De door de Russen bezette kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne is compleet losgekoppeld van het stroomnet. Volgens het Russische staatspersbureau RIA werden de beveiligingssystemen van de kerncentrale geactiveerd na een stroomstoring in de buurt.
Volgens de Oekraïense exploitant Energoatom werd de laatste hoogspanningslijn die de kerncentrale met het Oekraïense net verbond door brand beschadigd. De twee overgebleven reactorblokken (van de in totaal zes) zijn daarom veiligheidshalve van het stroomnet gehaald. Het is de eerste keer dat de centrale is losgekoppeld maar er wordt hard gewerkt om de twee reactoren weer op het net aan te sluiten, aldus de exploitant.
Eerder werden stroomstoringen gemeld in grote delen van de door Russische troepen gecontroleerde regio's Zaporizja en Cherson. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het Oekraïense leger heeft geschoten op de grootste kerncentrale van Europa. Beide partijen hebben elkaar er herhaaldelijk van beschuldigd het gebied rond de kerncentrale te hebben beschoten. De kerncentrale is bezet door Russische troepen, maar wordt nog steeds geëxploiteerd door Oekraïense technici.
De kerncentrale van Zaporizja is sinds maart in handen van Rusland. De grootste kerncentrale van Europa ligt op de zuidelijke oever van de rivier Dnjepr. De noordelijke oever is in Oekraïense handen. Internationale organisaties dringen er op aan het complex vrij te maken van militairen om het gevaar van een kernramp te verkleinen.
Het Russische leger wordt met 137.000 militairen uitgebreid tot ruim 1,15 miljoen. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat bevolen, melden Russische staatsmedia. Het besluit komt een half jaar na de Russische invasie in buurland Oekraïne en nu de Russen aanzienlijke verliezen lijden, volgens westerse inlichtingendiensten.
De uitbreiding moet volgend jaar beginnen. Het totale aantal mensen dat voor het leger werkt, stijgt tot ruim 2 miljoen. Bijna vijf jaar geleden was de omvang nog vastgelegd op 1,9 miljoen.
Uiterst omstreden clustermunitie heeft in Oekraïne al honderden doden veroorzaakt. Volgens een internationale groep waarnemers zette Rusland honderden keren clusterbommen in, Oekraïne drie keer. Sinds de Russische invasie eind februari kwamen daarbij tot eind juni zeker 215 mensen om het leven, bijna vijfhonderd raakten gewond.
Bij clustermunitie gaat het om een bom die als een soort container gevuld is met mini-explosieven en willekeurig slachtoffers maakt. Een deel komt als blindganger in de grond terecht en doodt en verwondt jaren later nog mensen. De allermeeste slachtoffers zijn burgers.
Bij de groep waarnemers gaat om een coalitie van niet-overheidsorganisaties die toezicht houdt op de naleving van het internationaal verdrag uit 2008 tegen clustermunitie, dat echter niet is ondertekend door Rusland en Oekraïne. Volgens de coalitie zijn voor zover bekend dit jaar alleen in Oekraïne clusterbommen gebruikt.
Rusland heeft de raketaanval op een treinstation in Oekraïne bevestigd. Volgens het ministerie van Defensie in Moskou werden ruim tweehonderd Oekraïense militairen gedood. Ook zou militair materieel zijn vernietigd bij de Iskander-raketaanval, melden Russische staatsmedia.
Een Russische raketaanval op een treinstation in Oekraïne heeft aan 25 mensen het leven gekost, 31 personen raakten gewond. Dat maakten de Oekraïense autoriteiten bekend na afloop van de zoek- en reddingsoperatie. Een passagierstrein werd geraakt. Onder de doden zijn twee kinderen. Meerdere mensen zouden in een auto zijn verbrand.
De Russen bestookten volgens Kiev het treinstation van Chaplyne in de centrale regio Dnipropetrovsk woensdag op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag, precies een half jaar na de Russische invasie in het land. De Oekraïense president Volodimir Zelenski maakte de aanval bekend toen hij per videoverbinding de VN-Veiligheidsraad toesprak.
De Verenigde Staten en de Europese Unie veroordeelden de aanval op burgers.
Er zijn geen 15, maar 22 doden gevallen bij het bombardement op een treinstation bij Chaplyne in de centrale regio Dnipropetrovsk. Dat laat president Zelenski woensdagavond weten. Onder hen vijf mensen die zijn verbrand in een auto en een kind van 11 jaar van wie het huis werd verwoest door een raket, zei Zelenski in zijn dagelijkse videotoespraak.
Oekraïne viert vandaag onafhankelijkheidsdag om te gedenken dat het land zich in 1991 afscheidde van de Sovjet-Unie, maar feestelijkheden zijn afgelast uit vrees voor Russische beschietingen. Zelenski had deze week gewaarschuwd dat Rusland de dag mogelijk zou aangrijpen voor een grootscheepse aanval op Oekraïense steden.
In meerdere delen van het land loeiden de sirenes om te waarschuwen voor inkomende raketten, aldus de Oekraïense legerstaf.
© Reuters — Een vader rouwt om zijn 11-jarige zoon die in Chaplyne is omgekomen bij het bombardement. Een militaire parade om onafhankelijkheidsdag te vieren, was er in Oekraïne woensdag niet bij. Maar een alternatief was er wel: een Russische roestparade. In een rij van zo'n anderhalve kilometer stonden in hoofdstad Kiev zwartgeblakerde tanks en verroeste raketwerpers opgesteld. ,,De agressor droomde ervan om Kiev binnen drie dagen te veroveren en een parade in onze hoofdstad te houden”, sprak de Oekraïense minister van Defensie. ,,Voilà: hier staat tonnen aan schroot.'' Bekijks trok de vergane glorie zeker.
© Anadolu Agency via Getty Images — Een Oekraïens jongetje poseert bij een vernielde Russische tank in Kiev. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, heeft op Twitter foto's gedeeld van het treinstation in Chaplyne dat werd geraakt door Russische raketten. Kuleba omschrijft Rusland als een 'terroristisch' land dat 'gestopt moet worden voor het nog meer mensen ombrengt, in Oekraïne en daarbuiten'
De Europese gasprijs is vandaag weer flink gestegen en is zelfs tijdelijk voorbij de 300 euro per megawattuur gekomen. Dat is de hoogste prijs in maanden. Op de gasmarkt leven veel zorgen dat Rusland na nieuw onderhoud aan de Nord Stream-pijplijn met Duitsland de gaskraan niet meer open zal zetten.
Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam sloot de prijs woensdag uiteindelijk op 292,15 euro. Dat is het hoogste slotniveau ooit. Gazprom kondigde vorige week aan dat de Nord Stream-pijplijn eind deze maand weer drie dagen dichtgaat. Volgens het Russische staatsgasbedrijf is dat nodig vanwege onderhoud.
Bij een Russische raketaanval op een treinstation in de centrale regio Dnipropetrovsk zijn, volgens president Zelenski, 15 doden en vijftig gewonden gevallen. Zelenski sprak de VN-Veiligheidsraad toe via een videoverbinding, nadat Rusland tevergeefs had geprobeerd te voorkomen dat hij het machtige orgaan zou toespreken.
Zelenski had deze week gewaarschuwd dat Rusland onafhankelijkheidsdag, dat niet wordt gevierd uit angst voor Russische beschietingen, mogelijk zou aangrijpen voor een grootscheepse aanval op Oekraïense steden. ,,Dit is ons leven elke dag. Zo bereidt Rusland zich voor op deze VN-sessie", aldus Zelenski.
De Veiligheidsraad spreekt vooral over de door Russen bezette kerncentrale Zaporizja, waar internationaal veel zorgen over bestaan. Zelenski betoogde dat Rusland 'onvoorwaardelijk moet stoppen met nucleaire chantage' en zich 'volledig moet terugtrekken' uit de centrale nu het risico bestaat dat er nucleaire straling vrijkomt.
VN-topman Guterres riep opnieuw op tot een internationale expertmissie, waarvoor ondanks officiële steun van de strijdende partijen nog steeds geen groen licht is. ,,De waarschuwingslichten knipperen." De secretaris-generaal ziet geen tekenen dat de oorlog snel zal eindigen. ,,Vandaag markeert een trieste en tragische mijlpaal.''
Normaal gesproken trekt op 24 augustus een grote militaire parade door de straten van Kiev om te vieren dat Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Dit jaar zijn het vooral Russische tanks die opvallen in het centrum van de hoofdstad.
In verschillende steden in Europa en elders in de wereld is vandaag stilgestaan bij de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Alleen in Oekraïne zelf bleef het rustig. Grote festiviteiten waren verboden uit angst doelwit te worden van een Russische aanval.De Russen hebben twee werknemers van de bezette Oekraïense kerncentrale Zaporizja gearresteerd omdat ze informatie doorgaven aan de Oekraïense autoriteiten. Hun 'illegale acties' bedreigden de veiligheid, stellen de Russische Nationale Garde en een Russische functionaris in de regio.
Daarnaast is een derde persoon opgepakt die de toegangsprocedures had geschonden en samenwerkte met het Oekraïense leger. De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, werd vrij snel na de Russische invasie ingenomen door Russische troepen. Het Oekraïense personeel bleef gehandhaafd, maar kwam wel onder Russisch toezicht.
Sinds de verovering staat het complex aan de rivier Dnjepr in de buurt van de frontlinie. Het is de afgelopen weken herhaaldelijk onder vuur genomen, waardoor de vrees voor een nucleaire ramp is toegenomen. Rusland en Oekraïne verwijten elkaar het complex te beschieten.
De Belarussische president Loekasjenko deelde vandaag een bericht waarin hij het Oekraïense volk onder meer 'vredige lucht, tolerantie, moed en kracht' toewenst. Ook zei hij dat 'de tegenstellingen van vandaag' de 'goede banden' tussen de buurlanden niet kunnen vernietigen. Het is vandaag onafhankelijkheidsdag in Oekraïne.
Oekraïne verwerpt de 'cynische' felicitatie van Loekasjenko. Presidentieel adviseur Michailo Podoljak wijst op de rol die Belarus heeft gespeeld in de Russische invasie van Oekraïne en bekritiseert de gelukswens zwaar op Twitter. ,Loekasjenko gelooft echt dat de wereld zijn deelname aan de misdaden tegen Oekraïne niet opmerkt.''
Hij omschrijft Loekasjenko's boodschap als 'met bloed doordrenkte clownerie' en stelt dat deze gevolgen zal hebben. Na de Russische inval werd Oekraïne van diverse kanten aangevallen, waaronder ook uit Belarus. Loekasjenko had Rusland in de aanloop toestemming gegeven om troepen naar de Oekraïense grens in Belarus te sturen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag opnieuw zijn steun aan Oekraïne uitgesproken. Naast een felicitatie stelt hij dat deze dag niet alleen viering van het verleden is, maar ook bevestigt dat 'Oekraïne met trots een soevereine en onafhankelijke natie blijft en zal blijven'.
De president meldt via een verklaring dat Oekraïners de wereld inspireren met hun 'buitengewone moed en toewijding aan vrijheid'. De Russische invasie in het land duurt op de dag van de onafhankelijkheid precies een half jaar. Volgens Biden hebben Oekraïners de afgelopen periode bewezen 'resoluut en sterk' tegenover Rusland te staan.
Biden erkent dat de feestdag, waarop de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991 wordt gevierd, dit jaar 'bitterzoet' is vanwege de duizenden doden die tijdens de oorlog zijn gevallen en de miljoenen mensen die vanwege het geweld zijn gevlucht. ,,Maar zes maanden van meedogenloze aanvallen hebben de trots van de Oekraïners op zichzelf, hun land en de onafhankelijkheid alleen maar versterkt."
Om Oekraïne te helpen in de strijd voor soevereiniteit, sturen de Verenigde Staten opnieuw wapenhulp. Dit pakket ter waarde van 2,98 miljard dollar (3 miljard euro) is het grootste dat Oekraïne van de Amerikanen ontvangt sinds het begin van de oorlog. Biden heeft de steun woensdag in zijn verklaring officieel aangekondigd, nadat regeringsfunctionarissen het nieuws eerder al hadden gemeld.
Een paar honderd mensen hebben woensdagmiddag in Den Haag gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne. Via een livestream werd gelijktijdig met andere demonstranten wereldwijd het Oekraïense volkslied gezongen. Volgens de woordvoerster van de demonstratie, Uliana Bun, werd in 75 landen op hetzelfde moment gezongen.
Ook hielden de demonstranten een minuut stilte voor de soldaten die gesneuveld of gevangengenomen zijn in de zes maanden die de oorlog nu duurt. ,,Wij bedanken de Oekraïense soldaten dat wij hier vandaag veilig in het zonnetje kunnen staan. Zonder het risico te lopen dat een raket ons raakt", sprak de Oekraïense Bun de aanwezigen toe.
Het is precies een half jaar geleden dat Rusland het land binnenviel. Sindsdien is het oorlog in Oekraïne en zijn miljoenen inwoners gevlucht. Woensdag viert Oekraïne tevens Onafhankelijkheidsdag, om stil te staan bij de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991. "Maar dit is niet het juiste moment voor een viering", zei Bun tegen de veelal in de nationale kleuren blauw-geel geklede toehoorders.
De aanwezigen vormden ook nog een menselijke ketting, in navolging van het internationale initiatief #TheFreeWorldGathering. De demonstratie is georganiseerd door Stichting Oekraïners in Nederland en wordt eveneens in Rotterdam en Amsterdam gehouden.
Bij de Hofvijver in Den Haag, naast het Binnenhof, zijn twaalf vlaggen van Oekraïne en de Nederlandse vlag opgehangen. Het is een steunbetuiging aan het land dat woensdag 31 jaar onafhankelijkheid viert en precies een half jaar geleden werd binnengevallen door buurland Rusland. Ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) onthulden de vlaggen woensdag, samen met de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko.
Het Russische offensief in Oekraïne verloopt zo traag, omdat de Russische strijdkrachten voorzichtig te werk moeten gaan volgens defensieminister Sergej Sjojgoe. Ze moeten volgens hem zorgvuldig te werk gaan om burgerslachtoffers te vermijden en nauwgezet militaire doelen uitzoeken om aan te vallen. Dat zou moeilijk zijn, omdat Oekraïense strijdkrachten stellingen verdedigen in onder meer woonwijken, ziekenhuizen, scholen en kleuterscholen, berichtte persbureau RIA Novosti.
De Russische aanval begon een half jaar geleden en het leger liep het zuidoosten van Oekraïne tussen het schiereiland de Krim en de benedenloop van de rivier de Dnjepr snel onder de voet, maar daarna is de frontlijn, vaak de Dnjepr, nauwelijks verschoven. Oostelijker lijkt de opmars al vanaf het begin van de invasie slechts stapvoets voortgang te maken. De frontlijn loopt er ook voor een groot deel langs rivieren.
Het Kremlin heeft herhaaldelijk betoogd dat het Oekraïne is binnengevallen om de militaire infrastructuur te vernietigen en om oostelijke regio's te bevrijden waar al in 2014 een opstand was uitgebroken. Tal van militaire vliegvelden en wapenopslagplaatsen zijn met raketten bestookt. En volgens Sjojgoe's ministerie zijn er in bijna een half jaar strijd in Oekraïne veel zware wapens vernietigd. Het zou gaan om meer dan 4375 tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen, bijna 270 vliegtuigen, 150 helikopters, bijna 1800 drones, 370 luchtafweerraketsystemen, meer dan 800 gevechtsvoertuigen met meervoudige raketsystemen en 3335 kanonnen, veldartillerie en mortieren.
Minister Kajsa Ollongren (Defensie) staat positief tegenover het voorstel van EU-buitenlandchef Josep Borrell om op grote schaal Oekraïense militairen te trainen in naburige landen. De plannen worden volgende week maandag besproken door de defensieministers van de lidstaten. Over een mogelijke Nederlandse bijdrage zegt Ollongren dat ,,we altijd kunnen kijken waar we een bijdrage aan kunnen leveren".
Borrell denkt dat zo'n grootschalige trainingsmissie nodig is, aangezien de oorlog in Oekraïne voorlopig voort lijkt te duren. Tot nu toe leverden westerse bondgenoten van het land voornamelijk wapens en militaire informatie sinds Rusland het land in februari binnenviel. Het Verenigd Koninkrijk is al bezig Oekraïense militairen te trainen. Daar werken Nederlandse trainers ook aan mee. Veel Oekraïners die zijn gemobiliseerd, zijn nog onvoldoende militair getraind.
,,Ik sta heel positief tegenover het voorstel en ben benieuwd hoe we het kunnen uitwerken en hoop ook dat we snel concreet kunnen worden", zegt minister Ollongren over het voorstel van Borrell.
Westerse bondgenoten leren Oekraïners al langer om te gaan met de door hen geleverde wapens. Zo hebben Duitsland en Nederland Oekraïense militairen geleerd hoe ze kunnen omgaan met de pantserhouwitsers die ze hebben gestuurd.
Op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag heeft president Volodimir Zelenski gezworen dat zijn land de Russische invasie, die precies een half jaar geleden begon, 'tot het einde' zal bestrijden. Oekraïne zal geen concessie doen en geen compromis sluiten met 'terroristen' om delen van het land af te staan, zei de leider in een emotionele videotoespraak op de nationale feestdag.
,,Het maakt ons niet uit welk leger je hebt, we geven alleen om ons land. We zullen ervoor vechten tot het einde'', zei Zelenski. ,,Wat voor ons het einde van de oorlog is? Vroeger zeiden we: vrede. Nu zeggen we: overwinning.''
In Oekraïne wordt vandaag de onafhankelijkheidsdag gevierd om te gedenken dat het land zich in 1991 afscheidde van de Sovjet-Unie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski denkt dat Moskou de dag zal aangrijpen om een grote aanval op Oekraïense steden uit te voeren.
Veel feestelijkheden in het land zijn afgelast vanwege de verhoogde dreiging van Russische raketten. In Charkov is de avondklok uitgebreid en in Mikolajiv moeten mensen zoveel mogelijk thuiswerken. Ook in Kiev zijn alle grote publieke evenementen en bijeenkomsten afgeblazen om het risico op burgerdoden te verkleinen. De hoofdstad ligt ver van de frontlinie en wordt de laatste maanden nauwelijks onder vuur genomen, maar toch denkt het Oekraïense leger dat er vandaag kans op luchtaanvallen bestaat.
Een andere mogelijkheid die Zelenski noemde is dat Rusland juist op deze dag een proces zal openen tegen Oekraïense militairen die krijgsgevangen zijn gemaakt. Het zou gaan om een publiek proces tegen soldaten die hebben gevochten in Marioepol. Volgens Zelenski is dit 'om ons te vernederen'. De president liet weten dat hij alle mogelijke scenario's heeft besproken met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Het Rode Kruis zegt zijn humanitaire hulp in Oekraïne en in de omringende landen verder te moeten opschalen. De vraag om hulp blijft, ook zes maanden na de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, nog altijd toenemen, stelt de organisatie.
Het Rode Kruis ziet de huidige fase binnen een van zijn grootste hulpoperaties wereldwijd als een 'kritiek breekpunt'. Francesco Rocca, voorzitter van het Internationale Rode Kruis (IFRC), benadrukt dat in Oekraïne intussen vele miljoenen mensen enorm lijden. ,,Dit conflict heeft een domino-effect: steeds meer mensen zijn in nood', zegt hij. ,,Naarmate het conflict voortduurt, zien we bijvoorbeeld dat de voedsel- en brandstofprijzen stijgen met een voedselcrisis tot gevolg. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op, maar we kunnen dit niet alleen.'' Ook het koudere weer in de komende maanden zal de vraag om hulp waarschijnlijk extra vergroten.
Ruim 6,6 miljoen mensen raakten de afgelopen maanden ontheemd door de oorlog, stelt het Rode Kruis. Meer dan 17,7 miljoen mensen hebben behoefte aan hulp. Als reactie zijn meer dan 100.000 lokale Rode Kruis-vrijwilligers en medewerkers gemobiliseerd in Oekraïne en in aangrenzende landen als Polen, Slowakije en Hongarije. Nederland vangt op dit moment ruim 63.000 Oekraïners op.
© AP — Een medewerker van het Rode Kruis neemt de bloeddruk op van een vrouw in Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne Stichting Oekraïners in Nederland demonstreert vandaag in verschillende grote steden om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne. Het is precies een half jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.
Sindsdien is het oorlog in Oekraïne en zijn miljoenen inwoners gevlucht. Woensdag viert Oekraïne tevens onafhankelijkheidsdag, om stil te staan bij de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991.
Stichting Oekraïners in Nederland heeft voor woensdagmiddag en -avond demonstraties in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam aangekondigd. De organisatie laat weten dat demonstranten een menselijke ketting zullen vormen, in navolging van het internationale initiatief #TheFreeWorldGathering.
Hoeveel mensen bij de demonstraties aanwezig zullen zijn, durft een woordvoerster van de stichting niet te zeggen.
De Russische politicus en voormalig burgemeester van Jekaterinenburg Jevgeni Rojzman is gearresteerd, meldt het Russische persbureau TASS woensdagochtend. Rojzman, die al jaren bekendstaat om zijn kritiek op de Russische regering, en meer recent ook op de oorlog in Oekraïne, wordt volgens TASS verdacht van 'het in diskrediet brengen van het Russische leger'.
Rojzman was één van de critici van het Kremlin die in 2013 via verkiezingsoverwinningen Russische burgemeestersposten wisten te bemachtigen. Dat gebeurde na een reeks grote demonstraties in het jaar ervoor. Hij zou tot 2018 burgemeester blijven van de vierde stad van Rusland. Dat jaar stapte hij echter op uit protest tegen de afschaffing van de directe burgemeestersverkiezingen in Jekaterinenburg.
In mei dit jaar werd Rojzman ook al aangehouden en negen dagen opgesloten, omdat hij op sociale media zijn volgers had opgeroepen de straat op te gaan en te demonstreren voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalni.
Een half jaar na de Russische invasie in Oekraïne zijn er in België ruim duizend Oekraïense kinderen zonder ouders aanwezig. Dat melden de Belgische media Knack, De Standaard en VRT NWS.
In totaal zijn er in het land 1.043 niet-begeleide minderjarigen uit Oekraïne in België geregisteerd. Van de 1.043 kinderen zijn er 111 jonger dan tien jaar, zegt woordvoerster Sharon Beavis van de Federale Overheidsdienst Justitie. Het aantal nieuwe aanmeldingen neemt af, aldus Beavis.
115 van de meer dan duizend niet-begeleide kinderen hebben inmiddels een voogd toegewezen gekregen. Er is ook een deel dat wordt opgevangen bij kennisen of familieleden.
Ondanks de oorlog is de Oekraïense voetbalcompetitie dinsdag van start gegaan. Sjachtar Donetsk, de ploeg die afgelopen seizoen bovenaan stond toen de competitie na de Russische militaire inval werd afgebroken, begon in Kiev met een gelijkspel tegen Metalist 1925 Charkov (0-0).
De competitie in Oekraïne stond eind februari op het punt om na een winterstop van twee maanden hervat te worden toen de oorlog uitbrak. De clubs besloten later dat de competitie ook niet meer uitgespeeld zou worden. Dinsdag begon het seizoen 2022-2023, al kunnen heel wat clubs niet in hun eigen stadion spelen. Zo wijkt Sjachtar Donetsk, dat al jaren niet op de thuisbasis in het oosten van Oekraïne kan spelen, voor thuiswedstrijden voorlopig uit naar het Olympisch Stadion in hoofdstad Kiev.
Voor de aftrap, die werd verricht door een militair die in de oorlog gewond was geraakt, werd het volkslied gezongen. De spelers van beide clubs kwamen het veld op met de Oekraïense vlag om hun schouders. De start van de competitie gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo worden de wedstrijden in de lege stadions, waar geen publiek mag komen, meteen onderbroken als het luchtalarm afgaat. De spelers en trainers moeten dan een nabijgelegen schuilkelder in. President Volodimir Zelenski hoopt dat de voetbalwedstrijden zijn volk wat afleiding geven.
© ANP / EPA / Roman Pilipey — De spelers van Sjachtar Donetsk en Metalist 1925 Charkov gezamenlijk voorafgaand aan hun wedstrijd bij de start van de voetbalcompetitie in Oekraïne. De Verenigde Staten sturen een nieuw pakket met wapentuig naar Oekraïne. Met een geschatte waarde van circa 3 miljard dollar, ruim 3 miljard euro, wordt het het grootste pakket sinds Rusland Oekraïne 24 februari is binnengevallen. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft dit bevestigd. Aangenomen wordt dat Washington het morgen op de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne officieel bekendmaakt.
Oekraïne werd 24 augustus 1991 onafhankelijk door de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De betrekkingen tussen Moskou en Kiev waren lange tijd goed maar het afzetten in 2014 van een pro-Russische president in Kiev leidde in vooral op Rusland gerichte Oekraïense regio's tot een opstand en sindsdien zijn de twee op voet van oorlog. Rusland viel zes maanden geleden Oekraïne binnen. De strijd spitst zich toe op het oosten en zuiden, waar het front momenteel weinig in beweging is.
Duitsland gaat wapens ter waarde van meer dan 500 miljoen euro aan Oekraïne leveren. Op een internationale digitale top over het Oekraïense schiereiland de Krim zei bondskanselier Olaf Scholz volgens deelnemers dat het gaat om drie extra luchtverdedigingssystemen, een dozijn gepantserde bergingsvoertuigen, twintig raketwerpers, precisiemunitie en antidronesystemen.
De wapens worden volgend jaar geleverd, maar sommige mogelijk eerder. Een Duitse parlementscommissie moet de leveringen nog goedkeuren. Duitsland kreeg eerder kritiek uit Oekraïne omdat het terughoudend was met het sturen van zware wapens, maar die geluiden zijn verstomd na het sturen van pantserhouwitsers, raketlanceersystemen en ander zwaar geschut. ,,De internationale gemeenschap zal Ruslands illegale, imperialistische annexatie van Oekraïens grondgebied nooit accepteren", aldus Scholz.
President Volodimir Zelenski benadrukte nog maar eens dat de Krim bij Oekraïne hoort en zijn land op enig moment weer controle krijgt over het schiereiland. ,,Voor Oekraïne is de Krim een deel van ons volk, een deel van onze samenleving."
© REUTERS — De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Een eerste trein met mais uit Oekraïne is in de Duitse havenstad Rostock gearriveerd. De treinreis geldt als een test volgens de chef van de Rostock Grain Terminal waar de mais wordt opgeslagen. Hij zei dat er nog vier treinen komen.
De trein is 450 meter lang en bestaat onder meer uit 21 goederenwagens. De oorlog in Oekraïne heeft de gebruikelijke export van dat land per boot over de Zwarte Zee maandenlang onmogelijk gemaakt. Een internationale 'graandeal' die eind juli door Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN is gesloten, heeft de uitvoer van voedselproducten uit drie Oekraïense havens weer mogelijk gemaakt, maar het land zit nog steeds met grote voorraden van vooral graan die al geëxporteerd hadden moeten worden.
Oekraïne wil nu ook per trein die producten exporteren naar havens aan de Oostzee. De prijs van die producten stijgt hiermee wel omdat de uitvoer met grote schepen over de Zwarte Zee goedkoper is.
© REUTERS Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Duitsland bijna één miljoen vluchtelingen uit het land geregistreerd. Een deel van hen is inmiddels doorgereisd naar andere landen of teruggekeerd naar huis.
Uit cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat van de 967.546 vluchtelingen ongeveer 97 procent de Oekraïense nationaliteit heeft. Van de groep is 36 procent minderjarig, in de basisschoolleeftijd.Van de volwassenen is 74 procent vrouw. Van alle vluchtelingen is 8 procent ouder dan 64 jaar. De federale politie schat dat momenteel dagelijks zo'n zevenhonderd vluchtelingen uit Oekraïne Duitsland binnenkomen.
Honderden mensen hebben in Moskou de rouwplechtigheid voor Darja Doegina bijgewoond. De 29-jarige Doegina, dochter van de invloedrijke ideoloog en Poetin-adviseur Aleksandr Doegin, kwam om bij een bomaanslag die volgens de Russen is gepleegd door de Oekraïense geheime dienst
De rouwenden kwamen bijeen in een ruimte van het Ostankino-tv-centrum, waar een portret van Doegina werd getoond boven haar open kist. Aleksandr Doegin en zijn vrouw, beiden in het zwart gekleed, zaten naast de kist van hun dochter. ,,Ze stierf voor de mensen, voor Rusland, aan het front. Het front, het is hier", zei Doegin.© AFP — Aleksandr Doegin bij de kist van zijn dochter Darja, tijdens een rouwplechtigheid in Moskou. De Russische gouverneur van Sebastopol, op de Krim, roept op om alle schuilkelders in de stad in gereedheid te brengen. Mikhail Razvozhayev deed dat na diverse aanvallen op de havenstad, het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot.
Razvozhayev kreeg al heel wat vragen van inwoners waar de schuilkelders zijn en hoe ze eraan toe zijn. Dit weekend voerde hij zelf een inspectie uit en deelde beelden daarvan op sociale media. Daarop zijn onder meer gasmaskers en stapelbedden te zien.
,,Ik heb opdracht gegeven om overal wegwijzers naar de schuilkelders aan te brengen”, meldde hij gisteren. ,,Aan de schuilkelders komen ook borden met telefoonnummers en de nummers van appartementen waar de sleutels zich bevinden.''
De gouverneur liet via speciaal Telegramkanaal nog weten dat had opdracht heeft gegeven om de toestand van alle kelders van appartementsgebouwen in de stad te checken en ze indien mogelijk te gebruiken als schuilkelder.
Razvozhayev benadrukt dat de stad een betrouwbaar luchtafweersysteem heeft. Hij riep de bevolking op om snel foto’s en video’s te posten als als ze een drone of iets verdachts zien. De Russische geheime dienst FSB zal het kanaal monitoren.© REUTERS — Gouverneur Razvozhayev heeft zelf de schuilkelders in Sebastopol gecheckt. De Poolse president Andrzej Duda is in Oekraïne om verdere steun in de oorlog tegen Rusland te bespreken. Polen ontpopte zich sinds de Russische invasie van een half jaar geleden tot een van de trouwste bondgenoten van het aangevallen buurland.
Warschau zal nieuwe militaire hulp aanbieden, is al bekendgemaakt. Polen wil Kiev ook helpen met de verdediging in 'economische, humanitaire en politieke zin', aldus een woordvoerder.
Na een ontmoeting van Duda met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski volgt een internationale online-conferentie over de toekomst van de Krim, het schiereiland in de Zwarte Zee dat Rusland in 2014 op Oekraïne heeft veroverd. Het is de tweede Krim-top waarmee Oekraïne internationale steun wil vergaren voor teruggave van het schiereiland.
De voetbalcompetitie van Oekraïne gaat vandaag weer van start, ondanks de treurige situatie in het land. De Nederlandse trainers Patrick van Leeuwen en Raymond Atteveld vragen zich af: ,,Wat als tijdens de wedstrijd vier keer het luchtalarm afgaat?''
De Europese gasprijs is iets gedaald, nadat hij een dag eerder hard omhoog was gegaan. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs werd de fossiele brandstof in de openingsminuten nog wel duurder, maar daarna kwam er verlichting. Even na 11.00 uur stond de gasprijs zo'n 1,5 procent lager.
Gisteren steeg de Europese gasprijs al zo'n 12 procent. Die stijging werd veroorzaakt door de aankondiging van Gazprom dat de Nord Stream-pijplijn tussen Rusland en Duitsland eind deze maand drie dagen dicht gaat. Volgens het Russische staatsgasbedrijf is dat nodig vanwege onderhoud.
Het nieuws voedde echter de angst dat Gazprom de sluiting aan zal grijpen om de gastoevoer naar Duitsland nog verder af te knijpen. Eerder deze zomer ging Nord Stream tien dagen dicht. Toen de gasstroom hersteld was kreeg Duitsland minder gas dan voor de sluiting. Gazprom heeft de leveringen verlaagd tot een vijfde van de normale capaciteit.
© AFP — De Nord Stream-pijplijn tussen Rusland en Duitsland gaat eind deze maand drie dagen dicht. Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïense overheidsgebouwen en burgerlijke infrastructuur de komende tijd zwaarder onder vuur zal nemen.
De Amerikaanse ambassade in Kiev heeft een waarschuwing uit laten gaan waarin het stelt aanwijzingen te hebben dat Rusland de focus de komende dagen zal verleggen op het beschieten van doelwitten waar zich veel burgers kunnen bevinden.
De ambassade waarschuwt Amerikaanse burgers het land zo snel mogelijk te verlaten.
Met de Oekraïense onafhankelijkheidsdag in zicht, zet Oekraïne zich schrap voor verhevigde Russische aanvallen. Op deze dag (op 24 augustus) viert Oekraïne dat het in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.
Kiev verwacht niet dat Poetin het land een groot feest zal gunnen. Uit angst voor Russische raketaanvallen zijn bijeenkomsten voor morgen geschrapt.
Naar schatting is een op de tien scholen in Oekraïne beschadigd of vernield. Dat stelt Unicef.
In het afgelopen half jaar zijn volgens UNICEF minstens 972 kinderen gedood of gewond geraakt door de oorlog in Oekraïne. Ook hebben 5,2 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. Eerder werd al duidelijk dat 2,2 miljoen kinderen uit Oekraïne zijn gevlucht naar omringende landen en dat 3 miljoen anderen ontheemd zijn binnen hun land zelf.
,,Een week voor de scholen weer beginnen, zijn bijna twee van de drie Oekraïense kinderen door de oorlog verdreven uit hun huizen”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.
Het missen van onderwijs kan grote gevolgen hebben op de korte en op de lange termijn, waarschuwt UNICEF. Zowel voor de kinderen zelf als voor de Oekraïense samenleving. Zonder toegang tot school lopen kinderen het risico dat zij essentieel onderwijs missen dat ze vaak later niet meer kunnen inhalen.
© REUTERS — Het kapotgeschoten school in het oosten van Oekraïne. De Russische invasie van Oekraïne heeft inmiddels aan zo'n 9.000 Oekraïense soldaten het leven gekost. Dat zei de Oekraïense militaire leider, generaal Valerii Zaluzhnyi, tijdens een bijeenkomst voor veteranen.
Rusland viel Oekraïne bijna een halfjaar geleden binnen en een einde aan de oorlog lijkt nog lang niet in zicht. Ook maandag werd weer hevig gevochten rond Nikopol, in de buurt van de belangrijkste kerncentrale van Oekraïne.
Volgens een officiële telling van de Verenigde Naties zijn bovendien 5.587 burgers gedood en 7.890 gewond geraakt, maar in werkelijkheid zijn dat er vermoedelijk veel meer.
Over het aantal verliezen aan Russische kant is voor het laatst op 25 maart een update gegeven. In de eerste maand van de invasie zouden 1.351 Russische militairen zijn omgekomen.
© AP — De verwoesting na een raketaanval in Nikopol. Na de moord op zijn dochter Darja heeft de de Russische ideoloog Alexander Doegin zijn landgenoten opgeroepen te strijden conform zijn rechts-nationalistische en imperialistische gedachtegoed. ,,Onze harten dorsten niet simpelweg naar wraak of vergelding. Dat zou te klein zijn, on-Russisch", liet Doegin maandag via een vertrouweling op Telegram weten. ,,We hebben alleen genoeg aan onze overwinning. Op dat altaar heeft mijn dochter haar meisjesachtige leven gelegd. Dus zegevier alsjeblieft".
De 29-jarige Doegina, die als voorvechtster van de aanvalsoorlog tegen Oekraïne bekendstond, kwam zaterdagnacht door een bomexplosie om in haar auto. Moskou houdt de Oekraïense geheime dienst verantwoordelijk voor de aanslag. Kiev ontkent elke betrokkenheid.
De Kremlin-getrouwe Doegin prees zijn dochter als een 'wonderschoon orthodox meisje' en als een 'patriot' die door 'de vijanden van Rusland' is gedood. President Vladimir Poetin verleende haar maandag postuum de nationale dapperheidsorde. Bronnen binnen de Russische veiligheidsdienst vertelden het Russische persbureau persbureau Tass dat de bomaanslag wel degelijk Darja als doelwit had en niet haar vader Alexander.
© Videostill — De dochter van de invloedrijke Kremlin-ideoloog Aleksandr Doegin is in Rusland om het leven gekomen bij een bomaanslag op de auto van haar vader waarin ze reed. Doegin stond kort na de vermoedelijke aanslag met de handen verslagen op zijn gezicht tussen de brokstukken bij het brandende autowrak, zo blijkt uit beelden op sociale media. Nederland geeft 80 miljoen euro extra hulp aan Oekraïne. Dat maakten ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kajsa Ollongren (Defensie) maandag bekend tijdens een bezoek aan Kiev.
Het grootste deel van het geld (65 miljoen) is bedoeld voor de wederopbouw. Hiermee kunnen bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven worden gefinancierd die de infrastructuur, zoals bruggen en wegen, in Oekraïne willen herstellen. Ook wordt 10 miljoen euro vrijgemaakt voor het opruimen van mijnen en andere explosieven, aldus Schreinemacher.
De wapenhulp zal worden voortgezet, beloofde minister Ollongren. Nederland leverde al voor 210 miljoen euro aan militaire goederen. In het najaar gaat vermoedelijk opnieuw een forensisch team van Defensie naar Oekraïne om bewijzen te verzamelen van oorlogsmisdaden. Dat gebeurt onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).
© ANP / Sergey Dolzhenko — Ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kajsa Ollongren (Defensie) komen aan voor een gesprek met lokale bestuurders. De ministers brengen een bezoek aan Oekraïne in het kader van de wederopbouw. De Oekraïense kerncentrale van Zaporizja vertoont geen tekenen van 'systemische beschietingen', zo blijkt uit nieuwe satellietbeelden van Maxar Technologies. De Russische president Vladimir Poetin beweerde dat het Oekraïense leger herhaaldelijk militaire aanvallen had uitgevoerd op de kerncentrale.
De situatie in de grootste kerncentrale van Europa, die door Russische troepen wordt bezet, baart de internationale gemeenschap al weken zorgen. De heropleving van de gevechten rond de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne doet de ongerustheid toenemen over een kernramp erger dan die van Tsjernobyl.
© AD — Locatie kerncentrale Zaporizja in Oekraïne. Zo'n 9000 Oekraïense militairen zijn omgekomen in de strijd sinds Rusland het land binnenviel. Dat heeft legercommandant Valeri Zaloesjni maandag gezegd.
Het is de eerste keer dat Oekraïne een boekje open doet over het aantal gevallen soldaten. Voorheen bleef dit (geschatte) cijfer geheim. Wel heeft president Zelenski eerder gezegd dat in totaal een miljoen mensen betrokken zijn bij de verdediging van Oekraïne.
Details gaf Zaloesjni niet. Het is dus niet bekend wie er precies vallen onder de term 'Oekraïens militair' en hoeveel burgers er dan zijn omgekomen.
De Europese Unie denkt erover op grote schaal Oekraïense militairen te gaan trainen in naburige EU-landen. De defensieministers van de lidstaten buigen zich volgende week maandag over de plannen, zegt buitenlandchef Josep Borrell.
,,Natuurlijk zou dat een grote missie worden", zei Borrell maandag. Hij wijst erop dat de oorlog in Oekraïne voorlopig lijkt voort te duren en er meer nodig is dan de wapens en militaire informatie die westerse bondgenoten van Oekraïne tot dusver vooral leverden. Zo'n grootschalige strijd met zoveel militairen vraagt volgens hem ook een grote trainingsmissie.
Onder meer in het Verenigd Koninkrijk worden al Oekraïense militairen getraind. Nederlandse trainers gaan daar ook assisteren. Veel van de Oekraïners die zijn gemobiliseerd om de Russische invasie af te slaan missen militaire training.
Westerse bondgenoten helpen Oekraïners al langer om te gaan met de westerse wapens die ze krijgen. Zo maakten Duitsland en Nederland Oekraïense militairen vertrouwd met de pantserhouwitsers die ze hebben gestuurd.
Nadat eerder vandaag de Oekraïense president Zelenski al zei dat hij niet langer met Rusland aan de onderhandelingstafel wil zitten, sluit nu ook Rusland een vredesakkoord uit. De hoge Russische diplomaat Gennady Gatilov zegt tegen de Financial Times dat Moskou geen mogelijkheid ziet voor een diplomatieke oplossing om de oorlog te beëindigen. Hij verwacht een lang conflict.
Gatilov, de permanente vertegenwoordiger van Rusland bij de VN in Genève, zegt dat de VN een grotere rol zou moeten spelen bij pogingen om het conflict te beëindigen en beschuldigde de VS en andere NAVO-landen ervan Oekraïne onder druk te zetten om weg te lopen van de onderhandelingen.
Als reactie op de bloedige Russische invasie in Oekraïne verwijdert de Baltische staat Letland een enorm monument dat herinnert aan de overwinning van het leger van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. De autoriteiten van het Russische buurland tarten hiermee het regime in Moskou, dat de ontmanteling als Russenhaat ziet.
Voor de Letse regering in Riga symboliseert het megalomane monument de Sovjetbezetting en onderdrukking na de Tweede Wereldoorlog. De sloop begint minder dan een week nadat buurland Estland, eveneens lid van de Europese Unie en de NAVO, een Sovjetmonument heeft verwijderd. Daarop volgde de grootste golf van cyberaanvallen in ruim tien jaar, die echter kon worden afgeslagen.
Het monument dateert uit 1985, veertig jaar na het einde van het Derde Rijk van Hitler. Zes jaar later, in 1991, was Letland onafhankelijk.
© AP — Het complex bestaat uit een bijna 80 meter hoge obelisk en twee enorme beelden, een van soldaten van het Rode Leger en een van een vrouw die het 'moederland' Rusland vertegenwoordigt. De Russische geheime dienst FSB wijst Oekraïne aan als de dader van de bomaanslag die Daria Doegina zaterdag het leven kostte. Zij was de dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin, een naar verluidt invloedrijke man in het Kremlin.
De Oekraïense regering had eerder betrokkenheid bij de moord al ontkend, na beschuldigingen die via Russische staatsmedia waren geuit. De FSB meldt in een verklaring aan Russische staatsmedia dat de aanslag is voorbereid en uitgevoerd door de Oekraïense geheime diensten. De aanslagpleger, een Oekraïense vrouw van begin veertig, zou naar Estland zijn gevlucht.
De uitspraken van de Russische geheime dienst komen een dag nadat een verzetsgroep de bomaanslag had opgeëist. Over deze groepering, het zogeheten Nationaal Republikeinse Leger, is weinig bekend.
De autobom die de dochter van de Russische ideoloog Aleksandr Doegin het leven heeft gekost, is op afstand tot ontploffing gebracht, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Daria Doegina zat zaterdagavond alleen in de auto toen ze stierf. Het explosief was aan de onderkant van Doegina’s auto bevestigd.
Morgen gaat het eerste in beslag genomen superjacht van een Russische zakenman onder de hamer. Het schip de Axioma, van miljardair Dmitrievich Pumpyansky, zou een kleine 75 miljoen euro waard zijn. Het ging in Gibraltar aan de ketting, nadat de 58-jarige Pumpyansky naliet een lening van 20,5 miljoen euro aan de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan Chase terug te betalen.
De bank spande een zaak tegen de Rus aan en won. Of het jacht - dat vijf dekken telt en onder meer over een zwembad en bioscoop beschikt - de volle mep op gaat leveren, valt te bezien. Hoewel er eerder werd opgeroepen om de opbrengst van in beslag genomen bezittingen ten goede van de Oekraïense bevolking te laten komen, gaat het leeuwendeel van het bedrag naar JP Morgan Chase.
Pumpyansky verdiende zijn fortuin met de productie van stalen buizen. Zijn bedrijf AOA TMK levert onder meer leidingen aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. De miljardair wordt gezien als een van Ruslands grootste oligarchen en zou, volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss, zeer dicht bij Poetin staan. Zijn jacht trekt in Gibraltar dan ook heel wat geïnteresseerden.
Tientallen gegadigden zijn al naar 'de Rots' gevlogen om de schuit te inspecteren. Volgens het veilinghuis dat de verkoop leidt, zijn veel van hen overtuigd de Axioma voor 'een schijntje' op de kop te kunnen tikken. Het jacht heette voorheen 'het Rode Plein'. Het was voor de allerrijksten ter wereld te huur voor zo'n 550.000 euro per week en biedt plaats aan 12 gasten en een 20-koppige bemanning.
© Reuters — Veel gegadigden denken de Axioma voor een prikkie op de kop te kunnen tikken. De Europese gasprijs heeft maandag een stijging laten zien tot ruim 20 procent. Aanleiding was de melding van Gazprom vrijdag dat de Nord Stream-gaspijplijn eind deze maand drie dagen dicht gaat voor onderhoud.
Handelaren zijn bang dat Rusland de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder af te knijpen. De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door deze belangrijke pijpleiding onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de prijs voor een megawattuur gas direct na het openen van de handel al flink omhoog. Op een gegeven moment was sprake van een prijstoename van meer dan 20 procent. In de loop van de middag ging het om een prijs van 286 euro, goed voor een plus van 17 procent. Daarmee ligt de prijs op de markt vele malen hoger dan normaal is in deze tijd van het jaar.
De Duitse economieminister Robert Habeck waarschuwde ook al dat Duitsland rekening moet houden met nog minder gas uit Rusland. Volgens hem kan zijn land de winter goed doorkomen zonder drastische maatregelen te nemen, maar om daarop voorbereid te zijn moet wel gas bespaard worden. Ook kijkt Duitsland of enkele kerncentrales alsnog langer open kunnen blijven dan oorspronkelijk gepland
China heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne meer fossiele brandstoffen gekocht van Rusland dan een jaar eerder. Daarmee blijft het land in grote mate afhankelijk van Russische energie.
In totaal kocht China sinds het uitbreken van de oorlog voor 35 miljard dollar (omgerekend bijna 35 miljard euro) aan onder meer ruwe olie, gas en steenkool van Rusland. Vorig jaar was dat nog voor zo'n 20 miljard dollar.
Rusland is nu China's belangrijkste energieleverancier, waarmee het land Indonesië heeft verdrongen. Het Zuidoost-Aziatische land verhoogde eerder de prijzen. Rusland daarentegen verkoopt brandstoffen aan China soms tegen een gereduceerd tarief.
Ruim vier op de tien Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht voor de oorlog in hun land, hebben hier werk gevonden, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het UWV. Gewoonlijk moeten mensen van buiten de EU een speciale werkvergunning hebben, maar voor Oekraïners is deze regel aangepast.
Uit de cijfers blijkt dat vooral in de horeca en land- en tuinbouw veel gevluchte mensen uit Oekraïne aan het werk zijn. Het gaat om ruim 31.000 Oekraïense vluchtelingen, die zijn aangemeld bij het UWV. Een groot aantal, zegt Liesbeth van Amersfoort van het UWV. ,,We zijn uitgegaan van een veel lager aantal."
Normaal gesproken moet voor iemand buiten de EU een werkvergunning worden aangevraagd, voor Oekraïners is deze maatregel geschrapt. Wel is er een meldplicht, bijvoorbeeld voor de arbeidsinspectie en met de melding kan het UWV registreren hoeveel vluchtelingen aan het werk zijn.
De Oekraïense president Zelenski weigert nog verder aan de onderhandelingstafel met Rusland te gaan zitten, vanwege een 'absurd en walgelijk proces' dat tegen Oekraïense soldaten wordt gevoerd in Marioepol.
In een videotoespraak zei hij dat Rusland zich daarmee 'buiten de onderhandelingstafel plaatst'. ,,Er zullen geen gesprekken meer plaatsvinden. Ons land heeft alles gezegd wat het wilde'', aldus Zelenski.
Volgens de autoriteiten op de Krim, het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, is er opnieuw een Oekraïense aanval aan de gang. Dat schrijft gouverneur Mikhail Razvozhayev zondagavond op Telegram.
Het Russische luchtafweersysteem zou zijn ingezet en 'objecten' in de buurt van de militaire luchtmachtbasis Belbek bij Sebastopol hebben onderschept. De informatie kon overigens niet onafhankelijk worden geverifieerd.
De afgelopen dagen zijn er diverse ontploffingen op de Krim waargenomen, onder meer in een munitiedepot. Zaterdag was Sebastopol het doelwit. Volgens de Russen ging het om een aanval met een drone op het hoofdkantoor van de Zwartezeevloot. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen.
Oekraïne heeft de aanvallen niet opgeëist.
Een onbekende Russische groepering, het Nationaal Republikeinse Leger, heeft de aanslag op Daria Doegina, de dochter van de Russische ultranationalist Aleksander Doegin, opgeëist. Dat zegt een voormalig lid van de Doema, Ilya Ponomarev, zondagavond op zijn eigen televisiezender die vanuit Kiev uitzendt, zo bericht The Guardian.
Ponomarev beweert dat deze groepering hem heeft gemachtigd om een verklaring af te leggen. ,,Wij verklaren de aanstichters van de oorlog vogelvrij en zij die stelen van het volk en hen onderdrukken'', luidt de verklaring die aan het voormalige parlementslid werd overhandigd. ,,President Poetin is een oorlogsmisdadiger die de grondwet heeft aangepast, een oorlog tussen Slavische volkeren heeft ontketend en Russische soldaten naar een zekere en zinloze dood leidt.''
Volgens Ponomarev, die nu in Kiev woont, gaat het om een groep Russische partizanen die via ondergrondse operaties probeert om het Poetin-regime omver te werpen. Volgens The Guardian kon de informatie niet worden geverifieerd.
Het voormalige Russische parlementslid meent dat de aanslag op Daria Doegina een nieuw hoofdstuk is in het verzet tegen Poetin. Hij beweert zelfs dat Russische partizanen klaar zijn voor nog meer, gelijksoortige aanvallen op hooggeplaatste doelwitten die banden hebben met het Kremlin.
Daria Doegina kwam zaterdagnacht om het leven toen ze met de auto van haar vader naar huis reed in de buurt van Moskou en het voertuig ontplofte.
De Amerikaanse, Franse, Duitse en Britse leiders hebben zondag opgeroepen tot 'terughoudendheid' rond de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja. De centrale, de grootste van Europa, wordt momenteel bezet door het Russische leger.
De Amerikaanse president Joe Biden, zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Britse premier Boris Johnson spraken elkaar via de telefoon. Ze riepen nadien op om 'snel' een missie van het Internationaal Energieagentschap (IAEA) ter plaatse te sturen, zei de woordvoerder van Scholz.
Het heropleven van de gevechten rond de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne doet de ongerustheid toenemen over een kernramp erger dan die van Tsjernobyl. De twee oorlogspartijen geven elkaar de schuld voor de aanvallen.
© AFP — Archiefbeeld: een Russische soldaat bewaakt de kerncentrale van Zaporizja. Rusland zegt dat het zondag een Oekraïens munitiedepot heeft vernietigd in de buurt van Odessa. Daarin zouden Amerikaanse Himars-raketten opgeslagen liggen. Volgens Kiev heeft een Russische aanval een graanschuur geraakt.
Het Russische defensieministerie zegt dat ook luchtafweersystemen in het Oekraïense munitiedepot zijn verwoest. Daarnaast zouden in de regio Cherson twee M777 houwitsers zijn uitgeschakeld. Die Amerikaanse wapens kunnen granaten afschieten tot 40 kilometer en zijn net als de Himars-raketten effectief voor de strijd op lange afstand.
De lokale Oekraïense autoriteiten van de regio Odessa laten weten dat het leger in staat was om twee Russische raketten uit de lucht te schieten, maar dat drie andere raketten agrarische doelen hebben geraakt. Daarbij zijn geen gewonden gevallen.
Het Albanese ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat twee Albanese soldaten zaterdag gewond zijn geraakt toen zij twee Russen en een Oekraïner ervan probeerden te weerhouden een militaire fabriek in het midden van het land binnen te gaan. De drie worden verdacht van spionage. De militaire politie en de inlichtingendiensten zijn een onderzoek gestart. Albanië is een Navo-lidstaat.
,,Drie burgers met Russische en Oekraïense paspoorten probeerden de fabriek binnen te komen”, aldus het ministerie in een verklaring. ,,De agenten die de fabriek bewaakten, reageerden onmiddellijk, maar tijdens hun pogingen om de drie buitenlandse onderdanen tegen te houden, raakten twee van onze soldaten gewond.''
De minister van Defensie zegt dat er nu onderzocht wordt wat de indringers op het terrein kwamen doen. Hij sluit niet uit dat de inbraak iets te maken heeft met de Russische invasie in Oekraïne. ,,In de brede regionale en geopolitieke context kunnen we dit niet zomaar afdoen als een gewoon burgerincident. Maar we moeten geen haastige conclusies trekken." Volgens Albanese media zouden de drie personen bloggers zijn die wel vaker al dan niet verlaten militaire terreinen filmen. Ook dat wordt onderzocht.
De toestand van de soldaten is stabiel, over de aard van de verwondingen is niets bekendgemaakt. De drie burgers die de Gramsh-fabriek wilden binnendringen, worden momenteel vastgehouden. Ze worden volgens de Albanese premier Edi Rama verdacht van spionage.
Onder het communistisch regime werd de Gramsh-fabriek gebruikt om AK 47's te produceren, een Russisch type geweer. Volgens de website van het ministerie biedt de fabriek tegenwoordig 'productiediensten' aan voor de defensie-industrie, zonder verder in details te treden.
Oleksandr Oesyk heeft de wereldtitels in het zwaargewicht boksen met succes verdedigd. In Saoedi-Arabië versloeg de 35-jarige Oekraïner voor de tweede keer de Britse boksheld Anthony Joshua op punten.
Een jaar geleden stonden de twee ook al tegenover elkaar voor de WBA (Super), WBO en IBF titels in het zwaargewicht boksen en won de Oekraïner eveneens op punten. Toen een half jaar later gesprekken werden gevoerd over een mogelijke rematch, brak echter de oorlog in zijn land uit uit en werd Oesyk naar de militaire dienst geroepen.
© Action Images via Reuters Oekraïne ontkent Russische militairen te hebben vergiftigd. Minister Herasjtsjenko van Binnenlandse Zaken geeft berichtendienst Telegram een heel andere verklaring voor de dood van de Russen. ,,Het Russische ministerie verduidelijkt niet dat de vergiftiging kan zijn veroorzaakt door bedorven vlees, waarin botulinetoxine vaak gevonden wordt." Volgens hem is er veel bedorven voedsel in omloop onder de Russische troepen in Oekraïne.
Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde Oekraïne ervan dat het chemische stoffen heeft gebruikt in de oorlogsvoering. Het Russische staatspersbureau RIA Novosti meldde dat op 31 juli militairen met tekenen van ernstige vergiftiging naar het ziekenhuis zijn gebracht.
De dochter van Aleksander Doegin is in de nacht van zaterdag op zondag omgekomen door een vermoedelijke bomaanslag op de auto waarin ze reed in de buurt van Moskou, melden diverse lokale Russische media. De autoriteiten hebben het bericht nog niet officieel bevestigd.
Doegin is een bekend figuur binnen het Kremlin. Hij is een filosoof en Russische nationalist die wordt beschouwd als het brein achter de Russische inval in Oekraïne.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn landgenoten na bijna zes maanden oorlog opgeroepen tot saamhorigheid. ,,Voor de overwinning van Oekraïne moeten we blijven strijden. Er is nog veel te doen. We moeten standhouden en nog veel verdragen, helaas ook veel leed", aldus de regeringsleider in een zaterdagavond verspreide videoboodschap. Oekraïne viert 24 augustus, precies een half jaar na het begin van de Russische invasie, zijn onafhankelijkheidsdag.
Zelenski waarschuwde dat Rusland de Oekraïense festiviteiten woensdag kan aangrijpen voor speciale gewelddadigheden. ,,Zo is onze vijand. Ook in elke andere week van dit half jaar heeft Rusland zoiets weerzinwekkends en onmenselijks gedaan". Hij verwees onder meer naar de 'Russische terreur' in de regio Charkov en de Donbas, waar dagelijks raketten inslaan en artillerieaanvallen zijn te verduren.
President Zelenski zei ook dat hij komende week in Kiev bezoek van bondgenoten verwacht. ,,De oorlog heeft alles veranderd voor Oekraïne, voor Europa en voor de wereld".
Inwoners van Kiev kunnen zich vergapen aan tientallen Russische tanks die door het Oekraïnse leger zijn buitgemaakt en nu in de hoofdstad worden tentoongesteld.
Secretaris-generaal van de VN António Guterres heeft vanmiddag benadrukt dat regeringen en de particuliere sector moeten samenwerken om voedsel en kunstmest uit Rusland op de internationale markt te brengen, evenals Oekraïens graan. Dat is onderdeel van de overeenkomst die vorige maand in Turkije is gesloten.
Guterres bepleitte tijdens een persconferentie in Istanboel de onbelemmerde toegang tot de wereldmarkt van Russische producten die niet onder de getroffen sancties vallen. Het is volgens hem belangrijk dat nationale overheden en bedrijven de krachten bundelen om daarvoor te zorgen. ,,Meer voedsel en kunstmest uit Oekraïne en Rusland is cruciaal om de exportmarkt verder tot rust te brengen en de prijzen voor de consument te verlagen.''
De VN-chef zei dat met de Verenigde Staten en de Europese Unie wordt gewerkt aan het opruimen van de gerezen obstakels. ,,Er zijn onder meer moeilijkheden te overwinnen op het gebied van scheepsvervoer, verzekeringen en financiering.''
Oekraïne en Rusland waren verantwoordelijk voor ruwweg een derde van de totale graanuitvoer wereldwijd. Daar kwam een einde aan door de invasie van het buurland waartoe het Kremlin in februari besloot. Rusland was voor de oorlog ook een belangrijk exporteur van kunstmest.
© AFP — VN-baas Guterres tijdens zijn persconferentie in Istanboel. Het Russisch ministerie van Defensie beschuldigt Oekraïne ervan dat het chemische stoffen heeft gebruikt in de oorlogsvoering. Het Russische staatspersbureau RIA Novosti meldde dat op 31 juli militairen met tekenen van ernstige vergiftiging naar het ziekenhuis zijn gebracht. Daar zou in hun lichaam botulinetoxine zijn aangetroffen.
De betreffende militairen waren gestationeerd in het dorp Vasilivka, in de buurt van kerncentrale Zaporizja, waar de voorbije weken hard is gevochten. Een woordvoerder van het Oekraïens ministerie van Binnenlandse Zaken meldt in een reactie dat de vermeende vergiftiging het gevolg kan zijn geweest van het eten van vlees dat over de datum was.
De Russen zeggen bewijs te hebben voor het gifgebruik en dat binnenkort naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te zullen sturen. Zowel Rusland als Oekraïne is lid van die organisatie die is opgericht om te voorkomen dat chemische wapens ooit nog worden ingezet.
Botulinetoxine is een giftige stof die op de zenuwcellen inwerkt. Mensen die eraan zijn blootgesteld, moeten lang aan de beademing. Andersom heeft Oekraïne Rusland meerdere malen beschuldigd chemische wapens in te zetten, onder meer bij de slag om Marioepol.
Het niet meer toestaan van mensen met een Russisch paspoort om de EU in te reizen, zou neerkomen op 'nazi-politiek', zei de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe op een congres bij Moskou. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Europa eerder opgeroepen geen Russen meer toe te laten. Een aantal Europese landen gaan daartoe over, zonder dit af te stemmen met andere Europese landen.
Estland, Letland, Litouwen en Tsjechië hebben al beperkingen ingesteld voor het verlenen van visa aan Russen. Finland wil dat volgende maand gaan doen en Polen denkt er ook over. Denemarken kijkt of de Europese Unie met een gezamenlijk inreisverbod komt. Het verbod wordt in meerdere Europese landen, inclusief Nederland, overwogen. Zo zouden geen visa meer mogen worden verstrekt aan Russen die willen winkelen of op vakantie willen in de EU.
Maar de sociaaldemocratische Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft zich openlijk gekeerd tegen het weren van Russische toeristen. De voorzitter van de Groene partij waar hij mee regeert, Omid Nouripour, heeft zich zaterdag ook tegen het idee van een algemeen verbod gekeerd. Het zou volgens hem wel nuttig zijn om te kijken hoe oligarchen die president Poetin steunen, geweerd kunnen worden.
Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft op Twitter beelden gedeeld van een militaire 'tentoonstelling' in de straten van Kiev. Het is niet het eigen materieel dat getoond wordt, maar 'roestig Russisch metaal': tanks die op het strijdtoneel zijn achtergebleven, bijvoorbeeld.
'In februari planden de Russen een parade in het centrum van Kiev. Zes maanden later in deze grote oorlog is deze beschamende tentoonstelling een herinnering aan alle dictators hoe hun plannen verpest kunnen worden door een vrije en moedige natie', is de begeleidende boodschap.
Een superjacht van 76,5 miljoen euro van een Russische oligarch die vanwege sancties in beslag is genomen, wordt dinsdag door de regering van Gibraltar geveild. Het wordt het eerste jacht dat wordt verkocht sinds de sancties tegen honderden rijke Russen na de invasie in Oekraïne.
De 72,5 meter lange Axioma wordt echter niet verkocht ten behoeve van het Oekraïense volk, maar ten behoeve van een Amerikaanse investeringsbank, JP Morgan. Die bank beweert dat de steenrijke eigenaar van het jacht, miljardair Dmitry Pumpyansky, hen meer dan 20 miljoen euro verschuldigd is.
Een drone is op het dak van het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol neergestort. De drone werd volgens de gouverneur van de marinehaven boven de stad neergeschoten en kwam op het dak terecht. En daarbij is volgens hem weinig schade aangericht en er zijn geen gewonden, maar volgens ooggetuigen was er wel een ontploffing op het dak.
Het is niet duidelijk of het hoofdkwartier het doel van de drone was. Op 31 juli trof een drone het hoofdkwartier en door de explosie op een binnenplaats raakten vijf mensen gewond. Dit leidde ertoe dat de festiviteiten rond de Dag van de Russische Marine (2 augustus) er werden afgelast.
Sebastopol op de Krim werd in 1783 als Russische marinehaven gesticht en is sindsdien een van de belangrijkste marinehavens. De Krim werd door de leiders van de Sovjet-Unie in 1954 bij de Oekraïense Sovjetrepubliek gevoegd en die werd in 1991 onafhankelijk, maar de Russische marine huurde vervolgens de haven. In 2014 heeft Rusland het schiereiland Krim ingenomen en weer bij Rusland gevoegd. Bijna 70 procent van de bevolking is etnisch Russisch.
De laatste tijd zijn er meerdere aanvallen met drones en explosies op de Krim gemeld, vooral op militaire vliegvelden.
Opnieuw hebben vrachtschepen Oekraïense havens verlaten om producten over de Zwarte Zee en via de Turkse zeestraat Bosporus naar de wereldmarkten te brengen. Twee schepen, een beladen met 25.000 ton tarwe en een met 6300 ton zonnebloemolie aan boord, zijn zaterdag de Zwarte Zee opgevaren vanuit de haven van Tsjornomorsk, ten zuiden van Odessa.
De schepen volgen een afgesproken veilige vaarroute en de lading wordt later in Istanboel nagegaan. Dit is onderdeel van de afspraken die Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties in juli hebben gemaakt om de uitvoer van voedselproducten ondanks de oorlog mogelijk te maken. In het kader van deze 'graandeal' zijn nu al 27 vrachtschepen uit Oekraïense havens uitgevaren.
De hele operatie wordt geleid door een coördinatiecentrum waar Oekraïners, Russen, Turken en afgevaardigden van de VN in Istanboel samenwerken. VN-chef António Guterres brengt zaterdag een bezoek aan het centrum in de Turkse metropool. Vrijdag bezocht hij de Oekraïense haven Odessa.
Ondertussen worden nog meer schepen geladen in drie Oekraïense havens die in handen van de Oekraïense regering zijn. Er wordt op korte termijn vanuit Tsjornomorsk met vier bulkschepen graan verscheept naar Frankrijk, Nederland, Soedan en Turkije aldus de plaatselijke havenautoriteiten.
Een grote brand in een Russisch munitiedepot in de provincie Belgorod bij de Oekraïense grens heeft geleid tot de evacuatie van twee Russische dorpen. De brand komt dagen na explosies op een militaire basis en munitiedepot op de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland.
,,Een munitiedepot vatte vlam in de buurt van het dorp Timonovo, op minder dan vijftig kilometer van de Oekraïense grens in de provincie Belgorod”, zegt de gouverneur van de regio, Vjatsjeslav Gladkov. Er werden geen slachtoffers gemeld, maar inwoners van Timonovo en het nabijgelegen dorp Soloti zijn 'op veilige afstand' gebracht, zegt hij. De autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de brand.
Belgorod is een regio in het westen van Rusland. Toen begin juli een reeks ontploffingen tientallen woongebouwen in de stad Belgorod trof, beschuldigde het Kremlin Oekraïne van een doelbewuste aanval op Russische burgers. Oekraïne ontkende de beschuldiging en zei dat Rusland ook in het verleden al had gelogen over dergelijke incidenten.
Na de aankondiging van Gazprom om de gasleveringen via de Nord Stream-pijpleiding gedurende enkele dagen te onderbreken voor een onderhoud - van 31 augustus tot 2 september - heeft Oekraïne voorgesteld om zijn pijpleidingen als alternatieve route te gebruiken. ,,De capaciteit van het Oekraïense gastransportsysteem en de route door Polen is meer dan toereikend om aan de leveringsverplichtingen van Russisch gas voor Europa te voldoen", zegt de exploitant van het Oekraïense gasnetwerk vrijdagavond in Kiev.
Maar Rusland zou niet op het aanbod zijn ingegaan, aldus de exploitant. Volgens de Oekraïeners is er geen objectieve reden voor het beperken van de gasleveringen aan Europa. Gazprom zou alleen druk willen uitoefenen op Europa, en Oekraïne buitenspel willen zetten.
Een aantal landen, vooral in het zuidoosten van Europa, ontvangt zijn Russisch gas nog steeds via de Oekraïense pijpleiding. Nord Stream 1 is vooral belangrijk voor de bevoorrading van Duitsland. Gazprom zei vrijdag dat na het driedaags onderhoud er opnieuw 33 miljoen kubieke meter gas per dag zal geleverd worden, of ongeveer 20 procent van de capaciteit. Maar de aankondiging vrijdag zorgde toch voor onrust en stuwde de Europese gasprijs naar een nieuw record.
De Verenigde Staten steunen Oekraïne met een nieuw wapenpakket ter waarde van 775 miljoen dollar (ruim 771 miljoen euro). Er worden onder meer houwitsers en munitie voor Himars-raketsystemen gestuurd.
,,We willen ervoor zorgen dat Oekraïne een gestage toestroom aan munitie heeft om aan zijn behoeften te voldoen, dat is wat we doen met dit pakket", aldus een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
De VS hebben Oekraïne sinds het uitbreken van de oorlog miljarden dollars aan steun gegeven. Voor de regering in Kiev is buitenlandse hulp van essentieel belang in de strijd tegen Rusland. Ook andere westerse bondgenoten sturen wapens en andere hulp.
Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.
Gazprom bracht al eerder de toevoer van gas naar Duitsland via de pijpleiding onder de Oostzee terug tot een vijfde van het normale niveau. Dat gebeurde na gepland onderhoud waardoor de pijplijn ruim een week dicht was. Volgens het gasbedrijf is er vanwege achterstallig onderhoud niet meer capaciteit beschikbaar.
Gazprom zette eerder ook al twee keer het mes in de gasstroom naar Duitsland. Toen wees het naar een gasturbine die door Siemens in Canada werd onderhouden en door de westerse sancties niet terug kon worden gegeven. Die turbine is inmiddels in Duitsland, maar volgens Siemens verzint Gazprom steeds nieuwe redenen waarom het de turbine niet terugneemt.
Duitsland beschuldigt Rusland er dan ook al geruime tijd van de gastoevoer in te zetten als machtsmiddel. Eerder eiste Gazprom bijvoorbeeld al betaling in roebels. Landen die weigerden, waaronder Polen en Nederland, kregen vervolgens geen gas meer.
De nieuwe afsluiting van Nord Stream zet nog meer druk op Europa om het gasverbruik te verminderen. Dat is nodig om de voorraden aan te vullen, zodat in de winter geen tekorten ontstaan.
© REUTERS — De Russische president Vladimir Poetin zou in een telefoongesprek met zijn Franse collega Emmanuel Macron hebben ingestemd met een IAEA-missie naar de grote Oekraïense kerncentrale van Enerhodar, 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Zaporizja. Dat meldt het Élysée, het kantoor van Macron. Niet veel later stelde het Kremlin dat Poetin en Macron beiden vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd.
De kerncentrale werd vlak na de Russische inval in Oekraïne bezet door de Russen. De Oekraïners beschuldigen de Russen van het schieten van raketten vanuit de dekking van de centrale. De Russen op hun beurt zeggen dat de Oekraïners de centrale beschieten en de Russen een mogelijke kernramp in de schoenen willen schuiven.
De internationale gemeenschap maakt zich grote zorgen om de heikele situatie rond de kerncentrale, de grootste van Europa. Tot nu toe kreeg het IAEA geen toegang tot de centrale.
Rusland maakte eerder deze week bekend 'al het nodige' te zullen doen om het bezoek van de VN-atoomwaakhond te faciliteren. Het is niet duidelijk wanneer de missie plaatsvindt. De Franse president uitte in het telefoongesprek zijn zorgen over de veiligheidssituatie bij de kerncentrale, laat zijn kantoor weten.
Macron en Poetin hebben sinds het begin van de oorlog vaker met elkaar gebeld. Dat blijven zij doen, is afgesproken.
© AFP — De Russische president Vladimir Poetin (links) en zijn Franse collega Emmanuel Macron hebben al geregeld gebeld over de situatie in Oekraïne. VN-chef António Guterres heeft er bij Rusland op aangedrongen de kolossale kerncentrale van Enerhodar, 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Zaporizja, niet af te sluiten van het elektriciteitsnetwerk van Oekraïne. Het beginsel dat dit een Oekraïense elektriciteitscentrale is moet worden gerespecteerd volgens Guterres. De centrale moet stroom blijven leveren aan Oekraïne.
Guterres wil dat het hele gebied van de grootste kerncentrale van Europa gedemilitariseerd wordt, maar dat is voor Rusland onbespreekbaar. Hij is vrijdag aan een bezoek begonnen aan de Oekraïense haven Odessa voor hij naar Istanbul gaat. Het bezoek is in het kader van de deal die Oekraïne, Rusland en de VN op Turks initiatief eind juli hebben gesloten om de export van voedselproducten en kunstmest uit de oorlogvoerende landen gaande te houden. Het gaat vooral om de export van Oekraïens graan uit Oekraïense havens richting Turkije. Maar Guterres beklemtoonde in Odessa dat ook Rusland voedsel en kunstmest moet blijven kunnen exporteren, want daar zijn geen sancties tegen. Anders dreigt er een groot tekort in 2023.
De omstreden kerncentrale viel in maart in handen van Russische troepen, maar bleef met het eigen personeel functioneren. Beide partijen beschuldigen elkaar er al geruime tijd ervan de centrale in gevaar te brengen met beschietingen. De rivier de Dnjepr vormt hier de frontlijn, maar is er bijna 5 kilometer breed.
Volgens een Russische zegsman is juist de aanwezigheid van het Russische leger de garantie dat er nu geen ramp gebeurt. Maar het is volgens hem Oekraïne dat de strategische Russische posities in de streek van Enerhodar onder vuur neemt en zo een kernramp kan veroorzaken.
In Rusland zijn vrijdag de omgebouwde voormalige vestigingen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks heropend. Onder het mom 'bucks is gone, stars stay' bliezen de Russische rapper Timati en restaurateur Anton Pinskiy in juli de koffieketenfilialen nieuw leven in. Ze namen de vestigingen over nadat de Amerikanen hun koffieactiviteiten in het land staakten vanwege de inval in Oekraïne.
Op het oog lijkt er weinig veranderd. Zo lijkt het logo van Stars Coffee verdacht veel op het oude Amerikaanse logo. In plaats van een zeemeermin staat er nu een dame in traditionele Russische kledij op de koffiekopjes. Ook zullen veel dranken hetzelfde blijven, maar zal er geen gepatenteerde frappuccino op het menu staan. Ook schrijven de Russen net als de Amerikanen bij de bestelling de naam van de klant op de beker.
In hoofdstad Moskou gingen vrijdag de eerste veranderde vestigingen open. Eind september moeten alle vestigingen in Rusland open zijn. De meeste blijven koffiewinkels, sommige vestigingen worden restaurants. 'Hoezo STARS? Dit nieuwe merk verenigt de sterren van de gastronomische industrie', verklaarden de nieuwe eigenaren op de website. Volgens hen is het merendeel van de ruim 2000 voormalige Starbuckswerknemers blijven werken bij Stars.
Starbucks besloot na de inval van de Russen in Oekraïne, op 24 februari, de 130 vestigingen tijdelijk te sluiten, voordat het bedrijf besloot helemaal te vertrekken uit het land. Starbucks was vijftien jaar actief in Rusland. Ook andere grote ketens zoals fastfoodgigant McDonald's besloten uit het land te vertrekken vanwege de oorlog.
Oekraïne vreest dat Rusland de kerncentrale in Zaporizja wil loskoppelen van het nationale elektriciteitsnet. Er zijn aanwijzingen dat Russische troepen zich voorbereiden op het stilleggen van de reactoren die nog in bedrijf zijn in de kerncentrale van Zaporizja, zo maakte de staatsenergieleverancier Energoatom vrijdag bekend.
Een storing in de elektriciteitsvoorziening van de enorme centrale - de grootste van Europa - zou met name Zuid-Oekraïne treffen. Geconfronteerd met oorlog en energietekorten bereidt het land zich voor op de moeilijkste winter sinds de onafhankelijkheid. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde aan dat hij zou samenwerken met de Russische president Vladimir Poetin om het geschil over de kerncentrale op te lossen.
Bij een ongeval in de kerncentrale zullen naast Oekraïne ook Polen, Slowakije en Duitsland de mogelijke gevolgen ondervinden van radioactieve stoffen, zo geeft ze aan op een kaart.
Rusland wil zijn Zwarte Zeevloot versterken na recente tegenslagen. Volgens het staatspersbureau TASS heeft de onlangs benoemde commandant Viktor Sokolow aangekondigd dat het dit jaar twaalf nieuwe schepen en extra vliegtuigen en landvoertuigen zal ontvangen. De vloot vervult al haar taken, zei hij tegenover een groep jonge officieren. Volgens het staatsagentschap Ria Novosti volgde Sokolov woensdag de vorige commandant Igor Osipow op.
Verschillende explosies in militaire faciliteiten op het sinds 2014 geannexeerde Krim-schiereiland, waar de vloot is gestationeerd, veroorzaakten onlangs opschudding. Bij de mysterieuze ontploffingen zouden ook vliegtuigen van de vloot zijn vernietigd. Het vlaggenschip, de kruiser Moskva, zonk in april. Volgens Oekraïense bronnen was het tot zinken gebracht door een raketaanval. Twee maanden later trok de Zwarte Zeevloot zich terug van het strategisch belangrijke Slangen-eiland bij de Oekraïense havenstad Odessa.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen en er zijn zorgen over de veiligheid.
Volgens Erdogan heeft Zelenski tijdens hun ontmoeting onder meer geëist dat Rusland alle mijnen in het gebied waar de kerncentrale ligt verwijdert. ,,We gaan de kwestie met Poetin bespreken en hem vragen om specifiek voor Rusland te doen wat nodig is om een belangrijke stap richting wereldvrede te zetten", zei hij.
Wat zijn de Oekraïners van plan met de Krim? Die vraagt rijst na een serie rake aanvallen op Russische stellingen op het schiereiland in de Zwarte Zee. Afgelopen dinsdag blies een Oekraïense elite-eenheid in het noorden van de Krim een Russisch wapendepot op. Vorige week troffen raketten of onbemande vliegtuigjes een luchtmachtbasis op de Krim, waarbij zeker zeven gevechtsvliegtuigen werden vernietigd en minstens een dode en meerdere gewonden vielen.
Lees hier het hele verhaal.
© ANP / EPA — De Oekraïense president Volodimir Zelenski. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in eigen land een golf van kritiek over zich heen gekregen na een interview eerder deze week met de Amerikaanse krant The Washington Post. Daarin zei hij dat hij vorig najaar al ‘grimmige waarschuwingen’ van de Verenigde Staten kreeg over een oorlogsdreiging vanuit Rusland, maar deze niet openbaar maakte ‘uit angst dat Oekraïners het land massaal zouden verlaten’.
Lees hier het hele verhaal.
De Oekraïense special forces hebben sinds kort een nieuwe leider: brigadier-generaal Viktor Oleksandrovitsj Chorenko. Over de nieuwe leider is evenwel weinig bekend. Zelfs de Oekraïense pers zegt zo goed als niets te weten over hem.
Het merendeel van de Oekraïense special forces behoort tot een afzonderlijke vijfde tak van de Oekraïense strijdkrachten (naast de landmacht, de marine, de luchtmacht en de luchtaanvals- en landingstroepen). Zij worden vaak nog spetsnaz genoemd, een Russisch acroniem dat uit de Sovjettijd dateert, en zouden een vijfduizendtal soldaten tellen, sinds ze vorig jaar met duizend werden uitgebreid.
Daarnaast beschikken ook de Nationale Garde (een politiedienst), de burgerlijke inlichtingendienst en zijn militaire evenknie over elitetroepen die vaak special forces worden genoemd. Het is uit die laatste, het 10de speciale detachement binnen de militaire inlichtingendienst, dat de huidige bevelhebber, Chorenko, komt.
Chorenko werd op 25 juli van dit jaar benoemd door president Volodimir Zelenski. Het 10de speciale detachement, dat hij tot voor kort leidde, was betrokken bij de stormachtige evacuatie van burgers uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel nadat de taliban daar vorig jaar de macht gegrepen hadden. Recenter voerde het ook oorlogsoperaties uit, die het — in tegenstelling tot de reguliere special forces, zo wordt aangenomen — tot op Russisch grondgebied zou hebben gebracht.
De Russische president Vladimir Poetin zal in november de G20-top bijwonen. Ook het Chinese staatshoofd Xi Jinping is aanwezig bij de top, die plaatsvindt op het Indonesische eiland Bali. Dat heeft een adviseur van de Indonesische president Joko Widodo aan persbureau Reuters verteld.
Indonesië, dit jaar gastheer van de G20, staat onder druk van andere westerse landen om de uitnodiging aan Poetin in te trekken vanwege de inval van Rusland in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski is ook uitgenodigd voor de top. De Indonesische president heeft zich de afgelopen tijd opgeworpen als bemiddelaar tussen de twee leiders, om via gesprekken met de twee een eind te proberen te maken aan de wereldwijde voedselcrisis die door de oorlog ontstaan is.
Het afreizen van de Chinese president is ook van belang, omdat Xi Jinping sinds de uitbraak van de coronapandemie in het land, in januari 2020, geen buitenlandse reizen meer heeft gemaakt. China houdt sindsdien de grenzen grotendeels dicht ter voorkoming van verdere uitbraken van het coronavirus in het land.
Estland is van plan Oekraïne extra wapens te leveren, zoals mortieren en antitankwapens, om te gebruiken in het conflict met Rusland. Dat heeft de regering in Tallinn donderdag aangekondigd.
Het Baltische EU- en Navo-land is ook van plan een Brits initiatief te steunen om de training van de Oekraïense strijdkrachten uit te breiden. Verder wil het een tweede veldhospitaal aan Oekraïne schenken in samenwerking met Duitsland, zei het ministerie van Defensie van Estland in een verklaring.
,,De gevechten in Oekraïne blijven hevig. Hoewel steeds meer westerse wapens de frontlinies bereiken, is het onze morele verantwoordelijkheid om Oekraïne te blijven steunen", zei de Estse minister van Defensie Hanno Pevkur. ,,Zij vechten voor onze gedeelde waarden, en als er iets is dat we naar de Oekraïners kunnen sturen, moeten we dat doen."
Estland zegt dat het Oekraïne 250 miljoen euro aan militaire hulp heeft gegeven sinds het begin van de Russische invasie bijna zes maanden geleden. De Baltische staat van ongeveer 1,2 miljoen inwoners heeft ook verschillende houwitsers uit oude Oost-Duitse voorraden aan Kiev overhandigd, waarvan de overdracht door de Duitse regering was goedgekeurd.
Pavel Filatyev (34) is zijn vaderland ontvlucht na het publiceren van een 141 pagina’s tellend document waarin hij zijn ervaringen aan de frontlinie beschrijft. De Russische soldaat doorbreekt hiermee het stilzwijgen: ,,Wij, Russen, hebben niet het gevoel dat het goed is wat we doen. Waar hebben wij deze oorlog in godsnaam voor nodig?”
De prijs voor aardgas in Europa is verder gestegen, nu Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling. Een megawattuur gas kostte bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar.
Rusland levert aan sommige Europese landen helemaal geen gas meer, zoals Nederland, Finland, Bulgarije en Polen. Andere landen, waaronder grootverbruiker Duitsland, moeten het stellen met veel minder Russisch gas dan normaal. Hoewel Rusland technische redenen opgeeft, zeggen Duitsers dat het om een politiek drukmiddel gaat om Europese sancties wegens de oorlog in Oekraïne af te zwakken.
De energiecrisis wordt nog bemoeilijkt door de lage waterstanden in de Rijn. Binnenvaartschepen kunnen daardoor minder lading meenemen, terwijl ze belangrijk zijn voor het vervoer van brandstoffen uit de havens van Rotterdam of Antwerpen naar het Europese achterland.
De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van aanvallen en het plannen van provocerende acties. ,,We willen niet nog een Tsjernobyl meemaken", zei Erdogan na afloop tijdens een gezamenlijke persconferentie, verwijzend naar de kernramp die in 1986 plaatsvond in Oekraïne.
Guterres herhaalde zijn oproep om het gebied rondom de bezette centrale te demilitariseren, waar Rusland op tegen is. De secretaris-generaal vindt dat het complex niet mag worden gebruikt als 'onderdeel van een militaire operatie'. De kerncentrale, de grootste van Europa, is aan het begin van de oorlog veroverd door Russische troepen.
Zelenski heeft de VN opgeroepen te zorgen voor veiligheid rond de centrale, iets waar volgens Guterres een akkoord over moet worden gesloten. Hij zei in Lviv ook dat er met Guterres overeenstemming is bereikt over een mogelijke missie van de VN-atoomwaakhond IAEA naar de kerncentrale.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een 'krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land'. Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.
Erdogan is naar Lviv afgereisd voor een ontmoeting met Zelenski en VN-chef António Guterres, om te praten over onder meer de graandeal, de kerncentrale van Zaporizja en een oplossing voor de oorlog. Turkije heeft goede banden met zowel Oekraïne als Rusland en heeft aan het begin van de oorlog de rol van bemiddelaar op zich genomen.
Oekraïne en Rusland sloten in juli met hulp van Turkije en de Verenigde Naties een akkoord over de hervatting van de export van Oekraïens graan over zee. De regering in Ankara probeerde eerder bij te dragen aan de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland, maar die gesprekken zijn maanden geleden stil komen te liggen.
De Oekraïense president Zelenski heeft de Verenigde Naties opgeroepen te zorgen voor de veiligheid van de door de Russen veroverde Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. Hij wil ook dat de VN de 'complete bevrijding' van het complex van Russische troepen garanderen.
Zelenski maakte dat bekend na een gesprek met VN-baas Guterres in Oekraïne. Zelenski noemde de Russische inname van de centrale 'terreur' die 'catastrofale gevolgen voor de hele wereld kan hebben'.
Guterres had eerder al zijn vrees uitgesproken voor een nucleaire catastrofe. Hij wil een gedemilitariseerde zone rond de kernreactor, maar voor Rusland is dat idee 'onacceptabel' omdat het complex daardoor juist kwetsbaarder zou worden.
Met een bijzondere staredown met zijn komende tegenstander Anthony Joshua heeft bokser Oleksandr Oesyk de aandacht gevestigd op Oekraïne. De 35-jarige Oekraïner zong, meteen nadat de twee kemphanen elkaar diep in de ogen hadden gekeken, een verzetslied uit zijn vaderland. Oesyk en Joshua staan zaterdagavond laat in het Saoedi-Arabische Djedda tegenover elkaar in een wereldtitelgevecht bij de zwaargewichten. Lees hier meer.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Russische legerleiding de Oekraïense stad Cherson is ontvlucht en de manschappen heeft achtergelaten. De Britse nieuwszender Sky News spreekt over zo’n 20.000 achtergelaten soldaten. Die komen mogelijk vast te zitten nu alle belangrijke bruggen over de Dnjepr door Oekraïne zijn vernield.
De legerleiding zou zich teruggetrokken hebben op de oostelijke oever van de Dnjepr. Diverse bronnen in het Oekraïense leger zouden de terugtrekking van de legerleiding intussen hebben bevestigd, meldt Sky News. De Russische troepen in Cherson zijn voor de bevoorrading afhankelijk van twee oversteekpunten.
De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War denkt dat de legerleiding bang is om vast te komen te zitten aan de 'verkeerde kant' van de rivier. volgens het ISW is het 'praktisch onmogelijk' om via veerboten voldoende zwaar materieel, munitie en brandstof ter plaatse te krijgen voor een aanval of een grote defensieve operatie.
Het aantal plunderingen door Russische troepen kan toenemen. Volgens ooggetuigen zouden de achtergelaten soldaten zich zonder enige discipline gedragen. Ik heb een beetje medelijden - maar niet veel - met de domme orks die achtergelaten zijn op de rechteroever van de Dnjepr'', aldus de gouverneur van Mykolajiv, Vitaliy Kim.
© AFP — Gouverneur van Mykolajiv, Vitaliy Kim. Rusland zegt dat Oekraïne een 'provocatie' voorbereidt bij de kerncentrale van Zaporizja. Het Oekraïense leger zou daar een 'klein ongeluk' willen veroorzaken om daar Rusland vervolgens de schuld van te geven. Rusland dreigt daarom met het uitschakelen van de centrale, om zo een kernramp te voorkomen.
De Oekraïense actie moet volgens Rusland morgen plaatsvinden, tijdens het bezoek van VN-chef Guterres aan het land. Die spreekt dan met president Zelenski en de Turkse president Erdogan. Ook Zaporizja komt dan ter sprake. Guterres vreest een nucleaire catastrofe en wil een gedemilitariseerde zone rond de kernreactor.
De kerncentrale is van groot belang voor de energievoorziening van de regio. De reactor is sinds maart in Russische handen en in het gebied eromheen wordt de afgelopen weken veel gevochten. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten. Volgens Zelenski staan zware Russische wapens op het terrein
Het Russische staatspersbureau Ria Novosti meldt dat het Russische leger met een precisieaanval in Charkov negentig buitenlandse huurlingen heeft gedood. Het zou om een tijdelijke uitvalsbasis gaan voor de troepen. Volgens Rusland zijn ook tachtig Oekraïners om het leven gekomen. Deze beweringen zijn niet onafhankelijk geverifieerd.
Bij voortdurende Russische aanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn volgens de regionale gouverneur veel burgerdoden en gewonden gevallen. Gisterenavond kwamen al zeven mensen om bij een aanval. Vanochtend vroeg kwamen daar nog twee mensen bij door nieuwe raketbeschietingen.
De gouverneur meldt dat er raketten op woonblokken zijn beland. Meerdere gebouwen zouden zijn vernietigd en er is brand uitgebroken. Ruim dertig mensen raakten gewond, onder wie drie kinderen. Volgens de gouverneur is er tegelijkertijd een aanval geweest bij de stad Krasnograd. Ook daarbij zouden twee doden zijn gevallen.
In de aanloop naar een ontmoeting met VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski opnieuw opgeroepen tot de terugtrekking van de Russische troepen uit de kerncentrale van Zaporizja. ,,Dit moet gebeuren zonder voorwaarden en zo snel mogelijk", zei hij woensdag in een videotoespraak.
Volgens Zelenski zijn Oekraïense diplomaten, wetenschappers en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) bezig een commissie van deskundigen toestemming te geven de kerncentrale te bezoeken. ,,Alleen absolute transparantie en een gecontroleerde situatie in en rond de kerncentrale zullen een terugkeer naar een normale nucleaire veiligheid garanderen voor de Oekraïense staat, de internationale gemeenschap en de IAEA", aldus de president.
De situatie in de grootste kerncentrale van Europa, die door Russische troepen wordt bezet, baart de internationale gemeenschap al weken zorgen. Regelmatig vinden er beschietingen plaats waar zowel Rusland als Oekraïne elkaar van beschuldigen. Het bezoek van een IAEA-missie aan Zaporizja zal ook een onderwerp zijn tijdens Zelenski zijn ontmoeting met Guterres vandaag in Lviv. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt deel aan die topontmoeting.
Bij een Russisch bombardement op de Oekraïense stad Charkov, de op een na grootste stad van het land, zijn zes mensen omgekomen en raakten zestien personen gewond. Burgemeester Igor Terekhov sprak aanvankelijk van drie doden en tien gewonden, maar gouverneur Oleg Sinegoebov liet later weten dat de aantallen waren opgelopen.
Op de plaats van de inslag woedt ook een brand in een appartementsgebouw. President Zelenski zei dat het appartementsgebouw volledig werd verwoest door de aanval. ,,Een verachtelijke en cynische aanval op burgers die niet gerechtvaardigd is en de onmacht van de agressor aantoont,” schreef Zelenski op Telegram. ,,We zullen niet vergeven, we zullen wraak nemen.''Navo-baas Jens Stoltenberg zegt dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) 'dringend een inspectie' moet uitvoeren in de kerncentrale van Zaporizja. De centrale in het zuidoosten van Oekraïne staat onder controle van de Russen en in het gebied er rondom komt het steeds vaker tot aanvallen en gevechten.
,,Dat vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en verhoogt de risico’s op een ongeval of nucleair incident”, zei Stoltenberg op een persconferentie in Brussel. ,,De toelating van een inspectie van het IAEA en de terugtrekking van alle Russische troepen van het terrein zijn dringend noodzakelijk'', klonk het.
© ANP / EPA — Een inspectie van de kerncentrale in Zaporizja en het vertrek van de Russische troepen van het terrein is 'dringend nodig', volgens Navo-baas Stoltenberg. Volgens een adviseur van de Oekraïense president Zelenski is zijn land bezig met een tegenoffensief dat gericht is op het creëren van 'chaos bij de Russische troepen'. De strategie is om aanvoerlijnen van de Russen diep in de bezette gebieden aan te vallen. Hoewel nog niet opgeëist door de Oekraïense autoriteiten is de Krim de afgelopen week twee keer het doelwit geweest zulke aanvallen.
Adviseur Mykhailo Podolyak voorspelt dat er de komende maanden meer van dit soort aanvallen zullen plaatsvinden in gebieden die door de Russen bezet worden. ,,Onze strategie is om de logistiek, de aanvoerlijnen en de munitiedepots en andere militaire infrastructuur te vernietigen. Het creëert chaos binnen hun eigen strijdkrachten”, zegt hij tegen The Guardian.
Een aanpak die anders is dan die van de Russen. ,,We gebruiken niet de tactieken van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw.'' Podolyak gaf ook aan dat Oekraïne de Krimbrug, die het bezette schiereiland met het Russische vasteland verbindt, als een legitiem militair doelwit beschouwt. ,,Het is een illegale constructie en de belangrijkste toegangspoort tot het Russische leger op de Krim. Dergelijke constructies moeten worden vernietigd”, aldus Podolyak.Russische toeristen lijken massaal de Krim te verlaten, na een reeks explosies op het door Rusland geannexeerde schiereiland. Daar werden onder meer een Russisch vliegveld en een munitiedepot vernietigd. Een recordaantal voertuigen stak de afgelopen dagen de Krimbrug over.
Het Russische staatspersagentschap RIA Novosti spreekt van een 'nieuw verkeersrecord'. Op 15 augustus passeerden 38.297 auto’s de 19 kilometer lange Krimbrug 'in beide richtingen'. Niet eerder waren dat er zoveel op één dag. Hoeveel er in de richting van de Krim reden en hoeveel van de Krim weg is niet gespecificeerd.Er stonden ook lange wachtrijen bij het treinstation van hoofdstad Simferopol. Volgens de Russische nieuwszender Vesti Krym verminderde de (pro)-Russische overheid het aantal passagierstreinen om 'veiligheidsredenen' en werden mensen met de bus naar Vladislavovka en vervolgens naar Rusland gebracht.
De commandant van de Russische vloot in de Zwarte Zee is vervangen, melden Russische staatsmedia. Als het nieuws wordt bevestigd, gaat het om het hoogste militaire ontslag sinds de Russische invasie in Oekraïne, bijna zes maanden geleden.
Igor Osipov heeft plaats moeten maken voor Viktor Sokolov als baas van de vloot die is gestationeerd in de van Oekraïne afgepakte Krim. De wisseling komt na een reeks explosies op het schiereiland, waarbij militaire bases werden beschadigd. In het begin van de oorlog zonk al het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, de Moskva.
Sokolov zou inmiddels al zijn voorgesteld aan de militaire raad van de vloot in de haven van Sebastopol. Een bron van het Russische persbureau RIA benadrukt dat het 'normaal' is dat de benoeming niet publiekelijk wordt aangekondigd op een moment dat Rusland bezig is met wat het zijn speciale militaire operatie in Oekraïne noemt.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept landgenoten op zo veel mogelijk uit de buurt te blijven van militaire faciliteiten in door Rusland bezet gebied.
Zelenski hoopt het aantal burgerdoden te kunnen beperken als mensen de plekken mijden die van militair belang zijn. ,,Hoe minder kansen de bezetters krijgen om kwaad te doen en Oekraïners te doden, des te sneller kunnen we deze oorlog beëindigen en ons land bevrijden.''
Volgens Rusland waren de ontploffingen gisteren op de Krim het gevolg van Oekraïense sabotage. Vorige week waren er ook al meerdere explosies op een militair vliegveld op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou toen munitie per ongeluk zijn ontploft.
Zelenski heeft niet bevestigd dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is voor de twee incidenten, maar bestuurders hebben gesuggereerd dat de strategie nu is om de Russische militaire aanvoerlijnen te vernietigen. Zelenski's stafchef Andriy Yermak had het op Twitter over 'demilitarisatie', verwijzend naar Ruslands argument om de invasie in Oekraïne te beginnen.
© AFP — De Oekraïense president Volodimir Zelenski De Europese gasprijzen zijn vandaag naar het hoogste niveau in zes maanden gestegen, waarmee de vrees voor een recessie verder toenam. Europa wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van rantsoenering nu de levering van gas door Rusland onder druk staat als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg dinsdag op een bepaald moment met meer dan 10 procent tot 250 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds begin maart, kort na de Russische invasie in Oekraïne.
De gastransporten tussen Duitsland en Rusland via de gaspijpleiding Nord Stream 1 liggen momenteel op 20 procent van de capaciteit. Door de mindere toevoer van gas is de kans groter geworden dat er straks een rantsoeneringsregeling komt. Sterk stijgende gasprijzen kunnen Europese landen in een recessie duwen. Daardoor kan ook de vraag naar andere grondstoffen zoals olie worden geraakt.
De autoriteiten in Estland hebben een T-34-tank en andere monumenten uit het Sovjettijdperk ontmanteld, nadat premier Kaja Kallas had gezegd dat Rusland ze gebruikte om vijandigheid in het Baltische land aan te wakkeren. De tank uit de Tweede Wereldoorlog stond in de oostelijke stad Narva, waar negen op de tien inwoners etnische Russen zijn. Velen hadden zich uitgesproken tegen de verwijdering.
Premier Kallas zei vandaag dat de Sovjetmonumenten 'oude wonden hebben geopend' na de Russische invasie van Oekraïne. ,,Als symbolen van repressie en Sovjetbezetting zijn ze een bron van toenemende sociale spanningen geworden; in deze tijden moeten we de bedreiging voor de openbare orde minimaliseren. We weten dat de Rusland en zijn veiligheidsdiensten hier in Estland spanningen willen aanwakkeren."
Negen mensen werden aangehouden bij protesten in Narva tegen het verwijderen van zeven Sovjetmonumenten, waaronder de tank. De dag liep volgens de politie verder grotendeels vreedzaam. De tank is gedemonteerd en per vrachtwagen vervoerd naar het Estonian War Museum, 200 kilometer ten noorden in de hoofdstad Tallinn.
De wens van de Estse regering om honderden Sovjetmonumenten te verwijderen vergroot de kloof in het land waar Russischtaligen bijna een kwart van de bevolking van 1,3 miljoen mensen uitmaken. De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin noemde de plannen om de tank te verwijderen uit Narva, dat aan de grens met Rusland ligt, een 'oorlog tegen de geschiedenis'.
De Sovjet-tank werd in 1970 onthuld als monument op het punt waar het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog de Narva-rivier overstak en Duitse troepen de stad uitdreef. Estland bleef na de oorlog onvrijwillig deel uitmaken van de Sovjet-Unie tot die in 1991 werd ontbonden.
© AP — De oude Russische tank word op een trailer geladen in Narva. VN-baas Antonio Guterres bezoekt donderdag Lviv in het westen van Oekraïne, dat meldt een woordvoerder van de Verenigde Naties volgens persbureau Reuters. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zal er een bijeenkomst hebben met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Tayyip Erdogan. De ontmoeting vloeit voort uit de vooralsnog geslaagde pogingen van Turkije en de VN om de voedselexport van Oekraïne door te laten gaan ondanks de oorlog. Guterres bezoekt vrijdag de havenstad Odessa.
Sinds Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN een 'graandeal' sloten over de export van Oekraïense landbouwproducten is volgens de VN 560.000 ton graan uitgevoerd uit door de Oekraïense regering gecontroleerde havens. De oorlog tussen de twee kolossale exporteurs van onder meer graanproducten en kunstmest, Rusland en Oekraïne, heeft de wereldmarkt beroofd van een belangrijk deel van het aanbod van die producten. Dat leidt tot prijsstijgingen en in arme landen afhankelijk van de import, meteen tot levensbedreigende voedseltekorten.
Turkije heeft eerder het initiatief genomen om een regeling te treffen, waarbij Oekraïne voedselproducten onder internationaal toezicht kan exporteren vanuit Oekraïense havens die door de strijd geblokkeerd zijn. De vier partijen hebben hier eind juli een akkoord over gesloten. Sindsdien hebben 21 volgeladen vrachtschepen de Turkse zeestraat Bosporus bereikt. Vijftien schepen zijn door de zeestraat richting Oekraïne gevaren om ladingen op te halen.
Het totaal aan opgeslagen granen in Oekraïne werd voor de deal tot stand kwam, geschat op minstens 20 miljoen ton. Die voorraden belemmeren ook de opslag van de nieuwe oogst.
Het eerste schip dat in het kader van de deal op 1 augustus uit Odessa vertrok, het bulkschip de Razoni, heeft na een moeilijke reis de Syrische haven Tartus bereikt, zo werd vandaag bekend. Het vrachtschip dat door de oorlog maandenlang vast kwam te zitten in Odessa, bracht een eerder bestelde lading naar de koper in Libanon, maar die weigerde na aankomst uiteindelijk de lading wegens de late bezorging.
© ANP / EPA — VN-baas Antonio Guterres. Enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne mogen langer in de noodopvang in de Waalhaven in Nijmegen blijven. Ze worden er sinds eind maart opgevangen op een paar schepen. Die zouden tot 1 september beschikbaar zijn voor hen, maar dit wordt in elk geval tot het einde van het jaar verlengd. ,,De ernstige situatie in Oekraïne duurt voort en er is nog altijd behoefte aan meer opvangplekken", legt de gemeente uit. Nijmegen vangt ook op andere plekken Oekraïense vluchtelingen op, onder meer in het gebouw De Daniël.
Nederland heeft net genoeg officiële opvangplekken voor Oekraïners. In totaal zijn iets meer dan 60.000 bedden beschikbaar, waarvan ruim 56.000 in gebruik zijn. Dat betekent dat er nog ongeveer 4000 bedden over zijn. Als een bestaande opvang langer openblijft, hoeft er voor die bewoners geen nieuw onderdak te worden geregeld, en dat helpt om tekorten te voorkomen.
In de regio rond de Russische stad Koersk zijn zes elektriciteitsmasten voor hoogspanningsleidingen van een kerncentrale opgeblazen. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti zijn de daders 'Oekraïense saboteurs'. De acties waren op 4, 9 en 12 augustus en verstoorden de energielevering van de centrale aan een grote regio. Het is niet bekendgemaakt hoe lang de energiecentrale niet kon leveren.
De Russische politie is op zoek naar de daders. Koersk ligt ongeveer 90 kilometer van de grens met Oekraïne in een regio waar wel vaker Oekraïense aanslagen of aanvallen zijn gemeld zoals rond het zuidelijker gelegen Belgorod, niet ver van de Oekraïense stad Charkov.
De Internationale Artsenorganisatie ter voorkoming van een kernoorlog (IPPNW) dringt er bij regeringen die deelnemen aan de tiende toetsingsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag (NPV, 1968) in New York op aan om op te roepen tot een verbod van militaire aanvallen op nucleaire installaties.
Tevens moet de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) onbelemmerd toegang krijgen tot de kerncentrale van Zaporizja, hetgeen momenteel niet het geval is.
'Oorlog voeren in een land met operationele kernreactoren was tot nu toe onbekend en doorbreekt een taboe', zegt voorzitter Angelika Claussen van de IPPNW Europa in een persbericht. ,,Met elke dag dat de oorlog in Oekraïne voortduurt, neemt de kans toe dat er een kernramp kan plaatsvinden. Daarom dringen wij er bij de 191 NPV-staten op aan te verklaren dat militaire aanvallen op nucleaire installaties verboden moeten worden.'
De kerncentrale van Zaporizja in het oosten van Oekraïne werd zondagnacht opnieuw beschoten. Zowel Oekraïne als Rusland geven elkaar de schuld van de aanval. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft gewaarschuwd dat elke aanval op kerncentrales 'suïcidaal' is.
De IAEA heeft tevergeefs geprobeerd toegang te krijgen tot de reactor. In het weekend waarschuwde IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi voor het gevaar van een nucleaire ramp die de volksgezondheid en het milieu in Oekraïne en de buurlanden bedreigt en zal vandaag met de VN-Veiligheidsraad spreken over de noodzaak van toegang tot de fabriek.
Tot nu toe zijn er volgens het internationaal recht geen duidelijke regels over veilige afstanden of zones rond kerncentrales. IPPNW roept daarom de internationale gemeenschap op om – zeker gezien het gevaar in Oekraïne – deze juridische leemte op te vullen. Het is dringend noodzakelijk dat Russische troepen zich terugtrekken uit nucleaire installaties en deze moeten tot gedemilitariseerde zones worden verklaard om burgers te beschermen.
De kerncentrale van Zaporizja is de grootste van Europa met zes reactorblokken, waarvan drie zijn stilgelegd, en een capaciteit van 5700 Megawatt. Het complex staat sinds begin maart onder Russische controle. Op 2 maart kwam de fabriek tijdens gevechten onder vuur te liggen van Russische troepen en brak er brand uit in een trainingscentrum. Na artillerievuur werd schade gemeld in reactorblok 1 en vonden er minstens twee ontploffingen plaats in het gebied voor de droge opslag van verbruikte splijtstofstaven. Radioactiviteit kwam niet vrij. Op video's vanuit de fabriek is te zien dat Oekraïense arbeiders Russische soldaten probeerden te waarschuwen voor de gevaren die aan hun acties verbonden waren.
Finland wil het aantal Russische toeristen in het land sterk terugdringen. De minister van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat vanaf september nog maar 10 procent van het huidige aantal visa aan Russen wordt verstrekt. De Finse premier Sanna Marin maakte eerder al duidelijk dat zij voor het weren van Russische toeristen is.
Ze noemt het 'niet juist' dat deze groep bezienswaardigheden in Europa bezoekt, terwijl het Russische leger in Oekraïne mensen doodt. Ook Estland en Noorwegen lieten weten voorstander van te zijn van het weren van Russische toeristen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz op zijn beurt liet juist weten daar tegen te zijn
Scholz wil het voor voor mensen, die het oneens zijn met Poetin, niet lastiger maken om Rusland te ontvluchten. Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft Finland de politiek van neutraliteit ten opzichte van het grote buurland laten varen. Helsinki spreekt zich stevig uit tegen Rusland en heeft het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd.
De Russische president Poetin heeft tijdens een speech voor de Internationale Veiligheidsconferentie in Moskou gezegd dat de VS de oorlog in Oekraïne 'bewust rekt'. Ook elders in de wereld zou Amerika conflicten ontketenen, aldus Poetin. Hij wijst onder meer naar de spanningen tussen China en Taiwan. Ook die zou de VS verergeren.
,,De situatie in Oekraïne toont aan dat de VS probeert om dit conflict te rekken. En ze handelen op exact dezelfde manier in Azië, Afrika en Latijns-Amerika”, sprak Poetin. 'Het Amerikaanse avontuur' inzake Taiwan maakt volgens hem deel uit van een doelbewuste strategie om de wereld te destabiliseren en chaos te veroorzaken.
Poetin noemt het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan 'een schaamteloze demonstratie van gebrek aan respect voor de soevereiniteit van andere landen en voor de internationale verplichtingen'. ,,We beschouwen dit als een zorgvuldig voorbereide provocatie”, zei de Russische president.© REUTERS — Poetin vindt dat de VS de oorlog in Oekraïne opzettelijk rekt. De explosie van een Russisch legerdepot op de Krim is een geval van sabotage, zegt het Russische ministerie van Defensie. Volgens het departement is daarbij niet alleen de munitie-opslag beschadigd, maar ook hoogspanningslijnen, spoorlijnen, elektriciteitscentrales en woongebouwen.
Russische staatsmedia hadden eerder vandaag al de ontploffing en brand gemeld, maar later volgden meldingen van explosies bij een luchtmachtbasis op de Krim. Media spraken over een mogelijke aanval met een drone. Er zouden zeker 2000 inwoners zijn geëvacueerd. Twee burgers zouden gewond zijn geraakt.© REUTERS — Bussen wachten bij Azovskoye op burgers om te evacueren. Oekraïne zegt een geheim hoofdkwartier van de Wagnergroep - een organisatie van huurlingen die meestrijdt aan Russische zijde - te hebben vernietigd, nadat op een foto op Telegram een straatnaam te zien was. De locatie werd ontdekt met 'dank aan de Russische journalist Sergei Sreda' die vorige week de foto deelde waarop, naast een aantal Wagnerleden en de basis in Popasna, ook het straatnaambord stond.
Het duurde niet lang voordat er foto's opdoken van het in puin geschoten hoofdkwartier op Myronovskayastraat 12. Volgens Radio Liberty en de onafhankelijke Russische nieuwssite Meduza komen de beelden van de verwoeste locatie overeen met het adres op de foto's. Russische bronnen en een Telegramkanaal dat gelinkt wordt aan Wagner, hebben de vernieling van het hoofdkwartier intussen bevestigd.
Hoeveel slachtoffers er gevallen zijn bij de aanval is niet duidelijk, maar gouverneur Serhiy Hayday van de regio Loehansk spreekt over mogelijk een honderdtal doden onder de huurlingen. Volgens het Britse ministerie van Defensie vult de Wagnergroep in Oekraïne steeds meer gaten op aan het Russische front. Ze zouden onder meer een grote rol gespeeld hebben bij de verovering van de steden Popasna en Lysytsjansk.De ontploffing van een zeemijn, op enkele meters van een Oekraïens strand, heeft twee badgasten het leven gekost. De ontploffing gebeurde aan de Zwarte Zee in de badplaats Zatoka, op zo’n 50 kilometer van Odessa. Beelden laten zien hoe het zeewater metershoog de lucht in wordt geblazen en strandgangers opschrikken van de klap.
Het is niet de eerste keer dat een zeemijn tot ontploffing komt bij Odessa. Eerder kwam al een 50-jarige om het leven door een zeemijn op enkele meters van het strand. De explosieven zijn zo talrijk langs de kustlijn dat er op sommige plaatsen een zwemverbod geldt. Ondanks extra controles gaan mensen toch het water in.Uit de haven van Pivdennyi, bij Odessa, is het eerste schip met voedselhulp voor Afrika vertrokken. Het graanschip vervoert 23.000 ton tarwe voor Ethiopië. Naar verwachting kunnen binnenkort nog zeker twee tot drie hulpschepen vertrekken die door de Verenigde Naties zijn gecharterd.
Eerder vertrokken al commerciële graanschepen uit Oekraïne na bemiddeling door Turkije en de VN. Rusland had voor die tijd alle havens in Oekraïense handen geblokkeerd. Oekraïne verwacht de komende maand 3 miljoen ton graan te kunnen exporteren uit zijn havens, en hoopt op maandelijks 4 miljoen daarna.© REUTERS — Het onder Libanese vlag varende schip Brave Commander op weg naar Ethiopië. Op de Krim zijn 2000 bewoners geëvacueerd na de ontploffing van een Russisch wapendepot nabij de stad Dzjankoj, aldus het Russische persbureau TASS. Er zouden geen mensen gewond zijn geraakt. Ook woedt er een brand in het noorden van het door de Russen van Oekraïne afgepakte schiereiland.
Vorige week deden zich er, na een vermoedelijke Oekraïense raketaanval, meerdere explosies op een militair vliegveld voor. Daarbij viel een dode en raakte zeker acht gevechtsvliegtuigen beschadigd. De Russen houden het erbij dat er per ongeluk munitie is ontploft. Oekraïne heeft de aanval niet bevestigd.
Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland zijn oorlogsschepen in de Zwarte Zee grotendeels teruggetrokken tot de kustlijn van de Krim, omdat ze moeite zouden hebben om de controle over de zee te behouden. De defensief opgestelde schepen ondersteunen de troepen in het zuiden nog wel met raketvuur.De Verenigde Naties hebben de logistieke en veiligheidscapaciteit om een missie van internationaal atoomagentschap IAEA naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja te begeleiden, zegt een woordvoerder van de VN maandag. Zo'n missie zou uit Kiev moeten vertrekken.
Maar een Russische ambtenaar liet aan persbureau RIA Novosti weten dat vertrek uit Kiev te gevaarlijk zou zijn. ,,Dat zou betekenen dat ze de frontlinie moeten doorkruisen om bij de kerncentrale te komen", aldus de ambtenaar.
De VN-woordvoerder liet weten dat het een IAEA-missie alleen kan begeleiden als zowel Oekraïne als Rusland daarmee instemmen. Beide landen hebben eerder aangegeven een IAEA-missie te verwelkomen.
De kerncentrale aan de rivier Dnjepr viel aan het begin van de Russische invasie al in handen van de Russen, nadat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken. De centrale bleef functioneren met Oekraïens personeel. Oekraïense milities bleven actief in het gebied.
Kiev beschuldigt sindsdien de Russen er regelmatig van de centrale met opzet te bedreigen. Volgens Moskou beschieten Oekraïense milities de centrale om de Russen er de schuld van te kunnen geven.
De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en VN-chef António Guterres hebben maandag telefonisch gesproken over de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de bezette centrale in Zuid-Oekraïne zijn recent meermaals beschietingen geweest.
Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van de aanvallen, die volgens experts niet hebben geleid tot verhoogde radioactiviteit. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties riep de strijdende partijen afgelopen week op tot een staakt-het-vuren in de omgeving van de kerncentrale, de grootste van Europa, en waarschuwde voor een nucleaire ramp.
De centrale van Zaporizja werd kort na het uitbreken van de oorlog ingenomen door Rusland. Volgens Oekraïne zijn daar sindsdien honderden Russische militairen gestationeerd. Meer dan veertig landen, waaronder Nederland, eisten zondag het vertrek van de Russen.
Russische troepen hebben de beschietingen in de regio rond de stad Charkov in het noordoosten van Oekraïne opgevoerd. Dat meldt het Oekraïense leger. Vooral de strategische bevoorradingsposten voor de Oekraïense troepen in de Donetsk zouden het doelwit zijn, klinkt het.
Oekraïense functionarissen meldden vandaag raket- en artillerieaanvallen op het district Chuhuiv ten zuiden van de stad Charkov. Daarbij zouden minstens tien raketten zijn afgevuurd vanuit de Russische stad Belgorod.
Ook een woonwijk in Charkov zou getroffen zijn door raketaanvallen, klinkt het, net als de stad Merefa, die zo’n 40 kilometer van de frontlinies af ligt. Daar zouden vijf mensen gewond zijn geraakt, van wie er vier in het ziekenhuis zijn opgenomen en twee in kritieke toestand verkeren.
De Oost-Oekraïense stad Charkov is sinds donderdagavond opnieuw doelwit van Russisch artillerievuur. De Oekraïense strijdkrachten hebben de Russische troepen zo goed als weggedreven uit de op één na grootste stad van het land, maar Charkov is nog niet volledig buiten het bereik van de Russische artillerie.
Volgens het Oekraïense leger konden Oekraïense troepen verschillende grondaanvallen van het Russische leger in de oostelijke stad Donetsk afweren. De Russen blijven de regio aanvallen met zware beschietingen, maar boeken op het terrein amper territoriale winst, klinkt het.
In een rechtbank van pro-Russische separatisten in Donetsk zijn vijf buitenlanders aangeklaagd omdat ze huurlingen zouden zijn. Ze werden gevangen toen ze meevochten met het leger van Oekraïne, melden Russische media. Drie van hen kunnen de doodstraf krijgen.
De doodstraf kan worden opgelegd aan de Brit John Harding, Kroaat Vjekoslav Prebeg en Zweed Mathias Gustafsson. Zij werden gevangen in en rond de havenstad Marioepol. De twee andere mannen die terechtstaan, de Britten Dylan Healy en Andrew Hill, riskeren deze straf niet.
De mannen hebben volgens het Russische staatspersbureau TASS onschuldig gepleit. Het proces gaat begin oktober verder.
In het deels bezette Donetsk werden in juni twee Britten en een Marokkaan tot doodstraffen veroordeeld. De separatistische rechtbank oordeelde dat de drie mannen probeerden de macht over te nemen en dat zij huurlingen waren. De vonnissen zijn nog niet uitgevoerd. De mannen hebben beroep aangetekend.
Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.
Kingdom Holding stak het geld in staatsgasbedrijf Gazprom en de oliebedrijven Lukoil en Rosneft. Daarbij was het investeringsfonds waarschijnlijk op zoek naar aandelen die relatief goedkoop waren, maar de stap is desondanks opmerkelijk omdat tegelijkertijd veel westerse landen die ondernemingen en hun bestuurders sancties oplegden.
Saudi-Arabië en andere Golfstaten proberen tot nu toe een neutrale positie in te nemen tegenover Rusland. Dat leidt tot frustraties bij regeringen van westerse bondgenoten van de landen die Rusland juist zo veel mogelijk willen isoleren.
De omgeving van de kerncentrale van Zaporizja werd de afgelopen dagen meerdere keren onder vuur genomen. Gisteren eisten 42 landen dat Rusland zijn troepen zou terugtrekken. De aanwezigheid van wapens en soldaten zou ingaan tegen de veiligheidsprincipes van het Internationaal Atoomenergieagentschap.
Rusland op zijn beurt stelt nu een staakt-het-vuren voor. ,,De leiders van de Verenigde Naties en de hoofddiplomaat van de EU moeten het niet hebben over demilitarisering, maar over het instellen van een staakt-het-vuren", stelt Vladimir Rogov, woordvoerder van de Russische bezettingsmacht.
Rusland beschuldigt Oekraïne ervan achter de beschietingen rond de grootste kerncentrale van Europa te zitten. Oekraïne op zijn beurt wijst in de richting van Rusland. VN-baas Antonio Guterres waarschuwde afgelopen week voor een nucleaire ramp en riep op tot een demilitarisering van het gebied.Het verlies van Cherson, provinciehoofdstad in het zuiden van Oekraine, is nog altijd pijnlijk. Wonnen de Russen door omkoping? De Oekraïners hopen de stad met een paar weken terug in handen te hebben. Als het Westen maar snel voldoende wapens levert.
© AP — Oekraïense troepen vuren granaten af in het zuiden van het land. In Moskou gaat vandaag ARMY-2022 van start. Het is de achtste keer op rij dat de grote zesdaagse internationale militaire beurs wordt gehouden. Zelfs corona kon dat niet verhinderen en ook de oorlog in Oekraïne gooit geen roet in het eten. ARMY is dan ook het grootste platform van Rusland om te tonen wat het qua wapens en technologie in huis heeft. Volgens Amerikaanse veiligheidsanalisten wil Rusland met de beurs laten zien dat het moeilijk is om hen met sancties buitenspel te zetten.
Igor Girkin, een van de hoofdverdachten van het neerhalen van Malaysia Airlines-vlucht MH17, zou door de Russen zijn tegenhouden. Girkin wilde uit onvrede over het verloop van de oorlog in Oekraïne zelf naar het front. Die kritiek uit Girkin met regelmaat op sociale media.
De oorlog, die begon met een grootscheepse invasie maar nu verzand lijkt in de Donbas, is volgens hem 'compleet mislukt'. Met een Oekraïens tegenoffensief op komst rond Cherson zag Girkin zich genoodzaakt in te grijpen, meldt de Telegraaf. Hoewel niet officieel bevestigd, lijkt de vechtjas het niet zover te hebben gebracht. Onderweg naar Cherson werd hij aangehouden door Russische troepen.
Hij zou zijn snor hebben afgeschoren om niet herkend te worden. Hoewel Girkin in Nederland een levenslange straf boven het hoofd hangt, heeft Rusland nooit gereageerd op het verzoek tot uitlevering. Girkin laat via Telegram weten ook nu niet vast te zitten. Zijn trip naar het front heeft hij even uitgesteld. 'Nu even niet', schrijft hij.De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russische bevolking opgeroepen haar stem te laten horen tegen de oorlog. ,,Het kwaad voltrekt zich op zo'n grote schaal dat zwijgen gelijkstaat aan medeplichtigheid", zei de president zondagavond in zijn dagelijkse videotoespraak.
,,Als je het Russische staatsburgerschap hebt en zwijgt, betekent dat dat je niet vecht, wat betekent dat je het (de oorlog, red.) steunt", vindt Zelenski. In tegenstelling tot eerdere oproepen aan het adres van de Russen, sprak president Zelenski hen ditmaal niet in het Russisch, maar in het Oekraïens toe.
Ook in Oekraïne en de rest van de wereld moet iedereen 'alles wat in zijn macht is, doen om Rusland en degenen die de oorlog ondersteunen, een steeds hogere prijs voor de Russische staatsterreur te laten betalen,' aldus de president. Volgens opiniepeilingen zou de meerderheid van de Russen de inval in Oekraïne steunen.© AFP — De Oekraïense president Volodimir Zelenski. Meer dan veertig landen willen dat Rusland zich terugtrekt uit de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. ,,De stationering van militairen en wapens bij de kerncentrale is onacceptabel", stellen de landen in een verklaring die ook door Nederland is ondertekend.
Het plaatsen van troepen gaat ook in tegen de veiligheidsprincipes waar alle leden van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) akkoord mee zijn gegaan, staat er verder in de verklaring. De landen willen dat Rusland zich helemaal terugtrekt uit Oekraïne. Het gaat onder andere om de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en alle EU-landen.
VN-chef António Guterres riep eerder al op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Eerder vandaag beschuldigde de Oekraïense president Volodimir Zelenski Rusland van ‘nucleaire chantage’. De Russen beschieten vanuit de bezette kerncentrale in de zuidoostelijke regio Zaporizja omliggende Oekraïense steden. ,,Ze intimideren de Oekraïners die er wonen op extreem cynische wijze.”
Sinds de centrale op 4 maart, kort na het uitbreken van de oorlog, werd ingenomen door Russische troepen zijn daar volgens Oekraïne honderden militairen gestationeerd.
© AFP — Een Russische soldaat bij de kerncentrale van Zaporizja. De doorvoer van olie uit Rusland via Oekraïne naar Tsjechië, Slowakije en Hongarije werd op 4 augustus opgeschort, maar een Europese bank heeft een betaling goedgekeurd waardoor de olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechië kan worden hervat. Het zou om ING gaan, meldt een ingewijde aan Reuters.
Vanwege de sancties tegen Rusland, kon de Russische beheerder van de Droezjba-oliepijpleiding geen doorvoervergoeding naar het Oekraïense olietransportbedrijf Ukrtransnafta overmaken. In eerste instantie was betaald, maar Transneft kreeg het geld een week later teruggestort. De olieaanvoer stopte daarop.
ING zou, volgens de bron, de betaling aanvankelijk hebben geblokkeerd maar lijkt daar nu dus op terug te komen. De verwachting is dat de olietoevoer naar Tsjechië zaterdag wordt hervat. Het contract tussen Transneft en Ukrtransnafta vereist 100 procent vooruitbetaling voor de doorvoer van olie. ING doet geen uitspraken over de kwestie.Twee schepen met agrarische producten zijn vandaag Oekraïense havens uitgevaren richting Zwarte Zee, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Het gaat onder meer om het eerste vrachtschip met tarwe sinds het sluiten van de graandeal tussen Rusland, Oekraïne, de VN en Turkije. De Sormovsky heeft ruim 3000 ton tarwe aan boord en is op weg naar Turkije. Het schip Star Laura vervoert 60.000 ton maïs en is onderweg naar Iran. In totaal zijn de afgelopen weken veertien vrachtschepen vertrokken uit Oekraïne.
Twee schepen met agrarische producten hebben vrijdag Oekraïense havens aan de Zwarte Zee verlaten. Het gaat onder meer om het eerste vrachtschip met tarwe sinds dergelijke transporten na bemiddeling door de VN zijn hervat, meldt het Turkse ministerie van Defensie.
De lading van ruim 3000 ton tarwe bevindt zich aan boord van het vrachtschip Sormovsky, dat onderweg is naar Turkije. Het schip Star Laura vervoert 60.000 ton maïs en is onderweg naar Iran. Oekraïne behoort wereldwijd tot de belangrijkste exporteurs van dergelijke graanproducten. Daardoor had de oorlog in het land ook gevolgen voor de internationale voedselvoorziening.
Voedseltransporten uit Oekraïne zijn weer mogelijk dankzij een deal tussen de strijdende partijen. Afgesproken is dat ladingen in Istanbul worden gecontroleerd door een speciaal coördinatiecentrum. Daar werken vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. In totaal zijn de afgelopen weken veertien vrachtschepen vertrokken uit Oekraïne.
Dankzij uitgestrekte stranden langs de Zwarte Zee, luxueuze resorts, wandelpaden in de bergen en historische ruïnes, was de Krim de afgelopen jaren een populaire badplaats voor Russische toeristen.
Maar nu de oorlog ook het schiereiland heeft bereikt, blijven veel vakantiegangers liever weg. In een video op Twitter spot het Oekraïense ministerie met de toeristen die sinds de explosies van dinsdag op de vlucht sloegen.VN-chef António Guterres heeft, reagerend op de laatste beschietingen, opgeroepen tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van de beschietingen rond de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.
De VN-voorman spreekt van een 'onacceptabele' situatie en zegt zich ernstig zorgen te maken. Guterres waarschuwt dat potentiële schade aan de kerncentrale of andere nucleaire faciliteiten catastrofale gevolgen kan hebben. In het noorden van Oekraïne, in Tsjernobyl, vond in 1986 de grootste kernramp ooit plaats.© REUTERS — Antonio Guterres maakt zich ernstig zorgen om de situatie rond de kerncentrale. De Oekraïense kerncentrale in de zuidoostelijke regio Zaporizja vormt momenteel geen veiligheidsrisico ondanks de voortdurende beschietingen van het complex, stelt het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA). De kerncentrale is de grootste in Europa, zelfs een van de grootste ter wereld, en staat sinds begin maart onder Russische controle.
Experts van het IAEA beweren in een voorlopig rapport dat er 'geen onmiddellijke bedreiging' is voor de veiligheid van de kerncentrale. ,,Dit kan echter elk moment veranderen", zei IAEA-hoofd Rafael Grossi tijdens een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Zaporizja.
Grossi benadrukte dat het om een voorlopige inschatting gaat, grotendeels gebaseerd op door Rusland en Oekraïne verschafte informatie. De IAEA-chef roept Moskou en Kiev op om internationale experts zo snel mogelijk toegang tot de centrale te verschaffen. ,,Ik ben persoonlijk klaar om zo'n missie te leiden", zei hij. Want: ,,Dit is een serieus moment, een ernstig moment."
Een paar uur voor het begin van de VN-vergadering, die donderdag op verzoek van Rusland was ingelast, werd de kerncentrale volgens een Russische functionaris in Oekraïne aangevallen met zware artillerie en raketwerpers. Volgens de Russen beschieten Oekraïense milities de centrale om Moskou er de schuld van te geven. Kiev beschuldigt de Russen er regelmatig van zelf de centrale met opzet te bedreigen. De beweringen van beide zijden zijn niet onafhankelijk te verifiëren.
© AP — De Oekraïense kerncentrale in de zuidoostelijke regio Zaporizja. De donorconferentie voor Oekraïne in Kopenhagen heeft meer dan 1,5 miljard euro aan militaire steun opgeleverd. Het geld is toegezegd door 26 landen, waaronder Nederland. De landen zeggen het met elkaar eens te zijn dat het belangrijk is dat Oekraïne militaire steun blijft ontvangen voor de strijd tegen Rusland.
Polen, Slowakije en Tsjechië zijn het in Kopenhagen onder meer eens geworden de productie van artilleriesystemen, munitie en andere uitrusting uit te breiden, meldt de Deense defensieminister Morten Bodskov. De Britten zullen meer raketlanceersystemen naar Oekraïne sturen, waarmee doelwitten op tientallen kilometers afstand kunnen worden geraakt.
De conferentie werd georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Oekraïne en was bedoeld om langetermijnsteun aan het door Rusland aangevallen land te bespreken. De Oekraïense president Volodimir Zelenski opende de bijeenkomst met een videoboodschap waarin hij zei dat Oekraïne met meer wapens en munitie moet worden gesteund als landen willen dat Rusland wordt gestopt.
Naast de Nederlandse defensieminister Kajsa Ollongren waren in Kopenhagen ook vertegenwoordigers van onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. De 26 landen, die in september een digitaal overleg houden, laten in een gezamenlijke verklaring weten volledig achter Oekraïne te staan en de 'wreedheid en het willekeurig doden van Oekraïense burgers' door Rusland sterk te veroordelen.
McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.
McDonald's sloot in maart, kort na de Russische inval, al zijn 109 fastfoodrestaurants in het Oost-Europese land. Het bedrijf betaalde de lonen van de ruim 10.000 werknemers wel door, zegt Pomroy.
Het bedrijf heeft nog niet aangegeven hoeveel van die vestigingen weer open kunnen. Het gaat vooral om restaurants in het westen en rond hoofdstad Kiev. Andere bedrijven zijn daar volgens Pomroy al veilig heropend.
'De terugkeer van een geweldig Amerikaans bedrijf is allereerst een signaal voor het internationale bedrijfsleven over de mogelijkheden om actief te zijn in Oekraïne, ondanks de oorlog", schreef minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba in een reactie op Facebook. Hij waarschuwt wel dat het nog even kan duren voor de restaurants daadwerkelijk weer open willen.
© REUTERS — De McDonald's in centraal-Kiev sloot in februari na de inval van de Russen. Er is opnieuw met artillerie geschoten in de richting van de veiligheidszone rond de kerncentrale van Zaporizja, een stad in het zuidoosten van Oekraïne. Dat beweert een verantwoordelijke van de pro-Russische bezettingsmacht, die het Oekraïense leger de schuld geeft van de aanval. De kerncentrale is de grootste van Oekraïne en Europa.
De strijdende partijen wijzen elkaar aan als schuldige. Volgens Vladimir Rogov, lid van de administratie die geïnstalleerd werd door de Russische bezetter in de regio, zijn het de 'militanten van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky' geweest die op de centrale hebben geschoten. De Oekraïense operator van de kerncentrale heeft over vijf beschietingen van Russische kant in de buurt van een opslagplaats met radioactieve substanties.
Volgens Jevgeni Balitski, het hoofd van de door Moskou aangestelde militaire en civiele autoriteiten, is er geen enkel radioactief lek ontdekt en is het stralingsniveau 'normaal'.
De kerncentrale werd de afgelopen week al twee keer het doelwit van bomaanslagen. Het oorlogsgeweld in de buurt van de centrale leidt tot ongerustheid in de internationale gemeenschap over een mogelijke kernramp.
© AD — De locatie van de kerncentrale. De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, wereldberoemd door haar protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft tot begin oktober huisarrest opgelegd gekregen. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald in een zaak die draait om het 'in diskrediet brengen van het Russische leger'.
Het huisarrest volgt op een protest medio juli bij het Kremlin. Toen hield Ovsjannikova een bord omhoog met de tekst: 'Poetin is een moordenaar, zijn soldaten fascisten'. De journaliste hield in de rechtbank opnieuw een protestbord vast, ditmaal met de tekst 'mogen de dode kinderen je achtervolgen in je dromen'.
De 44-jarige journaliste werd woensdag in een andere zaak opgepakt en aangeklaagd voor het verspreiden van valse informatie over het leger. Ze riskeert tot tien jaar celstraf.
© ANP / EPA — Het bord dat Ovsjannikova omhoog hield op de Russische tv. Een graanschip in Oekraïne kan vandaag niet uitvaren vanwege het slechte weer. Dat heeft de Turkse minister van defensie gezegd. Het schip is onderdeel van een deal tussen Rusland en Oekraïne, bemiddeld door de Verenigde Naties en Turkije.
Het eerste schip met graan dat Oekraïne mocht verlaten sinds de Russische inval is met een volle vracht in Turkije aangemeerd.
Het schip verliet op 1 augustus met 26.000 ton mais de Oekraïense havenstad Odessa. Na een inspectie in Istanbul was het schip op weg naar Libanon, maar de koper daar weigerde de lading omdat die meer dan vijf maanden te laat geleverd werd.
Door de Russische invasie van Oekraïne konden er sinds eind februari geen schepen meer in en uit de Oekraïense havens varen.
Meerdere schepen die al die tijd in Oekraïne lagen zijn inmiddels vertrokken.
Door de explosies dinsdag op een Russisch militair vliegveld op de Krim zijn zeker acht gevechtsvliegtuigen verwoest. Een analyse van satellietfoto's door The New York Times ontkracht de officiële Russische lezing dat munitie is ontploft en dat er geen militair materieel beschadigd is.
Het bedrijf Planet Labs maakte een paar uur voor de explosies een foto van het vliegveld in Novofedorivka, vlakbij de Zwarte Zee, en nog een op de dag erna. Op de tweede foto zijn volgens The New York Times drie kraters te zien, die wijzen op drie aparte explosies.
Ook de manier waarop het puin is verspreid laat zien dat er meer dan één explosie is geweest, schrijft de krant. Acht Su-24- en Su30-gevechtsvliegtuigen die op de eerste foto zichtbaar zijn, zijn op de tweede foto verwoest. Twee gebouwen in de buurt van de vliegtuigen zijn eveneens vernietigd.
Oekraïne heeft officieel niet bevestigd achter de explosies te zitten, waarbij volgens de lokale Russische autoriteiten ook een dode en verschillende gewonden vielen. Maar president Volodimir Zelenski suggereerde woensdagavond in zijn dagelijkse toespraak dat de basis is aangevallen. Hij zei dat de Russische luchtmacht op de Krim in één dag negen vliegtuigen is kwijtgeraakt.
Een anonieme militaire functionaris zei tegen The New York Times dat Oekraïense commando's en verzetsstrijders verantwoordelijk zijn. Zij zouden een aanval hebben uitgevoerd met 'een wapen dat van exclusief Oekraïense makelij' is.
Een recent opgericht orkest van 75 Oekraïense beroepsmusici treedt donderdagavond op in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Ukrainian Freedom Orchestra bestaat uit vluchtelingen en speciaal voor het orkest van dienstplicht vrijgestelde Oekraïners. De leden werkten in betere tijden voor podiuminstellingen in Lviv, Odessa en Kiev. Hun nieuwe gezelschap is eind vorige maand aan een wereldtournee begonnen in Warschau, waar het is opgericht. De Canadees-Oekraïense dirigente Keri-Lynn Wilson heeft ook de leiding in Amsterdam. Zij kwam oorspronkelijk met het idee voor het orkest.
De Oekraïense in Amsterdam wonende pianiste Anna Fedorova soleert in het Concertgebouw. ,,Op deze manier tonen Oekraïense musici hun solidariteit. Ze laten zien hoe muziek een krachtig instrument kan zijn voor steun aan de slachtoffers en voor eenheid in de wereld in tijden van deze vreselijke oorlog", zei Fedorova erover.
Op het programma staan onder meer Chopins Tweede pianoconcert en Dvořáks Negende symfonie.
Het orkest wordt gesteund door de regering van Oekraïne, The Metropolitan Opera in New York en de Poolse Nationale Opera. Later deze maand treedt The United Ukrainian Ballet Company op in Carré in Amsterdam. Dit gezelschap, in Nederland opgericht door Igone de Jongh en Matthijs Bongertman, wordt gevormd door dansers uit de nationale theaters van onder meer Kiev en Charkov. Het danst in Amsterdam Giselle in een nieuwe interpretatie van Alexei Ratmansky.
In de Oost-Oekraïense stad Donetsk is het giftige gas ammoniak vrijgekomen uit een brouwerij die daar in brand staat. Dat melden de pro-Russische separatisten die het in de stad voor het zeggen hebben. Op sociale media zijn beelden te zien van de brand, al zijn die niet geverifieerd.
Volgens de rebellen is de brouwerij geraakt door Oekraïense artilleriebeschietingen. Het Russische persbureau TASS meldt dat er op dat moment 32 mensen op het terrein van de brouwerij waren. Een persoon zou zijn omgekomen en er zouden twee gewonden zijn gevallen. Oekraïne heeft de aanval niet bevestigd.
Omwonenden van de brouwerij is gevraagd om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Het gas zou zich verspreiden in een straal van 2 kilometer. Ammoniak wordt in brouwerijen gebruikt als koelmiddel.
Het eerste schip met graan dat Oekraïne mocht verlaten sinds de Russische inval is met een volle vracht weer in Turkije aangemeerd. Dat blijkt uit de locatiegegevens van het schip dat onder de vlag van Sierra Leone vaart.
Het in Londen gevestigde nieuwsmedium Middle East Eye meldt dat er een nieuwe koper is gevonden voor de vracht graan aan boord van de Razoni. Het schip zal nu in Mersin worden gelost.
Het schip verliet op 1 augustus met 26.000 ton mais de Oekraïense havenstad Odessa. Na een inspectie in Istanbul was het schip op weg naar Libanon, maar de koper daar weigerde de lading omdat die meer dan vijf maanden te laat geleverd werd.
Door de Russische invasie van Oekraïne konden er sinds eind februari geen schepen meer in en uit de Oekraïense havens varen. Een recent door de VN en Turkije bemiddeld akkoord maakte aan die blokkade een einde.
Meerdere schepen die al die tijd in Oekraïne lagen zijn inmiddels vertrokken. En woensdag is ook een tweede schip in Oekraïne aangekomen om graan op te halen. De VN verwachten dat de komende periode nog meer schepen in Oekraïne zullen aanmeren en dat het doel haalbaar is om 2 tot 5 miljoen ton aan graan per maand uit Oekraïne te exporteren.
Voorlopig wordt er vooral mais verscheept uit Oekraïne, maar de VN denken dat vanaf volgende week ook tarwe het land kan verlaten.
Zwitserland en Oekraïne hebben na maanden onderhandelen een akkoord gesloten waarmee Zwitserland de diplomatieke taken van Kiev in de Russische hoofdstad waarneemt. Zwitserland heeft vaker deze rol als neutrale tussenpersoon in de diplomatie gekregen bijvoorbeeld als behartiger van Amerikaanse belangen in Iran sinds 1980. Zwitserse media hebben gemeld dat de deal rond is en alleen nog afhankelijk is van Russische instemming.
Rusland zou 'niet enthousiast' zijn volgens Zwitserse media, maar het Russische persbureau meent te weten dat het Kremlin inmiddels al heeft ingestemd.
Wanneer het akkoord wordt uitgevoerd, hebben de twee oorlogvoerende landen weer een beetje diplomatiek contact en de circa twee miljoen Oekraïners in Rusland kunnen eindelijk voor bijvoorbeeld een nieuw paspoort bij iemand terecht.
De strijd tussen de twee buurlanden is feitelijk al meer dan acht jaar oud en Oekraïne riep in 2014 zijn ambassadeur in Moskou terug, nadat Rusland de Krim had ingelijfd. Het schiereiland was sinds de achttiende eeuw voor Rusland een van de belangrijkste thuishavens van de marine en in 2014 was bijna 70 procent van de bevolking etnisch Russisch. Het door Rusland georganiseerde referendum over afscheiding van Oekraïne viel dan ook eenvoudig in het voordeel van Rusland uit.
De laatste Russische ambassadeur in Kiev vertrok in 2016 en in februari dit jaar verbrak Oekraïne de diplomatieke betrekkingen met Rusland helemaal, kort na de Russische aanval. Aan de totale diplomatieke breuk tussen de twee zou een einde kunnen komen als Zwitserse diplomaten in Moskou Oekraïense belangen gaan behartigen.