1. 18/08/2022

Opnieuw dubbel Europees goud Noorse atleet Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen heeft voor de tweede keer op rij dubbel goud veroverd op de Europese kampioenschappen atletiek. Het pas 21-jarige hardloopfenomeen uit Noorwegen veroverde in München na de titel op de 5000 meter ook die op de 1500 meter. Hij deed datzelfde drie jaar geleden op 18-jarige leeftijd op de EK in Berlijn.

Ingebrigtsen won in München de finale van de 1500 meter op magistrale wijze. Hij nam na 200 meter al de koppositie in en stond deze tot aan de finish niet meer af. Hij won bovendien in een kampioenschapsrecord van 3.32,76. De Brit Jake Hayward rende naar het zilver in 3.34,44 en de Spanjaard Mario Gárcia behaalde het brons in 3.34,88.

Op de WK vorige maand in Eugene miste Ingebrigtsen nipt de dubbel. Hij veroverde het goud op de 5000 meter, maar moest op de 1500 meter genoegen nemen met zilver achter wereldkampioen Jake Wightman.

2. 18/08/2022

Koster knap vierde op 5000 meter

Maureen Koster heeft een knappe vierde plaats behaald op de 5000 meter bij de EK in München. De 30-jarige atlete rukte in het tweede deel van de finale in het Olympiastadion steeds verder op naar voren en finishte in 15.03,29. Een medaille was te hoog gegrepen.

Het goud was voor de Duitse Konstanze Klosterhalfen, die in de slotfase de Turkse favoriete Yasemin Can passeerde en tot grote vreugde van het thuispubliek naar de titel rende in 14.50,47. Voor Can, die eerder dit toernooi wel de beste was op de 10.000 meter, restte het zilver. Ze kwam in 14.56,91 over de finish. De bronzen medaille ging naar de Brits Eilish McColgan, die 14.59,34 noteerde.

Klosterhalfen is de opvolger van Sifan Hassan, die drie jaar geleden op de EK in Berlijn de Europese titel veroverde. De Nederlandse tweevoudig olympisch kampioene ontbrak op de EK.

Diane van Es, de tweede Nederlandse in de finale, arriveerde in een tijd van 15.26,44 als dertiende.

Koster reageerde bij de NOS uitgelaten op haar vierde plaats. ,,Ik voelde me zo goed. Eindelijk is er de supervorm op een belangrijk toernooi. Ik ben heel blij met hoe ik heb gelopen. Het was de dood of de gladiolen, maar ik moest risico nemen en ervoor gaan", zei de 30-jarige atlete uit Boskoop, die vorig maand niet de finale van de 5000 meter op de WK in Eugene wist te halen.

Koster wist op de EK indoor van 2015 brons te behalen op de 3000 meter en werd een jaar later vierde op de 3000 meter bij de WK indoor, maar een echte doorbraak outdoor kwam er niet. Vorig jaar wist ze zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio en raakte ze gedemotiveerd. Ze dacht zelfs aan stoppen, maar na een lange vakantie begon het toch weer te kriebelen. Ze sloot zich aan bij de trainingsgroep van oud-bondscoach Grete Koens en leefde op. ,,Ik ben blij dat ik ben doorgegaan", zei ze.

Instanews image
    © ANP — Maureen Koster (m) en Diane van Es (r).
  3. 18/08/2022

Klaver over 'oude liefde'

Lieke Klaver gaf bij de NOS aan te hebben genoten van haar optreden op de 200 meter, waar ze overtuigend de finale bereikte. ,,De 200 meter is toch heel anders sprinten dan de 400 meter, maar wel heel leuk. Ik ga morgen genieten in een finale van mijn oude liefde", zei Klaver. De EK-finale in München is morgen.

,,Ik ken ook al die meiden niet in het veld, op Dina Asher-Smith na dan. Dat komt omdat ik voor deze kampioenschappen vooral had gefocust op de 400 meter. Mijn coach zal me wel verslag uitbrengen over mijn concurrenten in de finale."

© ANP — Lieke Klaver.
  4. 18/08/2022

Lieke Klaver sprint naar finale 200 meter

Lieke Klaver heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter bij de EK in München. In een uitverkocht Olympiastadion sprintte ze in haar heat van de halve finales naar de tweede plaats in 22,92. Alleen regerend Europees kampioene Dina Asher-Smith was sneller. De Britse won de race in 22,53. De finale is morgen.

Klaver liep woensdag nog de finale van de 400 meter. Ze eindigde daarin ietwat teleurstellend als zesde achter de ongenaakbare winnares Femke Bol.

Jamile Samuel, op de EK van 2018 nog goed voor brons, wist de finale van de 200 meter niet te bereiken. De ervaren atlete uit Amsterdam eindigde als derde in haar heat in 23,13, terwijl de eerste twee zich rechtstreeks plaatsten voor de finale. Ook met haar tijd dwong ze geen finaleplek af.

Taymir Burnet sprintte bij de mannen niet hard genoeg op de 200 meter om de finale te halen. De 29-jarige atleet werd vijfde in zijn serie in 20,44. Dat was wel zijn beste tijd van dit seizoen.

De EK liep uit op een sof voor hoogspringer Douwe Amels. De negenvoudig Nederlands kampioen miste in de finale drie keer de aanvangshoogte van 2,18. ,,Slechter kan niet en dat doet pijn", meldde de aangeslagen Fries bij de NOS. ,,Het had wel een beetje te maken met de omstandigheden. In de regen is 2,18 best een pittige aanvangshoogte en bovendien hadden we een uur vertraging door het slechte weer."

5. 18/08/2022

Beachvolleybalsters Stam en Schoon door naar kwartfinales

Katja Stam en Raïsa Schoon hebben bij de Europese kampioenschappen beachvolleybal de kwartfinales bereikt. Het als vijfde geplaatste Nederlandse duo was in drie sets te sterk voor de Oekraïense tweeling Inna en Irinia Machno: 21-15 19-21 15-9.

De wedstrijd in München werd
    in de tweede set tijdelijk gestaakt vanwege noodweer. Stam en Schoon zagen de setwinst daarna gaan naar Machno en Machno. In de derde set maakten de Oranje-vrouwen alsnog het verschil.

In de kwartfinales nemen Stam en Schoon het vrijdag op tegen het Zwitserse koppel Anouk Vergé-Dépré en Menia Bentele.