar."
Uranium is een radioactief metaal. Door zijn hogere dichtheid dan staal of lood heeft verarmd uranium een hoger doordringend vermogen. Dergelijke munitie werd onder andere gebruikt in de oorlogen in Irak, Servië en Kosovo. Volgens een rapport uit 2010 van het wetenschappelijk comité voor gezondheids- en milieurisico's (WCGM) van de Europese Commissie is er 'geen bewijs van enige milieu- of gezondheidsrisico's' van verarmd uranium.
Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de Navo. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de militaire alliantie.
De dertig lidstaten moeten nieuwe leden unaniem goedkeuren en dat is bij Zweden vooralsnog niet gebeurd. Turkije ligt dwars en het is niet duidelijk wanneer de stemming in Hongarije plaatsvindt. Dat terwijl Finland, dat tegelijk met Zweden een lidmaatschapsaanvraag had ingediend, waarschijnlijk binnenkort wel goedkeuring krijgt. De andere lidstaten zijn al akkoord met de toetreding van zowel Zweden als Finland.
Ankara is van mening dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die de regering als terroristisch beschouwt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had eerder soortgelijke bezwaren tegen Finland, maar maakte vorige week bekend dat Finland genoeg vooruitgang had geboekt en dat het Turkse parlement kan stemmen over het Finse verzoek. Hij zei toen ook dat het overleg met Zweden doorgaat.
Zweden en Finland dienden in mei hun lidmaatschapsverzoeken voor de Navo in als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Het idee was dat ze samen lid zouden worden, maar in de laatste maanden werd duidelijk dat dit vanwege de Turkse bezwaren waarschijnlijk niet zou gebeuren. Ankara blijft bij Stockholm aandringen op de uitlevering van 120 personen die in Turkije worden gezien als terroristen.
Het comité dat jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede toekent, heeft woensdag de huiszoekingen en arrestaties in de entourage van mensenrechtenorganisatie Memorial in Rusland veroordeeld.
De Noorse commissie 'betreurt de aanhouding en vervolging van voorzitter Yan Rachinsky en andere prominente leden van Memorial. De aanklachten tegen hen zijn ongegrond en moeten worden ingetrokken', reageert voorzitter Berit Reiss-Andersen in een verklaring.
De Russische politie nam dinsdag een aantal betrokkenen van Memorial mee voor verhoor. Naast voorzitter Yan Rachinsky werd ook historicus Alexander Guryanov overgebracht naar de afdeling Onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken in het district Tverskoy. Een andere voorzitter, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het 'in diskrediet brengen' van het Russische leger.
De mensenrechtenorganisatie won in 2022 de Nobelprijs voor de Vrede samen met de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties en de Belarussische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski.
De Russische autoriteiten beschuldigen Memorial er onder meer van dat het de namen van nazicollaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog op de lijst heeft gezet met slachtoffers van het communistische regime. Materiaal met het logo van Memorial is in beslag genomen.
Memorial is in de jaren tachtig opgericht om de politieke onderdrukking in de Sovjet-Unie te documenteren. De activisten wilden voorkomen dat de slachtoffers vergeten zouden worden. Het is de oudste mensenrechtenorganisatie van Rusland, maar is zelf de laatste jaren ook geraakt door de repressie in het land. Memorial werd in 2021 verboden omdat het de regels voor 'buitenlandse agenten' zou hebben overtreden.
De kans op een nucleair conflict is de laatste decennia niet zo groot geweest als nu. Dat heeft de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, woensdag gezegd volgens Russische persbureaus.
Volgens de bewindsman worden er geen gesprekken gestart met de Verenigde Staten over voortzetting van het New Start nucleaire ontwapeningsverdrag tussen beide landen. De Russische president Vladimir Poetin schortte vorige maand het verdrag op. Ryabkov zegt dat er de facto sprake is van een 'open conflict' tussen Rusland en de VS.
Het verdrag voor de vermindering van strategische wapens werd in 2010 ondertekend door de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev en de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft militairen bezocht aan de frontlinie bij de stad Bachmoet. Hij werd daar bijgepraat over de situatie aan het front en deelde ook onderscheidingen uit.
'Regio Donetsk. De frontlinieposities van het Oekraïense leger in de omgeving Bachmoet. Ik ben vereerd om hier vandaag te zijn om onderscheidingen uit te delen aan onze helden. Om hun handen te schudden en hen te bedanken voor het beschermen van de soevereiniteit van ons land', aldus Zelensky op sociale media.
De president ging eind vorig jaar ook al naar Bachmoet. Toen liet hij militairen een Oekraïense vlag ondertekenen, die hij later in de Verenigde Staten overhandigde aan het Amerikaanse parlement.
Op de dag van het nieuwe bezoek vonden ook Russische luchtaanvallen plaats in de buurt van Kyiv en in Zaporizja. Daarbij werden meerdere gebouwen geraakt. Er vielen zeker vijf doden en minstens veertig gewonden.
Bachmoet is al maanden het toneel van hevige gevechten tussen Oekraïne en Rusland. De Russische troepen, inclusief de huurlingengroep Wagner, willen de grotendeels verwoeste stad innemen om vanaf daar verder op te rukken in Oost-Oekraïne, maar stuiten op fel verzet van het Oekraïense leger. Aan beide zijden zijn veel slachtoffers gevallen.
De wederopbouw van Oekraïne na de Russische invasie kost waarschijnlijk ongeveer 411 miljard dollar, omgerekend zo'n 380 miljard euro. Dat is 2,5 keer de totale economie van het land. De Wereldbank, de Verenigde Naties, de Europese Commissie en Oekraïne zelf hebben die rekensom woensdag naar buiten gebracht.
De schade is sterk opgelopen sinds de laatste schatting van afgelopen september. Toen werden de kosten geraamd op 349 miljard dollar (323 miljard euro). In de afgelopen maanden is vooral de schade aan de energievoorziening sterk gestegen. Sinds oktober voert Rusland veel aanvallen op bijvoorbeeld elektriciteitscentrales uit. De schade is sinds juni vervijfvoudigd, met name in regio's als Donetsk, Charkiv, Loehansk en Cherson
In het bedrag is niet alleen de fysieke schade aan gebouwen, wegen en andere infrastructuur meegenomen. Ook de gevolgen voor het dagelijks leven van mensen en hun mogelijkheden om geld te verdienen, zijn in kaart gebracht.
Nadat de Russische president Poetin zich al negatief uitsprak over het plan van de Britten om munitie te leveren aan Oekraïne waarin verarmd uranium zit, spreekt ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken zich uit. Sergei Lavrov zei woensdag dat hiermee de situatie naar 'nieuwe en gevaarlijke niveaus' gaat.
De Chinese president Xi Jinping heeft na een ‘constructief’ driedaags bezoek aan Moskou afscheid genomen van ‘zijn vriend’ en ambtgenoot Vladimir Poetin. ,,Er komt verandering zoals nog niet tevoren in honderd jaar tijd, en wij drijven die samen aan”, zei hij bij zijn vertrek. Het is volgens verscheidene media een boodschap niet alleen voor zijn gastheer Poetin, maar ook aan het Westen. Lees hier meer.
Een politieagent is overleden bij een granaatexplosie in Kyiv. De 29-jarige overleed in het Podilsky district in de Oekraïense hoofdstad toen een granaat in zijn handen explodeerde. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van de tragedie.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zegt dat er geen sprake is van 'nucleaire escalatie', nu Londen Oekraïne gaat voorzien van munitie die verarmd uranium bevat.
De Russische president Vladimir Poetin keurt dat plan af, en zegt dat er wel sprake is van escalatie. ,,Er is geen sprake van nucleaire escalatie. Het enige land in de wereld dat praat over nucleaire kwesties is Rusland. Er is geen bedreiging voor Rusland, dit is puur om Oekraïne te helpen zichzelf te verdedigen," zegt Cleverly.
Groot-Brittannië heeft maandag bevestigd dat het Oekraïne zou voorzien met dit type munitie dat in wapens wordt gebruikt omdat het door tanks en bepantsering heen kan dringen.
Vier mensen zijn gedood bij een nachtelijke Russische drone aanval in de regio Kyiv. Een van hen zou een ambulancemedewerker zijn die snel ter plaatse was om hulp te verlenen, schrijft de Oekraïense staatsomroep Suspilne.
Twee slaapzalen en een onderwijsinstelling in de stad Rzhyshchiv gedeeltelijk zijn verwoest bij de aanval. Ook zijn er twee mensen gewond geraakt en één gered, maar er liggen waarschijnlijk nog drie mensen onder het puin. Een kind raakte gewond.
,,Meer dan twintig Iraanse moorddadige drones, plus raketten, talrijke beschietingen, en dat is slechts in één nacht van Russische terreur tegen Oekraïne," zegt president Volodymyr Zelenskiy op Twitter. Hij suggereert dat Rusland geen vrede wil in Oekraïne na bijna dertien maanden oorlog. ,,Elke keer als iemand het woord 'vrede' in Moskou probeert te zeggen, wordt daar weer een bevel gegeven voor dergelijke criminele aanvallen."
© via REUTERS — Reddingswerkers in Rzhyshchiv. Verschillende radiostations zijn gehackt op de Krim, meldt persagentschap RIA op zijn Telegram-nieuwskanaal. Berichten over een mogelijke evacuatie van het door Rusland geannexeerde schiereiland zijn vals, zeggen de autoriteiten.
De VS hebben Slowakije aangeboden twaalf nieuwe Bell AH-1Z Viper helikopters te verkopen met een korting van bijna zeventig procent, nu dat land zijn MiG-29 gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne stuurt, zegt minister van Defensie Jaroslav Nad op woensdag.
Nad zegt dat zijn regering de overeenkomst, waarbij zij 340 miljoen dollar zou betalen voor een helikopterpakket van meer dan 1 miljard dollar, nog moet goedkeuren.
De kans bestaat dat de Russen hun 'momentum' verliezen in de strijd op de Oekraïense stad Bachmoet, meldt de Britse militaire inlichtingendienst.
De afgelopen dagen zijn de Oekraïense strijdkrachten begonnen met een tegenaanval. De gevechten gaan door rond het stadscentrum, maar de Oekraïense verdediging blijft in gevaar door omsingeling vanuit het noorden en zuiden. Toch denkt de Britse inlichtingendienst dat er een kans bestaat dat de Russische strijdkrachten terrein zullen verliezen, omdat sommige eenheden naar andere plekken worden gestuurd.
Van de 213 Oekraïense vluchtelingen in Nederland die zich sinds een jaar meldden bij organisatie FairWork, was er bij 74 van hen sprake van signalen van arbeidsuitbuiting. FairWork, die gratis ondersteuning biedt aan internationale werknemers, vreest dat de groep vluchtelingen die hulp zoekt slechts het topje van de ijsberg is.
Met tienduizenden Oekraïense vluchtelingen die in ons land aan het werk zijn, is de organisatie bang dat er werkgevers zijn die misbruik maken van hun kwetsbaarheid. De meeste klachten die FairWork ontving, gingen over niet ontvangen salaris.
Xi Jinping heeft zojuist Moskou verlaten na zijn tweedaagse top met Vladimir Poetin, meldt persbureau AFP op basis van Russische media.
Het vliegtuig van Xi verliet de Moskouse luchthaven Vnukovo na te zijn uitgezwaaid door een erewacht die het Russische en Chinese volkslied speelde, aldus het persbureau RIA Novosti.
© AFP — De Russische president Vladimir Poetin zegt gedag tegen de Chinese president Xi Jinping na een receptie. De Belarussische tennisster Aryna Sabalenka zegt nog nooit zoveel vijandigheid in de kleedkamers te hebben ondervonden als het laatste jaar, sinds de Russische inval in Oekraïne. Haar land geldt als bondgenoot van de Russen.
De nummer 2 van de wereld, die het afgelopen weekeinde in de finale van Indian Wells speelde, vindt het lastig daarmee om te gaan. ,,Het is echt heel moeilijk. Natuurlijk ben ik wel wat gewend op sociale media, zeker na een nederlaag, maar dit heb ik niet eerder meegemaakt. De heftigheid waarmee dit gepaard gaat, zelfs bij onderling contact, kende ik niet. Het is ook moeilijk te begrijpen. Wat heb ik misdaan?''
Ze probeert de heftige gevoelens wel enigszins in de juiste proporties te zien. ,,Misschien moet ik het gewoon negeren. Het zijn emoties van anderen en waarschijnlijk is het niet eens tegen mij persoonlijk gericht. Maar van mezelf weet ik dat ik niets verkeerd heb gedaan. Het zijn ook meestal niet de tegenstandsters die zich zo gedragen, maar vaak mensen uit hun begeleiding.''
© Getty Images via AFP — De Belarussische tennisster Aryna Sabalenka bij de Miami Open. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar.
Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.
Eerder dit jaar meldde de speciale IMF-gezant voor Oekraïne, Gavin Gray, al dat het land vorderingen heeft gemaakt met hervormingen die de organisatie nodig vond. Zo is Oekraïne bezig met het verbeteren van het openbaar bestuur, de strijd tegen corruptie en het versterken van de rechtsstaat
De miljardensteun moet helpen bij het stabiliseren van de overheidsfinanciën, de wederopbouw en het economisch herstel. Op de lange termijn moet het geld ook helpen bij de toetreding tot de Europese Unie. Het IMF verwacht verder dat bondgenoten van Oekraïne met extra financiële hulp komen dankzij het nieuw pakket.
Om Oekraïne zo'n groot noodpakket te kunnen bieden, moest het IMF wel de eigen regels aanpassen. Voorheen was het niet mogelijk om landen te hulp te schieten die met buitengewoon veel onzekerheden kampten, zoals een oorlog met een buurland. Maar eerder deze maand paste de organisatie die regels zodanig aan dat noodkredieten wel mogelijk zijn aan landen die buiten hun eigen schuld om te maken hebben met grote risico's.
Het Witte Huis heeft bij monde van woordvoerder veiligheidszaken John Kirby gereageerd op de persconferentie van de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping. Volgens Kirby heeft China 'geen onpartijdige positie' als het gaat om de strijd tussen Rusland en Oekraïne.
De Rus en Chinees stelden eerder op dinsdag dat ze in Moskou een goed overleg hadden gehad en dat ook de crisis in Oekraïne was besproken. China toonde een maand geleden een vredesplan voor Oekraïne. Rusland en Oekraïne worden daarin opgeroepen tot het zo snel mogelijk beëindigen van de oorlog. Het 12-puntenplan bevat geen concrete stappen.
Vandaag zei Xi dat zijn vredesplan voor de crisis in Oekraïne is gebaseerd op het handvest van de Verenigde Naties. ,,Wij zijn voor een dialoog. Wij zijn voor vrede.'' En: ,,Onze relaties met Rusland zijn van vitaal belang voor de wereld en de mensheid.'' Xi zegt 'onpartijdig' te zijn wat betreft Oekraïne.
,,Als China een constructieve rol wil spelen dan zou het er bij Rusland op moeten aandringen de oorlog te stoppen'', reageerde Kirby. Volgens hem willen Rusland en China maar wat graag dat de wereld zich 'aan hun regels' houdt. Hoewel Rusland en China hun partnerschap strategisch en goed noemden, is volgens Kirby tussen beide landen helemaal geen sprake van 'een alliantie', maar eerder van 'een schijnhuwelijk'.
Hij wees erop dat China Rusland niet bekritiseert en Russische olie blijft kopen. De Russische energiesector wordt door vooral westerse sancties getroffen. Daarmee hopen landen dat de staatskas van het Kremlin op den duur leeg raakt. Kirby zei ook dat China "Russische propaganda blijft napraten".
,,We hebben Xi en Poetin vandaag niks horen zeggen waardoor we denken dat de oorlog in Oekraïne snel voorbij zal zijn.'' Volgens Kirby zou Rusland zich uit Oekraïne moeten terugtrekken als het VN-handvest zou worden gevolgd.
© REUTERS — John Kirby. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dinsdag dat hij China had 'uitgenodigd' voor een dialoog en dat hij 'wacht op een reactie'. Hij zei dat terwijl zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping in Moskou is om zijn alliantie met Vladimir Poetin te bezegelen.
,,We hebben China aangeboden om partner te worden" in de zoektocht naar een oplossing voor het conflict in Oekraïne, zo zei Zelensky tijdens een persconferentie. ,,We nodigen u uit voor dialoog, we wachten op uw reactie", voegde hij eraan toe, terwijl hij in dit stadium 'signalen ontvangt, maar niets concreets'.
In Moskou zeiden Poetin en Xi het Chinese vredesplan voor Oekraïne te hebben besproken. Volgens de Rus kan het een basis zijn voor gesprekken met Oekraïne.
China publiceerde het plan een maand geleden. Rusland en Oekraïne worden daarin opgeroepen tot het zo snel mogelijk beëindigen van de oorlog. Het 12-puntenplan bevat geen concrete stappen. ,,Wij zijn voor een dialoog. Wij zijn voor vrede'', zei Xi in Moskou.
© via REUTERS — De Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Rusland zal tot zeker eind juni van dit jaar minder olie produceren, meldt de Russische vicepremier Alexander Novak dinsdag aan lokale media. Het is een reactie van Rusland op sancties vanuit westerse landen, waaronder een importverbod van de Europese Unie voor olie die wordt vervoerd met tankers. Daarmee wil het Westen de olie-inkomsten voor Moskou verminderen vanwege de oorlog in Oekraïne.
Afgelopen maand kondigde Novak al aan de olieproductie terug te schroeven in maart. Dat is nu verlengd. Rusland produceert sinds deze maand 500.000 vaten per dag minder, ongeveer 5 procent van wat het land in januari oppompte. Dit aantal is 'in overeenstemming met de huidige marktsituatie', zegt hij tegen Russische media.
Vanwege de importverboden kan Rusland geen olie via tankers meer verkopen aan EU-landen, waardoor het land minder verdient aan de olieproductie. Vorige week meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de inkomsten van Rusland uit olie met meer dan 40 procent zijn gedaald in februari. Vanwege de sancties en het westerse prijsplafond voor Russische olie verkoopt Rusland nu meer aan landen in Zuid-Amerika en Azië. Daar bedingen handelaars fors lagere prijzen omdat Rusland olie niet kwijt kan aan het Westen.
© REUTERS — De Russische vicepremier Alexander Novak. De gesprekken tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou zijn rond 16.30 uur ten einde gekomen. Beide landen hebben enkele documenten ondertekend om hun strategische samenwerking verder vorm te geven.
Poetin noemt de gesprekken in een gezamenlijke persconferentie 'succesvol en constructief'. Hij hoopt met de Chinees - die hij 'zijn vriend' noemt - in contact te blijven. ,,Samen kunnen we de meest complexe problemen oplossen.'' Volgens Poetin is China de belangrijkste handelspartner van Rusland.
Een van de gespreksonderwerpen was volgens Poetin de samenwerking tussen beide landen op energiegebied. Rusland is er klaar voor om de olieleveringen aan China verder op te schroeven. Hetzelfde geldt voor vloeibaar gas.
Poetin: ,,De situatie in Oekraïne is ook besproken, en dus niet genegeerd.'' Hij noemt het Chinese voorstel tot een vredesplan 'een goede basis' om de gesprekken met Oekraïne aan te gaan, 'als het westen en Kyiv daar klaar voor zijn'. ,,Gesprekken zijn de oplossing voor de crisis Oekraïne'', aldus Poetin.
Ook Xi Jinping noemt de gesprekken - via een tolk - 'productief'. Hij stelt dat zijn vredesplan voor de crisis in Oekraïne is gebaseerd op het handvest van de Verenigde Naties. China publiceerde het plan een maand geleden. Rusland en Oekraïne worden daarin opgeroepen tot het zo snel mogelijk beëindigen van de oorlog. Het 12-puntenplan bevat geen concrete stappen. ,,Wij zijn voor een dialoog. Wij zijn voor vrede.'' En: ,,Onze relaties met Rusland zijn van vitaal belang voor de wereld en de mensheid.'' Xi zegt 'onpartijdig' te zijn wat betreft Oekraïne. Critici beschuldigen de regering in Peking er echter van stilzwijgend achter Moskou te staan en sommige landen vrezen voor Chinese wapenleveringen aan de Russen.
Voor meer achtergrond over de ontmoeting tussen de twee presidenten, lees dan ook: Wat willen Poetin en Xi van elkaar? ‘Als China Taiwan ooit aanvalt, heeft het Russische hulp hard nodig’
© via REUTERS — De Chinese President Xi Jinping (links), samen met Vladimir Poetin in Moskou. De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het 'in diskrediet brengen' van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.
De autoriteiten beschuldigen Memorial er onder meer van dat het de namen van nazicollaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog op de lijst heeft gezet met slachtoffers van het communistische regime. Materiaal met het logo van Memorial is in beslag genomen.
Memorial is in de jaren tachtig opgericht om de politieke onderdrukking in de Sovjet-Unie te documenteren. De activisten wilden voorkomen dat de slachtoffers vergeten zouden worden. Het is de oudste mensenrechtenorganisatie van Rusland, maar is zelf de laatste jaren ook geraakt door de repressie in het land. Memorial werd in 2021 verboden omdat het de regels voor 'buitenlandse agenten' zou hebben overtreden.
Memorial deelt de Nobelprijs van 2022 met de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties en de Belarussische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski.
© REUTERS — De inval bij Memoria in Moskou. Twee Russische strategische bommenwerpers hebben meer dan zeven uur boven de Japanse Zee gehangen. Dat laat het Russisch ministerie van Defensie vandaag weten in een verklaring, die werd vrijgegeven net op het moment dat de Japanse premier begon aan zijn geplande bezoek in Oekraïne.
Met dat bezoek betuigde premier Fumio Kishida solidariteit met president Zelensky.
De Russische bommenwerpers, twee Tupolev Tu-95MS vliegtuigen, kunnen kernwapens vervoeren en vliegen geregeld over internationale wateren als teken van macht. Volgens Rusland zelf ging het hier over een 'geplande vlucht' die werd uitgevoerd in overeenstemming met het internationale recht.
Japan is een belangrijke Aziatische bondgenoot van de Verenigde Staten en heeft zich ook aangesloten bij de westerse sancties tegen Rusland.
In Moskou noemen ze haar Moeder Rusland, omdat ze zo veel ‘goeds doet’ voor kinderen uit Oekraïne. Het Internationaal Strafhof is veel minder enthousiast en beschuldigt haar van deportaties. Wie is Maria Alekseyevna Lvova-Belova?
Een lid van de Russische veiligheidsraad, secretaris Nikolai Patroesjev, heeft gezegd dat de VS 'Rusland willen verslaan' en daarmee een deelnemer in het Oekraïne-conflict zijn geworden.
Volgens het Russische staatspersbureau TASS deed hij ook uitspraken over de VS 'en zijn knechten'. Hij vervolgde: 'Zij bewapenen en voorzien het regime in Kyiv met inlichtingen, ze trainen neonazi's en helpen bij het plannen van militaire operaties'.
Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Peking. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.
Poetin begroette Xi als 'goede vriend' toen die maandag aankwam in Moskou voor een driedaags bezoek. De twee wereldleiders hadden direct een 'informeel gesprek' van bijna 4,5 uur. Dinsdag staat opnieuw een ontmoeting op het programma.
Volgens het Kremlin praten de presidenten over het verdiepen van het partnerschap en de 'strategische samenwerking' tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kyiv afwijzend op is gereageerd. Poetin zei nogmaals dat onderhandelingen voor hem een optie waren, maar die bereidheid wordt vanuit het Westen niet serieus genomen.
De laatste keer dat Poetin China bezocht was vlak voor de Russische invasie in Oekraïne. Hij was toen onder meer aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking.
Rusland heeft afgelopen etmaal 21 lucht- en 9 raketaanvallen uitgevoerd. Dat melden de autoriteiten in Oekraïne in een dagelijks bericht, schrijft The Guardian.
Er zijn geen slachtoffers gevallen. Bij een aanval op Kramatorsk raakte een gebouw met zeven verdiepingen beschadigd en drie personenauto's. De kans op nieuwe raketaanvallen blijft volgens het leger groot.
Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) hebben de Russen marginale winsten geboekt rond Bachmoet.
De Japanse premier Fumio Kishida is dinsdag naar Kyiv vertrokken voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Kishida's verrassingsbezoek aan Oekraïne volgt vlak op een bezoek aan de Indiase premier Narendra Modi in New Delhi. Bij de Japanse omroep NHK was te zien hoe de premier in Polen aan boord van een trein richting Oekraïne stapte.
Kishida, die in mei de top van de G7 zal voorzitten, is de enige G7-leider die Oekraïne nog niet heeft bezocht en was onder druk komen te staan om dat alsnog te doen. Japan is solidair met de andere G7-landen als het gaat om de steun aan Oekraïne in het conflict met Rusland. Kishida zal volgens het ministerie persoonlijk aan Zelensky laten weten dat hij "respect heeft voor de moed en het doorzettingsvermogen van het Oekraïense volk dat is opgestaan om het vaderland te verdedigen".
© AP — De Japanse premier Fumio Kishida Er zijn maandagavond verschillende explosies waargenomen op de door Rusland bezette Krim in het zuiden van Oekraïne. Volgens lokale bronnen vonden de ontploffingen plaats in de noordelijke stad Dzhankoy. Over de toedracht van de feiten bestaat nog veel onduidelijkheid.
De Oekraïense militaire inlichtingendienst spreekt in een officieel communiqué over een aanval waarbij Russische kruisraketten werden uitgeschakeld die via het spoor zouden worden vervoerd. Rusland zegt dan weer dat het een Oekraïense drone heeft uitgeschakeld.
Volgens de Oekraïners zou het gaan om uitgeschakelde Russische Kalibr NK-kruisraketten. 'Dat zijn raketten die zijn ontworpen zijn om af te vuren vanaf schepen van de Russische Zwarte Zeevloot. Het bereik van een dergelijk wapen is meer dan 2500 kilometer voor landdoelen en meer dan 375 kilometer voor zeedoelen', klinkt het in het Telegramkanaal van de belangrijkste inlichtingendienst van het ministerie van Defensie van Oekraïne.
Rusland vertelt een heel ander verhaal. Het Russische hoofd van de Krim, Sergey Aksyonov, laat op zijn Telegram-kanaal weten dat Russisch luchtafweer een Oekraïense drone uit de lucht heeft gehaald in Dzhankoy. 'Onze luchtverdediging heeft gewerkt', zegt hij. 'Volgens voorlopige gegevens hebben brokstukken van de drone een woning en een winkel beschadigd. Jammer genoeg raakte ook iemand gewond.' Het zou gaan om een 33-jarige man, meldt persbureau Reuters. De elektriciteit zou ook uitgevallen zijn in een deel van de stad.
Meer dan dertig ministers hebben tijdens een conferentie in Londen steun beloofd aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het gaat om zo'n 4 miljoen euro, plus hulp in de vorm van expertise, zei de Britse minister van Justitie en gastheer Dominic Raab na afloop van het overleg. De conferentie werd samen met Nederland georganiseerd.
De aanwezigen luisterden aan het eind van de conferentie naar een videoboodschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. ,,Als iedereen de noodzakelijke stappen zet, komen we allemaal dichter bij ons gemeenschappelijke doel. Om gerechtigheid te laten winnen, om Oekraïne te laten winnen", zei hij.
© ANP / EPA — De Russische ex-president Dmitri Medvedev heeft maandag in een bericht op Telegram gezegd dat het besluit van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de huidige Russische president Vladimir Poetin, verschrikkelijke gevolgen zal hebben voor het internationaal recht. Ook dreigt hij de rechters met het afschieten van een hypersonische raket op het strafhof: ‘Houd de lucht maar goed in de gaten’. Lees hier meer.
Het Russische huurlingenbedrijf Wagner heeft volgens eigenaar Jevgeni Prigozjin circa 70 procent van Bachmoet onder controle. Om die stad in het oosten van Oekraïne wordt al maanden zwaar gevochten, met vele slachtoffers aan beide kanten van de oorlog tot gevolg.
Prigozjin schrijft in een brief aan de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe dat zijn Wagner Groep ruim de helft van Bachmoet heeft ingenomen en ,,doorgaat met operaties om de bevrijding van de stad te voltooien". Het nieuws is niet door Oekraïne bevestigd.
Daarnaast verklaart Prigozjin dat het Oekraïense leger eind maart of begin april een offensief begint met als doel de eenheden van Wagner af te snijden van het merendeel van de Russische troepen in Oost-Oekraïne. Hij vraagt Sjojgoe maatregelen te nemen zodat de Oekraïners niet zullen slagen. Als Wagner wordt afgesneden, kan dat volgens Prigozjin 'negatieve gevolgen' hebben voor de Russische operatie in Oekraïne.
Het is voor het eerst dat de Wagner-baas dergelijke communicatie met de minister, die hij gedurende de oorlog meermaals heeft bekritiseerd, publiceert. Wat de reden daarachter is, is niet bekend. De bijlagen van de brief werden niet door Prigozjins persdienst gedeeld. Die zouden details bevatten over het offensief dat Oekraïne zou voorbereiden en Prigozjins plan voor een tegenoffensief.
Russische troepen, inclusief de Wagner Groep, proberen Bachmoet te veroveren om vanaf daar andere plaatsen in te nemen. Het strategisch belang van de stad wordt al vanaf het begin betwist, maar het is duidelijk dat Bachmoet vanwege de lange en bloedige strijd een symbolische waarde heeft gekregen. De stad is door de hevige gevechten grotendeels verwoest.
© via REUTERS — De stad is door de hevige gevechten grotendeels verwoest. Bij aanvang van hun eerste ontmoeting deze week in Moskou hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hun vriendschappelijke banden benadrukt. Ze spraken hun wederzijds respect uit en kondigden aan te zullen praten over Oekraïne.
Poetin noemde Xi zijn 'dierbare vriend' en zei dat Moskou het Chinese voorstel om het conflict met Oekraïne te beëindigen grondig heeft bekeken. ,,We hebben respect voor uw initiatief en we zullen het samen bespreken", zei de president tegen Xi.
De Russische president zei ook 'licht jaloers te zijn op de snelle ontwikkeling van China'. Hij zei dat Xi erin geslaagd is om van China een sterker land te maken en dat Beijing ,,de internationale situatie gebalanceerd benadert".
Xi noemde Poetin eveneens een goede vriend en zei verheugd te zijn over zijn bezoek aan Moskou. De Chinese president bedankte Poetin voor zijn blijvende steun aan China. Hij zei ook ervan overtuigd te zijn dat het Russische volk Poetin opnieuw zal steunen bij de verkiezingen van 2024.
© AP — De Chinese president Xi Jinping (links) wordt verwelkomd door commandant Sergei Udovenko. De EU-landen hebben ook de laatste meningsverschillen over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne bijgelegd. Nederland kan ermee leven dat de artilleriegranaten waar Oekraïne om zit te springen bij de Europese wapenindustrie worden ingekocht nu stellig is verzekerd dat dat geen kostbare extra tijd kost, zeggen EU-bronnen.
De EU-lidstaten gaan samen een miljoen artilleriegranaten leveren, zo is de bedoeling. Ze worden gebruikt voor zwaar geschut als de pantserhouwitsers die onder meer Nederland eerder heeft geleverd. De Russische invasie is uitgemond in een slijtageslag waarbij Rusland probeert met zijn surplus aan munitie en mensen de overhand te krijgen. Oekraïne probeert slimmer en zuiniger te werk te gaan, maar verbruikt toch meer dan het aangevoerd krijgt.
De granaten van 155 of 152 millimeter die de EU-lidstaten nog op voorraad hebben moeten zo snel mogelijk naar Oekraïne, onderstreept Brussel al maanden. Maar dat is bij lange na niet genoeg, beseffen ze. De aanvoer moet worden verzekerd met extra bestellingen en investeringen in de groei van de danig geslonken wapenindustrie.
Om die op poten te krijgen moet de EU de gezamenlijke contracten afsluiten bij eigen fabrikanten, vinden landen als Frankrijk. Maar Nederland wilde dat niet afspreken als producenten van elders misschien sneller zouden kunnen leveren. ,,Snelheid staat voorop", benadrukte defensieminister Ollongren steevast. Maar met toezeggingen van de Europese industrie in de hand kon Nederland worden gerustgesteld, zeggen diplomaten in Brussel.
Haast is geboden om te voorkomen dat Oekraïne de uitputtingsslag verliest, klinkt het alom. EU-landen moeten granaten van de plank snel kunnen leveren, maar het bestellen van nieuwe kost normaliter zomaar een jaar. En het is eind mei voor een gezamenlijk contract met fabrikanten kan worden gesloten, denken hoge EU-bronnen.
De artilleriemunitie die Oekraïne dit jaar nodig heeft kost in totaal al gauw 4 miljard euro. Bij dat bedrag kan de EU wel in de buurt komen, verzekerde buitenlandchef Borrell eerder. De EU-landen gebruiken 1 miljard euro uit hun 'wapenfonds' voor de levering van restanten uit eigen arsenalen en daarbovenop 1 miljard euro voor de gezamenlijke inkoop van nieuwe granaten.
Met die 2 miljard in totaal worden aankopen van de lidstaten maar voor iets meer dan de helft vergoed. Ze zullen in totaal dus toch voor bijna het dubbele bedrag munitie inslaan en aan Oekraïne leveren. Bovendien kunnen de landen samen een lagere prijs bedingen bij leveranciers en dus meer kopen, hopen ze.
Tot voor kort gold het als haast ondenkbaar dat de EU-landen samen munitie zouden inkopen.
Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz hoopt dat het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin leidt tot meer internationale steun voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft ze gezegd voor aanvang van een conferentie in Londen die zij samen met de Britse minister van Justitie Dominic Raab organiseert. ,,Ik denk dat het vooral onderstreept waarom het zo urgent is en waarom het zo belangrijk is dat we dit doen."
Minister Yeşilgöz hoopt dat op de conferentie extra geld, mensen en expertise wordt toegezegd voor onderzoek in Oekraïne. Zelf zal ze namens de Nederlandse regering een miljoen euro extra beloven. Daarnaast worden gespecialiseerde teams onder leiding van de Koninklijke Marechaussee naar het land gestuurd. Haar Oekraïense ambtgenoot Denys Maliuska en de hoofdaanklager in het land dankten de internationale gemeenschap voor de steun.
De hoofdaanklager van het ICC Karim Khan reflecteerde tijdens de bijeenkomst ook op het arrestatiebevel tegen Poetin. Volgens hem mag van 'triomfantalisme' en 'elkaar op de schouders slaan' geen sprake zijn. Hij noemde het een 'zeer sombere ontwikkeling' dat voor het eerst een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de leider van een land dat permanent lid is van de VN-Veiligheidsraad.
© ANP / EPA — Minister Dilan Yeşilgöz is op conferentie in Londen die zij samen met de Britse minister van Justitie Dominic Raab organiseert. Moskou blijft bij een verlenging van zestig dagen, nadat zaterdag onduidelijkheid was ontstaan over hoelang de nieuwe graandeal met Oekraïne geldig zou zijn. De Russische president zegt wel dat Rusland gratis graan zal leveren aan Afrikaanse landen als de deal in mei niet opnieuw wordt verlengd.
Afgelopen weekend hadden Rusland en Oekraïne, samen met Turkije en de Verenigde Naties, op enkele uren voor het aflopen van de eerdere deal een nieuw akkoord gesloten over de uitvoer van graan via de Zwarte Zee. Kyiv had het na afloop over een verlenging van 120 dagen, terwijl Moskou communiceerde over zestig dagen.
Tijdens een bijeenkomst van parlementsleden uit Afrikaanse landen en Rusland zei Poetin maandag dat ,,als zijn land beslist om de deal na zestig dagen niet te verlengen, hij gratis graan zal leveren aan de Afrikaanse landen die dat het meest nodig hebben".
De Russische president zei ook dat ondanks de eerdere deals nog maar een kleine hoeveelheid van het graan dat opgeslagen ligt in Oekraïense havens Afrika heeft bereikt. De nieuwe voorwaarden die Rusland tijdens de onderhandelingen stelde, zijn volgens hem dan ook in het voordeel van de Afrikaanse landen die het graan moeten ontvangen. ,,Laat me benadrukken dat ons land altijd prioriteit zal geven aan de samenwerking met Afrikaanse landen", zei hij.
De graandeal maakt het mogelijk dat Kyiv, maar ook Moskou, ondanks de oorlog graan, mest en andere landbouwproducten kunnen uitvoeren via de Zwarte Zee. De deals gelden als een van de weinige diplomatieke successen sinds het begin van de oorlog.
Rusland start een strafzaak tegen de aanklager en rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat laat het Russische Onderzoekscomité weten.
Het strafhof in Den Haag (ICC) vaardigde vrijdag een arrestatiebevel uit tegen onder meer de Russische president Vladimir Poetin, omdat hij verantwoordelijk wordt geacht voor oorlogsmisdaden in Oekraïne.
De Chinese president Xi Jinping is aangekomen in Rusland. Hij spreekt er zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over onder meer de oorlog en de samenwerking tussen de twee landen. De eerste ontmoeting tussen de twee is om 14.30 uur onze tijd volgens Russische media.
Xi zei bij zijn aankomst op de luchthaven Vnoekovo-2, ten zuidwesten van Moskou, dat China en Rusland 'goede buren en elkaars betrouwbare partners' zijn. Hij is 'ervan overtuigd dat het bezoek vruchtbaar zal zijn en nieuw elan geeft aan de Chinees-Russische betrekkingen'. De twee spreken elkaar eerst tête-à-tête tijdens een informele lunch. Dinsdagmiddag is het meest officiële gedeelte van de top met een bijeenkomst van de leiders en Chinese en Russische delegaties.
Xi was halverwege 2019 voor het laatst in Rusland. Poetin bezocht China begin vorig jaar vlak voordat zijn leger Oekraïne binnenviel.
De Russische regering heeft ambtenaren in het Kremlin opgedragen zich van iPhones te ontdoen. De apparaten zouden kwetsbaar zijn tegenover westerse geheime diensten, bericht de krant Kommersant. Gooi ze weg of geef ze aan je kinderen voor 1 april, zei Sergej Kirijenko van de presidentiële afdeling van het Kremlin.
Er worden mogelijk andere smartphones verstrekt. President Vladimir Poetin heeft zelf naar eigen zeggen helemaal geen smartphone, maar hij maakt wel af en toe eens gebruik van het internet, aldus de Kremlinwoordvoerder.
De Chinese regering heeft voor het eerst gereageerd op het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) vorige week heeft uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Een woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken zei maandag dat het ICC een 'objectief en rechtvaardig standpunt' moet innemen en 'dubbele standaarden' moet voorkomen. Hij riep het hof ook op om de 'immuniteit van staatshoofden' te respecteren.
Volgens het ICC is Poetin verantwoordelijk voor het onwettelijk deporteren van kinderen van Oekraïens grondgebied naar Rusland. Er zouden honderden Oekraïense kinderen door Rusland uit wees- en kindertehuizen zijn weggehaald.
Rusland en China zijn allebei niet aangesloten bij het Statuut van Rome, wat de wettelijke basis is voor het ICC. Het Kremlin noemde het arrestatiebevel om die reden al betekenisloos.
© ICC — Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Andere schrijfwijze Oekraïense namen
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft deze site steeds vastgehouden aan de gangbare manier om de namen van Oekraïense personen en steden weer te geven. In navolging van veel andere media hebben wij nu ook besloten om over te gaan op de schrijfwijze van plaatsnamen vanuit het Oekraïens, dat gebruikmaakt van het cyrillisch schrift.
Dat betekent dat de naam van de Oekraïense president, tot dusver Volodimir Zelenski, ook op deze site nu als Volodymyr Zelensky zal worden geschreven. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de steden Kyiv en Charkov, die vanaf nu als Kyiv en Charkiv zullen worden weergegeven.
Nederland draagt nog eens een miljoen euro bij aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat zegt minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid maandag toe tijdens een conferentie met zo'n dertig ambtgenoten en andere hoge functionarissen op het gebied van justitie in Londen. Doel is om het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne te ondersteunen.
De helft van het geld is bestemd om slachtoffers en getuigen van onder meer seksueel geweld en geweld tegen kinderen bij te staan. Met de overige 500.000 euro kan het ICC andere landen in staat stellen een bijdrage te leveren aan het onderzoek in de vorm van mankracht en deskundigheid. Het bedrag komt volgens het ministerie bovenop de eerder toegezegde twee miljoen euro en de onderzoeksteams onder leiding van de Koninklijke Marechaussee die Nederland naar Oekraïne stuurt.
De Russische ex-president Dmitri Medvedev heeft maandag in een bericht op Telegram gezegd dat het besluit van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de huidige Russische president Vladimir Poetin, verschrikkelijke gevolgen zal hebben voor het internationaal recht.
,,Ze hebben besloten om een president te vervolgen van een kernmacht die niet deelneemt aan het ICC op dezelfde gronden als de Verenigde Staten en andere landen", schreef Medvedev. ,,De gevolgen voor het internationaal recht zullen monsterlijk zijn."
Rechters van het ICC vaardigden vrijdag een arrestatiebevel uit tegen Poetin vanwege oorlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn in Oekraïne. Volgens het strafhof is de Russische president verantwoordelijk voor het onwettelijk deporteren van kinderen.
De Chinese president Xi Jinping reist voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne naar Rusland. Hij spreekt er zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over onder meer de oorlog en de samenwerking tussen de twee landen. Het staatsbezoek duurt officieel tot en met woensdag.
Xi was halverwege 2019 voor het laatst in Rusland. Poetin bezocht China begin vorig jaar vlak voordat zijn leger Oekraïne binnenviel. Zo was hij bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing. De presidenten gingen toen een partnerschap 'zonder grenzen' aan. De twee zagen elkaar in september weer voor het eerst bij een regionale top in Oezbekistan.
De leiders zullen volgens het Kremlin praten over het verdiepen van het partnerschap en de 'strategische samenwerking' tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kyiv afwijzend op is gereageerd.
China probeert zich als neutrale partij op te stellen als het om Oekraïne gaat, maar volgens critici keurt Beijing de Russische invasie stilzwijgend goed. Het Westen hoopt dat de Chinezen hun invloed gebruiken om Poetin ervan te overtuigen dat hij de oorlog moet beëindigen. Tegelijkertijd vreest het Westen dat China Rusland wapens gaat leveren.
De Chinese leider Xi Jinping komt maandag voor een driedaags bezoek naar Moskou. Met name voor zijn Russische collega Vladimir Poetin is de topontmoeting belangrijk.
Of het toeval is dat het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) drie dagen voor het staatsbezoek een arrestatiebevel tegen Poetin uitvaardigde wegens het ontvoeren van Oekraïense kinderen, laat zich raden. Maar sterk van invloed op de ontmoeting tussen de Russische en Chinese leider zal het niet zijn, denken deskundigen.
Een 6-jarig meisje genaamd Maryna heeft leren lopen met een prothese. Het Oekraïense defensieministerie deelde een filmpje van het meisje, wandelend op een loopband. Vorig jaar mei raakte zij zwaargewond bij een aanval van de Russen. Waarna ze in een kinderziekenhuis in Kyiv is geopereerd. Bij de aanval raakte overigens ook Maryna's moeder gewond.
De directeur van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek zegt dat de politie op de hoogte is gesteld van de bekladding. Er wordt overwogen om aangifte te doen. ,,Dit is strafbaar. Het is een historisch object dat wij in bruikleen hebben. We beraden ons op maatregelen."
De Russische tank die sinds vrijdag op het parkeerterrein van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staat, is zondagmiddag beklad met een pro-Russisch Z-teken. Op aangeven van directeur Wiel Lenders van het museum werd de witte letter vrijwel meteen na ontdekking weer weggepoetst.
De Russische T-72-B tank, die een jaar geleden zwaar vernield raakte bij gevechten en werd geconfisqueerd door het Oekraïense leger, arriveerde afgelopen vrijdag in Groesbeek, samen met een doorzeefde ambulance.
De letter moet even na de middag op het voorfront van het zwaar gehavende pantservoertuig zijn geverfd door een onbekende bezoeker, terwijl er anderen in de buurt waren. Een vrijwilliger van het museum die de bezoekers vertelden over de tank, ontdekte de bekladding. Hij lichtte meteen directeur Lenders in, die op zijn beurt een schoonmaakcrew inschakelde.
© Theo Peeters | Joop Verstraaten — Inzet: De Z die heel even op de vernielde Russische tank te zien was. ,,Het kan niet zo zijn dat dit voertuig om welk motief dan ook wordt besmeurd, dat wordt gezien als een strafbaar feit", aldus Lenders. De letter Z geldt sinds het begin van de oorlog als een pro-Russisch symbool. De directeur zint nu op extra veiligheidsmaatregelen
De Russische president Vladimir Poetin is voor het eerst aan het oorlogsfront in Oekraïne geweest. Hij bracht zaterdag een verrassingsbezoek aan de door Rusland bezette havenstad Marioepol en schiereiland de Krim. Dat melden de staatsmedia in Rusland. Is het toeval dat Poetin twee dagen na een internationaal arrestatiebevel tegen hem zijn gezicht laat zien?
Zuid-Afrika is zich bewust van zijn wettelijke verplichting, mocht de Russische president Vladimir Poetin naar het Afrikaanse land komen. Dat zegt een woordvoerder van president Cyril Ramaphosa als reactie op het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) deze week tegen president Vladimir Poetin uitvaardigde.
Hoewel een bezoek van de Russische president aan Zuid-Afrika niet is bevestigd, was eerder de verwachting dat hij wel zou verschijnen op de bijeenkomst van BRICS-landen, in augustus in het Zuid-Afrikaanse Durban. De BRICS-landen zijn Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Nu het arrestatiebevel zijn bewegingsvrijheid verder inperkt, is het nog maar de vraag of dit gaat gebeuren.
Vanwege het internationale arrestatiebevel zouden landen die het ICC erkennen Poetin moeten oppakken als hij in hun land is. Dit brengt Zuid-Afrika in een lastig parket omdat het nog altijd lid is van het ICC, terwijl het in 2017 dreigde eruit te stappen. Ook heeft het Afrikaanse land de Russische inval in Oekraïne nog niet veroordeeld.
De Russische legereenheid die betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17 is ook actief in de oorlog in Oekraïne. In Izioem, in de regio Charkov, zijn bewijzen gevonden dat de 53ste Luchtafweerbrigade uit Koersk aan het front vecht. Dat meldt de Amerikaanse publieke radiozender NPR. Lees hier het artikel.
© ANP Het is niet uitgesloten dat Duitsland volgende winter kampt met een gastekort. Dat meldt de voorzitter van BNetzA, Klaus Müller, in de Duitse krant Rheinische Post. BNetzA is de federale toezichthouder voor energie, gas, telecom, post en spoorwegen.
Vooralsnog is Duitsland goed de winter doorgekomen. Maar Müller waarschuwt voor een mogelijk strenge winter in 2023 en 2024. Daardoor zullen huishoudens en bedrijven minder op energie kunnen besparen, vertelt Müller tegen de krant. Hij zou "blij" zijn als Duitsland op 1 mei nog beschikt over ruim de helft van zijn gasvoorraad. De voorraad is nu nog voor ongeveer 64 procent gevuld.
Voor dit jaar zijn de temperaturen relatief hoog in Noordwest-Europa. Daardoor hebben Europese landen nog weinig beroep hoeven doen op de gasvoorraden. Het stookseizoen loopt bovendien ten einde.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de verwoeste Oekraïense stad Marioepol bezocht. Dat heeft het Kremlin vandaag bekendgemaakt. Het is de eerste keer sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar dat Poetin naar bezet gebied in het buurland is afgereisd.
Poetin reisde met een helikopter af naar Marioepol voor zijn 'werkbezoek' aan de havenstad bij de Zee van Azov, in de regio Donetsk. Daarna volgde een rondrit in de stad om poolshoogte te nemen en met inwoners te spreken, aldus Moskou. De Russische vicepremier Marat Choesnoellin informeerde de president over de stand van de wederopbouw.
De Zuid-Oekraïense havenstad was in de eerste maanden na de invasie de brandhaard van de oorlog en is hevig beschoten. De Russen kregen de stad in mei in handen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski beloofde afgelopen donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap de stad te heroveren.
Het Kremlin maakte daarna ook bekend dat Poetin een bezoek had gebracht aan Rostov aan de Don, vlak over de grens in Rusland. Daar bezocht hij het commandocentrum van de Russische strijdkrachten in Oekraïne en had hij een ontmoeting met de legerleiding. Onder anderen de stafchef van het leger Valeri Gerasimov was daarbij aanwezig. Poetin bezocht het commandocentrum voor het laatst op 17 december, samen met defensieminister Sergej Sjojgoe en Gerasimov.
Zaterdag had Poetin al het Oekraïense schiereiland de Krim bezocht, precies negen jaar na de annexatie door Rusland. Hij ging onder meer langs bij een kunstschool in Sebastopol, de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot.
© AFP — De Russische president Vladimir Poetin (rechts) zaterdag tijdens zijn bezoek aan de Krim. De Oekraïense president Volodimir Zelenski legt nieuwe sancties op aan Rusland en de Russische bondgenoten Iran en Syrië. Dat maakte hij zaterdagavond bekend in zijn dagelijkse videoboodschap.
De nieuwe sancties zijn gericht tegen zo'n 400 personen en bedrijven. Het gaat onder meer om de verantwoordelijken voor de levering van Iraanse kamikazedrones aan Rusland. Moskou gebruikt die bij de invasie van Oekraïne.
De sancties hebben vooral een symbolische betekenis. De meeste betrokkenen doen geen zaken met Kiev.
© ANP / EPA — President Volodimir Zelenski tijdens de begrafenis van een Oekraïense soldaat afgelopen week in Kiev. Oekraïnse troepen nabij de oostelijke stad Bachmoet zeggen vooralsnog in staat te zijn de Russische troepen op afstand te houden, zodat munitie, medicatie en andere spullen bezorgd kunnen worden. Ook kunnen gewonden uit de stad worden gehaald voor medische hulp.
Volgens het Oekraïnse leger zijn er in de strijd om de stad vrijdag 193 Russen om het leven gekomen, en 199 Russische soldaten gewond geraakt.
De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen op de Krim in het zuiden van Oekraïne. Het is precies negen jaar geleden dat Rusland het schiereiland annexeerde.
Tijdens het verrassingsbezoek bezocht Poetin onder meer een kunstschool in Sebastopol, de grootste stad op de Krim. Hij kreeg ook een rondleiding van de gouverneur van Sebastopol, Mikhail Razvozhayev. 'Onze president weet hoe hij mensen moet verrassen. Op een goede manier', schreef Razvozhayev op berichtendienst Telegram.
© PBS — De Russische president Vladimir Poetin Na lang onderhandelen hebben Rusland en Oekraïne, samen met Turkije en de Verenigde Naties, opnieuw een graandeal gesloten. Volgens de Oekraïense minister voor Infrastructuur Oleksandr Koebrakov geldt die voor een periode van 120 dagen. Maar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het over slechts zestig dagen.
De gesprekken over een nieuwe deal liepen de voorbije weken erg moeizaam en de geldende afspraken zouden op 18 maart aflopen. De duur van een nieuwe deal was een van de heikele punten.
De graandeal maakt het mogelijk dat Kiev maar ook Moskou ondanks de oorlog graan, mest en andere landbouwproducten kunnen uitvoeren via de Zwarte Zee. Beide landen zijn belangrijke wereldwijde graanleveranciers.
Het oorspronkelijke akkoord dateert van juli vorig jaar. Dit is de tweede keer dat de graandeal wordt verlengd. Door de deal stegen de prijzen van voedingsmiddelen wereldwijd minder snel.
Het Russische huurlingenleger Wagner wil op grote schaal nieuwe leden rekruteren. Medio mei wil de groep 30.000 nieuwe huurlingen hebben geworven, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin via de berichtendienst Telegram.
In de afgelopen week zou Wagner in 42 Russische steden rekruteringscentra hebben geopend, waar volgens Prigozjin gemiddeld 500 tot 800 mensen per dag worden geworven. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.
De Wagner Groep heeft zware verliezen geleden in de oorlog in Oekraïne, vooral bij de maandenlange slag om de stad Bachmoet. In januari kwamen de Verenigde Staten met schattingen dat 50.000 huurlingen voor Wagner actief waren in Oekraïne, van wie er 40.000 uit Russische gevangenissen zijn gerekruteerd. Oekraïense functionarissen beweren dat zo'n 30.000 huurlingen zijn gedeserteerd, gedood of verwond in de oorlog. Ook deze cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.
Rusland voert een wetswijziging door waarmee kritiek op Russische oorlogsvrijwilligers zwaar kan worden bestraft. Op een veroordeling onder de nieuwe wet staat een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar.
Kritiek op het reguliere leger was al strafbaar, maar met de wetsaanscherping wordt ook het in diskrediet brengen van 'vrijwilligers' die in Oekraïne vechten verboden. De wet is zaterdag gepubliceerd in het officiële wetportaal van de Russische regering.
De aanscherping van de wet is vooral het gevolg van een eis van Jevgeni Prigozjin, het hoofd van de beruchte Wagner-huurlingengroep. Hij heeft zware criminelen gerekruteerd voor de oorlog tegen Oekraïne. Hij vroeg de Russische regering de huurlingen, die formeel als vrijwilligers worden beschouwd, te beschermen tegen smaad.
De afgelopen maanden heeft de Russische regering de vrijheid van meningsuiting in eigen land zwaar beknot. Een aantal tegenstanders van de oorlog in Oekraïne is de afgelopen maanden tot meerdere jaren gevangenisstraf veroordeeld wegens het zogenaamd in diskrediet brengen van het Russische leger of het verspreiden van valse berichten. Internationaal worden velen van hen als politieke gevangen beschouwd.
Het verhaal van Jevgeni Prigozjin, de op één na machtigste man in Rusland, is dat van de onwaarschijnlijke opkomst van een kruimeldief. Maar de baas van huurlingenleger Wagner, verwikkeld in de oorlog in Oekraïne, vecht nu voor zijn leven. Lees hier het hele verhaal.
© Getty Images/AP — Wagner-baas Jevgeni Prigozjin en president Vladimir Poetin. De Amerikaanse regering is stilletjes weer begonnen met het terugsturen van Russische mannen die na de invasie van Oekraïne naar de Verenigde Staten waren gevlucht om de dienstplicht te ontlopen. Zo werd vorige week een jonge Rus die naar de VS was gekomen nadat Poetin besloot tot een verplichte mobilisatie van mannen voor de oorlog, plotseling teruggestuurd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
Het afgelopen jaar zijn veel Russische asielzoekers naar de VS gekomen. Ze vrezen nu dat de Amerikaanse regering hen zal terugsturen naar Rusland. Daar lopen ze het risico op forse celstraffen of ze worden alsnog naar het front gestuurd.
Landen die te maken krijgen met grote economische onzekerheden buiten de macht van overheden om, kunnen voortaan een lening krijgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het bestuur van het IMF heeft daarvoor een aantal regelwijzigingen goedgekeurd. Daarmee lijkt ook de weg vrij voor nieuwe steun aan Oekraïne.
De wijzigingen in het IMF-beleid zijn van toepassing op landen die te maken krijgen met 'exogene schokken die de autoriteiten van het land en het bereik van hun economisch beleid te boven gaan', meldt de financiële instelling. Tot nu toe kon het IMF nog geen leningen verstrekken aan landen die met grote onzekerheden werden geconfronteerd, zoals oorlogen of langdurende natuurrampen.
Met de regelwijziging komt ook een financieringspakket voor Oekraïne in zicht. Dat land wil vanwege de oorlog met Rusland een lening van ongeveer 15 miljard dollar. In de verklaring van het IMF werd Oekraïne echter niet specifiek genoemd. Wel voerde het fonds de afgelopen tijd gesprekken met Oekraïne over financiering.
Het IMF meldde woensdag al dat er tijdens die gesprekken 'zeer goede vooruitgang' was geboekt. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het IMF en de Oekraïense autoriteiten mogelijk volgende week dinsdag al een akkoord bereiken over nieuwe financiering.
De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Russische president Vladimir Poetin gerechtvaardigd. ,,Ik denk dat het een heel sterk punt maakt", zei Biden vrijdag in Washington. Poetin heeft duidelijk oorlogsmisdaden begaan, zei hij. Het Internationaal Strafhof wordt echter niet wereldwijd erkend, ,,zelfs niet door ons", voegde de president eraan toe.
Het in Den Haag gevestigde ICC heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne. Onderzoekers beschuldigen hem ervan dat hij kinderen uit bezet Oekraïens gebied naar Russisch grondgebied heeft ontvoerd.
Op de vraag of Poetin zou worden gearresteerd op basis van het arrestatiebevel van het ICC als hij naar Amerika zou reizen, reageerde veiligheidswoordvoerder John Kirby vrijdagavond ontwijkend. Hij acht het in ieder geval onwaarschijnlijk dat Poetin komt. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder al dat het arrestatiebevel voor Poetin geen betekenis heeft omdat Rusland niet is aangesloten bij het zogeheten Statuut van Rome. Dat is de wettelijke basis voor het strafhof.
© ANP / EPA — De Amerikaanse president Joe Biden vrijdag in het Witte Huis in Washington. Navo-chef Jens Stoltenberg heeft het Turkse besluit om verder te gaan met de ratificatie van Finland's lidmaatschapsaanvraag vrijdag geprezen. In een telefonisch interview met persbureau Reuters sprak hij tevens zijn vertrouwen uit dat Zweden ook snel zal toetreden tot de militaire alliantie. ,,Ik heb er alle vertrouwen in en ga daar hard voor werken.''
Turkije heeft de ratificatie van de Zweedse aanvraag voor het Navo-lidmaatschap in de wacht gezet, met het argument dat Stockholm leden huisvest van wat Turkije terroristische groeperingen noemt. Met name de Koerdische militante groepering PKK, een aanklacht die Zweden ontkent. Stoltenberg zei dat Erdogan hem vrijdagavond had verteld bereid te zijn om het overleg over het Zweedse lidmaatschap voort te zetten.
De aankondiging van president Recep Tayyip Erdogan dat het Turkse parlement zal beginnen met de ratificatie van de Finse toetreding tot de Navo maakte vandaag volgens hem tot 'een goede dag voor iedereen die gelooft in de uitbreiding van de Navo.' ,,Het Finse lidmaatschap zal de alliantie en de Finse veiligheid versterken. Het zal ook de Zweedse veiligheid versterken", zei de secretaris-generaal.
Erdogan zei vrijdag dat Finland de zegen van Turkije had gekregen nadat het stappen had ondernomen om zijn beloften na te komen om hard op te treden tegen wat Ankara als terroristen beschouwt en toestemming te geven voor de export van militair materieel naar Turkije.
De deportaties van Oekraïense kinderen naar Rusland konden niet plaatsvinden zonder dat daartoe een bevel was gegeven door de Russische president Vladimir Poetin. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag in een reactie op de arrestatiebevelen die het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) vrijdag uitvaardigde voor Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova.
Poetin en Lvova-Belova worden door het strafhof verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland. Eenmaal daar zijn veel van de kinderen geadopteerd.
,,Dit is een historische beslissing die zal leiden tot historische verantwoording", zei Zelensky in een videoboodschap. ,,Het ging bij deze deportaties om een beleid van kwaadaardigheid door een staat en dat begint bij de hoogste ambtenaar van die staat."
Karim Khan, de hoofdaanklager van het ICC, zei vrijdag dat Rusland honderden kinderen uit Oekraïense wees- en kindertehuizen heeft weggehaald. Volgens de Oekraïense president ligt het daadwerkelijke aantal kinderen dat naar Rusland gedeporteerd is mogelijk 'ruim boven' de 16.000. ,,Het is niet mogelijk dat zo'n criminele operatie wordt uitgevoerd zonder een bevel van de man die aan het roer staat van de terreurstaat", aldus Zelensky.
Een vernielde Russische tank en een met kogels doorzeefde Oekraïense ambulance staan sinds vrijdag voor het gebouw van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, meldt het museum. De expositie van de voertuigen noemt het museum 'een waarschuwing tegen Poetins nietsontziende oorlog die een levensgrote bedreiging vormt voor het vrije en democratische Europa'.
De 44 ton zware T-72B-tank werd in maart vorig jaar buitgemaakt door het Oekraïense leger nadat hij tijdens een Russische aanval op Kyiv op een Franse mijn was gelopen en zwaar beschadigd was geraakt. Eind februari dit jaar werd de tank als protest tegen de Russische agressie voor de Russische ambassade in Berlijn geplaatst. Het voertuig kwam onder vuur te liggen tijdens een Russische beschieting. Het museum wijst erop dat het bewust aanvallen van ziekenhuizen, ambulances en zorgpersoneel geldt als een oorlogsmisdaad en een schending van het internationaal humanitair recht.
Volgens het museum zijn 'deze twee tastbare objecten elkaars tegenpolen: de levensreddende Oekraïense ambulance versus de Russische oorlogsmachine'. De tentoonstelling is 'een oproep om Oekraïne te blijven steunen in haar strijd tegen de Russische dictatuur en imperialisme, die gericht zijn tegen een volk dat intens verlangt naar de voor ons zo vanzelfsprekende vrijheid en democratie', aldus het museum.
© Theo Peeters © Theo Peeters IIC-hoofdaanklager Karim Ahmad Khan heeft de overwegingen van het ICC om een arrestatiebevel tegen Vladimir Poetin uit te vaardigen toegelicht. Hij noemt het 'een eerste, concrete stap'. Andere onderzoeken aangaande de oorlog in Oekraïne zijn nog gaande.
Hij stelt dat het ICC honderden gevallen heeft geïdentificeerd van kinderen die door de Russen uit Oekraïense weeshuizen zijn gehaald. ,,Deze kinderen zijn vervolgens ter adoptie in Rusland aangeboden.
© AFP — Karim Khan van het ICC. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op het arrestatiebevel dat rechters van het Internationaal Strafhof vrijdag tegen de Russische president Vladimir Poetin uitvaardigden. 'Nederland steunt de ICC in zijn belangrijke taak om te vechten tegen straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid', schrijft Hoekstra op Twitter.
Volgens minister Dilan Yeşilgöz van Justitie is het ICC 'voortvarend gestart met het onderzoek naar gepleegde oorlogsmisdrijven in Oekraïne'. Maandag spreekt ze in Londen met zo'n dertig ambtgenoten over extra ondersteuning in de vorm van mensen, geld en middelen voor het Internationaal Strafhof. De bijeenkomst is mede door Nederland georganiseerd en stond al gepland toen het nieuws over de arrestatiebevelen naar buiten kwam.
EU-buitenlandchef Josop Borrell spreekt over 'een belangrijke beslissing voor internationaal recht en de mensen van Oekraïne'. ,,Dit is nog maar het begin in het Rusland verantwoordelijk houden voor misdaden en wreedheden in Oekraïne.''