Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw, vers liveblog aan. Dit omdat het oude te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog vindt u hier. Hieronder kunt u het oude liveblog teruglezen.
De Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek heeft vrijdag gezegd dat zaterdag "mogelijk" een humanitaire corridor uit de belegerde havenstad Marioepol wordt geopend.
,,Kijk morgenochtend naar de officiële aankondigingen. Als het inderdaad open gaat, zal ik dat direct bevestigen'', zei ze op sociale media, zich richtend op de mensen die wachten om te worden geëvacueerd.
Door het offensief van Rusland in de regio is het niet veilig om burgers de wegen te laten gebruiken. ,,Alle mensen die wachten tot ze kunnen vluchten, heb geduld, alsjeblieft'', aldus Veresjtsjoek.
De burgemeester van Marioepol deed vrijdag een oproep om alle inwoners in zijn stad te evacueren. Vadim Bojtsjenko wil dat de 100.000 overgebleven inwoners van de havenstad zo snel mogelijk veilig kunnen vertrekken.
Het bekende oppositielid en Kremlincriticus Vladimir Kara-Moerza zit tot en met 12 juni in voorlopige hechtenis. Dat heeft zijn advocaat vrijdag op Facebook laten weten, en een rechtbank in Moskou heeft het nieuws bevestigd. Kara-Moerza is achter de tralies gezet wegens de verspreiding van "valse informatie" over de inval van het Russische leger in Oekraïne.
Net na de invasie van Oekraïne werd in Rusland in ijltempo wetgeving aangenomen om afwijkende meningen in de kiem te smoren. Wie "valse informatie" over de oorlog in Oekraïne verspreidt, riskeert 15 jaar cel. Alleen al het in de mond nemen van de woorden 'oorlog' of 'invasie' volstaat om vervolgd te worden.
De 40-jarige Kara-Moerza heeft de voorbije weken diverse keren kritiek geuit op de militaire interventie in Oekraïne, met name op sociale media. De oud-journalist is een van de laatste gerenommeerde critici van het Kremlin die nog in Rusland wonen. Hij zegt tot twee keer toe vergiftigd te zijn, in 2015 en 2017, vanwege zijn politieke activiteiten.
Canada heeft Oekraïne zware artillerie geleverd voor de strijd tegen de Russische invasietroepen in het zuidoosten van het land. Premier Justin Trudeau was daar eerder deze week om gevraagd. Het ministerie van Defensie maakte vrijdag bekend M777 houwitsers te hebben gestuurd met de benodigde granaten. Er zullen zo snel mogelijk ook nog pantservoertuigen volgen.
De VS en Frankrijk gaven eveneens al gehoor aan de Oekraïense roep om zwaarder geschut.
Tinkoff Bank, de op één na grootste particuliere bank van Rusland, heeft aangekondigd op zoek te gaan naar een nieuwe naam. De beslissing komt kort na felle kritiek van oprichter Oleg Tinkov op de Russische inval in Oekraïne. ,,Het bedrijf bereidt zich al langer op deze stap voor en recente gebeurtenissen maken deze beslissing nog urgenter", meldt het bedrijf via zijn officiële kanaal op berichtendienst Telegram.
Het financiële concern, vooral groot geworden als digitale bank in Rusland, beweert de oorspronkelijke merknaam te dumpen 'voor het geluk van onze 20 miljoen cliënten'. In hetzelfde bericht wenst het bedrijf Tinkov beterschap en succes. Bij de Russische zakenman werd enkele jaren geleden leukemie vastgesteld.
In een bericht op socialmediaplatform Instagram noemde Tinkov de oorlog in Oekraïne 'zinloos' en een 'rotoorlog'. Hij beweerde ook dat 90 procent van de Russen tegen de inval in Oekraïne is. In Rusland geldt een strenge censuur op berichten over de oorlog, maar Tinkov woont al geruime tijd niet meer in zijn geboorteland.
Tinkov heeft volgens mediaberichten vorig jaar zijn meerderheidsbelang in Tinkoff Bank opgegeven, alhoewel hij nog wel aandelen bezit. Hij staat in de sportwereld ook bekend als voormalige sponsor van een professionele wielerploeg waar onder anderen Alberto Contador en Peter Sagan voor reden. In 2015 kondigde Tinkov uit de wielersport te stappen.
De ondergang van de Russische raketkruiser Moskva heeft aan één bemanningslid het leven gekost en 27 anderen worden nog vermist. Dat meldt het staatspersbureau RIA Novosti op basis van informatie van het Russische ministerie van Defensie. Volgens haar zijn 396 bemanningsleden gered. Volgens Kiev werden slechts 58 van de 510 bemanningsleden gered.
Het aan het Kremlin gerelateerde nieuwsportaal Readovka meldde eerder vrijdag op basis van een defensierapport dat 116 bemanningsleden zouden zijn omgekomen en dat nog 100 zouden worden vermist. Het bericht werd later verwijderd. Het Russische ministerie van defensie sprak van een 'hack' door Oekraïne.
De Moskva was het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot. Volgens het Kremlin ging het schip vorige week ten onder na het exploderen van munitie aan boord en zonk het in een storm tijdens het slepen naar een haven. Oekraïne zegt het schip met twee raketten tot zinken te hebben gebracht. Die visie wordt ook gedeeld door de VS. En hoewel Moskou anders beweert, zijn er vermoedelijk ook bemanningsleden omgekomen. Volgens Kiev werden slechts 58 bemanningsleden gered.
Op Telegram zijn donderdag beelden gedeeld van Tsjetsjeense strijders die de Russische overwinning in de havenstad Marioepol vieren. De groep vocht mee met Rusland en wordt de 'babydraak van het Kremlin' genoemd.
Nederlandse havens hebben sinds afgelopen zondag één Russisch schip toegelaten en één Russisch schip geweigerd. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W). Eerder deze maand voerde de Europese Unie een verbod in om Russische schepen toegang te verlenen tot havens van lidstaten, maar er zijn veel uitzonderingen op die regel.
Het op 8 april aangekondigde verbod geldt sinds afgelopen zondag voor Nederlandse havens. Maar autoriteiten in een lidstaat mogen een uitzondering maken als Russische schepen bijvoorbeeld olie of gas vervoeren. Die fossiele brandstoffen maken juist een groot deel uit van alle lading die Russische schepen naar bijvoorbeeld de haven van Rotterdam vervoeren. Ook voor de aanvoer van onder andere humanitaire goederen, medicijnen of landbouwproducten zijn uitzonderingen mogelijk.
Via de site Vesselfinder, die vaarroutes van schepen live bijhoudt, is overigens te zien dat er wel meer schepen vanuit Rusland naar Nederland varen. Maar deze schepen varen onder de vlag van een ander land. Het ministerie van I&W maakte niet bekend welke bestemming in Nederland de twee Russische schepen hadden.
Moldavië heeft vrijdag de ambassadeur van Rusland ontboden naar aanleiding van de verklaringen van een Russische generaal die zei dat Moskou het zuiden van Oekraïne wil innemen om toegang te verkrijgen tot een separatistische regio van Moldavië. Moldavië heeft zijn 'diepe bezorgdheid' aan de ambassadeur geuit over de uitspraken van generaal Roestam Minnekajev, zo deelde het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken mee.
Moldavië beschouwt de verklaringen 'als ongegrond en in strijd met de steun van Rusland voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van ons land', aldus het ministerie in de mededeling. 'Moldavië is een neutraal land' en roept Moskou op 'dit principe te respecteren'.
Generaal Minnekajev zei vrijdag dat Moskou de 'volledige controle over het zuiden van Oekraïne' wil nemen om de pro-Russische separatisten van Transnistrië te helpen, die dit Moldavische gebied aan de grens met Oekraïne sinds 1992 in handen hebben. Een Russische legermacht is al ter plaatse. 'De controle over het zuiden van Oekraïne is ook een corridor naar Transnistrië, waar we eveneens gevallen van onderdrukking van de Russischtalige bevolking zien', aldus de generaal.
De Antwerpse politie heeft vrijdag 18 Oekraïense vluchtelingen onder wie drie kinderen en een zwangere vrouw aangetroffen die onder erbarmelijke omstandigheden in een pand woonden waarvoor ze meer dan 500 euro per maand huur moesten betalen. De politie is een onderzoek gestart naar onder meer huisjesmelkerij, de slachtoffers zijn overgebracht naar een opvanglocatie.
Een wijkteam van de politie bezocht vrijdagochtend een pand in de Korte Leemstraat , in de buurt van het stadspark, om na te gaan of ongeschikte kamers toch niet werden verhuurd. Binnen troffen de agenten op verschillende verdiepingen mensen aan die in kleine ruimtes leefden en op matrassen op de grond sliepen. Het bleek te gaan om 18 mensen met de Oekraïense nationaliteit die fors moesten betalen voor hun verblijf. Sommigen onder hen waren nog niet ingeschreven in België.
Alle slachtoffers werden overgebracht naar het stedelijk opvangcentrum De Tol in het district Deurne. Intussen verzegelde de politie het pand.
© Google Street View — De Korte Leemstraat in de wijk Klein-Antwerpen. De Russische president Vladimir Poetin ontvangt begin volgende week VN-chef António Guterres in Moskou om te praten over de oorlog in Oekraïne. Het Kremlin en de VN hebben dat vrijdag meegedeeld.
Volgens een Kremlin-woordvoerder arriveert Guterres dinsdag in Moskou voor een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zal ook Poetin hem ontvangen. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat de VN-topman hoopt dat hij met Poetin kan praten over wat er nodig is om snel vrede te brengen in Oekraïne.
Guterres had eerder deze week verzoeken gestuurd naar zowel Poetin als de Oekraïense president Volodimir Zelenski om op bezoek te komen. De Portugees riep Oekraïne en Rusland deze week tevens op de wapens vier dagen neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest dit weekend. Maar een paasbestand lijkt er niet te komen.
In Amsterdam zijn sinds 9 maart bijna 12.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd en op dit moment komen er dagelijks ongeveer 220 vluchtelingen uit Oekraïne aan op Amsterdam Centraal. Dat meldt burgemeester Femke Halsema vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.
Van de geregistreerde vluchtelingen zijn ruim 3000 opgevangen bij gastgezinnen. De overige 8700 zijn doorverwezen naar een opvanglocatie in de Nederlandse veiligheidsregio's. In de hoofdstad zelf zijn inmiddels 1640 opvangplekken voor vluchtelingen beschikbaar, waarvan er 997 bezet zijn. Daarbij worden ook de 180 asielzoekers uit Ter Apel meegerekend, die er sinds dinsdag uit nood worden opgevangen.
Amsterdam meldde deze week op zoek te zijn naar opvanglocaties waar vluchtelingen langere tijd kunnen blijven. Gekeken wordt nu naar vijf locaties die onderdak kunnen bieden voor één tot drie jaar. Naast opvangplekken voor Oekraïners komen er ook extra plaatsen voor vluchtelingen uit andere regio's, vanwege de druk op locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Op korte termijn komen er nog 200 tot 300 plekken extra vrij om de druk op de locaties van het COA verder weg te nemen, zo staat in de brief. 'Het gaat hier om vluchtelingen en statushouders; dus ook mensen die al een verblijfsstatus hebben, maar door de krapte op de woningmarkt nog op een woning wachten.'
Het ministerie van Justitie meldde donderdag dat in Nederland nu 31.251 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen en dat 42.440 mensen zich hebben geregistreerd bij de gemeenten. Dat betekent dat er meer dan 10.000 Oekraïners in Nederland verblijven buiten de opvang die gemeenten gerealiseerd hebben.
Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is vrijdag failliet verklaard. De bank had zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet waarna de rechtbank in Amsterdam curators heeft benoemd.
Eerder deze week waren er al signalen dat er wat te gebeuren stond bij ATB. Het Financieele Dagblad meldde op basis van bronnen dat de bank investeerders benaderde met een aanbod om activiteiten over te nemen. Naar verluidt is de bank in moeilijkheden gekomen door Britse en Amerikaanse sancties. ATB, opgericht in 1994, bood onder meer spaarproducten aan. Volgens de eigen website van de bank werken er ongeveer 150 mensen.
DNB laat op haar website weten vandaag te hebben besloten tot toepassing van het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van Amsterdam Trade Bank N.V. De Nederlandse Bank is namens de overheid uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie. Lees hier het volledige artikel.
De vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen in Oekraïne zijn volgens Russische zijde 'vastgelopen'. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd na een gesprek met zijn Kazachse ambtgenoot. Volgens Lavrov heeft Moskou nog altijd geen antwoord ontvangen van Kiev op het laatste voorstel dat zo'n vijf dagen geleden is gedaan.
Vladimir Medinski, de Russische onderhandelaar, liet tegelijk aan persbureau Reuters weten dat de delegaties vrijdag 'een aantal lange gesprekken' hebben gevoerd. Maar over hoe die gesprekken waren verlopen, liet hij zich niet uit.
Volgens Vladimir Poetin toont Oekraïne geen bereidheid om wederzijds aanvaardbare oplossingen te zoeken en is Kiev inconsistent in de onderhandelingen. Dat zou hij volgens het Kremlin hebben meegedeeld aan Charles Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders. Die riep tijdens een telefoongesprek met Poetin op tot een 'humanitair' staakt-het-vuren tijdens orthodox Pasen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei eerder geen Russisch voorstel te hebben gezien.
Oekraïne heeft het in de Zwarte Zee gezonken Russische oorlogsschip Moskva bestempeld als cultureel erfgoed. Het ministerie van Defensie prijst het scheepswrak aan als toeristische trekpleister, meldt de BBC.
'Op 80 mijl (zo'n 150 kilometer) van Odessa kan de bekende kruiser en het grootste gezonken object van de Zwarte Zeebodem bewonderd worden, zonder diep te hoeven duiken', aldus het ministerie. Naar verluidt bevindt het schip zich op een diepte van 45 tot 50 meter.
De Moskva was het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot. Volgens het Kremlin ging het schip vorige week ten onder na het exploderen van munitie aan boord en zonk het in een storm tijdens het slepen naar een haven. Oekraïne zegt het schip met twee raketten tot zinken te hebben gebracht. Die visie wordt ook gedeeld door de VS. En hoewel Moskou anders beweert, zijn er vermoedelijk ook bemanningsleden omgekomen. Volgens Kiev werden slechts 58 bemanningsleden gered.
Het aan het Kremlin gerelateerde nieuwsportaal Readovka meldde vrijdag op basis van een defensierapport dat 116 bemanningsleden zouden zijn omgekomen en dat nog 100 zouden worden vermist. Het bericht werd later verwijderd. Het Russische ministerie van defensie sprak van een 'hack' door Oekraïne.
Het zinken van de ruim 186 meter lange Moskva was voor Oekraïne niet alleen een militaire overwinning, maar ook psychologisch van belang in de strijd tegen de Russen. Het schip werd aan het begin van de invasie gebruikt om Slangeneiland te veroveren. Daar kreeg het van Oekraïense soldaten de inmiddels roemruchte opmerking 'Russisch oorlogsschip, rot op'. Van de laatste gebeurtenis zijn in Oekraïne speciale postzegels gemaakt.
Nederland gaat samen met Duitsland pantserhouwitsers leveren aan Oekraïne om het land te helpen in de strijd tegen de Russen. Defensieminister Kajsa Ollongren zei na afloop van de ministerraad dat het overleg hierover met de Duitsers in een afrondende fase zit. Ze is optimistisch dat het gaat lukken.
Oekraïne heeft gevraagd om de pantserhouwitsers, het zwaarste geschut van de landmacht waarmee doelen op veertig tot vijftig kilometer afstand getroffen kunnen worden. Eerder deze week kondigde het kabinet al aan dat Nederland zwaarder materieel zou gaan leveren. Mark Rutte voegde daaraan toe dat nog met bondgenoten gekeken wordt of er meer wapentuig die kant op kan.
,,Dit is noodzakelijk", zei Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. ,,Oekraïne is een strijd van leven op dood aan het voeren. Dit gaat ook over de toekomst van dit deel van de wereld en onze gezamenlijke veiligheid." De premier zei dat Nederland nog altijd niet daar wil vechten en ook geen luchtsteun zal leveren, om de NAVO niet in een 'direct conflict met Rusland' te brengen. Dat risico denkt hij niet te lopen door alleen wapens te leveren. ,,Ze zullen het niet fijn vinden, maar dit is geen rode lijn. Anders zouden we het niet doen."
Ollongren wilde nog niet zeggen om hoeveel pantserhouwitsers het gaat, maar liet alleen los dat het om 'een beperkt aantal' gaat. Ze hoopt komende week duidelijkheid hierover te geven. Ze wijst erop dat het om een geavanceerd wapensysteem gaat dat niet zomaar ingezet kan worden. Daarvoor is eerst training nodig.
Het is nog niet duidelijk hoe de taakverdeling hierbij wordt tussen beide landen. Zo zou Nederland het materieel kunnen leveren en Duitsland bijvoorbeeld de training op zich nemen. Ook daarover wordt nog gesproken, zei Ollongren.
In totaal heeft Nederland 54 pantserhouwitsers waarvan ongeveer de helft in gebruik is. Toevallig gaf een van de leden van het kabinet, Hanke Bruins Slot, leiding aan een pantserhouwitsersdetachement in Afghanistan. Rutte zei dat de minister van Binnenlandse Zaken in dezen geen bijzondere adviesrol heeft gehad. ,,We hebben natuurlijk ook deskundigen bij defensie."
Vanuit de belegerde staalfabriek in Marioepol is een nieuwe boodschap de wereld ingestuurd. ,,We hebben doden en gewonden in onze bunkers, maar zolang wij hier zijn is Marioepol van ons”, zegt kapitein Svyatoslav Palamar van het Azov-bataljon in een videoboodschap.
De Russische president Vladimir Poetin gaf gisteren het bevel om de staalfabriek van Azovstal niet te bestormen. In plaats daarvan kiest hij ervoor om het 10 km² grote terrein hermetisch af te grendelen, 'zodat geen enkele vlieg er nog uit kan'. Door de circa 1.000 burgers en 2.000 soldaten uit te hongeren, hoopt hij verdere Russische verliezen te voorkomen.
Volgens Poetin staat Marioepol nu volledig onder Russische controle, maar daar denkt Palamar toch anders over. ,,Ik blijf het zeggen: zolang wij hier zijn, is Marioepol van ons”, klinkt het in een filmpje op YouTube waarover de BBC bericht.
Het immense labyrint van tunnels en gangen biedt enige bescherming, maar het laatste bolwerk van verzet blijft de hel op aarde. ,,Alle gebouwen op het terrein zijn bijna vernield. De vijand dropt zware bommen waartegen zelfs bunkers niet bestand zijn. We zitten hier met heel wat doden en gewonden, sommige burgers zitten ook vast onder de ingestorte gebouwen.”
Op de vraag hoeveel troepen er nog inzetbaar zijn voor een eventuele strijd blijft Palamar vaag. ,,Genoeg om aanvallen af te slaan”, klinkt het. ,,We houden burgers en soldaten trouwens gescheiden. In een kelder kunnen zo’n 80 à 100 personen schuilen. Sommige burgers kunnen we echter niet meer bereiken omdat betonplaten ingestort zijn. Alleen zware machines kunnen hier nog een oplossing bieden.”
De rest krijgt nog wel hulp in de mate van het mogelijke. Maar de tijd dringt. Palamar lanceert daarom een oproep. ,,Laat een neutraal land of een internationaal rechtsorgaan instaan voor de veiligheid van onze burgers. Ze hebben allemaal al veel meegemaakt, heuse oorlogsmisdaden zelfs. Niemand vertrouwt de Russen hier, ze zijn bang om gemarteld of gedeporteerd te worden. Vergeet niet: er zitten hier ook nog kleine kinderen, van amper drie maanden oud soms.”
Oudere personen hebben dringend medicijnen nodig. Geschat wordt dat er ook zo’n 500 soldaten zwaargewond geraakt zijn. Grote ingrepen, zoals amputaties, kunnen echter niet uitgevoerd worden. ,,De lichamen van onze overleden strijdmakkers willen we een waardig afscheid bieden op Oekraïens grondgebied”, benadrukt Palamar.
Een overgave zit er niet in, zelfs niet als Rusland zou beloven om het leven van burgers te sparen. ,,Ik hoop dat iedereen goed beseft wie onze gesprekspartner is. We weten intussen met absolute zekerheid dat garanties van Rusland helemaal niets waard zijn”, besluit Palamar.
Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas. Dat heeft klimaat- en energieminister Rob Jetten gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. Door energie te besparen en gas uit andere landen te importeren 'lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen', aldus de bewindsman. Lees hier het volledige artikel.
Charles Michel, de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie, heeft de Russische president Poetin tijdens een telefoongesprek dringend opgeroepen tot een 'humanitair' staakt-het-vuren tijdens orthodox Pasen. Michel pleitte ook voor humanitaire toegang tot de havenstad Marioepol en het evacueren van burgers uit belegerde steden.
Michel heeft er bij Poetin ook op aangedrongen rechtstreeks met de Oekraïense president Zelenski in contact te treden, aldus ingewijden. Volgens het Kremlin heeft Poetin tegen Michel gezegd dat hij alleen persoonlijk met Zelenski praat als de lopende gesprekken tussen de twee landen concrete resultaten opleveren. Volgens de Russische president laat Oekraïne geen bereidheid zien om wederzijds aanvaardbare oplossingen te zoeken en is Kiev inconsistent in de onderhandelingen.
Michels telefoongesprek met Poetin volgde op een bezoek van de Europese Raadsvoorzitter aan Kiev, eerder deze week, waar hij met Zelenski sprak.
Michel onderstreepte tijdens zijn gesprek met Poetin volgens EU-bronnen de 'onaanvaardbaarheid' van de Russische aanval en wees Poetin op Ruslands misrekeningen en verliezen, die Poetin mogelijk niet bereiken doordat informatie over de gang van zaken in Oekraïne van hem wordt weggehouden.
Dinsdag had VN-chef António Guterres de strijdende partijen opgeroepen van donderdag tot en met paaszondag een wapenstilstand in acht te nemen. Naar schatting 60 procent van de Oekraïners en 42,5 procent van de Russen noemt zich orthodox christen. Pasen is een tijd van vernieuwing, wederopstanding en hoop, aldus Guterres. Volgens Zelenski heeft Rusland een voorstel voor een wapenstilstand rond het orthodoxe paasfeest afgewezen.
De Turkse president Erdogan zegt binnen enkele dagen te gaan bellen met de Russische leider Poetin en de Oekraïense president Zelenski om ze te overtuigen naar Turkije te komen om te praten over een einde van de oorlog in Oekraïne.
Turkije heeft in de Zwarte Zee maritieme grenzen met beide landen en onderhoudt goede betrekkingen met Kiev en Moskou. De Turkse president zegt niet zonder hoop te zijn. ,,We hopen dat het proces leidt tot nieuw overleg in Istanbul en dan tot overleg op het niveau van de presidenten.''