Dit blog is afgesloten. Volg hier ons nieuwste liveblog.
Poolse onderzoekers hebben een gen gevonden dat het risico op een ernstig ziekteverloop van Covid-19 meer dan verdubbelt. Ze hopen dat hun ontdekking artsen kan helpen om risicopatiënten beter te detecteren en hen aan te sporen zich te laten vaccineren.
De vaccinatiegraad ligt in Centraal- en Oost-Europa erg laag, waardoor er meer coronapatiënten overlijden. De ontdekking van de Poolse wetenschappers van de universiteit van Bialystok zou patiënten erop kunnen wijzen dat ze een hoog risico lopen om ernstig ziek te worden, wat hen zou moeten overtuigen zich toch te laten vaccineren. En als ze besmet raken, zou een intensievere behandeling mogelijk zijn.
Het bewuste gen zou de vierde belangrijkste factor zijn in een ernstig ziekteverloop van Covid-19, na leeftijd, gewicht en geslacht. Het gen is, volgens onderzoeksleider Marcin Moniuszko, aanwezig bij ongeveer 14 procent van de Poolse bevolking en bij 8 tot 9 procent van alle Europeanen. In India gaat het om 27 procent van de populatie.
Voor het eerst sinds 1 november vorig jaar liggen er minder dan duizend coronapatiënten op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. In totaal houden vrijdag nog 954 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Dat is een daling van 48 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 334 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook dat zijn er minder dan donderdag, toen nog 358 coronapatiënten werden verzorgd op een ic.
In totaal liggen er nog 1288 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Het LCPS verwacht dat de instroom van nieuwe coronapatiënten deze maand toe zal nemen, vanwege de rondgang van de besmettelijke omikronvariant van het virus.
Vrijdag was die instroom nog niet hoger dan voorgaande dagen. Op de ic's kwamen 12 nieuwe coronapatiënten binnen en op de verpleegafdelingen 108. Doordat er overal meer mensen afdelingen mochten verlaten dan dat er nieuw binnenkwamen, daalde de ziekenhuisbezetting alsnog.
Inwoners van Spanje zullen voor een zelftest vanaf nu nog maar een maximumprijs van 2,94 euro moeten betalen. Zo heeft de Spaanse regering een beperking aangekondigd op de testprijzen. Er werd al langer een maximumprijs beoogd, vooral nadat de vraag naar zelftesten tijdens de feestdagen enorm steeg.
Aangezien het land tijdens de feestdagen een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen zag, hadden apothekers niet meer voldoende voorraad en werden zelftesten in sommige gevallen zelfs verkocht voor 10 of 12 euro. Sindsdien zijn de prijzen opnieuw gezakt, tot zo’n 5 euro. Maar vanaf zaterdag zullen Spanjaarden die zich thuis willen testen dus nog minder moeten betalen.
Ook in andere Europese landen kwam er al een maximumprijs voor zelftesten. Zo besliste Frankrijk over een plafond van 6,01 euro. In Portugal worden de meeste zelftesten verkocht voor zo’n 2 euro. In Griekenland kreeg de bevolking al verschillende keren gratis zelftesten aangeboden. Zo ontving elke inwoner van het land twee gratis testkits tijdens de kerstperiode. België, Duitsland, Nederland en Italië zijn enkele voorbeelden van landen die nog geen maximumprijs hebben bepaald.
Volgens de Belgische viroloog Van Ranst is het niet meer dan juist dat de overheid zelftesten betaalbaar maakt, aangezien die momenteel worden gebruikt als een belangrijk instrument in de strijd tegen de coronapandemie. Verschillende ministers raden ouders bovendien aan om hun kinderen wekelijks te testen. ,,Voor veel mensen is 5 of 8 euro veel geld, zeker wanneer je dat vermenigvuldigt met meerdere kinderen binnen een gezin”, aldus Van Ranst.
,,Er is geen sprake van gedoogbeleid", laat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema weten met betrekking tot het opengaan van horeca en winkels in de hoofdstad. Amsterdam verwacht dat ondernemers zich aan de coronamaatregelen houden dus de deuren dichthouden. Diverse burgemeesters in het land hebben laten weten de opening van zaken oogluikend te zullen toestaan.
De burgemeesters zien de openingen als een demonstratie tegen de strenge lockdown. In Amsterdam is dat dus niet aan de orde. ,,We begrijpen heel goed dat dit een erg moeilijke tijd is voor veel sectoren, zoals de horeca en de cultuursector. Net als iedereen hopen we dat zij weer snel en veilig open kunnen. De veiligheid van ieders gezondheid is hierbij van groot belang", aldus Halsema.
Vandaag openden in het Limburgse Valkenburg winkels, restaurants en kroegen, uit protest hun deuren. Klanten zijn er tot 16.00 uur welkom en mogen inkopen doen en iets nuttigen. De burgemeester heeft aangegeven niet te zullen ingrijpen en ziet de actie als een demonstratie.
Bij de drogisterijen van Etos is vanaf vandaag een zogenoemde 'lollypop'-zelftest te koop. Wie niet houdt van een stokje in neus of keel kan zichzelf testen op besmetting met het coronavirus door simpelweg op de test te zuigen. Dat maakt de test uitermate geschikt voor gebruik bij kinderen. De V-Chek-test heeft een Europees keurmerk.
Viruswaarheid-voorman Willem Engel gaat de schadevergoeding die hem werd opgelegd voor het dagvaarden van de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst betalen. Hij gaat niet in beroep tegen de uitspraak, meldt het hof in Antwerpen. Van Ranst werd vorige maand vrijgesproken van laster aan het adres van Engel.
Coronascepticus Engel en Van Ranst liggen al geruime tijd, vooral via Twitter, met elkaar overhoop. Volgens Engel maakt de viroloog hem ten onrechte uit voor virusontkenner en heeft hem al twee keer voor de rechter gesleept. Beide keren kreeg hij nul op rekest. Van Ranst beticht Engel van 'aandachttrekkerij' om hem het leven zuur te maken.
In december was de professor aan de Leuvense universiteit en adviseur van de regering het zat en vroeg aan de rechter hem vrij te spreken en Engel te veroordelen. ,,De seriële dagvaardingen getuigen van kwaadwilligheid", klonk het. ,,Ze zien in mij de bron van alle kwaad voor alle beslissingen die genomen worden.''
Van Ranst vroeg de rechter om 7000 euro. Die veroordeelde Engel tot het betalen van een schadevergoeding van 4000 euro. De viroloog liet daags na het vonnis weten die som te zullen doorstorten aan Unicef. ,,Zo steunen wappies het vaccinatieprogramma van het VN-kinderfonds. Die gedachte maakt mij blij", zei hij.De wedstrijd tussen FC Emmen en Helmond Sport in de eerste divisie gaat vanavond definitief niet door. De KNVB heeft het duel geschrapt omdat Helmond Sport zegt geen volwaardig team op de been te kunnen brengen, vanwege afwezigen door het coronavirus en blessures. De zaak kan nog een staartje krijgen.
De politie is van plan om vandaag voorafgaand aan de nieuwe coronapersconferentie het werk kort neer te leggen.
Voor Brigitte komen versoepelingen te laat. Het doek valt voor haar woon- en snuisterijenwinkeltje Semmie’s Closet in Hoevelaken. Ze nam een baan aan als schoonmaakster, ging via Facebook verkopen en smeekte vergeefs om huurverlaging. ,,Elke ochtend om 5.00 uur op, maar ik hou geen cent over'', zegt ze. ,,Wedden dat er volgend jaar december wéér een lockdown is?''.
Dave en Charlotte Koevermans, eigenaren van drie modezaken in Bergen op Zoom, zagen op het journaal hoe Nederland massaal naar Antwerpen trok om te gaan winkelen. Daarom openden ze zélf afgelopen weekend een pop-up store in de Vlaamse stad. ,,Het eerste weekend was meteen een succes.”
Personeel van ziekenhuis Bernhoven in Uden loopt op het tandvlees. Het piept en kraakt bij Bernhoven. Bij de laatste coronagolf ging het Brabantse ziekenhuis een paar keer net langs de afgrond, het personeel trekt het amper nog. ‘De rek is eruit’ is de veelzeggende ondertitel van de nieuwe documentaire Veerkracht.
Gemiva, een grote Zuid-Hollandse instelling voor gehandicaptenzorg, heeft eigen testcapaciteit en die blijkt zeer succesvol te zijn. Voor zeker 283 diensten hebben de roostermakers van Gemiva afgelopen maand geen vervanging hoeven zoeken. Zij konden gewoon werken.
De Filipijnen zetten de plannen door om vanaf volgende week ongevaccineerden de toegang tot het openbaar vervoer te ontzeggen. De maatregel geldt voor de dichtbevolkte regio rond hoofdstad Manilla, waar onder de 13 miljoen koppige bevolking het hoogste aantal besmettingen plaatsvindt.
De voorgenomen maatregel stuit op verzet van de oppositie in het land. Het plan zou 'beperkend en discriminerend' voor de niet-geprikten zijn. De minister van Transport laat vandaag weten het noodzakelijk is om de opmars van het virus te belemmeren en zo overbelasting van de zorg te voorkomen.
Van alle 110 miljoen inwoners is ongeveer de helft volledig ingeënt tegen corona. Veel ongeregistreerde migranten, waaronder kinderen en bejaarden, zijn niet gevaccineerd. Vandaag meldt het land 32.207 nieuwe corona-infecties. Tot nu toe zijn 3,12 miljoen mensen op de Filipijnen besmet geraakt. Ruim 53.000 van hen zijn overleden.De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht begin februari een oordeel te kunnen vellen over de antivirale coronapil van farmaceut Merck. Op dit moment wordt door de WHO zowel naar het orale middel van Merck als dat van Pfizer gekeken. Een aanbeveling over die laatste wordt voor het einde van februari verwacht.
Hongkong verlengt de huidige coronamaatregelen, waaronder de strikte reisrestricties, tot na het Chinese Nieuwjaar begin februari. Het stadsbestuur, onder leiding van Carrie Lam, hoopt daarmee de verspreiding van het coronavirus - en met name die van de omikronvariant - de kop in te kunnen drukken. Sinds het einde van het jaar zijn er in de stadstaat zo'n 50 gevallen van besmetting met de virusvariant vastgesteld.
Carl Verheijen, chef de mission van TeamNL voor de aanstaande Olympische Winterspelen, heeft het coronavirus onder de leden. De 46-jarige oud-schaatser testte positief en zit daarom in isolatie, meldt NOC*NSF. ,,De komende dagen blijf ik op Papendal op een afgezonderde plek werken en wonen. Gelukkig heb ik slechts milde klachten.”
Bouwmarktketen Kluswijs, dat volgens de eigen website 36 vestigingen door het gehele land telt, raadt het winkeliers aan om vanaf morgen open te gaan voor klanten. Ook zonder afspraak. Directeur Hans Hortensius zegt tegen vakwebsite Mixonline.nl dat de drang naar versoepelingen niet eerder zo sterk was als nu.
,,Hierdoor zullen we zien dat ook andere branches, waaronder met name de horeca, hun deuren morgen gaan openen. Burgemeesters hebben al aangegeven niet te gaan handhaven'', aldus Hortensius. ,,Er is geen beginnen meer aan. Er staan ons weken te wachten, waarin burgerlijke ongehoorzaamheid de krantenkoppen zullen bepalen.''
KlusWijs laat klanten daarom weten dat ze vanaf morgen weer geopend zijn. De gezondheid van klanten en personeel staat daarbij voorop. ,,Wij spreken af dat iedere klant welkom is, als hij/zij zich aan de regels houdt en bereid is om even buiten te wachten als de maximale capaciteit is bereikt. Dat is de afspraak."
Ook in het Zuid-Hollandse Alblasserdam zijn vandaag uit protest diverse niet-essentiële winkels en horecazaken open. 'Wij willen gewoon nooit meer dicht', zegt Gert-Jan van Dommelen, voorzitter van de ondernemersvereniging aldaar. Naar schatting gaat het in Alblasserdam in totaal om zo'n dertig niet-essentiële zaken.
De actie geldt vooralsnog alleen vandaag. Horecazaken die openen, zullen volgens Van Dommelen waarschijnlijk alleen koffie van het huis schenken. ,,De hele horeca opstarten voor één dag kan niet. Ook alcohol zal buiten beschouwing worden gelaten om het ordentelijk te laten verlopen."
Van Dommelen noemt de sfeer 'echt top'. ,,Met zijn allen groeit het besef dat het genoeg is. De rek is eruit'', zegt hij. ,,Het is 1 minuut voor 12 voor veel ondernemers.'' Veel Alblasserdamse ondernemers hebben geld geleend van ouders, auto's en huizen verkocht, om hun toko te redden. ,,We kunnen niet blijven jojoën met lockdowns.''
Van Dommelen is wel blij dat er versoepelingen aan lijken te komen. ,,Maar we hadden nooit dicht gemogen.'' Ook het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële winkels is vreemd. ,,Het is niet uit te leggen dat de slijterij open is, maar niet de sportschool, of de kledingzaak waar je een warme jas kunt kopen.''In het doorgaans bruisende hart van het Limburgse Valkenburg openden een groot aantal winkels, restaurants en cafés, vandaag uit protest hun deuren. 'Valkenburg aan de Geul aan de Geng', leest het op affiches. De stemming zit er goed in bij de ondernemers, maar zorgen zijn er ook. Veel zorgen.
Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg staat de opening van de zaken toe, omdat het volgens hem om een demonstratie gaat. Een grondrecht. Rond 10.00 uur oogde de binnenstad nog verlaten en hadden klanten hun weg naar de geopende zaken nog niet gevonden. Wel zwierven er enkele cameraploegen rond die een reportage maakten.
,,Het is niet fair dat het kabinet de horeca dicht wil laten", zegt eigenaresse Sophie Frederiks van El Fuego en het tegenovergelegen Brazza aan de Grotestraat. ,,Wij willen laten zien dat het veilig kan. Al beginnen ze met het toestaan van terrassen", gaat ze verder. ,,Dat is in elk geval iets."
,,Januari en februari zijn sowieso altijd rustige maanden", zegt de eigenaar van een kledingzaak. ,,Het gaat om de achterliggende gedachte. Ik vind wel dat ook de horeca open moet.'' Niet alle horecazaken in Valkenburg doen overigens mee aan de opening. Een enkeling laat geen gasten binnen, maar houdt het op een take-away.
Justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius reageert op het nieuws dat vandaag in Valkenburg uit protest de horeca en winkels opengaan. Burgemeester Daan Prevoo ziet dat als een vorm van demonstratie en dat is een grondrecht.
Premier Magdalena Andersson van Zweden is positief getest op corona, laat haar woordvoerder weten. De omikronvariant zorgt momenteel voor veel nieuwe besmettingen in het Scandinavische land. ,,De premier heeft een sneltest gedaan en blijkt Covid-19 te hebben'', klinkt het. De 54-jarige Andersson zal volgens voorschrift in quarantaine gaan en vanuit huis haar werk voortzetten.
De Russische gezondheidsdienst heeft opnieuw een stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. 23.820 Russen testten in het afgelopen etmaal positief op het virus. Gisteren waren dat er 21.155. Naast de besmettingen werden er 739 sterfgevallen geregistreerd. Dat is één overlijden minder dan gisteren.
Een aanvullende coronaprik met het Janssen-vaccin blijkt, volgens onderzoek van de Zuid-Afrikaanse medicijnautoriteit, binnen één tot twee maanden na toediening 85 procent bescherming te bieden tegen infectie met de omikronvariant. De bekendmaking werd gedaan tijdens een presentatie van het ministerie van Volksgezondheid over de vierde besmettingsgolf in het land.
Die infectiegolf wordt veroorzaakt door omikron. Voor het onderzoek werd gekeken naar het aantal opgenomen zorgmedewerkers. In de eerste twee weken na het zetten van de boosterprik lag het aantal opnames 63 procent lager. Dat percentage liep in de weken erna op naar 85 procent. ,,We zijn erg blij met zulke hoge beschermingspercentages tegen omikron'', zegt Glenda Grey van het onderzoeksteam.Op veel plaatsen is het inmiddels mogelijk om zonder afspraak een boosterprik te halen. De regio Rotterdam-Rijnmond komt daar nu bij. Mensen van 18 jaar en ouder hoeven daar vanaf maandag geen afspraak meer te maken voor een boosterprik. De vrije inloop geldt voor zeven locaties, waaronder drie in Rotterdam, meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond vandaag. Mensen die een prik willen krijgen, moeten wel een legitimatiebewijs en mondkapje meenemen. Wie al een afspraak heeft staan, blijft welkom op het afgesproken tijdstip. Een afspraak maken is ook nog steeds mogelijk.
In de eerste week na de kerstvakantie heeft op 17 procent van de scholen één of meerdere klassen thuisgezeten, in vrijwel alle gevallen doordat een leraar afwezig was, laat de Algemene Vereniging Schoolleiders weten op basis van een peiling onder bijna duizend schooldirecteuren.
Toch is het ondanks de oprukkende omikronvariant van het coronavirus volgens de AVS deze week nog goed verlopen op scholen. In totaal was gemiddeld 92 procent van de leerlingen op school en 91 procent van de leraren. Geen enkele directeur heeft de school deze week helemaal hoeven sluiten.
Deze cijfers gaan over de start van het onderwijs na de kerstvakantie en zeggen nog niets over de besmettingen op scholen zelf, aldus de AVS. Om het onderwijs de komende tijd open te kunnen houden is het noodzakelijk om coronagevallen onder leraren te voorkomen, stelt de vereniging. Dit is reden voor grote zorg.
De helft van de scholen kan momenteel geen vervanging regelen. ,,De verwachting is dat er de komende tijd steeds vaker klassen naar huis moeten worden gestuurd", aldus AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. ,,We roepen het nieuwe kabinet op om het schrijnende personeelstekort en het ventilatievraagstuk snel op te pakken."
Horeca en winkels in het Limburgse heuvellandstadje Valkenburg mogen vrijdag open van burgemeester Daan Prevoo. Hij ziet de opening als een demonstratie en dat is een grondrecht, aldus Prevoo.
Honderdduizenden Indiërs kwamen vandaag samen op de oevers van de Ganges om een bad te nemen in de voor Hindoes heilige rivier. De omikronvariant houdt op dit moment echter flink huis in India. Dat het aantal coronabesmettingen de afgelopen maand verdertigvoudigd is in de staat West Bengalen, waar de rivier doorheen stroomt, stond een onderdompeling niet in de weg.
Ook in de dichtstbevolkte deelstaat Uttar Pradesh gingen vele duizenden gelovigen bij de stad Prayagraj te water om het Makarsankranti-festival te vieren. Veel van hen droegen geen mondkapjes. Langs de weg verkochten kooplieden wel bloemen en andere waar. Met het massale rituele bad lijkt het feit dat een andere religieus festival vorig jaar voor een recordstijging aan besmettingen zorgde weer vergeten.
De infectiecijfers zijn opnieuw torenhoog, maar het aantal ziekenhuisopnames is daarentegen laag en veel Indiërs herstellen thuis van een besmetting. Het ministerie van Volksgezondheid rapporteerde vandaag 264.202 nieuwe coronagevallen. In totaal liepen sinds het uitbreken van de pandemie ruim 36.5 miljoen mensen in India het virus op. Het officiële dodental stijgt vandaag met 315 overlijdens naar 485.350.Drieduizend bedrijven, zo'n 10 procent van de ondernemingen die de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben aangevraagd, weten nog niet of ze recht hebben op de coronasteun. Het gaat om bedrijven die sinds december in principe recht op een uitkering hebben, maar het kabinet wacht nog op goedkeuring uit Brussel, schrijft NU.nl.
Dat stort een hoop ondernemers in onzekerheid over of ze recht op de steun hebben en wanneer ze het geld dan zullen ontvangen. Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zegt dat het 'snel kan gaan' als de regeling is goedgekeurd, maar kan geen verdere details geven. De ondernemers om wie het gaat, worden op de hoogte gehouden via e-mail.
Volgens het kabinet is dit gegeven niet nieuw. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt dat er ook bij eerdere rondes al steun aangevraagd kon worden in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. Het ministerie gaat ervan uit dat de regeling ook dit keer wordt goedgekeurd, maar kan naar eigen zeggen niets doen voor die formele goedkeuring er is.Australië zal rigoureus blijven toezien op de naleving van zijn inreisbeleid inzake COVID-19. Dat heeft minister van Financiën Simon Birmingham vrijdag gezegd, terwijl tennisser Novak Djokovic, nummer één van de wereld, nog steeds met uitzetting wordt bedreigd.
,,Ons beleid is niet veranderd en we zullen het strikt blijven handhaven", zei minister van Financiën Simon Birmingham tegen televisiezender ABC. Hij verwees daarmee naar het feit dat Australië alleen volledig gevaccineerden of mensen met een bewezen medische vrijstelling het land laat binnenkomen.
Djokovic kwam ongevaccineerd het land binnen maar met een medische vrijstelling na een positieve PCR-test op 16 december. Aanvankelijk weigerden de Australische autoriteiten zijn visum maar uiteindelijk werd hij toch toegelaten.
De 34-jarige Serviër en titelhouder op de Australian Open, werd donderdag opgenomen in de loting voor het toernooi maar is nog steeds verwikkeld in een juridische strijd met de Australische autoriteiten, die hem nog altijd kunnen uitzetten.
Donderdagmiddag zei premier Scott Morrison dat er nog geen beslissing was genomen over het al dan niet intrekken van het visum van de speler en een eventuele uitzetting.
Het standpunt van minister van Immigratie Alex Hawke, die zei dat hij de intrekking van het visum overwoog op grond van zijn discretionaire bevoegdheden ,,is niet veranderd", zei Morrison op een persconferentie.
Hij herhaalde dat de beslissing in handen van de minister ligt en weigerde verder commentaar te geven.
Horeca en winkels in het Limburgse heuvellandstadje Valkenburg mogen vrijdag open van burgemeester Daan Prevoo. Hij ziet de opening als een demonstratie en dat is een grondrecht, aldus Prevoo.
Om 10.00 uur openen de winkels, restaurants en kroegen hun deuren. Klanten zijn er tot 16.00 uur welkom, mogen van de burgemeester inkopen doen en wat nuttigen. Klanten zijn volgens Prevoo sympathisanten die hun solidariteit met de demonstratie laten blijken en ook dat mag, vindt de burgemeester.
Hij gaat dan ook niet ingrijpen. Er komen volgens hem geen waarschuwingen, laat staan een boete, mits deelnemers zich aan de coronaregels houden, dus 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. En ja, dat mondkapje mag er af als je aan een tafeltje zit om een kopje koffie te drinken, aldus Prevoo.
Valkenburg wil nog vóór de persconferentie van vrijdagavond alvast een schot voor de boeg geven: het water staat de ondernemers tot aan de lippen, temeer omdat ze behalve van corona ook te lijden hadden van de watersnood in juli.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag twee nieuwe behandelingen goedgekeurd voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Experts van de organisatie schrijven in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal dat een combinatie van corticosteroïden en het middel baricitinib, dat bij reumatoïde artritis wordt voorgeschreven, de overlevingskansen van ernstig zieke mensen helpt verbeteren. Ook hebben ze dan minder lang beademing nodig, waardoor de druk op ic's verlicht wordt.
Mensen die niet ernstig ziek zijn maar wel een hoog risico lopen om in het ziekenhuis te belanden, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, zijn volgens de WHO gebaat bij een behandeling met het medicijn sotrovimab, dat afkomstig is van de farmaceut GlaxoSmithKline. In december keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit middel ook al goed.
Of de beide behandelingen effectief zijn bij de omikronvariant van het coronavirus, die inmiddels in veel landen de dominante variant is, is volgens de WHO nog onzeker. Tot nu toe heeft de organisatie aan drie andere behandelwijzen haar goedkeuring gegeven.
In de eerste week van het nieuwe jaar overleden naar schatting 3450 mensen, bijna 150 meer dan verwacht voor deze tijd van het jaar. Het zijn er wel minder dan in de week ervoor, toen 3621 mensen stierven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal overlijdens sinds de laatste week van december niet meer zo hoog dat er sprake is van oversterfte.
Statistici spreken van oversterfte als veel meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in de sterftecijfers. Het gemiddelde is nu weer op een normaal niveau vanwege een daling van de sterftecijfers onder de oudste groep Nederlanders. ,,Er was vooral een daling bij 80-plussers, hier is geen oversterfte meer. Onder mensen jonger dan 80 jaar is er wel oversterfte", aldus het statistiekbureau.
Volgens het CBS zijn er sinds begin augustus veel meer mensen overleden dan normaal, zonder duidelijke aanleiding. In de laatste week van december was er overigens net geen sprake van oversterfte.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet samen met het CBS onderzoek naar de oversterfte in Nederland. Het instituut hoopt begin februari de eerste resultaten te hebben. Begin december vroeg de Tweede Kamer het kabinet om het onderzoek. Ook ouderenorganisaties en een aantal wetenschappers drongen hierop aan. De studie moet duidelijk maken of de oversterfte kan liggen aan factoren zoals de uitgestelde zorg, eenzaamheid en of er een relatie is met vaccinaties.
Een Franse rechtbank heeft een verordening opgeschort die het dragen van een mondmasker buitenshuis verplicht in Parijs.
De prefectuur van Parijs had de mondmaskerplicht op 31 december laten ingaan om de verspreiding van de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Maar volgens het Franse nieuwsagentschap AFP heeft een administratieve rechtbank in de hoofdstad donderdag geoordeeld dat de maatregel moet worden opgeschort.
Een officiële communicatie over de gerechtelijke beslissing zal pas vrijdag volgen. Dan zal ook duidelijk worden waarom tot de opschorting beslist werd.
Woensdag had een rechtbank in Versailles ook al een gelijkaardige regeling opgeschort in Yvelines, een departement ten westen van Parijs.
Steeds meer Europese landen gaan risicogroepen een vierde coronavaccinatie aanbieden. Het Spaanse gezondheidsministerie maakte donderdag bekend dat kwetsbare burgers in aanmerking komen voor zo'n tweede booster. Eerder op de dag maakte Hongarije al bekend een vierde prik aan te gaan bieden. Denemarken deed dit woensdag.
Het Spaanse ministerie zegt dat bijvoorbeeld kankerpatiënten in aanmerking komen voor de prik. Zij kunnen de dosis krijgen vijf maanden nadat zij de derde prik hebben gehad.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) twijfelt nog over het nut van een vierde vaccinatie. Toch maken steeds meer EU-landen daar nu werk van. De Hongaarse regering zei donderdag dat iedereen een vierde prik kan krijgen na overleg met een arts. Denemarken stelt de dosis beschikbaar aan kwetsbare Denen die in de herfst een booster hebben gehad.
Buiten de Europese Unie kunnen mensen in Chili en Israël een vierde vaccinatie krijgen.
Als het aan burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht ligt, moet Nederland terugkeren naar de coronaregels van voor de huidige harde lockdown. In talkshow Op1 pleit hij ervoor de zogenoemde avondlockdown weer in te stellen, die tot 19 december een aantal weken van kracht was.
Kolff zegt dat "de maatschappelijke ontwrichting" door de huidige maatregelen groot is. Hij pleit daarom voor versoepelingen. ,,We moeten op zijn minst terug naar de situatie van voor deze lockdown", zegt hij aan tafel bij Op1. Dat pleidooi heeft hij ook gehouden tijdens het Veiligheidsberaad dat eerder op donderdag bijeen kwam. Volgens de Dordtse burgemeester was voor zijn oproep "veel draagvlak" bij zijn collega's van andere steden.
Tijdens de avondlockdown gold een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur. Winkels zoals supermarkten en drogisterijen mochten tot 20.00 uur openblijven.
De omikronvariant is de dominante variant van het coronavirus geworden in Duitsland. Het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dat momenteel 73,3 procent van coronabesmettingen met omikron is. Een week eerder was dat percentage nog 44,3 procent.
Voorheen gold delta als de dominante virusvariant in Duitsland. Delta is nu nog goed voor 25,9 procent van de besmettingen. Het RKI verwacht in de komende weken een grote stijging van besmettingen met omikron te zien. Duitsland ziet het aantal coronagevallen snel oplopen en maakte donderdag melding van 81.000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington heeft vaccinatieregels voor het bedrijfsleven geblokkeerd. De uitspraak heeft gevolgen voor tientallen miljoenen Amerikanen.
Het hof bevriest volgens CNN een uitspraak van een lagere rechter, die had geoordeeld dat nieuwe regels voor bedrijven landelijk ingevoerd konden worden. Die golden voor ondernemingen met minstens honderd medewerkers. Daar moesten personeelsleden zich laten vaccineren tegen het coronavirus of zich regelmatig laten testen en mondkapjes dragen. Die maatregelen hadden betrekking op meer dan 80 miljoen werknemers.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt blijven. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om die regels na te leven. Dat betekent dat winkeliers en horecaondernemers hun zaken zaterdag in principe niet mogen openen, als het kabinet dat vrijdag niet toestaat.
Dat hebben de burgemeesters van het beraad vanavond met elkaar vastgesteld, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. De laatste dagen heeft een aantal burgemeesters laten weten dat ze opening van winkels en horeca zaterdag oogluikend zullen toestaan, omdat het om een demonstratie tegen de strenge lockdown gaat. De ondernemers moeten dan wel veilig en verantwoord handelen.
Het Veiligheidsberaad vindt dat iedereen zich aan de regels moet houden. ,,Al kunnen we de lokale situatie in bijvoorbeeld Aalten of Leeuwarden natuurlijk niet beoordelen'', aldus Bruls. Het beraad raadt aan om ondernemers die hun zaak openen te waarschuwen. Als dat echt niet helpt kan een boete worden uitgedeeld. In het uiterste geval kan een zaak gedwongen gesloten worden. Volgens Bruls onderschrijven het kabinet en het Openbaar Ministerie deze gedragslijn.
Het Veiligheidsberaad onderschrijft wel de hele grote zorgen die er zijn over hoe het gaat in de samenleving. De burgemeesters hebben er bij justitieminister Dilan Yesilgöz op aangedrongen dat het kabinet morgen een doorkijkje geeft naar versoepelingen op de korte termijn. ,,We hopen dat het kabinet uitlegt wat er in de komende vier weken wel kan en wanneer dan, als het vrijdag nog niet kan. Want versoepelingen moeten er echt, echt komen'', aldus Bruls.
Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat vanavond tijdens het Veiligheidsberaad 'het belang van de naleving, controle en handhaving' van de coronaregels benadrukken, nadat ze kritiek had gekregen op eerdere uitspraken. Woensdag zei ze dat naleving 'meer is wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen'. Ook was het naleven van de regels volgens de bewindsvrouw 'aan de mensen zelf'. Meerdere winkeliers dreigden de afgelopen dagen hun deuren te openen, ondanks de geldende lockdown.
Meerdere Kamerleden wilden opheldering van de minister over haar uitspraken. Onder meer D66-Kamerlid Hanneke van der Werf riep de minister op te handhaven. ,,Het gaat niet om een vrijblijvend advies, maar om de wet.'' Yeşilgöz antwoordde in een brief aan de Kamer wel degelijk het belang van naleving te hebben benadrukt en dat handhaving 'uiteraard' mogelijk is. Verder deelde ze het voornemen om hierover te spreken met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en ook daar het belang nog eens te benadrukken.
Iets meer dan 7 miljoen volwassenen hebben een boosterprik of aanvullende prik tegen het coronavirus gekregen. Dat komt neer op 49,6 procent van de bevolking, meldt de overheid op het coronadashboard.
De cijfers lopen tot en met gisteren. Het betekent dat er in de eerste drie dagen van deze week bijna 620.000 extra prikken zijn gezet. In een week tijd steeg het aantal prikken met ongeveer 1,6 miljoen.
Niet-gevaccineerde 60-plussers in Griekenland krijgen vanaf 16 januari een boete van 100 euro per maand zolang ze niet zijn ingeënt. De Griekse regering benadrukt dat een vaccinatie tegen Covid-19 dan verplicht is voor deze leeftijdsgroep.
Het besluit is genomen omdat negen op de tien doden door het coronavirus 60-plussers zijn, aldus de regering in Athene. Zeven van de tien coronapatiënten die moeten worden geïntubeerd voor beademing, zijn ouder dan 60 jaar. Acht van de tien zijn ongevaccineerd.
Om het vaccineren aan te moedigen, was eind november de verplichting voor 60-plussers aangekondigd. Zij kregen tot 16 januari de tijd een afspraak te maken. Volgens officiële gegevens van eind november was toen bijna 67 procent van de Griekse bevolking gevaccineerd, oftewel 79 procent van de volwassenen.
Ruim een kwart van de gedetineerden in Penitentiaire Inrichting Arnhem is geveld door het coronavirus. In totaal gaat het om 61 van de 230 gedetineerden die besmet zijn met de omikron-variant.
Vorige week waren er zes positieve besmettingen in de Blue Band Bajes, zoals de bijnaam van de PI Arnhem luidt. Daarna liep het aantal besmettingen gestaag op. Naar aanleiding hiervan besloot de directie om tal van quarantainemaatregelen af te kondigen. De zwaarste daarvan was dat er voorlopig geen bezoek naar de gevangenis in Arnhem-Zuid mocht.
Enkele dagen geleden zijn alle gedetineerden opnieuw door de GGD getest. Dit keer waren er 61 positieve testen. De besmettingen zijn volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) geconcentreerd op twee units. Op de andere twee zijn geen coronapatiënten.
Honderden miljoenen extra sneltesten voor Amerikanen en meer militaire ondersteuning voor overbelaste ziekenhuizen. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde die nieuwe maatregelen aan nu zijn land worstelt met een snelle stijging van het aantal omikronbesmettingen.
Biden wil onder meer zorgen dat Amerikanen laagdrempeliger toegang kunnen krijgen tot sneltesten. Hij kondigde aan dat er volgende week een website komt waar Amerikanen ze gratis kunnen bestellen. Om te voldoen aan de vraag, laat Biden nog eens 500 miljoen sneltesten inkopen.
De regering komt ook ziekenhuizen te hulp die kampen met de toestroom van patiënten. Er worden medische teams met militair personeel gestuurd naar nog eens zes 'zwaargetroffen' staten, waaronder New York en New Jersey. De landelijke overheid heeft tijdens de pandemie al eerder legerartsen en verpleegkundigen ingezet om burgerziekenhuizen te ontlasten.
Veel scholen in Frankrijk zijn helemaal of deels dichtgegaan omdat leraren massaal staken. Ze zijn ontevreden over het coronabeleid van de regering. Vakbonden stellen dat onder meer onophoudelijke wijzigingen en onwerkbare protocollen hebben geleid tot een chaotische situatie.
Het ministerie van Onderwijs meldde op basis van voorlopige cijfers dat op basisscholen 38,5 procent van de onderwijzers staakt en op de middelbare scholen 23,7 procent. Dat komt neer op 31 procent van alle leraren. Vakbonden in het onderwijs melden veel meer stakers. De vakfederatie SNUipp-FSU die 51.000 leden telt en meer dan 44 procent van het personeel in het lager onderwijs vertegenwoordigt, meldt dat driekwart van de leerkrachten staakt.
In Parijs is vanmiddag een grote demonstratie op gang gekomen van mensen uit het onderwijs. Tal van politici hebben zich bij de optocht gevoegd. Premier Jean Castex heeft ingestemd met een gesprek met de leiders van de bonden uit de onderwijssector aan het eind van de middag.
Niet alleen leraren doen mee aan de eendaagse actie. Ook bonden van directeuren en ander personeel hebben zich bij de onderwijsstaking aangesloten, die de grootste in decennia kan worden. Volgens een lerarenbond is er zoveel 'ergernis, vermoeidheid en woede', dat die zich gedwongen voelt een signaal naar de regering te sturen.
Het aantal besmettingen in Frankrijk is de afgelopen maand explosief gestegen. Maandag zaten 10.000 klassen thuis, ongeveer 2 procent van alle klassen in het basisonderwijs. ,,Ik weet dat het zwaar is, maar een staking lost geen problemen op. Je staakt niet tegen een virus'', zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer tegen nieuwszender BFM TV.
Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen is niet te spreken over het schenden van de coronavoorschriften tijdens een demonstratie gisteravond op de Markt in Sittard. Meer dan duizend mensen stonden daar met fakkels, lampions en andere lichtbronnen dicht op elkaar en vaak zonder mondkapje om te protesteren tegen de lockdown. Dit gaat niet nog een keer op die manier gebeuren, stelt de burgemeester vanmiddag.
Volgens Verheijen heeft de organisatie zich niet aan met hem gemaakte afspraken gehouden. ,,Die afspraken maken we niet voor niets. Demonstreren is een grondrecht, maar door corona zijn er wel gezondheidsregels waar iedereen zich aan moet houden'', aldus een boze burgemeester. ,,De gang van zaken betreuren we ten zeerste. Dat maakt dat we ons gaan beraden of en in welke vorm een eventuele volgende editie kan plaatsvinden.''
De organisatie kondigde aan volgende week woensdag opnieuw en dan nog massaler te gaan demonstreren als winkels, horeca en andere niet-essentiële zaken na vrijdag niet open mogen.
Het aantal coronagevallen loopt nog verder op. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 33.436 positieve tests geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. En het cijfer had nog hoger kunnen zijn. Door een storing zijn namelijk niet alle bevestigde besmettingen goed binnengekomen.
Het absolute record werd vorige week vrijdag gevestigd, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 35.000 nieuwe gevallen in een dag tijd meldde.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht dat het coronavirus 217.818 keer is vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 31.117 gevallen per dag. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis bijna twee jaar geleden komt dat gemiddelde boven de 30.000 uit. Het gemiddelde stijgt voor de zestiende dag op rij.
Winkeliersvereniging INretail is hoopvol over de uitgelekte versoepelingen. ,,Er lijken zaken mogelijk te worden die niet mogelijk waren'', zegt een woordvoerder van INretail. ,,Het is in ieder geval hoopvol dat in Den Haag lijkt te zijn geland dat mensen terug willen naar een normaler leven.''
INretail vindt dat winkels veilig open kunnen. De branchevereniging snapt dat wordt gedacht aan een maximaal aantal klanten per vierkante meter. Zij zet zelf in op een klant per vijf vierkante meter. ,,Daar kan iedereen mee uit de voeten'', aldus de zegsman. ,,We moeten naar een systeem waarmee we naargelang de situatie mee kunnen schuiven en meer open of dicht gaan. We willen niet meer van crisis naar crisis hobbelen.''
De winkelbranche startte gisteren nog een landelijke campagne om de winkels weer open te krijgen.
Het hooggerechtshof in de Canadese provincie Québec heeft een gescheiden vader tijdelijk het recht ontzegd zijn 12-jarige dochter te zien, omdat hij niet is gevaccineerd en omdat hij volgens de rechter via Facebook blijk heeft gegeven een complotdenker te zijn. Canadese media meldden dit bijna drie weken na de uitspraak.
Het hof oordeelde dat het normaal gesproken in het belang van het kind is haar vader te zien, maar dat is nu niet het geval door de huidige coronamaatregelen in Québec en de vaccinatiestatus van de vader. Zijn op Facebook geuite meningen geven bovendien aan dat hij theorieën zou aanhangen waaruit zou blijken dat hij niet geneigd is de geldende coronamaatregelen na te leven.
De rechtszaak vloeide voort uit de wens van de vader zijn dochter op een van de twee kerstdagen te zien. De moeder verzette zich daartegen en voerde aan dat hij niet was ingeënt en een complotdenker is. De vader erkende enkel bedenkingen tegen de vaccinaties te hebben, maar zei zich verder wel aan coronamaatregelen te houden en nauwelijks de deur uit te gaan.
Het is voor zover bekend voor het eerst dat een ouder van een kind wordt gescheiden wegens het niet vaccineren en wegens 'complotdenken'.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft unaniem een motie aangenomen om de regering te vragen met een bredere blik naar de coronamaatregelen te kijken. Burgemeester Paul Depla van Breda diende de motie in om aan te geven dat er langetermijnvisie en meer perspectief moet komen voor de samenleving bij het nemen van de maatregelen.
De besluiten moeten niet meer alleen gebaseerd zijn op de gezondheidszorg, maar op de hele samenleving. Burgemeesters uitten in de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG hun zorgen over jongeren en ondernemers, die erg te lijden hebben onder de coronalockdown. Ook moet er sneller duidelijkheid komen over compensatieregelingen en moet er meer als één overheid actie worden ondernomen, dus meer in overleg met de gemeenten.
Van tevoren hadden 29 gemeenten de motie al ondertekend. De motie is aangenomen op de dag dat de regering in het Catshuis overlegt over nieuwe coronamaatregelen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag opnieuw afgenomen. In totaal liggen er nog 1360 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 72 minder dan woensdag en het laagste aantal in meer dan 2 maanden, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen nog 358 coronapatiënten, 17 minder dan een dag eerder. Het aantal mensen met corona op ic's daalt al weken, bijna onafgebroken. Precies een maand geleden lagen er nog 630 coronapatiënten op deze afdelingen.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal af met 55 tot 1002. Dat is minder dan de helft ten opzichte van de 2118 die er één maand geleden lagen. In de afgelopen 24 uur werden er 12 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht.
Het LCPS gaat er echter al een aantal weken vanuit dat de opnamecijfers deze maand weer zullen stijgen. Dat komt volgens de ziekenhuisorganisatie door de oprukkende besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.
Als er veel mensen een boosterprik tegen het coronavirus nemen, zullen de quarantaineregels op den duur moeten worden versoepeld, meent epidemioloog Amrish Baidjoe. Op dit moment moet iedereen, ongeacht de vaccinatiestatus, in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon, maar dat is volgens Baidjoe onhoudbaar als veel mensen hun oppepprik hebben gehad.
Alleen mensen die heel kort geleden corona hebben gehad zijn op dit moment uitgezonderd van de quarantaineregels, mits ze klachtenvrij zijn. In het najaar hoefden ook volledig gevaccineerden - in tegenstelling tot ongevaccineerden - niet in quarantaine na nauw contact met iemand met corona, maar die uitzondering werd geschrapt door de komst van de omikronvariant in december.
Wie een boosterprik heeft gehad, is weer beter beschermd tegen infectie en kan het virus ook minder makkelijk doorgeven. Het versoepelen van de regels voor mensen die een oppepprik hebben gehad is vanuit epidemiologisch perspectief "niet ideaal", zegt Baidjoe, lid van het voormalige Red Team dat het kabinet voorzag van ongevraagd advies over de pandemie. ,,Maar met zulke hoge besmettingscijfers als we nu zien, haal je echt grote groepen weg uit de samenleving. Dat levert stress op, niet alleen in de zorg, maar in steeds meer sectoren. Dus je zult moeten zoeken naar een middenweg."
Als de winkels weer open mogen, mag de horeca ook open. Dat stellen 140 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland in een statement aan het kabinet. 'Samen in lockdown, betekent ook samen uit de lockdown, want we doen het tenslotte samen', schrijven ze. 'Nu duidelijk is dat omikron veel minder ziekmakend is dan eerder verwacht, is dit het moment horeca en winkels uit de lockdown te halen en weer langzaam terug te gaan naar het oude normaal.'
De hotels en restaurants zeggen te snappen dat ze vanaf 19 december in lockdown moesten, 'om een gitzwart scenario te voorkomen en de boostercampagne haar werk te laten doen. Gelukkig kwam het gitzwarte scenario dat door het OMT werd voorspeld niet uit en is de boostercampagne in volle gang'. Nu kunnen ze weer veilig open, zeggen de briefschrijvers.
Zoals het er nu naar uit ziet, gaat de detailhandel open op afspraak, maar moet de horeca nog even geduld hebben.
Britten die positief testen op het coronavirus, hoeven nog maar vijf dagen in isolatie, mits ze twee negatieve zelftests kunnen overleggen. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, Sajid Javid , vandaag bekendgemaakt.
Britten die corona hebben moeten nu nog zeven dage in isolatie, en mogen er pas uit als ze een negatieve test hebben op dag zes en dag zeven. Dat wordt nu dus vervroegd, onder meer om te zorgen dat er minder werknemers thuis moeten blijven. Onderbezetting is nu vooral een probleem in zorg, transport en onderwijs.
De deltavariant van het coronavirus is in de Belgische samenleving nog steeds niet verdrongen door de omikronvariant, waardoor het er op lijkt dat deze variant blijft, zegt viroloog Marc van Ranst donderdag. ,,Ik had gehoopt dat delta uit de markt geblazen zou worden. Dat gebeurt niet, wat betekent dat nieuwe varianten ook weer de stam van delta kunnen hebben", vreest Van Ranst.
In het universitair ziekenhuis in Leuven waar hij werkt, ziet de Belg dat het overgrote deel van de ernstig zieke coronapatiënten momenteel de deltavariant heeft. Alle opgenomen patiënten doen een coronatest. ,,Bij de asymptomatische patiënten of de patiënten met lichte klachten zien we de afspiegeling zoals die is in de samenleving: zo'n 85 procent heeft omikron en 15 procent heeft delta", vertelt Van Ranst. ,,Bij patiënten met zwaardere klachten is dit omgedraaid. Daar heeft zo'n 80 procent de deltavariant."
Koning Willem-Alexander gaat niet in quarantaine ondanks dat hij maandag in contact is geweest met minister Wopke Hoekstra, die woensdag besmet bleek met het coronavirus. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd laten weten.
Hoekstra, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, was maandag in Paleis Noordeinde voor de beëdiging van het nieuwe kabinet. Volgens de GGD moet je in quarantaine als je minimaal 15 minuten in aanwezigheid bent geweest van iemand die corona blijkt te hebben of op minder dan 1,5 meter afstand was.
Een woordvoerder van de RVD zegt dat bij het gehele programma van de beëdiging 1,5 meter afstand is gehanteerd en dat quarantaine dus niet nodig is. Of de koning zichzelf getest heeft, wil de RVD niet zeggen omdat dat tot 'het privédomein' behoort.
Willem-Alexander volgt de overige politici die de afgelopen dagen in contact zijn geweest met Hoekstra. Ook zij gaan niet in isolatie.
Steeds meer gemeenten en provincies vragen de regering om met meer perspectief te komen voor ondernemers en burgers. Na de brandbrief van gisteren van 21 gemeenten in Noord-Brabant, doen vandaag ook gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek, Voorschoten en burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg een oproep aan het kabinet. Lees hier meer.
De Duitse politie heeft donderdagochtend huizen in heel Zuid-Duitsland doorzocht in een grote vaccinatiefraudezaak. Honderd mensen worden verdacht van medeplichtigheid aan het vervalsen van vaccinatiepaspoorten. Een arts uit Wemding in het district Donau-Ries zou die hebben afgegeven, meldt BR24.
De mensen die in overleg met de arts een dergelijk vervalst bewijs hebben gekregen, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Tijdens de huiszoekingen is bij verdachten bloed afgenomen, met toestemming van de officier van justitie. Met het bloedmonster zou via een antistoffentest te bewijzen zijn dat de verdachten niet zijn ingeënt. Het gebruik van een vervalste vaccinatiepas is vervalsing van documenten en daarom strafbaar. Volgens het Duitse Wetboek van Strafrecht staat er een boete of maximaal vijf jaar gevangenisstraf op het vervalsen van documenten.
De arts mag voorlopig niet werken. Hij wordt ook verdacht van het injecteren van een ineffectieve stof bij mensen die zich wél wilden laten vaccineren. Er zijn in totaal enkele honderden gevallen.
Het aantal coronabesmettingen neemt in Europa zo snel toe, dat vrijwel het hele continent nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat. Nederland en de meeste andere landen kleuren donkerrood.
De coronakaart wordt elke week vastgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC. Op de kaart van donderdag zijn alleen Roemenië, grote delen van Polen en het oosten van Hongarije niet donkerrood. Zij staan een stapje lager, op rood.
Nederland is voor de negende week op rij volledig donkerrood.
De coronabesmetting van minister Wopke Hoekstra heeft ook gevolgen voor de Belgische collega met wie hij dinsdag dineerde. Zij laat uit voorzorg net als Hoekstra een bijeenkomst met EU-ministers schieten. Hoekstra laat zich ondertussen vervangen door defensieminister Kajsa Ollongren, die toch al even zou aanschuiven.
Buitenlandminister Sophie Wilmès heeft een coronatest ondergaan, die negatief uitviel. Toch zegt ze af voor het treffen van donderdag en vrijdag met haar Europese collega's van Buitenlandse Zaken en Defensie in het Franse Brest. Dat is voor hen de aftrap van het ambitieuze Franse voorzitterschap van de EU, dat veel werk wil maken van het Europese buitenland- en veiligheidsbeleid.
Hoekstra liet woensdagavond weten dat hij voorlopig in isolatie blijft en thuis werkt, maar geen klachten heeft.
Nadat hij woensdag diep door het stof was gegaan voor het bijwonen van een feest in de tuin van zijn ambtswoning tijdens een lockdown, heeft de Britse premier Boris Johnson een werkbezoek aan het noorden van Engeland geannuleerd. De trip naar Lancashire gaat niet door omdat een familielid positief is getest op het coronavirus.
De regeringsleider beperkt zoals voorgeschreven het contact met anderen en laat zich dagelijks testen, aldus een woordvoerder. Gevaccineerde mensen hoeven in het Verenigd Koninkrijk niet in zelfisolatie na contact met een besmet persoon. Johnson woont in Downing Street met zijn vrouw Carrie en hun twee jonge kinderen.
Door een uitbraak van het coronavirus zitten alle 180 gedetineerden in gevangenis Torentijd in Middelburg in quarantaine, meldt de PZC. Afgelopen maandag testten twee gevangenen positief. Op het moment hebben negen gedetineerden het coronavirus. Vrijdag worden de gedetineerden opnieuw getest. Aan de hand van de uitslagen wordt bepaald of de quarantaine opgeheven kan worden.
Volgens een woordvoerder van PI Middelburg is de sfeer in de gevangenis rustig. ,,Hoe mensen ermee omgaan verschilt per persoon, maar over het algemeen hebben mensen begrip voor de maatregelen."
Het dagprogramma van de gevangenen is stilgelegd. Er wordt bijvoorbeeld niet gewerkt en bezoek is ook niet welkom. Wel kunnen gevangenen iedere dag luchten en mogen ze douchen en bellen. Volgens de woordvoerder kan het personeel van Torentijd de situatie 'goed managen'.
Het wordt even wennen: morgen voor het eerst een nieuwe minister van Volksgezondheid op de coronapersconferentie. Maar wat moet Ernst Kuipers van Hugo de Jonge overnemen en –belangrijker – wat níét? Elf do's-and-don’ts voor de nieuwe zorgminister: ‘Laat hem zijn fouten openlijk toegeven’. Lees hier meer.
Veel scholen in Frankrijk zijn donderdag dicht, omdat leraren massaal staken. Ze zijn ontevreden over het coronabeleid van de regering. Vakbonden stellen dat onder meer onophoudelijke wijzigingen en onwerkbare protocollen hebben geleid tot een chaotische situatie.
De verwachting is dat de helft van de basisscholen dicht is, daar doet mogelijk driekwart van de leraren mee aan de actie. Ook bonden van directeuren en ander personeel hebben zich bij de staking aangesloten, die de grootste in decennia kan worden. Volgens een lerarenbond is er zo veel "ergernis, vermoeidheid en woede", dat ze zich gedwongen voelt een signaal naar de regering te sturen.
Ouders en scholen worstelen bijvoorbeeld met de uitvoering van het nieuwe testbeleid dat vlak voor het einde van de kerstvakantie werd aangekondigd en sindsdien twee keer is gewijzigd. Leraren vinden daarnaast dat zij niet fatsoenlijk les kunnen geven en menen dat zowel leerlingen als leraren onvoldoende worden beschermd tegen het coronavirus.
Het aantal besmettingen in Frankrijk is in de afgelopen maand explosief gestegen. Maandag zaten 10.000 klassen thuis, ongeveer 2 procent van alle klassen in het basisonderwijs. ,,Ik weet dat het zwaar is, maar een staking lost geen problemen op. Je staakt niet tegen een virus", zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer tegen nieuwszender BFM TV.
Op de XXL-priklocatie in de RAI Amsterdam kunnen mensen vanaf zondag zonder afspraak een boosterprik halen. Nu kunnen alleen zestigplussers er terecht zonder afspraak. Voor de andere vaccinatielocaties in de hoofdstad moeten mensen nog wel hun oppepprik vooraf inplannen.
In alle provincies kunnen mensen op diverse locaties (binnenkort) een booster halen zonder afspraak. Tot nu toe hebben al meer dan 280.000 inwoners van Amsterdam en Amstelland hun oppepprik gehaald, meldt de gemeente.
De prik is bedoeld om de afweer tegen het coronavirus op te peppen. De overheid wil dat iedere volwassene die in aanmerking komt voor de vaccinatie deze voor het einde van de maand heeft kunnen halen.
De politie is van plan vrijdagavond, voorafgaand aan de nieuwe coronapersconferentie, in Den Haag het werk korte tijd neer te leggen. ,,De politiebonden roepen de dienstdoende collega's op om voorafgaand aan hun inzetbriefing van de komende coronapersconferentie bijeen te komen voor een vakbondsbijeenkomst", laten de bonden donderdag weten.
Tijdens deze bijeenkomst van maximaal een uur worden de agenten bijgepraat over het gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, waarin de bonden 'harde toezegging op een aantal thema's' hebben geëist. Voor 6 februari moet daar een reactie op komen van het kabinet. ,,Op basis van deze reactie worden verdere besluiten genomen over de voortgang van het actietraject."
De politie voert momenteel actie uit protest tegen de 'veel te hoge werk- en roosterdruk waaraan politiemedewerkers nu al jaren blootgesteld worden', aldus de bonden. De werkonderbreking van vrijdag maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Volgens de bonden had "verstandig politiek beleid" de huidige hoge werkdruk en "chronische onderbezetting" kunnen voorkomen.
Ook het hogerhuis van het Franse parlement heeft ingestemd met nieuwe coronamaatregelen, waaronder een wet voor de vaccinatiepas. Die wordt binnenkort verplicht voor 18-plussers als ze restaurants, cafés, evenementen of voorstellingen willen bezoeken. Wie recent is hersteld komt ook in aanmerking voor zo'n pas. Een negatief testbewijs volstaat niet langer.
Voor vluchten en het openbaar vervoer over langere afstanden wordt de pas ook verplicht, hoewel uitzonderingen mogelijk zijn. 249 senatoren stemden voor en 63 tegen. Het lagerhuis was na dagen van debatteren eerder deze maand akkoord gegaan. De regering wil met de maatregelen de golf van omikronbesmettingen tegengaan en de 5 miljoen ongevaccineerden overhalen een prik te halen.
De Senaat bepaalde wel dat de regels alleen gelden als er meer dan 10.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Het zijn er nu ongeveer 24.000. De senatoren legden ook vast dat restauranthouders niet worden verplicht de identiteit van hun gasten te controleren; dat is een taak van de politie.
In steeds meer gemeenten staat het water de winkeliers aan de lippen. Ook in Den Haag gooien daarom komende zaterdag uit protest hoe dan ook hun winkels open. De ondernemers, die de afgelopen twee jaar met meerdere lockdowns zijn geconfronteerd, zijn wanhopig. ,,Dit moet ophouden nu, het stopt gewoon niet.’’ Lees hier meer.
De lockdown mag geen dag langer duren dan nodig is. Als het ook maar enigszins kan, moet het nieuwe kabinet de coronaregels versoepelen. Dat is de wens van burgemeesters in de Rotterdamse regio. ,,De samenleving verkruimelt. De veerkracht bij bewoners, ondernemers, verenigingen en kerken is weg.’’
Hij is het zat, zeker. Maar de schoenverkoper in het centrum van Rotterdam weigert zich níet aan de regels te houden. Daar neemt hij het coronavirus simpelweg te serieus voor. En zijn klanten ook: die vragen hem zelden om de deuren verder dan een kiertje open te doen. Toch ging de verkoper de afgelopen weken twee keer overstag. Klanten kwamen hun online bestelde schoenen ophalen en vroegen of ze het paar misschien even konden passen. Hij stond het, bij wijze van service, toe. ,,Ik heb ze op een bankje buiten het zicht gezet.’’ Lees hier het volledige artikel.
Door corona is de scheepvaart in Chinese havens weer flink ontregeld. Veel schepen zetten koers naar Shanghai, de grootste containerhaven van de wereld, om te ontkomen aan coronavertragingen in andere havens. Maar ook in Shanghai zijn daardoor steeds meer opstoppingen. Daarbij zijn vaarschema's met ongeveer een week vertraagd. Ook in Europese havens, die ook al overbelast zijn, werkt dit op termijn door.
In de nabijgelegen haven van Ningbo zijn verschillende vrachtdiensten opgeschort. Schepen worden ook omgeleid naar het zuidelijk gelegen Xiamen. Dit veroorzaakt nieuwe problemen in de leveringsketen die door Covid-19 toch al onder druk stond.
In een toenemend aantal Chinese steden gelden strengere maatregelen door corona-uitbraken. Dat veroorzaakt verstoringen in het productieproces. Automaker Toyota heeft al een productielocatie stilgelegd die het in samenwerking met het Chinese FAW heeft. Ook andere bedrijven lijken dat voorbeeld te volgen.
Het nauwkeurig testen van werknemers en vrachtwagenchauffeurs in aanloop naar de nieuwjaarsvakantie eind deze maand zet de toch al overbelaste toeleveringsketens nog meer onder druk. China kent namelijk strenge quarantaineregels voor mensen die positief op corona testen. Die kunnen daardoor niet naar het werk.
In Shenzhen, het technologisch centrum in het zuiden van het land, heeft het testbeleid ertoe geleid dat er zich een rij schepen heeft gevormd in de haven. Een van de terminals in de havens heeft beperkingen opgelegd aan het accepteren van goederen. Containers mogen nu pas drie dagen voor de geplande aankomst van schepen worden aangevoerd.
In de Noord-Chinese stad Tianjin moeten werknemers zich verplicht op corona laten testen om verspreiding van het virus in te dammen. Daaraan zijn mensen zeker een halve dag kwijt. De capaciteit van het vrachtvervoer is zo'n 50 procent van het normale niveau. Chauffeurs worden sowieso dagelijks getest als ze het haventerrein op willen komen. Ook in de haven van Dalian is het virus inmiddels opgedoken.
Hoofdstad Beijing, waar over een paar weken de OIympische Spelen moeten beginnen, ligt maar op 30 minuten met de trein van Tianjin en een paar uur van Dalian. Mensen worden daar vooralsnog aangemoedigd Chinees Nieuwjaar vooral thuis te vieren. De vraag is of er nog strengere regels zullen gaan gelden.
De coronacrisis heeft het chiptekort tijdelijk verergerd, maar dat tekort was er al langer. Dat komt doordat we in steeds meer dingen chips zijn gaan stoppen. En die hoeveelheid dingen, daar heeft iedereen zich in verslikt. Het tekort zal nog wel even aanhouden, zegt Peter Wennink, topman van chipmachinefabrikant ASML, tegen NU.nl.
,,Er zijn nu 40 miljard dingen die via internet met elkaar verbonden zijn. In 2030 zullen dat 350 miljard dingen zijn", zegt Wennink. ,,Dingen" klinkt vaag, maar het gaat om eenvoudige zaken als Spotify je muziek laten afspelen in de ruimte die je wil. Of een app om je wasmachine te laten starten als je onderweg naar huis bent en meteen de verwarming aan te zetten. Maar ze zitten ook in medisch geavanceerde apparatuur en auto's.
Zelfs ASML, een onmisbare schakel in de productie van chips, heeft last van het tekort. Zonder de machines die ASML produceert, kunnen er geen chips gemaakt worden.
Ondanks de lockdown zijn klanten welkom in de Tielse kledingwinkel YAC by Jeanette van Jeanette Rop (54). Tegen de landelijke coronaregels in. ,,Ik moet overleven'', zegt de onderneemster in De Gelderlander.
De ene helft van de toegangsdeur van haar zaak aan de Waterstraat wordt open gehouden door een tafel met wat koopwaar, via de andere helft sta je zo in de winkel. Lees hier het volledige artikel.
De omikronvariant raast door Vlaamse woonzorgcentra. Waren er in de laatste week van 2021 nog maar 32 instellingen getroffen, vorige week ging het al om 66 en sinds deze week wordt dagelijks melding gemaakt van 30 nieuwe woonzorgcentra die met uitbraken te maken krijgen. Een twintigtal militairen werd al ingezet ter ondersteuning omdat personeelsleden door ziekte afwezig zijn.
,,In 29 woonzorgcentra is sprake van heel grote uitbraken met 30 tot 50 bewoners die positief getest hebben”, zegt Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo) tegen Het Laatste Nieuws. ,,Het goede nieuws is dat wie positief test doorgaans geen al te ernstig ziektebeeld heeft.”
Ook het personeel van de woonzorgcentra kreunt onder omikron, met maar liefst zes procent ziekteverzuim. ,,Maandag waren meer dan 1.800 medewerkers afwezig waardoor de zorg onder enorme druk staat”, zegt Staes. Het leger houdt daarom 1.500 manschappen ter beschikking waarvan 200 medisch geschoolden. In centra in Brugge, Ichtegem, De Pinte, Lievegem, Boechout, Mortsel en Hooglede werden al 24 militairen ingezet om te helpen met het bereiden van maaltijden en het vervoer van bewoners. Ook in Pepinster steken militairen een handje toe en in Brussel gaan ze vanaf nu ook aan de slag.
Er komt geen onderzoek naar de website Pasjes voor Vrijheid. Via die site worden pasjes verkocht aan mensen die bijvoorbeeld willen laten zien dat ze om medische redenen geen mondkapje hoeven te dragen op plekken waar dat verplicht is. Het aanbieden van de pasjes is onwenselijk maar niet verboden, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt tegen NU.nl.
De inspectie ziet geen reden om stappen te ondernemen. ,,De site claimt niet dat je met een dergelijke kaart geen mondkapje hoeft te dragen", zegt een woordvoerder. ,,De aanbieders spelen in op enkele uitzonderingen die er voor een kleine groep mensen zijn. De verkopers geven op hun website aan dat deze kaartjes zijn bedoeld om het gesprek te ondersteunen als de gebruiker wordt aangesproken", meldt de nieuwssite.
Nu de sportscholen en zwembaden gesloten zijn vanwege de lockdown, zoeken mensen een alternatief om fit en gezond te blijven. Steeds meer mensen zwemmen in open water, schrijft 1Limburg.
Bij zwemclub De Grindgatzwemmers in Maastricht zien ze de aanmeldingen de laatste maanden dan ook stijgen. Mannen en vrouwen die bij deze club zijn aangesloten, zwemmen een paar keer per week in grindgaten en plassen in Maastricht en omgeving. Ze zwemmen in een wetsuit tussen de 1500 en 3000 meter. Daarna nemen de zwemmers een gezondheidsdip zonder pak. Het koude water levert gezondheidswinst op zegt Luc Jacobs. Hij rijdt vanuit de Belgische grensplaats Bilzen naar de Limburgse hoofdstad om hier in open water te kunnen zwemmen.
De gezondheidsdiensten in Duitsland hebben een recordhoeveelheid nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het gaat om 81.417 gevallen in de afgelopen 24 uur, meldt het Robert Koch Institut. Het is volgens het Duitse RIVM voor het eerst in de pandemie dat de kaap van 80.000 nieuwe gevallen is overschreden. Een week geleden waren het 64.340 positieve tests maar door de kerstvakantie waren de gegevens niet volledig. Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona lag het afgelopen etmaal met 316 meldingen lager dan een week geleden (443).
De stijging, die te wijten is aan de snelle verspreiding van de omikron-variant, brengt de zogenoemde zeven dagen incidentie (aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week) op 427,7. Vorige week donderdag bedroeg dat weekcijfer nog 285,9. Volgens Zeit Online is deze incidentie zelfs nog hoger en bedraagt ze 444,8, meldt de krant op basis van eigen onderzoek van de gegevens van de gezondheidsdiensten in de zestien deelstaten.
De verwachting is dat het aantal nieuwe gevallen de komende dagen verder stijgt door de omikron-variant. Daarbij kan het volgens een inschatting van de leider van de crisisstaf van de nieuwe Duitse regering, generaal-majoor Carsten Breuer, tot knelpunten bij de coronatests komen. ,,Zoals met alle schaarse middelen zullen we capaciteiten moeten bundelen. Dat geldt ook voor de tests'', zei hij tegen de Süddeutsche Zeitung.
De huidige weekcijfers zijn slechts gedeeltelijk vergelijkbaar met die tijdens de eerdere coronagolven. Door het effect van de vaccinaties leiden nieuwe besmettingen niet meer in dezelfde mate tot een toename van ernstig zieke coronapatiënten als voorheen. De hospitalisatie-incidentie (aantal nieuwe corona-opnames per 100 inwoners in een week) daalt en is met 3,13 opnieuw lager dan de dag ervoor (3,34).
De situatie in de ziekenhuizen blijft desondanks gespannen. Op veel plaatsen ontbreken bijvoorbeeld verpleegkundigen of moeten ziekenhuismedewerkers in quarantaine. Dit kan ertoe leiden dat minder patiënten verzorgd kunnen worden.
Op de intensive care-afdelingen van Duitse ziekenhuizen liggen volgens Zeit Online momenteel 3.050 coronapatiënten. Dat is een daling van 14 procent vergeleken met vorige week. Van alle ic-bedden wordt 12 procent bezet door Covid-patiënten. Op de verpleegafdelingen worden wekelijks zo'n 2600 mensen met corona opgenomen. Dat aantal is slechts licht gedaald met twee procent.
Overal in Nederland stijgt het aantal nieuwe coronagevallen razendsnel, en dat is donderdag ook te zien op de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vorige week was in een paar provincies nog een lichte daling te zien, maar dit is voorlopig verleden tijd. Het hele land zal weer donkerrood kleuren, voor de negende week op rij. Dit is het hoogste waarschuwingsniveau dat het ECDC heeft.
Noord-Holland is opnieuw de grootste brandhaard. In de provincie zijn in de afgelopen twee kalenderweken meer dan 59.000 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2057 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen, een toename van bijna 63 procent ten opzichte van een week geleden. In Amsterdam zelf steeg het aantal gevallen met bijna 87 procent. Op elke 38 inwoners van de hoofdstad is er één besmet.
Achter Noord-Holland staat de provincie Utrecht. Daar zijn in de afgelopen twee weken 1771 op elke 100.000 inwoners positief getest. Daarna volgen Zuid-Holland (1693), Flevoland (1603), Noord-Brabant (1550), Overijssel (1438), Groningen (1424), Zeeland (1373), Gelderland (1319), Friesland (1308), Drenthe (1266) en tot slot Limburg (1179). Tot voor kort was Limburg nog de grootste brandhaard.
De Europese coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de dienst waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 27 december tot en met 9 januari.
De kaart van het ECDC heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Spanje en Denemarken zijn momenteel het zwaarst getroffen.
De capaciteit voor het publiek bij het tennistoernooi Australian Open wordt beperkt tot 50 procent. Deze beslissing werd genomen met het oog op de toename van het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames in de regio rondom Melbourne. Dat heeft de regering van de deelstaat Victoria donderdag bekendgemaakt.
,,Die aanpassing van de regels voor de Australian Open betekent dat het publiek, de spelers en het personeel een uiterst veilig evenement kunnen verwachten", zegt Jaala Pulford, minister van de deelstaat, in een persbericht.
Het tennistoernooi begint aanstaande maandag.
De kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, is besmet met het coronavirus. Woensdagavond laat liet hij op Twitter weten dat hij 'helaas een positieve testuitslag heeft ontvangen'. Hij blijft voorlopig in quarantaine, waar hij al in zat na een positieve coronatest bij een van zijn kinderen, eerder op de dag.
Hoekstra werkt de komende dagen vanuit huis. ,,Gelukkig heb ik geen klachten", meldt hij. De bewindsman was dinsdag nog in Brussel. Het was zijn eerste reis in zijn nieuwe functie. Hij sprak daar met de buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, en zijn Belgische ambtgenoot Sophie Wilmès.
Woensdagochtend had een van zijn kinderen een positieve zelftest, maar andere familieleden testten volgens Hoekstra negatief. Toch ging hij toen uit voorzorg al in quarantaine.
Volgens de Belgische viroloog Steven Van Gucht is het nog te vroeg om Covid-19 te behandelen als een griep. Dat komt volgens de viroloog door de huidige omikrongolf, die ervoor zorgt dat de besmettingen blijven stijgen en die ook de druk op de ziekenhuizen blijft vergroten. ,,Omikron kan nog altijd ernstige ziekte veroorzaken, je ziet dat vooral bij niet-gevaccineerden”, voegt de viroloog daar nog aan toe.
Toch denkt Van Gucht dat we het coronavirus op termijn wel als een griep zullen kunnen behandelen. ,,Dat betekent dat we geen contact tracing of preventieve quarantaines meer hoeven te doen. Maar het zal een geleidelijk proces zijn en het is nog niet voor meteen”, klinkt het.
De toekomst ziet er volgens Van Gucht toch rooskleurig uit. ,,Ik denk dat we een heel mooi voorjaar en een heel mooie zomer gaan hebben”, zegt hij. Volgend najaar en in de winter gaan we dan weer een periode van onzekerheid tegemoet, maar ook dat zal volgens de viroloog elk jaar verbeteren. Van Gucht stelt dat onze immuniteit steeds sterker zal worden en gelooft dat de risico’s van de pandemie geleidelijk aan zullen verdwijnen, al is er daarvoor voorlopig “nog te veel onzekerheid”.
Vele honderden mensen hebben woensdagavond in Sittard deelgenomen aan een protest tegen de coronamaatregelen. De demonstranten liepen met kaarsen, lampions en brandende lichtjes van mobieltjes door de binnenstad. De tocht eindigde op de Markt, waar een muzikaal feest werd gehouden, onder meer met carnavalsmuziek. Volgens de organisatoren hadden zich op en rond de Markt tussen de 1300 en 2000 mensen verzameld.
Volgens woordvoerders van de organisatie is de actie een voorschot op de aangekondigde openingen van winkels en horeca komend weekeinde in Sittard en Geleen. ,,Als vrijdag tijdens de persconferentie blijkt dat de winkels en cafés nog steeds niet open mogen, gaan we volgende week woensdag verder. Dan zal de deelname stukken groter zijn dan vanavond", aldus een van de organisatoren. In dat geval zal de Markt volgens de organisatie te klein zijn en de manifestatie ook naar andere pleinen uitbreiden.
In Maastricht liepen woensdagavond ruim 150 mensen mee met een lichtjesstoet. Ook zij demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Net als in Sittard eisten zij opening van winkels en horeca. Met lichtjes gewapende manifestanten trokken vanaf het Vrijthof door de stad, om na een uur terug te keren op het plein waar ze vertrokken. Beide manifestaties verliepen vreedzaam.
Turkse mensen die vragen hebben over het coronavaccin kunnen sinds woensdag ook in het Turks bellen met de Vaccinatie Twijfeltelefoon. Volgens de initiatiefnemers twijfelen bellen vooral aan de betrouwbaarheid van het coronavaccin, hebben ze angst om niet meer zwanger te kunnen raken of maken ze zich zorgen over bijwerkingen
,,Desinformatie weerleggen en zorgen dat iedereen een keus voor het vaccin maakt op basis van juiste informatie’’, legt huisarts Shakib Sana uit, die samen met internist uit het Erasmus MC Robin Peeters initiatiefnemer is van de telefoonlijn.
Een groep antifascisten heeft vanavond geprobeerd een vooraf aangekondigde fakkeloptocht door de Utrechtse binnenstad te verstoren. De optocht was een protest tegen de coronamaatregelen. Uiteindelijk werden na een kort opstootje geen aanhoudingen verricht door de politie.
Het kabinet moet winkels die dicht zijn vanwege de coronamaatregelen toestemming geven om klanten op afspraak te ontvangen. Die oproep doet Provinciale Staten (PS) van Utrecht in een brief aan Den Haag. ,,Voor de lange termijn moet het kabinet een strategie ontwikkelen waarbij sluitingen van winkels in coronatijd wordt voorkomen", vinden de Statenleden.
Volgens PS hebben veel ondernemers door de lockdown grote moeite overeind te blijven en is de compensatie die zij daarvoor van de overheid ontvangen ontoereikend. Alle zaken die als niet-essentieel zijn aangemerkt moeten gesloten blijven. Afhaal aan de deur is wel nog mogelijk, mits die producten van tevoren zijn besteld.
,,We zien dat deze ondernemers allerlei creatieve oplossingen hebben gezocht, maar daar zitten grenzen aan", zegt Statenlid Henriëtte Rikkoert. Wat de provincie betreft schroeft Den Haag de compensatieregeling daarom op.
Denemarken gaat een vierde coronaprik aanbieden aan kwetsbare inwoners, meldt de Deense minister van Volksgezondheid. Mensen die in de herfst een booster hebben gehad, komen binnenkort in aanmerking voor een vierde vaccinatie. De minister spreekt van 'een nieuw hoofdstuk' in de strijd tegen het coronavirus.
De gezondheidsminister is vol lof over de vaccinatiecampagne van zijn land. Hij stelt dat Denemarken 'de epidemie weer onder controle heeft' en spreekt van een 'hoogstandje van de samenleving'.
Nederland is de lockdown zat. Vanuit het hele land klinkt een eenduidige noodkreet aan Den Haag: ‘het kan zo niet langer’. Gemeenten, provincies en ondernemers zien het draagvlak voor de strenge coronamaatregelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het verzet groeit. Daarmee wordt de druk op het kabinet in aanloop naar de persconferentie van vrijdag steeds groter.
De horeca in Dordrecht komt zaterdag massaal in actie tegen de gedwongen sluiting. Onder het motto ‘de koek is op’ delen café’s en restaurants tussen 12.00 en 14.00 uur gratis koffie en koek uit aan voorbijgangers en gasten. Ook staat een petitie online.
In het Limburgse Valkenburg aan de Geul gaan vrijdag de winkels en horeca tussen 10.00 en 16.00 uur open, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo. De burgemeester beschouwt de actie van de winkels en horeca als een demonstratie en dat is een grondrecht, aldus Prevoo. Er zullen geen boetes en/of waarschuwingen worden uitgedeeld. Prevoo heeft voorafgaand aan zijn beslissing overleg gevoerd met de politie.
In 90 landen is nog geen 40 procent van de bevolking gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat betekent dat een belangrijk doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet is gehaald. In 36 landen is minder dan 10 procent van de inwoners ingeënt, meldde WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie.
De WHO wilde dat eind september 2021 in elk land 10 procent van de bevolking een coronaprik had gehad. Dat moest eind december al minstens 40 procent zijn. Halverwege 2022 moet de teller op 70 procent staan.
In december leek het er al op dat landen het doel van de WHO niet zouden halen. Vooral in Afrika liep de vaccinatiecampagne achter. Daar heeft momenteel 85 procent van de inwoners nog geen enkele coronaprik gehad.
Hoewel het aantal mensen met corona in rap tempo toeneemt, blijft het aantal ziekenhuisopnames van Covidpatiënten dalen. Hoog tijd dus om die lockdown af te schalen, vindt Adrie Evertse, die naast huisarts ook voorzitter is van de Landelijke Huisartsen Vereniging Zuid-Holland Zuid.
Evertse hekelt de voorzichtigheid van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT). ,,Ik begrijp niks van die OMT-adviezen'', zegt hij. ,,Moeten we met een kabinet vol wis- en natuurkundigen niet eens op een andere manier naar de cijfers gaan kijken? Die laten zien dat het allemaal reuze meevalt. Laat omikron maar komen! We komen er (voorlopig) niet door in de problemen.”
Lees hier het hele verhaal.
De voorbereidingen voor de festivals Paaspop, Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands gaan gewoon door, laten de organisatoren weten. Paaspop: ,,We laten ons niet gijzelen door het coronavirus, maar doen waar we goed in zijn: mooie muziekevenementen organiseren." Pinkpop: ,,We zijn gewoon volle bak aan de gang, met de hoop en het idee om door te kunnen gaan. We moeten wel, want anders zijn we te laat."
In totaal staan er voor deze week ruim 950.000 boosterprikken gepland. Dat aantal zal nog oplopen. Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland maken dagelijks nog tienduizenden mensen nieuwe afspraken voor een boosterprik. Wel is de piek voorbij, aldus de organisatie. Vorige week zijn in totaal 1,86 miljoen boosterprikken gezet.
Het risico om in het ziekenhuis te belanden bij een besmetting met de omikronvariant ligt 69 procent lager dan bij de deltavariant. Dat zegt het Noorse gezondheidsinstituut FHI.
,,De omikronvariant veroorzaakt een significant lager risico op het ontwikkelen van een zwaar ziektebeeld, zeker bij gevaccineerden”, onderstreept het FHI. ,,Niet-gevaccineerden lopen een hoger risico op een zwaar ziekteverloop. Een hogere leeftijd en onderliggende aandoeningen verhogen dat risico nog meer.”
De huidige koers van de coronamaatregelen met de strenge lockdown is 'niet langer verantwoord'. "Het is niet verwonderlijk dat het draagvlak voor de maatregelen wegebt", schrijft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema woensdag in een brief aan minister-president Mark Rutte. Heidema pleit namens Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een beleid dat als uitgangspunt heeft 'we gaan open'.
Het Overijsselse provinciebestuur breekt vooral een lans voor de winkeliers, horeca, cultuursector en de evenementenbranche. ,,De kosten lopen snel op. De zorgen nog sneller", aldus Heidema. ,,Ondernemers nemen het heft in eigen handen en openen toch hun zaak. Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar. Zeker als je met lede ogen moet aanzien dat de winkels en horeca vlak over de grens wel geopend zijn, waardoor de omzet bij Duitse collega's terechtkomt."
Het is tijd om een andere weg in te slaan, nu de vaccinatiegraad toeneemt en er een virusvariant lijkt te zijn met mildere klachten, aldus de provinciebestuurders. ,,Er zijn geen lessen getrokken uit de fieldlabs en andere experimenten die laten zien dat activiteiten onder bepaalde voorwaarden verantwoord en veilig kunnen plaatsvinden. We vinden dat zeer opmerkelijk."
Overijssel wil dat het kabinet die kennis en ervaring nu inzet. En dat er samen met ondernemers, werknemers, scholen, culturele instellingen en anderen een plan gemaakt wordt dat 'perspectief biedt op een leven met het virus'.
Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt momenteel zo'n duizend meldingen per dag van mensen die een reactie krijgen na de boosterprik. Op sommige dagen is de piek met meldingen hoger, tot zo'n 2500. Dat zijn er meer dan vorig jaar op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne, 'maar dat komt mogelijk ook doordat er nu meer mensen tegelijkertijd geprikt worden', zegt Agnes Kant, directeur van Lareb.
Voorlopig is nog niet te zeggen of het aantal meldingen van een bijwerking, in vergelijking met het aantal mensen dat een prik heeft gehaald, relatief veel is. Vorig jaar kwamen er op de hoogtepunten van de vaccinatiecampagne zo'n duizend meldingen per dag binnen, met uitschieters naar 1500.
Het meest opmerkelijke vindt de directeur het aantal mensen dat melding maakt van opgezwollen lymfeklieren. ,,Het lijkt meer, maar dat kunnen we nog niet met zekerheid vaststellen. Maar het valt wel op'', aldus Kant.
De effectiviteit van het boostervaccin is de meest genoemde reden waarom gevaccineerde mensen twijfelen over de extra prik. Dat komt naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef van 1718 mensen, die al ten minste één coronavaccinatie hebben gehad. Van alle ondervraagden geeft 20 procent aan te twijfelen. Daarnaast wil 10 procent geen booster.
Een kwart van de twijfelaars zegt zich gedwongen te voelen een booster te nemen, dat is de op één na vaakst genoemde reden. Andere vaak genoemde zorgen zijn de veiligheid van de booster (25 procent) en mogelijke bijwerkingen (20 procent).
Winkeliers, kleine ondernemers en horeca uit de gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek die komende zaterdag uit protest opengaan van 10 tot 17 uur, krijgen geen handhavers op hun dak. De burgemeesters Harry de Vries en Otwin van Dijk hebben besloten niet handhavend op te treden.
,,Ondernemers zitten in een ingewikkelde situatie. Daar heb ik begrip voor. We zullen daarom niet handhavend optreden als winkels een statement willen maken door open te gaan", laat Van Dijk desgevraagd weten. ,,We kunnen niet van lockdown naar lockdown gaan. Dat betekent dat er plannen door en met de sectoren gemaakt moeten worden hoe winkeliers gecontroleerd open kunnen gaan."
Voorwaarde is dat ondernemers die hun zaak openen dat op een veilige en verantwoorde manier doen, aldus Van Dijk. Hij wil net als veel meer burgemeesters dat er plannen worden gemaakt om de samenleving gecontroleerd weer te openen. Ook andere gemeenten in de Achterhoek overwegen zaterdag eenmalige illegale opening van winkels en restaurants toe te staan. Vrijdag overleggen verschillende Gelderse gemeenten over de kwestie.
Ministers Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) reageren op bericht dat winkeliers aankondigen hun winkels weer te openen, ongeacht wat het kabinet zal besluiten deze week. Yesilgöz: ,,Ja, er kan gewoon gehandhaafd worden, maar het gaat ook om onze eigen verantwoordelijkheid en rol in de coronacrisis."
Kuipers: ,, Ik snap dat iedereen er helemaal zat van is. Maar op het moment dat iedereen daar een eigen ding in neemt, dan krijg je dat je kunt voorspellen dat zo'n pandemie alleen maar meer doorraast."
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft ongeremd oplopen nu de omikronvariant het meest voorkomt. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 32.149 positieve tests gemeld. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal ooit.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bericht dat het coronavirus 209.073 keer is vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 29.868 positieve tests per dag, het hoogste niveau ooit. Dat gemiddelde stijgt voor de vijftiende dag op rij.
Amsterdam telde opnieuw de meeste positieve tests. In de hoofdstad werd het coronavirus vastgesteld bij 2521 inwoners. In Rotterdam zijn 1548 bevestigde besmettingen geregistreerd en in Den Haag 1441. Daarna volgen Utrecht (901), Eindhoven (541) en Breda (502). Alleen op Ameland testte niemand positief.
Het aantal meldingen van sterfgevallen blijft dalen. In de afgelopen dag kreeg het RIVM te horen dat acht mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 85 sterfgevallen genoteerd, gemiddeld 12 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 30 oktober.
Minister Kuipers (Volksgezondheid) heeft het OMT om advies gevraagd over de quarantaineregels. Hij wil weten of de geldende regels nog passen nu de besmettelijkere omikronvariant oprukt. Het gevaar dreigt dat te veel mensen in quarantaine moeten en niet meer kunnen werken, bijvoorbeeld omdat ze in de buurt waren van een besmet persoon. Hele sectoren kunnen vastlopen, waarschuwt de minister.
,,Ik wil nog eens kritisch kijken of de quarantaineregels wel bij de huidige variant passen", aldus Kuipers. Dat betekent volgens hem niet direct dat ze worden versoepeld. Wel verwijst hij naar België, waar mensen die in contact waren met een besmette persoon niet in quarantaine hoeven zolang zij zelf geen klachten hebben. Maar mensen die met lichte klachten aan het werk gaan, is volgens de minister 'de manier om Covid verder te verspreiden'.
De ziekenhuiscijfers schommelen de afgelopen dagen. Zowel het aantal nieuwe opnames als ook het totale aantal bezette bedden daalt en stijgt, zo blijkt uit cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Werden er tussen maandag en dinsdag nog 146 nieuwe mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen opgenomen, afgelopen etmaal waren dat er 94. Vandaag liggen er nog 1432 mensen met coronaklachten in de ziekenhuizen. 56 minder dan gisteren.
Van maandag op dinsdag nam het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen ook af, maar de dag ervoor was er juist sprake van een stijging. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1057 coronapatiënten, 45 minder dan gisteren
Dat betekent dat er meer mensen met Covid-19 een verpleegafdeling mochten verlaten dan de 94 die er werden opgenomen. Gemiddeld werden er afgelopen dagen 119 nieuwe coronapatiënten per dag op een verpleegafdeling opgenomen.
De ic's verplegen momenteel 375 ernstig zieke coronapatiënten. 11 minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal werden er 11 nieuwe Covid-patiënten opgenomen op een ic-afdeling, maar door overlijden of herstel daalde het aantal bezette ic-bedden.
Winkeliers in verschillende steden dreigen om aankomend weekend, of zelfs al eerder, hun deuren weer te openen. Ook als het kabinet vrijdag besluit om de huidige lockdown voort te zetten. Gezondheidsminister Ernst Kuipers begrijpt dat winkeliers de coronamaatregelen 'zat zijn' en open willen, maar 'de regels zijn er niet voor niets'.
Omikron mag dan minder ziekmakend zijn, maar Kuipers benadrukt dat de coronacrisis alleen maar erger wordt als iedereen een eigen weg kiest en zich niet aan de regels houdt. ,,We zouden allemaal dolgraag terug willen naar de situatie van voor corona", zegt de minister. ,,Maar de werkelijkheid is, dat dit niet kan."
Nu er veel mensen besmet raken of vanwege omikron in quarantaine moeten en dus niet kunnen werken, dreigen sectoren volgens Kuipers vast te lopen. Zijn ambtsgenoot, minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, voelt niet veel voor strakkere handhaving. ,,Naleving is meer wat u en ik ervan maken.''In het Erasmus MC in Rotterdam blijft de sportschool, ondanks de lockdown, open voor zorgpersoneel. Ernst Kuipers, de nieuwbakken minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, reageert kort op het openblijven van de sportlocatie.
Indonesië heeft vandaag een begin gemaakt met het verstrekken van boosterprikken voor het grote publiek. Eerder waren zorgmedewerkers al aan de beurt. Ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem krijgen nu voorrang. Bij lokale gezondheidscentra vormden zich vandaag rijen van gegadigden voor de aanvullende coronaprik. Het aantal coronabesmettingen in Indonesië bevindt zich op dit moment op het hoogste niveau van de afgelopen drie maanden. In het land zijn meer dan 4 miljoen mensen besmet geraakt sinds het uitbreken van de pandemie.
De Amerikaanse president Biden doet er alles aan om de scholen in het land open te houden. Onderwijl verspreidt de omikronvariant zich in hoog tempo. Maandag werd het wereldrecord van 1,35 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, becijferde persbureau Reuters. Omikron is verantwoordelijk voor 98,3 procent van alle infecties. De gigantische golf aan besmettingen belemmert het onderwijs.
Veel scholen blijven nu leeg, omdat leerlingen en onderwijspersoneel thuiszitten. Om de klassen open te kunnen houden, verdubbelt de regering nu de testcapaciteit op scholen met tien miljoen extra sneltests. De helft daarvan zal worden gebruikt om kleuterscholen en lager onderwijs open te houden. Daarnaast hebben de scholen de beschikking over vijf miljoen PCR-tests per maand die in laboratoria worden verwerkt.Bestuursvoorzitter Pier Eringa van de Stichting Open Nederland zegt tegen de NOS dat commerciële teststraten binnenkort als 'overloop' voor de GGD's gaan dienen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een overeenkomst, waardoor mensen met coronaklachten zich ook op locaties van Testen voor Toegang kunnen laten checken. Reden voor inzet van de commerciële teststraten is de opkomst van omikron.
De omikronvariant zou er eind januari voor kunnen zorgen dat de GGD-testlocaties de vraag niet meer aankunnen. Wellicht gaat het dan om zo'n 200.000 coronatesten per dag. ,,We zijn in gesprek met Stichting Open Nederland over verdere opschaling van de testcapaciteit. Details hierover zijn nog niet bekend omdat de gesprekken nog niet zijn afgerond'', zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
Naar alle waarschijnlijkheid gaan de locaties van Testen voor Toegang alleen antigeentesten doen. Die zijn sneller met het geven van een uitslag, maar volgens het RIVM minder betrouwbaar dan een PCR-test. Het is de bedoeling, zo meldt de NOS, dat essentieel personeel de PCR-test krijgt aangeboden. De GGD-teststraten blijven open en zouden op dit moment zo'n 120.000 test per dag doen.
De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag in het parlement zijn verontschuldigingen aangeboden voor het 'breng-je-eigen-drank'-feestje dat in mei 2020 plaatsvond in zijn ambtswoning op Downingstreet 10. Op dat moment was in Groot-Brittannië de eerste landelijke lockdown van kracht.
Ruim honderd werknemers van de Britse premier kregen op 20 mei 2020 een uitnodiging om in de tuin 'van het mooie weer te komen genieten'. ,,Na een ontzettend drukke periode zou het fijn zijn om - op respectabele afstand - te kunnen bijkletsen. Breng je eigen drank mee'', schreef Johnsons assistent Martin Reynolds.
,,Kamervoorzitter, ik wil mijn excuses aanbieden'', zei Johnson. ,,Ik weet dat miljoenen mensen in dit land de afgelopen 18 maanden enorme offers hebben gebracht en ik ken de angst die ze hebben doorstaan, niet in staat om te rouwen om hun familieleden. Niet in staat om hun leven te leiden zoals ze willen of de dingen te doen waarvan ze houden.''
,,Ik ken ook de woede die ze voor mij voelen, de woede over de regering die ik leid'', vervolgde de premier. ,,Als ze denken dat op Downing Street de mensen die de regels opstellen zich er zelf niet aan houden. Hoewel ik niet vooruit kan lopen op de conclusies van het onderzoek weet ik dat er dingen zijn gebeurd die niet goed waren. En daarvoor moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen.''
Hoe staat het met de verspreiding van het coronavirus in Nederland? Raken er meer of minder mensen besmet? Hoe gaat het in de ziekenhuizen en in welke gemeenten gaat het virus vooral rond? Deze grafieken geven antwoord.
De dreigende uitbreiding van de mondkapjesplicht leidt op straat vooral tot verzuchting, blijkt in de Goese binnenstad. ,,Volgens mij weten ze het zelf ook niet meer.” Nog vaker een mondkapje op? ,,Ik zie het vooral als geldklopperij.''
De Belgische gemeente Lanaken, aan de Nederlandse grens pal naast Maastricht, blaast vanwege corona alle carnavalsactiviteiten voor 2022 af. De optochten en bals gaan niet door omdat Lanaken vanwege 'de hoge besmettingscijfers in een alarmfase zit'.
Net als in Nederlands Limburg en Brabant dreigt de omikronvariant in Vlaanderen roet in het eten te gooien voor carnavalvierders. Ook voor Nederlanders die hopen naar België te kunnen uitwijken voor hun feestje
,,Door de omikronvariant zijn in Nederland strenge maatregelen van kracht", stelt het gemeentebestuur van Lanaken, waar omikron ook hard toeslaat. ,,Deze situatie belet ons nog steeds om carnaval te vieren op de manier waarop we dat gewoon zijn."
Meerdere Vlaamse gemeenten wachten af hoe de coronasituatie zich ontwikkelt. Eerder werd de grote carnavalsoptocht in Aalst eind februari wel al afgelast, maar over die in bijvoorbeeld Genk is nog geen besluit genomen.
Marokko overweegt om de salarissen van gezondheidspersoneel te verhogen en belastingvoordelen in te stellen om zo artsen en investeerders uit het buitenland aan te trekken, zegt gezondheidsminister Khalid Ait Taleb. Het doel is om op die manier gaten in het zorgsysteem op te vullen en de dienstverlening uit te breiden.
Ziekenhuizen in Marokko kampen met een 'acuut tekort' van 32.000 artsen en 65.000 verplegers, aldus de minister. 'Dat zijn aantallen die zich niet snel laten opleiden, want jaarlijks studeren er hooguit 1200 dokters af.'' De loonsverhoging moeten artsen en verplegend personeel behouden voor de gezondheidszorg.
Ook moet er meer ziekenhuispersoneel uit het buitenland worden aangetrokken. Artsen die in eigen land over een vergunning beschikken, worden nu ook toegelaten om in Marokko te werken. Daarnaast zijn belemmeringen weggehaald die het buitenlandse bedrijven onmogelijk maakten te investeren in de Marokkaanse zorg.
Ondanks de strenge maatregelen, waaronder het gebruik van vaccinatiepassen, en de relatief hoge vaccinatiegraad telde Marokko vandaag een nieuw recordaantal van 7336 coronabesmettingen. Vorige maand beliep het dagelijkse aantal slechts een paar honderd infecties. De piek wordt in februari verwacht.
Marokko kent met 83 procent volledig gevaccineerde volwassenen Afrika's meest ingeënte bevolking. 19 procent heeft ook een boosterprik gehad. ,,Het ligt niet voor de hand dat we weer een volledige lockdown afkondigen'', zegt Ait Taleb. ,,Maar of we restricties verder aanscherpen, hangt af van hoe de pandemie zich ontwikkelt.''
Vanaf vandaag kunnen gesprekken bij de Twijfel Telefoon ook in het Turks worden gevoerd. Elke woensdagochtend beantwoorden studenten geneeskunde vragen over de coronavaccinaties in die taal.
De Ierse minister voor Communicatie, Eamon Ryan, denkt dat zijn land vanaf volgende maand kan beginnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Voorwaarde is wel dat het aantal ic-opnames stabiel blijft. Ierland heeft het op één na hoogste aantal coronagevallen binnen Europa, maar daarnaast ook de hoogste vaccinatiegraad wat de boosters betreft.
De boosters houden het aantal coronapatiënten op de ic's laag en ver beneden de niveaus van eerdere infectiegolven. De afgelopen dagen belandden er dagelijks iets minder mensen in een ziekenhuisbed. ,,Ik ben er heel zeker van dat we begin februari de restricties kunnen versoepelen'', zegt Ryan. ,,De wetenschap zegt dat het een korte besmettingsgolf zal zijn en als de ziekenhuiscijfers laag blijven kunnen we starten.''
Met de omikronvariant in opmars sloot de Ierse regering begin december nachtclubs en verlaagde het maximale aantal bezoekers van binnenevenementen. Ook moesten restaurants en bars om acht uur 's avonds de deuren sluiten. Vicepremier Leo Varadkar zei gisteren dat de maatregelen waarschijnlijk gefaseerd zullen worden afgebouwd. Eerder deden de Ieren dat in stappen van twee tot drie weken.Nederland is opgeklommen naar de tiende plaats in de Europese ranglijst van boostercampagnes. Bijna 47 procent van alle volwassenen in ons land heeft een 'oppepprik' ontvangen. Op de ranglijst van eind vorige week stonden we twaalfde en een week geleden was Nederland nog zeventiende.
IJsland voert de ranglijst, met bijna 70 procent geboosterde volwassenen, nog steeds aan. Daarna volgen Malta (64,4 procent), Denemarken (63,4 procent), Ierland (62,2), België (57), Oostenrijk (55,9), Frankrijk (54,3), Duitsland (51,5) en Luxemburg (47,1). Nederland passeerde de afgelopen dagen Cyprus en Griekenland.
Helemaal onderaan staan Roemenië (8 procent) en Bulgarije (7 procent). Een paar weken geleden stond Nederland ook op dat niveau. In Nederland hebben vorige week 1,86 miljoen mensen een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Nog nooit zijn er in een week tijd zo veel mensen ingeënt.
In alle provincies kunnen mensen nu of binnenkort zonder afspraak terecht voor een boosterprik. In Amsterdam kunnen alleen zestigplussers zonder afspraak terecht in de XXL-priklocatie in de RAI.
Het Saoedische ministerie van Volksgezondheid meldt vandaag 5362 nieuwe infecties met het coronavirus. Het hoogste aantal ooit in het land dat zo'n 35 miljoen inwoners telt. Sinds de opkomst van de omikronvariant nemen de besmettingen hand over hand toe. De vorige infectiepiek werd in juni vorig jaar bereikt, toen er 4919 mensen positief testten. Sinds de jaarwisseling is het dragen van mondkapjes op publieke plaatsen verplicht in Saoedi-Arabië. Ook andere golfstaten, zoals Koeweit en Qatar, noteren sinds het begin van deze maand hoge coronacijfers.
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra twittert dan een van zijn kinderen een positieve zelftest heeft gedaan. Hoewel de rest van het gezin negatief blijkt, gaat de minister in afwachting van zijn PCR-test in thuisisolatie. Hoekstra was gisteren nog in Brussel en sprak daar, voor het eerst in zijn nieuwe functie, met EU-buitenlandchef Josep Borrell en met zijn Belgische ambtsgenoot Sophie Wilmès.
De Canadese provincie Québec werkt momenteel aan een plan waarbij niet-gevaccineerde inwoners 'een boete' moeten betalen. ,,Volwassenen die de komende tijd de eerste dosis van een vaccin weigeren, moeten een nieuwe zogenoemde gezondheidsbijdrage betalen”, kondigt de regionale regering aan.
Het gaat om personen die om niet-medische redenen weigeren. Hoe hoog de boete zal zijn, is nog niet duidelijk. Regiopremier Francois Legault zegt dat het om een 'aanzienlijk bedrag' zal gaan. Legault verdedigt het plan, door te stellen dat ongevaccineerden een 'financiële last' zijn voor alle inwoners.
,,Zij mogen de 90 procent gevaccineerden niet schaden”, zegt de premier. Hij benadrukt dat de ongevaccineerden de ziekenhuizen 'verstoppen'. Uit cijfers blijkt dat 12,8 procent van de inwoners van Québec niet gevaccineerd is. Bijna de helft van de patiënten op intensive care heeft zich niet laten inenten met een coronavaccin.
Premier Legault noemt dat een 'schokkende situatie'. In Canada, dat al relatief streng is wat betreft de coronabeperkingen, wordt de oostelijke provincie Québec met haar meer dan acht miljoen inwoners als bijzonder strikt beschouwd. Zo is er nog steeds een avondklok vanaf 22 uur.Thailand wil buitenlandse vakantiegangers laten meebetalen aan het herstel van de toeristische sector in het land, nadat de reisbranche wereldwijd een flink klap heeft gekregen van de virusuitbraak. De regering in Bangkok heeft een plan gepresenteerd om elke toerist 300 baht, omgerekend 7,91 euro, te laten betalen.
Volgens een woordvoerder van de regering zal de bijdrage helpen bij de financiering van lokale toeristische attracties, vergelijkbaar met de toeristenbelasting in veel andere landen. Ook is het geld deels bedoeld voor een soort verzekeringsprogramma voor vakantiegangers, voor als mensen bijvoorbeeld in het ziekenhuis terechtkomen.
De maatregel moet al in april ingaan. De heffing zal dan worden toegevoegd aan de prijzen van vliegtickets. Er moet nog worden bepaald hoe mensen die over land Thailand binnenkomen, moeten betalen. De Thaise regering verwacht dit jaar ongeveer 5 miljoen buitenlandse bezoekers, voornamelijk uit Europa en de Verenigde Staten.
Het aantal coronabesmettingen in België stijgt pijlsnel, meldt Het Laatste Nieuws. Gemiddeld zijn er ruim 22.000 nieuwe coronagevallen per dag. Maar viroloog Marc Van Ranst - die Vlaamse overheid adviseert - ziet het niet somber in. Integendeel.
Tegen de krant zegt hij dat de epidemie in de richting gaat van iets dat 'in de buurt komt van griep'. ,,Het is een situatie die we kennen”, zegt Van Ranst. De omikrongolf heeft zijn piek nog niet bereikt, maar de viroloog verwacht niet dat dat moment heel ver is.
,,De ziekte blijkt minder ernstig te zijn en dus moeten we ons daar mentaal op beginnen instellen'', zegt jij. Hij benadrukt ook dat griep nog altijd 'ernstig genoeg' is. ,,Pas op hé, virologen schrijven Griep met een hoofdletter.'',,Mensen belanden daardoor in het ziekenhuis en er sterven ook mensen door. Griep is zeker niet iets wat we mogen onderschatten, maar het is iets wat we kennen. Dan moeten we er als maatschappij ook mee om kunnen.''
,,De komende jaren zul je griep én Covid tegelijk hebben. Daar moeten we de zorg klaar voor maken. We moeten ons mentaal voorbereiden dat we dubbel zoveel doden kunnen hebben, maar daar zullen we de hele maatschappij niet voor op stelten zetten.”
De Japanse steden Tokio en Osaka stellen vandaag een forse toename aan corona-infecties vast. Het gaat om de hoogste dagcijfers sinds begin september. Tokio meldt 2198 nieuwe besmettingen en Osaka 1711, bijna een verdriedubbeling ten opzichte van de aantallen van gisteren.
Het totale aantal nieuwe coronagevallen in Japan, deels te wijten aan de omikronvariant, komt vandaag naar schatting boven de 10.000 uit. ,,We moeten ons schrap zetten voor een verdere verspreiding'', zegt kabinetsminister Hirokazu Matsuno. Volgens hem is de omikronvariant nu in de meeste Japanse regio's aangetroffen.Componenten in cannabis kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt, blijkt uit een laboratoriumstudie die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products. Twee stoffen in hennep, CBGA en CBDA, kunnen het virus volgens onderzoekers van de Universiteit van Oregon tegengaan.
De betreffende stoffen bonden zich aan uitsteeksel van eiwitdelen op het virus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. De wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar hebben geen onderzoek gedaan bij mensen.
,,Deze componenten, die oraal kunnen worden ingenomen, hebben een lange geschiedenis van veilig gebruik bij mensen", aldus onderzoeker Richard van Breemen van het Hennep Innovatie Centrum van de universiteit. ,,Zij hebben het potentieel een infectie door het coronavirus te voorkomen en behandelen."
Ook Oostenrijk heeft het afgelopen etmaal een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, schrijft de krant Kronen Zeitung. In totaal 18.427 werden positief getest op het virus. De snelle toename wordt toegeschreven aan de omikronvariant die zich verspreidt in het land.
Het aantal nieuw vastgestelde coronabesmettingen in Hongarije beloopt vandaag 7883. Een toename van zo'n 49 procent ten opzichte van vorige week woensdag, toen er 5270 nieuwe gevallen werden gemeld. 29 procent van de nieuwe infecties wordt, volgens de Hongaarse overheid, door de omikronvariant veroorzaakt.
Privélaboratoria rapporteren echter aanzienlijk hogere omikroncijfers. Op dit moment liggen er 2759 personen met coronaklachten in een ziekenhuis. 257 van hen worden beademd. Het aantal opnames zou echter afnemen. Hongarije, dat zo'n tien miljoen inwoners telt, heeft tot nu toe 40.083 overlijdens ten gevolge van Covid-19 geregistreerd.Rusland heeft in de voorbije 24 uur 17.946 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Opnieuw iets meer dan een dag eerder. Gisteren werden 17.525 infecties gemeld. Wel werden er minder sterfgevallen geregistreerd dan gisteren. 745 tegenover 783. Er zijn in Rusland tot nu toe 698 omikronbesmettingen, aldus vicepremier Tatiana Golikova. Moskou maakt zich op om eind deze week nieuwe coronamaatregelen in te stellen.
De Franse gezondheidsminister Olivier Veran zegt dat het nog te vroeg is om zeggen dat huidige besmettingsgolf over zijn piek heen is. Omikron zorgt in Frankrijk dagelijks voor recordaantallen nieuwe gevallen. ,,We hebben nog wat tijd nodig om te bepalen of we de piek naderen'', zegt Veran op de radio.
Wel laat de minister weten dat de gevaarlijkere deltavariant op zijn retour is in Frankrijk. De Franse gezondheidsdiensten melden gisteren 368.149 nieuwe coronagevallen. Het hoogste aantal sinds de aanvang van de pandemie. Het zevendaags gemiddelde staat nu op 283.394 infecties per dag.Het aantal coronapatiënten in de Franse ziekenhuizen is flink toegenomen. Er zijn momenteel bijna 23.400 mensen met coronaklachten opgenomen. Bijna 4000 meer dan vorige week. Omikron is milder dan delta en andere coronavarianten, maar sluit ernstige ziekte niet uit en kan dus alsnog leiden tot een ziekenhuisopname.
Kirgizië heeft de eerste besmettingen met de omikronvariant vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid van het land. Kirgizië telt zo'n 6,5 miljoen inwoners en ligt ingesloten tussen China en Kazachstan. Het land telde volgens het ministerie de afgelopen 24 uur 465 coronabesmettingen.
Buurland Kazachstan stelde vorige week het eerste omikrongeval vast. De laatste zeven dagen werden daar ruim 8000 besmettingsgevallen gemeld. Drie keer zoveel als in dezelfde periode een week eerder.
Zo'n 70 Zuid-Koreaanse bezoekers van de reusachtige technologiebeurs CES, die deze week gehouden werd in de Amerikaanse gokstad Las Vegas, zijn positief getest op het coronavirus. Onder hen een groot aantal directeuren en medewerkers van grote Zuid-Koreaanse bedrijven, zoals Samsung en Hyundai.
,,Veel Koreaanse zakenlieden die de CES-beurs hebben bezocht, blijken nu besmet te zijn'', meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Volksgezondheid. Sommigen van de beursbezoekers testten positief in de Verenigde Staten en zijn daar in isolatie gegaan. Anderen bleken pas besmet bij terugkomst in hun eigen land.
De besmettingen betekenen een klap voor de Zuid-Koreaanse inspanningen om het coronavirus buiten te houden. Na torenhoge besmettingscijfers in december heeft het land juist strengere maatregelen ingesteld om de verspreiding ervan te voorkomen. In totaal 340 bedrijven uit het Aziatische land waren vertegenwoordigd in Las Vegas.De politie heeft vannacht een verdachte opgepakt die online geld zou hebben geboden om de bekende Utrechtse huisarts-in-opleiding Bernard Leenstra om te brengen. Leenstra overtuigt ongevaccineerden om toch een prik te halen. ,,Deze man wilde mij vermoorden'', zegt de arts op sociale media.
Leenstra twittert veel over het belang van vaccins, en is ook een van de initiatiefnemers van Prullenbakvaccin.nl, een platform dat onder meer huisarts en mensen die gevaccineerd willen worden samenbrengt. De politie wil alleen kwijt dat een 21-jarige man uit Hoeksche Waard is aangehouden wegens online-opruiing en -bedreiging.
Het onderzoek naar deze verdachte is al vorig jaar gestart en er is uitgebreid digitaal onderzoek gedaan. Prullenbakvaccin.nl is een initiatief om dagelijks overgebleven vaccins in kaart te brengen en koppelt zorgverleners en vaccinvragers. ,,Elk vaccin dat ongebruikt de prullenbak in gaat is er één te veel", luidt het.
Frank Roolaart opent ondanks de horecasluiting de deuren van zijn Engelse pub. Hij snapt níks van de huidige coronaregels. ,,Ik ben geen wappie of complotdenker, maar wie kan mij deze regels uitleggen?'', vraagt de Rotterdamse café-eigenaar. Uit protest zet Roolaart zaterdag de deuren open. 'Genoeg is genoeg.'
De winkelbranche geeft middels een landelijke campagne het nieuwe kabinet een duidelijke boodschap: Winkels kunnen veilig open. Brancheorganisaties als INretail, Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel willen het kabinet, voor de persconferentie van vrijdag, overtuigen de winkels van het slot te halen.
De huidige sluiting van niet-essentiële winkels - zo'n 56.000 - is volgens de organisaties onnodig. Winkelen kan volgens hen, met inachtneming van maatregelen als het dragen van mondkapjes en het houden van afstand, veilig gebeuren. Indien nodig kan ook het aantal bezoekers per winkel worden gemaximeerd.
Met posters op winkelruiten en onder meer berichten op sociale media laten de ondernemers dit aan Nederland weten. ,,Iedereen wil weer terug naar het normale leven. Consumenten willen zelf weer de regie hebben over waar en wanneer ze de aankopen doen in Nederland", aldus de winkelbranche.
OMT-lid Károly Illy, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, zegt dat ouders die ‘de kans op schoolsluiting zo klein mogelijk willen maken, hun kinderen het beste kunnen laten vaccineren’.
Vanaf volgende week vallen de uitnodigingsbrieven op de mat voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Ouders kunnen telefonisch een afspraak maken voor het laten vaccineren van de kinderen. De week erop worden dan de eerste prikken gezet.
Studentenbonden en onderwijsinstellingen pleiten in een brief aan het OMT om het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs weer zo snel mogelijk fysiek te laten plaatsvinden. Ruim 1,3 miljoen studenten op het mbo, hbo en wo volgen inmiddels al 22 maanden een groot deel van de lessen via hun beeldscherm.
Veel lessen kunnen digitaal doorgaan, maar onderwijs is veel meer dan het overbrengen van kennis, klinkt het. ,,Dagelijks contact tussen studenten onderling en met docenten is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van studenten." Juist jongvolwassenen gaan achteruit in hun mentale gezondheid.
In Bulgarije zijn de afgelopen 24 uur 7062 positieve coronatesten afgenomen, meldt de gezondheidsdienst in het land. Een recordaantal, dat vooral wordt veroorzaakt door de omikronvariant. Het aantal dagelijkse besmettingen zit in de lift sinds de jaarwisseling en overstijgt de piek van eind oktober, toen de deltavariant dominant was. Bulgarije kent de laagste vaccinatiegraad van Europa. Het afgelopen etmaal overleden 89 Bulgaren aan de gevolgen van Covid-19, waarmee het dodental op 31.761 uitkomt.
Duitsland maakt vandaag melding van het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds het begin van de pandemie. De afgelopen 24 uur werden er bij onze oosterburen 80.430 positieve testen afgenomen, blijkt uit cijfers van het Robert Koch-instituut. Het vorige dagrecord dateert van 26 november.
Toen werden er ruim 76.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totale aantal infecties met het virus staat nu op 7.661.811. Het laatste etmaal werden er 384 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 geregistreerd, waarmee het officiële sterftecijfer op 114.735 komt.
Op dit moment houdt de omikronvariant flink huis in Duitsland. Het zevendaags gemiddelde staat momenteel op 407,5 coronagevallen per 100.000 inwoners. Het land kent een lagere vaccinatiegraad dan veel andere Europese landen. Van de ruim 83 miljoen Duitse inwoners is 72 procent volledig ingeënt.Werkgevers zetten personeel in quarantaine onder druk, meldt vakbond FNV. Uit vrees voor oplopend verzuim dringen werkgevers er bij medewerkers die in thuisisolatie zitten op aan om te komen werken. De vakbond heeft daar sinds 1 december tachtig meldingen over binnengekregen. Een aantal werkgevers liet weten: ‘Je komt werken of je levert vakantiedagen in’.
Het Outbreak Management Team, dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-epidemie, komt vandaag weer bij elkaar. De leden bekijken dan welke maatregelen nodig zijn nu het aantal positieve tests is gestegen tot recordhoogte. De huidige regels lopen tot en met vrijdag. Op die dag is er waarschijnlijk een nieuwe persconferentie.
Het wordt de eerste keer dat het OMT een advies geeft aan het nieuwe kabinet. Premier Mark Rutte is aangebleven, maar de belangrijkste ministers zijn vervangen. Zo is Ernst Kuipers nu de minister van Volksgezondheid, en niet langer Hugo de Jonge. Kuipers was eerder bestuursvoorzitter van academisch ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hij zat zelf nooit in het OMT, maar enkele mensen met wie hij nauw contact had wel.
Het OMT had eind vorige week ook een overleg. Dat advies is maandag naar buiten gebracht. Het OMT oppert dat mensen op meer plekken medische mondneusmaskers zouden moeten dragen. Dat zou niet alleen binnen moeten, zoals op kantoor, in de horeca, bij evenementen en op universiteiten en hogescholen, maar ook op drukke plekken buiten, zoals bij demonstraties en markten en in drukke winkelstraten.
Argentinië heeft maandag een een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Toch versoepelt het Zuid-Amerikaanse land de quarantaineregels voor hoogrisicocontacten die drie keer gevaccineerd zijn om 'de essentiële diensten' te kunnen blijven bemannen.
Asymptomatische mensen die de afgelopen vier maanden geboosterd zijn en contact hebben gehad met een besmet persoon, hoeven van de nationale regering niet meer in isolatie, meldt gezondheidsminister Carla Vizzotti. Een paar dagen eerder was de verplichte isolatieperiode al ingekort van 10 naar 5 dagen. Vizzotti zegt wel dat lokale autoriteiten in hun eigen gemeenten andere regels mogen instellen.
In de afgelopen 24 uur werden 134.439 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in Argentinië, 34.000 meer dan vrijdag, toen het vorige record verbroken werd. Er zijn nu 26 keer zo veel besmettingen als midden december, toen er ongeveer 5000 besmettingen per dag waren. Het aantal doden blijft wel stabiel: de afgelopen 24 uur stierven 50 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Eind mei kwamen elke dag nog ongeveer 500 mensen om door corona.
Ongeveer 74 procent van de 45 miljoen Argentijnen is volledig gevaccineerd. 17,3 procent kreeg ook al een derde prik.
Uitgaansgelegenheden op Sint Maarten moeten vanaf woensdag om 23.00 uur de deuren sluiten, heeft de regering dinsdag bekendgemaakt. Vorige week werden de sluittijden al naar 01.00 uur vervroegd. De maatregel wordt genomen omdat het aantal besmettingen blijft toenemen, net als de ziekenhuisopnames.
Dinsdag 28 december waren 236 besmettingen geregistreerd op Sint Maarten, een week later 826 en nu is dat gestegen tot 1544. Een week geleden lagen twee mensen met corona in het ziekenhuis, nu zijn dat er negen.
De omikronvariant zorgt ook op de andere Caribische eilanden voor veel geïnfecteerden, al is er wel een dalende trend zichtbaar. Curaçao registreerde dinsdag 691 besmettingen, tegenover 1243 op 6 januari. Curaçao heeft een recordaantal van 9220 actieve besmettingen. Op Aruba werd op 6 januari het recordaantal van 1044 nieuwe gevallen geregistreerd. Op 10 januari waren het 499 gevallen. Er zijn 9995 actieve besmettingen, eveneens een record.
Bonaire kent al ruim een week een gemiddelde van rond de honderd nieuwe besmettingen per dag, met een uitschieter van 173 op 7 januari. Het totale aantal actieve besmettingen stond dinsdag op 787. Saba en Sint Eustatius hebben ook te maken met procentueel hoge cijfers. Zo waren er op Saba (ongeveer 2000 inwoners) dinsdag 91 actieve besmettingen geregistreerd. Sint Eustatius (ruim 3000 inwoners) kende op dezelfde dag 124 actieve besmettingen. Van de omikronvariant kenden beide eilanden heel weinig besmettingen.
De deuren van mbo, hbo en universiteit moeten zo snel mogelijk open, vindt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Om grotere psychische schade bij jongvolwassenen te voorkomen, schrijft Trouw. Sinds deze week kunnen vrijwel alle minderjarigen weer naar school. Maar voor jongvolwassenen zijn de mbo's, hbo's en universiteiten nog grotendeels dicht. Het kabinet beslist daar vrijdag over.
,,Ook die onderwijsinstellingen moeten zo snel mogelijk open", vindt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, die hierover het OMT en kabinet een brandbrief schreef. Het initiatief wordt ondersteund door onder meer de Vereniging van Hogescholen, Universiteiten van Nederland en de studentenvakbond LSVb.
,,De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek", zegt Prinsen tegen de krant. Zo hebben kinder- en jeugdpsychiaters het door de lockdowns drukker en melden studenten vaker mentale problemen als angst, somberheid, stress, onmacht en eenzaamheid. ,,Serieuze problemen die richting een psychische stoornis gaan", zegt Prinsen.
Duitsland heeft nog eens 5 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aangekocht om de boostercampagne te versnellen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid gemeld.
De prikken, die vanaf de week van 24 januari beschikbaar zullen zijn, werden overgekocht van Roemenië. Dat land kreeg de vaccins via het Europese aankoopprogramma, maar ze werden niet gebruikt.
Duitsland verwacht dat volgende week in totaal 32 miljoen doses beschikbaar zullen zijn; 12 miljoen van Pfizer/BioNTech en 20 miljoen van Moderna.
Met de verwachte vaccins moet het in de komende drie weken voor iedereen die dat wil mogelijk zijn om een boosterprik te krijgen, aldus het ministerie. Volgens cijfers van het Robert Koch-gezondheidsinstituut kreeg inmiddeels 43,5 procent van de Duitsers een extra prik.
De bekende Amerikaanse viroloog Anthony Fauci heeft dinsdag tijdens een hoorzitting in het Congres enkele verhitte woordenwisselingen gehad met Republikeinse senatoren. Zo zei Fauci, wiens microfoon nog aanstond na een interactie met senator Roger Marshall, over hem: ,,Wat een idioot, Jezus Christus."
Aanleiding voor Fauci's verzuchting was een vijandige ondervraging door Marshall, die van de 81-jarige Fauci als 'best betaalde overheidsfunctionaris' wilde weten of hij zijn financiën en investeringen wil prijsgeven. Fauci antwoordde dat hij dit al meer dan dertig jaar doet en zei vervolgens: ,,U bent zo slecht geïnformeerd. Het is buitengewoon."
Fauci was als belangrijkste medisch adviseur van president Joe Biden opgeroepen om in de Senaat te getuigen over de pandemie. Andere opgeroepen topfunctionarissen waren directeur Rochelle Walenksy van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC en Janet Woodcock van de geneesmiddelenautoriteit FDA.
Conservatieve politici vallen Fauci regelmatig aan, onder meer vanwege zijn nadrukkelijke steun voor verplichte mondkapjes, vaccinaties en andere coronamaatregelen. Een van Fauci's luidste criticasters is senator Rand Paul, een corona-scepticus die weigert zich te laten inenten. Tijdens de hoorzitting koppelde Fauci de herhaaldelijke aanvallen van de senator op zijn persoon aan de recente arrestatie van een Californische man die toegegeven heeft dat hij Fauci wilde vermoorden.
Paul hield tijdens de zitting Fauci 'als hoofdarchitect' van de Amerikaanse Covid-aanpak verantwoordelijk voor 450.000 doden. Daarop zei de viroloog tegen de Senaat: ,,Als mensen leugens over mij vertellen, is het niet gek dat mijn leven wordt bedreigd en dat mijn familie en mijn kinderen worden lastiggevallen met obscene telefoontjes."
Maandag zijn ziekenhuisopnames van Covid-patiënten in de VS naar een recordhoogte van 145.982 gestegen, waarmee het eerdere record van ongeveer 142.000 uit januari 2021 teniet werd gedaan. De VS zijn in absolute aantallen het zwaarst door Covid-19 getroffen land ter wereld, met inmiddels meer dan 840.000 doden.
Niet-gevaccineerde inwoners van de Canadese provincie Quebec gaan een boete betalen. Volwassenen die de komende tijd de eerste dosis van een vaccin weigeren, moeten een nieuwe zogenoemde gezondheidsbijdrage voldoen, kondigde de regionale leiding aan.
Het gaat om personen die om niet-medische redenen weigeren. Het is nog onduidelijk wanneer de regeling ingaat en hoe hoog de heffing wordt. Volgens premier Francois Legault gaat het om een 'aanzienlijk' bedrag. Hij verdedigt de nieuwe belasting omdat de 10 procent ongevaccineerden een 'financiële last' is voor alle bewoners. Zij mogen de 90 procent gevaccineerden niet schaden, aldus de premier.
Legault benadrukt dat de ongevaccineerden de ziekenhuizen 'verstoppen'. Zij vormen met hun 10 procent de helft van de mensen op de intensive care. De premier noemt dat een 'schokkende' situatie.
In Canada, dat al relatief streng is met coronabeperkingen, wordt de oostelijke provincie Quebec met zijn meer dan acht miljoen inwoners als bijzonder strikt beschouwd. Zo is er een avondklok.
Ook al worden de coronamaatregelen vrijdag niet versoepeld, vanaf zaterdag zijn klanten weer welkom bij kapperszaak Haarsnijder en Barbier in Spakenburg. Wáár ze worden geknipt, laat kapper Michel Zwennes echter nog in het midden.
Met een petitie, aangeboden aan de kersverse minister voor Sport Conny Helder, hebben diverse aan sport gerelateerde organisaties zoals NOC*NSF nogmaals duidelijk gemaakt dat wat hun betreft er zo snel mogelijk weer volop gesport kan worden. De petitie 'Sport van het slot' is door ruim 300.000 mensen van een handtekening voorzien.
,,We willen dat het kabinet erkent dat de sportsector zorgt voor een energieke en weerbare samenleving. En zo de druk op de zorg juist verlicht", zegt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. De sportkoepel is samen met NL Actief, het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en de sportbonden initiatiefnemer van de actie.
Betrokkenen willen dat sport erkend wordt als een essentiële dienstverlening en dat de sportlocaties, zowel binnen als buiten, weer open gaan. ,,Mensen zijn door de coronamaatregelen minder gaan bewegen en we verkeren in een vitaliteits- en beweegcrisis. Sport is daarbij een deel van de oplossing", aldus Van den Tweel, die in Den Haag werd vergezeld door voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg. ,,We roepen het kabinet ook op om met ons in gesprek te blijven om samen te kijken hoe de sport haar essentiële rol voor een gezonde samenleving het beste kan vervullen, zodat deze optimaal bijdraagt aan de bestrijding van het coronavirus."
Meerdere gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet om niet-essentiële winkels weer te openen. Ze vrezen voor de gevolgen voor de winkeliers als de lockdown nog langer aanhoudt.
De Italiaanse politie heeft beelden vrijgegeven van een verpleegkundige die nepprikken geeft. In plaats van de spuit in de arm leeg te spuiten, gaat de inhoud in het bakje voor gebruikte naalden. Mensen die zich niet willen laten vaccineren konden zo - tegen betaling - wel aan een coronapas komen.
De vrouw is gearresteerd door de politie in Ancona, aan de oostkust van Italië. Ze zou minstens 45 mensen een valse prik hebben gegeven. Vier vermeende handlangers zijn onder huisarrest geplaatst. Zij zouden de 'klanten' voor de verpleegkundige hebben gezocht.
De Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines moet verder schrappen in het vluchtschema vanwege personeelsproblemen. Zo'n 3000 medewerkers zijn volgens de maatschappij besmet met het coronavirus. De besmettingen lopen rap op vanwege de zich snel verspreidende omikronvariant van het virus.
,,In één dag alleen al heeft bij luchthaven Newark bijna een derde van ons personeel zich ziek gemeld", schrijft topman Scott Kirby in een memo aan werknemers. ,,Voor degenen die ziek zijn of in quarantaine zitten wensen we een spoedig herstel", schrijft hij. Bij United werken ongeveer 85.000 mensen. Volgens Kirby ligt er geen gevaccineerd personeel in het ziekenhuis. Het bedrijf heeft een vaccinatieplicht voor medewerkers.
Frankrijk registreert vandaag weer een dagrecord als het om het aantal coronabesmettingen gaat. In het afgelopen etmaal werden 368.149 nieuwe besmettingen geteld.
Het vorige record stond op 332.252 besmettingen, gemeld op 5 januari. Het aantal besmettingen in het land heeft een grote vlucht genomen sinds de omikronvariant dominant is geworden. Het weekgemiddelde is omhoog gegaan tot meer dan 280.000.
De XXL-vaccinatielocatie in het World Forum in Den Haag sluit komende maandag, laat de GGD Haaglanden weten. De reden is het teruglopende aantal afspraken voor de boosterprik. Om diezelfde reden stelt de GGD alle vaccinatielocaties in de regio open voor boosterprikken zonder afspraak.
De GGD'en kregen in december de opdracht om voor het einde van januari alle volwassenen die in aanmerking komen voor een boosterprik te vaccineren. ,,We gebruikten het World Forum om de piek in het aantal boosterprikken op te vangen", aldus een woordvoerster. ,,Die piek is nu voorbij." Wie na komend weekend een prik gepland heeft staan in het World Forum kan een nieuwe afspraak maken op een andere locatie.
Zo'n afspraak is echter niet per se meer nodig, want vanaf maandag kunnen mensen bij alle vaccinatielocaties in de regio Haaglanden ook gewoon binnenlopen voor een oppepprik. GGD'en kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze daar capaciteit voor hebben. Zodra ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan, hebben ze ruimte over voor het aanbieden van de vrije inloop.
Zo'n 45 procent van de volwassenen heeft een boosterprik gehad. In totaal gaat het om bijna 6,5 miljoen mensen. Voor deze week staan er tot dusver zo'n 950.000 prikafspraken gepland.
Nederland zit nog niet op de top van de huidige coronagolf, het aantal besmettingen gaat de komende weken nog stijgen. Daarvoor waarschuwt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut kreeg in de afgelopen zeven dagen meer dan 200.000 meldingen van positieve tests. Voor het eerst sinds de epidemie twee jaar geleden begon wordt die grens gepasseerd.
De piek wordt volgens het RIVM waarschijnlijk pas eind januari bereikt. ,,En het is onvermijdelijk dat we een toename van het aantal ziekenhuisopnames gaan zien. Hoe ver het kan oplopen, is nu nog niet met zekerheid te zeggen", aldus Timen. Ze wil nu nog niets zeggen over de gunstigste en ongunstigste scenario's.
De nieuwe golf kan grote gevolgen hebben voor de samenleving, zegt Timen. ,,Er zullen meer gevallen gekomen, hun contacten moeten in quarantaine, mogelijk wordt het personeelstekort in de zorg groter. De stijging van het aantal besmettingen door omikron is zorgwekkend."
Het zijn momenteel vooral jongeren die het virus onder de leden hebben. Bij een op de drie nieuwe gevallen gaat het om een twintiger. Maar het is volgens Timen 'een kwestie van tijd' voor het virus zich verspreidt onder ouderen.
Timen is een van de vaste leden van het Outbreak Management Team dat de overheid adviseert over de coronacrisis. De leden praten woensdag over een nieuw advies, omdat de bestaande maatregelen vrijdag verlopen.
Een groot feest rond de aftrap van het Limburgse carnaval in februari in Venlo gaat niet door. Er zouden op de zaterdag voor carnaval meer dan honderd artiesten optreden. Met name de druk op de zorg en de toenemende coronacijfers laten de organisatie naar eigen zeggen geen andere keus dan voor 26 februari de stekker eruit te trekken. ,,En dat doet ons pijn", aldus voorzitter Leon Bastiaans van de organisatie vandaag.
Deze 'Boétegewoeëne Boétezitting' trekt jaarlijks duizenden carnavalisten uit de hele provincie die op een groot plein in Venlo zingen, dansen en drinken.
De roep om de coronaregels voor met name winkeliers te versoepelen, zwelt aan. Sliedrecht heeft een brandbrief naar het kabinet gestuurd. De politiek in Hardinxveld-Giessendam volgt dat voorbeeld waarschijnlijk.
Bewoners van verpleeghuizen die besmet zijn geraakt met corona lijken minder ziek te worden dan eerder in de pandemie, stelt de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso. Toch leiden de hoge besmettingscijfers ook in de verpleeghuizen tot zorgen.
Ouderen kunnen al sinds december een boosterprik tegen het coronavirus krijgen en dat zorgt voor bescherming tegen ernstige infectie, aldus Verenso. Hoeveel mensen er precies al een oppepprik kregen in de verpleeghuizen is niet helemaal te zeggen, laat voorzitter van de vereniging Jacqueline de Groot weten. Van de bewoners die door medewerkers van de verpleeghuizen zelf zijn geprikt heeft volgens haar 'een heel groot deel' een boostervaccinatie gehad.
Of het mildere ziekteverloop onder bewoners ook te maken heeft met de omikronvariant van het coronavirus is volgens Verenso nog niet te zeggen, omdat onduidelijk is hoe groot het aandeel van de variant is in de verpleeghuizen. Omikron is besmettelijker dan eerdere coronavarianten, maar mogelijk minder ziekmakend.
Het aantal besmettingen in verpleeghuizen is volgens cijfers van Verenso momenteel 'stabiel'.
Het steeds herhalen van boosterprikken is geen levensvatbare strategie, stellen experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In plaats daarvan heeft het de voorkeur nieuwe vaccins te ontwikkelen die overdracht van het coronavirus beter tegengaan.
Tot nu toe is de WHO afwachtend met haar oordeel over het aanpassen van bestaande vaccins om de dominante omikronvariant tegen te gaan. Die is een stuk besmettelijker dan de deltavariant, hoewel de ziektesymptomen wel milder zijn.
Coronavaccins die besmetting en overdracht goed kunnen tegengaan, evenals ernstige ziekteverschijnselen en sterfgevallen, zijn nodig en moeten worden ontwikkeld, aldus de expertgroep. Die moeten een krachtige reactie van het immuunsysteem oproepen om de noodzaak voor een herhaling van boosterprikken te verminderen.
De farmaceuten Pfizer en BioNTech denken hun aangepaste vaccin in maart klaar te kunnen hebben. Moderna mikt met zijn omikronvaccin op de herfst.
Van alle mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, was een op de acht al een keer eerder besmet. In 13 procent van de gevallen gaat het om een herinfectie, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het percentage stijgt snel. Rond de jaarwisseling was bij 8 procent van alle positief geteste mensen sprake van een herinfectie en rond de kerstdagen 5 procent. Van de zomer tot half december was het juist stabiel op ongeveer 3 procent. Het is niet duidelijk of de stijging komt doordat mensen minder antistoffen over hebben na hun eerdere besmetting, of doordat omikron de antistoffen weet te omzeilen.
Sportschool Cardio Fitness Beverwijk sluit de deuren weer. De sportschool ging gisteren open voor zorgmedewerkers om onder strikte voorwaarden te sporten. Dat deed de sportschool na berichten in de media dat de interne fitnessruimte van het Erasmus MC in Rotterdam gedurende de lockdown open is voor zorgpersoneel.
Het aantal coronapatiënten dat in een Nederlands ziekenhuis ligt, is afgelopen etmaal weer afgenomen. Momenteel houden 1488 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat zijn er 38 minder dan een etmaal geleden. Tussen zondag en maandag nam het aantal opgenomen coronapatiënten na een week van daling juist voor het eerst weer toe.
Op de verpleegafdelingen worden momenteel 1102 coronapatiënten verzorgd, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een daling van 28 mensen ten opzichte van maandag. Er werden afgelopen etmaal 146 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de klinieken. Gemiddeld kwamen er afgelopen week dagelijks 127 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen bij.
Medewerkers van de intensive cares behandelen dinsdag nog 386 mensen met ernstige Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn 10 patiënten minder dan maandag. Er kwamen 21 nieuwe ic-patiënten bij. Doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, daalde het totale aantal bezette ic-bedden toch. Ook in de klinieken was dit het geval.
De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers is er nog niet gerust op dat de druk op de zorg snel zal afnemen, als blijkt dat de omikronvariant van het coronavirus mensen minder ernstig ziek maakt dan de vorige virusvarianten. Op mogelijke versoepelingen van de huidige lockdown wil Kuipers niet vooruit lopen, zei hij dinsdag na afloop van een kabinetsoverleg over de coronasituatie, maar het verloop van de pandemie in landen om ons heen stemt hem nog niet hoopvol.
Sommige mensen, onder wie OMT-lid Marc Bonten, wijzen naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Daar liggen minder mensen met Covid op de intensive care. Kuipers denkt niet dat de ervaringen in die landen een voorbode zijn voor een kentering in de pandemie hier, en de gevolgen ervan voor de zorg en de samenleving.
Kuipers wijst erop dat in het Verenigd Koninkrijk weliswaar minder mensen op de ic liggen, maar het aantal ziekenhuisopnames daar wel 'ontzettend hoog' is. Een dergelijke toename in Nederland zou 'echt tot ontwrichting in de zorg' leiden. Kuipers merkt op dat de transplantatiezorg in Engeland vorig jaar negen maanden stil lag.
De Zwitserse snowboardster Patrizia Kummer heeft zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus en reist daarom nu al naar China voor de Winterspelen van volgende maand. De olympisch kampioene van Sotsji 2014 op de parallel reuzenslalom gaat eerst drie weken in quarantaine. Dat is verplicht voor alle deelnemers aan de Olympische Spelen die ongevaccineerd zijn.
De 34-jarige Kummer zegt 'persoonlijke redenen' te hebben om zich niet te laten vaccineren. ,,Een quarantaineperiode is het logische gevolg", zegt de snowboardster op de website van de Zwitserse bond.
Drogisterijen hebben een tekort aan mondkapjes van het type 2. Dat zeggen Etos, Kruidvat, Trekpleister en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Etos verkoopt geen mondkapjes van dit type, maar gaat deze wel inkopen. Kruidvat en Trekpleister hebben de type 2-mondkapjes maar beperkt in de winkel liggen. Dit terwijl het Outbreak Management Team adviseert minimaal mondkapjes van dit type te dragen.
Type 1-mondmaskers volstaan niet meer, aldus het OMT. Type 2-mondmaskers zouden beter beschermen. Jos Jongstra, directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijf, was verrast door het advies. ,,We hebben ruim voldoende mondkapjes van het type 1, maar van type 2 veel minder."
Omikron is nu ook in Brazilië de dominante virusvariant, zegt gezondheidsminister Marcelo Queiroga. ,,Welke gezondheidsmaatregelen je ook treft het komt toch binnen'', zegt hij. ,,Helaas zien we het aantal besmettingsgevallen stijgen en is het nu al de overheersende variant in Brazilië''. Queiroga verwacht, wijzend op de vaccinaties, niet dat de virusvariant tot meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen gaat leiden.
De Spaanse premier Pedro Sánchez bevestigde onlangs in een radio-interview het nieuws uit de krant El País dat zijn regering ver gevorderd is met het ontwikkelen van een systeem om corona ‘niet meer als een pandemie maar als een endemische ziekte’ te beschouwen. De Spaanse overheid wil de controle en aanpak van Covid-19 daarmee drastisch veranderen, meer zoals nu de griep wordt gevolgd.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt echter voor de Spaanse plannen en zegt dat omikronvariant zich nog niet gestabiliseerd heeft. ,,We zitten nog steeds met een enorme hoeveelheid onzekerheden'', zegt WHO-topadviseur Catherine Smallwood. ,,Het virus evolueert snel en dat zorgt voor nieuwe uitdagingen. We zijn nog zeker niet op het punt waarop we het endemisch kunnen noemen.''
De Haagse Mobiele Eenheid legt uit protest vrijdag tijdens de coronapersconferentie de helm, schild en wapenstok neer. De gespecialiseerde dienders zijn ontevreden over de huidige werkomstandigheden en het geweld tegen agenten. 'Met te weinig mensen te veel werk doen’, klinkt het.
Door topdrukte geen plek voor booster in eigen stad? Je woont op loopafstand van een priklocatie, maar moet helemaal naar een andere stad om de oppepprik te halen. Veel ouderen zijn er ontstemd over en doen massaal hun beklag, maar is dat wel terecht? ‘Er zijn geen trucjes, wacht gewoon op je beurt.’
In Leeuwarden en Drachten kon het al, maar vanaf morgen ook in Heerenveen, Sneek en Dokkum: zonder afspraak een boosterprik halen. De openingstijden verschillen per vaccinatielocatie, aldus GGD Fryslân. Tot een uur voor sluitingstijd van een locatie kunnen mensen binnenlopen voor een 'oppepprik'.
Wel waarschuwt de GGD dat mensen te maken kunnen krijgen met 'enige wachttijd'. Wie al een afspraak voor de oppepprik had staan, hoeft deze niet af te zeggen. Dat wordt ter plekke gedaan. GGD's kunnen boosters zonder afspraak aanbieden als ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan.
Die 'vrije inloop' is op steeds meer plekken in het land het geval. Bij sommige GGD's blijft een afspraak voorlopig wel vereist, zoals in de regio's Utrecht, Noord- en Oost-Gelderland en Rotterdam-Rijnmond. Volwassenen die minstens drie maanden terug hun laatste prik kregen of hersteld zijn van corona kunnen een booster komen halen.Steeds meer niet-essentiële winkels lappen de regels aan hun laars en openen de deuren van hun winkel. Volgens brancheorganisatie INretail wil ook het publiek weer kunnen winkelen.
,,De frustratie bij winkeliers groeit met de dag en wordt gevoed door de situatie in België en Duitsland en door de drukte in supermarkten en bij drogisterijen”, verklaart Jan Meerman, voorman van de brancheorganisatie.
Hij verwacht dat de burgerlijke ongehoorzaamheid nog groter wordt, helemaal als het nieuwe kabinet besluit om de lockdown te verlengen. Zo hoort hij nu al van veel winkeliers dat zij zaterdag hoe dan ook opengaan.Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien dat de huidige 'knellende quarantaineregels' bij bedrijven steeds vaker voor problemen zorgen. Ze zouden moeten worden aangepast, vinden de organisaties. ,,Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen.''
Door het hoge ziekteverzuim komen steeds meer bedrijven in de problemen met het rond krijgen van hun roosters wat ook zorgt voor verstoringen in het productieproces. Een oplossing zou kunnen zijn om de boosterprik mee te nemen in de quarantaineafweging, zo klinkt het. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in België.
,,Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine", aldus de organisaties. ,,Vanwege de korte incubatietijd van de omikronvariant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen."
VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ook voor het weer opengooien van de samenleving per 15 januari, als de huidige lockdown afloopt. De organisaties wijzen onder andere op de strengere regels die in Nederland gelden ten opzichte van andere landen. Daarnaast is het voor veel ondernemers niet meer rond te breien.
Bijna de helft van de toegekende aanvragen voor coronaloonsteun is afgelopen periode naar horeca- en cateringbedrijven gegaan, meldt uitvoeringsinstantie UWV. In totaal keurde het UWV al zo'n 22.500 aanvragen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid goed en werd al zo'n 587 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd in de zevende periode. Aanvragen kan tot het einde van deze maand.
Van de uitgekeerde 587 miljoen euro ging zo'n 212 miljoen euro naar horeca en catering. Die sector is wordt door de vrijwel gehele sluiting zwaar getroffen. Ook de detailhandel, goed voor ruim 15 procent van de goedgekeurde aanvragen, was sterk vertegenwoordigd. Bij niet-essentiële winkels kunnen alleen bestelling die telefonisch of online zijn gedaan, worden afgehaald.
In totaal zijn de 22.568 bedrijven waarvan de aanvraag werd goedgekeurd goed voor zo'n 425.000 werknemers. Zo'n 60 procent gaat naar bedrijven met minder dan tien werknemers. Grotere bedrijven, met meer dan 250 werknemers, waren goed voor 118 aanvragen.Voor burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, is het nog niet vanzelfsprekend dat de strenge lockdown vrijdag wordt verlengd.
,,Het OMT moet met een overtuigend verhaal komen wat het effect is. Dat je echt kunt aangeven: als we deze lockdown niet doorzetten, zijn binnen een of twee weken de ziekenhuizen helemaal plat. Want anders zeg ik: geef meer lucht aan ondernemers, eigenlijk aan iedereen in de samenleving", aldus Bruls in De Gelderlander.Bruls noemt de lockdown heftig voor ondernemers. ,,Vooral het contrast aan de grens, ja, dat is bijna stuitend. Vooral als ik lees dat ondernemers in Kleef blij zijn want de kerst is helemaal goed gekomen door Nederlandse klanten. Je zult maar winkelier zijn. Maar er zijn diverse sectoren die al langer in de klem zitten, die hebben het nog zwaarder."
Jongeren tot 17 jaar mogen vanaf vandaag weer tot acht uur ‘s avonds buiten sporten. Vanaf eind november mocht dat maar tot vijf uur ‘s middags. Voetbaltrainer Remco de Graaf van de Haagse Voetbal en Cricket Vereniging Quick staat vanavond ook weer op het veld.
WHO-regiodirecteur Hans Kluge verwacht dat de omikronvariant in de komende zes tot acht weken ruim de helft van de Europese populatie kan besmetten. Tijdens de eerste week van januari raakten meer dan 7 miljoen Europeanen geïnfecteerd. Een verdubbeling van het aantal in een tijdsbestek van twee weken, volgens Kluge.
Omikron wordt snel de dominante variant in het westen van Europa en verspreidt zich richting het oosten, aldus Kluge tijdens een persconferentie. Omikron is besmettelijker dan andere varianten zoals de deltaversie van het virus, die eind vorig jaar nog verantwoordelijk was voor besmettingsgolven in Europa.
,,Het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) voorspelt dat meer dan de vijftig procent van de bevolking in de regio besmet raakt met omikron.'' IHME is een wereldwijde en onafhankelijke gezondheids- en onderzoeksorganisatie, gevestigd aan de universiteit van Washington.
Slovenië meldt een recordaantal van 5164 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur. Dat is een stijging van 52 procent in vergelijking met vorige week dinsdag. In Slovenië is tot nu toe 67,3 procent van de bevolking volledig ingeënt, volgens de cijfers van het nationale gezondheidsinstituut.
,,In de weg naar het einde van de coronacrisis zitten nog wat hobbels'', voorspelt David Nabarro, speciale gezant van de Wereldgezondheidsorganisatie in gesprek met Sky News. Hij voorziet nog een lastige drie maanden. ,,We zitten nog volop in de marathon en kunnen nog niet zeggen dat we aan het einde zijn, hoewel dat in zicht is.''
Ook al wordt het coronavirus endemisch, zoals de griep, toch moeten we volgens Nabarro op nieuwe uitbraken van varianten. Het is dan zaak om heel snel in te grijpen, zegt voorbereid zijnhij. ,,Het leven kan verder gaan, de economie kan in vele landen weer draaien, maar we moeten respectvol blijven omgaan met het virus.''
Dat laatste vraagt om een plan bij uitbraken, aldus de WHO-gezant. Hij wijst naar de pieken die zich tot nu toe om de drie à vier maanden voordoen. Nabarro waarschuwt er ook voor dat de gezondheidszorg in West-Europa de druk nog wel aankan, maar dat die in veel andere delen van de wereld overspoeld wordt.
Na dagen van daling meldt de Russische gezondheidsdienst vandaag een stijging van zowel het aantal nieuw vastgestelde besmettingen als het aantal geregistreerde sterfgevallen. Wat de oorzaak van de stijgingen is, wordt niet gezegd. 17.525 Russen testten de afgelopen 24 uur positief op het coronavirus. Gisteren waren dat er 15.830. Er werden het laatste etmaal 783 sterfgevallen aan Covid-19 toegeschreven tegenover 741 een dag eerder.
Het OMT adviseert om voortaan op meer plekken een mondkapje te dragen. En dan geen stoffen exemplaar met vrolijke print, maar een type II-mondkapje, want dat beschermt het beste. Maar er is een probleem: De meeste drogisterijen hebben dat type mondkapjes niet op voorraad. En het kan nog wel even gaan duren, voor ze geleverd kunnen worden, meldt RTL Nieuws.
,,Wat we hebben, is er in heel beperkte mate. We hebben wel mondkapjes, maar dan vooral de type I-mondkapjes. Daar hebben we een enorme voorraad van. Maar aan het begin van de coronacrisis werden de type II-mondkapjes gereserveerd voor de zorg, dus toen verkochten we ze niet in de winkels. Dus dat type hebben we niet ingekocht'', zegt Jos Jongstra, directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.
Na de steden Xi'an en Yuzhou gaat opnieuw een Chinese stad volledig in lockdown. De 5 miljoen inwoners van Anyang, gelegen in de provincie Henan, moeten thuisblijven vanwege besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus. Gisteren werd bekend dat twee personen besmet waren met omikron.
Vandaag werden 58 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld, maar de lokale autoriteiten maakten niet bekend of het om omikrongevallen gaat. Sinds zaterdag zijn in Anyang 84 mensen positief getest. Niet-essentiële winkels zijn er dicht en inwoners worden massaal getest op het coronavirus.De 13 miljoen inwoners van Xi'an zitten vanwege coronabesmettingen al drie weken in lockdown. De kleinere stad Yuzhou, met ongeveer 1,2 miljoen inwoners, zit een week op slot. In Tianjin mogen de 14 miljoen inwoners alleen nog in noodgevallen de stad verlaten. Bovendien moeten zij voor vertrek officieel toestemming krijgen.
De Bulgaarse premier Kiril Petkov is uit voorzorg in isolatie gegaan, nadat hij in contact kwam met parlementslid Nikola Minchev die positief testte op het coronavirus. ,,De premier zal volgens de regels in quarantaine gaan'', verklaart een woordvoerder. Petkov geeft aan tijdens zijn isolatie thuis door te werken.
Vicepremier Kalina Konstantinova neemt de openbare taken van Petkov over tijdens diens isolatie. Naast de premier waren ook president Rumen Radev en een aantal hooggeplaatste ministers bij de zitting van de nationale veiligheidsraad. Volgens de woordvoerder maken alle politici het goed en zitten in isolatie.Mensen die tijdens de coronapandemie familie en vrienden zijn kwijtgeraakt, worden gekwetst door geruchten over feestjes in de ambtswoning van premier Boris Johnson, zegt gezondheidsminister Edward Argar tegen Sky News.
,,Ik begrijp de pijn die dit soort aantijgingen hebben veroorzaakt, vooral bij diegenen die een geliefde hebben verloren.'' Maar om precies vast te stellen wat er is gebeurd, is tijd en ruimte nodig, voegt Argar toe.
Johnson heeft een ambtenaar aangewezen die de overtredingen van de coronamaatregelen moet onderzoeken. ,,Het zou niet kies zijn om commentaar te geven op de beschuldigingen terwijl het onderzoek loopt'', aldus de minister.Premier Johnson ligt onder vuur, nadat uitlekte dat zijn persoonlijke secretaris - tijdens de eerste lockdown in 2020 - zo'n 100 mensen uitgenodigde voor een 'breng-je-eigen-drank'-feestje in de tuin van Downingstreet 10.
Een filmpje waarop te zien is hoe medewerkers van Johnson grapjes maken op het lockdownfeestje zette kwaad bloed. Oppositieleider Keir Starmer vroeg zich openlijk af of Johnsons wel de 'morele autoriteit' bezit om het land te leiden.
Johnson zelf was, samen met zijn partner Carrie en zo'n 40 anderen, op 20 mei van dat jaar aanwezig bij het feestje in de tuin van zijn ambtswoning. Secretaris Martin Reynolds stuurde een uitnodiging voor het partijtje per e-mail. 'Kom en breng je eigen drank mee', luidde het.
,,Na een ontzettend drukke periode leek het ons aardig om te genieten van het heerlijke weer en, op voldoende afstand, 's avonds wat te drinken in de tuin van nummer tien'', reageerde Reynolds. Op dat moment waren restaurants en kroegen in Groot-Brittannië echter gesloten en golden strikte sociale maatregelen.
Ab Osterhaus zat bij Op1 om te praten over de waarschijnlijk aanstaande verplichting van medische mondkapjes. Medische mondkapjes dragen, volgens Osterhaus, zo'n 15 tot 25 procent bij aan het voorkomen van besmetting.
Japan houdt zeker tot eind februari de grenzen dicht om verspreiding van de omikronvariant te voorkomen, zegt premier Fumio Kishida. Zijn land voerde vorig jaar de strengste reisrestricties ter wereld in om de virusvariant buiten de deur te houden. Alleen de Amerikaanse bases in Japan voeren een eigen inreis- en isolatiebeleid.
Buiten de Japanners zelf komt niemand binnen, ook studenten en buitenlandse familieleden niet. Slechts in uitzonderlijke situaties geldt het inreisverbod niet. Voor wie wel wordt toegelaten, bijvoorbeeld om humanitaire redenen, moet zes dagen in hotelquarantaine gevolgd door thuisisolatie.
,,Dank zij de strenge grensmaatregelen hebben we de opmars van omikron tot een minimum kunnen beperken'', zegt Kishida. ,,Dat geeft ons tijd om ons voor te bereiden op binnenlandse besmettingen.'' Hoewel omikron minder ziek lijkt te maken dan de voorgaande coronavarianten gaat Japan ook kinderen onder de 12 jaar inenten.Hongkong haalt de coronateugels verder aan na een aantal lokale infecties met de omikronvariant. De stadstaat sloot vorig jaar af met drie maanden zonder lokale coronabesmettingen. Om verspreiding van de variant te voorkomen, gaan basis- en kleuterscholen opnieuw dicht. Leider van Hongkong Carrie Lam laat weten dat de scholen zeker tot na het Chinese nieuwjaar, begin februari, gesloten blijven.
Ook kunnen ouders hun kinderen vanaf vijf jaar een coronavaccinatie laten geven. Zij krijgen het Sinovac-vaccin. Hongkong blijft wat vaccinatiegraad betreft achter bij andere steden. Minder dan 75 procent van de inwoners heeft een eerste coronaprik ontvangen. Minder dan 70 procent van stedelingen kreeg een tweede dosis en slechts 8 procent haalde een boosterprik.
Naast het sluiten van scholen weert Hongkong vanaf 15 januari ook internationale reizigers uit 150, als 'hoogrisicogebied', aangeduide landen. De reisrestrictie die niet voor diplomaten, regeringsambtenaren en deelnemers aan de Olympische Winterspelen geldt, gaat zeker tot 14 februari duren. ,,Ik ben optimistisch en er zeker van dat we deze situatie te boven kunnen komen'', verklaarde Lam.De Verenigde Staten meldden gisteren zelf het recordaantal van 1,13 miljoen nieuwe corona-infecties, maar een eigen telling van persbureau Reuters komt zelfs tot 1,35 miljoen positieve testen. Het hoogste dagaantal ter wereld. Het zevendaags gemiddelde komt met deze cijfers op ruim 700.000 per dag.
Het dodental ten gevolge van Covid-19 is in Polen de 100.000 gepasseerd, meldt gezondheidsminister Adam Niedzielski. ,,We kunnen zeggen dat vandaag wederom een trieste dag is'', zegt hij tegen omroep TVN 24. ,,We zijn de grens van 100.000 coronadoden voorbij.''
Nog nooit zijn er zo veel coronabesmettingen vastgesteld als in de afgelopen zeven dagen. Het aantal zou zelfs de grens van 200.000 positieve tests kunnen passeren. Het huidige record werd eind november gevestigd. Toen waren er in zeven dagen tijd 155.152 nieuwe gevallen. Dat record wordt hoe dan ook verbroken, want in de afgelopen zes dagen zijn al meer dan 172.000 besmettingen aan het licht gekomen.
In de 99ste week van de coronacrisis komt het RIVM voor de 80ste keer met een weekoverzicht. Vorige week meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 113.554 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was bijna 35 procent meer dan de week ervoor. Nu kan het cijfer in een week tijd dus bijna verdubbelen.
Het RIVM meldt vandaag ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de afgelopen week. Die cijfers dalen waarschijnlijk nog steeds. Vorige week waren in zeven dagen tijd 981 mensen in een ziekenhuis opgenomen, van wie 164 op de intensive care. In diezelfde zeven dagen had het RIVM bericht gekregen dat 189 mensen aan de gevolgen van de coronabesmetting waren overleden.
De Verenigde Staten rapporteerden maandag 1,13 miljoen nieuwe corona-infecties. Geen enkel land registreerde eerder zoveel nieuwe gevallen op één dag. Het vorige record was 1,03 miljoen nieuwe besmettingen een week eerder, ook in de VS.
Op maandag wordt er in de VS vaak een hoger aantal besmettingen gemeld, omdat veel staten in het weekend geen gegevens aanleveren. Nog niet alle staten hebben zich echter met de laatste cijfers gemeld, waardoor het cijfer nog verder zal kunnen oplopen, aldus Reuters.
Het weekgemiddelde is in vergelijking met twee weken geleden verdrievoudigd tot meer dan 700.000 nieuwe infecties per dag.
Veel scholen in de VS worstelen met de toename van het aantal besmettingen door de afwezigheden van personeel, leraren en buschauffeurs. In New York City konden drie metrolijnen niet rijden vanwege het grote aantal zieke werknemers.
Maandag lag er ook een recordaantal mensen met Covid-19 in de Amerikaanse ziekenhuizen. Het ging om 135.500 opnames, waarmee het eerdere record van 132.051 van een jaar geleden werd ingehaald.
Dagelijks vallen er in de VS gemiddeld 1700 coronadoden.
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft voor de tweede keer Covid-19, meldt hij zelf op Twitter. De 68-jarige president zegt slechts milde symptomen te ervaren en zichzelf te isoleren.
De president werd tijdens zijn dagelijkse persconferentie vervangen door minister van Binnenlandse Zaken Adán Augusto López Hernández. Maandag had hij al een hese stem tijdens zijn persconferentie. Hoewel hij dacht slechts een griepje te hebben, kondigde hij aan zich te laten testen op corona.
Obrador testte ook al positief in januari 2021. In het begin van de pandemie bagatelliseerde hij het virus en verzette zich tegen maatregelen om de verspreiding van het virus te vermijden. Hij draagt zelden een mondmasker. Inmiddels profileert hij zich wel als voorstander van de vaccinatie. Hij kreeg zelf drie doses van een vaccin.
In Mexico zijn sinds het begin van de pandemie 300.412 mensen gestorven aan het coronavirus.
Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) willen dat het nieuwe kabinet het weer mogelijk maakt dat winkels opengaan. Nederland zou van de 'pauzestand' moeten, meent INretail. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) herhaalt dat het land weer open moet en roept op Nederland 'uit de sluimerstand' te halen.
INretail denkt dat 'iedereen zijn leven terug wil'. Dat is volgens een woordvoerder 'heel goed mogelijk als iedereen zich aan de regels houdt'. ,,We moeten naar een systeem waarbij winkels en de maatschappij kunnen blijven draaien." Dat systeem zou wat de zegsman betreft moeten bestaan uit een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter winkel, wat zou kunnen verschillen al naar gelang de situatie rond corona. ,,Aan die knop moeten we gaan draaien. Daarover willen we in overleg met het ministerie van Economische Zaken."
Ook KHN vindt al langer dat de horeca veilig open kan. Afgelopen week kwam de brancheorganisatie met een plan daarvoor en ook nu houdt de organisatie het kabinet voor: ,,kijk naar wat er wél kan." Verder zou het kabinet 'het economische en sociaal-maatschappelijk belang van de horecasector' moeten meewegen in de beslissingen en niet alleen maar naar coronabesmettingen en ziekenhuisbezetting moeten kijken.
In het centrum van Geleen gaan zaterdag de winkels open, ook als de lockdown vrijdag wordt verlengd. Dat schrijven ondernemers op de Facebookpagina winkelen in Geleen, de informatiepagina voor het centrum van de Limburgse stad. ,,Het is voor ons essentieel om nu open te gaan", aldus de winkeliers, ,,anders zijn we voor altijd gesloten."
De winkeliers wijzen er op dat de besmettingen weer oplopen, terwijl de winkels gesloten waren. Daaruit trekken ze de conclusie dat winkels en horeca geen gevaar vormen, want die waren dicht. ,,Kom langs en steun ons", aldus de oproep van de winkeliers.
Afgelopen zaterdag openden ook winkels in onder meer de Limburgse steden Sittard en Roermond hun deuren voor klanten. Volgens de winkeliers vallen ze bijna om door alle langdurige coronamaatregelen. Het ging in deze steden met name om niet essentiële winkels zoals modezaken, die volgens de huidige coronamaatregelen op slot moeten blijven.
Op de dag dat Ernst Kuipers beëdigd is als minister van Volksgezondheid brengt zijn voormalige werkplek een eerbetoon aan de arts. Met een enorme lichtprojectie wordt Kuipers door het Rotterdamse Erasmus MC ‘uitgezwaaid’.
De KNVB en de clubs uit het betaald voetbal vergaderen morgenochtend over het coronaprotocol. In dat overleg moet worden bepaald of de huidige richtlijnen moeten worden aangescherpt. De afgelopen weken werden veel clubs hard getroffen door het virus. Een tweetal wedstrijden werd zelfs afgelast.
De nieuwe minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) zal de heropening van het hoger onderwijs 'nog eens heel stevig inbrengen' de komende dagen. Na de eerste ministerraad van kabinet-Rutte IV zegt hij dat dit punt 'hoog op het prioriteitenlijstje' staat. De minister vindt het belangrijk 'dat we de gezondheid en toekomst van onze kinderen bovenaan zetten'.
Momenteel is het hoger onderwijs nog gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan en volgen studenten hun colleges online. Vrijdag besluit het kabinet hoe het hoger onderwijs er de komende tijd gaat uitzien.
Locaties waar je zonder afspraak een boosterprik kunt halen: vanaf dinsdag in Helmond, Appingedam, Hardenberg, Deventer en Zwolle en vanaf woensdag in Assen, Emmen, Scheemda en Purmerend.
Sinds maandag konden mensen in de Zeeuwse plaatsen Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee en in Duiven (Gelderland) al ongepland een oppepprik halen.
In Maastricht, Venray, Drachten en Leeuwarden worden sinds afgelopen week al boosterprikken gezet zonder afspraak.
GGD'en kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze daar capaciteit voor hebben. Zodra ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan, hebben ze ruimte over voor het aanbieden van zogenoemde 'vrije inloop'.
De nieuwe minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) wil meer oog voor de belangen van ondernemers bij de aanpak van de coronacrisis. Met name de horeca, kappers en winkeliers hebben erg veel last van de huidige lockdown. ,,We moeten oppassen dat we die mensen een kans blijven geven en een goede maat vinden in de maatregelen die we treffen."
Wat Adriaansens betreft wordt verder gekeken dan alleen naar de zorg. ,,Dat is heel belangrijk maar we moeten wel zorgen dat Nederland blijft draaien." Zij is blij dat ook haar collega Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dat al heeft aangegeven. ,,Ik voel ruimte in het kabinet om breder te kijken naar deze vraagstukken, maar we moeten wel kijken wat verantwoord is."
De animo voor een boosterprik zonder afspraak was dit weekend bij de vaccinatielocatie in Maastricht zo groot dat de GGD de prikcapaciteit moest verhogen om de toestroom aan te kunnen. Zaterdag werden 1650 boostervaccinaties uitgedeeld en op zondag 1200 in totaal. Vandaag ging het om 770 boosterprikken zonder afspraak.
De GGD schaalt de testcapaciteit elke dag op gezien de toegenomen vraag door de omikronvariant van het coronavirus, die om zich heen grijpt. Doordat er minder vraag is naar vaccinatie, nu met name de meeste senioren hun booster al hebben gehad, lukt dat de gezondheidsdienst allemaal nog wel. Er gaan medewerkers van het prikfront naar het testfront, waar dat mogelijk is. ,,We bewegen mee", aldus een woordvoerder.
De GGD wil eind januari echter 200.000 tests per dag kunnen afnemen en puzzelt nu nog hoe dat moet worden ingevuld. Rond die tijd wordt een piek in het aantal besmettingen met omikron verwacht en zijn er mogelijk extra mensen nodig om tests af te nemen.
In Chili is de overheid inmiddels begonnen met een vierde vaccinatieronde. Volgens de Chileense president Sebastián Piñera blijft het aantal besmettingen (momenteel gemiddeld zo'n 4.000 per dag) oplopen.
Het Zuid-Amerikaanse land haalt de vierde ronde - die gepland was in februari - daarom naar voren, maar ook omdat het aantal gevallen in de buurlanden Argentinië, Bolivia en Peru sterk blijft stijgen.
Ondanks de lockdown zijn er afgelopen week 129.000 afspraken gemaakt bij Testen voor Toegang. Dat testsysteem is opgezet zodat mensen zich kunnen laten testen op een coronabesmetting voordat ze naar horeca, sportwedstrijden of andere evenementen gaan. De horeca is echter al wekenlang dicht, sportwedstrijden worden zonder publiek afgewerkt en grote evenementen zijn verboden.
,,De meeste mensen die nu een afspraak maken, vinken de categorie 'overig' aan", zegt een woordvoerder van Testen voor Toegang. De organisatie weet daardoor niet waar mensen zich nu nog voor laten testen. ,,In sommige gevallen, zoals binnensporten voor topsporters kan overigens om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd."
Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen had liever gezien dat sportclubs open hadden kunnen blijven, maar heeft er ook begrip voor dat het coronavirus dat soms onmogelijk maakt. Dat zei Van Ooijen, verantwoordelijk voor Jeugd en Preventie, na zijn beëdiging vandaag.
,,We weten dat als je gezonder leeft en fitter bent eigenlijk de hele samenleving, maar jij ook zelf ervan profiteert", aldus de staatssecretaris. ,,We hebben allemaal te maken met coronamaatregelen en soms treffen die je inderdaad midden in het hart, en denk je: ah, shit." Hoewel hij dit soort maatregelen liever niet zou zien, kunnen ze volgens Van Ooijen soms noodzakelijk zijn. ,,Soms moet het echt even. En dat geldt ook voor het sporten."
Paus Franciscus stelde vandaag dat je laten vaccineren tegen het coronavirus een 'morele verplichting' is, waarna hij zich uitsprak over mensen die overtuigd zijn geraakt door 'ongegronde informatie'. Hij noemde vaccineren een van de meest effectieve manier om levens te redden tijdens de pandemie.
Dit is de eerste keer dat de 85-jarige paus zich zelf over vaccineren uitspreekt. Zijn adviseurs noemden het al een 'morele verantwoordelijkheid', maar zulke felle woorden heeft de paus nog niet in zijn mond gehad. Hij noemde vaccineren 'een daad van liefde', en het weigeren van een vaccin zou 'suïcidaal' zijn, aldus de kerkelijk leider.
De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers wil met een bredere blik naar de coronabestrijding kijken. De focus van het vorige kabinet op vooral de zorg is in zijn ogen niet houdbaar.
,,We moeten echt langetermijnbeleid gaan maken, om de doodeenvoudige reden dat dit niet meer weg gaat", zei Kuipers nadat zijn voorganger Hugo de Jonge maandag het stokje had overgedragen op het ministerie van Volksgezondheid.
Nu wordt er ,,heel sterk naar één specifiek model gekeken van het RIVM, over verwachte aantallen besmettingen en ziektegevallen", aldus Kuipers. ,,De vraag zal wezen, kan je er ook andere modellen naast zetten, een breder palet berekenen, en zo iets meer zekerheid krijgen."
Daarbij denkt hij niet alleen aan modellen over de zorgbezetting, maar ook over economische impact. ,,Dat soort facetten moeten we meenemen."
Het aantal coronagevallen loopt razendsnel op. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 27.993 positieve tests geregistreerd. Voor een maandag is dat het hoogste aantal ooit.
Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 191.062 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 27.295 bevestigde besmettingen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. Het gemiddelde stijgt voor de dertiende dag op rij.
Het aantal sterfgevallen daalt nog. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat acht mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat is voor een maandag het laagste aantal sinds 25 oktober. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven, dat kan soms een tijdje duren.
Farmaceut Pfizer heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gevraagd om de coronapillen die het bedrijf ontwikkeld heeft toe te laten tot de Europese markt. De medicijnwaakhond zegt een oordeel over de pillen binnen een aantal weken klaar te kunnen hebben, mits de gegevens die Pfizer heeft aangeleverd bruikbaar genoeg zijn.
Het middel heet Paxlovid en is bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder die na een coronabesmetting mogelijk ernstig ziek kunnen worden.
De Europese Unie heft haar inreisverbod voor zeven landen in het zuiden van Afrika op. Dat moest de opmars van de besmettelijke omikronvariant vertragen, maar is inmiddels achterhaald. Nederlanders kunnen daardoor weer gemakkelijker van en naar onder andere Zuid-Afrika reizen.
De EU-landen zetten de 'noodstop' nu weer buiten werking, meldt voorzitter Frankrijk. De omikronvariant is in alle hoeken van Europa doorgedrongen en heeft de overhand. De reisregels die de EU hanteert voor wie aankomt uit het buitenland gelden wel ook voor deze landen. Voor vertrek moeten reizigers een coronatest ondergaan.
GGD Limburg-Noord kampte maandag met een grote computerstoring, maar die is inmiddels opgelost. Dat meldt een woordvoerster van de gezondheidsdienst. Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland ging het om een lokaal probleem.
De registratie van coronatests en vaccinaties tegen het virus moest door de computerproblemen tijdelijk handmatig worden gedaan. Dat heeft volgens de GGD niet tot veel extra wachttijd gezorgd voor mensen die kwamen voor een test of prik. Momenteel zijn GGD-medewerkers bezig met het verwerken van de gegevens, aldus de woordvoerster.
Volgens haar moesten de computersystemen worden uitgeschakeld vanwege de vondst van een 'verdacht bestand'.
Voor het eerst in een week is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen toegenomen, mogelijk een gevolg van het stijgende aantal besmettingen, aldus het RIVM. Momenteel liggen er 1526 coronapatiënten in de ziekenhuizen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een stijging van 56 patiënten ten opzichte van zondag.
Op de verpleegafdelingen worden nu in totaal 1130 patiënten met Covid-19 verzorgd, 57 meer dan een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen 396 ernstig zieke mensen met Covid-19, een daling van één ten opzichte van gisteren.
Vaccinatieproducent Moderna heeft gedeeld naar verwachting in 2022 een recordbedrag van 18,5 miljard dollar (16,3 miljard euro) te verdienen aan contracten die ze hebben staan over de verkoop van coronavaccinaties. Daarbij zouden ze nog zo'n 3,5 miljard dollar kunnen verdienen aan extra verkoop als boostervaccinaties voor nieuwe varianten.
Corona beschouwen als een gewone griep, een endemische ziekte die regelmatig terugkeert. De Spaanse overheid is ver gevorderd met de plannen om de monitoring en aanpak van Covid-19 drastisch te gaan veranderen, het liefst zodra de huidige zesde golf aan besmettingen in Spanje voorbij is.
De VN-rapporteur voor marteling Nils Melzer blijft achter zijn kritiek op Nederlands politiegeweld tijdens coronademonstraties staan. Dat laat hij weten in een interview in de Volkskrant. Vorige week deelde Melzer een video op Twitter waarin politieagenten tekeer gingen op een demonstrant. De VN-rapporteur schreef dat hij dergelijk bruut politiegeweld niet meer had gezien sinds de dood van George Floyd, een zwarte man die om het leven kwam doordat een politieagent hem 8 minuten in een nekklem hield.
Het kwam Melzer op veel kritiek te staan. De Nederlandse politiebonden dienen een officiële klacht in bij de Verenigde Naties. Melzer leek zich er niet van bewust dat het bewuste filmpje van maart 2020 dateerde, en de agenten in kwestie al door het OM vervolgd werden. Ook was het beeldmateriaal afkomstig van dubieuze bronnen. Daarover zegt Melzer in de Volkskrant: ,,Niemand betwist de echtheid van deze beelden, daarom is het eigenlijk niet relevant wie ze op internet heeft gezet.”
Over of de vergelijking met de dood van George Floyd niet te ver gaat, zegt Melzer: ,,De beelden zijn overduidelijk. De houding van de politie komt op mij hetzelfde over: ik zie een weerloze, ongewapende arrestant tegen wie agenten zinloos, excessief geweld gebruiken. Met een hond en knuppels, in Den Haag, of met een gevaarlijke wurggreep, in Minneapolis.”
Veel kritiek was er ook op het feit dat Melzer zijn klacht via Twitter uitte, en niet via officiële kanalen. Melzer kan zich gedeeltelijk in die kritiek vinden. ,,Achteraf gezien waren mijn tweets opruiend, ja. Ze hebben meer losgemaakt dan de bedoeling was. Dat vind ik eerlijk gezegd ongemakkelijk. Ongemakkelijk voor mijzelf, voor de autoriteiten, voor sommige mensen in Nederland en voor de politie. Maar als ik het beestje nooit bij de naam noem, gebeurt er niets. Dus ik heb geen spijt, al met al.”
De Zweedse premier Magdalena Andersson zegt dat haar land meer coronamaatregelen in zal voeren om het toenemende aantal coronabesmettingen te beperken en zo de druk op de zorg te verlichten. ,,De situatie is er zonder twijfel slechter op geworden'', zegt Andersson. ,,De besmettingsgraad in Zweden is historisch hoog.''
Op dit moment ligger en ruim 1000 personen met coronaklachten in de Zweedse ziekenhuizen. 100 van hen liggen op een ic-afdeling. De aantallen zijn nog altijd lager dan bij eerdere virusgolven, maar de zorg wordt ook belast met griepgevallen en personeelstekorten.
Onder de nieuwe maatregelen moeten de Zweden voor zover mogelijk vanuit huis werken, wordt het aantal aanwezigen bij evenementen beperkt, sluiten restaurants hun deuren om 23.00 uur en zijn gasten verplicht te gaan zitten.
Ook wordt aan volwassen Zweden gevraagd het aantal contacten binnenshuis zoveel mogelijk te beperken. De maatregelen worden over twee weken geëvalueerd, maar de verwachting is dat ze zeker een maand van kracht blijven.De boostercampagne is in volle gang. Meer dan 170.000 boostervaccins heeft GGD Twente in totaal al gezet. Maar er zijn ook vragen over deze oppepprik. Hoe kan het dat ik twee keer gevaccineerd ben met Pfizer, maar als booster Moderna heb gekregen? En waarom krijg je bij die laatste een kleinere dosis van het vaccin? Een aantal veel gestelde vragen en antwoorden op een rij.
Kappersbond ANKO is blij dat de nieuwe bewindslieden vandaag niet met versgeknipte en -geföhnde kapsels op het bordes stonden. De bond had een van hun leden, een saloneigenares uit Almere, gevraagd met deskundige blik naar de hoofden te kijken. Waren het inderdaad 'coronacoupes' of hadden sommige bewindslieden toch stiekem een kapper bezocht, ondanks de lockdown?
,,Het viel me erg mee. We konden goed zien dat de kapsels niet professioneel waren geföhnd'', zegt kapster Angela. ,,Hier en daar waren ook uitgroeiinkjes te zien." De kappersbranche had de nieuwe ploeg van bewindslieden al eerder laten weten dat het 'een heel slecht signaal' zou zijn als zij geknipt op de foto zouden gaan. ANKO zegt daarom blij te zijn met deze 'steunbetuiging' aan de kappers.
,,Het laat zien dat momenteel niemand recht heeft op een goed geknipt kapsel, en ook ministers niet." Volgens de Almeerse kapster moet wel worden bedacht dat de kappers in deze lockdown nu 'pas' 3,5 week dicht zijn. ,,Als we al twee maanden in een lockdown hadden gezeten, hadden ze er wel anders bij gestaan. Nu zag het er nog redelijk geknipt uit'', zegt Angela.
Sportschool Cardio Fitness Beverwijk heeft nog geen toestemming van de gemeente, maar opende vandaag - tussen 09.00 en 12.00 uur - toch de deuren voor zorgmedewerkers. De sportschool kwam op het idee na berichten over het Erasmus MC in Rotterdam waar de fitnessruimte tijdens de lockdown open is voor zorgpersoneel.
Vanochtend stuurde eigenaresse Debbie Keskin een brief naar de gemeente. ,,We gaan ervan uit dat dit initiatief positief wordt ontvangen." Keskin benadrukt dat de sportschool nog dicht is voor leden. ,,We willen iets nuttigs doen voor het zorgpersoneel.'' Controle heeft ze nog niet gehad.
Zo'n 25 zorgmedewerkers werkten zich vanochtend in het zweet bij Cardio Fitness. Bij binnenkomst moeten mensen kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk in de zorg werken. De eigenaresse vindt het tot nu toe geslaagd. ,,Iedereen is hartstikke positief en dankbaar. Ze vinden het fijn dat ze even een uitlaatklep hebben."
De Britse overheid probeert met een campagne op de radio en via sociale media zwangere vrouwen over te halen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De campagne moet, middels persoonlijke verhalen van ingeënte vrouwen die in verwachting zijn, de boodschap uitdragen dat coronavaccins veilig zijn en ook niet schadelijk voor de vruchtbaarheid.
Van de zwangere vrouwen die vorig jaar tussen mei en oktober met coronaklachten in het ziekenhuis terechtkwamen, was volgens de overheid 96 procent ongevaccineerd. Van vrouwen die in augustus bevielen was ongeveer 22 procent gevaccineerd. De boodschap is dat ongeboren kinderen ook beter zijn beschermd als hun moeder is gevaccineerd.Het hoofd van de Israëlische gezondheidsdienst, Sharon Alroy-Preis, adviseert dat iedereen die thuis een coronasneltest doet zowel een uitstrijkje van de neus als de keel afneemt. Door die methode zouden omikronbesmettingen sneller zijn waar te nemen. ,,Het is niet wat de fabrikant instrueert, maar wij adviseren dit", zegt hij.
De Israëlische aanbeveling staat lijnrecht tegenover die van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA, die vindt dat de instructies van de fabrikant moeten worden opgevolgd. De FDA waarschuwt dat het verkeerd afnemen van een uitstrijkje van de keel tot veiligheidsrisico's kan leiden.
Een sneltest is minder gevoelig dan een PCR-test en de kans dat een sneltest bij omikron een vals negatief resultaat krijgt, is groter dan bij andere varianten. Dat komt doordat omikron door de vele mutaties eerst de keel bereikt en pas later de neus. Deskundigen denken dat een keeluitstrijkje bij een zelftest daarom verstandig is.Vrij veel mensen die nu het coronavirus onder de leden hebben, liepen het virus eerder ook al eens op. Zo'n 8 procent van alle mensen die vorige week positief testten, is opnieuw besmet geraakt. Een paar weken geleden ging het bij 3 procent van alle positieve tests om een herinfectie.
Volgens het OMT valt de stijging van het aantal herinfecties samen met de opkomst van de omikronvariant. Over de oorzaak zegt het OMT niets. Het is dus niet duidelijk of de antistoffen die mensen hebben ontwikkeld bij de eerdere besmetting minder werken, of dat de omikronvariant erin slaagt die antistoffen te omzeilen.
De Zwitserse farmaceut Novartis gaat na veelbelovende testresultaten door met de ontwikkeling van een potentieel medicijn tegen Covid-19. Laboratoriumonderzoek toont volgens het bedrijf aan dat ensovibep, zoals het middel heet, ook werkt tegen de omikronvariant van het coronavirus.
Covidpatiënten die de behandeling volgden, hadden een 78 procent lager risico op spoedeisende hulp, ziekenhuisopname of overlijden, aldus Novartis. Ook zorgde het middel in acht dagen voor een vermindering van de hoeveelheid virus in het lichaam. Aan het onderzoek namen 407 mensen deel.
Novartis zal de gegevens deze maand met regelgevers delen en een grotere proef starten om de resultaten zo snel mogelijk te bevestigen. Als het middel wordt goedgekeurd, zal de behandeling de eerste zijn die het spike-eiwit van het coronavirus op meerdere manieren aanvalt.
Daardoor werkt het mogelijk beter tegen huidige en toekomstige varianten. Sommige van de huidige middelen blijken minder effectief tegen de omikronvariant. In tegenstelling tot de Covid-pillen van Pfizer en Merck wordt het geneesmiddel van Novartis toegediend via een infuus, waardoor een doktersbezoek noodzakelijk is.
Een 54-jarige man die vorig jaar februari met zijn zoon en diens vriend naar Turkije - waar de scholen weer opengingen na een versoepeling - wilde vliegen en vervalste PCR-testen aan de marechaussee liet zien, is veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.
De man verklaarde dat hij geen tijd meer had voor een PCR-test. Hij vreesde voor problemen met een leerplichtambtenaar in Turkije als zij niet naar school zouden gaan. Via internet vond hij een formulier en hij vervalste daarmee drie PCR-certificaten om mee te kunnen vliegen. Na controle werden ze voor hun vlucht geweigerd.Door geen officiële PCR-test te doen en een valse uitslag te tonen, heeft de man volgens de rechter de regels opzettelijk willen omzeilen. ,,Hij heeft daarmee zijn eigen belang om te willen vliegen gesteld boven het belang van de volksgezondheid. Dat is asociaal en in deze tijden van pandemie potentieel levensbedreigend."
Geen hamburger voor een prikkie, maar een hamburger ná een prikkie. Onder dat motto is de McDonalds in Bergen op Zoom een opmerkelijke actie begonnen. Wie zich net heeft laten vaccineren zou 50 procent korting krijgen op een burger. De reacties op de stunt laten zich raden, al lijkt niet iedereen de knipoog van de actie te begrijpen.
De besmettingscijfers in veel landen gaan als een raket omhoog, maar die in Rusland blijven dalen. Ook vandaag meldt de Russische gezondheidsdienst minder nieuwe coronagevallen dan een dag eerder: 15.830 tegenover 16.246 op zondag. Ook het aantal overlijdens ten gevolge van Covid-19 daalt opnieuw. Vandaag zijn het er 741. Gisteren werden er 763 sterfgevallen geregistreerd.
Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet om op meer plekken het dragen van medische mondmaskers verplicht te stellen. Gedacht wordt aan demonstraties, sportevenementen, drukke winkelstraten en markten. Deze maskers zouden 'een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers' bieden en de drager beter beschermen tegen infectie.
De basisscholen en middelbare scholen zijn vanaf vandaag weer open, maar niet zonder de nodige maatregelen. Voor zowel leerlingen als schoolpersoneel gelden een aantal basisregels. Zo moeten kinderen vanaf groep 6 - net als de leraren - op de gangen een mondkapje dragen. De leerlingen moeten twee keer per week een zelftest doen en blijven bij klachten thuis. Vergaderen gebeurt voorlopig alleen online.
Bij een of twee coronagevallen in de klas hoeven medewerkers en kinderen die in nauw contact zijn geweest met de besmette persoon niet in quarantaine. Of het om een besmette leerling of schoolmedewerkers gaat, maakt niet uit. Bij drie of meer gevallen binnen zeven dagen is er sprake van een uitbraak en krijgt de hele klas het advies in isolatie te gaan, ongeacht of iemand als immuun wordt gezien of niet.
Het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid meldt vandaag een recordaantal van 33.169 positieve coronatesten te hebben afgenomen. Het stijgende aantal dagelijkse besmettingen zet de zorg in het land zwaar onder druk, zegt viceminister van Gezondheid Maria Rosiario Vergeire. Zij roept mensen die coronaklachten vertonen op zichzelf direct te isoleren en te laten testen. Sinds het begin van de pandemie zijn op de Filipijnen bijna drie miljoen personen besmet geraakt en 52.293 aan de gevolgen overleden.
Het Verenigd Koninkrijk is nog niet in een positie om 'te leven met Covid-19', zegt de Britse kabinetsminister Michael Gove. Daarvoor staat de zorg nog te veel onder druk. ,,We gaan naar een situatie toe, waarin het mogelijk wordt om te zeggen dat we kunnen leven met Covid en de druk op de gezondheidszorg en openbare diensten afneemt'', zegt Gove. ,,Maar, het is absoluut noodzakelijk om te erkennen dat we dat nog niet zijn... er komen een aantal moeilijke weken aan.''
De ongehoorzaamheid onder Utrechtse ondernemers neemt toe nu de lockdown langer duurt. Het water staat ze aan de lippen en ze zien geen andere optie dan tegen de regels in open gaan, zeggen ze. ‘Ik vind het doodeng, maar ben het ook zat’, klinkt het.
Erasmus-baas en coronaboegbeeld Ernst Kuipers is vanaf vandaag de politieke baas van een door corona uitgewoond zorgsysteem. En dan moet het echte werk nog beginnen. Het wordt aanpakken, maar hij heeft er zin in. Over de erfenis van Hugo de Jonge en de monsterklus van Kuipers.
Vanaf maandag gelden er in Italië strengere coronaregels rond reizen. Wie bij hotels en restaurants naar binnen wil, moet een vaccinatiebewijs laten zien. Hetzelfde geldt voor reizigers in het openbaar vervoer en wintersporters in de skilift. De nieuwe regels gelden ook voor deelnemers aan teamsporten.
Tot nog toe was in treinen en in het vliegtuig enkel een basisvaccinatiepas verplicht, die Italianen kunnen krijgen als ze minstens één vaccin hebben gekregen of als ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen.
De volledige vaccinatiepas kan enkel verkregen worden na een volledige vaccinatie of na herstel van het coronavirus. Een negatieve coronatest is dus niet meer voldoende op veel plaatsen.Toeristen uit de Europese Unie kunnen de QR-code van hun vaccinatiecertificaat gebruiken om in Italië te reizen. Italië, dat 60 miljoen inwoners telt, zag net als de andere Europese landen het aantal coronabesmettingen onlangs weer sterk stijgen.
In 2021 heeft de beroemde ruïnestad Machu Picchu minder dan een derde van het gebruikelijke aantal bezoekers geteld: 447.000 mensen bezochten de beroemde plek in Peru, tegenover 1,5 miljoen toeristen in 2019. Dat was het jaar voordat de pandemie uitbrak.
De trekpleister was vorig jaar wegens het coronavirus gesloten tussen eind januari en begin maart, hetgeen enige impact heeft op de bezoekersaantallen. In 2020 was Machu Picchu maar liefst acht maanden lang gesloten door de pandemie, en kwamen er slechts 274.594 mensen.
Momenteel mogen 3.044 mensen per dag de plek bezoeken, wat ruimte biedt voor 1,1 miljoen gasten per jaar. Machu Picchu werd in 1983 opgenomen op de UNESCO-lijst van werelderfgoed.
Peru heeft sinds het begin van de pandemie 2 miljoen besmettingen en 203.000 coronadoden geteld.
De kerstvakantie is voorbij en daarom gaan de basisscholen en de middelbare scholen maandag weer open. Ook de buitenschoolse opvang begint weer. De vakantie van de leerlingen startte een week eerder vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Het kabinet besloot vorige week dat het niet nodig is om de scholen langer dicht te houden.
Kinderen en leerkrachten moeten zich wel aan een paar basisregels houden. Zo moeten leerlingen vanaf groep 6 op de gangen mondkapjes dragen, net als de leraren. Twee keer per week moeten ze een zelftest doen, leerlingen met klachten blijven thuis, ouders moeten buiten blijven, leraren moeten afstand van elkaar houden en vergaderingen gebeuren voorlopig alleen online.
Mbo's, hogescholen en universiteiten blijven voorlopig nog wel dicht. De studenten krijgen digitaal onderwijs, uitzonderingen daargelaten. Op 14 januari wordt opnieuw bekeken of ook zij weer fysiek onderwijs kunnen krijgen.
Van alle kanten was het kabinet opgeroepen om de scholen te heropenen. Die oproep kwam onder meer van Kinderombudsman Margrite Kalverboer en van zestig organisaties, waaronder UNICEF, Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse ggz. Tientallen middelbare scholen in Amsterdam en Rotterdam sloten zich er op nieuwjaarsdag bij aan.
Het Curaçao Medical Center (CMC) annuleert vanaf maandag voorlopig alle niet-spoedeisende operaties. Dat is een gevolg van ernstig personeelstekort. Acute en essentiële operaties gaan wel door.
Vorige week kondigde het CMC al aan een deel van de operaties te schrappen. Inmiddels zijn bijna tweehonderd personeelsleden afwezig; door besmetting met Covid-19, quarantaine of ziekteverzuim om andere redenen.
Er liggen twintig Covid-patiënten in het CMC, waarvan zes op de intensive care. Curaçao heeft te maken met een forse stijging van het aantal coronagevallen. Volgens cijfers van de overheid is zaterdag een recordaantal van ruim 8000 actieve besmettingen geregistreerd.
Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas kondigde vorige week aan dat Nederland op verzoek van Curaçao komende week medisch personeel laat invliegen via een Amerikaans uitzendbureau om het CMC te ontlasten. Ook wordt gebruikgemaakt van studenten van lokale medische opleidingen en van leerling-verpleegkundigen.
Vanwege het sterk oplopende aantal coronabesmettingen gaan in Italië steeds meer stemmen op de scholen voorlopig dicht te houden. Maar de regering Draghi weet van geen wijken, morgen gaan de scholen gewoon open. Lees hier het hele verhaal.
Enkele sportscholen, zoals PerformFit in Duivendrecht en Cardio Fitness Beverwijk, zijn van plan om maandag de deuren te openen voor zorgmedewerkers. Dit na berichten in de media dat de interne fitnessruimte van het Erasmus MC in Rotterdam gedurende de lockdown open is voor zorgpersoneel.
,,Een mooi initiatief, ik sluit me hierbij aan"', zegt sportschooleigenaar Sander Jansen van PerformFit. ,,Dan kunnen we meewerken om mensen weer gezond en weerbaar te maken tegen Covid-19". Alleen mensen die in de zorg werken kunnen in zijn school terecht onder strenge voorwaarden. Zo mogen er maximaal veertien mensen in de sportruimte, waar er normaal 28 sporters terechtkunnen. Ook moeten ze zich van tevoren opgeven voor een bepaalde tijd.
Wegens de lockdown zijn de sportscholen sinds 19 december gesloten. Jansen: ,,Alle kans dat de boa's of politie morgen komen om de mensen naar huis te sturen, maar dan ga ik dat bij de gemeente aankaarten. Om te zeggen dat het bij Erasmus MC wel is toegestaan en hier niet. Dat is meten met twee maten. Maar hoe ik dat moet aanpakken. Geen idee". Jansen benadrukt wel dat hij "geen protest of gedoe" wil.
Ook Cardio Fitness Beverwijk opent vanaf maandag de deuren voor zorgmedewerkers om onder strikte voorwaarden te komen sporten. De twee eigenaren van Cardio Fitness vinden het een goed initiatief van Erasmus MC om de zorgmedewerkers te laten sporten. Ze zien het als "een duidelijke erkenning van de sportscholen als zijnde essentieel voor onze samenleving".
De demonstratie in Brussel tegen de coronapas is zondag lange tijd rustig gebleven. De mars trok volgens de politie zo’n 5.000 deelnemers, terwijl organisator ‘Samen voor Vrijheid’ het op 25.000 houdt. De deelnemers hielden zich rustig, maar rond 16 uur — toen de meeste mensen naar huis vertrokken — zochten enkele relschoppers nadrukkelijk de confrontatie met de politie op. Die reageerde snel en effectief, en kon de oproerkraaiers insluiten.
Zeker 30 mensen zijn opgepakt, meldt de politie. Een definitieve balans volgt morgen.
Er is mogelijk een nieuwe variant van het coronavirus gevonden op Cyprus, meldt een plaatselijke onderzoeker aan Bloomberg. Het zou gaan om een variant die bepaalde eigenschappen van delta en omikron combineert.
,,Er zijn op dit moment co-infecties van omikron en delta, en we vonden deze variant die een combinatie is van beide", legt ontdekker Leondios Kostrikis, professor biologische wetenschappen aan de universiteit van Cyprus, uit.
Tot nu toe zouden er 25 gevallen van de "deltakron"-variant gevonden zijn, aldus Kostrikis.
,,We zullen in de toekomst zien of deze variant meer ziekmakend of besmettelijk is", klinkt het. Hij voegt er wel aan toe dat hij zelf de kans groot acht dat deze variant ook weer gedomineerd zal worden door omikron.
Volgens Bloomberg is informatie over de mogelijk nieuwe variant afgelopen vrijdag doorgestuurd naar GISAID, de internationale databank die coronavarianten in kaart brengt.
Volgens viroloog Marc Van Ranst hoeven we ons weinig zorgen te maken. Ook de wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt nog geen melding van ‘deltakron’.
Vayenna is 4 jaar, balanceerde met haar coronabesmetting even op het randje van de dood én kampt na bijna een jaar nog steeds met heftige klachten. Voor de meeste kinderen is een coronabesmetting vrij onschuldig. Maar niet voor allemaal. Haar moeder Petra wil andere ouders waarschuwen: ,,Let goed op je kind na een besmetting. En wacht niet te lang met actie ondernemen.” Lees hier het hele verhaal.
Tijdens de pandemie zijn nog nooit zoveel kinderen met een covidbesmetting in het ziekenhuis in België beland. De leeftijdsgroep tussen 0 en 5 jaar maakte vorige week 8,4 procent van het aantal ziekenhuisopnames uit. Reden voor paniek is er volgens de bekende viroloog Steven Van Gucht niet. ,,Het virus circuleert meer dan ooit, en kinderen zijn niet gevaccineerd: dat verklaart alles. Bovendien zijn ernstige complicaties zeer uitzonderlijk.”
Experts in het buitenland opperen dat de omikronvariant kinderen mogelijk zieker zou maken dan de vorige varianten, maar dat gelooft Steven Van Gucht niet. ,,Ik heb daar nog geen enkel bewijs van gezien. Het is redelijk eenvoudig: het virus heeft nog nooit zo hard gecirculeerd als nu, en het treft vooral niet-gevaccineerden. Dat het aantal kinderen in het ziekenhuis dan stijgt, is logisch. We stellen ook geen ander ziektebeeld vast in vergelijking met vorige golven. De meesten blijven een paar dagen op observatie, vooral vanwege hoge koorts. Sommige kinderen worden ook opgenomen met een andere ziekte dan covid, maar blijken besmet te zijn en belanden op die manier ook in de coronastatistieken. Complicaties zijn nog altijd heel uitzonderlijk.”
De Britse regering moet een streep zetten door het massale vaccinprogramma als alle kwetsbare ouderen een boosterprik hebben gehad. Dat bepleit Clive Dix, de voormalige voorzitter van de Britse vaccin-taskforce, in een interview met The Guardian. Volgens Dix moet er zo snel mogelijk een andere visie komen op het coronabeleid. ,,De massale bevolkingsvaccinatie in het Verenigd Koninkrijk zou moeten stoppen."
Dix, die tot april voorzitter was van de vaccin-taskforce, roept regeringsfunctionarissen op om met een nieuwe strategie te komen en corona meer als een endemisch virus te behandelen, zoals de griep. De regering-Johnson moet leren omgaan met de ziekte in plaats van zich te concentreren op het stoppen van de verspreiding van het virus, aldus Dix.
Hij vindt daarnaast dat ministers dringend onderzoek naar Covid-immuniteit moeten steunen. Dit zou volgens hem kunnen helpen bij het fabriceren van vaccins die specifiek bedoeld zijn voor bepaalde varianten. ,,We moeten nu de ziekte beheersen, niet de verspreiding van virussen. Dus het stoppen van de progressie naar een ernstige ziekte bij kwetsbare groepen is het toekomstige doel."
Dix zegt dat hij de huidige boostervaccinatie steunt, maar er is volgens hem een nieuwe gerichte strategie nodig zodat de Britten het coronavirus kunnen controleren als een endemisch virus. ,,Ten eerste moeten we overwegen wanneer we stoppen met testen en individuen in isolatie stoppen als ze zich niet goed voelen, en ze weer aan het werk laten gaan als ze zich er klaar voor voelen. Zo doen we dat ook tijdens een ernstig griepseizoen."
De Britten begonnen in december 2020 met vaccineren. Inmiddels is bijna 83 procent procent van de bevolking vanaf 12 jaar volledig ingeënt, 60 procent heeft ook een boosterprik gehad. Ondanks de vele vaccinaties worstelt het VK met een stijging van het aantal coronabesmettingen, veroorzaakt door de omikronvariant. Onder de opgenomen coronapatiënten zijn ongevaccineerden oververtegenwoordigd.
D66-leider Sigrid Kaag gaat aangifte doen tegen corona-activist Willem Engel, omdat die vanmiddag haar privéadres heeft gepubliceerd op Twitter. Dat laat een woordvoerder van de partij desgevraagd weten. Volgens Engel liggen deze adresgegevens allang op straat. Lees hier het hele verhaal.
De Brusselse politie heeft vanmiddag opgetreden tegen enkele personen die wilden rellen na de protestmars 'Samen voor Vrijheid', waarin duizenden mensen door de straten van Brussel trokken om hun onvrede te uiten over het Belgische coronabeleid. Er zijn meerdere demonstranten opgepakt, maar het is nog onduidelijk om hoeveel arrestaties het precies gaat.
De betogers trokken relatief rustig door Brussel, maar de situatie dreigde even uit de hand te lopen toen relschoppers nadrukkelijk de confrontatie met de politie opzochten. Er werden projectielen gegooid en enkele kerstbomen en struiken in brand gestoken. Toen organisator Ezra Armakye probeerde de gemoederen te bedaren, werd hij door de relschoppers uitgejouwd en weggejaagd. Na het politieoptreden keerde de rust spoedig terug.
Het is een trend die de coronacrisis wel eens zou kunnen gaan overleven: de intieme uitvaart. ,,Als er veel mensen op een crematie zijn, kun je je als nabestaande toch wat bekeken voelen. Die druk of ballast was er nu niet.” Lees hier het hele verhaal.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 32.581 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het op een na hoogste aantal ooit.
Afgelopen vrijdag registreerde het RIVM bijna 35.000 nieuwe gevallen, het record aantal tot nu toe. Dat kwam deels door nameldingen van een storing eerder, waardoor niet alle bevestigde besmettingen goed werden geregistreerd. Op zaterdag telde het RIVM iets meer dan 28.000 nieuwe gevallen.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 177.730 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 23.245 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. Het oude record is van zaterdag, een dag eerder. Toen waren er in zeven dagen tijd gemiddeld 23.232 positieve tests per dag.
De snelle stijging van het aantal coronabesmettingen werd al verwacht. De omikronvariant komt nu het meest voor in Nederland en heeft de deltavariant verdrongen. De nieuwe versie van het virus is besmettelijker, maar mensen worden er mogelijk minder ziek van. Toch zou de nieuwe golf over een paar weken ook kunnen leiden tot meer ziekenhuisopnames. Het kabinet besluit komende week of de bestaande maatregelen moeten worden verlengd of uitgebreid.
In Amsterdam werden 2484 nieuwe coronagevallen genoteerd. Rotterdam registreerde er 1809, Den Haag 1733, Utrecht 929 en Groningen 602.
Het aantal gemelde sterfgevallen blijft dalen. In het afgelopen etmaal kreeg het RIVM bericht dat zeven mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven, het kan soms even duren voordat een sterfgeval wordt doorgegeven. Bovendien is het niet verplicht om te melden dat een coronapatiënt is overleden, dus in werkelijkheid kunnen meer mensen zijn gestorven.
In de afgelopen week zijn 123 sterfgevallen gemeld, gemiddeld ruim 17 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 3 november.
Werkgevers hebben tot en met zondag om een definitieve berekening aan te vragen van de loonsteun waarop ze tussen maart en eind mei 2020 recht hadden wegens de coronacrisis. Dit najaar hadden zo'n 9500 werkgevers een eerdere deadline gemist. Uitkeringsinstantie UWV gaf ze tot 9 januari nog een kans.
Het UWV blijft dit weekend bereikbaar voor ondernemers met vragen. In de aanloop naar de deadline was het volgens een woordvoerder drukker dan normaal met telefoontjes over de NOW-berekening. Daarbij speelde ook mee dat de uitvoeringsinstantie herinneringsbrieven had gestuurd en zelf werkgevers opbelde.
De overheid zette na de invoering van de eerste lockdown wegens het coronavirus het eerste loket voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op. Werkgevers kregen loonkosten vergoed als ze veel inkomsten misliepen door de pandemie, maar dit was een voorschot op basis van het geschatte omzetverlies. Nu moeten ze een definitieve berekening aanvragen van de steun waarop ze recht hadden voor de periode van maart tot en met mei 2020.
Het UWV, dat de uitkering van de steun regelt, wil dat ondernemers bij hun aanvraag onder andere aangeven wat het exacte omzetverlies was. Ook wil de instantie van sommige ondernemers een accountantsverklaring hebben. Als werkgevers de definitieve berekening helemaal niet aanvragen, wordt de steun voor de betreffende periode teruggezet naar nul. Het voorschot moet dan helemaal worden terugbetaald.
In de periode van maart tot en met mei vorig jaar ontvingen in totaal 139.500 werkgevers ondersteuning in de loonkosten via de NOW. Zij kregen in totaal ruim 7,9 miljard euro aan voorschotten. Het UWV kon nog niet zeggen hoeveel aanvragen al binnen waren van de 9500 werkgevers die de eerste deadline, op 31 oktober, hadden gemist. Hoeveel van hen alsnog een aanvraag deden wordt waarschijnlijk in de loop van volgende week bekend.
Het UWV blijft dit weekend bereikbaar voor ondernemers met vragen. In de aanloop naar de deadline was het volgens een woordvoerder drukker dan normaal met telefoontjes over de NOW-berekening. Daarbij speelde ook mee dat de uitvoeringsinstantie herinneringsbrieven had gestuurd en zelf werkgevers opbelde.
Op het Museumplein in Amsterdam zijn een paar honderd mensen samengekomen om te betogen tegen de coronamaatregelen. De sfeer is gemoedelijk. Er is geen politie te zien op het plein.
Vorige week zondag stroomde het Museumplein vol met duizenden mensen die kwamen 'koffie drinken'. Die demonstratie was niet toegestaan. Toen de betogers weigerden het plein te verlaten, trad de mobiele eenheid van de politie op. Er werden dertig mensen aangehouden.
De afgelopen week waren er op verschillende plaatsen ook kleinere demonstraties van de actiegroep Nederland in Verzet tegen de coronamaatregelen.
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is opnieuw fors gestegen. Het Robert Koch Institut registreerde binnen 24 uur 36.552 nieuwe gevallen. Dat zijn bijna driemaal zoveel als vorige zondag (12.515). De zogenoemde zeven dagen incidentie (aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week) steeg van 335,9 (vorige dag) naar 362,7.
Het Duitse RIVM registreerde zondag ook 77 nieuwe sterfgevallen die gerelateerd zijn aan het coronavirus.
De hospitalisatie-incidentie (het aantal nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen per 100.000 inwoners in een week) bedraagt 3,15. Dat is de stand van vrijdag omdat dit cijfer in het weekend niet wordt bijgewerkt. Deze incidentie en het weekcijfer van het aantal nieuwe besmettingen bepalen of de zestien deelstaten strengere coronamaatregelen moeten treffen.
Inmiddels zijn 59,7 miljoen mensen in Duitsland volledig gevaccineerd (71,8%) en hebben minstens 35,1 miljoen personen een oppep-prik gekregen (42,3%).
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen dat met Covid-19 in een ziekenhuisbed ligt, daalde met 11 ten opzichte van een etmaal geleden. Er liggen momenteel 1470 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen worden er 397 verzorgd op een intensive care, tegenover 405 gisteren. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1073 coronapatienten, 3 minder dan vrijdag.
Op de ic's werden 13 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zaterdag waren dat er 16. Op de verpleegafdelingen werden 107 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, tegenover 149 op zaterdag.
De dichtstbevolkte staat van Australië, New South Wales, heeft zaterdag een recordaantal van zestien coronadoden geregistreerd. Nooit eerder stierven zoveel mensen aan Covid-19 in de staat waar een derde van de 25 miljoen Australiërs woont. In de afgelopen 24 uur telden de autoriteiten 30.062 nieuwe besmettingen.
In de op een na grootste staat, Victoria, waar deze maand de Australian Open wordt gespeeld waren 44.155 nieuwe coronagevallen en vier doden. Volgens de Australische televisiezender ABC ligt het land op schema om zondag door de grens van 1 miljoen besmettingen te gaan.
Australië is van plan maandag te beginnen met het vaccineren van kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Volgens de regering zijn er voldoende vaccins aanwezig om ieder kind van een prik te voorzien. Op dit moment is ruim 90 procent van de bevolking boven de 16 jaar ingeënt.
Het coronavirus houdt het Zweedse koningshuis flink in zijn greep. Na koning Carl Gustaf, koningin Silvia en kroonprinses Victoria is ook prins Daniël positief getest, heeft het hof zondag bekendgemaakt.
De 48-jarige prins is volledig ingeënt en heeft milde symptomen. Hij maakt het volgens het koningshuis goed.
Zaterdag werd bekend dat Daniëls vrouw Victoria (44) corona had opgelopen. De twee zitten samen met hun kinderen in quarantaine in Slot Haga, waar het gezin woont.
Het koningshuis meldde dinsdag dat koning Carl Gustaf (75) en koningin Silvia (78) besmet zijn. Alle zieken hebben milde symptomen.
De Amerikaanse farmaceut Moderna heeft zaterdag 2,7 miljoen vaccindoses gedoneerd aan Mexico gedoneerd.
Mexicaanse ambtenaren namen de donatie in ontvangst op een vliegveld in Toluca, ten westen van Mexico-Stad, en zeiden dat de doses zullen worden ingezet om leraren te vaccineren. In april en mei van vorig jaar kregen meer dan 2,7 miljoen docenten al een prik, maar in veel gevallen ging het om slechts één prik met het Chinese Cansino vaccin. De Mexicaanse minister van Onderwijs Delfina Gómez zegt dankbaar te zijn voor de vaccins, die 'ongetwijfeld meer jongens, meisjes en jongeren zullen helpen om met meer veiligheid en zelfvertrouwen naar school te gaan'.
De donatie van Moderna kwam vlak nadat Mexico 300.000 coronadoden had gerapporteerd. Het werkelijk aantal doden in het land ligt volgens experts hoogstwaarschijnlijk een stuk hoger, omdat er naar verhouding zeer weinig getest wordt.
Morgen opent sportschool Cardio Fitness Beverwijk de deuren voor zorgpersoneel. Dit besluit van eigenaren Debbie Keskin en Dick Vrij volgt na een bericht over de uitzonderingsregel die de interne sportschool in het Erasmus MC volgt, een besluit van aankomend minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.
Hoe er precies op het initiatief gereageerd gaat worden weet Keskin niet. ,,Normaal gesproken bespreken we onze initiatieven met de gemeente, maar dat hebben we nu niet gedaan", vertelt ze aan NH Nieuws. ,,Het is misschien niet de goede volgorde, maar we kopiëren wat Ernst Kuipers doet. De praktijk moet de consequenties uitwijzen.”
De Amerikaanse staat New York heeft zaterdag een recordaantal van 90.132 nieuwe coronagevallen gemeld. Daarmee is het aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie de vier miljoen gepasseerd. De afgelopen 24 uur zijn 154 coronadoden geregistreerd, een van de hoogste dagelijkse aantallen in bijna een jaar. In de ziekenhuizen liggen nu 11.843 patiënten met Covid-19.
New York is de vierde staat in de Verenigde Staten die de grens van vier miljoen passeert, na Californië, Texas en Florida.
China laat in aanloop naar de Olympische Spelen in hoog tempo de hele bevolking van de stad Tianjin testen op het coronavirus. De circa 15 miljoen inwoners tellende metropool ligt in de buurt van hoofdstad Beijing, waar het internationale sportevenement volgende maand wordt gehouden.
In Tianjin zijn volgens Chinese media zeker twee personen besmet met de omikronvariant van het coronavirus. Die variant had in China voor zover bekend nog geen voet aan de grond gekregen. De miljoenenstad wordt door de krant Global Times omschreven als de eerste plek op het Chinese vasteland waar de strijd met omikron wordt aangegaan.
China probeert verspreiding van het coronavirus nog tot nul terug te brengen, iets wat veel andere landen al hebben opgegeven. De Chinese autoriteiten reageren op uitbraken door lokaal strenge lockdowns in te voeren en op grote schaal inwoners te testen.
De autoriteiten in Tianjin hebben inwoners geadviseerd om de stad voorlopig niet zonder goede reden te verlaten, maar van een lockdown lijkt nog geen sprake te zijn. Inwoners vrezen daar wel voor en zouden in sommige gevallen aan het hamsteren zijn geslagen. Ze halen uit voorzorg extra levensmiddelen in huis.
De politie heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een voorgenomen feestje op een partyboot in het Noord-Hollandse Spaarndam. Er zijn negentien feestgangers bekeurd. Op de boot vonden agenten ook vele fusten bier en 82 liter lachgas.
De politie kwam het feestje, dat tot 04.00 uur zou duren, op het spoor via sociale media. In de omgeving van de opstapplaats, langs de Zijkanaal C-weg, werd rond 22.00 uur een sloep gevonden waarmee bezoekers naar de partyboot zouden worden gebracht. Die voer op Zijkanaal C. Aan boord bleken volgens de politie negentien mensen aanwezig te zijn en die hebben allemaal een bon gekregen.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) kan zijn belofte om uiterlijk in maart een vaccinatieplicht in te voeren, niet meer nakomen. Dat meldt Der Tagesspiegel op basis van bronnen in kabinetskringen. Oorzaak van de vertraging zijn het tijdschema van het federale parlement (Bondsdag) en dat van de deelstaten (Bondsraad) alsook ingewikkelde juridische vraagstukken en de toegenomen behoefte aan advies bij de coalitiepartijen.
Scholz zei eind november op tv dat een algemene vaccinatieplicht "vanaf begin februari, uiterlijk begin maart" voor iedereen in Duitsland zou moeten gelden. Volgens de huidige planning vindt het eerste, oriënterende debat over de maatregel waarschijnlijk op 26 of 27 januari plaats in de Bondsdag. Vanwege carnaval is er in februari maar één week om te vergaderen, zodat het federale parlement op zijn vroegst in de week van 14 maart kan beslissen.
De Bondsraad, die het besluit daarna moet goedkeuren, komt pas op 8 april opnieuw bijeen, waardoor de invoering van de vaccinatieplicht pas dan definitief kan worden goedgekeurd.
Dit betekent dat de vaccinatieplicht zonder speciale zittingen op zijn vroegst begin mei in werking kan treden. Als daarnaast ook nog een centraal vaccinatieregister met gegevens van alle gevaccineerde personen moet worden opgericht om de vaccinatieplicht te kunnen handhaven, zou de vaccinatieplicht pas in juni in werking kunnen treden.
In vele Duitse steden hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de regering. De grootste manifestatie vond plaats in Hamburg, waar volgens de politie circa 16.000 mensen de straat opgingen. Ook in onder meer Maagdenburg, Freiburg, Ansbach, Regensburg en Schwerin werd geprotesteerd.
In Hamburg was de opkomst veel groter dan de 11.000 demonstranten die aanvankelijk werden verwacht. Zij marcheerden achter een groot spandoek met het opschrift 'Genoeg! Handen af van onze kinderen'.
Oproepen een mondkapje te dragen en afstand te bewaren, werden bij tal van demonstraties niet gehonoreerd. Wel bleven de demonstraties verschoond van rellen.
In de stad Minden, tussen Osnabrück en Hannover, gingen echter ook ongeveer 2500 mensen de straat op om tegen deze 'dwarsdenkers' te demonstreren. Zij uitten hun ongenoegen over de corona-ontkenners, antivaxers en rechtsradicalen. 'Ja tegen vrijheid van meningsuiting en saamhorigheid - resoluut nee tegen haat, bedreigingen en geweld', stond op een poster. Ook in Erfurt waren duizend demonstranten op de been om hun steun aan de coronamaatregelen te onderstrepen.
Italië heeft het afgelopen etmaal 197,552 nieuwe besmettingen gemeld. Het dodental is opgelopen met 184. In totaal zijn er in het land 138.881 mensen overleden aan corona sinds de uitbraak van de pandemie.
In Oostenrijk is ophef ontstaan over een foto van de Oostenrijkse bondskanselier met vrienden in een skihut, terwijl een week later bij hem sprake was van een coronabesmetting.
Op de foto staat Karl Nehammer samen met acht skivrienden afgebeeld, dicht op elkaar en zonder mondkapjes. De foto is op 29 december genomen in een skihut in Katschberg (Karinthië) en is via sociale media verspreid.
Het verband tussen de besmetting en het gemoedelijk samenzijn wordt zowel door Nehammer zelf als door een regeringswoordvoerder met kracht tegengesproken. Zo voldeden zijn skivrienden aan de 2G-regel en waren zij getest en gevaccineerd.
De regeringsleider zei vandaag tegen radiozender ÖRF dat de infectie zich afgelopen week openbaarde en dat hij er geen last van heeft, mede dankzij een herhalingsvaccinatie. Volgens een verklaring is Nehammer woensdag nog negatief getest, maar bleek een dag later dat een lid van zijn beveiligingsteam positief had getest. Gisteren bleek dat de bondskanselier door hem was aangestoken.
Stiekem klanten je winkel in smokkelen. En met lede ogen aanzien hoe Belgische ondernemers profiteren van de Nederlandse lockdown. Schoenenzaakeigenaar Jeffrey van Mourik (41) is het hélemaal zat. ,,Ik doe er gewoon niet meer aan mee. Als de lockdown verlengd wordt, gaat mijn schoenenzaak open. Simpel als dat.” Lees hier verder.
In Vlaanderen is de vaccinatiecampagne voor jonge kinderen op gang gekomen. De meeste vaccinatiecentra zijn begonnen met het inenten van de leeftijdsgroep van 5-11 jaar. Die kinderen kunnen volgens Belgische media onder meer terecht bij een 'kindervaccinatiedorp' in de dierentuin van Antwerpen.
In het Nederlandstalige deel van België waren sommige centra al begonnen met het inenten van jonge kinderen. Dat gebeurt op locaties die kindvriendelijk worden gemaakt. In de Zoo Antwerpen zijn hokjes versierd met afbeeldingen van dieren. Kinderen hoeven naderhand geen kwartier te wachten in een stoel, maar mogen wandelen in een vlindertuin en apenverblijf.
Lees hier meer.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 28.003 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. Op vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 35.000 nieuwe gevallen, een record, maar dat kwam deels door nameldingen van een storing eerder.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 162.716 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 23.245 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. Het oude record staat sinds 28 november. Toen waren er in zeven dagen tijd 157.218 positieve tests, gemiddeld 22.460 per dag.
De omikronvariant komt nu het meest voor in Nederland en heeft de deltavariant verdrongen. De nieuwe versie van het virus is besmettelijker, maar mensen worden er mogelijk minder ziek van.
Het aantal gemelde sterfgevallen blijft dalen. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat acht mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Voor een zaterdag is dat het laagste aantal sinds 16 oktober. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Dat kan al eerder gebeurd zijn.
Burkina Faso speelt zondag met een door het coronavirus gehavend elftal de openingswedstrijd van de Afrika Cup tegen gastland Kameroen. Assistent-bondscoach Firmin Sanou zei zaterdag in speelstad Yaoundé dat ‘vier tot vijf spelers’ en bondscoach Kamou Malo positief hebben getest.
Sanou gaf aan dat het vooral om basisspelers gaat, maar noemde geen namen. Volgens lokale media zijn de betrokken spelers Saidou Simporé, Dango Ouattara, Oula Abass Traoré, Edmond Tapsoba en Gustavo Sangaré. Zij zouden vrijdag positief hebben getest.
Volgens Sanou worden de betrokkenen voor de wedstrijd nog een keer getest, in de hoop op een negatief resultaat.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen dat met Covid-19 in een ziekenhuisbed ligt, daalde met 35 ten opzichte van een etmaal geleden. In totaal liggen er nu 1481 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen momenteel 405 coronapatiënten, tegenover 409 op vrijdag. In het buitenland liggen nog negen Nederlandse coronapatiënten op een ic, terwijl vrijdag nog tien Nederlanders met Covid-19 op een Duitse ic lagen. Op de verpleegafdelingen bedraagt het aantal mensen met Covid-19 in een ziekenhuisbed zaterdag 1076. Een dag eerder waren dat er nog 1107.
Op de ic's werden, net als vrijdag, 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen, en op de verpleegafdelingen 149. Vrijdag waren dat er 115.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt sinds vorige week weer flink toe. Het duurt meestal ongeveer twee weken voor een toename van het aantal besmettingen terug te zien is in de ziekenhuiscijfers. Of deze hoge aantallen coronagevallen ook voor een nieuwe golf ziekenhuisopnames zullen zorgen is nog afwachten. De omikronvariant van het virus, die nu de meeste besmettingen in Nederland veroorzaakt, lijkt volgens sommige studies minder ziekmakend.
In meerdere steden zijn zaterdag niet-essentiële winkels geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. In Bussum is een aantal winkels ‘open’, klanten kunnen er terecht voor een kopje koffie, als ludiek protest. In de binnenstad van Sittard zijn zaterdag meerdere winkels open, die volgens de coronaregels eigenlijk gesloten moeten zijn. In etalages hangen posters met de tekst: ‘Ja! Wij zijn open! Dat is ons recht!’. Ook in Roermond laten winkels klanten binnen.
Jo Bormans, eigenaar van Bormans Modeschoenen in Sittard, ging zaterdag om 09.30 uur open. ,,Het water staat ons tot over de lippen. In Belgische winkels hebben ze een omzet van meer dan 30 procent door de Nederlanders. Die zijn we hier kwijt. Dat is onaanvaardbaar.’’
In de plaats Urk zijn de afgelopen dagen ook al winkels open. Daarop zijn nog geen boetes uitgedeeld, zo zegt een woordvoerster van de gemeente zaterdag. Wel krijgen winkeliers een waarschuwing omdat ‘geconstateerd werd dat veel winkels open zijn’. Ze zijn gewezen op de mogelijkheid van bestellen en ophalen en worden gevraagd deze optie te gebruiken. ‘We hopen dat dat voldoende is’, aldus de zegsvrouw.
Lees ook: Antwerpse ondernemers verdienen goed aan Nederlanders: ‘Waanzinnig en fantastisch tegelijk’
De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach wil, ondanks bedenkingen van de coalitie en het parlement, vasthouden aan het invoeren van een vaccinatieplicht. Lauterbach spreekt tegen de krant Die Welt de verwachting uit dat veel ongevaccineerden zich alsnog laten prikken als zo'n maatregel er komt.
De minister erkent wel dat het niet haalbaar is om 'iedereen te bereiken'. In het vraaggesprek weerspreekt Lauterbach dat vaccinatie minder nodig is omdat de omikronvariant mogelijk minder ziekmakend is. ,,Een besmetting met omikron maakt je niet per se immuun tegen de volgende virusvariant", waarschuwt hijDe Duitse kanselier Olaf Scholz pleit al maanden voor een vaccinatieplicht en hoopt de maatregel in maart in te voeren, maar in het parlement wordt weinig vooruitgang geboekt. Het eerste debat erover wordt pas eind januari verwacht. Scholz zegt dat alle premiers van Duitse deelstaten achter zijn plan staan.
De kanselier krijgt echter ook tegenstand, zelfs binnen zijn regeringscoalitie. De liberale coalitiepartij FDP staat bijvoorbeeld niet achter de plannen. Ook gingen in de afgelopen tijd duizenden Duitsers de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen en de beoogde prikplicht.
De markt in Apeldoorn is zaterdagmiddag vanwege drukte beperkt toegankelijk voor publiek. De gemeente heeft maatregelen getroffen om de drukte te kunnen spreiden. Zo worden bezoekers mondjesmaat de markt op gelaten. ,,Twee erin, twee eruit.’’ Ook roept de gemeente mensen op om de drukte even af te wachten en pas op een later tijdstip naar de markt te komen.
Wereldwijd zijn er sinds het uitbreken van de coronapandemie 301,48 miljoen mensen besmet geraakt met het virus, blijkt uit een eigen telling van persbureau Reuters. Tot nu toe zijn 5.827.671 van hen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Sinds het Sars-Cov-2-virus eind 2019 in China opdook, is het in ruim 210 landen vastgesteld.
In de afgelopen vier jaar is het aantal aangiftes van webwinkelfraude ruim verviervoudigd, meldt het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie aan het televisieprogramma Kassa. Ook corona speelt daarbij een rol.
De aangiftes zijn vooral sterk gestegen in de coronaperiode toen de fysieke winkels gesloten waren, met een duidelijke piek eind 2020 - begin 2021. Ook na de winkelsluitingen van vorige maand is er weer een stijging waarneembaar.Teamleider van het landelijke meldpunt, Gijs van der Linden zegt in Kassa: ,,In 2020 en 2021 zien we plotseling een toename van aangiftes ten aanzien van webwinkels. En we denken dat dit te maken heeft met corona.''
In 2018 lag het aantal aangiftes tegen webwinkels nog op 3935. Eind 2020 is dat al gestegen naar 11.947 en eind 2021 zelfs naar 17.554. Een ruime verviervoudiging. ,,De winkels waren gesloten, mensen gingen meer online kopen, dus ook meer fraude."Cruiseonderneming Royal Caribbean heeft een aantal van zijn vakantieboten uit de vaart gehaald, vanwege de stijgende omikroncijfers. De cruiseschepen Serenade of the Seas, Jewel of the Seas en Symphony of the Seas, liggen voorlopig aan de ketting.
,,Het spijt ons de langverwachte vakanties van onze gasten te moeten annuleren'', zegt de rederij, die toevoegt de maatregelen te nemen uit 'een overvloed aan voorzichtigheid'. De terugkeer van het schip Vision of the Seas is zelfs uitgesteld tot 7 maart.Door de coronapandemie waren cruises meer dan een jaar stilgelegd. Cruiseschepen mogen sinds juni weer uitvaren en aan boord gelden coronamaatregelen. Werknemers en passagiers moeten bovendien gevaccineerd zijn om te mogen meevaren.
Eerder deze week moest Royal Caribbean de cruiseboot Spectrum of the Seas al na één dag van een tiendaagse rondvaart terugroepen, nadat negen gasten aan boord in contact waren geweest met een coronageval uit Hongkong.
De opvarenden bleken in Hongkong wel allemaal negatief, maar worden vandaag in de haven van de stadstaat opnieuw getest. Net na de jaarwisseling moest cruiseschip AidaNova van Carnival Corporation een tocht afbreken na een uitbraak aan boord.In Rusland zijn het afgelopen etmaal 16.568 personen positief getest op het coronavirus. Een dag eerder waren dat er 16.735. Er werden daarnaast 796 overlijdens door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Gisteren ging het om 787 sterfgevallen.
De winkelleegstand is vorig jaar, ondanks de lockdowns, fors gedaald. Mogelijk komt dat doordat veel panden zijn omgebouwd tot woningen, meldt onderzoeksbureau Locatus. Het is niet zo dat er sprake is van 'een opbloeiende retailsector', die juist lijdt onder de gevolgen van de coronapandemie en overheidsmaatregelen.
De leegstand daalde van 7,5 procent aan het begin van 2021 naar 6,8 procent aan het eind van het jaar. In absolute aantallen daalde het aantal lege panden met meer dan 1750 tot ruim 14.500. Locatus noemt dat in een toelichting 'een ongekend groot aantal'. In veel gevallen is niet de achterhalen wat de nieuwe functie van een pand is,
,,Maar in de meeste gevallen lijkt dat een woning te zijn", klinkt het. De woningnood in Nederland is groot en de huizenprijzen zijn enorm gestegen. Dat maakt het aantrekkelijk om leegstaande winkelpanden om te bouwen tot woningen als een gemeente daar toestemming voor geeft.
,,Lang was de prijs van winkelvastgoed op de meeste plekken veel hoger dan de waarde van een woning", aldus Locatus. ,,Maar door de oplopende leegstand ontstond er een overaanbod van winkelvastgoed en zijn de prijzen voor winkelvastgoed de afgelopen jaren gedaald." Vooral in grotere steden neemt het aantal winkelpanden af.In steden met meer dan 100.000 inwoners neemt de hoeveelheid winkels in verhouding het sterkst af. Vooral buiten de winkelgebieden is bijna een kwart van de leegstaande panden omgebouwd. ,,Dat het juist op deze plaatsen gebeurt is ook logisch, buiten winkelgebieden is de waarde van winkelvastgoed sowieso lager en juist in grote steden is de meeste behoefte aan woningen.", aldus het onderzoeksbureau.
In de Japanse hoofdstad Tokio zijn vandaag 1224 positieve coronatesten afgenomen, melden de gezondheidsautoriteiten. Dat is het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds 11 september vorig jaar. Het coronavirus zorgt voor een toenemend aantal infecties en het land voert de maatregelen op in drie regio's waar Amerikaanse legerbases zijn gevestigd.
Volgens sommige ambtenaren zijn de bases deels verantwoordelijk voor de toename in het aantal besmettingen. De openingstijden van bars en restaurants worden daarom, met ingang van morgen, verkort. Persbureau Kyodo verwacht dat het aantal nieuwe besmettingen in Japan vandaag op 7000 uitkomt. Ook de regio's Okinawa en Hiroshima melden veel nieuwe coronagevallen.Het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid maakt vandaag melding van het recordaantal van 26.458 nieuw vastgestelde coronabesmettingen. Het vorige dagrecord van 26.303 dateert van 11 september vorig jaar. In het Aziatische land zijn tot nu toe 2,93 miljoen mensen besmet geraakt met het virus. Het dodental stijgt vandaag met 265 naar 52.000.
De Australische minister van Financien, Josh Frydenberg, laat via Twitter weten dat hij besmet is. Hij is niet de enige politicus die corona oploopt. ,,Net als duizenden Australiërs ben ik vandaag ook positief getest op Covid-19'', schrijft de geldbaas. ,,Ik heb de bekende symptomen en ga met mijn familie in isolatie.''
Frydenberg laat in het midden welke variant van het virus hij onder de leden heeft. Ook vicepremier Barnaby Joyce en defensieminister Peter Dutton raakten besmet en kwamen het virus te boven. Australië meldt vandaag een nieuw record aan dagelijkse besmettingen van 116.024.
Het vorig record 78.000 was een dag oud. Van de vandaag gemelde positieve testen komen er bijna 100.000 uit de dichtstbevolkte deelstaten Victoria en New South Wales. Er weden de afgelopen dag 25 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Het hoogste aantal sinds de deltapiek in oktober vorig jaar.Als de getallen uit Engeland, Denemarken en Frankrijk gunstig zijn, zouden de maatregelen een tikje kunnen worden versoepeld, voorspelde een OMT-lid eerder deze week. Maar volgens viroloog en OMT-lid Marion Koopmans moeten we oppassen dat we niet alleen naar het gunstigste land kijken. ,,De aantallen gaan nu razendsnel steil omhoog en dit is nog maar het begin'', aldus Koopmans.
Het is Nederland in 2021 op papier gelukt om 27 miljoen coronavaccins aan armere landen te doneren, maar nog niet alle prikken zijn daadwerkelijk aangekomen op de bestemming. Zo liggen nog zo'n vier miljoen vaccins klaar, waarvan nog niet is besloten aan welk land ze worden gegeven, meldt NU.nl.
Van de 27 miljoen coronaprikken zijn bijna zes miljoen direct aan landen gedoneerd. Die vaccins verstuurde Nederland onder meer naar Suriname, Kenia en Indonesië. De overige vaccins heeft Nederland aan Covax gedoneerd. Het hulpprogramma, dat zorgt voor de verspreiding van coronaprikken in arme landen
Covax heeft al zeventien miljoen Nederlandse doses gekregen. Daarvan zijn nu ruim dertien miljoen naar negen verschillende landen verscheept. Die andere vier miljoen prikken heeft Nederland op papier al gedoneerd aan Covax, maar moeten nog door het programma en de vaccinproducenten worden toegewezen aan een land.
Topbestuurder Carrie Lam van Hongkong heeft een onderzoek ingesteld naar dertien hooggeplaatste overheidsfunctionarissen die begin deze week een verjaardagsfeest bijwoonden. Van de 170 gasten testten twee achteraf positief op het coronavirus. Ook negentien parlementariërs van Hongkong waren op het feest aanwezig. Ze zitten allemaal voor drie weken in quarantaine.
Lam zegt dat ze een grondig onderzoek heeft ingesteld om te achterhalen of de dertien overheidsfunctionarissen de regels hebben overtreden. Het feest vond weliswaar plaats voordat nieuwe, strengere coronaregels van kracht werden, maar nadat Lam de bevolking had opgedragen grote bijeenkomsten te vermijden om verspreiding van de omikronvariant te voorkomen.
Onder de functionarissen waren de ministers van Binnenlandse Zaken en Immigratie, het hoofd van de politie en de voorzitter van de commissie tegen corruptie. Zij hebben alle vier hun excuses aangeboden. De verjaardag die ze bijwoonden was van Witman Hung, een Hongkongse afgevaardigde in het Chinese parlement.
Ingewijden melden aan de South China Morning Post dat Hung wel van een feestje houdt. De krant noemt hem een 'feestbeest' en een 'flamboyante persoonlijkheid', met een voorliefde voor grote feesten waarbij de drank rijkelijk vloeit en de karaokemuziek door de kamer schalt.
Een vrouw uit Texas moet zich mogelijk voor de rechter verantwoorden vanwege kindermishandeling, omdat ze haar 13-jarige zoon die besmet was met corona in de kofferbak van haar auto vervoerde. Op die manier wilde ze voorkomen dat ze zelf besmet zou raken met het coronavirus, melden Amerikaanse media.
De 41-jarige vrouw uit de regio van Houston bracht haar zoon, die al eerder positief was getest, met de auto naar een testlocatie voor een extra test. In de teststraat vertelde ze dat haar zoon in de kofferbak lag, waarop de politie werd geïnformeerd. De jongen was verder ongedeerd.
De vrouw werkte als lerares op een middelbare school. Die heeft haar voorlopig op non-actief gezet.
De Amerikaanse bank Citigroup gaat werknemers in de VS die eind volgende week nog niet zijn gevaccineerd met onbetaald verlof sturen en aan het eind van de maand zelfs ontslaan. CNN en Bloomberg melden dat op basis van ingewijden en een interne memo, al kunnen medewerkers wel op basis van religieuze of medische gronden een uitzondering krijgen.
De bank is volgens CNN daarmee de eerste bank op Wall Street die de vaccinatieplicht daadwerkelijk implementeert. Andere banken als Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan Chase hebben hun personeel alleen meegedeeld thuis te gaan werken als ze niet gevaccineerd zijn.
Slechts een handvol andere grote Amerikaanse bedrijven, zoals Google en United Airlines, heeft ook al aangekondigd dat mensen die niet zijn ingeënt niet meer aan het werk kunnen.
De Amerikaanse president Joe Biden wil dat bedrijven een vaccinatieplicht invoeren en heeft dat in principe ook wettelijk ingesteld, al wordt daarover nog een juridische strijd gevoerd.
De GGD's houden rekening met nog twee extra vaccinatierondes in 2022, zegt voorzitter André Rouvoet in een interview met De Telegraaf. Ook gaan ze op steeds meer plekken werken met ,,vrije inloop" en de wijken in om de vaccinatiegraad tijdens de huidige boostercampagne te verhogen.
Rouvoet verwacht in de tweede helft van januari met boosters de wijken in te gaan: ,,Dan gaan we weer fijnmazig vaccineren bij achtergebleven groepen. Ook komen dan de mensen aan de beurt die nog geen booster konden krijgen, omdat ze kortgeleden besmet zijn geraakt. Daarna houden we voor dit jaar rekening met nog twee prikrondes, in pakweg mei-juni en oktober-november."
Programmadirecteur Covid-19 Jaap Eikelboom van de GGD verwacht met extra maatregelen de opkomst tijdens de huidige boostercampagne te verhogen, zegt hij tegen de krant. ,,Steeds meer locaties gaan dan met vrije inloop werken. Er komen meer prikslots vrij naarmate we meer mensen gehad hebben. Bij de 60-plussers schommelt de opkomst tussen de 80 en 95 procent. Tegelijkertijd zien we dat de opkomst van mensen onder de 40 inderdaad nog tegenvalt. Dat was tijdens de basiscampagne ook zichtbaar. Ze wachten over het algemeen iets langer totdat het hen uitkomt, bijvoorbeeld voor de vakantie. Voor hen is die vrije inloop een uitkomst."
Eikelboom erkent dat de GGD's zich eerder hadden kunnen voorbereiden op de boostercampagne. ,,We moeten inderdaad de 'responstijd' in de toekomst verkorten. Dat gaan we doen door bepaalde kernlocaties te selecteren waar we snel kunnen prikken als dat noodzakelijk is, net als 'satellietlocaties'. En we denken aan een 'mobilisabel prik- en testleger' waarmee we warm contact houden, zodat we die snel kunnen oproepen als het nodig is."
De Mexicaanse gezondheidsautoriteit (COFEPRIS) heeft groen licht gegeven voor spoedgebruik van de coronapil Molnupiravir van farmaceut Merck. Dat heeft president Andres Manual Lopez Obrador vrijdag bekendgemaakt en werd later bevestigd door een verklaring van COFEPRIS.
Volgens de president zal de toezichthouder binnenkort ook toestemming geven voor gebruik van de coronapil Paxlovid van Pfizer ter behandeling van patiënten met Covid-19. Lopez Obrador zei ook dat hij beide medicijnen beschikbaar wil maken voor openbare ziekenhuizen.
Mexico maakt een nieuwe toename van besmettingen door, onder meer door de omikronvariant. Vrijdag registreerden de medische autoriteiten 28.000 nieuwe coronabesmettingen en 168 sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Daarmee komt het totaalaantal doden in het land op 300.101. Bijna 4,1 miljoen mensen in het land met bijna 130 miljoen inwoners zijn besmet.
De Franse spoorwegmaatschappij SNCF gaat vanaf volgende week tien procent van haar TGV's en 20 procent van haar intercities schrappen. Dat heeft een woordvoerder vrijdag aangekondigd. De maatregel komt na een daling van het aantal reserveringen ten gevolge van de coronacrisis.
,,Rekening houdend met een daling van de reserveringen van zo'n 30 procent sinds het begin van het jaar, wordt het transportplan van de TGV's aangepast om 90 procent van het voorziene aanbod te garanderen. Voor de intercities is dat 80 procent", aldus de woordvoerder.
Alle nachttreinen worden gegarandeerd, maar de aanpassing van het aanbod zal forser zijn voor de internationale TGV's, en in het bijzonder voor de Eurostar.
Reizigers wier trein geschrapt wordt, zullen worden geïnformeerd en kunnen hun ticket omruilen of hun geld terugkrijgen.
In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur 63.292 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds juli vorig jaar. Ook werden 181 doden gemeld als gevolg van Covid-19, blijkt uit cijfers van het ministerie van Gezondheid.
Het dagelijkse gemiddelde aantal nieuwe besmettingen over de laatste zeven dagen steeg naar 23.338, het hoogste sinds 24 september (32.038). In vergelijking met twee weken geleden is de stijging zelfs 639 procent.
Volgens gezondheidsdeskundigen is de stijging van het aantal besmettingsgevallen grotendeels toe te schrijven aan de omikronvariant.
In het grootste land van Zuid-Amerika zijn sinds het begin van de pandemie ruim 22,4 miljoen mensen besmet en bijna 620.000 doden gevallen door het coronavirus. Alleen in de Verenigde Staten (857.000) overleden meer mensen als gevolg van Covid-19. Wat het aantal besmettingen betreft heeft Brazilië alleen India (35 miljoen) en de VS (60 miljoen) voor zich.
Ouderen blijven drie maanden na hun boostervaccinatie goed beschermd tegen een ziekenhuisopname bij een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. Dat meldt de Britse gezondheidsdienst UKHSA. Uit eigen onderzoek is naar voren gekomen dat 65-plussers ongeveer voor 90 procent beschermd blijven.
Drie maanden na volledige vaccinatie is de bescherming tegen ernstige ziekte afgenomen tot ongeveer 70 procent en na zes maanden is dat 50 procent. De bescherming tegen milde symptomen was na drie maanden minder hoog, ongeveer 30 procent.
Het onderzoeksresultaat is volgens de voorzitter van het Britse vaccinatiecomité, Wei Shen Lim, 'bemoedigend' en benadrukt de waarde van boosters. Het is volgens het comité nu niet nodig om mensen een tweede booster te geven, iets wat Israël al wel aanbiedt aan risicogroepen. De prioriteit ligt bij het toedienen van een eerste boostershot en het vaccineren van mensen die nog geen enkele prik hebben gehad, aldus de leden.
Bij deze Britse studie is alleen gekeken naar mensen van 65 jaar en ouder. Deze kwetsbaren kregen in het Verenigd Koninkrijk als een van de eerste groepen een oppepprik, toen de boostercampagne halverwege september werd uitgerold. Van de Britse bevolking vanaf 12 jaar is bijna 83 procent volledig ingeënt, 61 procent heeft een booster gehad.
Argentinië verbreekt record na record. Al tijden loopt het aantal besmettingen op. Vandaag telt het Zuid-Amerikaanse land maar liefst 110.533 besmettingen. In de afgelopen 24 uur stierven 42 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.
Vooralsnog lijkt de Argentijnse regering niet over nieuwe maatregelen te willen nadenken. Het land zit middenin in de zomervakantie en de economie is keihard getroffen door de pandemie. Met name de komst van internationale toeristen en het binnenlandse toerisme moeten nu veel geld in het laatje brengen.
Procentueel gezien ligt het aantal besmettingen vandaag opvallend hoog. Bijna 60 procent van de testen zijn positief. Op de ic-afdelingen is ruim 37 procent van de bedden momenteel bezet. Argentinië is hard getroffen: het land kent bijna 118.000 doden als gevolg van Covid-19.
Qua vaccinaties scoort het land behoorlijk goed. Bijna driekwart van de Argentijnen is inmiddels twee keer gevaccineerd en ook het boosteren komt aardig op gang.
De opnamecijfers zijn de afgelopen maand in Brabant dan wel bijna gehalveerd, de ziekenhuizen moeten noodgedwongen nog steeds operaties afbellen en uitstellen. Al twee jaar lang wordt er dagelijks gebracht door de planners, verpleegkundigen en chirurgen. Dat wringt steeds meer, zegt vice-voorzitter en kaakchirurg-oncoloog Andy van Veen van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.
,,Niet alleen zijn patiënten minder tolerant. Want zij zijn het beu. Zij willen nú geholpen worden en hebben geen begrip voor anderen die de plek harder nodig hebben. Maar ook in het ziekenhuis zelf wringt het. Elke zorgverlener vindt het vreselijk als de eigen patiënt niet direct geholpen kan worden”.
In vergelijking met omringende landen blijken profvoetballers in Nederland een stuk minder geneigd om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Ongeveer 75 procent is gevaccineerd, leert een enquête van de VVCS. Onder hen Willem Janssen en het gros van zijn ploeggenoten bij FC Utrecht. De verdediger roept zijn ongevaccineerde collega’s nu op alsnog een prik te laten zetten. ,,We hebben een voorbeeldfunctie'', zegt de verdediger.
,,We willen allemaal dat het virus zo snel mogelijk de wereld uit is. Dan vind ik ook dat je je verantwoordelijkheid moet nemen. Mooi dat onze club die verantwoordelijkheid heeft genomen.”
De scholen gaan maandag weer open, terwijl het aantal coronabesmettingen hoger is dan ooit: bijna 35 duizend. Gevreesd wordt dat de basis- en middelbare scholen uitgroeien tot brandhaarden van de omikronvariant. Demissionair onderwijsminister Arie Slob uit Zwolle blijft achter zijn besluit staan, zegt hij in een interview met de Stentor.
,,Het Outbreak Management Team heeft aangegeven dat na het heropenen van de scholen het aantal besmettingen zal oplopen en de druk op de ziekenhuizen zal toenemen'', aldus Slob. ,,Maar tot een niveau dat aanvaardbaar is. Daarom sta ik met de kennis van nu nog steeds achter het besluit.”
New York gaat als eerste Amerikaanse staat een boosterprik verplicht stellen voor mensen die in de zorg werken. Uitzonderingen op medische gronden zijn mogelijk, maar een negatieve test wordt niet toegestaan als alternatief, zei gouverneur Kathy Hochul.
Medewerkers hoeven de derde prik niet direct te halen, maar wel binnen twee jaar nadat ze ervoor in aanmerking komen. Het plan moet nog wel worden goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten in de oostelijke staat, maar Hochul verwacht snel groen licht.
Zorgpersoneel in New York, het gaat om 600.000 mensen, moest zich voor eind september laten inenten, anders dreigde ontslag of schorsing. Duizenden haalden op het laatste moment een prik. Tegen de vaccinatieplicht is veel verzet, er zijn meerdere rechtszaken aangespannen.
Het aantal coronabesmettingen in de staat neemt snel toe, net als in de rest van de Verenigde Staten. New York rapporteerde het laatste etmaal ruim 82.000 nieuwe gevallen. Inmiddels worden ruim 11.500 ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten, de afgelopen 24 uur kwamen er 364 bij.
Tot voor kort hadden Marjolein Hartog (36) en Eileen op de Beek (38) uit Woerden gemeen dat hun zoons bij elkaar in groep 3 zitten en ze allebei houden van hardlopen. Nu is daar een overeenkomst bij gekomen: ze werden afgelopen jaar flink ziek van corona en kampen met long covid klachten. Ze vertellen hier hoe corona hun leven op zijn kop heeft gezet. ,,Wat je vroeger even tussendoor deed, is nu een inspanning die je moet plannen.”
Op meer plekken kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen om een boosterprik tegen het coronavirus te krijgen. Vanaf maandag kan dat in Vlissingen, Middelburg, Goes en Zierikzee in Zeeland, en in het Gelderse Duiven.
De GGD'en hebben in de afgelopen weken veel nieuwe vaccinatielocaties geopend om in korte tijd zo veel mogelijk mensen een oppepprik tegen het coronavirus te geven. Momenteel worden er ruim 1,5 miljoen prikken per week gezet. Toch is er nog ruimte over voor vrije inloop 'omdat op dit moment de capaciteit op sommige locaties niet volledig wordt benut', aldus de GGD in Zeeland.
In Leeuwarden, Drachten en Venray kunnen mensen momenteel zonder afspraak naar binnen lopen en geboosterd het pand weer verlaten. Enkele duizenden mensen hebben daar al gebruik van gemaakt. Vanaf zaterdag kan dat ook in Maastricht. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland verwacht dat mensen vanaf volgende week op meer plekken terechtkunnen voor een boosterprik zonder afspraak.
Wie op de vrije inloop langskomt en ergens anders al een afspraak had staan, hoeft die niet te annuleren. Deze mensen kunnen bij de boosterprik zeggen dat ze al een afspraak hadden, en de GGD zorgt dat die uit de systemen wordt gehaald.
Duitsland gaat over op een 2G-plusbeleid voor restaurants en cafés, wat betekent dat naast het tonen van een vaccinatie- en herstelbewijs ook een coronatest verplicht is. De testverplichting geldt niet voor mensen die een boosterprik hebben gehad. Verder wordt de quarantaineduur ingekort.
Bondskanselier Olaf Scholz en de leiders van de deelstaten hebben besloten dat mensen tien dagen moeten thuisblijven als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. De quarantaine kan na zeven dagen met een negatieve coronatest worden beëindigd. Mensen met een boostervaccinatie hoeven helemaal niet meer in quarantaine. Nu moeten mensen vaak veertien dagen in quarantaine, afhankelijk van een aantal factoren.
In een aantal Duitse deelstaten geldt 2G-plus al op bepaalde locaties, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden of in zwembaden. De extra maatregelen worden genomen vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen door de extra besmettelijke omikronvariant.
Volgens Scholz zullen door omikron veel nieuwe mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. De variant lijkt minder vaak tot een ernstig ziekteverloop te leiden, maar sluit een ziekenhuisopname niet uit. Een boostervaccinatie zorgt ervoor dat mensen beter beschermd zijn tegen omikron. In Duitsland is bijna 72 procent van de bevolking volledig ingeënt, bijna 42 procent heeft een booster gehad.
Lionel Messi testte vorige week positief op het coronavirus. Maar de Argentijnse stervoetballer zou zijn club Paris Saint-Germain en trainer Mauricio Pochettino daarvan niet op de hoogte hebben gebracht. Dat is niet respectvol, vindt oud-voetballer Jérôme Rothen.
Messi zat tijdens de winterstop in zijn geboorteplaats Rosario in Argentinië en hij zou daar ook in quarantaine zijn gegaan. Landgenoot Pochettino zou via via gehoord hebben dat Messi besmet was met Covid-19.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoopt begin februari de eerste resultaten te hebben van onderzoek naar de oversterfte in Nederland. Het instituut voert het onderzoek uit samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin december heeft de Tweede Kamer het kabinet gevraagd om onderzoek te doen naar de oversterfte.
Volgens het CBS zijn er de afgelopen maanden veel meer mensen overleden dan normaal in deze periode. Ook was de oversterfte in Nederland hoger dan in omringende landen met ongeveer dezelfde vaccinatiegraad. In alle leeftijdsgroepen stierven meer mensen dan verwacht, maar de stijging is het grootst in de leeftijdsgroepen boven de 65 jaar. In de laatste week van december was er overigens net geen sprake van oversterfte, zo meldde het CBS in de nacht van donderdag op vrijdag.
Deze week riepen verschillende ouderenorganisaties het kabinet op om snel werk te maken van een onderzoek naar de oversterfte. De organisaties menen dat de sterftecijfers maar ten dele uitgelegd kunnen worden door overlijdens als gevolg van corona. Ze willen weten of het bijvoorbeeld ook kan liggen aan de uitgestelde zorg of eenzaamheid.
Het RIVM meldt dat er 'voor de kerst' een analyse is gemaakt van de privacyrisico's van een onderzoek naar oversterfte. Momenteel worden de data van het instituut, dat sterfgevallen als gevolg van corona registreert, gecombineerd met data van het CBS. ,,De data van het RIVM zijn niet compleet", legt een woordvoerder uit. ,,Dat komt omdat er geen meldplicht is voor een sterven door corona."
Het CBS heeft algemene data over sterfte en doodsoorzaken in Nederland. Door die naast bijvoorbeeld informatie van het RIVM over de vaccinatiestatus van mensen te leggen kan gekeken worden of er een verband is tussen vaccinatie en oversterfte, legt de RIVM-woordvoerder uit.
Ruim 2 miljoen 50-plussers in Italië moeten zich laten vaccineren. Het land telt momenteel bijna 2,2 miljoen 50-plussers die nog niet zijn gevaccineerd tegen Covid-19, maar dat volgens de nieuwe regels wel moeten doen. De regering besloot eerder deze week een vaccinatieplicht voor deze leeftijdsgroep in te voeren.
De 50-plussers vormen een grote groep onder de ongevaccineerden in Italië, dat zo'n 60 miljoen inwoners heeft. Volgens de door het Italiaanse persbureau ANSA gepubliceerde cijfers zijn in Italië zo'n 5,3 miljoen mensen vanaf 12 jaar nog niet ingeënt.
In Italië geldt al een vaccinatieplicht voor zorg- en onderwijspersoneel. De bredere plicht moet de verspreiding van het coronavirus beperken en de zorg ontlasten. Het aantal besmettingen is de afgelopen maand explosief gestegen en de druk op de ziekenhuizen neemt toe.
Het aantal coronagevallen schiet omhoog. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 34.954 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd, met afstand het hoogste dagcijfer ooit. Het is überhaupt de eerste keer dat er in een dag tijd meer dan 25.000 nieuwe gevallen zijn gemeld.
Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer 24.700 positieve tests. Dat is het oude record, maar het cijfer viel toen lager uit door een storing. Niet alle bevestigde besmettingen waren goed geregistreerd. Daardoor was al bekend dat het cijfer van vrijdag hoger zou uitvallen.
De snelle stijging werd al verwacht. De omikronvariant komt nu het meest voor in Nederland en heeft de deltavariant verdrongen. De nieuwe versie van het virus is besmettelijker, maar mensen worden er mogelijk minder ziek van. Toch zou de nieuwe golf over een paar weken ook kunnen leiden tot meer ziekenhuisopnames.
Vanwege de opkomst van de omikronvariant heeft het kabinet vorige maand nieuwe beperkingen ingevoerd. Op een persconferentie volgende week wordt duidelijk of de overheid die maatregelen verlengt.
In Amsterdam zijn 3.683 positieve tests genoteerd. Nog nooit had een gemeente in één dag tijd zo veel nieuwe gevallen. Rotterdam telt 2416 bevestigde besmettingen en Utrecht 962. Daarna volgen Groningen (848) en Den Haag (727). Ameland en Schiermonnikoog sluiten de rij met twee positieve tests. Geen enkele gemeente bleef in de afgelopen dag coronavrij.
Vandaag zijn er dus 10.282 meer nieuwe besmettingen vastgesteld dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook toe, met 124.
Afgelopen week zijn er in totaal 150.409 besmettingen geregistreerd, 864,4 per 100.000 inwoners. Gemiddeld werden er afgelopen week 21.487 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 13.177. Op dezelfde dag vorige week waren er 16702 besmettingen, 18252 minder dan vandaag.
Landelijk liggen er nu 1516 coronapatiënten in het ziekenhuis, 25 minder dan gisteren. Daarvan liggen er 409 op de Intensive Care, een afname van 10 vergeleken met de dag hiervoor.
Nederland is bezig aan een snelle opmars op de ranglijst van de boostercampagnes in Europa. Bijna 40 procent van alle volwassenen heeft inmiddels een boosterprik gekregen, goed voor een twaalfde plek. Op het overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC staan dertig landen.
Op de ranglijst van woensdag stond Nederland zeventiende. In de afgelopen dagen zijn onder meer Noorwegen en Portugal ingehaald.
IJsland voert de ranglijst nog steeds aan. Daar heeft bijna 70 procent van de volwassenen een boosterprik gekregen. Daarna volgen Denemarken (63,4 procent), Ierland (59,3), Oostenrijk (54,3), Malta (53,1), België (51,1) en Duitsland (46,8). Ook Frankrijk, Cyprus, Luxemburg en Griekenland staan nog boven Nederland.
Helemaal onderaan staan Roemenië (7,3 procent) en Bulgarije (5,6 procent). Een paar weken geleden stond Nederland ook op dat niveau.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt daalde met 25 ten opzichte van een etmaal geleden. Er liggen momenteel nog 1516 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen worden er 409 verzorgd op een intensive care, een daling van 10 patiënten in vergelijking met donderdag. Er werden afgelopen 24 uur 16 nieuwe mensen met ernstige Covid-19 op een ic opgenomen, maar doordat er meer patiënten overleden of de afdelingen mochten verlaten nam de bezetting op de ic's toch af. In Duitsland liggen momenteel nog tien Nederlandse coronapatiënten op een ic.
Op de verpleegafdelingen liggen nog 1107 coronapatiënten, 15 minder dan donderdag. Er werden 115 nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen, maar de bezetting nam evengoed af omdat nog meer mensen de afdelingen mochten verlaten.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt sinds vorige week weer flink toe. Het duurt meestal ongeveer twee weken voor een toename van het aantal besmettingen terug te zien is in de ziekenhuiscijfers. Of deze hoge aantallen coronagevallen ook voor een nieuwe golf ziekenhuisopnames zullen zorgen is nog afwachten. De omikronvariant van het virus, die nu de meeste besmettingen in Nederland veroorzaakt, lijkt volgens sommige studies minder ziekmakend.
Om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten worden verplaatst naar een andere regio, of naar Duitsland. Donderdag is er echter niemand verplaatst.
'Double trouble', verzucht de Britse krant The Sun. Aanleiding van de krantenkop zijn de eerste patiënten in Europa die zowel griep als corona hebben. Flu + corona = flurona. Wordt flurona een groot probleem? ,,Zo'n vaart loopt het niet'', zegt de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst tegen Het Laatste Nieuws. Maar, wat kan je er tegen ondernemen? Kan een griepprik nog helpen?
Hoewel flurona 'lekker bekt' gaat het volgens Van Ranst niet om een nieuwe coronavariant. Ook geen griezelige mutant van twee virussen die de handen (of stekels) in elkaar hebben geslagen. Het is niet meer dan het ongelukkige toeval dat iemand de griep en Covid-19 tegelijkertijd doormaakt. Dat kwam tot nu toe zelden voor, maar nu omikron overal is en griep zich verspreidt, is de kans erop groter, klinkt het.
De Franse president Emmanuel Macron zegt achter zijn uitspraken over ongevaccineerde landgenoten te blijven staan. Eerder zei Macron nog steeds niet ingeënte Fransen 'boos te willen maken'. ,,Ik blijf achter mij eerdere woorden staan'', zegt de staatsman tijdens een bezoek van EC-voorzitter Ursula von der Leyen aan Parijs.
Macron zegt dat het de verantwoordelijkheid van de autoriteiten is om de ruim 90 procent gevaccineerde Fransen 'in bescherming te nemen' tegen hen die niet ingeënt zijn. Frankrijk heeft momenteel een daggemiddelde van ruim 200.000 besmettingen, een recordaantal dat wordt veroorzaakt door de zeer besmettelijke omikronvariant.Ze hebben gelukkig nog geen ‘nee’ hoeven verkopen, maar de massale oversterfte in ons land ontgaat ook Het Draagstersgilde uit Oud-Beijerland niet. ‘Virus is vaak het laatste zetje’. De vrouwen, die overledenen naar hun laatste rustplaats tillen, hebben het sinds november enorm druk. ‘Helpende handjes zijn welkom.’
Het tekort aan zorgpersoneel het hoofd bieden door besmette medewerkers zonder klachten aan de slag te laten gaan, is 'niet de oplossing', vindt beroepsorganisatie NU'91. De discussie daarover laait nu weer op.
,,Dit heeft al eerder, in mindere mate, gespeeld. Wij zijn nog steeds geen voorstander van het maken van uitzonderingen voor zorgpersoneel. Ook voor deze groep geldt de regel: wie besmet is, blijft thuis", aldus de woordvoerder
Hij erkent dat het ziekteverzuim in de zorg al langer moeilijk is op te vangen en de situatie 'steeds nijpender' wordt. De regels zijn er echter 'niet voor niets'. Al doet de zorg er alles aan om besmettingen te voorkomen, is het 'risico niet nul'.
De woordvoerder wijst er ook op dat de huidige omstandigheden het zorgpersoneel met een 'gigantisch dilemma' opzadelen. Het wil mensen dolgraag helpen, maar tegelijk geen patiënten besmetten, zegt hij.