Dit liveblog wordt afgerond, maar we blijven de gebeurtenissen in Syrië en Turkije volgen in een nieuw live-artikel. Daarvoor kun je hier terecht.
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag in Den Haag een ontmoeting gehad met familieleden en vrienden van slachtoffers van de bevingen. Hij sprak met hen over de situatie in beide getroffen landen in Vadercentrum Adam in de wijk Laakkwartier.
De koning, die toen hij prins was ooit al een bezoek heeft gebracht aan het Vadercentrum, hoorde verhalen van aanwezigen aan. Zo vertelde een vrouw dat elf familieleden van haar onder het puin vandaan zijn gehaald. ,,Ik zag het en wilde het niet geloven", vertelde ze over de ramp. Een man liet weten dat hij mensen in het getroffen gebied spreekt die het moeilijk hebben. De koning noemde het 'een hele moeilijke situatie' en wenste onder meer de man 'veel kracht en sterkte' toe. Hij zei tegen de aanwezigen dat hij weet dat heel Nederland met hen meeleeft.
© ANP — Koning Willem-Alexander in gesprek in het Vadercentrum Adam. Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is in Spanje om te herstellen van een week zoeken in Turkije naar overlevenden van de aardbevingen. USAR-commandant Arjen Littooij meldt dat hij de 65 teamleden welkom heeft geheten op de luchthaven van Malaga en dat woensdag de debriefing begint. ,,Onder de indruk van de eerste verhalen van de zwaarste maar ook succesvolste inzet in de afgelopen twintig jaar."
Waar het team precies is, wordt niet bekendgemaakt, meldt een woordvoerder van USAR (Urban Search and Rescue Team). Momenteel hebben de leden 'Rust om te kunnen herstellen'. Ook wordt gekeken hoe het mentaal met ze gaat. ,,Het is een tussenstapje", voordat het team weer terugkeert naar familie en vrienden in Nederland.
In de Zuid-Turkse stad Antakya zijn 208 uur na de verwoestende aardbeving nog twee overlevenden uit het puin gered. Het gaat om een 65-jarige Syriër en een 15-jarig Syrisch meisje, meldt persbureau Reuters. De reddingswerkers, een gemengd team uit Qatar en Oman, hopen snel meer familieleden te redden.
De redding van het tweetal brengt het aantal overlevenden dat dinsdag uit de puinhopen is gehaald op negen. Onder de zeven andere overlevenden zijn een 41-jarige Syrische vrouw die eveneens uit het puin werd bevrijd in Antakya en twee broers (17 en 21) die uit een ingestort flatgebouw in de provincie Kahramanmaras werden gehaald.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat weten dat het aantal doden in Turkije wederom gestegen is: 35.418 doden zijn inmiddels geteld.
Samen met de 5714 doden in Syrië komt het totaal aantal doden boven de 40.000.
Erdogan laat ook weten dat meer dan 2,2 miljoen mensen het aardbevingsgebied inmiddels verlaten hebben.
Christian Atsu is nog altijd spoorloos na aardbeving van vorige week in Turkije. De voormalig speler van Vitesse ligt waarschijnlijk nog altijd onder het puin.
Zijn zaakwaarnemer Nana Sechere doet via social media een dringende oproep om meer hulp te sturen richting Hatay. Hij hoopt bovendien dat Hatayspor, de huidige club van Atsu, de komende dagen actiever mee helpt zoeken.
© Getty/Pro Shots en IHF — De stad Hatay na de aardebeving, rechts Chriustian Atsu als speler van Vitesse in 2014. Inzet: Cemal Kütahya en zijn zoontje Çınar. Opnieuw een bijzondere redding: na 205 uur is in de provincie Hatay een vrouw levend onder het puin vandaan gehaald, meldt CNN Turk. Ze werd gered doen een Oekraïens reddingsteam.
Daarmee komt het totaal aantal mensen dat vandaag is gered, op dag acht na de bevingen, op zeven.
Meer dan 170 bekende Nederlanders gaan woensdag in Hilversum aan de slag in het actiecentrum voor Giro555. Ze nemen in Beeld & Geluid telefoontjes aan in het belpanel of helpen mee op sociale media. Ook mensen uit de Turkse en Syrische gemeenschap en religieuze leiders nemen plaats achter de telefoon.
Op de radio, televisie en in andere media wordt de hele dag verslag gedaan van de actie voor de getroffenen van de aardbevingen. Radiozenders NPO FunX en NPO 3FM bijten het spits om 05.55 uur af met een gezamenlijke ochtendshow, waarin de laatste tussenstand wordt gemeld. 's Avonds is er een live-uitzending op NPO 1, een samenwerking van NPO, RTL en Talpa, waarna de voorlopige eindstand duidelijk wordt.
De laatst gemelde tussenstand van Giro555 was van maandag, toen er bijna 25 miljoen euro binnen was. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.
Een eerste ploeg hulpverleners van de Verenigde Naties is het door rebellen beheerste deel van Syrië binnengegaan na de aardbevingen van afgelopen week. Het is volgens de VN vooral een verkenningsmissie om te kijken wat voor hulp waar nodig is. Er is kritiek op het trage reageren van de VN in Syrië .
De hulpverlening is lastig doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. De hulp aan het gebied van de rebellen dat vooral in de provincie Idlib ligt, wordt bemoeilijkt door de houding van de centrale regering in Damascus en door extremistische rebellen.
Het is nog niet bekend hoeveel mensen er in Syrië zijn omgekomen als gevolg van de erg zware aardbevingen. Vooralsnog wordt officieel uitgegaan van minstens 3600 doden. Andere cijfers spraken van 4300 doden alleen al in het gebied van de rebellen.
Gewapende mannen hebben in de nacht van maandag op woensdag een ziekenhuis in Syrië bestormd. In het ziekenhuis ligt wonderbaby Aya, het kind dat 10 uur na de aardbeving levend onder het puin vandaan werd gehaald. Vlak voor de aardbeving kwam ze ter wereld. De navelstreng zat nog aan haar vast toen ze werd gered. Haar moeder, vader en broers en zussen overleefden de ramp niet. Op sociale media gaan berichten rond dat de mannen het kind wilden ontvoeren. Een hoge functionaris van het ziekenhuis ontkracht die berichten tegenover persbureau AP.
In het ziekenhuis ontstonden er eerder vermoedens dat een verpleger Aya wilde ontvoeren. Hij maakte onder andere foto's van het kind. Daarop ontsloeg de directeur van het ziekenhuis de verpleger. Uren later keerde de verpleger met de groep gewapende mannen terug bij het ziekenhuis. Daar vertelden ze aan lokale agenten dat ze voor de directeur kwamen en geen interesse in het meisje hadden.
Sinds de redding van Aya dagen meerdere mensen op die zich voordoen als familie van het meisje. Daarop besloot politie haar te bewaken. Volgens haar oudoom Saleh al-Badran kan Aya het ziekenhuis mogelijk dinsdag of woensdag verlaten. Hij zei dat de tante van Aya's vader, wie zelf recent is bevallen en de aardbeving heeft overleefd, de baby zal opvoeden.
© AP In de provincie Hatay werd na 203 uur nog een vrouw levend aangetroffen die al die tijd vast had gezeten. Media berichtten eerder dat het om een man ging.
© ANP / EPA Honderden kinderen die in Turkije onder het puin vandaan zijn gehaald, zijn nog niet herenigd met hun familie. Volgens vicepresident Fuat Oktay zijn 574 kinderen gered zonder overlevende ouders. Slechts 76 van hen zijn al naar andere familieleden gebracht.
Een opvangcentrum voor kinderen wordt naar eigen zeggen platgebeld door ouders en familieleden die hun kinderen of familieleden kwijt zijn. Maar sommige kinderen zijn nog zo jong dat ze niet of nauwelijks kunnen praten. Bovendien kunnen de oudere kinderen soms ook niet meer praten door de schok, vertellen artsen aan de BBC. Het is daarom lastig hen te identificeren.
Omdat de ziekenhuizen overvol liggen, zijn veel kinderen ook naar ziekenhuizen in andere regio's gebracht. Er is wel geregistreerd waar het kind gevonden is, maar omdat dat gebouw vaak niet meer overeind staat, is het moeilijk daar een adres aan te koppelen.
Kati Piri (PvdA) hoopt dat het kabinet de visumregels voor Turken en Syriërs die geraakt zijn door de aardbeving versoepelt. Een visum aanvragen duurt normaal best lang, zegt Piri. Ze hoopt dat getroffenen 'even op adem kunnen komen' bij hun Nederlandse familieleden.
Via de crowdfundingswebsite GoFundMe is wereldwijd meer dan 7 miljoen dollar (6,5 miljoen euro) opgehaald voor hulp aan Syrië en Turkije. Vanuit Nederland hebben 11.000 mensen gedoneerd aan een van de vele opgezette acties.
Het geld gaat naar verschillende doelen, zoals het leveren van noodhulp of het herstellen van schade aan gebouwen. Volgens de website neemt het aantal acties ruim een week na de aardbevingen nog altijd toe.
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar wordt overstelpt met dankbetuigingen vanuit de Turkse gemeenschap. Het team, dat de afgelopen week in Turkije zocht naar vermisten na de zware aardbevingen, keert donderdag terug op vliegbasis Eindhoven. Volgens Usar (Urban Search and Rescue Team) is het gezien de beperkte capaciteit op het militaire vliegveld niet de bedoeling dat mensen daarnaartoe komen. De Turkse ambassade organiseert binnenkort een speciale dankbijeenkomst, meldt Usar.
,,We worden door allerlei Turkse organisaties benaderd om te bedanken of bloemen te sturen'', zegt een woordvoerder. ,,Dat waarderen we enorm.'' Ook geven mensen aan dat ze naar het vliegveld willen komen. De terugkomst in Eindhoven is volgens de woordvoerder echt bedoeld voor hereniging met familie en vrienden van het 65 mensen en 8 hulphonden tellende team.
Ook in het aardbevingsgebied kreeg het team veel dankbetuigingen, aldus de woordvoerder. ,,Dat merken we ook aan het thuisfront.''
Het Usar-team vloog vorige week na de zware aardbevingen naar Turkije om te zoeken naar de vele vermisten. De Nederlanders hebben twaalf mensen en een hond gered. Vrijdag wist het team nog een 8-jarige jongen levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen. Het team heeft de werkzaamheden inmiddels overgedragen en is maandag uit het gebied vertrokken. Ze vlogen vanaf Adana naar een onbekende locatie om te herstellen van 'deze emotionele achtbaan' en het dagenlang bijna onafgebroken zoeken naar overlevenden.
© Usar — Het Nederlandse Usar-team met een van de in totaal twaalf geredde ovelevenden. VluchtelingenWerk Nederland roept staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op om het vluchtelingen in schrijnende situaties mogelijk te maken tijdelijk terug te reizen naar hun herkomstland. Voor vluchtelingen die hun gezinsleden willen steunen die dakloos zijn geworden of familieleden willen begraven door de aardbevingen in Syrië en Turkije, zou die maatregel van groot belang zijn, vindt de vluchtelingenorganisatie.
Normaal gesproken is terugkeer naar het land van herkomst een reden om een asielverzoek af te wijzen of een verblijfsvergunning in te trekken.
VluchtelingenWerk is blij dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in sommige gevallen al inschikkelijk is voor vluchtelingen die naar het rampgebied in Turkije of Syrië willen afreizen, maar voegt daaraan toe dat dit nu met name geldt voor Syriërs die willen afreizen naar hun familie in Turkije. De organisatie vindt dat er in de huidige noodsituatie ruimte moet zijn voor meer uitzonderingen.
Reddingswerkers staan op het punt om hun zoektocht naar overlevenden onder het puin in noordwest-Syrië te staken. Dat melden de vrijwillige hulpverleners van de Witte Helmen dinsdag.
,,We hebben aanwijzingen dat er geen overlevenden meer zijn. Toch proberen we een laatste controle te doen op alle plekken'', zei het hoofd van de Witte Helmen, Raed al Saleh. De groep, die reddingswerkers heeft in de hele regio in Noordwest-Syrië, zegt ook namen van vermiste personen te verzamelen. In het gebied ligt het dodental op 2274. In heel Syrië zijn in totaal 5714 mensen overleden.
Acht dagen na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië hebben reddingswerkers nog drie mensen levend uit ingestorte gebouwen kunnen bevrijden.
In de provincie Adiyaman (Zuid-Turkije) werd een 18-jarige jongen na 198 uur gered. Ook in de Turkse provincie Kahramanmaras werden twee broers na ruim acht dagen onder het puin vandaan gehaald. Op beelden van de omroep CNN Türk is te zien dat de jongens van 17 en 21 jaar op brancards naar ambulances worden gebracht.
Er worden elke dag minder overlevenden aangetroffen in het rampgebied. Maandag vonden de reddingswerkers nog ten minste acht mensen, maar volgens de Verenigde Naties komt de fase dat mensen nog gered kunnen worden snel tot een einde.
© AP In Turkije zijn in de afgelopen week 97 mensen gearresteerd vanwege plunderingen in het rampgebied in het zuiden van het land dat vorige week werd getroffen door zware aardbevingen. De autoriteiten doen in totaal onderzoek naar 232 mensen vanwege betrokkenheid bij plunderingen, oplichting en diefstal in de zwaar getroffen regio, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vorige week bij een bezoek aan het rampgebied dat de staat "mensen die betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen stevig zal aanpakken". Toen waren al tientallen arrestaties verricht.
Afgelopen weekend werd een decreet uitgevaardigd waarmee de bevoegdheden van aanklagers worden uitgebreid. Mensen die in Turkije zijn opgepakt voor plunderingen kunnen hierdoor een week in voorarrest blijven. Voorheen mochten plunderaars maximaal vier dagen worden vastgezet.
Een afgevaardigde van Human Rights Watch (HRW) in Turkije zegt zich zorgen te maken om de behandeling van verdachten die in het rampgebied worden opgepakt. Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van ooggetuigen dat de situatie er gespannen is.
Het benefietconcert dat maandagavond is gehouden in de Philharmonie Haarlem voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië heeft voorlopig 41.520 euro opgeleverd.
In Haarlem traden onder anderen Douwe Bob, VanVelzen, Willeke Alberti, Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer op. De opbrengst uit de kaartverkoop en horeca gaat volledig naar Giro555. De komende weken vinden er nog in verschillende steden andere benefieten plaats. Woensdag is er een Nationale Actiedag voor Giro555.
© ANP / Eva Plevier Het Syrische regime opent extra grensovergangen met Turkije zodat de Verenigde Naties meer hulp kunnen verlenen aan de aardbevingsslachtoffers in het zwaar getroffen noordwesten van Syrië. Voor een periode van drie maanden komen er twee overgangen bij, aldus VN-baas Antonio Guterres die het besluit verwelkomt. De internationale organisatie mag momenteel slechts één grensovergang gebruiken.
De hulpverlening voor Syrië verloopt moeizaam doordat het rampgebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Bovendien beschouwt het regime van president Bashar al-Assad de levering van hulp via de Syrische grens zonder haar goedkeuring als een schending van de soevereiniteit. Pas enkele dagen geleden kwam er groen licht voor de eerste hulpleveranties.
Een Nederlands reddingshondenteam heeft maandagavond een 13-jarig meisje levend gevonden onder het puin in de Turkse regio Hatay. Een woordvoerder van de Stichting Reddingshonden RHWW laat weten dat een bergersploeg het meisje onder het puin vandaan haalde na een aanwijzing van de honden.
,,Wij gaan met de honden langs het puin en na een aanwijzing van een geurspoor dat de honden oppikken komen de bergers in actie", aldus de woordvoerder. Hoe lang het meisje precies onder het puin lag, kon hij niet zeggen. Volgens Omroep Gelderland gaat het om 184 uur, meer dan 7,5 dag.
Zes lange dagen werken in een rampgebied, op zoek naar overlevenden van de aardbevingen in Turkije. Wat doet dat met een mens? Het Nederlandse hulpteam Usar komt bij van alle indrukken. ,,Dit gaat elk voorstellingsvermogen te boven.’’ Lees hier hun indringende ervaringen.
© USAR — Het Nederlandse USAR-team redt een vrouw in Hatay, in Turkije. De staalproductie van Turkije is ernstig ontregeld door de zware aardbevingen in het land. Volgens de Turkse staalbranchevereniging hebben staalfabrieken in het zuidoosten van Turkije geen schade opgelopen, maar zijn veel werknemers of familieleden van personeel om het leven gekomen. Ook zijn werknemers bezig met de nasleep van de ramp en kunnen ze niet naar hun werk komen. Daardoor liggen fabrieken stil.
Turkije behoort tot de top 10 van grootste producenten en exporteurs van staal. Volgens de brancheorganisatie zullen staalbedrijven elders in Turkije nu voorrang moeten geven aan de binnenlandse vraag boven export naar het buitenland om zo te helpen met de wederopbouw na de ramp.
Volgens de organisatie Witte Helmen Syrië is het aantal doden in Noordwest-Syrië inmiddels opgelopen tot 2274 personen.
Chantal Janzen presenteert woensdag de speciale tv-show op de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Jeroen Pauw en Eva Jinek voeren in de studio gesprekken met gasten. Tijdens de uitzending wordt regelmatig geschakeld met het actiecentrum van Giro555 in Beeld & Geluid in Hilversum.
© Brunopress / Patrick van Emst Turkse verpleegsters in actie om pasgeboren baby's te beschermen.
De reddingshonden van de stichting Signi die sinds afgelopen weekend in de oostelijke Turkse regio Hatay aan de slag zijn hebben tot nu toe zo'n dertig personen gevonden. Deze personen waren allemaal overleden. ,,Mensen zijn wanhopig, ze horen klopgeluiden of er zijn warmtebeelden, maar de situatie is vaak gevaarlijk en er is niet genoeg bergingsmateriaal", aldus een woordvoerder.
Het team vertrok zaterdag naar Turkije om met vijf honden en vijf medewerkers te zoeken naar overlevenden. Middenin de nacht onderweg naar het rampgebied hield het team al een zoekactie. Op de plekken waar het team geweest is, zijn soms later alsnog mensen onder het puin gevonden, zegt de woordvoerder. ,,De hoop is er nog steeds dat er mensen levend gevonden worden. Daarom is iedereen zo gretig om door te zoeken."
Het team werkt meestal in korte zoekacties van zo'n tien minuten tot een kwartier per hond. In die tijd is een gebouw meestal wel doorzocht. ,,Je kunt er natuurlijk ook maar beperkt in, omdat het deels is ingestort. We zoeken met twee honden per locatie. De honden wisselen we af, ze krijgen voldoende rust." Het team zoekt 'de hele dag, van plek naar plek, van zo vroeg mogelijk, tot het donker wordt'. Volgens de woordvoerder is er een groot tekort aan hulp in het gebied.
Het reddingshondenteam blijft tot en met vrijdag in het rampgebied, zaterdag vliegen ze terug.
© Rob Engelaar — Esther van Neerbos en twee zoekhonden van Signi Zoekhonden in De Rips. Het zoekteam reisde met 5 vrijwilligers en 5 zoekhonden naar Turkije om slachtoffers te zoeken na de twee zware aardbevingen. De honden zijn getraind om vermiste personen te vinden in zwaar beschadigde gebieden. De spanningen tussen Turken en Syrische vluchtelingen in Turkije zijn opgelopen na de aardbevingen van vorige week. In sommige getroffen Turkse plaatsen worden Syriërs beschuldigd van het plunderen van winkels en woningen. Daarnaast zeggen meerdere Syriërs dat zij uit Turkse noodopvangcentra zijn gezet.
Een Syrische man heeft in de Turkse plaats Mersin een opvang speciaal voor Syriërs geopend nadat hij te maken had gekregen met racistische opmerkingen. Syrische aardbevingsslachtoffers in Turkije worden soms ook specifiek uitgesloten van hulp die Turkse burgers op sociale media aanbieden. Op Twitter gaan teksten rond, zoals ,,we willen geen Syriërs", ,,immigranten moeten worden gedeporteerd" en ,,niet langer welkom".
Wrok jegens Syrische vluchtelingen in Turkije is niet nieuw. Er wonen bijna 4 miljoen Syriërs die sinds 2011 zijn gevlucht voor de burgeroorlog in hun land. Turkije heeft tientallen miljarden euro's uitgegeven aan de opvang van deze vluchtelingen, terwijl het zelf worstelt met financiële tegenspoed. Sommige Turken zien Syriërs als goedkope arbeidskrachten die banen inpikken. Bij de presidents- en parlementsverkiezingen later dit jaar zullen Syrische vluchtelingen naar verwachting een groot onderwerp zijn.
BNNVARA zendt dinsdagavond een reportage uit over het Nederlandse reddingsteam USAR in het rampgebied in Turkije en Syrië.
Journalist Geertjan Lassche reisde met het team mee om verslag te doen van de situatie na de verwoestende aardbeving. Het Nederlandse reddingsteam kwam vorige week dinsdag aan in het rampgebied, maandag begon het team aan de reis naar huis. USAR heeft in de afgelopen week twaalf mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen.
De reportage van Lassche is dinsdag om 21.10 uur te zien in de extra tv-uitzending Oranje helmen in Turkije op NPO 1.
De Nederlandse hulporganisatie Dorcas deelt kant-en-klaarmaaltijden en voedselpakketten uit in het noordwesten van Syrië. Inwoners in het gebied kampen al jaren met voedseltekort en dat probleem is 'alleen nog maar groter geworden', aldus de christelijke organisatie.
,,Veel mensen in dit gebied zijn dakloos geworden, doordat hun huis is ingestort of onveilig is. Zij verblijven in opvanglocaties, waar grote behoefte is aan kant-en-klaarmaaltijden. Ook is er veel vraag naar voedselpakketten van de mensen die nog wel in hun huis kunnen blijven wonen", laat Dorcas, al jarenlang actief in Syrië, weten.
Tweeduizend huishoudens krijgen warme kant-en-klaarmaaltijden en duizend huishoudens ontvangen een voedselpakket voor twee maanden. Ook verzorgt Dorcas dagelijks voor vijfduizend mensen een lunch. Behalve het uitdelen van voedsel, verleent de organisatie ook medische zorg en psychosociale hulp.
Na de zware aardbevingen in Zuidoost-Turkije zitten 1,2 miljoen mensen in een Turkse noodopvang. Volgens de regering zijn er zo'n 176.000 tenten opgezet om hen onderdak te bieden. Ook zijn er duizenden wooncontainers ingezet.
Bijna 400.000 mensen zijn geëvacueerd uit het rampgebied. Duizenden gebouwen in Turkije zijn ingestort bij de bevingen. Na de eerste inspectie bleek bovendien dat de schade aan sommige panden zo groot is dat nog eens 33.000 panden onmiddellijk moeten worden neergehaald.
Er is veel kritiek in Turkije op de manier waarop veel gebouwen in de regio zijn gebouwd. De regels waren niet streng genoeg en zouden ook niet altijd zijn nageleefd, waardoor veel steden niet berekend waren op een aardbeving.
De hulp die nu massaal naar Turkije gaat, moet transparant zijn en het ingezamelde geld moet zoveel mogelijk terechtkomen bij lokale organisaties. Daarvoor pleit de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB). Volgens de organisatie heerst veel onduidelijkheid over waar de donaties voor de getroffenen van de zware aardbevingen naartoe gaan.
De Verenigde Naties zeggen dat 52 vrachtwagens met VN-hulp vanuit Turkije de grens met het noordwesten van Syrië hebben overgestoken. Dat gebeurde vorige week verspreid over vier dagen. De internationale hulp aan het aardbevingsgebied in het door oorlog geteisterde land komt langzaam op gang.
Volgens de VN is er grote behoefte aan onder meer zware machines die puin kunnen verwijderen, medische benodigdheden en onderdak. Door de aardbevingen van een week geleden zijn in Syrië zeker 3500 mensen om het leven gekomen en het dodental zal naar verwachting nog stijgen.
De Turkse overheden maken de kolossale schade op. Volgens het ministerie van Urbanisatie en Milieu zijn in dertien provincies in totaal meer dan 235.000 panden geïnspecteerd die schade hebben opgelopen. Bij ruim 33.000 van die panden is vastgesteld dat ze onmiddellijk moeten worden neergehaald, berichten Turkse media.
Er wordt ook gezocht naar andere oorzaken van de schade dan de zeer zware aardbevingen. De verdenking dat er al of niet opzettelijk ondeugdelijk is gebouwd, heeft geleid tot een reeks arrestaties van vooral aannemers, zoals bijvoorbeeld vijf in deze beroepsgroep maandag in Gaziantep.
De Stichting Dierennood heeft in de afgelopen dagen bijna 7500 euro opgehaald voor zwerfdieren in nood in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. De stichting helpt met kosten voor voer en de dierenarts. ,,We merken dat dit onderwerp leeft onder veel dierenvrienden, die vinden dat er ook aandacht moet zijn voor de vele getroffen dieren", zegt voorzitter en medeoprichter Hanno Berger.
De stichting werkt niet met grote dierenorganisaties maar met een netwerk van vrijwilligers, zogeheten dierenhelpers, die zich in het buitenland ontfermen over dieren in nood bij rampen als ze geen lokale steun kunnen krijgen.
Voordat de vrijwilligers geld krijgen moeten ze 'bewezen hebben dat ze goed dieren kunnen helpen'. Dat controleert de stichting bijvoorbeeld op sociale media als vrijwilligers daar foto's plaatsen van dieren die zij helpen.
In het gebied waar de bevingen zijn geweest heeft de stichting niet veel vaste vrijwilligers, zegt Berger. ,,We zijn nu in het gebied op zoek naar dierenhelpers." Hoeveel dieren er precies in nood zijn in Turkije en Syrië kan de stichting nog niet zeggen.
Ging het in de eerste week na de zware aardbevingen voornamelijk om het bieden van acute noodhulp, inmiddels breiden de samenwerkende hulporganisaties hun werkzaamheden in de getroffen gebieden in Turkije en Syrië verder uit. Zo is begonnen met het bieden van psychosociale hulp aan kinderen en worden er onderwijstenten opgezet.
,,Het voelt misschien snel maar dat is het niet", zegt Sabine de Jong, noodhulpcoördinator van Giro555 over de tijdelijke onderwijstenten die worden opgezet. ,,Het is juist nu belangrijk voor kinderen om weer een deel van hun normale leven terug te krijgen, en bijvoorbeeld weer te kunnen spelen met leeftijdsgenoten."
Docenten geven de kinderen les, maar helpen ze tegelijkertijd met de verwerking van wat ze hebben meegemaakt. Dat kan bijvoorbeeld door erover te praten of ze te laten tekenen. ,,Deze kinderen hebben heel heftige dingen gezien, sommigen zijn hun ouders of familieleden verloren. Daardoor zijn ze heel kwetsbaar. We ondersteunen ze met psychosociale hulp, maar als dat niet genoeg is, verwijzen we ze door naar zorgverleners", zegt De Jong.
In Syrië kwam de internationale hulp moeizamer op gang dan in Turkije, onder meer door sancties tegen het regime van president Bashar al-Assad. In het getroffen gebied is volgens Giro555 behalve aan medische zorg, voedsel en kachels momenteel ook grote behoefte aan schoon drinkwater.
Om geld op te halen voor Giro555 slaan artiesten, muzikale gezelschappen en bekende Nederlanders de handen ineen voor verschillende benefietconcerten. Lees hier meer.
Ruim negentig uur liggen de pasgeboren baby Yagiz en zijn moeder Necla Camuz onder het puin in Samandag, een plaats in de zwaar getroffen Turkse regio Hatay, als ze worden gered. Yagiz is dan pas twee weken oud. ,,Je plant veel dingen als je een nieuwe baby hebt, en ineens lig je onder het puin.’’ Lees hier het hele verhaal.
De Nederlandse reddingshondenteams die zondagavond zijn aangekomen in de Turkse regio Hatay, zijn maandag rond het middaguur begonnen met hun zoektocht naar vermisten. ,,We werken in shifts van zes uur en gaan dag en nacht door", aldus een woordvoerster van de stichting Reddingshonden RHWW. Volgens haar komen er nog altijd meldingen binnen over mensen die levend onder het puin liggen.
In totaal zijn bijna dertig mensen en achttien honden afgereisd naar het door de aardbevingen zwaar getroffen gebied in het oosten van Turkije. Ze verblijven in tenten in de buurt van een stadion. Volgens de woordvoerster is de situatie op dit moment rustig. Afgelopen weekend werd de sfeer op sommige plekken grimmiger, maar dat merken de reddingshondenteams nu niet.
In Hatay was de afgelopen dagen al het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR actief. Dat team redde twaalf mensen en een hond, maar kon zaterdag en zondag geen nieuwe reddingen meer verrichten. USAR heeft de werkzaamheden inmiddels overgedragen aan andere reddingswerkers. Maandagochtend is het team vertrokken.
In het rampgebied in Turkije zijn de lichamen gevonden van de laatste twee mensen die bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag waren opgegeven als vermist. Van hen blijkt één niet over de Nederlandse nationaliteit te beschikken, meldt het ministerie maandag.
Dit weekend werd bekend dat een 71-jarige man uit Enschede was omgekomen door de aardbeving in de stad Antakya. Dat is oud-leraar Orlando Neslo. Ook zijn vriendin kwam daarbij om het leven. Zij waren opgegeven als vermist bij het ministerie, maar het ministerie kon officieel niet bevestigen dat zij de laatste twee vermisten waren. Lees hier meer over Neslo.
Sal Köse uit Zutphen ligt nog onder het puin: zijn familie hoopt dat hij nog gered kan worden. Hij staat niet op de lijst vermisten, omdat wel duidelijk is waar hij is.
Een 4-jarig meisje is maandag na 176 uur in het Turkse Adiyaman gered uit het puin van een pand dat bij de aardbevingen van afgelopen week instortte. Ze wordt in plaatselijke media Miray genoemd. Adiyaman is zwaar beschadigd door de eerste en zwaarste beving die 178 uur geleden plaatsvond. De stad en provincie liggen ten noordoosten van het epicentrum.
Er worden in heel het rampgebied hier en daar nog overlevenden aangetroffen, ruim zeven dagen na de aardbevingen. Maandag zijn tot nu toe acht mensen gered. In Hatay, 140 kilometer ten zuidwesten van het epicentrum, werd zelfs na 182 uur een 13-jarige jongen levend onder puin vandaan gehaald. Er wordt in Kahramanmaras nog gegraven om een grootmoeder, moeder en dochter te bereiken, waar contact mee is en die nog levend vastzitten.
Tussenstand opbrengst Giro555 voor Turkije en Syrië is bijna 25 miljoen euro. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.
In totaal kwam er 24.731.078 euro binnen voor de slachtoffers in het getroffen gebied. ,,Er wordt hulp geboden door alle organisaties die daar samen momenteel hard aan het werk zijn. Denk daarbij aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding", zegt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555. ,,Maar veel meer is nodig, want de meeste mensen slapen nog buiten en hebben dus snel onderdak, sanitair, zorg en uiteindelijk ook weer perspectief nodig. Hulporganisaties bereiden zich daarom voor op een enorme operatie."
Komende woensdag is er een landelijke actiedag voor de slachtoffers, waarbij ook de landelijke en regionale media zijn betrokken.
Op verschillende plekken in Turkije worden een week na de aardbeving nog steeds overlevenden uit het puin gehaald. Zo is maandag Naide Umay uit een ingestort gebouw in de zwaar getroffen stad Antakya gehaald. Eerder maandag werd een 40-jarige vrouw gered uit de resten van een gebouw van vijf verdiepingen in de stad Islahiye, in de provincie Gaziantep. In Besni, provincie Adiyaman, kon een 60-jarige worden gered.
De kans dat er overlevenden worden gevonden, wordt wel steeds kleiner, maar de hoop is nog niet vervlogen. Zo hebben reddingswerkers in Kahramanmaras contact met een grootmoeder, moeder en baby onder de brokstukken. Ze proberen hen te redden, maar lopen met graafwerkzaamheden het gevaar dat de boel verder instort.
Een fotograaf van persbureau Reuters legde vast hoe de zoon van Saadet Sendag reageerde toen ze maandag na 177 uur werd gered in de stad Hatay.
© REUTERS — A son of a Turkish woman Saadet Sendag reacts as his mother is rescued after 177 hours, at the site of a collapsed building in the aftermath of a deadly earthquake in Hatay, Turkey February 13, 2023. REUTERS/Umit Bektas Een Pakistaanse zakenman die in de Verenigde Staten woont heeft anoniem een bedrag van dertig miljoen dollar (zo'n 28 miljoen euro) gedoneerd aan de slachtoffers van de aardbeving. De man liep zaterdag de Turkse ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington in om zijn schenking te doen, schrijft The Guardian.
De premier van Pakistan, Shehbaz Sharif, zegt op Twitter dat hij 'diep geraakt' door de actie van de weldoener. Hij noemt het een 'glorieuze daad van filantropie' die laat zien dat medemenselijkheid zegeviert. De Turkse ambassade heeft de donatie bevestigd.
De Verenigde Naties denken dat de fase waarin reddingswerkzaamheden verricht worden in Turkije en Syrië 'op haar einde loopt'. De focus zou nu worden verlegd naar noodhulp, zoals het bieden van onderdak, voedsel en psychologische hulp aan slachtoffers en overlevenden.
De VN willen dat de noodhulp niet alleen beperkt blijft tot Turkije en de regeringsgebieden in Syrië. Ook de moeilijk te bereiken regio die onder controle staat van rebellen moet de nodige hulp krijgen. Volgens de VN komt er hulp via regeringsgebied die kant op.
Het is inmiddels een week geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door verwoestende aardbevingen. Volgens plaatselijke media worden er nog steeds sporadisch mensen gered. De krant Milliyet schrijft over een persoon die na 176 uur levend onder het puin gehaald is in de regio Hatay en spreekt van een wonder. De kans dat er nog overlevenden gevonden worden, neemt wel steeds verder af.
Een verslagen, maar ook vastberaden blik die zegt: ik laat haar niet los. De foto waarop Mesut Hançer (49) de hand vasthield van zijn overleden dochter Irmak (15), die bedolven was onder het puin van de aardbeving in Turkije, ging de wereld over. Nu doet de vader zijn verhaal in Turkse media. ,,Ik heb geprobeerd om met blote handen te graven om mijn prinses te redden, maar het lukte niet.” Dit is het verhaal achter de iconische foto.
© AFP — Mesut Hançer houdt de hand vast van zijn dochter. Het dodental van de aardbevingen is op het Turkse grondgebied opgelopen tot 31.643, laat het rampenbestrijdingsteam van het land maandag weten. Volgens het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) heeft de ramp in Syrië minimaal 4300 levens geëist, maar zal dat aantal nog verder oplopen. In totaal zijn nu er zeker 35.943 mensen omgekomen bij de aardbevingen.
De Wereldgezondheidsorganisatie zei zondag al dat het dodental in beide landen boven de 35.000 lag. De noodhulpcoördinator van de VN verwacht dat de aardbevingen meer dan 50.000 mensen het leven heeft gekost.
Een van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije is de 71-jarige Orlando Neslo uit Enschede. Zijn dochter Jacqueline heeft dat bevestigd. Het lichaam van de voormalige leraar natuur- en scheikunde werd zaterdag gevonden onder het puin van een wooncomplex in Antakya. Lees hier het verhaal.
Het dodental van de aardbevingen is in Syrië opgelopen tot meer dan 4300 mensen. Meer dan 7600 anderen raakten gewond in het noordwesten van het land. Dat zegt een woordvoerder van het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) maandag in een verklaring.
Reddingswerkers vrezen dat het dodental nog verder op zal lopen. De hulpverlening daar is moeilijk doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Bovendien beschouwt de Syrische regering de levering van hulp via haar grens met het rampgebied zonder haar goedkeuring als een schending van haar soevereiniteit. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei zondag dat de hulp vanuit de door de regering gecontroleerde delen van Syrië nu wordt opgehouden door 'goedkeuringsproblemen van een rebellengroep van de harde lijn'.
Veel van de rebellen zijn jihadisten die zich in de loop van de in 2011 begonnen burgeroorlog konden terugtrekken in de noordwestelijke provincie Idlib.
Justitie in de Turkse stad Malatya heeft een reeks arrestatiebevelen uitgevaardigd in het kader van het onderzoek naar mogelijke ondeugdelijke constructies. De stad werd zwaar getroffen door de aardbevingen een week geleden. Er zijn volgens plaatselijke media 'in een eerste fase' 31 mensen opgepakt.
In Turkije wordt de ineenstorting van gebouwen onderzocht en gekeken of die mogelijk niet enkel door de aardbeving zijn bezweken maar mede door fouten in het ontwerp of bij de bouw. Tal van mensen in de bouwsector zijn aangehouden.
Malatya ligt circa 160 kilometer ten noordoosten van het epicentrum van de eerste beving, die het zwaarst was en de meeste schade en slachtoffers heeft gemaakt.
Reddingswerkers hebben maandag een vrouw levend uit het puin van een ingestort gebouw gehaald, een week na de aardbeving. Dat meldt CNN Turkije.
Sibel Kaya (40) werd gered in de zuidelijke provincie Gaziantep, zo'n 170 uur nadat de eerste van twee aardbevingen de regio trof. Reddingswerkers in Kahramanmaras hebben ook contact gemaakt met drie overlevenden, vermoedelijk een moeder, dochter en baby, in de ruïnes van een gebouw.
Aan de lopende band komen nieuwe lichamen van slachtoffers van de aardbevingen aan op de stadsbegraafplaats in Adiyaman in Turkije. Soms in plastic zakken, soms alleen in een deken gewikkeld. Kisten zijn er niet meer. Graafmachines zijn continu in de weer met het graven van diepe geulen in de aarde. Elke dag wordt de begraafplaats groter. De weilanden eromheen zijn er al bijgetrokken. Lees hier meer.
Het epicentrum van de aardbeving, de Turkse stad Kahramanmaraş, heeft deze zondagavond te maken gehad met een hevige naschok. Het gebouw waarin een team Nederlandse artsen, tolken en andere hulpverleners verbleef heeft meerdere extra scheuren opgelopen. Ze zijn het gebouw uitgegaan: iedereen is ongedeerd. Lees hier het hele verhaal.
Het Nederlandse reddingsteam USAR gaat maandag met een dubbel gevoel beginnen aan de reis naar huis, laat een woordvoerder weten in een laatste update vanuit het basiskamp in het Turkse Hatay. ,,We hebben als reddingsteam veel kunnen doen, we hebben twaalf mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen", zegt hij. ,,Maar daar staat onbeschrijflijk veel leed en verdriet tegenover die we hier hebben ervaren."
Als voorbeeld noemt hij de slechtnieuwsgesprekken die het team moest voeren met families. ,,Omdat er geen hoop meer was of omdat we niets konden betekenen omdat het te gevaarlijk of te complex was. Dat zijn ervaringen die we als team denk ik altijd met ons mee zullen blijven dragen."
Het team kwam vorige week dinsdag aan in het Turkse rampgebied. In de nasleep van de verwoestende aardbeving wisten de Nederlanders twaalf mensen en een hond te redden. Zo haalden de reddingswerkers vrijdag nog een 8-jarige jongen levend onder het puin vandaan. Andere hulpverleningsinstanties kunnen in deze fase van de ramp meer betekenen dan USAR met het zoeken en redden van slachtoffers.
In het team zitten zowel mensen die gespecialiseerd zijn in zoek- en reddingsacties als verpleegkundigen en artsen, hondengeleiders en bouwkundigen. Ze zijn normaal werkzaam bij onder meer politie, Defensie en veiligheidsregio's.
Philharmonie Haarlem organiseert samen met onder anderen Willeke Alberti en Douwe Bob een benefietconcert om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook saxofonist Candy Dulfer doet mee aan het concert. De opbrengst hiervan gaat volledig naar Giro555. Het is het eerste benefietconcert voor de slachtoffers van het natuurgeweld. Daarna volgen nog meer benefietacties, onder meer in Paradiso in Amsterdam en in De Doelen in Rotterdam.
De Amerikaanse regering roept alle partijen in het door oorlog verscheurde Syrië op om onmiddellijk humanitaire toegang te verlenen tot de mensen in nood. ,,Alle humanitaire hulp moet via alle grensovergangen kunnen passeren'', stelde een woordvoerder van het Witte Huis zondag. ,,De distributie van hulp moet per direct worden toegestaan naar alle getroffen gebieden.''
De Amerikaanse regering riep de Syrische president Bashar al-Assad op om alle mensen in nood toegang tot humanitaire hulp te verlenen, zonder uitzonderingen.
De hulpverlening voor het noordwesten van Syrië, dat zwaar werd getroffen door de aardbevingen van maandag, is moeilijk doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Bovendien beschouwt de Syrische regering van Assad de levering van hulp via haar grens met het rampgebied zonder haar goedkeuring als een schending van haar soevereiniteit. Pas op vrijdag keurde zij voor het eerst hulpleveranties goed.
Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei zondag dat de hulp vanuit de door de regering gecontroleerde delen van Syrië nu echter weer wordt opgehouden door "goedkeuringsproblemen" van een rebellengroep van de harde lijn.
Het reddingsteam USAR, dat in het rampgebied in Turkije zocht naar slachtoffers van de aardbevingen, doneert met steun van het kabinet hulpgoederen aan een hulpteam van Oxfam Novib. USAR (Urban Search and Rescue Team) rondde zondag haar werk af in Turkije en laat daar spullen achter voor de hulporganisatie.
Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) zorgt dat de kosten worden gedekt, laat een woordvoerder weten. Het gaat om onder meer tenten en bijbehorende verwarming, voedsel en water, generatoren, brandstof, waterzuivering, verlichting, latrines en regenpakken. Volgens Schreinemacher kunnen de medewerkers van Oxfam de spullen goed gebruiken bij hun werk in Turkije.
Maandag vertrekt USAR uit het rampgebied. Schreinemacher heeft 'groot respect' voor het team, en is 'dankbaar voor de inzet van de Nederlandse reddingswerkers'. De reddingswerkers van USAR hebben tijdens hun werk twaalf mensen en een hond kunnen redden.
Meerdere Nederlandse reddingshondenteams zijn zondag aangekomen in de Turkse regio Hatay om te zoeken naar vermisten. Stichting Reddingshonden RHWW meldt dat er ook al gezocht is in het gebied waar nog geen hulpverleners zijn geweest sinds de zware aardbevingen van een week geleden.
,,Er komen berichten binnen dat er nog mensen in leven zijn onder het puin. Het is een chaos, maar de stemming is goed", aldus RHWW, dat samen met nog vijf teams naar Turkije is gereisd. In de buurt van een stadion zetten de groepen hun eigen tenten op. In totaal zijn dertig mensen en achttien honden afgereisd naar Hatay in het oosten van Turkije.
Het epicentrum van de aardbeving, de Turkse stad Kahramanmaraş, heeft deze zondagavond te maken gehad met een hevige naschok. Het gebouw waarin een team Nederlandse artsen, tolken en andere hulpverleners verbleef heeft meerdere extra scheuren opgelopen. Ze zijn het gebouw uitgevlucht, niemand raakte gewond.
Zo'n 10.000 containers en caravans van het WK in Qatar zullen naar Turkije verscheept worden. De tijdelijke accommodaties voor WK-fans zullen nu onderdak bieden aan mensen die dakloos zijn geworden door de aardbeving.
Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de recente aardbevingen ligt volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op ruim 35.000. Eerder vandaag werd op basis van cijfers van lokale autoriteiten nog aangenomen dat tot nog toe ruim 33.000 mensen zijn omgekomen.
Het dodental van de WHO ligt zoveel hoger omdat volgens de WHO in Syrië beduidend meer mensen zijn omgekomen dan eerder was vastgesteld. Zo zijn in de door rebellen gecontroleerde gebieden in het noordwesten minstens 4500 mensen om het leven gekomen, en ongeveer 1400 in door de regering gecontroleerde regio's.
Turkije telt tot nu toe 29.605 doden.
De naschokken van de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn tot diep in Den Haag voelbaar. Voor drie Haagse clubs draait het op dit moment helemaal niet om voetbal. Zij doen er alles aan om de slachtoffers te helpen. ,,Menselijkheid is nu belangrijker dan voetbal.”
Het Nederlandse reddingsteam USAR heeft vandaag geen reddingen verricht maar andere teams geholpen en een inwoner behandeld aan de verwondingen. Morgen trekken zij naar de Turkse stad Adana, voordat ze donderdag weer naar Nederland komen.
Bij voorbaat had het gespecialiseerde team al geen hoge verwachtingen meer van deze laatste dag, maar toch werd een 'uiterste poging' gedaan om in buitengebieden overlevenden te vinden.
In Cyprus worden de eerste slachtoffers begraven die deze week in Turkije zijn overleden.
© AFP — Een uitvaart in Cyprus voor leerlingen die in Turkije bij de bevingen omkwamen. © AFP — Het afscheid van de Cypriotische kinderen vond bij een moskee plaats. De leerlingen waren met docenten in Turkije toen het noodlot toesloeg. Turken kunnen het lijden van hun families na de aardbeving niet langer aanzien en reizen massaal zelf af naar het getroffen gebied om spullen te brengen of slachtoffers op te halen. Al moeten sommigen daarvoor bijna drie dagen rijden.
De schade die in Turkije is ontstaan kan oplopen tot net onder de 80 miljard euro. Die inschatting heeft de Turkse ondernemersvereniging Turkonfed gedaan. Dat bedrag zou neerkomen op zo'n tiende van de totale omvang van de Turkse economie.
Turkonfed schat in dat ingestorte woningen een schadepost van zo'n 65,5 miljard euro opleveren. Verlies aan nationaal inkomen, doordat mensen niet kunnen werken en fabrieken en landbouwgebieden beschadigd zijn, komen uit op ongeveer 9,7 miljard euro. Daarbovenop komt ook nog schade aan infrastructuur als wegen, elektriciteits-, gas- en olieleidingen, maar ook communicatiemiddelen, scholen en ziekenhuizen.
Bijna een week na de aardbevingen zijn er nog steeds mensen die levend vanonder het puin worden gehaald. Duitse reddingswerkers hebben zaterdagnacht een 88-jarige vrouw levend vanonder het puin gehaald. De vrouw is met breuken opgenomen in het ziekenhuis.
In een andere getroffen stad hebben Turkse reddingswerkers een zeven maanden oude baby levend vanonder het puin gered. Dat melden Turkse media zondag. Reddingswerkers vonden het kind in een ingestort gebouw in de provincie Hatay. Ze hoorden de baby huilen.
De kans op succesvolle reddingen neemt met de minuut af. Toch worden nog steeds mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Voor deze mensen kwam de hulp nog op tijd.
Het dodental door de catastrofale aardbevingen in Turkije en Syrië is inmiddels gestegen tot ruim 33.000. Volgens de jongste Turkse cijfers gaat het om zeker 29.605 doden in Turkije. In het Syrische grensgebied met Turkije kwamen minstens 3575 personen om het leven, volgens de laatste telling.
Meerdere particuliere reddingsteams met honden zijn dit weekend afgereisd naar de gebieden in Turkije die getroffen zijn door de verwoestende aardbeving eerder deze week. Zo is de Stichting Reddingshonden RHWW samen met Vlaamse Reddingshondenteams (VRH), Oger SARdogs, Reddingshonden Team Noord-Holland (RHT-NH), Stichting RHGD Reddingshonden en Veterinair Reddingshonden Team (VRT) met in totaal dertig mensen en achttien honden afgereisd naar Hatay in het oosten van Turkije om daar de autoriteiten te helpen met het zoeken naar overlevenden die mogelijk nog onder het puin liggen.
Na Hatayspor heeft ook Gaziantep FK zich teruggetrokken uit de Turkse voetbalcompetitie als gevolg van de aardbevingen van begin deze week. De club Gaziantep komt uit het zuidoosten van het land, dat zwaar is getroffen door de aardbevingen. Die hebben in Turkije al aan zeker 24.617 mensen het leven gekost.
,,Na een dergelijke ramp kunnen we niet eens over voetbal praten”, staat in een verklaring op de website van Gaziantep. Lees hier meer: Ook Gaziantep trekt zich terug uit Turkse voetbalcompetitie na verwoestende aardbevingen
Zes dagen na de verwoestende aardbevingen in Turkije weten reddingswerkers nog steeds overlevenden onder het puin vandaan te halen, onder wie kinderen.
Op een video die wordt gedeeld op Twitter is te zien hoe reddingswerkers in de getroffen provincie Hatay een 10-jarig meisje uit de puinhopen van een gebouw halen. Het meisje, genaamd Cudi, heeft daar 147 uur begraven gelegen. Elders in Hatay hebben reddingswerkers een kleuter weten te redden uit de restanten van een ingestort gebouw. Ook werden in deze provincie een man en zijn vijfjarige dochter levend onder het puin vandaan gehaald.
In de provincie Gaziantep is na 155 uur een 8-jarige jongen gered, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. In de stad Nizip in deze provincie werd eerder al een jong meisje gered uit de puinhopen van ingestorte gebouwen, nadat zij 146 uur onder de puinhopen had gelegen.
In Antakya, de hoofdstad van de provincie Hatay, werd de 35-jarige Mustafa Sarigul na 149 uur onder het puin vandaan gehaald door Turkse en Roemeense reddingsteams. De reddingsoperatie was live te volgen op televisie. Volgens de reddingswerkers verkeert de man in goede gezondheid.
De VN erkennen tekortkomingen bij de hulp aan aardbevingsslachtoffers in het noordwesten van Syrië. De mensen daar zijn tot nu toe in de steek gelaten, aldus VN-noodhulp-coördinator Martin Griffiths op Twitter tijdens een bezoek aan het Syrisch-Turkse grensgebied.
Deze mensen hebben het gevoel dat ze zijn opgegeven, aldus Griffiths. 'Ze kijken uit naar internationale hulp die niet aankomt'. Hij kondigde aan deze fouten zo snel mogelijk recht te zetten.
De hulpverlening voor het noordwesten van Syrië, dat bijzonder zwaar werd getroffen door de aardbevingen van maandag, is moeilijk omdat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Er is momenteel slechts één grensovergang (Bab al-Hawa) die de Verenigde Naties kunnen gebruiken om hulp te verlenen aan oppositiegebieden. De Syrische regering wil dat de humanitaire hulp volledig verloopt via door haar gecontroleerde gebieden.
Het hoofd van de Syrische vrijwilligersorganisatie Witte Helmen beschuldigde de VN er vrijdag van 'aan de kant van de regering' te staan. Het VN-noodhulpbureau (Ocha) vroeg volgens Raed al-Saleh meermaals naar de goederenbehoeften ‘maar stuurde niets’. De Witte Helmen-chef deed een beroep op regeringen over de hele wereld om directe noodhulp buiten de VN om te organiseren.
In het weekend deden op sociale media foto's de ronde van activisten die de blauwe VN-vlag ondersteboven hesen in de zwaar getroffen stad Jindires. De families van de slachtoffers veroordeelden symbolisch de VN voor het gebrek aan hulp, schreef een bekende activist van de Syrische oppositie.
Noodhulp vanuit regeringsgebied in Syrië voor aardbevingsslachtoffers in door oppositierebellen gecontroleerde gebieden wordt opgehouden door goedkeuringsproblemen met de islamistische groepering Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Dat zei een woordvoerder van het VN-bureau voor humanitaire hulp zondag tegen persbureau Reuters zonder verdere informatie te geven.
Een VN-woordvoerder in de hoofdstad Damascus weigerde commentaar te geven en zei dat de VN 'blijven samenwerken met relevante partijen om toegang te krijgen tot het gebied.'
Het mediabureau van HTS, een gewapende militie die tot juli 2016 bekend stond onder de naam Al-Nusra Front en gelieerd was aan Al Qaida, reageerde nog niet op een verzoek om een reactie.
Een bron van de islamitische groepering in Idlib vertelde Reuters dat HTS geen leveringen toestaat vanuit regeringsgebied en dat de hulp vanuit het noorden moet komen. ,,Turkije heeft alle wegen geopend en we zullen niet toestaan dat het Syrische regime misbruik maakt van de situatie om te laten zien dat ze helpen", aldus de bron.
Een hulpkonvooi met brandstof en andere goederen uit de door Koerden geleide noordoostelijke regio van Syrië werd donderdag ook teruggestuurd vanuit het noordwesten, waar door Turkije gesteunde rebellen regeren.
De EU-gezant voor Syrië drong er zondag bij de autoriteiten in Damascus op aan om te goeder trouw om te gaan met humanitaire hulpverleners om de hulpgoederen bij de aardbevingsslachtoffers te krijgen. ,,Het is belangrijk om onbelemmerde toegang te verlenen zodat de hulp in alle gebieden komt waar het nodig is", zei Dan Stoenescu tegen Reuters.
In Turkije zijn volgens vicepresident Fuat Oktay al 131 verdachten geïdentificeerd die verantwoordelijk zouden zijn voor het instorten van gebouwen bij de verwoestende aardbevingen. ,,Tegen 113 van hen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd'', zei hij in de nacht van zaterdag op zondag tegen journalisten tijdens een briefing in het coördinatiecentrum voor rampenbeheersing in Ankara.
Het ministerie van Justitie heeft volgens hem onderzoeksbureaus voor aardbevingsmisdaden opgericht in de getroffen provincies om slachtoffers te onderzoeken. ,,We zullen dit nauwgezet opvolgen tot het noodzakelijke gerechtelijke traject is afgerond, vooral voor gebouwen die zware schade hebben opgelopen en gebouwen die doden en gewonden hebben veroorzaakt."
Maar liefst 24.921 gebouwen stortten in of raakten zwaar beschadigd tijdens de aardbevingen van maandag, meldde de Turkse minister van Milieu Murat Kurum op basis van beoordelingen van ruim 170.000 gebouwen.
Oppositiepartijen hebben de regering van president Tayyip Erdogan beschuldigd van het niet handhaven van bouwvoorschriften en van het verkeerd besteden van speciale belastingen die na de laatste grote aardbeving in 1999 werden geheven om gebouwen beter bestand te maken tegen aardbevingen.
Erdogan op zijn beurt beschuldigt de oppositie van laster en het verspreiden van leugens om de regering te bezoedelen en investeringen te belemmeren 'in plaats van corruptie onder ogen te zien in de oppositiegemeenten.'
Turkije zakte de afgelopen tien jaar 42 plaatsen in de corruptie-index van Transparency International. Stond het in 2012 nog op een 54ste plaats van de 174 landen, vorig jaar eindigde het land op plek 101.
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is bereid te kijken 'naar eventuele visa' voor Turkse aardbevingsslachtoffers met familie in Nederland maar wil eerst 'goed begrijpen' wat België en Duitsland precies doen op dat vlak. ,,Dat heeft tijd nodig. Maar je moet in deze situatie wel alle zijstraatjes uitlopen'', zei hij bij WNL Op Zondag.
De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor meldde zaterdag dat ze de Dienst Vreemdelingenzaken opdracht heeft gegeven visumaanvragen voor mensen uit de getroffen regio's in Turkije en Syrië sneller te behandelen. Daarmee komt ze in België wonende Turken en Syriërs tegemoet die dakloos geworden familieleden tijdelijk willen opvangen.
De versnelde procedure geldt ook voor Turken en Syriërs die toevallig in België zijn met een visum voor kort verblijf (90 dagen) en het land binnenkort moeten verlaten. ,,Die mensen kunnen een verlenging aanvragen. Je kan niet meteen terugkeren als je huis er niet meer is", zei De Moor.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock maakte zaterdag bekend dat haar ministerie en dat van Binnenlandse Zaken een taskforce hebben opgericht om visumprocedures voor aardbevingsslachtoffers onbureaucratisch mogelijk te maken. De Duitse regering gaat visa verstrekken waarmee gedupeerden maximaal drie maanden bij familie in Duitsland kunnen blijven.
Veel gedupeerden zijn naast hun woning ook hun paspoorten kwijt en het is erg lastig om bij een Duits consulaat te komen. Het bureau voor visumaanvragen voor Duitsland in het Turkse Gaziantep is bovendien door de aardbeving getroffen. De Duitse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus is al geruime tijd gesloten. 'We hebben het personeel op buitenlandse missies in Turkije uitgebreid en capaciteiten opnieuw toegewezen', schreef Baerbock op Twitter.
China heeft zondag voor 53 ton aan tenten richting Turkije gestuurd voor de dakloos geworden overlevenden van de aardbevingen. De lading vertrok met vrachtvliegtuigen vanuit Shanghai en zal in de loop van de dag arriveren op de luchthaven van Istanboel, meldde staatszender CCTV.
De eerste partij hulpgoederen van de Chinese overheid, 40.000 dekens, arriveerde zaterdag volgens de zender al op dezelfde luchthaven. China is van plan om in de nabije toekomst medische apparatuur te sturen, waaronder elektrocardiogrammen, ultrasone diagnostische instrumenten, medische voertuigen en ziekenhuisbedden.
Een 82-koppig reddingsteam uitgezonden door de Chinese regering kwam woensdag in Turkije aan, aldus CCTV.
Op dronebeelden is te zien welke verwoestingen de aardbevingen van maandag aanrichtten in Antakya, de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay in het uiterste zuiden van het land.
De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias is in Turkije aangekomen voor een bezoek aan het aardbevingsgebied. Hij is daarmee de eerste Europese minister die Turkije bezoekt na de verwoestende aardbevingen van maandag.
Dendias werd ontvangen door zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. Zij reizen samen per helikopter naar de stad Antakya, waar Griekse reddingswerkers helpen met de zoektocht naar overlevenden.
Griekenland en Turkije zijn eeuwenoude rivalen. De twee Navo-bondgenoten zijn onder meer met elkaar in conflict over enkele Griekse eilanden bij de Griekse kust en aardgasvoorraden in de zeebodem. Toch hebben de buurlanden elkaar ook vaker geholpen bij aardbevingen. Griekenland was maandag een van de eerste Europese landen die hulptroepen naar Turkije stuurde na de aardbeving.
Zo'n 149 uur na de allesverwoestende aardbevingen heeft een Roemeens reddingsteam in de Turkse provincie Hatay nog een overlevende gered. Het gaat om een 35-jarige man genaamd Mustafa, meldt persbureau Reuters op basis van een bericht van de zender CNN Türk.
,,Zijn gezondheid is goed, hij praatte en zei: haal me hier snel weg, ik heb claustrofobie", vertelde een van de reddingswerkers. Het team bracht de man, liggend op een brancard en gewikkeld in een aluminium reddingsdeken, naar een ambulance voordat de redders elkaar omhelsden.
Volgens berichten op Twitter gaat het om Mustafa Sarıgül en werd hij gered uit het puin van een ingestort appartementsgebouw in Antakya.
Turkse media melden ook dat na 146 uur in de stad Nizip een jong meisje werd gered uit het puin van een ingestorte gebouw.
Volgens de officiële cijfers zijn tot dusver in Turkije zeker 24.617 doden gevallen en in Syrië 3574. De VN verwachten dat het dodental zeker nog zal oplopen tot boven de 50.000.
De Syrië-gezant van de Europese Unie vindt het niet eerlijk dat de EU ervan wordt beschuldigd onvoldoende hulp te bieden aan Syriërs na de verwoestende aardbevingen van vorige week.
'Het is absoluut oneerlijk om beschuldigd te worden van het niet verlenen van hulp, terwijl we dat al meer dan een decennium constant doen en nog zoveel meer doen, zelfs tijdens de aardbevingscrisis', liet Dan Stoenescu zondag schriftelijk weten aan persbureau Reuters.
De EU en haar lidstaten hebben volgens hem meer dan 50 miljoen euro ingezameld voor noodhulp, reddingsmissies en het bieden van eerste in zowel door de regering gecontroleerde als door rebellen gecontroleerde delen van Syrië.
De Syrische regering, die onder westerse sancties staat, heeft een beroep gedaan op VN-hulp maar zegt dat alle hulp moet worden afgestemd met Damascus en vanuit Syrië moet worden geleverd, niet over de Turkse grens naar rebellengebieden. Waarnemers hebben Damascus ervan beschuldigd alle hulp naar loyalistische gebieden te leiden. De Syrische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Reuters, zondagmorgen.
Een lading humanitaire hulpgoederen van de Italiaanse regering - waaronder vier ambulances en 13 pallets met medische apparatuur - landde zaterdag op de luchthaven van de Libanese hoofdstad Beiroet. De noodhulp met een totaalgewicht van 30 ton zal van daaruit naar Damascus worden vervoerd. Het is de eerste Europese aardbevingshulp aan Syrië.
De EU zoekt volgens Stoenescu 'voldoende waarborgen' om ervoor te zorgen dat de verstrekte hulp kwetsbare mensen bereikt. Hij wees erop dat de Syrische regering een verleden van 'misbruik van hulp' heeft. 'We roepen de autoriteiten in Damascus op om de levering van humanitaire hulp niet te politiseren en te goeder trouw samen te werken met alle humanitaire partners en VN-agentschappen om mensen te helpen.'
Het Nederlandse reddingsteam in de stad Hatay in het uiterste zuiden van Turkije is zondagmorgen vroeg begonnen aan zijn laatste zoekdag. Twee groepen doen in de buitengebieden 'een uiterste poging' om overlevenden van de aardbevingen te vinden, 'hoe minimaal de kansen ook zijn', zei de woordvoerder vanuit het basiskamp net buiten de stad in een videoboodschap op Twitter.
,,Morgen vertrekken we naar het militaire vliegveld bij Adana om van daaruit langzaam aan de reis naar huis te beginnen. Via een tussenstop zullen we donderdag op vliegbasis Eindhoven landen. We maken ruimte voor andere hulporganisaties die beter passen bij de fase waarin we hier nu gaan belanden.''
Na zes dagen zoeken raken de reddingswerkers fysiek en mentaal steeds vermoeider. 'Vanaf het militair vliegveld in Adana vliegen ze dinsdag naar een locatie waar het team kan herstellen van deze emotionele achtbaan en de vele dagen bijna onafgebroken zoek- en reddingsacties met weinig rustmomenten' luidt het in een toelichtend persbericht.
Sinds de eerste reddingsactie, dinsdagavond, wisten de Nederlanders al twaalf mensen en een hond te redden uit het puin van ingestorte gebouwen in Hatay. Onder de geredde personen was de achtjarige Ibrahim. Hij werd vrijdag bevrijd na 106 uur opgesloten te hebben gezeten onder de vloer van een appartementscomplex. In de buurt van de vindplek lagen louter dode familieleden.
Het dodental door de aardbevingen in Turkije en Syrië zal zeker verdubbelen ten opzichte van de huidige 28.000. Dat heeft VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths zaterdag gezegd in een interview met Sky News. ,,Ik denk dat het moeilijk is om een exacte schatting te maken, omdat we onder het puin moeten komen, maar ik weet zeker dat het zal verdubbelen of meer. We zijn nog niet echt begonnen met het tellen van het aantal doden.''
Griffiths arriveerde zaterdag in de zuidelijke Turkse stad Kahramanmaras, het epicentrum van de eerste beving die bijna een week geleden miljoenen levens op zijn kop zette. Tot nu toe zijn er volgens de autoriteiten 24.617 mensen omgekomen in Turkije en 3574 in Syrië.
De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat ten minste 870.000 mensen in Turkije en Syrië dringend warme maaltijden nodig hebben. Alleen al in Syrië zijn mogelijk 5,3 miljoen mensen dakloos geworden. Tienduizenden reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden onder het puin.
,,Binnenkort zullen de zoek- en reddingsploegen plaatsmaken voor de humanitaire organisaties die de komende maanden moeten zorgen voor de buitengewoon hoge aantallen getroffenen", zei Griffiths op Twitter.
Het aantal doden door de aardbevingen in Turkije en Syrië is gestegen tot ruim 28.000. Volgens de Turkse autoriteiten is het dodental in Turkije opgelopen naar 24.617. In Syrië zijn er voorlopig nog geen updates gegeven over het aantal dodelijke slachtoffers en staat de teller nog steeds op 3.574.
In Turkije zijn ook ruim 80.000 gewonden geteld. Zeker 1,5 miljoen mensen gelden als dakloos. Ruim 1,1 miljoen mensen zijn in tentenkampen of in een andere tijdelijke opvang ondergebracht, aldus de Turkse president Erdogan. Anderen vonden elders onderdak, bijvoorbeeld in hotels. Dik 12.000 gebouwen in het Turkse deel van het rampgebied zijn verwoest of zwaar beschadigd.
In totaal zijn meer dan 26 miljoen mensen geraakt door de aardbevingen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zaterdag gemeld. In het rampgebied zijn ruim 32.000 Turkse hulpverleners actief die worden bijgestaan door ruim 8.000 internationale reddingswerkers, onder wie het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR.
De Turkse overheid onderneemt actie tegen degenen die betrokken zijn bij plunderingen en andere misdaden in de regio die is getroffen door de verwoestende aardbevingen maandag. Inmiddels zijn minstens 48 mensen gearresteerd, melden Turkse media.
42 mensen zijn gearresteerd vanwege plunderingen in de zuidelijke provincie Hatay. Zes anderen werden opgepakt omdat ze een slachtoffer van de aardbevingen zouden hebben opgelicht.
Zaterdag is ook een decreet uitgevaardigd, waarmee de bevoegdheden van aanklagers worden uitgebreid. Mensen die in Turkije zijn opgepakt voor plunderingen kunnen hierdoor een week in voorarrest blijven. Voorheen mochten plunderaars maximaal vier dagen worden vastgezet.
De Duitse overheid gaat slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië visa verstrekken zodat zij maximaal drie maanden bij familie in Duitsland kunnen blijven. Tal van Turks-Duitse organisaties willen dat Turkse Duitsers familieleden uit de getroffen gebieden zo spoedig mogelijk kunnen opnemen.
Op dronebeelden is goed te zien hoe het landschap is veranderd door de aardbeving in Turkije en Syrië. Bij de stad Atlinozu in het zuiden van Turkije werd een olijfgaard in tweeën gespleten.
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR zal zondag in het Turkse Hatay nog een laatste keer zoeken naar overlevenden van de aardbevingen. Dat meldt landelijk commandant Arjen Littooij van USAR op Twitter.
,,Zes dagen na de aardbeving komen we in een andere fase. De kans op overleven is zeer gering", meldt Littooij. ,,Dat betekent dat er andere hulp nodig is. Zondag gaat @USARNL nog één dag in en buiten Hatay zoeken. Daarna zit ons werk er na zeer intensieve dagen op. We dragen het over aan andere teams." Lees hier meer.
Zangeres Karsu heeft met de voorverkoop van haar kookboek, Karsu's Kitchen Kookboek, al 150.000 euro opgehaald voor Turkije. Dat heeft zij zaterdag laten weten via sociale media. 'Wouw, dank!' schrijft ze erbij.
Karsu maakte eerder bekend dat alle inkomsten van het boek naar Turkije gaan als noodhulp voor het door zware aardbevingen getroffen gebied. ,,Er is dringend behoefte aan onderdak, voedsel en medische zorg", beklemtoont de zangeres in een filmpje. ,,De levens van honderdduizenden mensen zijn totaal verwoest." Het boek, dat via haar website voor zo'n 35 euro te bestellen is, ligt vanaf begin maart in de winkel.
Meerdere familieleden van Karsu zijn overleden bij de ramp. Zij deelde via sociale mediaal haar verdriet over onder anderen een nicht, haar man en drie nichtjes die zijn overleden door de aardbevingen.
De PvdA wil dat Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbevingen afgelopen week sneller een visum kunnen krijgen, zodat zij tijdelijk terechtkunnen bij familie in Nederland. De partij vraagt of staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hierin België en Duitsland wil volgen.
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft zaterdag in het Turkse Hatay geen overlevenden van de aardbevingen meer gevonden. Zondag gaat de zoekactie verder, waarbij meer buiten de stad zal worden gezocht.
Inmiddels zijn het stadscentrum van Hatay en het omliggende gebied bijna geheel doorzocht. Het is onduidelijk of andere reddingsteams zaterdag nog overlevenden hebben aangetroffen in Hatay.
De hulpverlening gaat ook langzaam een andere fase in, zegt hij. ,,Vandaag hebben we al geen gerichte zoekacties meer gedaan, maar zijn we gebieden doorgegaan op zoek naar locaties waar mensen misschien nog in leven zijn. Die hebben we niet gevonden", aldus Heinen.
Een Syrische reddingswerker deelde een video op sociale media van een eenjarig jongetje die onder het puin gevonden is. De vader zag de video en kon zijn zoon donderdag weer in zijn armen sluiten.
De Turkse politie arresteert steeds meer aannemers en andere betrokkenen in verband met het instorten van gebouwen door de aardbevingen. Twaalf mensen zijn aangehouden voor in elkaar gezakte constructies in de provincies Gaziantep en Sanliurfa, melden Turkse media.
Door de krachtige bevingen stortten duizenden gebouwen in, wat woede heeft opgewekt over de slechte kwaliteit van de bouwwerken. In de eveneens getroffen provincie Diyarbakir zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 29 mensen. Het Turkse ministerie van Justitie gaf aanklagers opdracht speciale onderzoeksbureaus voor misdrijven in verband met de aardbevingen op te richten.
Vrijdag hield de Turkse politie een aannemer aan van een omgevallen complex luxe hoogbouwflats in Hatay. Hij werd gearresteerd op de luchthaven van Istanbul toen hij naar verluidt het land wilde ontvluchten.
De Turkse president Erdogan laat weten dat het aantal doden in zijn land stijgt tot 21.848. Met daarbij opgeteld de 3384 doden uit Syrië komt het totaal aantal dodelijke slachtoffers boven de 25.000 uit.
De Turkse overheid onderneemt actie tegen degenen die betrokken zijn bij plunderingen en andere misdaden in de regio die is getroffen door de verwoestende aardbevingen maandag. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bezoek aan het rampgebied.
,,We hebben de noodtoestand uitgeroepen", zei hij tijdens zijn bezoek. ,,Dat betekent dat mensen die vanaf nu betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen moeten weten dat de staat hen stevig zal aanpakken".
Lees ook: Duitsland en Oostenrijk staken hulpverlening Turkije vanwege geweld, Nederlands team gaat nog door
Meer landen staken hun reddingsoperaties in het aardbevingsgebied in Turkije door onderling geweld tussen Turken. Na Oostenrijk besloot ook Duitsland de inzet te onderbreken.
De Duitsers zullen alleen nog uitrukken als er concrete aanwijzingen zijn dat iemand levend kan worden gered. Zij constateren steeds meer woede bij Turken door het groeiende gebrek aan water en levensmiddelen.
Het Nederlandse reddingsteam is nog aan het werk in het gebied. Voorlopig gaan zij nog door, bevestigt woordvoerder Jop Heinen. ,,We merken wel dat de sfeer op straat verandert", legt hij uit. ,,Dat heeft impact op de internationale hulpverlening. We houden er rekening mee in onze werkplekken en locaties. Maar, we merken ook dat de aanwezigheid van een tolk bij iedere reddingsgroep van grote meerwaarde is voor het duiden van de situatie."
Oostenrijk staakt zijn reddingsoperatie in het aardbevingsgebied in Turkije vanwege onderling geweld tussen Turken. Het ingezette team van het Oostenrijkse leger spreekt van een steeds moeilijkere veiligheidssituatie, melden Oostenrijkse media.
,,Het verwachte succes van een levensredding staat in geen redelijke verhouding tot het veiligheidsrisico", aldus de strijdkrachten. Zij wijzen op toenemende agressie tussen groepen in Turkije. Er zou zelfs zijn geschoten, echter niet op de Oostenrijkse hulpverleners.
De Oostenrijkse rampenbestrijdingseenheid werkte met tal van andere hulporganisaties vanuit een basiskamp in de Turkse provincie Hatay. Het team kon de afgelopen dagen negen personen bergen die onder het puin lagen.
Ondertussen komen er meldingen uit het rampgebied over confrontaties tussen bewapende plunderaars en de politie. Bij Kahramanmaras zou een groep van zes het vuur hebben geopend. Agenten konden ze 'neutraliseren', melden Turkse media.
VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths beschreef de aardbevingen die Turkije en Syrië hebben geraakt zaterdag als de 'ergste gebeurtenis in 100 jaar in deze regio'. Hij zei dit tijdens een nieuwsbriefing in de Turkse provincie Kahramanmaras. Griffiths prees ook de reactie van Turkije op de ramp als 'buitengewoon'.
De voorlopige tussenstand van de opbrengst van Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is ruim 16 miljoen euro, meldt de organisatie zaterdag. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp, zoals onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.
Algemeen directeur van Oxfam Novib en actievoorzitter van Giro555, Michiel Servaes, noemt de betrokkenheid van Nederlanders 'hartverwarmend'. Servaes is momenteel in Turkije om te zien hoe de hulpverlening verloopt en waaraan behoefte is. Verschillende organisaties achter Giro555 zijn actief in de zwaar getroffen miljoenenstad Gaziantep en de regio Hatay. Volgens Servaes helpen de Turkse autoriteiten en de Rode Halve Maan, het Turkse Rode Kruis, goed bij het brengen van hulpgoederen naar getroffen dorpen in het gebied.
Samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 afgelopen dinsdag, nadat gebieden in Turkije en Syrië maandagochtend vroeg getroffen waren door de aardbevingen. Om de hulpactie onder de aandacht te brengen staat zaterdag een bus van Giro555 bij het Beatrixtheater in Utrecht. Komende woensdag is een landelijke actiedag voor de slachtoffers, waarbij ook de landelijke en regionale media zijn betrokken.
Afgelopen donderdag werd ook al een tussenstand bekendgemaakt door Giro555. Toen stond de teller op ruim 9 miljoen euro.
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR gaat zaterdag in Turkije opnieuw op zoek naar overlevenden van de aardbevingen. Maar 'de kans dat we nog iemand vinden, die is extreem klein te noemen', zegt teamlid Jop Heinen op de zesde dag sinds de aardbevingen plaatshadden in Turkije en Syrië.
Vrijdag wist het team een jongen van 8 jaar oud levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen. Dat heeft hoop gegeven dat meer mensen gered kunnen worden. ,,Daarom zoeken we toch nog door", zegt Heinen. Hoe lang nog, kan hij niet zeggen. ,,Dat is ook aan de Turkse overheid om te beslissen."
Heinen zegt dat minuten later een andere reddingsgroep juist een overleden kindje had aangetroffen. ,,Dat maakt dat we heen en weer geslingerd worden qua gevoelens en ervaringen die we hier als team beleven in het verlenen van hulp aan al die getroffen mensen."
Het reddingsteam is actief in Hatay. In de nacht van vrijdag op zaterdag is het daar opnieuw koud geweest met een temperatuur in de ochtend van onder het vriespunt, aldus Heinen. ,,We gaan toch nogmaals een uiterste poging doen." Twee reddingsgroepen zoeken nu in het gebied naar locaties waar mogelijk nog mensen in leven zijn. In de middag worden zij afgelost door twee andere groepen. ,,We hopen toch net die minimale kans om nog iemand te treffen aan te kunnen grijpen en iets te kunnen betekenen voor die zwaar getroffen bevolking."
In de afgelopen dagen heeft het Nederlandse reddingsteam twaalf mensen en een hond gered. USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden met ze mee. Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag steeg zaterdag naar ruim 24.000.
Het dodental van de aardbevingen van maandag in het zuidoosten van Turkije is gestegen tot boven de 20.000. Turkije meldt zaterdagochtend 20.665 doden, ruim 450 meer dan het aantal dat vrijdag was vastgesteld. In Syrië waren vrijdag volgens plaatselijke media 3384 doden gemeld.
Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn er 93.000 mensen uit het rampgebied geëvacueerd. Zo'n 166.000 reddingswerkers bieden daar noodhulp aan slachtoffers. Sinds de twee zware aardbevingen maandagochtend vroeg zijn er volgens AFAD bijna 1900 naschokken geteld.
In Turkije zijn de afgelopen 24 uur nog 67 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, zei de Turkse vicepresident Fuat Oktay vrijdagavond.
In Kahramanmaras werd een 46-jarige man door de reddingsdiensten onder het puin van een zeven verdiepingen tellend gebouw gevonden, 112 uur na de beving. In de provincie Gaziantep werd een zwangere vrouw gered na 115 uur. In dezelfde provincie werd ook een 9-jarig meisje na 108 uur levend uit het puin gehaald, al konden haar ouders en zus niet meer gered worden.
Het dodental van de aardbevingen is in Turkije opgelopen naar 20.213. In Syrië zijn tot dusver 3384 doden gemeld, melden plaatselijke media.
In Turkije zijn tien provincies zwaar getroffen, vooral die waar de epicentra waren, de provincie Kahramanmaras. Er zijn rond de 80.000 gewonden gemeld. Er wordt nog steeds in de puinhopen gezocht naar overlevenden. Honderdduizenden zijn dakloos. President Erdogan heeft ze herhaaldelijk onderdak en langdurige financiële steun toegezegd.
Nederlanders die geëvacueerd willen worden uit het rampgebied rond de aardbevingen, kunnen terecht bij de Turkse rampenbestrijdingsorganisatie AFAD. Die organisatie heeft een lijst gepubliceerd van plaatsen waar zij zich voor evacuatie kunnen aanmelden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
'Vanuit deze plekken wordt u vervoerd naar veilige opvangplekken. Neem verder contact op met uw reisverzekering of lokale hulpverleners', zo meldt het ministerie. Als mensen met eigen vervoer het rampgebied willen verlaten, kunnen zij zich melden bij de Turkse politiedienst. 'Zij kunnen u doorverwijzen naar beschikbare opvangplekken in Turkije buiten het rampgebied. Volg de instructies en het nieuws van de Turkse autoriteiten.'
De AFAD heeft ook een speciale database beschikbaar voor familieleden die op zoek zijn naar informatie over personen die zijn omgekomen door de aardbevingen in Turkije en Syrië.
,,Je wilt helpen, maar je voelt je ook machteloos”, vertelt Amersfoorter Mevlüt Ünye, wiens familie zwaar is getroffen door de vernietigende aardbevingen in het grensgebied van Turkije en Syrië. Moskeeën in het hele land stonden vrijdagmiddag stil bij de ramp. Zo deden dat ook honderden gelovigen op indrukwekkende wijze in de Rahman Moskee in de Amersfoortse wijk Schuilenberg. Lees hier verder.
© Cees Wouda — Dodengebed Rahmanmoskee - verslag: Johan Hardeman Reddingswerkers hebben in de Turkse provincie Hatay zes leden van dezelfde familie gered, na 102 uur. De familie was bedolven onder het puin van een ingestort gebouw van vijf verdiepingen, meldt staatspersbureau Anadolu.
De ouders zijn samen met hun vier kinderen, tussen de 15 en 24 jaar oud, naar het ziekenhuis gebracht. Ook een paar buren van de familie zijn gered, na 107 uur onder het puin.
De tijd begint te dringen in het door zware aardbevingen getroffen Turkije en Syrië. De kans dat iemand levend wordt teruggevonden, neemt na 72 uur flink af.
De Syrische regering heeft humanitaire hulp aan aardbevingsslachtoffers in rebellengebied goedgekeurd. Het Rode Kruis, de Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties krijgen het toezicht bij het verlenen van bijstand achter de frontlinies, melden Syrische staatsmedia, verwijzend naar gebieden die door de inmiddels twaalf jaar durende burgeroorlog niet in handen zijn van het regime in Damascus.
De regering riep de regio's die het zwaarst zijn getroffen door de dodelijke aardbevingen van maandag, zoals Aleppo, uit tot rampgebied. Verder wordt er een fonds opgezet voor de heropbouw.
VN-experts riepen vrijdag de internationale gemeenschap op om Turkije en Syrië te helpen in de nasleep van de verwoestende aardbevingen van maandag. Om snel en effectief te reageren zouden landen onder meer economische beperkingen moeten opheffen die het gevolg zijn van sancties tegen Syrië.
De experts pleiten voor omstandigheden waarin internationale samenwerking en het ongehinderd verlenen van humanitaire hulp beter mogelijk zijn. Het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties roept op tot dringende hulp aan alle mensen in nood. VN-mensenrechtenchef Volker Türk pleit voor een onmiddellijke wapenstilstand in Syrië zodat de hulp iedereen kan bereiken.
Het gaat goed met de baby die onder het puin vandaan werd gehaald in Syrië. Het meisje werd maandag gered terwijl ze nog aan de navelstreng van haar overleden moeder zat.
Minister-president Mark Rutte noemt het 'hartverwarmend' dat veel Nederlanders bijvoorbeeld kleding en dekens inzamelen of via Giro555 geld doneren voor de slachtoffers van de zware aardbevingen. Hij roept anderen tijdens zijn wekelijkse persconferentie op dat voorbeeld te volgen.
Er is in het rampgebied 'gebrek aan alles', zegt Rutte. ,,Iedere vorm van steun blijft welkom.'' Nederland droeg zelf via de Verenigde Naties al 10 miljoen euro bij voor directe noodhulp. Daarnaast helpen militairen mee bij het zoeken naar overlevenden en is vrijdag een transportvliegtuig naar Turkije vertrokken om te helpen bij het vervoer van gewonden.
De hulp die Nederland op deze manier biedt 'levert soms lichtpuntjes op', zegt Rutte. Zeker de eerste dagen na de ramp konden nog mensen levend onder het puin vandaan worden gehaald. ,,Wij blijven kijken wat we verder nog kunnen doen'', aldus de premier.
Het Nederlandse reddingsteam van Usar heeft na 106 uur een jongen van acht jaar oud in het Turkse rampgebied bevrijd. Dat meldt het reddingsteam zojuist.
Volgens woordvoerder Job Heijnen is de jongen, Ibrahim, aanspreekbaar en is hij naar het ziekenhuis gebracht. Hij is rond 14.30 uur gevonden. Waar hij precies is gevonden is nog onduidelijk. ,,Het reddingsteam is op dit moment nog bezig in het gebied, we horen straks zelf ook meer'', aldus Heijnen. Ook is het niet duidelijk hoe het met de familie van de jongen gaat. ,,Wel weten dat hij in het bijzijn is van een aantal overledenen.''
Het team ging vrijdagmorgen weer vroeg op pad om overlevenden op te sporen in het Turkse rampgebied. De afgelopen dagen redde het team al elf mensen. Samen met het Turkse reddingsteam is Ibrahim onder het puin vandaan gehaald.
De vondst is een flinke opsteker voor het reddingsteam. ,,Het is nieuws dat best even binnenkomt, zeker bij de mensen in het basiskamp. We gingen vanmorgen opnieuw zoeken met het idee dat de kans klein is dat we nog veel overlevenden vinden. Dat dat dan toch lukt is erg bijzonder'', zegt Heijnen. Het team laat weten dat een andere reddingsgroep nog een overleden kind heeft aangetroffen. ,,Dat is natuurlijk de keerzijde.''
'Geef nooit op', schrijft landelijk commandant Usar Arjen Littooij op Twitter. Hij spreekt van geweldig nieuws. 'Nog steeds zetten we alles op alles om ieder leven te redden.' Ook reddingsteams uit Turkije en andere landen hebben vrijdag nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald.
In Syrië worden maaltijden uitgedeeld
Het C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht dat naar Turkije is gestuurd voor het vervoer van gewonden naar ziekenhuizen in dat land is geland. Dat meldt Kajsa Ollongren, minister van Defensie, op Twitter.
Het vliegtuig vertrok vrijdagochtend vanaf vliegbasis Eindhoven. Op verzoek van de Turkse autoriteiten gaat het toestel gewonden uit het rampgebied naar elders in Turkije vervoeren.
Aan boord zijn twee medische teams met in totaal twee artsen en zes verpleegkundigen, liet Defensie eerder weten. Per vlucht kunnen maximaal zeventig mensen worden vervoerd. Aan boord zijn de nodige medische faciliteiten om gewonden te helpen. Zaterdag gaat het team aan de slag. Na twee weken wordt bekeken of het vliegtuig langer moet blijven, aldus een woordvoerder van Defensie.
Door sommige hulporganisaties wordt gewaarschuwd voor brandstoftekorten in Turkije en Syrië. Het vliegtuig zal daar geen last van hebben, zegt een woordvoerder van Defensie. ,,Alleen in het rampgebied is een tekort aan brandstof. Reguliere vliegvelden in Turkije hebben geen brandstoftekort", aldus de woordvoerder.
Zware aardbevingen troffen het zuidoosten van Turkije en Syrië in de nacht en ochtend op maandag 6 februari. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. In beide landen zijn al meer dan 20.000 doden gemeld en raakten tienduizenden mensen gewond.
De Rotterdamse Gökhan Kahraman (34) verloor bij de aardbeving dertig familieleden en twee goede vrienden. Hij lag in zijn slaapkamer in het zwaar getroffen Hatay toen de aardbeving plaatsvond. Hij wil het liefst terug naar Nederland. ,,Ik zie overal lijken liggen. De geur is overal. Ik trek het niet meer.” Lees hier het interview
© Privébeeld — . Het aantal doden in Turkije is opgelopen tot 18.991 mensen. Dat meldt de Turkse president vrijdag. Syrië heeft tot dusver 3377 dodelijke slachtoffers geteld. De verwachting is dat dit aantal komende dagen nog fors zal stijgen.
In het noordwesten van Syrië is de situatie schrijnend. Duizenden mensen in het land zijn dakloos en brengen de nacht door in de vrieskou. Dat aantal komt bovenop de bijna 7 miljoen mensen die al ontheemd waren. Daarnaast is er een groot gebrek aan brandstof, elektriciteit, voldoende water en sanitaire voorzieningen, meldt Artsen zonder Grenzen.
Hulporganisatie Save the Children waarschuwt voor een tweede ramp. Door dichte grensovergangen is het moeilijk om hulp naar het gebied te krijgen, schrijft Save the Children. ‘De situatie in het noordwesten van Syrië is momenteel als geen andere crisis ter wereld. Van het verlies van familieleden en huizen tot geen voedsel of schoon water, de effecten van deze ramp hebben elk kind getroffen’, zegt Martine Bergwerff, noodhulpcoördinator Save the Children. ‘De grensovergangen naar noordwest-Syrië moeten open voor alle transport van hulpgoederen’.
Veertien vrachtwagens met humanitaire hulp zijn vrijdag Noord-Syrië binnengereden. Dat meldt de Organisatie voor Migratie, een agentschap van de Verenigde Naties. De konvooien vervoeren elektrische kachels, tenten, deken en andere items die nodig zijn in het rampgebied.
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei in aanloop naar de ministerraad dat 'we niet allemaal naar Turkije kunnen':
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties vreest dat de voorraden in Syrië snel opraken na de verwoestende aardbevingen. Het geeft aan dat er veel meer hulp moet komen om inwoners van het getroffen gebied van eten te voorzien.
Het VN-voedselprogramma is al jaren actief in Noordwest-Syrië om humanitaire hulp te verlenen. Door de burgeroorlog leefde naar schatting al ongeveer de helft van de bevolking in die regio, die onder controle staat van de rebellen, in voedselonzekerheid. De regiodirecteur van de organisatie zegt dat nu zo'n 90 procent van de bevolking in dat gebied afhankelijk is van voedselhulp. De VN-hulp heeft de mensen inmiddels kunnen bereiken, maar er is dringend behoefte aan meer bevoorrading.
Donderdag ging de belangrijke grensovergang tussen Turkije en Syrië bij Bab al-Hawa weer open. Die was jarenlang als enige grenspost goedgekeurd door de VN, maar was een aantal dagen onbereikbaar door aardbevingsschade. De eerste vrachtwagens met hulp komen nu weer binnen via die weg, maar volgens het Wereldvoedselprogramma is het noodzakelijk om meer grensovergangen te openen.
De Syrische president Bashar Hafiz al-Assad is woensdag afgereisd naar het zwaar getroffen Aleppo. Daar bezocht hij samen met zijn vrouw een ziekenhuis. Op foto's is te zien hoe het echtpaar met slachtoffers en hun familieleden praat. Het bezoek is het eerste publieke optreden van de Syrische president sinds de aardbevingen van maandag.
In de provincie Hatay is een pasgeboren baby samen met zijn moeder na bijna 90 uur gered. Dat schrijft de burgemeester van Istanboel op Twitter. In een warmhoud deken werd baby Yagiz, slechts tien dagen oud, naar het ziekenhuis gebracht. Zijn moeder overleefde de aardbeving ook.
Mensen uit Nederland helpen op dit moment in het Turkse rampgebied. Zo draagt de 19-jarige Isa Şeker (19) uit Deventer zijn steentje bij. Sinds begin dit jaar studeert hij in Istanboel en aarzelde geen moment toen de rampzalige gevolgen van de aardbeving langzaam duidelijk werden. Samen met een vriend boekte hij een ticket naar Adana.
Ook Çağrı Karar helpt in het rampgebied. Hij was in het land voor zaken toen plotseling de grond begon te beven. In een mum van tijd veranderde de provincie Hatay in een rampplek. Hij besloot te blijven om te helpen.
Karar trekt met een groep van voornamelijk mannen vanuit Antalya naar het rampgebied Antakya in Hatay. ,,Ik ben er eerder geweest en de situatie is écht rampzalig. Mensen hebben niets meer. Geen brandstof, geen eten, niets. Winkels worden geplunderd. Er is veel agressie onderling. Inwoners doen alles om maar te overleven.''
© Isa Şeker — Isa Seker is in Adana. Hij komt uit Deventer, maar bedacht zich geen moment toen hij kon helpen. De Syrische wonderbaby die dinsdag werd gered, heeft een naam: Aya. De Arabische naam betekent 'teken van god'. Het kind zat nog met de navelstreng vast aan haar moeder toen ze tien uur na de aardbeving werd gered. Haar moeder, vader, vier broers en zussen en een tante stierven als gevolg van de aardbeving. Een oudoom zal voor haar zorgen.
,,We hebben haar Aya genoemd, zodat we haar niet meer 'pas geboren baby' hoeven te noemen'', zegt een arts van het ziekenhuis waar Aya ligt. De gezondheid van het kind gaat met de dag vooruit, volgens de arts.
© AP Olcay Gulsen en Ruud de Wild zijn vrijdagochtend samen met hulpverleners op het vliegtuig naar Turkije gestapt. Het tweetal gaat met onder anderen artsen en verpleegkundigen in de door aardbevingen getroffen stad Gaziantep mensen helpen 'die zorg nodig hebben', deelt Gulsen in haar Instagram Stories.
,,We hebben via de ziekenhuizen medische benodigdheden ontvangen", schrijft Gulsen, die eraan toevoegt met een 'fantastische groep mensen' naar Turkije te gaan. Eerder deze week vertelde Gulsen in Khalid & Sophie dat ze haar moeder huilend aan de telefoon had gehad nadat de tweede beving in het gebied had plaatsgevonden. De familie van de presentatrice is veilig.
Een woordvoerster van luchtvaartmaatschappij Corendon bevestigt dat de vlucht is vertrokken en dat de presentatrice mee is. Of er ook andere bekende Nederlanders aan boord zitten, wil ze vanwege privacy redenen niet delen. In totaal zit een groep van 162 hulpverleners aan boord.
Met tot nu toe meer dan 21.000 dodelijke slachtoffers, tienduizenden gewonden en duizenden ingestorte woningen, behoren de aardbevingen van begin deze week in Turkije en Syrië tot de dodelijkste ooit. Hoe voorkom je zo’n ramp in de toekomst? Lees hier het verhaal
In Turkije is een aardbevingsslachtoffer na 101 uur levend onder het puin vandaan gehaald, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Het gaat om een 30-jarige man in de provincie Hatay.
In diezelfde provincie is volgens Turkse media ook een familie van vijf personen gered. Een 1,5 jaar oud meisje, haar ouders, haar broer en haar oom zaten 96 uur vast onder het puin van een ingestort gebouw.
En zo zijn er talloze verhalen van volwassenen, kinderen en dieren die vier dagen na de aardbeving nog worden gered. Zo werd eerder een 17-jarige jongen in de Turkse stad Gaziantep na 93 uur gered. In Hatay trokken reddingswerkers de 10-jarige Hilal (10) na 90 uur onder het puin vandaan. Ook huisdieren worden levend onder de brokstukken teruggevonden. Op internet circuleert een video van een hond die de aardbeving wist te overleven.
Door onder andere de vrieskou is het voor reddingswerkers en vrijwilligers een race tegen de klok. De kans op overleving wordt na 72 uur aanzienlijk kleiner.
Die verhalen over overlevenden gaan gepaard met veel verdriet. Zo vonden reddingswerkers gisteren een vader en zoon onder het puin in Turkije. De man had zichzelf als menselijk schild opgeworpen om zijn kind te beschermen. Zijn zoon overleefde de aardbeving, hijzelf niet.
© REUTERS — Een man in Hatay is gered © AP Terwijl reddingswerkers in Turkije lange uren maken om mensen uit het puin te redden, doen Turkse vrijwilligers in Nederland hetzelfde. De eerste zendingen hulpgoederen zijn aangekomen in het rampgebied. Hoe lang ze doorgaan met dozen vullen? Lees hier het hele verhaal.
In Turkije is het dodental na de aardbeving van maandag opgelopen tot 18.342. Zeker 74,242 mensen zijn gewond geraakt, melden Turkse autoriteiten. Sinds maandag zijn er 1509 naschokken geweest.
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is vrijdagmorgen vroeg weer op pad gegaan om overlevenden op te sporen in het rampgebied in Turkije. ,,We gaan kijken of we vandaag nog overlevenden kunnen vinden en bereiken", meldt USAR. De vier reddingsgroepen zijn afgelopen nacht niet in actie geweest en vanaf nu wordt er alleen nog bij daglicht gezocht.
,,De kans dat we nog mensen in leven vinden neemt echt af nu", aldus USAR. Toch blijven de Nederlandse reddingswerkers in Hatay hoopvol, omdat donderdag ook daar nog mensen levend teruggevonden zijn. Tot nu toe heeft USAR de afgelopen dagen elf mensen levend onder het puin vandaan gehaald.
USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden met ze mee.
Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 21.000. In Turkije zijn volgens de meest recente cijfers van de autoriteiten zeker 17.674 mensen omgekomen. Syrië heeft tot dusver 3377 dodelijke slachtoffers geteld.
Ook zijn er tienduizenden gewonden. In Turkije zijn volgens de regering 6479 hulpverleners uit 56 landen aan het werk. Binnen 24 uur zouden bijkomende reddingswerkers arriveren uit nog negentien andere landen. Volgens de Turkse staatszender TRT zijn al 8000 mensen onder het puin vandaan gehaald.
In zo'n 148 moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland (ISN) zal de vrijdagpreek in het teken staan van solidariteit met de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook wordt er een begrafenisgebed gehouden voor de overledenen.
Daarnaast wordt er in de moskeeën op vrijdag opgeroepen om geld te doneren. De ISN begon op 6 februari, de dag van de aardbevingen, een inzamelingsactie. Op donderdagmiddag was al 2,8 miljoen euro opgehaald.
Ook luiden katholieke kerken door heel Nederland als teken van solidariteit de klokken om 13.00 uur, dan begint het vrijdagmiddaggebed in moskeeën.
Koning Willem-Alexander heeft tijdens het afsluitende gesprek met de pers na afloop van de Caribenreis van het koningspaar en prinses Amalia nogmaals stilgestaan bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. Hij noemde het een ,'verschrikkelijk drama'.
,,Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden, gewonden en ook bij de families van de Syriërs en Turken in Nederland die mensen missen en ook zeker in grote onzekerheid zitten", stelde de koning. Hij had daarbij ook een woord van dank voor alle hulpverleners en noemde daarbij in het bijzonder het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR ,,dat daar dag en nacht probeert mensen onder het puin vandaan te halen".
Eerder deze week liet het koningspaar ook al via social media weten zwaar geraakt te zijn door het natuurgeweld.
Willem-Alexander legde de link met orkaan Irma, die in het najaar van 2017 voor grote schade zorgde op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Volgens de koning is ,,nog lang niet alles opgeruimd" maar zijn de inwoners na Irma ,,vol energie aan de wederopbouw begonnen. Dan zie je ook waar mensen toe in staat zijn: als alles tegen de vlakte is, kunnen ze toch weer opstaan."
De koning vond dat extra bijzonder omdat de eilanden daarna ook nog geraakt werden door de coronacrisis. ,,Wat wij deze reis gemerkt hebben is dat alle eilanden dankbaar zijn dat ze lid zijn van het koninkrijk. Samen hebben we de coronacrisis aangepakt. Op het gebied van gezondheidszorg, medicijnen en economische steun zijn ze er doorheen gekomen en terug op het oude niveau. Dat is een dankbaarheid die we overal gevoeld hebben."
© ANP — Koning Willem-Alexander, prinses Amalia en koningin Máxima tijdens het persgesprek na hun reis naar de Antillen. De Turkse en Syrische vlag zijn ,,als blijk van medeleven" tot en met de landelijke actiedag op 15 februari te zien op het Brabantse provinciehuis in Den Bosch. Ze worden daarop geprojecteerd, laat het provinciebestuur weten.
Tot nu toe zijn bij de aardbevingen die beide landen maandag troffen zeker 20.000 doden gevallen. ,,De ramp in Turkije en Syrië, het grote verlies aan mensenlevens, het leed en de enorme schade maken diepe indruk. Veel Brabanders komen in actie, hebben zorgen over familie en vrienden in het getroffen gebied", aldus de provincie Noord-Brabant.
De Verenigde Staten hebben bijna 80 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Het geld wordt aan partners in het rampgebied overgemaakt om dringende noodhulp te bieden aan miljoenen mensen, meldt het Amerikaanse agentschap USAID.
De regering in Washington had eerder al duidelijk gemaakt dat ze de Syrische bevolking wil steunen, maar dat ze elke link weigert met het regime van president Bashar al-Assad.
De gemeente Den Haag doet niet mee aan een steunactie voor Turkije en Syrië. Rotterdam, Amsterdam en een aantal kleinere gemeenten besloten onlangs om 1 euro per inwoner te schenken aan de slachtoffers van de grote aardbeving in die twee landen. Maar het Haagse college wil hier geen geld voor vrijmaken, ondanks de aanwezigheid van veel mensen van Turkse en Syrische afkomst in de stad.
Lees hier waarom niet.
Het is zeker dat een team van de Nederlandse stichting Signi zoekhonden zaterdag vertrekt naar Turkije om te helpen in door aardbevingen getroffen gebied, meldt de stichting. Vijf mensen en vijf honden gaan in het rampgebied zoeken naar vermisten.
Het gaat om vier Mechelse herders en een labrador die met begeleiders naar Turkije afreizen, vertelt een woordvoerder van de stichting tegenover Omroep Brabant. De honden zijn getraind om mensen onder het puin terug te vinden.
De speurhonden van Signi zijn sinds 2004 ingezet bij zoekacties in onder meer Japan, Thailand en Sri Lanka (tsunami's 2004 en 2011), Nepal (aardbeving, 2012), de Filipijnen (na de tyfoon Haiyan in 2013) en Haïti (aardbeving 2010), maar ook na natuurrampen in de Verenigde Staten, Pakistan, Turkije en Marokko. Op aanwijzingen van de honden werden honderden vermisten onder het puin of onder modderlagen vandaan gehaald.
Nederlandse gemeenten hebben tot nu toe bijna 4 miljoen euro gegeven voor de hulpverlening na de aardbevingen in Turkije en Syrië. De meesten maken het geld over naar Giro 555.
In de afgelopen dagen hebben zo'n dertig gemeenten aangekondigd dat ze 1 euro per inwoner doneren. De teller staat donderdagavond op bijna 3,9 miljoen euro. Dat is ongeveer 22 procent van de totale Nederlandse bevolking van naar schatting 17,8 miljoen mensen.
Onder de gevende gemeenten zijn Amsterdam (905.000 euro), Rotterdam (664.000 euro) en Utrecht (362.000 euro). Andere grotere steden die meedoen zijn Apeldoorn (ruim 167.000 euro), Arnhem (ongeveer 165.000 euro), Enschede (ruim 160.000 euro), Amersfoort (ongeveer 160.000 euro) en Zwolle (132.500 euro).
Den Haag, de derde stad van het land, sluit zich niet aan bij het initiatief. ,,Dat was een lastig besluit, maar we kunnen als college het geld dat we hebben maar één keer besteden. Dat geld is niet van ons, maar van de inwoners van Den Haag. Natuurlijk zullen we de verschillende initiatieven in de stad ondersteunen als dat nodig is", aldus de gemeente. Die voegt eraan toe: ,,Het college leeft enorm mee met iedereen in het getroffen gebied en alle inwoners van Den Haag die vrezen voor vrienden en familie in Syrië of Turkije."
De provincie Zuid-Holland doneert 156.803 euro aan Giro 555. ,,De schade van de aardbeving in Turkije en Syrië is enorm. En de beelden van pijn en leed in deze koude dagen branden op ons netvlies. Er heerst machteloosheid", aldus de provincie.
De Wereldbank stelt bijna 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro) beschikbaar voor hulpverlening en wederopbouwactiviteiten in het aardbevingsgebied in Turkije. 's Werelds grootste financier voor ontwikkelingssamenwerking is ook begonnen aan een eerste raming van de schade die de bevingen hebben veroorzaakt, om zo te bepalen waar als eerste geld naartoe moet.
Via twee bestaande projecten in Turkije stelt de Wereldbank direct 780 miljoen dollar beschikbaar voor noodhulp. Daarnaast treft de instelling uit Washington voorbereidingen om voor nog eens 1 miljard dollar financiële hulp te verlenen aan inwoners van het getroffen gebied in het zuiden van Turkije. Het geld gaat ook naar de wederopbouw van bijvoorbeeld wegen en andere infrastructuur.
Door de aardschokken zijn veel gebouwen ingestort en er liggen nog veel mensen onder het puin. Overlevenden die dakloos zijn geraakt hebben daarnaast te maken met temperaturen die 's nachts dalen tot onder het vriespunt.
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR gaat vrijdagochtend vroeg verder zoeken naar overlevenden in het rampgebied in Turkije. ,,Na een lange dag zoeken zijn al onze teamleden binnen", meldt USAR donderdagavond. De vier reddingsgroepen van USAR worden vrijdag tegelijk ingezet in twee nieuwe gebieden in Hatay.
De kans dat het team nog overlevenden vindt, wordt steeds kleiner, aldus USAR. Eerder meldde het team al dat de reddingsgroepen steeds meer slechtnieuwsgesprekken voeren met familieleden. Donderdag vond USAR geen overlevenden. Wel redden twee andere teams vijf mensen op basis van informatie van het Nederlandse reddingsteam.
De aardbevingen in Turkije en Syrië hebben erin gehakt op de Islamitische basisschool Al Ghazali in Rotterdam, waar minstens de helft van de kinderen Turkse roots heeft. Op de school wordt veel over de ramp gesproken. De kinderen zitten vol verhalen en vragen.
Eén juffrouw heeft zelfs familieleden verloren. Zij is tijdelijk niet op school.
© Frank de Roo — Noussaiba (links), Tarik (midden) en Osman (rechts) leven intens mee met de slachtoffers. De Syrische Fadi (22) verloor zijn broer bij een bomaanslag in Aleppo. En ontvluchtte de oorlog helemaal alleen, om een nieuw leven te beginnen in Nederland. Nu ziet hij met lede ogen aan hoe de aardbeving zijn thuisstad heeft platgelegd: ,,Mijn familie ligt onder het puin. Neefjes en nichtjes hebben geen ouders meer.”
Die liggen onder een ingestort gebouw. Eerst hoorden ze nog geluid onder de brokken puin vandaan komen, maar nu, dagen na de aardbevingen, niet meer. ,,Mensen kunnen niet zo lang in leven blijven”, Fadi’s stem breekt. ,,Ik heb schoenen verzameld, dekens, jassen, paracetamol, vitaminen.”
Het ligt nu allemaal bij hem thuis. Met de bedoeling het snel naar een inzamelpunt te brengen van waaruit het kan worden vervoerd naar Syrië. ,,Waar ze het nu zó hard nodig hebben.” Hij dacht er zelfs aan om zijn neefjes en nichtjes die nu zonder ouders zitten, te adopteren. ,,Maar dat schijnt heel moeilijk te zijn.”
© Frank de Roo — Fadi (22) uit Zwijndrecht zamelt spullen in na aardbeving in Syrië. Voetbalclub Hatayspor heeft zich teruggetrokken uit de Super Lig, de hoogste klasse van het Turkse voetbal. De club komt uit de provincie Hatay, die zwaar getroffen is door de aardbevingen. De Ghanese speler Christian Atsu is nog steeds niet gevonden. Hij zou onder het puin liggen, net als de technisch directeur van de club.
,,Hatayspor heeft ons gemeld dat ze dit seizoen geen wedstrijden meer zullen spelen”, meldde Ali Koc namens de verenigde profclubs van Turkije in aanwezigheid van Mehmet Buyukeksi, de voorzitter van de Turkse voetbalbond TFF.
Ook Gaziantep FK, uit de gelijknamige provincie die dicht bij het epicentrum ligt, trekt zich mogelijk terug. Beide clubs houden hun recht op een terugkeer in de Super Lig. De hervatting van de competitie is inmiddels verschoven naar 3 maart.
Twee van de zeven Nederlanders die na de aardbevingen in Turkije en Syrië bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist waren opgegeven, zijn donderdag levend teruggevonden. De families hebben dit laten weten aan het ministerie. Nog vijf Nederlanders staan bij het ministerie als vermist opgegeven.
De teruggevonden Nederlanders maken het naar omstandigheden goed, aldus het ministerie.
Het ministerie zegt eerdere berichten over drie omgekomen Nederlanders niet te kunnen bevestigen. 'Het ministerie heeft hierover geen informatie ontvangen.'
Eerder waren acht Nederlanders als vermist opgegeven, maar woensdag werd bekend dat een van hen weer contact had met zijn familie.
Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 20.000. In Turkije zijn volgens jongste tellingen van de autoriteiten en hulpverleners zeker 17.406 mensen omgekomen. In Syrië staat het dodental op 3317.
In meerdere azc's worden acties gehouden voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat medewerkers, bewoners en vrijwilligers spullen inzamelen en dat er herdenkingsbijeenkomsten plaatshebben.
Zo stelden medewerkers en bewoners van het azc in het Brabantse Budel honderden hulppakketten samen met daarin onder meer dekens, zeep en tandpasta. ,,Deze pakketten sturen we vrijdag naar de getroffen gebieden", aldus het COA. Het azc Heerlen (Limburg) hield een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers en asielzoekers in Teylingen (Zuid-Holland) zamelden geld in voor de Syrische en Turkse slachtoffers van de bevingen.
Meer dan 30 procent van de bewoners van de azc's is afkomstig uit Syrië, en 8 procent komt uit Turkije.
De Zutphense voetbalclub AZC is in rouw. Zutphenaar Yilmaz Köse kwam bij de aardbeving om; hij was zeer actief bij de club. Een ander lid van de familie, Sal Köse, speelde eerder ook bij AZC en wordt nog vermist in het aardbevingsgebied.
De voetbalclub start een actie om spullen in te zamelen. De club vraagt om hele specifieke spullen: zaklantaarns, powerbanks, fleecedekens, dikke jassen, sokken, handschoenen, slaapzakken, thermokleding, tandenborstels, tandpasta, halal eten en drinken. ,,Er is ook al een school die cadeautjes heeft aangeboden voor de kinderen daar. Die nemen we wel aan, maar die bewaren we nog even en sturen we pas later die kant op’’, aldus coördinator Bert Sluizeman.
© De Stentor — Voetbalclub AZC in Zutphen houdt een inzamelingsactie vanwege de aardbeving in Turkije. De politie heeft drugs gevonden in een vrachtwagen met hulpgoederen voor het rampgebied in Turkije en Syrië waar maandag een zware aardbeving plaatsvond. De drugs werden in een van de vrachtwagens van een hulptransport gevonden. De andere vijf voertuigen worden ook doorzocht. Er zijn geen verdachten aangehouden.
Corendon vliegt vrijdagochtend een groep hulpverleners naar Turkije zodat die daar in het aardbevingsgebied kan helpen. Aan boord zitten onder anderen artsen, verpleegkundigen en bouwvakkers die zich hebben aangesloten bij een initiatief van een transportbedrijf uit Vijfhuizen.
De groep gaat met een speciale vlucht met ook hulpgoederen aan boord. Het toestel vertrekt vanuit Schiphol en landt volgens een woordvoerder van Corendon op het vliegveld van de getroffen miljoenenstad Gaziantep. Behalve medisch personeel en mensen uit de bouw gaan ook journalisten mee.
Over de bouwvakkers zegt Gülten Işci van Hanzade Transport dat die een bijdrage kunnen leveren aan de opruimwerkzaamheden en het redden van mensen die onder het puin vastzitten.
Het transportbedrijf houdt zich ook bezig met de inzameling van goederen voor slachtoffers van de aardbevingen. De spullen worden nu gesorteerd door zo'n driehonderd vrijwilligers. Er zijn al 25 vrachtwagens vertrokken en er zullen meer wagens volgen, laat Işci weten. Spullen die daarna overblijven, worden mogelijk naar Turkije gevlogen.
Ondanks dat nog steeds overlevenden worden gevonden, wordt het steeds lastiger mensen te redden in de Turkse regio Hatay. De reddingsgroepen moeten steeds meer slechtnieuwsgesprekken voeren met familieleden, meldt het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR.
Volgens USAR blijven steeds meer panden over waar 'vaak niet realistisch op ingezet kan worden'. Het team meldde eerder dat het uitwijkt naar een ander gebied om te zoeken naar overlevenden. De werkzaamheden in het gebied waar de medewerkers de afgelopen dagen hebben gezocht, zijn bijna afgerond.
USAR schrijft op Twitter dat het 'overrompeld' is door alle berichten van mensen die willen helpen. 'Wij hebben voldoende hulp en middelen ter beschikking', schrijft de hulporganisatie. USAR schrijft ook geen tolken meer nodig te hebben, daar zijn ook voldoende van aanwezig.
Woensdagavond werd al bekend dat het Nederlandse team de afgelopen dagen elf mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. Donderdag zijn er tot op heden nog geen mensen levend gered. Volgens een woordvoerder wordt de kans steeds kleiner dat dat gebeurt.
© René Manders/DCI Media — Leden van USAR bij vertrek vanaf vliegbasis Eindhoven Katholieke kerken in heel Nederland luiden vrijdag de klokken voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. De kerken doen dit om 13.00 uur, als in de moskeeën het vrijdagmiddaggebed begint, meldt het tv-programma Kruispunt (KRO-NCRV) namens de deelnemende kerken.
,,Dit is een moment van solidariteit waarmee we tastbaar willen maken dat we betrokken zijn, in gebed, in collectes, in het luiden van de klokken", zegt bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch. ,,Betrokken bij de slachtoffers en hun nabestaanden, bij de hulpverleners en de Turks en Syrische gemeenschap in Nederland."
Een konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties is aangekomen in het noordwesten van Syrië. Zes vrachtwagens zijn de grensovergang bij Bab al-Hawa overgestoken.
Volgens de Witte Helmen, een hulporganisatie die actief is in het door rebellen bezette gebied, gaat het om reguliere VN-hulp die in de eerste dagen na de aardbeving stil kwam te liggen en nu weer op gang komt. Het konvooi zou geen spullen hebben meegebracht die van pas komen bij het zoeken naar overlevenden van de ramp.
In Syrië woedt sinds 2011 een burgeroorlog. Door de versplinterde politieke situatie is het leveren van noodhulp in het bezette gebied ingewikkeld. De afgelopen negen jaar hebben de VN slechts één grensovergang tussen Turkije en Syrië goedgekeurd voor internationale hulp. Die weg, bij Bab al-Hawa, was de afgelopen dagen gesloten door aardbevingsschade.
Nu de schade aan die weg is hersteld, is het voor de hulpverleners eindelijk mogelijk om door te reizen naar Syrië, waar de internationale hulp maar moeizaam op gang komt. Turkije werkt aan het openen van twee andere grensovergangen, liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu weten.
Meer dan 80 uur na de aardbevingen in Turkije en Syrië blijven hulpverleners overlevers vinden onder het puin. Vooral uit de Turkse stad Kahramanmaras, in het centrum van het rampgebied, komen verhalen van mensen die na bijna vier dagen vast te zitten levend worden teruggevonden.
De Turkse televisiezender TVNET toonde beelden hoe reddingsdiensten in die stad een familie van zes onder het puin vandaan halen. Enkele uren eerder hadden hulpverleners er ook al een éénjarig meisje en haar moeder uit het puin bevrijd.
In Hatay, waar het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (USAR) actief is, zijn drie kinderen van dezelfde familie gered. En in Diyarbakir, ten oosten van het rampgebied, verlosten hulpdiensten een 8-jarige jongen van tussen de brokstukken.
De hulpverleners voeren een race tegen de klok. Na meer dan drie dagen neemt met elk uur de kans af dat er nog mensen levend onder het puin zitten. Zeker omdat de temperaturen 's nachts tot onder het vriespunt zakken.
Voor de Turkse ambassade in Den Haag liggen rode rozen en staan kaarsjes als steunbetuiging aan de slachtoffers van de aardbevingen. Ook liggen er knuffels en hangt de Turkse vlag halfstok.
Binnen in de ambassade ligt een condoleanceregister. Dat kunnen mensen tekenen tussen 10.00 en 12.00 uur en 15.00 en 17.00 uur. Onder anderen de ambassadeurs van Spanje en van Japan kwamen dit donderdagmiddag doen.
Volgens de Turkse ambassadeur in Nederland Selçuk Ünal is het register al bijna helemaal vol. Ook kreeg de ambassade brieven en telefoontjes met condoleances. ,,We zijn heel dankbaar voor alle steun en donaties die we hebben ontvangen. Ook zijn we dankbaar voor de ondersteuning vanuit Nederland en het sturen van het zoek- en reddingsteam USAR", zegt Ünal.
Mensen kunnen nog tot vrijdag 17.00 uur langskomen om het condoleanceregister te tekenen.
© ANP — De Spaanse ambassadeur tekent het condoleanceregister op de Turkse ambassade Het aantal Turkse slachtoffers is opnieuw opgelopen. Volgens president Erdogan zijn nu zeker 16.170 mensen omgekomen. In Syrië kwamen tot nu toe zeker 3162 mensen om. Daarmee komt het totale aantal doden de grens van 19.000 gepasseerd, volgens tellingen van autoriteiten en hulpverleners.
De zoek- en reddingsacties zijn nog in volle gang en de hulpdiensten delen ook succesverhalen van mensen die gered worden. Maar omdat de zwaarste aardbeving inmiddels meer dan 80 uur geleden plaatsvond en het koud is in het getroffen gebied wordt de kans steeds kleiner dat er nog overlevenden onder het puin vandaan worden gehaald. Internationale hulpverleners zijn naar het rampgebied getrokken om te helpen met zoeken naar overlevenden en de vele tienduizenden gewonden te verzorgen.
De Turkse president Erdogan zegt dat er alleen in zijn land al bijna 64.000 mensen gewond zijn geraakt door de verwoestende aardbevingen. Bovendien zijn meer dan 6000 gebouwen ingestort. In de tien getroffen regio's is de noodtoestand afgekondigd.
Alle scholen in Turkije blijven in ieder geval tot 20 februari dicht.
Een C-130 transportvliegtuig van het ministerie van Defensie vertrekt vrijdag naar Turkije. Het toestel gaat gewonden uit het rampgebied naar elders in Turkije brengen, zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Er gaan twee artsen en zes verpleegkundigen mee om de gewonden te helpen. Aan boord zijn medische faciliteiten aanwezig. De inzet de komende periode gebeurt op verzoek van Turkije en wordt gefinancierd vanuit het budget van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingshulp).
De leider van de grootste oppositiepartij in Turkije, Kemal Kılıcdaroglu, heeft bij een bezoek aan het rampgebied gezegd dat het bewind van president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk is voor de afgrijselijke gevolgen van de aardbeving. ,,Ik zie dit niet los van de politiek", zei de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP). ,,In zijn beleid van twintig jaar heeft hij (Erdogan) het land niet voorbereid op een aardbeving zoals deze".
Turkije heeft volgens Kilicdaroglu een enorme ervaring met aardbevingen en die zou niet zijn gebruikt. De regeringen van Erdogan hebben een politieke in plaats van praktische houding gehad om zich voor te bereiden op een dergelijke ramp. Tal van niet-gouvernementele organisaties, lokale autoriteiten of zelfs de strijdkrachten werden niet of te laat ingeschakeld, zei de oppositieleider volgens Turkse media.
Lees ook: Kritiek op crisisbeleid Erdogan zwelt aan: ‘Graafmachines staan aan de kant’
In de anderhalve dag dat Giro555 in de lucht is, hebben de samenwerkende hulporganisaties tot nu toe 9 miljoen euro opgehaald. Dat zegt actievoorzitter Michiel Servaes.
,,In heel het land zijn mensen volop bezig met inzamelacties om Giro555 te steunen. We zien grote betrokkenheid van zoveel Nederlanders, dat is heel bijzonder om te zien", zegt Servaes, die zelf in Turkije is om te kijken hoe het geld het beste besteed kan worden. Woensdag is een nationale radio- en tv-actie voor Giro555.
De laatste keer dat Giro555 actief was, werd er 178 miljoen euro opgehaald. Dat was in maart vorig jaar voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het meeste geld dat ooit voor een dergelijke actie is opgehaald was in 2004, na de tsunami in Azië: 208 miljoen euro.
Reisorganisatie Corendon maakt voorlopig geen reclame voor reizen naar Turkije. Daarnaast stelt de Turkije-specialist een van zijn hotels open voor slachtoffers van de ramp, op verzoek van de Turkse overheid.
Ankara vangt ontheemden op in hotels in onder meer de zuidelijke badplaatsen Antalya, Alanya en Mersin. Die worden met bussen vanuit het rampgebied in het zuidoosten van Turkije opgehaald en naar onder meer het hotel van Corendon in Antalya gebracht. Corendon heeft ook zijn tweede hotel in Turkije aangeboden, in het westen, maar van dat aanbod wordt nog geen gebruikgemaakt.
Corendon, dat Turkse wortels heeft, vloog begin deze week Nederlandse reddingswerkers en noodgoederen naar Turkije. Ook heeft het bedrijf hulporganisaties aangeboden om gratis goederen te vervoeren.
Nabestaanden in de Turkse stad Kahramanmaraş bidden voordat zij overledenen gaan begraven.
© REUTERS — Kahramanmaraş, Turkije. Het eerste konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties is aangekomen in het noordwesten van Syrië. Zes vrachtwagens zijn de grensovergang bij Bab al-Hawa overgestoken. Volgens een grenswacht gaat het om een levering van onder meer tenten voor slachtoffers.
Het leven in de Syrische stad Aleppo was al zwaar, de aardbeving heeft de beproeving van de inwoners alleen maar verergerd. ,,We leven op straat, ik probeer de handen van mijn zieke moeder warm te blazen.”
© REUTERS — Inwoners Aleppo leven op straat en verwarmen zich in de vrieskou aan een vuurtje.