Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw, vers liveblog aan. Dit omdat het oude te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog vindt u hier. Hieronder kunt u het oude liveblog teruglezen.
De Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek heeft vrijdag gezegd dat zaterdag "mogelijk" een humanitaire corridor uit de belegerde havenstad Marioepol wordt geopend.
,,Kijk morgenochtend naar de officiële aankondigingen. Als het inderdaad open gaat, zal ik dat direct bevestigen'', zei ze op sociale media, zich richtend op de mensen die wachten om te worden geëvacueerd.
Door het offensief van Rusland in de regio is het niet veilig om burgers de wegen te laten gebruiken. ,,Alle mensen die wachten tot ze kunnen vluchten, heb geduld, alsjeblieft'', aldus Veresjtsjoek.
De burgemeester van Marioepol deed vrijdag een oproep om alle inwoners in zijn stad te evacueren. Vadim Bojtsjenko wil dat de 100.000 overgebleven inwoners van de havenstad zo snel mogelijk veilig kunnen vertrekken.
Het bekende oppositielid en Kremlincriticus Vladimir Kara-Moerza zit tot en met 12 juni in voorlopige hechtenis. Dat heeft zijn advocaat vrijdag op Facebook laten weten, en een rechtbank in Moskou heeft het nieuws bevestigd. Kara-Moerza is achter de tralies gezet wegens de verspreiding van "valse informatie" over de inval van het Russische leger in Oekraïne.
Net na de invasie van Oekraïne werd in Rusland in ijltempo wetgeving aangenomen om afwijkende meningen in de kiem te smoren. Wie "valse informatie" over de oorlog in Oekraïne verspreidt, riskeert 15 jaar cel. Alleen al het in de mond nemen van de woorden 'oorlog' of 'invasie' volstaat om vervolgd te worden.
De 40-jarige Kara-Moerza heeft de voorbije weken diverse keren kritiek geuit op de militaire interventie in Oekraïne, met name op sociale media. De oud-journalist is een van de laatste gerenommeerde critici van het Kremlin die nog in Rusland wonen. Hij zegt tot twee keer toe vergiftigd te zijn, in 2015 en 2017, vanwege zijn politieke activiteiten.
Canada heeft Oekraïne zware artillerie geleverd voor de strijd tegen de Russische invasietroepen in het zuidoosten van het land. Premier Justin Trudeau was daar eerder deze week om gevraagd. Het ministerie van Defensie maakte vrijdag bekend M777 houwitsers te hebben gestuurd met de benodigde granaten. Er zullen zo snel mogelijk ook nog pantservoertuigen volgen.
De VS en Frankrijk gaven eveneens al gehoor aan de Oekraïense roep om zwaarder geschut.
Tinkoff Bank, de op één na grootste particuliere bank van Rusland, heeft aangekondigd op zoek te gaan naar een nieuwe naam. De beslissing komt kort na felle kritiek van oprichter Oleg Tinkov op de Russische inval in Oekraïne. ,,Het bedrijf bereidt zich al langer op deze stap voor en recente gebeurtenissen maken deze beslissing nog urgenter", meldt het bedrijf via zijn officiële kanaal op berichtendienst Telegram.
Het financiële concern, vooral groot geworden als digitale bank in Rusland, beweert de oorspronkelijke merknaam te dumpen 'voor het geluk van onze 20 miljoen cliënten'. In hetzelfde bericht wenst het bedrijf Tinkov beterschap en succes. Bij de Russische zakenman werd enkele jaren geleden leukemie vastgesteld.
In een bericht op socialmediaplatform Instagram noemde Tinkov de oorlog in Oekraïne 'zinloos' en een 'rotoorlog'. Hij beweerde ook dat 90 procent van de Russen tegen de inval in Oekraïne is. In Rusland geldt een strenge censuur op berichten over de oorlog, maar Tinkov woont al geruime tijd niet meer in zijn geboorteland.
Tinkov heeft volgens mediaberichten vorig jaar zijn meerderheidsbelang in Tinkoff Bank opgegeven, alhoewel hij nog wel aandelen bezit. Hij staat in de sportwereld ook bekend als voormalige sponsor van een professionele wielerploeg waar onder anderen Alberto Contador en Peter Sagan voor reden. In 2015 kondigde Tinkov uit de wielersport te stappen.
De ondergang van de Russische raketkruiser Moskva heeft aan één bemanningslid het leven gekost en 27 anderen worden nog vermist. Dat meldt het staatspersbureau RIA Novosti op basis van informatie van het Russische ministerie van Defensie. Volgens haar zijn 396 bemanningsleden gered. Volgens Kiev werden slechts 58 van de 510 bemanningsleden gered.
Het aan het Kremlin gerelateerde nieuwsportaal Readovka meldde eerder vrijdag op basis van een defensierapport dat 116 bemanningsleden zouden zijn omgekomen en dat nog 100 zouden worden vermist. Het bericht werd later verwijderd. Het Russische ministerie van defensie sprak van een 'hack' door Oekraïne.
De Moskva was het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot. Volgens het Kremlin ging het schip vorige week ten onder na het exploderen van munitie aan boord en zonk het in een storm tijdens het slepen naar een haven. Oekraïne zegt het schip met twee raketten tot zinken te hebben gebracht. Die visie wordt ook gedeeld door de VS. En hoewel Moskou anders beweert, zijn er vermoedelijk ook bemanningsleden omgekomen. Volgens Kiev werden slechts 58 bemanningsleden gered.
Op Telegram zijn donderdag beelden gedeeld van Tsjetsjeense strijders die de Russische overwinning in de havenstad Marioepol vieren. De groep vocht mee met Rusland en wordt de 'babydraak van het Kremlin' genoemd.
Nederlandse havens hebben sinds afgelopen zondag één Russisch schip toegelaten en één Russisch schip geweigerd. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W). Eerder deze maand voerde de Europese Unie een verbod in om Russische schepen toegang te verlenen tot havens van lidstaten, maar er zijn veel uitzonderingen op die regel.
Het op 8 april aangekondigde verbod geldt sinds afgelopen zondag voor Nederlandse havens. Maar autoriteiten in een lidstaat mogen een uitzondering maken als Russische schepen bijvoorbeeld olie of gas vervoeren. Die fossiele brandstoffen maken juist een groot deel uit van alle lading die Russische schepen naar bijvoorbeeld de haven van Rotterdam vervoeren. Ook voor de aanvoer van onder andere humanitaire goederen, medicijnen of landbouwproducten zijn uitzonderingen mogelijk.
Via de site Vesselfinder, die vaarroutes van schepen live bijhoudt, is overigens te zien dat er wel meer schepen vanuit Rusland naar Nederland varen. Maar deze schepen varen onder de vlag van een ander land. Het ministerie van I&W maakte niet bekend welke bestemming in Nederland de twee Russische schepen hadden.
Moldavië heeft vrijdag de ambassadeur van Rusland ontboden naar aanleiding van de verklaringen van een Russische generaal die zei dat Moskou het zuiden van Oekraïne wil innemen om toegang te verkrijgen tot een separatistische regio van Moldavië. Moldavië heeft zijn 'diepe bezorgdheid' aan de ambassadeur geuit over de uitspraken van generaal Roestam Minnekajev, zo deelde het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken mee.
Moldavië beschouwt de verklaringen 'als ongegrond en in strijd met de steun van Rusland voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van ons land', aldus het ministerie in de mededeling. 'Moldavië is een neutraal land' en roept Moskou op 'dit principe te respecteren'.
Generaal Minnekajev zei vrijdag dat Moskou de 'volledige controle over het zuiden van Oekraïne' wil nemen om de pro-Russische separatisten van Transnistrië te helpen, die dit Moldavische gebied aan de grens met Oekraïne sinds 1992 in handen hebben. Een Russische legermacht is al ter plaatse. 'De controle over het zuiden van Oekraïne is ook een corridor naar Transnistrië, waar we eveneens gevallen van onderdrukking van de Russischtalige bevolking zien', aldus de generaal.
De Antwerpse politie heeft vrijdag 18 Oekraïense vluchtelingen onder wie drie kinderen en een zwangere vrouw aangetroffen die onder erbarmelijke omstandigheden in een pand woonden waarvoor ze meer dan 500 euro per maand huur moesten betalen. De politie is een onderzoek gestart naar onder meer huisjesmelkerij, de slachtoffers zijn overgebracht naar een opvanglocatie.
Een wijkteam van de politie bezocht vrijdagochtend een pand in de Korte Leemstraat , in de buurt van het stadspark, om na te gaan of ongeschikte kamers toch niet werden verhuurd. Binnen troffen de agenten op verschillende verdiepingen mensen aan die in kleine ruimtes leefden en op matrassen op de grond sliepen. Het bleek te gaan om 18 mensen met de Oekraïense nationaliteit die fors moesten betalen voor hun verblijf. Sommigen onder hen waren nog niet ingeschreven in België.
Alle slachtoffers werden overgebracht naar het stedelijk opvangcentrum De Tol in het district Deurne. Intussen verzegelde de politie het pand.
© Google Street View — De Korte Leemstraat in de wijk Klein-Antwerpen. De Russische president Vladimir Poetin ontvangt begin volgende week VN-chef António Guterres in Moskou om te praten over de oorlog in Oekraïne. Het Kremlin en de VN hebben dat vrijdag meegedeeld.
Volgens een Kremlin-woordvoerder arriveert Guterres dinsdag in Moskou voor een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zal ook Poetin hem ontvangen. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat de VN-topman hoopt dat hij met Poetin kan praten over wat er nodig is om snel vrede te brengen in Oekraïne.
Guterres had eerder deze week verzoeken gestuurd naar zowel Poetin als de Oekraïense president Volodimir Zelenski om op bezoek te komen. De Portugees riep Oekraïne en Rusland deze week tevens op de wapens vier dagen neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest dit weekend. Maar een paasbestand lijkt er niet te komen.
In Amsterdam zijn sinds 9 maart bijna 12.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd en op dit moment komen er dagelijks ongeveer 220 vluchtelingen uit Oekraïne aan op Amsterdam Centraal. Dat meldt burgemeester Femke Halsema vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.
Van de geregistreerde vluchtelingen zijn ruim 3000 opgevangen bij gastgezinnen. De overige 8700 zijn doorverwezen naar een opvanglocatie in de Nederlandse veiligheidsregio's. In de hoofdstad zelf zijn inmiddels 1640 opvangplekken voor vluchtelingen beschikbaar, waarvan er 997 bezet zijn. Daarbij worden ook de 180 asielzoekers uit Ter Apel meegerekend, die er sinds dinsdag uit nood worden opgevangen.
Amsterdam meldde deze week op zoek te zijn naar opvanglocaties waar vluchtelingen langere tijd kunnen blijven. Gekeken wordt nu naar vijf locaties die onderdak kunnen bieden voor één tot drie jaar. Naast opvangplekken voor Oekraïners komen er ook extra plaatsen voor vluchtelingen uit andere regio's, vanwege de druk op locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Op korte termijn komen er nog 200 tot 300 plekken extra vrij om de druk op de locaties van het COA verder weg te nemen, zo staat in de brief. 'Het gaat hier om vluchtelingen en statushouders; dus ook mensen die al een verblijfsstatus hebben, maar door de krapte op de woningmarkt nog op een woning wachten.'
Het ministerie van Justitie meldde donderdag dat in Nederland nu 31.251 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen en dat 42.440 mensen zich hebben geregistreerd bij de gemeenten. Dat betekent dat er meer dan 10.000 Oekraïners in Nederland verblijven buiten de opvang die gemeenten gerealiseerd hebben.
Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is vrijdag failliet verklaard. De bank had zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet waarna de rechtbank in Amsterdam curators heeft benoemd.
Eerder deze week waren er al signalen dat er wat te gebeuren stond bij ATB. Het Financieele Dagblad meldde op basis van bronnen dat de bank investeerders benaderde met een aanbod om activiteiten over te nemen. Naar verluidt is de bank in moeilijkheden gekomen door Britse en Amerikaanse sancties. ATB, opgericht in 1994, bood onder meer spaarproducten aan. Volgens de eigen website van de bank werken er ongeveer 150 mensen.
DNB laat op haar website weten vandaag te hebben besloten tot toepassing van het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van Amsterdam Trade Bank N.V. De Nederlandse Bank is namens de overheid uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie. Lees hier het volledige artikel.
De vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen in Oekraïne zijn volgens Russische zijde 'vastgelopen'. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd na een gesprek met zijn Kazachse ambtgenoot. Volgens Lavrov heeft Moskou nog altijd geen antwoord ontvangen van Kiev op het laatste voorstel dat zo'n vijf dagen geleden is gedaan.
Vladimir Medinski, de Russische onderhandelaar, liet tegelijk aan persbureau Reuters weten dat de delegaties vrijdag 'een aantal lange gesprekken' hebben gevoerd. Maar over hoe die gesprekken waren verlopen, liet hij zich niet uit.
Volgens Vladimir Poetin toont Oekraïne geen bereidheid om wederzijds aanvaardbare oplossingen te zoeken en is Kiev inconsistent in de onderhandelingen. Dat zou hij volgens het Kremlin hebben meegedeeld aan Charles Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders. Die riep tijdens een telefoongesprek met Poetin op tot een 'humanitair' staakt-het-vuren tijdens orthodox Pasen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei eerder geen Russisch voorstel te hebben gezien.
Oekraïne heeft het in de Zwarte Zee gezonken Russische oorlogsschip Moskva bestempeld als cultureel erfgoed. Het ministerie van Defensie prijst het scheepswrak aan als toeristische trekpleister, meldt de BBC.
'Op 80 mijl (zo'n 150 kilometer) van Odessa kan de bekende kruiser en het grootste gezonken object van de Zwarte Zeebodem bewonderd worden, zonder diep te hoeven duiken', aldus het ministerie. Naar verluidt bevindt het schip zich op een diepte van 45 tot 50 meter.
De Moskva was het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot. Volgens het Kremlin ging het schip vorige week ten onder na het exploderen van munitie aan boord en zonk het in een storm tijdens het slepen naar een haven. Oekraïne zegt het schip met twee raketten tot zinken te hebben gebracht. Die visie wordt ook gedeeld door de VS. En hoewel Moskou anders beweert, zijn er vermoedelijk ook bemanningsleden omgekomen. Volgens Kiev werden slechts 58 bemanningsleden gered.
Het aan het Kremlin gerelateerde nieuwsportaal Readovka meldde vrijdag op basis van een defensierapport dat 116 bemanningsleden zouden zijn omgekomen en dat nog 100 zouden worden vermist. Het bericht werd later verwijderd. Het Russische ministerie van defensie sprak van een 'hack' door Oekraïne.
Het zinken van de ruim 186 meter lange Moskva was voor Oekraïne niet alleen een militaire overwinning, maar ook psychologisch van belang in de strijd tegen de Russen. Het schip werd aan het begin van de invasie gebruikt om Slangeneiland te veroveren. Daar kreeg het van Oekraïense soldaten de inmiddels roemruchte opmerking 'Russisch oorlogsschip, rot op'. Van de laatste gebeurtenis zijn in Oekraïne speciale postzegels gemaakt.
Nederland gaat samen met Duitsland pantserhouwitsers leveren aan Oekraïne om het land te helpen in de strijd tegen de Russen. Defensieminister Kajsa Ollongren zei na afloop van de ministerraad dat het overleg hierover met de Duitsers in een afrondende fase zit. Ze is optimistisch dat het gaat lukken.
Oekraïne heeft gevraagd om de pantserhouwitsers, het zwaarste geschut van de landmacht waarmee doelen op veertig tot vijftig kilometer afstand getroffen kunnen worden. Eerder deze week kondigde het kabinet al aan dat Nederland zwaarder materieel zou gaan leveren. Mark Rutte voegde daaraan toe dat nog met bondgenoten gekeken wordt of er meer wapentuig die kant op kan.
,,Dit is noodzakelijk", zei Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. ,,Oekraïne is een strijd van leven op dood aan het voeren. Dit gaat ook over de toekomst van dit deel van de wereld en onze gezamenlijke veiligheid." De premier zei dat Nederland nog altijd niet daar wil vechten en ook geen luchtsteun zal leveren, om de NAVO niet in een 'direct conflict met Rusland' te brengen. Dat risico denkt hij niet te lopen door alleen wapens te leveren. ,,Ze zullen het niet fijn vinden, maar dit is geen rode lijn. Anders zouden we het niet doen."
Ollongren wilde nog niet zeggen om hoeveel pantserhouwitsers het gaat, maar liet alleen los dat het om 'een beperkt aantal' gaat. Ze hoopt komende week duidelijkheid hierover te geven. Ze wijst erop dat het om een geavanceerd wapensysteem gaat dat niet zomaar ingezet kan worden. Daarvoor is eerst training nodig.
Het is nog niet duidelijk hoe de taakverdeling hierbij wordt tussen beide landen. Zo zou Nederland het materieel kunnen leveren en Duitsland bijvoorbeeld de training op zich nemen. Ook daarover wordt nog gesproken, zei Ollongren.
In totaal heeft Nederland 54 pantserhouwitsers waarvan ongeveer de helft in gebruik is. Toevallig gaf een van de leden van het kabinet, Hanke Bruins Slot, leiding aan een pantserhouwitsersdetachement in Afghanistan. Rutte zei dat de minister van Binnenlandse Zaken in dezen geen bijzondere adviesrol heeft gehad. ,,We hebben natuurlijk ook deskundigen bij defensie."
Vanuit de belegerde staalfabriek in Marioepol is een nieuwe boodschap de wereld ingestuurd. ,,We hebben doden en gewonden in onze bunkers, maar zolang wij hier zijn is Marioepol van ons”, zegt kapitein Svyatoslav Palamar van het Azov-bataljon in een videoboodschap.
De Russische president Vladimir Poetin gaf gisteren het bevel om de staalfabriek van Azovstal niet te bestormen. In plaats daarvan kiest hij ervoor om het 10 km² grote terrein hermetisch af te grendelen, 'zodat geen enkele vlieg er nog uit kan'. Door de circa 1.000 burgers en 2.000 soldaten uit te hongeren, hoopt hij verdere Russische verliezen te voorkomen.
Volgens Poetin staat Marioepol nu volledig onder Russische controle, maar daar denkt Palamar toch anders over. ,,Ik blijf het zeggen: zolang wij hier zijn, is Marioepol van ons”, klinkt het in een filmpje op YouTube waarover de BBC bericht.
Het immense labyrint van tunnels en gangen biedt enige bescherming, maar het laatste bolwerk van verzet blijft de hel op aarde. ,,Alle gebouwen op het terrein zijn bijna vernield. De vijand dropt zware bommen waartegen zelfs bunkers niet bestand zijn. We zitten hier met heel wat doden en gewonden, sommige burgers zitten ook vast onder de ingestorte gebouwen.”
Op de vraag hoeveel troepen er nog inzetbaar zijn voor een eventuele strijd blijft Palamar vaag. ,,Genoeg om aanvallen af te slaan”, klinkt het. ,,We houden burgers en soldaten trouwens gescheiden. In een kelder kunnen zo’n 80 à 100 personen schuilen. Sommige burgers kunnen we echter niet meer bereiken omdat betonplaten ingestort zijn. Alleen zware machines kunnen hier nog een oplossing bieden.”
De rest krijgt nog wel hulp in de mate van het mogelijke. Maar de tijd dringt. Palamar lanceert daarom een oproep. ,,Laat een neutraal land of een internationaal rechtsorgaan instaan voor de veiligheid van onze burgers. Ze hebben allemaal al veel meegemaakt, heuse oorlogsmisdaden zelfs. Niemand vertrouwt de Russen hier, ze zijn bang om gemarteld of gedeporteerd te worden. Vergeet niet: er zitten hier ook nog kleine kinderen, van amper drie maanden oud soms.”
Oudere personen hebben dringend medicijnen nodig. Geschat wordt dat er ook zo’n 500 soldaten zwaargewond geraakt zijn. Grote ingrepen, zoals amputaties, kunnen echter niet uitgevoerd worden. ,,De lichamen van onze overleden strijdmakkers willen we een waardig afscheid bieden op Oekraïens grondgebied”, benadrukt Palamar.
Een overgave zit er niet in, zelfs niet als Rusland zou beloven om het leven van burgers te sparen. ,,Ik hoop dat iedereen goed beseft wie onze gesprekspartner is. We weten intussen met absolute zekerheid dat garanties van Rusland helemaal niets waard zijn”, besluit Palamar.
Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas. Dat heeft klimaat- en energieminister Rob Jetten gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. Door energie te besparen en gas uit andere landen te importeren 'lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen', aldus de bewindsman. Lees hier het volledige artikel.
Charles Michel, de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie, heeft de Russische president Poetin tijdens een telefoongesprek dringend opgeroepen tot een 'humanitair' staakt-het-vuren tijdens orthodox Pasen. Michel pleitte ook voor humanitaire toegang tot de havenstad Marioepol en het evacueren van burgers uit belegerde steden.
Michel heeft er bij Poetin ook op aangedrongen rechtstreeks met de Oekraïense president Zelenski in contact te treden, aldus ingewijden. Volgens het Kremlin heeft Poetin tegen Michel gezegd dat hij alleen persoonlijk met Zelenski praat als de lopende gesprekken tussen de twee landen concrete resultaten opleveren. Volgens de Russische president laat Oekraïne geen bereidheid zien om wederzijds aanvaardbare oplossingen te zoeken en is Kiev inconsistent in de onderhandelingen.
Michels telefoongesprek met Poetin volgde op een bezoek van de Europese Raadsvoorzitter aan Kiev, eerder deze week, waar hij met Zelenski sprak.
Michel onderstreepte tijdens zijn gesprek met Poetin volgens EU-bronnen de 'onaanvaardbaarheid' van de Russische aanval en wees Poetin op Ruslands misrekeningen en verliezen, die Poetin mogelijk niet bereiken doordat informatie over de gang van zaken in Oekraïne van hem wordt weggehouden.
Dinsdag had VN-chef António Guterres de strijdende partijen opgeroepen van donderdag tot en met paaszondag een wapenstilstand in acht te nemen. Naar schatting 60 procent van de Oekraïners en 42,5 procent van de Russen noemt zich orthodox christen. Pasen is een tijd van vernieuwing, wederopstanding en hoop, aldus Guterres. Volgens Zelenski heeft Rusland een voorstel voor een wapenstilstand rond het orthodoxe paasfeest afgewezen.
De Turkse president Erdogan zegt binnen enkele dagen te gaan bellen met de Russische leider Poetin en de Oekraïense president Zelenski om ze te overtuigen naar Turkije te komen om te praten over een einde van de oorlog in Oekraïne.
Turkije heeft in de Zwarte Zee maritieme grenzen met beide landen en onderhoudt goede betrekkingen met Kiev en Moskou. De Turkse president zegt niet zonder hoop te zijn. ,,We hopen dat het proces leidt tot nieuw overleg in Istanbul en dan tot overleg op het niveau van de presidenten.''
Het Verenigd Koninkrijk en India hebben Rusland opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne. De Britse premier Boris Johnson en zijn Indiase collega Narendra Modi deden dat vrijdag in New Delhi. Johnson kondigde ook stappen aan om India onafhankelijker te maken van Rusland door de economische en militaire relaties uit te breiden.
De Indiase premier vertelde verslaggevers dat hij en Johnson de situatie in Oekraïne hebben besproken, waarbij hij het belang onderstreepte van diplomatie en dialoog om het conflict op te lossen.
© AFP — Het bezoek van Johnson wordt door Britse media gezien als een poging om India verder van Rusland af te duwen. Oekraïense vluchtelingen die verblijven in gemeentelijke opvanglocaties staan 'niet altijd' te springen om te verhuizen naar een gastgezin, zegt een woordvoerder van het Leger des Heils. Die organisatie regelt mede de opvang van Oekraïners bij particulieren.
Een van de redenen daarvoor is volgens het Leger des Heils dat de gemeentelijke opvanglocaties, zoals die in hotels, op dit moment nog 'ruim voldoen'. ,,Stel je verblijft nu in een hotel, waar je je eigen ruimte hebt en je anderen niet tot last bent, dan kan het zijn dat je niet direct zin hebt om dat te verruilen voor een plek bij mensen in huis.''
Daarnaast blijft de organisatie benadrukken dat het koppelen van vluchtelingen aan gastgezinnen 'zorgvuldigheid' vereist. ,,Het gaat om mensen, die allemaal andere behoeften hebben.'' Als voorbeeld noemt hij een groep dove vluchtelingen die op dit moment in Rotterdam verblijft. "Je moet goed afstemmen wat voor begeleiding er nodig is bij het opvangen van een doof iemand.''
Bij een bestorming van het omsingelde staalcomplex Azovstal in de Oekraïense stad Marioepol mogen de Russische troepen zich aan zware verliezen verwachten, zo heeft het Britse ministerie van Defensie op gezag van de inlichtingendiensten gezegd.
,,Een algehele aanval van Rusland op de grond zou waarschijnlijk tot veel Russische slachtoffers leiden, en de gevechtsefficiëntie in het algemeen verder doen dalen'', zo citeerde de Britse openbare omroep BBC het ministerie.
De beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om de fabriek te blokkeren duidt op de wens om de Oekraïense weerstand in de stad in bedwang te houden en Russische troepen vrij te kunnen maken voor een inzet elders in het oosten van Oekraïne, meent Londen voorts
Rusland wil geheel zuidelijk Oekraïne onder controle krijgen en zo een route vrijmaken naar Transnistrië, een afgescheiden regio van Moldavië. In Transnistrië, dat zich in 1990 afscheidde van Moldavië, zijn Russische militairen gestationeerd, maar het staatje wordt door vrijwel geen land erkend.
De doelstelling is onderdeel van de zogenoemde tweede fase van de Russische 'speciale operatie' in Oekraïne, die er vooral op is gericht de hele oostelijke Donbas-regio te veroveren en vanaf daar een route over land te creëren naar het door Moskou ingelijfde schiereiland de Krim. De Russische commandant Rustam Minnekayev zei vrijdag volgens persbureau Interfax dat het onder controle krijgen van Zuid-Oekraïne de verbinding van het leger met Transnistrië zou verbeteren.
De regering in Kiev vreest dat Russische troepen dan vanuit dat pro-Russische zelfverklaarde republiekje een nieuw offensief kunnen beginnen. Oekraïne zei eerder deze maand dat een vliegveld in Transnistrië in gereedheid wordt gebracht voor het invliegen van Russische militairen, maar dat werd weersproken door zowel Transnistrië als Moldavië.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat de Navo er alles aan moet doen om een directe confrontatie met Rusland te voorkomen. Dat zou volgens hem kunnen leiden tot een derde wereldoorlog en een nucleaire oorlog met vreselijke gevolgen.
Scholz maant in een vraaggesprek met weekblad Der Spiegel tot voorzichtigheid. Zijn regering wil bijvoorbeeld geen zware wapens zoals tanks aan Oekraïne leveren. Er is volgens hem geen duidelijk punt aan te geven waarop de Bondsrepubliek partij wordt in de oorlog in Oekraïne. ,,Daarom is het des te belangrijker dat we elke stap die we zetten, heel goed overwegen en voorzichtig zetten.''
Het is voor Scholz een topprioriteit te voorkomen dat de NAVO in een escalatie van het conflict betrokken raakt. ,,Ik richt me niet op opiniepeilingen en erger me niet aan hysterisch gegil, want de gevolgen van een vergissing kunnen dramatisch zijn.''
© ANP / EPA — De druk op kanselier Scholz is enorm om toch wapens naar Oekraïne te sturen. De Russische tweevoudig olympisch zwemkampioen Evgeni Rilov is door wereldzwembond FINA voor negen maanden geschorst. De reden daarvoor is dat de 25-jarige zwemmer vorige maand aanwezig was in het Loezjniki-stadion in Moskou, waar de Russische president Vladimir Poetin in een speech de strijdkrachten prees voor hun ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne.
Lees hier het hele verhaal.
Bij meer dan 200.000 Nederlanders valt komende dagen de zogenoemde Dienstplichtbrief op de mat. Daarin staat dat jongeren die dit jaar zeventien zijn of worden, staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Defensie wijst er deze keer op dat de brief niets te maken heeft met de oorlog in Oekraïne, maar dat die ieder jaar wordt verstuurd.
De Dienstplichtbrief gaat niet alleen naar mannen, maar sinds 2020 ook naar vrouwen. Ook mensen jonger dan 35 jaar, die (op)nieuw zijn ingeschreven als Nederlander, krijgen het schrijven. Hierin staat het militaire registratienummer en verdere uitleg over de dienstplicht.
Omdat de opkomstplicht sinds 1997 is opgeschort, worden de ontvangers van de brief niet daadwerkelijk opgeroepen. De Nederlandse krijgsmacht bestaat dus nog steeds volledig uit beroepspersoneel. In heel uitzonderlijke situaties kunnen de regering en het parlement besluiten om de opkomstplicht weer te activeren, maar dat is nu niet aan de orde, aldus Defensie.
Oekraïne opent geen evacuatieroutes voor mensen die naar veiligere plaatsen willen vluchten, vanwege de gevaren op de wegen in het oosten van Oekraïne. Door het offensief van Rusland in de regio is het niet veilig om burgers de wegen te laten gebruiken, stelt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek.
De burgemeester van Marioepol deed vrijdag een oproep om alle inwoners in zijn stad te evacueren. Vadim Bojtsjenko wil dat de 100.000 overgebleven inwoners van de havenstad zo snel mogelijk veilig kunnen vertrekken.
De afgelopen dagen was er niet vaak de gelegenheid om veilig een conflictgebied te ontvluchten voor mensen in Oost-Oekraïne. Op woensdag werd alleen een humanitaire corridor geopend voor mensen in Marioepol.
De evacuatieroutes worden afgesproken door Oekraïne en Rusland. De landen beschuldigen elkaar ervan de afspraken niet na te komen, waardoor de routes vaak snel weer dicht moeten.
Het Russische offensief in het oosten van Oekraïne wordt steeds intensiever, zeggen Oekraïense generaals. Rond de steden Roebisjna, Marjinka en Popasna wordt hevig gevochten. De Russen voeren ook veel raketbeschietingen uit.
Volgens de Oekraïense legerleiding is Rusland bezig langs de hele frontlinie in de regio Donbas de strijd op te voeren. Donderdag werd al bekend dat de Russen 42 dorpen in de regio hadden veroverd.
De Britse inlichtingendiensten zeiden dat het Russische leger ondanks de hergroepering nog veel last heeft van eerdere verliezen die het heeft geleden in de oorlog. Veel materieel wordt teruggestuurd naar Rusland om daar gerepareerd te worden.
Het stadsbestuur van de Oekraïense havenstad Marioepol beschuldigt de Russen ervan gedode burgers in massagraven te dumpen. Dat nieuws is nog moeilijk te bevestigen, maar Amerikaanse satellietbeelden tonen wel dat er eind maart in de buurt van de stad honderden graven zijn bijgekomen.
Rusland heeft nog niet gereageerd op de nieuwe beschuldigingen. Eerder werden al massagraven en honderden gedode burgers ontdekt in Boetsja en in verschillende stadjes rond de hoofdstad Kiev, nadat het Russische leger zich daar terugtrok. Moskou houdt, ondanks duidelijke bewijzen, vol dat de Oekraïeners dat alles in scene hebben gezet.
Het Rode Kruis komt met meer financiële hulp voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Zo krijgen mensen die zijn gevlucht van de hulporganisatie een prepaid betaalkaart om in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.
Derk Segaar, die bij het Nederlandse Rode Kruis verantwoordelijk is voor de internationale hulpverlening, zegt dat vluchtelingen dankzij de betaalkaart 'de regie op hun leven terugkrijgen'. Hij noemt het belangrijk om hulpgoederen en voedselpakketten uit te delen in de nasleep van een ramp of conflict, maar prijst tegelijkertijd deze relatief nieuwe vorm van hulp. Wat voor bedrag er door de hulporganisatie op de prepaid kaart wordt gestort, is niet duidelijk.
Het Nederlandse Rode Kruis bracht de afgelopen maanden al ruim 1.800 ton aan onder meer voedsel, toiletspullen, dekens, slaapmatten en dekzeilen naar Oekraïne. De hulporganisatie verwacht vanwege de oorlog in het land zeker twee jaar hulp te moeten leveren en stelt dat daar 1,2 miljard euro voor nodig is.
Bijna acht weken na het begin van de Russische invasie twijfelt een klein maar groeiend aantal hooggeplaatste Kremlin-insiders aan Poetins besluit om ten strijde te trekken in Oekraïne. Ze vrezen dat de invasie een 'catastrofale fout' is die het land jarenlang zal doen wankelen. Persbureau Bloomberg kon met tien ingewijden spreken over hun bekommernissen. Dat deden ze anoniem, angstig als ze zijn voor vergelding.
Hoge functionarissen hebben - volgens mensen die bekend zijn met de situatie - geprobeerd om de president uit te leggen dat de economische impact van de sancties zo verwoestend zal zijn dat twee decennia van groei en hogere levensstandaard zullen uitgewist worden.
Poetin heeft de waarschuwingen echter van tafel geveegd en gezegd dat Rusland weliswaar een enorme prijs zou betalen, maar dat het Westen hem geen andere keus liet dan oorlog te voeren, aldus de insiders. De president blijft ervan overtuigd dat het volk achter hem staat, met Russen die bereid zijn jaren van opoffering te doorstaan voor zijn visie van nationale grootsheid.
Poetin is meer en meer afhankelijk van een steeds kleiner wordende kring van hardliners. Hij is bovendien vastbesloten om door te gaan met de strijd. De ingewijden geloven dat de Russische president niet zal toegeven en vooralsnog geen gevaar loopt om de macht te verliezen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland ervan een vals onafhankelijkheidsreferendum te willen organiseren in de gedeeltelijk bezette gebieden in en rond de steden Cherson en Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne.
Zelenski riep inwoners van die gebieden op geen persoonlijke informatie, inclusief paspoortnummers, aan Russische strijdkrachten te geven. ,,Ze doen dat niet om jullie te helpen. Het is om een zogenaamd referendum dat over jullie grondgebied gaat te vervalsen. Dat is de realiteit. Wees voorzichtig."
In 2014 presenteerde Rusland een referendum over de Krim, waarin een overweldigende meerderheid van de kiezers had gezegd zich bij Rusland te willen voegen. Dat referendum werd veroordeeld door de Oekraïense regering en het Westen.
Nederlandse financiële instellingen hebben ruim 632 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren, in verband met de sancties. Daarnaast is er voor iets meer dan 274 miljoen euro aan financiële transacties tegengehouden. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.
Zo'n twee weken geleden stond de teller nog op 516 miljoen euro. In sommige andere Europese landen is veel meer geld bevroren. Zo heeft Frankrijk ruim 22 miljard bevroren. Het leeuwendeel daarvan betreft tegoeden van de Russische centrale bank.
In België gaat het om 10 miljard euro. 'Dit kan verklaard worden door de positie die België inneemt in de mondiale effectenhandel en het internationale betalingsverkeer', schrijft Hoekstra.
De bewindsman spreekt tegen dat groepen gesanctioneerde Russen de sancties hier ontlopen. 'Uit onderzoek en navraag komt naar voren dat er geen sprake lijkt te zijn van substantiële niet bevroren bezittingen van gesanctioneerde (rechts)personen.'
Rusland zou een voorstel hebben verworpen om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest, dat zaterdag begint en zondag eindigt. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij zei daarnaast nog steeds hoop op vrede te koesteren.
Dinsdag had VN-chef António Guterres een oproep gedaan aan Oekraïne en Rusland om de wapens vier dagen neer te leggen rondom het orthodoxe paasfeest. Naar schatting 60 procent van de Oekraïners en 42,5 procent van de Russen noemt zich orthodox christen.
De fysieke schade aan de gebouwen en infrastructuur van Oekraïne bedraagt tot nu toe ongeveer 60 miljard dollar, schat de Wereldbank. Dit bedrag zal nog oplopen omdat de oorlog nog voortduurt, zonder einde in zicht.
Wereldbank-president David Malpass vertelde op een speciale bijeenkomst van de Wereldbank voor Oekraïne, die in Washington plaatsvindt, dat het bedrag van 60 miljard dollar geen rekening houdt met de toenemende economische schade waarmee Oekraïne door de oorlog te maken heeft.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaf tijdens diezelfde bijeenkomst aan dat zijn land maandelijks zo'n 7 miljard dollar nodig heeft om de economische verliezen te compenseren. Bovendien heeft Oekraïne 'honderden miljarden dollars nodig om later alles weer op te bouwen', zei hij via een videoverbinding.
Begin vorige week maakte de Wereldbank bekend 1,5 miljard dollar aan Oekraïne te geven om belangrijke overheidsdiensten te financieren tijdens de oorlog met Rusland.
Russische troepen hebben volgens Oekraïne vandaag 42 dorpen in de oostelijke regio Donetsk veroverd. Dat heeft een medewerker van de Oekraïense president Zelenski op de nationale televisie bekendgemaakt. ,,Dit is vandaag gebeurd en het kan zijn dat onze troepen ze morgen terugveroveren.''
Zelenski ontkent dat de strategisch belangrijke Oekraïense havenstad Marioepol vandaag in handen van het Russische leger is gevallen, zoals de president Poetin eerder op de dag claimde. ,,De situatie is moeilijk, de situatie is slecht'', aldus Zelenski tegen journalisten in Kiev, maar de president zag wel degelijk nog manieren om de belegerde stad te ontzetten. ,,Er is een militaire manier om dat te doen en daar bereiden we ons op voor.''
De Verenigde Staten zeggen weinig geloof te hechten aan de beweringen van Moskou dat Marioepol in Russische handen is. ,,We begrijpen dat de Oekraïense strijdkrachten standhouden en er is alle reden om aan te nemen dat de show van president Poetin en zijn minister van Defensie voor de media die we de afgelopen uren hebben gezien, nog meer desinformatie is uit hun versleten draaiboek'', aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat zijn door oorlog geteisterde land meer zware wapens nodig heeft om zichzelf te verdedigen. Ook vraagt hij westerse landen om Rusland nog meer sancties op te leggen. Zelenski deed zijn oproepen in een videotoespraak tot het Portugese parlement.
© AFP — De Oekraïense president Volodimir Zelenski