Dit blog is afgesloten. Volg hier ons nieuwste liveblog.
Poolse onderzoekers hebben een gen gevonden dat het risico op een ernstig ziekteverloop van Covid-19 meer dan verdubbelt. Ze hopen dat hun ontdekking artsen kan helpen om risicopatiënten beter te detecteren en hen aan te sporen zich te laten vaccineren.
De vaccinatiegraad ligt in Centraal- en Oost-Europa erg laag, waardoor er meer coronapatiënten overlijden. De ontdekking van de Poolse wetenschappers van de universiteit van Bialystok zou patiënten erop kunnen wijzen dat ze een hoog risico lopen om ernstig ziek te worden, wat hen zou moeten overtuigen zich toch te laten vaccineren. En als ze besmet raken, zou een intensievere behandeling mogelijk zijn.
Het bewuste gen zou de vierde belangrijkste factor zijn in een ernstig ziekteverloop van Covid-19, na leeftijd, gewicht en geslacht. Het gen is, volgens onderzoeksleider Marcin Moniuszko, aanwezig bij ongeveer 14 procent van de Poolse bevolking en bij 8 tot 9 procent van alle Europeanen. In India gaat het om 27 procent van de populatie.
Voor het eerst sinds 1 november vorig jaar liggen er minder dan duizend coronapatiënten op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. In totaal houden vrijdag nog 954 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Dat is een daling van 48 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 334 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook dat zijn er minder dan donderdag, toen nog 358 coronapatiënten werden verzorgd op een ic.
In totaal liggen er nog 1288 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Het LCPS verwacht dat de instroom van nieuwe coronapatiënten deze maand toe zal nemen, vanwege de rondgang van de besmettelijke omikronvariant van het virus.
Vrijdag was die instroom nog niet hoger dan voorgaande dagen. Op de ic's kwamen 12 nieuwe coronapatiënten binnen en op de verpleegafdelingen 108. Doordat er overal meer mensen afdelingen mochten verlaten dan dat er nieuw binnenkwamen, daalde de ziekenhuisbezetting alsnog.
Inwoners van Spanje zullen voor een zelftest vanaf nu nog maar een maximumprijs van 2,94 euro moeten betalen. Zo heeft de Spaanse regering een beperking aangekondigd op de testprijzen. Er werd al langer een maximumprijs beoogd, vooral nadat de vraag naar zelftesten tijdens de feestdagen enorm steeg.
Aangezien het land tijdens de feestdagen een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen zag, hadden apothekers niet meer voldoende voorraad en werden zelftesten in sommige gevallen zelfs verkocht voor 10 of 12 euro. Sindsdien zijn de prijzen opnieuw gezakt, tot zo’n 5 euro. Maar vanaf zaterdag zullen Spanjaarden die zich thuis willen testen dus nog minder moeten betalen.
Ook in andere Europese landen kwam er al een maximumprijs voor zelftesten. Zo besliste Frankrijk over een plafond van 6,01 euro. In Portugal worden de meeste zelftesten verkocht voor zo’n 2 euro. In Griekenland kreeg de bevolking al verschillende keren gratis zelftesten aangeboden. Zo ontving elke inwoner van het land twee gratis testkits tijdens de kerstperiode. België, Duitsland, Nederland en Italië zijn enkele voorbeelden van landen die nog geen maximumprijs hebben bepaald.
Volgens de Belgische viroloog Van Ranst is het niet meer dan juist dat de overheid zelftesten betaalbaar maakt, aangezien die momenteel worden gebruikt als een belangrijk instrument in de strijd tegen de coronapandemie. Verschillende ministers raden ouders bovendien aan om hun kinderen wekelijks te testen. ,,Voor veel mensen is 5 of 8 euro veel geld, zeker wanneer je dat vermenigvuldigt met meerdere kinderen binnen een gezin”, aldus Van Ranst.
,,Er is geen sprake van gedoogbeleid", laat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema weten met betrekking tot het opengaan van horeca en winkels in de hoofdstad. Amsterdam verwacht dat ondernemers zich aan de coronamaatregelen houden dus de deuren dichthouden. Diverse burgemeesters in het land hebben laten weten de opening van zaken oogluikend te zullen toestaan.
De burgemeesters zien de openingen als een demonstratie tegen de strenge lockdown. In Amsterdam is dat dus niet aan de orde. ,,We begrijpen heel goed dat dit een erg moeilijke tijd is voor veel sectoren, zoals de horeca en de cultuursector. Net als iedereen hopen we dat zij weer snel en veilig open kunnen. De veiligheid van ieders gezondheid is hierbij van groot belang", aldus Halsema.
Vandaag openden in het Limburgse Valkenburg winkels, restaurants en kroegen, uit protest hun deuren. Klanten zijn er tot 16.00 uur welkom en mogen inkopen doen en iets nuttigen. De burgemeester heeft aangegeven niet te zullen ingrijpen en ziet de actie als een demonstratie.
Bij de drogisterijen van Etos is vanaf vandaag een zogenoemde 'lollypop'-zelftest te koop. Wie niet houdt van een stokje in neus of keel kan zichzelf testen op besmetting met het coronavirus door simpelweg op de test te zuigen. Dat maakt de test uitermate geschikt voor gebruik bij kinderen. De V-Chek-test heeft een Europees keurmerk.
Viruswaarheid-voorman Willem Engel gaat de schadevergoeding die hem werd opgelegd voor het dagvaarden van de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst betalen. Hij gaat niet in beroep tegen de uitspraak, meldt het hof in Antwerpen. Van Ranst werd vorige maand vrijgesproken van laster aan het adres van Engel.
Coronascepticus Engel en Van Ranst liggen al geruime tijd, vooral via Twitter, met elkaar overhoop. Volgens Engel maakt de viroloog hem ten onrechte uit voor virusontkenner en heeft hem al twee keer voor de rechter gesleept. Beide keren kreeg hij nul op rekest. Van Ranst beticht Engel van 'aandachttrekkerij' om hem het leven zuur te maken.
In december was de professor aan de Leuvense universiteit en adviseur van de regering het zat en vroeg aan de rechter hem vrij te spreken en Engel te veroordelen. ,,De seriële dagvaardingen getuigen van kwaadwilligheid", klonk het. ,,Ze zien in mij de bron van alle kwaad voor alle beslissingen die genomen worden.''
Van Ranst vroeg de rechter om 7000 euro. Die veroordeelde Engel tot het betalen van een schadevergoeding van 4000 euro. De viroloog liet daags na het vonnis weten die som te zullen doorstorten aan Unicef. ,,Zo steunen wappies het vaccinatieprogramma van het VN-kinderfonds. Die gedachte maakt mij blij", zei hij.De wedstrijd tussen FC Emmen en Helmond Sport in de eerste divisie gaat vanavond definitief niet door. De KNVB heeft het duel geschrapt omdat Helmond Sport zegt geen volwaardig team op de been te kunnen brengen, vanwege afwezigen door het coronavirus en blessures. De zaak kan nog een staartje krijgen.
De politie is van plan om vandaag voorafgaand aan de nieuwe coronapersconferentie het werk kort neer te leggen.
Voor Brigitte komen versoepelingen te laat. Het doek valt voor haar woon- en snuisterijenwinkeltje Semmie’s Closet in Hoevelaken. Ze nam een baan aan als schoonmaakster, ging via Facebook verkopen en smeekte vergeefs om huurverlaging. ,,Elke ochtend om 5.00 uur op, maar ik hou geen cent over'', zegt ze. ,,Wedden dat er volgend jaar december wéér een lockdown is?''.
Dave en Charlotte Koevermans, eigenaren van drie modezaken in Bergen op Zoom, zagen op het journaal hoe Nederland massaal naar Antwerpen trok om te gaan winkelen. Daarom openden ze zélf afgelopen weekend een pop-up store in de Vlaamse stad. ,,Het eerste weekend was meteen een succes.”
Personeel van ziekenhuis Bernhoven in Uden loopt op het tandvlees. Het piept en kraakt bij Bernhoven. Bij de laatste coronagolf ging het Brabantse ziekenhuis een paar keer net langs de afgrond, het personeel trekt het amper nog. ‘De rek is eruit’ is de veelzeggende ondertitel van de nieuwe documentaire Veerkracht.
Gemiva, een grote Zuid-Hollandse instelling voor gehandicaptenzorg, heeft eigen testcapaciteit en die blijkt zeer succesvol te zijn. Voor zeker 283 diensten hebben de roostermakers van Gemiva afgelopen maand geen vervanging hoeven zoeken. Zij konden gewoon werken.
De Filipijnen zetten de plannen door om vanaf volgende week ongevaccineerden de toegang tot het openbaar vervoer te ontzeggen. De maatregel geldt voor de dichtbevolkte regio rond hoofdstad Manilla, waar onder de 13 miljoen koppige bevolking het hoogste aantal besmettingen plaatsvindt.
De voorgenomen maatregel stuit op verzet van de oppositie in het land. Het plan zou 'beperkend en discriminerend' voor de niet-geprikten zijn. De minister van Transport laat vandaag weten het noodzakelijk is om de opmars van het virus te belemmeren en zo overbelasting van de zorg te voorkomen.
Van alle 110 miljoen inwoners is ongeveer de helft volledig ingeënt tegen corona. Veel ongeregistreerde migranten, waaronder kinderen en bejaarden, zijn niet gevaccineerd. Vandaag meldt het land 32.207 nieuwe corona-infecties. Tot nu toe zijn 3,12 miljoen mensen op de Filipijnen besmet geraakt. Ruim 53.000 van hen zijn overleden.De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht begin februari een oordeel te kunnen vellen over de antivirale coronapil van farmaceut Merck. Op dit moment wordt door de WHO zowel naar het orale middel van Merck als dat van Pfizer gekeken. Een aanbeveling over die laatste wordt voor het einde van februari verwacht.
Hongkong verlengt de huidige coronamaatregelen, waaronder de strikte reisrestricties, tot na het Chinese Nieuwjaar begin februari. Het stadsbestuur, onder leiding van Carrie Lam, hoopt daarmee de verspreiding van het coronavirus - en met name die van de omikronvariant - de kop in te kunnen drukken. Sinds het einde van het jaar zijn er in de stadstaat zo'n 50 gevallen van besmetting met de virusvariant vastgesteld.
Carl Verheijen, chef de mission van TeamNL voor de aanstaande Olympische Winterspelen, heeft het coronavirus onder de leden. De 46-jarige oud-schaatser testte positief en zit daarom in isolatie, meldt NOC*NSF. ,,De komende dagen blijf ik op Papendal op een afgezonderde plek werken en wonen. Gelukkig heb ik slechts milde klachten.”
Bouwmarktketen Kluswijs, dat volgens de eigen website 36 vestigingen door het gehele land telt, raadt het winkeliers aan om vanaf morgen open te gaan voor klanten. Ook zonder afspraak. Directeur Hans Hortensius zegt tegen vakwebsite Mixonline.nl dat de drang naar versoepelingen niet eerder zo sterk was als nu.
,,Hierdoor zullen we zien dat ook andere branches, waaronder met name de horeca, hun deuren morgen gaan openen. Burgemeesters hebben al aangegeven niet te gaan handhaven'', aldus Hortensius. ,,Er is geen beginnen meer aan. Er staan ons weken te wachten, waarin burgerlijke ongehoorzaamheid de krantenkoppen zullen bepalen.''
KlusWijs laat klanten daarom weten dat ze vanaf morgen weer geopend zijn. De gezondheid van klanten en personeel staat daarbij voorop. ,,Wij spreken af dat iedere klant welkom is, als hij/zij zich aan de regels houdt en bereid is om even buiten te wachten als de maximale capaciteit is bereikt. Dat is de afspraak."
Ook in het Zuid-Hollandse Alblasserdam zijn vandaag uit protest diverse niet-essentiële winkels en horecazaken open. 'Wij willen gewoon nooit meer dicht', zegt Gert-Jan van Dommelen, voorzitter van de ondernemersvereniging aldaar. Naar schatting gaat het in Alblasserdam in totaal om zo'n dertig niet-essentiële zaken.
De actie geldt vooralsnog alleen vandaag. Horecazaken die openen, zullen volgens Van Dommelen waarschijnlijk alleen koffie van het huis schenken. ,,De hele horeca opstarten voor één dag kan niet. Ook alcohol zal buiten beschouwing worden gelaten om het ordentelijk te laten verlopen."
Van Dommelen noemt de sfeer 'echt top'. ,,Met zijn allen groeit het besef dat het genoeg is. De rek is eruit'', zegt hij. ,,Het is 1 minuut voor 12 voor veel ondernemers.'' Veel Alblasserdamse ondernemers hebben geld geleend van ouders, auto's en huizen verkocht, om hun toko te redden. ,,We kunnen niet blijven jojoën met lockdowns.''
Van Dommelen is wel blij dat er versoepelingen aan lijken te komen. ,,Maar we hadden nooit dicht gemogen.'' Ook het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële winkels is vreemd. ,,Het is niet uit te leggen dat de slijterij open is, maar niet de sportschool, of de kledingzaak waar je een warme jas kunt kopen.''In het doorgaans bruisende hart van het Limburgse Valkenburg openden een groot aantal winkels, restaurants en cafés, vandaag uit protest hun deuren. 'Valkenburg aan de Geul aan de Geng', leest het op affiches. De stemming zit er goed in bij de ondernemers, maar zorgen zijn er ook. Veel zorgen.
Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg staat de opening van de zaken toe, omdat het volgens hem om een demonstratie gaat. Een grondrecht. Rond 10.00 uur oogde de binnenstad nog verlaten en hadden klanten hun weg naar de geopende zaken nog niet gevonden. Wel zwierven er enkele cameraploegen rond die een reportage maakten.
,,Het is niet fair dat het kabinet de horeca dicht wil laten", zegt eigenaresse Sophie Frederiks van El Fuego en het tegenovergelegen Brazza aan de Grotestraat. ,,Wij willen laten zien dat het veilig kan. Al beginnen ze met het toestaan van terrassen", gaat ze verder. ,,Dat is in elk geval iets."
,,Januari en februari zijn sowieso altijd rustige maanden", zegt de eigenaar van een kledingzaak. ,,Het gaat om de achterliggende gedachte. Ik vind wel dat ook de horeca open moet.'' Niet alle horecazaken in Valkenburg doen overigens mee aan de opening. Een enkeling laat geen gasten binnen, maar houdt het op een take-away.
Justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius reageert op het nieuws dat vandaag in Valkenburg uit protest de horeca en winkels opengaan. Burgemeester Daan Prevoo ziet dat als een vorm van demonstratie en dat is een grondrecht.
Premier Magdalena Andersson van Zweden is positief getest op corona, laat haar woordvoerder weten. De omikronvariant zorgt momenteel voor veel nieuwe besmettingen in het Scandinavische land. ,,De premier heeft een sneltest gedaan en blijkt Covid-19 te hebben'', klinkt het. De 54-jarige Andersson zal volgens voorschrift in quarantaine gaan en vanuit huis haar werk voortzetten.
De Russische gezondheidsdienst heeft opnieuw een stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. 23.820 Russen testten in het afgelopen etmaal positief op het virus. Gisteren waren dat er 21.155. Naast de besmettingen werden er 739 sterfgevallen geregistreerd. Dat is één overlijden minder dan gisteren.
Een aanvullende coronaprik met het Janssen-vaccin blijkt, volgens onderzoek van de Zuid-Afrikaanse medicijnautoriteit, binnen één tot twee maanden na toediening 85 procent bescherming te bieden tegen infectie met de omikronvariant. De bekendmaking werd gedaan tijdens een presentatie van het ministerie van Volksgezondheid over de vierde besmettingsgolf in het land.
Die infectiegolf wordt veroorzaakt door omikron. Voor het onderzoek werd gekeken naar het aantal opgenomen zorgmedewerkers. In de eerste twee weken na het zetten van de boosterprik lag het aantal opnames 63 procent lager. Dat percentage liep in de weken erna op naar 85 procent. ,,We zijn erg blij met zulke hoge beschermingspercentages tegen omikron'', zegt Glenda Grey van het onderzoeksteam.Op veel plaatsen is het inmiddels mogelijk om zonder afspraak een boosterprik te halen. De regio Rotterdam-Rijnmond komt daar nu bij. Mensen van 18 jaar en ouder hoeven daar vanaf maandag geen afspraak meer te maken voor een boosterprik. De vrije inloop geldt voor zeven locaties, waaronder drie in Rotterdam, meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond vandaag. Mensen die een prik willen krijgen, moeten wel een legitimatiebewijs en mondkapje meenemen. Wie al een afspraak heeft staan, blijft welkom op het afgesproken tijdstip. Een afspraak maken is ook nog steeds mogelijk.
In de eerste week na de kerstvakantie heeft op 17 procent van de scholen één of meerdere klassen thuisgezeten, in vrijwel alle gevallen doordat een leraar afwezig was, laat de Algemene Vereniging Schoolleiders weten op basis van een peiling onder bijna duizend schooldirecteuren.
Toch is het ondanks de oprukkende omikronvariant van het coronavirus volgens de AVS deze week nog goed verlopen op scholen. In totaal was gemiddeld 92 procent van de leerlingen op school en 91 procent van de leraren. Geen enkele directeur heeft de school deze week helemaal hoeven sluiten.
Deze cijfers gaan over de start van het onderwijs na de kerstvakantie en zeggen nog niets over de besmettingen op scholen zelf, aldus de AVS. Om het onderwijs de komende tijd open te kunnen houden is het noodzakelijk om coronagevallen onder leraren te voorkomen, stelt de vereniging. Dit is reden voor grote zorg.
De helft van de scholen kan momenteel geen vervanging regelen. ,,De verwachting is dat er de komende tijd steeds vaker klassen naar huis moeten worden gestuurd", aldus AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. ,,We roepen het nieuwe kabinet op om het schrijnende personeelstekort en het ventilatievraagstuk snel op te pakken."
Horeca en winkels in het Limburgse heuvellandstadje Valkenburg mogen vrijdag open van burgemeester Daan Prevoo. Hij ziet de opening als een demonstratie en dat is een grondrecht, aldus Prevoo.
Honderdduizenden Indiërs kwamen vandaag samen op de oevers van de Ganges om een bad te nemen in de voor Hindoes heilige rivier. De omikronvariant houdt op dit moment echter flink huis in India. Dat het aantal coronabesmettingen de afgelopen maand verdertigvoudigd is in de staat West Bengalen, waar de rivier doorheen stroomt, stond een onderdompeling niet in de weg.
Ook in de dichtstbevolkte deelstaat Uttar Pradesh gingen vele duizenden gelovigen bij de stad Prayagraj te water om het Makarsankranti-festival te vieren. Veel van hen droegen geen mondkapjes. Langs de weg verkochten kooplieden wel bloemen en andere waar. Met het massale rituele bad lijkt het feit dat een andere religieus festival vorig jaar voor een recordstijging aan besmettingen zorgde weer vergeten.
De infectiecijfers zijn opnieuw torenhoog, maar het aantal ziekenhuisopnames is daarentegen laag en veel Indiërs herstellen thuis van een besmetting. Het ministerie van Volksgezondheid rapporteerde vandaag 264.202 nieuwe coronagevallen. In totaal liepen sinds het uitbreken van de pandemie ruim 36.5 miljoen mensen in India het virus op. Het officiële dodental stijgt vandaag met 315 overlijdens naar 485.350.Drieduizend bedrijven, zo'n 10 procent van de ondernemingen die de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben aangevraagd, weten nog niet of ze recht hebben op de coronasteun. Het gaat om bedrijven die sinds december in principe recht op een uitkering hebben, maar het kabinet wacht nog op goedkeuring uit Brussel, schrijft NU.nl.
Dat stort een hoop ondernemers in onzekerheid over of ze recht op de steun hebben en wanneer ze het geld dan zullen ontvangen. Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zegt dat het 'snel kan gaan' als de regeling is goedgekeurd, maar kan geen verdere details geven. De ondernemers om wie het gaat, worden op de hoogte gehouden via e-mail.
Volgens het kabinet is dit gegeven niet nieuw. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt dat er ook bij eerdere rondes al steun aangevraagd kon worden in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. Het ministerie gaat ervan uit dat de regeling ook dit keer wordt goedgekeurd, maar kan naar eigen zeggen niets doen voor die formele goedkeuring er is.Australië zal rigoureus blijven toezien op de naleving van zijn inreisbeleid inzake COVID-19. Dat heeft minister van Financiën Simon Birmingham vrijdag gezegd, terwijl tennisser Novak Djokovic, nummer één van de wereld, nog steeds met uitzetting wordt bedreigd.
,,Ons beleid is niet veranderd en we zullen het strikt blijven handhaven", zei minister van Financiën Simon Birmingham tegen televisiezender ABC. Hij verwees daarmee naar het feit dat Australië alleen volledig gevaccineerden of mensen met een bewezen medische vrijstelling het land laat binnenkomen.
Djokovic kwam ongevaccineerd het land binnen maar met een medische vrijstelling na een positieve PCR-test op 16 december. Aanvankelijk weigerden de Australische autoriteiten zijn visum maar uiteindelijk werd hij toch toegelaten.
De 34-jarige Serviër en titelhouder op de Australian Open, werd donderdag opgenomen in de loting voor het toernooi maar is nog steeds verwikkeld in een juridische strijd met de Australische autoriteiten, die hem nog altijd kunnen uitzetten.
Donderdagmiddag zei premier Scott Morrison dat er nog geen beslissing was genomen over het al dan niet intrekken van het visum van de speler en een eventuele uitzetting.
Het standpunt van minister van Immigratie Alex Hawke, die zei dat hij de intrekking van het visum overwoog op grond van zijn discretionaire bevoegdheden ,,is niet veranderd", zei Morrison op een persconferentie.
Hij herhaalde dat de beslissing in handen van de minister ligt en weigerde verder commentaar te geven.
Horeca en winkels in het Limburgse heuvellandstadje Valkenburg mogen vrijdag open van burgemeester Daan Prevoo. Hij ziet de opening als een demonstratie en dat is een grondrecht, aldus Prevoo.
Om 10.00 uur openen de winkels, restaurants en kroegen hun deuren. Klanten zijn er tot 16.00 uur welkom, mogen van de burgemeester inkopen doen en wat nuttigen. Klanten zijn volgens Prevoo sympathisanten die hun solidariteit met de demonstratie laten blijken en ook dat mag, vindt de burgemeester.
Hij gaat dan ook niet ingrijpen. Er komen volgens hem geen waarschuwingen, laat staan een boete, mits deelnemers zich aan de coronaregels houden, dus 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. En ja, dat mondkapje mag er af als je aan een tafeltje zit om een kopje koffie te drinken, aldus Prevoo.
Valkenburg wil nog vóór de persconferentie van vrijdagavond alvast een schot voor de boeg geven: het water staat de ondernemers tot aan de lippen, temeer omdat ze behalve van corona ook te lijden hadden van de watersnood in juli.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag twee nieuwe behandelingen goedgekeurd voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Experts van de organisatie schrijven in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal dat een combinatie van corticosteroïden en het middel baricitinib, dat bij reumatoïde artritis wordt voorgeschreven, de overlevingskansen van ernstig zieke mensen helpt verbeteren. Ook hebben ze dan minder lang beademing nodig, waardoor de druk op ic's verlicht wordt.
Mensen die niet ernstig ziek zijn maar wel een hoog risico lopen om in het ziekenhuis te belanden, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, zijn volgens de WHO gebaat bij een behandeling met het medicijn sotrovimab, dat afkomstig is van de farmaceut GlaxoSmithKline. In december keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit middel ook al goed.
Of de beide behandelingen effectief zijn bij de omikronvariant van het coronavirus, die inmiddels in veel landen de dominante variant is, is volgens de WHO nog onzeker. Tot nu toe heeft de organisatie aan drie andere behandelwijzen haar goedkeuring gegeven.
In de eerste week van het nieuwe jaar overleden naar schatting 3450 mensen, bijna 150 meer dan verwacht voor deze tijd van het jaar. Het zijn er wel minder dan in de week ervoor, toen 3621 mensen stierven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal overlijdens sinds de laatste week van december niet meer zo hoog dat er sprake is van oversterfte.
Statistici spreken van oversterfte als veel meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in de sterftecijfers. Het gemiddelde is nu weer op een normaal niveau vanwege een daling van de sterftecijfers onder de oudste groep Nederlanders. ,,Er was vooral een daling bij 80-plussers, hier is geen oversterfte meer. Onder mensen jonger dan 80 jaar is er wel oversterfte", aldus het statistiekbureau.
Volgens het CBS zijn er sinds begin augustus veel meer mensen overleden dan normaal, zonder duidelijke aanleiding. In de laatste week van december was er overigens net geen sprake van oversterfte.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet samen met het CBS onderzoek naar de oversterfte in Nederland. Het instituut hoopt begin februari de eerste resultaten te hebben. Begin december vroeg de Tweede Kamer het kabinet om het onderzoek. Ook ouderenorganisaties en een aantal wetenschappers drongen hierop aan. De studie moet duidelijk maken of de oversterfte kan liggen aan factoren zoals de uitgestelde zorg, eenzaamheid en of er een relatie is met vaccinaties.
Een Franse rechtbank heeft een verordening opgeschort die het dragen van een mondmasker buitenshuis verplicht in Parijs.
De prefectuur van Parijs had de mondmaskerplicht op 31 december laten ingaan om de verspreiding van de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Maar volgens het Franse nieuwsagentschap AFP heeft een administratieve rechtbank in de hoofdstad donderdag geoordeeld dat de maatregel moet worden opgeschort.
Een officiële communicatie over de gerechtelijke beslissing zal pas vrijdag volgen. Dan zal ook duidelijk worden waarom tot de opschorting beslist werd.
Woensdag had een rechtbank in Versailles ook al een gelijkaardige regeling opgeschort in Yvelines, een departement ten westen van Parijs.
Steeds meer Europese landen gaan risicogroepen een vierde coronavaccinatie aanbieden. Het Spaanse gezondheidsministerie maakte donderdag bekend dat kwetsbare burgers in aanmerking komen voor zo'n tweede booster. Eerder op de dag maakte Hongarije al bekend een vierde prik aan te gaan bieden. Denemarken deed dit woensdag.
Het Spaanse ministerie zegt dat bijvoorbeeld kankerpatiënten in aanmerking komen voor de prik. Zij kunnen de dosis krijgen vijf maanden nadat zij de derde prik hebben gehad.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) twijfelt nog over het nut van een vierde vaccinatie. Toch maken steeds meer EU-landen daar nu werk van. De Hongaarse regering zei donderdag dat iedereen een vierde prik kan krijgen na overleg met een arts. Denemarken stelt de dosis beschikbaar aan kwetsbare Denen die in de herfst een booster hebben gehad.
Buiten de Europese Unie kunnen mensen in Chili en Israël een vierde vaccinatie krijgen.
Als het aan burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht ligt, moet Nederland terugkeren naar de coronaregels van voor de huidige harde lockdown. In talkshow Op1 pleit hij ervoor de zogenoemde avondlockdown weer in te stellen, die tot 19 december een aantal weken van kracht was.
Kolff zegt dat "de maatschappelijke ontwrichting" door de huidige maatregelen groot is. Hij pleit daarom voor versoepelingen. ,,We moeten op zijn minst terug naar de situatie van voor deze lockdown", zegt hij aan tafel bij Op1. Dat pleidooi heeft hij ook gehouden tijdens het Veiligheidsberaad dat eerder op donderdag bijeen kwam. Volgens de Dordtse burgemeester was voor zijn oproep "veel draagvlak" bij zijn collega's van andere steden.
Tijdens de avondlockdown gold een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur. Winkels zoals supermarkten en drogisterijen mochten tot 20.00 uur openblijven.
De omikronvariant is de dominante variant van het coronavirus geworden in Duitsland. Het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dat momenteel 73,3 procent van coronabesmettingen met omikron is. Een week eerder was dat percentage nog 44,3 procent.
Voorheen gold delta als de dominante virusvariant in Duitsland. Delta is nu nog goed voor 25,9 procent van de besmettingen. Het RKI verwacht in de komende weken een grote stijging van besmettingen met omikron te zien. Duitsland ziet het aantal coronagevallen snel oplopen en maakte donderdag melding van 81.000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington heeft vaccinatieregels voor het bedrijfsleven geblokkeerd. De uitspraak heeft gevolgen voor tientallen miljoenen Amerikanen.
Het hof bevriest volgens CNN een uitspraak van een lagere rechter, die had geoordeeld dat nieuwe regels voor bedrijven landelijk ingevoerd konden worden. Die golden voor ondernemingen met minstens honderd medewerkers. Daar moesten personeelsleden zich laten vaccineren tegen het coronavirus of zich regelmatig laten testen en mondkapjes dragen. Die maatregelen hadden betrekking op meer dan 80 miljoen werknemers.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt blijven. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om die regels na te leven. Dat betekent dat winkeliers en horecaondernemers hun zaken zaterdag in principe niet mogen openen, als het kabinet dat vrijdag niet toestaat.
Dat hebben de burgemeesters van het beraad vanavond met elkaar vastgesteld, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. De laatste dagen heeft een aantal burgemeesters laten weten dat ze opening van winkels en horeca zaterdag oogluikend zullen toestaan, omdat het om een demonstratie tegen de strenge lockdown gaat. De ondernemers moeten dan wel veilig en verantwoord handelen.
Het Veiligheidsberaad vindt dat iedereen zich aan de regels moet houden. ,,Al kunnen we de lokale situatie in bijvoorbeeld Aalten of Leeuwarden natuurlijk niet beoordelen'', aldus Bruls. Het beraad raadt aan om ondernemers die hun zaak openen te waarschuwen. Als dat echt niet helpt kan een boete worden uitgedeeld. In het uiterste geval kan een zaak gedwongen gesloten worden. Volgens Bruls onderschrijven het kabinet en het Openbaar Ministerie deze gedragslijn.
Het Veiligheidsberaad onderschrijft wel de hele grote zorgen die er zijn over hoe het gaat in de samenleving. De burgemeesters hebben er bij justitieminister Dilan Yesilgöz op aangedrongen dat het kabinet morgen een doorkijkje geeft naar versoepelingen op de korte termijn. ,,We hopen dat het kabinet uitlegt wat er in de komende vier weken wel kan en wanneer dan, als het vrijdag nog niet kan. Want versoepelingen moeten er echt, echt komen'', aldus Bruls.
Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat vanavond tijdens het Veiligheidsberaad 'het belang van de naleving, controle en handhaving' van de coronaregels benadrukken, nadat ze kritiek had gekregen op eerdere uitspraken. Woensdag zei ze dat naleving 'meer is wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen'. Ook was het naleven van de regels volgens de bewindsvrouw 'aan de mensen zelf'. Meerdere winkeliers dreigden de afgelopen dagen hun deuren te openen, ondanks de geldende lockdown.
Meerdere Kamerleden wilden opheldering van de minister over haar uitspraken. Onder meer D66-Kamerlid Hanneke van der Werf riep de minister op te handhaven. ,,Het gaat niet om een vrijblijvend advies, maar om de wet.'' Yeşilgöz antwoordde in een brief aan de Kamer wel degelijk het belang van naleving te hebben benadrukt en dat handhaving 'uiteraard' mogelijk is. Verder deelde ze het voornemen om hierover te spreken met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en ook daar het belang nog eens te benadrukken.
Iets meer dan 7 miljoen volwassenen hebben een boosterprik of aanvullende prik tegen het coronavirus gekregen. Dat komt neer op 49,6 procent van de bevolking, meldt de overheid op het coronadashboard.
De cijfers lopen tot en met gisteren. Het betekent dat er in de eerste drie dagen van deze week bijna 620.000 extra prikken zijn gezet. In een week tijd steeg het aantal prikken met ongeveer 1,6 miljoen.
Niet-gevaccineerde 60-plussers in Griekenland krijgen vanaf 16 januari een boete van 100 euro per maand zolang ze niet zijn ingeënt. De Griekse regering benadrukt dat een vaccinatie tegen Covid-19 dan verplicht is voor deze leeftijdsgroep.
Het besluit is genomen omdat negen op de tien doden door het coronavirus 60-plussers zijn, aldus de regering in Athene. Zeven van de tien coronapatiënten die moeten worden geïntubeerd voor beademing, zijn ouder dan 60 jaar. Acht van de tien zijn ongevaccineerd.
Om het vaccineren aan te moedigen, was eind november de verplichting voor 60-plussers aangekondigd. Zij kregen tot 16 januari de tijd een afspraak te maken. Volgens officiële gegevens van eind november was toen bijna 67 procent van de Griekse bevolking gevaccineerd, oftewel 79 procent van de volwassenen.
Ruim een kwart van de gedetineerden in Penitentiaire Inrichting Arnhem is geveld door het coronavirus. In totaal gaat het om 61 van de 230 gedetineerden die besmet zijn met de omikron-variant.
Vorige week waren er zes positieve besmettingen in de Blue Band Bajes, zoals de bijnaam van de PI Arnhem luidt. Daarna liep het aantal besmettingen gestaag op. Naar aanleiding hiervan besloot de directie om tal van quarantainemaatregelen af te kondigen. De zwaarste daarvan was dat er voorlopig geen bezoek naar de gevangenis in Arnhem-Zuid mocht.
Enkele dagen geleden zijn alle gedetineerden opnieuw door de GGD getest. Dit keer waren er 61 positieve testen. De besmettingen zijn volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) geconcentreerd op twee units. Op de andere twee zijn geen coronapatiënten.
Honderden miljoenen extra sneltesten voor Amerikanen en meer militaire ondersteuning voor overbelaste ziekenhuizen. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde die nieuwe maatregelen aan nu zijn land worstelt met een snelle stijging van het aantal omikronbesmettingen.
Biden wil onder meer zorgen dat Amerikanen laagdrempeliger toegang kunnen krijgen tot sneltesten. Hij kondigde aan dat er volgende week een website komt waar Amerikanen ze gratis kunnen bestellen. Om te voldoen aan de vraag, laat Biden nog eens 500 miljoen sneltesten inkopen.
De regering komt ook ziekenhuizen te hulp die kampen met de toestroom van patiënten. Er worden medische teams met militair personeel gestuurd naar nog eens zes 'zwaargetroffen' staten, waaronder New York en New Jersey. De landelijke overheid heeft tijdens de pandemie al eerder legerartsen en verpleegkundigen ingezet om burgerziekenhuizen te ontlasten.
Veel scholen in Frankrijk zijn helemaal of deels dichtgegaan omdat leraren massaal staken. Ze zijn ontevreden over het coronabeleid van de regering. Vakbonden stellen dat onder meer onophoudelijke wijzigingen en onwerkbare protocollen hebben geleid tot een chaotische situatie.
Het ministerie van Onderwijs meldde op basis van voorlopige cijfers dat op basisscholen 38,5 procent van de onderwijzers staakt en op de middelbare scholen 23,7 procent. Dat komt neer op 31 procent van alle leraren. Vakbonden in het onderwijs melden veel meer stakers. De vakfederatie SNUipp-FSU die 51.000 leden telt en meer dan 44 procent van het personeel in het lager onderwijs vertegenwoordigt, meldt dat driekwart van de leerkrachten staakt.
In Parijs is vanmiddag een grote demonstratie op gang gekomen van mensen uit het onderwijs. Tal van politici hebben zich bij de optocht gevoegd. Premier Jean Castex heeft ingestemd met een gesprek met de leiders van de bonden uit de onderwijssector aan het eind van de middag.
Niet alleen leraren doen mee aan de eendaagse actie. Ook bonden van directeuren en ander personeel hebben zich bij de onderwijsstaking aangesloten, die de grootste in decennia kan worden. Volgens een lerarenbond is er zoveel 'ergernis, vermoeidheid en woede', dat die zich gedwongen voelt een signaal naar de regering te sturen.
Het aantal besmettingen in Frankrijk is de afgelopen maand explosief gestegen. Maandag zaten 10.000 klassen thuis, ongeveer 2 procent van alle klassen in het basisonderwijs. ,,Ik weet dat het zwaar is, maar een staking lost geen problemen op. Je staakt niet tegen een virus'', zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer tegen nieuwszender BFM TV.
Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen is niet te spreken over het schenden van de coronavoorschriften tijdens een demonstratie gisteravond op de Markt in Sittard. Meer dan duizend mensen stonden daar met fakkels, lampions en andere lichtbronnen dicht op elkaar en vaak zonder mondkapje om te protesteren tegen de lockdown. Dit gaat niet nog een keer op die manier gebeuren, stelt de burgemeester vanmiddag.
Volgens Verheijen heeft de organisatie zich niet aan met hem gemaakte afspraken gehouden. ,,Die afspraken maken we niet voor niets. Demonstreren is een grondrecht, maar door corona zijn er wel gezondheidsregels waar iedereen zich aan moet houden'', aldus een boze burgemeester. ,,De gang van zaken betreuren we ten zeerste. Dat maakt dat we ons gaan beraden of en in welke vorm een eventuele volgende editie kan plaatsvinden.''
De organisatie kondigde aan volgende week woensdag opnieuw en dan nog massaler te gaan demonstreren als winkels, horeca en andere niet-essentiële zaken na vrijdag niet open mogen.
Het aantal coronagevallen loopt nog verder op. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 33.436 positieve tests geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. En het cijfer had nog hoger kunnen zijn. Door een storing zijn namelijk niet alle bevestigde besmettingen goed binnengekomen.
Het absolute record werd vorige week vrijdag gevestigd, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 35.000 nieuwe gevallen in een dag tijd meldde.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht dat het coronavirus 217.818 keer is vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 31.117 gevallen per dag. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis bijna twee jaar geleden komt dat gemiddelde boven de 30.000 uit. Het gemiddelde stijgt voor de zestiende dag op rij.
Winkeliersvereniging INretail is hoopvol over de uitgelekte versoepelingen. ,,Er lijken zaken mogelijk te worden die niet mogelijk waren'', zegt een woordvoerder van INretail. ,,Het is in ieder geval hoopvol dat in Den Haag lijkt te zijn geland dat mensen terug willen naar een normaler leven.''
INretail vindt dat winkels veilig open kunnen. De branchevereniging snapt dat wordt gedacht aan een maximaal aantal klanten per vierkante meter. Zij zet zelf in op een klant per vijf vierkante meter. ,,Daar kan iedereen mee uit de voeten'', aldus de zegsman. ,,We moeten naar een systeem waarmee we naargelang de situatie mee kunnen schuiven en meer open of dicht gaan. We willen niet meer van crisis naar crisis hobbelen.''
De winkelbranche startte gisteren nog een landelijke campagne om de winkels weer open te krijgen.
Het hooggerechtshof in de Canadese provincie Québec heeft een gescheiden vader tijdelijk het recht ontzegd zijn 12-jarige dochter te zien, omdat hij niet is gevaccineerd en omdat hij volgens de rechter via Facebook blijk heeft gegeven een complotdenker te zijn. Canadese media meldden dit bijna drie weken na de uitspraak.
Het hof oordeelde dat het normaal gesproken in het belang van het kind is haar vader te zien, maar dat is nu niet het geval door de huidige coronamaatregelen in Québec en de vaccinatiestatus van de vader. Zijn op Facebook geuite meningen geven bovendien aan dat hij theorieën zou aanhangen waaruit zou blijken dat hij niet geneigd is de geldende coronamaatregelen na te leven.
De rechtszaak vloeide voort uit de wens van de vader zijn dochter op een van de twee kerstdagen te zien. De moeder verzette zich daartegen en voerde aan dat hij niet was ingeënt en een complotdenker is. De vader erkende enkel bedenkingen tegen de vaccinaties te hebben, maar zei zich verder wel aan coronamaatregelen te houden en nauwelijks de deur uit te gaan.
Het is voor zover bekend voor het eerst dat een ouder van een kind wordt gescheiden wegens het niet vaccineren en wegens 'complotdenken'.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft unaniem een motie aangenomen om de regering te vragen met een bredere blik naar de coronamaatregelen te kijken. Burgemeester Paul Depla van Breda diende de motie in om aan te geven dat er langetermijnvisie en meer perspectief moet komen voor de samenleving bij het nemen van de maatregelen.
De besluiten moeten niet meer alleen gebaseerd zijn op de gezondheidszorg, maar op de hele samenleving. Burgemeesters uitten in de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG hun zorgen over jongeren en ondernemers, die erg te lijden hebben onder de coronalockdown. Ook moet er sneller duidelijkheid komen over compensatieregelingen en moet er meer als één overheid actie worden ondernomen, dus meer in overleg met de gemeenten.
Van tevoren hadden 29 gemeenten de motie al ondertekend. De motie is aangenomen op de dag dat de regering in het Catshuis overlegt over nieuwe coronamaatregelen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag opnieuw afgenomen. In totaal liggen er nog 1360 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 72 minder dan woensdag en het laagste aantal in meer dan 2 maanden, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen nog 358 coronapatiënten, 17 minder dan een dag eerder. Het aantal mensen met corona op ic's daalt al weken, bijna onafgebroken. Precies een maand geleden lagen er nog 630 coronapatiënten op deze afdelingen.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal af met 55 tot 1002. Dat is minder dan de helft ten opzichte van de 2118 die er één maand geleden lagen. In de afgelopen 24 uur werden er 12 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht.
Het LCPS gaat er echter al een aantal weken vanuit dat de opnamecijfers deze maand weer zullen stijgen. Dat komt volgens de ziekenhuisorganisatie door de oprukkende besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.
Als er veel mensen een boosterprik tegen het coronavirus nemen, zullen de quarantaineregels op den duur moeten worden versoepeld, meent epidemioloog Amrish Baidjoe. Op dit moment moet iedereen, ongeacht de vaccinatiestatus, in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon, maar dat is volgens Baidjoe onhoudbaar als veel mensen hun oppepprik hebben gehad.
Alleen mensen die heel kort geleden corona hebben gehad zijn op dit moment uitgezonderd van de quarantaineregels, mits ze klachtenvrij zijn. In het najaar hoefden ook volledig gevaccineerden - in tegenstelling tot ongevaccineerden - niet in quarantaine na nauw contact met iemand met corona, maar die uitzondering werd geschrapt door de komst van de omikronvariant in december.
Wie een boosterprik heeft gehad, is weer beter beschermd tegen infectie en kan het virus ook minder makkelijk doorgeven. Het versoepelen van de regels voor mensen die een oppepprik hebben gehad is vanuit epidemiologisch perspectief "niet ideaal", zegt Baidjoe, lid van het voormalige Red Team dat het kabinet voorzag van ongevraagd advies over de pandemie. ,,Maar met zulke hoge besmettingscijfers als we nu zien, haal je echt grote groepen weg uit de samenleving. Dat levert stress op, niet alleen in de zorg, maar in steeds meer sectoren. Dus je zult moeten zoeken naar een middenweg."
Als de winkels weer open mogen, mag de horeca ook open. Dat stellen 140 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland in een statement aan het kabinet. 'Samen in lockdown, betekent ook samen uit de lockdown, want we doen het tenslotte samen', schrijven ze. 'Nu duidelijk is dat omikron veel minder ziekmakend is dan eerder verwacht, is dit het moment horeca en winkels uit de lockdown te halen en weer langzaam terug te gaan naar het oude normaal.'
De hotels en restaurants zeggen te snappen dat ze vanaf 19 december in lockdown moesten, 'om een gitzwart scenario te voorkomen en de boostercampagne haar werk te laten doen. Gelukkig kwam het gitzwarte scenario dat door het OMT werd voorspeld niet uit en is de boostercampagne in volle gang'. Nu kunnen ze weer veilig open, zeggen de briefschrijvers.
Zoals het er nu naar uit ziet, gaat de detailhandel open op afspraak, maar moet de horeca nog even geduld hebben.
Britten die positief testen op het coronavirus, hoeven nog maar vijf dagen in isolatie, mits ze twee negatieve zelftests kunnen overleggen. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, Sajid Javid , vandaag bekendgemaakt.
Britten die corona hebben moeten nu nog zeven dage in isolatie, en mogen er pas uit als ze een negatieve test hebben op dag zes en dag zeven. Dat wordt nu dus vervroegd, onder meer om te zorgen dat er minder werknemers thuis moeten blijven. Onderbezetting is nu vooral een probleem in zorg, transport en onderwijs.
De deltavariant van het coronavirus is in de Belgische samenleving nog steeds niet verdrongen door de omikronvariant, waardoor het er op lijkt dat deze variant blijft, zegt viroloog Marc van Ranst donderdag. ,,Ik had gehoopt dat delta uit de markt geblazen zou worden. Dat gebeurt niet, wat betekent dat nieuwe varianten ook weer de stam van delta kunnen hebben", vreest Van Ranst.
In het universitair ziekenhuis in Leuven waar hij werkt, ziet de Belg dat het overgrote deel van de ernstig zieke coronapatiënten momenteel de deltavariant heeft. Alle opgenomen patiënten doen een coronatest. ,,Bij de asymptomatische patiënten of de patiënten met lichte klachten zien we de afspiegeling zoals die is in de samenleving: zo'n 85 procent heeft omikron en 15 procent heeft delta", vertelt Van Ranst. ,,Bij patiënten met zwaardere klachten is dit omgedraaid. Daar heeft zo'n 80 procent de deltavariant."
Koning Willem-Alexander gaat niet in quarantaine ondanks dat hij maandag in contact is geweest met minister Wopke Hoekstra, die woensdag besmet bleek met het coronavirus. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd laten weten.
Hoekstra, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, was maandag in Paleis Noordeinde voor de beëdiging van het nieuwe kabinet. Volgens de GGD moet je in quarantaine als je minimaal 15 minuten in aanwezigheid bent geweest van iemand die corona blijkt te hebben of op minder dan 1,5 meter afstand was.
Een woordvoerder van de RVD zegt dat bij het gehele programma van de beëdiging 1,5 meter afstand is gehanteerd en dat quarantaine dus niet nodig is. Of de koning zichzelf getest heeft, wil de RVD niet zeggen omdat dat tot 'het privédomein' behoort.
Willem-Alexander volgt de overige politici die de afgelopen dagen in contact zijn geweest met Hoekstra. Ook zij gaan niet in isolatie.
Steeds meer gemeenten en provincies vragen de regering om met meer perspectief te komen voor ondernemers en burgers. Na de brandbrief van gisteren van 21 gemeenten in Noord-Brabant, doen vandaag ook gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek, Voorschoten en burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg een oproep aan het kabinet. Lees hier meer.
De Duitse politie heeft donderdagochtend huizen in heel Zuid-Duitsland doorzocht in een grote vaccinatiefraudezaak. Honderd mensen worden verdacht van medeplichtigheid aan het vervalsen van vaccinatiepaspoorten. Een arts uit Wemding in het district Donau-Ries zou die hebben afgegeven, meldt BR24.
De mensen die in overleg met de arts een dergelijk vervalst bewijs hebben gekregen, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Tijdens de huiszoekingen is bij verdachten bloed afgenomen, met toestemming van de officier van justitie. Met het bloedmonster zou via een antistoffentest te bewijzen zijn dat de verdachten niet zijn ingeënt. Het gebruik van een vervalste vaccinatiepas is vervalsing van documenten en daarom strafbaar. Volgens het Duitse Wetboek van Strafrecht staat er een boete of maximaal vijf jaar gevangenisstraf op het vervalsen van documenten.
De arts mag voorlopig niet werken. Hij wordt ook verdacht van het injecteren van een ineffectieve stof bij mensen die zich wél wilden laten vaccineren. Er zijn in totaal enkele honderden gevallen.
Het aantal coronabesmettingen neemt in Europa zo snel toe, dat vrijwel het hele continent nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat. Nederland en de meeste andere landen kleuren donkerrood.
De coronakaart wordt elke week vastgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC. Op de kaart van donderdag zijn alleen Roemenië, grote delen van Polen en het oosten van Hongarije niet donkerrood. Zij staan een stapje lager, op rood.
Nederland is voor de negende week op rij volledig donkerrood.
De coronabesmetting van minister Wopke Hoekstra heeft ook gevolgen voor de Belgische collega met wie hij dinsdag dineerde. Zij laat uit voorzorg net als Hoekstra een bijeenkomst met EU-ministers schieten. Hoekstra laat zich ondertussen vervangen door defensieminister Kajsa Ollongren, die toch al even zou aanschuiven.
Buitenlandminister Sophie Wilmès heeft een coronatest ondergaan, die negatief uitviel. Toch zegt ze af voor het treffen van donderdag en vrijdag met haar Europese collega's van Buitenlandse Zaken en Defensie in het Franse Brest. Dat is voor hen de aftrap van het ambitieuze Franse voorzitterschap van de EU, dat veel werk wil maken van het Europese buitenland- en veiligheidsbeleid.
Hoekstra liet woensdagavond weten dat hij voorlopig in isolatie blijft en thuis werkt, maar geen klachten heeft.
Nadat hij woensdag diep door het stof was gegaan voor het bijwonen van een feest in de tuin van zijn ambtswoning tijdens een lockdown, heeft de Britse premier Boris Johnson een werkbezoek aan het noorden van Engeland geannuleerd. De trip naar Lancashire gaat niet door omdat een familielid positief is getest op het coronavirus.
De regeringsleider beperkt zoals voorgeschreven het contact met anderen en laat zich dagelijks testen, aldus een woordvoerder. Gevaccineerde mensen hoeven in het Verenigd Koninkrijk niet in zelfisolatie na contact met een besmet persoon. Johnson woont in Downing Street met zijn vrouw Carrie en hun twee jonge kinderen.
Door een uitbraak van het coronavirus zitten alle 180 gedetineerden in gevangenis Torentijd in Middelburg in quarantaine, meldt de PZC. Afgelopen maandag testten twee gevangenen positief. Op het moment hebben negen gedetineerden het coronavirus. Vrijdag worden de gedetineerden opnieuw getest. Aan de hand van de uitslagen wordt bepaald of de quarantaine opgeheven kan worden.
Volgens een woordvoerder van PI Middelburg is de sfeer in de gevangenis rustig. ,,Hoe mensen ermee omgaan verschilt per persoon, maar over het algemeen hebben mensen begrip voor de maatregelen."
Het dagprogramma van de gevangenen is stilgelegd. Er wordt bijvoorbeeld niet gewerkt en bezoek is ook niet welkom. Wel kunnen gevangenen iedere dag luchten en mogen ze douchen en bellen. Volgens de woordvoerder kan het personeel van Torentijd de situatie 'goed managen'.
Het wordt even wennen: morgen voor het eerst een nieuwe minister van Volksgezondheid op de coronapersconferentie. Maar wat moet Ernst Kuipers van Hugo de Jonge overnemen en –belangrijker – wat níét? Elf do's-and-don’ts voor de nieuwe zorgminister: ‘Laat hem zijn fouten openlijk toegeven’. Lees hier meer.
Veel scholen in Frankrijk zijn donderdag dicht, omdat leraren massaal staken. Ze zijn ontevreden over het coronabeleid van de regering. Vakbonden stellen dat onder meer onophoudelijke wijzigingen en onwerkbare protocollen hebben geleid tot een chaotische situatie.
De verwachting is dat de helft van de basisscholen dicht is, daar doet mogelijk driekwart van de leraren mee aan de actie. Ook bonden van directeuren en ander personeel hebben zich bij de staking aangesloten, die de grootste in decennia kan worden. Volgens een lerarenbond is er zo veel "ergernis, vermoeidheid en woede", dat ze zich gedwongen voelt een signaal naar de regering te sturen.
Ouders en scholen worstelen bijvoorbeeld met de uitvoering van het nieuwe testbeleid dat vlak voor het einde van de kerstvakantie werd aangekondigd en sindsdien twee keer is gewijzigd. Leraren vinden daarnaast dat zij niet fatsoenlijk les kunnen geven en menen dat zowel leerlingen als leraren onvoldoende worden beschermd tegen het coronavirus.
Het aantal besmettingen in Frankrijk is in de afgelopen maand explosief gestegen. Maandag zaten 10.000 klassen thuis, ongeveer 2 procent van alle klassen in het basisonderwijs. ,,Ik weet dat het zwaar is, maar een staking lost geen problemen op. Je staakt niet tegen een virus", zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer tegen nieuwszender BFM TV.
Op de XXL-priklocatie in de RAI Amsterdam kunnen mensen vanaf zondag zonder afspraak een boosterprik halen. Nu kunnen alleen zestigplussers er terecht zonder afspraak. Voor de andere vaccinatielocaties in de hoofdstad moeten mensen nog wel hun oppepprik vooraf inplannen.
In alle provincies kunnen mensen op diverse locaties (binnenkort) een booster halen zonder afspraak. Tot nu toe hebben al meer dan 280.000 inwoners van Amsterdam en Amstelland hun oppepprik gehaald, meldt de gemeente.
De prik is bedoeld om de afweer tegen het coronavirus op te peppen. De overheid wil dat iedere volwassene die in aanmerking komt voor de vaccinatie deze voor het einde van de maand heeft kunnen halen.
De politie is van plan vrijdagavond, voorafgaand aan de nieuwe coronapersconferentie, in Den Haag het werk korte tijd neer te leggen. ,,De politiebonden roepen de dienstdoende collega's op om voorafgaand aan hun inzetbriefing van de komende coronapersconferentie bijeen te komen voor een vakbondsbijeenkomst", laten de bonden donderdag weten.
Tijdens deze bijeenkomst van maximaal een uur worden de agenten bijgepraat over het gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, waarin de bonden 'harde toezegging op een aantal thema's' hebben geëist. Voor 6 februari moet daar een reactie op komen van het kabinet. ,,Op basis van deze reactie worden verdere besluiten genomen over de voortgang van het actietraject."
De politie voert momenteel actie uit protest tegen de 'veel te hoge werk- en roosterdruk waaraan politiemedewerkers nu al jaren blootgesteld worden', aldus de bonden. De werkonderbreking van vrijdag maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Volgens de bonden had "verstandig politiek beleid" de huidige hoge werkdruk en "chronische onderbezetting" kunnen voorkomen.
Ook het hogerhuis van het Franse parlement heeft ingestemd met nieuwe coronamaatregelen, waaronder een wet voor de vaccinatiepas. Die wordt binnenkort verplicht voor 18-plussers als ze restaurants, cafés, evenementen of voorstellingen willen bezoeken. Wie recent is hersteld komt ook in aanmerking voor zo'n pas. Een negatief testbewijs volstaat niet langer.
Voor vluchten en het openbaar vervoer over langere afstanden wordt de pas ook verplicht, hoewel uitzonderingen mogelijk zijn. 249 senatoren stemden voor en 63 tegen. Het lagerhuis was na dagen van debatteren eerder deze maand akkoord gegaan. De regering wil met de maatregelen de golf van omikronbesmettingen tegengaan en de 5 miljoen ongevaccineerden overhalen een prik te halen.
De Senaat bepaalde wel dat de regels alleen gelden als er meer dan 10.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Het zijn er nu ongeveer 24.000. De senatoren legden ook vast dat restauranthouders niet worden verplicht de identiteit van hun gasten te controleren; dat is een taak van de politie.
In steeds meer gemeenten staat het water de winkeliers aan de lippen. Ook in Den Haag gooien daarom komende zaterdag uit protest hoe dan ook hun winkels open. De ondernemers, die de afgelopen twee jaar met meerdere lockdowns zijn geconfronteerd, zijn wanhopig. ,,Dit moet ophouden nu, het stopt gewoon niet.’’ Lees hier meer.
De lockdown mag geen dag langer duren dan nodig is. Als het ook maar enigszins kan, moet het nieuwe kabinet de coronaregels versoepelen. Dat is de wens van burgemeesters in de Rotterdamse regio. ,,De samenleving verkruimelt. De veerkracht bij bewoners, ondernemers, verenigingen en kerken is weg.’’
Hij is het zat, zeker. Maar de schoenverkoper in het centrum van Rotterdam weigert zich níet aan de regels te houden. Daar neemt hij het coronavirus simpelweg te serieus voor. En zijn klanten ook: die vragen hem zelden om de deuren verder dan een kiertje open te doen. Toch ging de verkoper de afgelopen weken twee keer overstag. Klanten kwamen hun online bestelde schoenen ophalen en vroegen of ze het paar misschien even konden passen. Hij stond het, bij wijze van service, toe. ,,Ik heb ze op een bankje buiten het zicht gezet.’’ Lees hier het volledige artikel.
Door corona is de scheepvaart in Chinese havens weer flink ontregeld. Veel schepen zetten koers naar Shanghai, de grootste containerhaven van de wereld, om te ontkomen aan coronavertragingen in andere havens. Maar ook in Shanghai zijn daardoor steeds meer opstoppingen. Daarbij zijn vaarschema's met ongeveer een week vertraagd. Ook in Europese havens, die ook al overbelast zijn, werkt dit op termijn door.
In de nabijgelegen haven van Ningbo zijn verschillende vrachtdiensten opgeschort. Schepen worden ook omgeleid naar het zuidelijk gelegen Xiamen. Dit veroorzaakt nieuwe problemen in de leveringsketen die door Covid-19 toch al onder druk stond.
In een toenemend aantal Chinese steden gelden strengere maatregelen door corona-uitbraken. Dat veroorzaakt verstoringen in het productieproces. Automaker Toyota heeft al een productielocatie stilgelegd die het in samenwerking met het Chinese FAW heeft. Ook andere bedrijven lijken dat voorbeeld te volgen.
Het nauwkeurig testen van werknemers en vrachtwagenchauffeurs in aanloop naar de nieuwjaarsvakantie eind deze maand zet de toch al overbelaste toeleveringsketens nog meer onder druk. China kent namelijk strenge quarantaineregels voor mensen die positief op corona testen. Die kunnen daardoor niet naar het werk.
In Shenzhen, het technologisch centrum in het zuiden van het land, heeft het testbeleid ertoe geleid dat er zich een rij schepen heeft gevormd in de haven. Een van de terminals in de havens heeft beperkingen opgelegd aan het accepteren van goederen. Containers mogen nu pas drie dagen voor de geplande aankomst van schepen worden aangevoerd.
In de Noord-Chinese stad Tianjin moeten werknemers zich verplicht op corona laten testen om verspreiding van het virus in te dammen. Daaraan zijn mensen zeker een halve dag kwijt. De capaciteit van het vrachtvervoer is zo'n 50 procent van het normale niveau. Chauffeurs worden sowieso dagelijks getest als ze het haventerrein op willen komen. Ook in de haven van Dalian is het virus inmiddels opgedoken.
Hoofdstad Beijing, waar over een paar weken de OIympische Spelen moeten beginnen, ligt maar op 30 minuten met de trein van Tianjin en een paar uur van Dalian. Mensen worden daar vooralsnog aangemoedigd Chinees Nieuwjaar vooral thuis te vieren. De vraag is of er nog strengere regels zullen gaan gelden.
De coronacrisis heeft het chiptekort tijdelijk verergerd, maar dat tekort was er al langer. Dat komt doordat we in steeds meer dingen chips zijn gaan stoppen. En die hoeveelheid dingen, daar heeft iedereen zich in verslikt. Het tekort zal nog wel even aanhouden, zegt Peter Wennink, topman van chipmachinefabrikant ASML, tegen NU.nl.
,,Er zijn nu 40 miljard dingen die via internet met elkaar verbonden zijn. In 2030 zullen dat 350 miljard dingen zijn", zegt Wennink. ,,Dingen" klinkt vaag, maar het gaat om eenvoudige zaken als Spotify je muziek laten afspelen in de ruimte die je wil. Of een app om je wasmachine te laten starten als je onderweg naar huis bent en meteen de verwarming aan te zetten. Maar ze zitten ook in medisch geavanceerde apparatuur en auto's.
Zelfs ASML, een onmisbare schakel in de productie van chips, heeft last van het tekort. Zonder de machines die ASML produceert, kunnen er geen chips gemaakt worden.
Ondanks de lockdown zijn klanten welkom in de Tielse kledingwinkel YAC by Jeanette van Jeanette Rop (54). Tegen de landelijke coronaregels in. ,,Ik moet overleven'', zegt de onderneemster in De Gelderlander.
De ene helft van de toegangsdeur van haar zaak aan de Waterstraat wordt open gehouden door een tafel met wat koopwaar, via de andere helft sta je zo in de winkel. Lees hier het volledige artikel.
De omikronvariant raast door Vlaamse woonzorgcentra. Waren er in de laatste week van 2021 nog maar 32 instellingen getroffen, vorige week ging het al om 66 en sinds deze week wordt dagelijks melding gemaakt van 30 nieuwe woonzorgcentra die met uitbraken te maken krijgen. Een twintigtal militairen werd al ingezet ter ondersteuning omdat personeelsleden door ziekte afwezig zijn.
,,In 29 woonzorgcentra is sprake van heel grote uitbraken met 30 tot 50 bewoners die positief getest hebben”, zegt Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo) tegen Het Laatste Nieuws. ,,Het goede nieuws is dat wie positief test doorgaans geen al te ernstig ziektebeeld heeft.”
Ook het personeel van de woonzorgcentra kreunt onder omikron, met maar liefst zes procent ziekteverzuim. ,,Maandag waren meer dan 1.800 medewerkers afwezig waardoor de zorg onder enorme druk staat”, zegt Staes. Het leger houdt daarom 1.500 manschappen ter beschikking waarvan 200 medisch geschoolden. In centra in Brugge, Ichtegem, De Pinte, Lievegem, Boechout, Mortsel en Hooglede werden al 24 militairen ingezet om te helpen met het bereiden van maaltijden en het vervoer van bewoners. Ook in Pepinster steken militairen een handje toe en in Brussel gaan ze vanaf nu ook aan de slag.
Er komt geen onderzoek naar de website Pasjes voor Vrijheid. Via die site worden pasjes verkocht aan mensen die bijvoorbeeld willen laten zien dat ze om medische redenen geen mondkapje hoeven te dragen op plekken waar dat verplicht is. Het aanbieden van de pasjes is onwenselijk maar niet verboden, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt tegen NU.nl.
De inspectie ziet geen reden om stappen te ondernemen. ,,De site claimt niet dat je met een dergelijke kaart geen mondkapje hoeft te dragen", zegt een woordvoerder. ,,De aanbieders spelen in op enkele uitzonderingen die er voor een kleine groep mensen zijn. De verkopers geven op hun website aan dat deze kaartjes zijn bedoeld om het gesprek te ondersteunen als de gebruiker wordt aangesproken", meldt de nieuwssite.
Nu de sportscholen en zwembaden gesloten zijn vanwege de lockdown, zoeken mensen een alternatief om fit en gezond te blijven. Steeds meer mensen zwemmen in open water, schrijft 1Limburg.
Bij zwemclub De Grindgatzwemmers in Maastricht zien ze de aanmeldingen de laatste maanden dan ook stijgen. Mannen en vrouwen die bij deze club zijn aangesloten, zwemmen een paar keer per week in grindgaten en plassen in Maastricht en omgeving. Ze zwemmen in een wetsuit tussen de 1500 en 3000 meter. Daarna nemen de zwemmers een gezondheidsdip zonder pak. Het koude water levert gezondheidswinst op zegt Luc Jacobs. Hij rijdt vanuit de Belgische grensplaats Bilzen naar de Limburgse hoofdstad om hier in open water te kunnen zwemmen.
De gezondheidsdiensten in Duitsland hebben een recordhoeveelheid nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het gaat om 81.417 gevallen in de afgelopen 24 uur, meldt het Robert Koch Institut. Het is volgens het Duitse RIVM voor het eerst in de pandemie dat de kaap van 80.000 nieuwe gevallen is overschreden. Een week geleden waren het 64.340 positieve tests maar door de kerstvakantie waren de gegevens niet volledig. Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona lag het afgelopen etmaal met 316 meldingen lager dan een week geleden (443).
De stijging, die te wijten is aan de snelle verspreiding van de omikron-variant, brengt de zogenoemde zeven dagen incidentie (aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week) op 427,7. Vorige week donderdag bedroeg dat weekcijfer nog 285,9. Volgens Zeit Online is deze incidentie zelfs nog hoger en bedraagt ze 444,8, meldt de krant op basis van eigen onderzoek van de gegevens van de gezondheidsdiensten in de zestien deelstaten.
De verwachting is dat het aantal nieuwe gevallen de komende dagen verder stijgt door de omikron-variant. Daarbij kan het volgens een inschatting van de leider van de crisisstaf van de nieuwe Duitse regering, generaal-majoor Carsten Breuer, tot knelpunten bij de coronatests komen. ,,Zoals met alle schaarse middelen zullen we capaciteiten moeten bundelen. Dat geldt ook voor de tests'', zei hij tegen de Süddeutsche Zeitung.
De huidige weekcijfers zijn slechts gedeeltelijk vergelijkbaar met die tijdens de eerdere coronagolven. Door het effect van de vaccinaties leiden nieuwe besmettingen niet meer in dezelfde mate tot een toename van ernstig zieke coronapatiënten als voorheen. De hospitalisatie-incidentie (aantal nieuwe corona-opnames per 100 inwoners in een week) daalt en is met 3,13 opnieuw lager dan de dag ervoor (3,34).
De situatie in de ziekenhuizen blijft desondanks gespannen. Op veel plaatsen ontbreken bijvoorbeeld verpleegkundigen of moeten ziekenhuismedewerkers in quarantaine. Dit kan ertoe leiden dat minder patiënten verzorgd kunnen worden.
Op de intensive care-afdelingen van Duitse ziekenhuizen liggen volgens Zeit Online momenteel 3.050 coronapatiënten. Dat is een daling van 14 procent vergeleken met vorige week. Van alle ic-bedden wordt 12 procent bezet door Covid-patiënten. Op de verpleegafdelingen worden wekelijks zo'n 2600 mensen met corona opgenomen. Dat aantal is slechts licht gedaald met twee procent.
Overal in Nederland stijgt het aantal nieuwe coronagevallen razendsnel, en dat is donderdag ook te zien op de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vorige week was in een paar provincies nog een lichte daling te zien, maar dit is voorlopig verleden tijd. Het hele land zal weer donkerrood kleuren, voor de negende week op rij. Dit is het hoogste waarschuwingsniveau dat het ECDC heeft.
Noord-Holland is opnieuw de grootste brandhaard. In de provincie zijn in de afgelopen twee kalenderweken meer dan 59.000 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2057 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen, een toename van bijna 63 procent ten opzichte van een week geleden. In Amsterdam zelf steeg het aantal gevallen met bijna 87 procent. Op elke 38 inwoners van de hoofdstad is er één besmet.
Achter Noord-Holland staat de provincie Utrecht. Daar zijn in de afgelopen twee weken 1771 op elke 100.000 inwoners positief getest. Daarna volgen Zuid-Holland (1693), Flevoland (1603), Noord-Brabant (1550), Overijssel (1438), Groningen (1424), Zeeland (1373), Gelderland (1319), Friesland (1308), Drenthe (1266) en tot slot Limburg (1179). Tot voor kort was Limburg nog de grootste brandhaard.
De Europese coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de dienst waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 27 december tot en met 9 januari.
De kaart van het ECDC heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Spanje en Denemarken zijn momenteel het zwaarst getroffen.
De capaciteit voor het publiek bij het tennistoernooi Australian Open wordt beperkt tot 50 procent. Deze beslissing werd genomen met het oog op de toename van het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames in de regio rondom Melbourne. Dat heeft de regering van de deelstaat Victoria donderdag bekendgemaakt.
,,Die aanpassing van de regels voor de Australian Open betekent dat het publiek, de spelers en het personeel een uiterst veilig evenement kunnen verwachten", zegt Jaala Pulford, minister van de deelstaat, in een persbericht.
Het tennistoernooi begint aanstaande maandag.
De kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, is besmet met het coronavirus. Woensdagavond laat liet hij op Twitter weten dat hij 'helaas een positieve testuitslag heeft ontvangen'. Hij blijft voorlopig in quarantaine, waar hij al in zat na een positieve coronatest bij een van zijn kinderen, eerder op de dag.
Hoekstra werkt de komende dagen vanuit huis. ,,Gelukkig heb ik geen klachten", meldt hij. De bewindsman was dinsdag nog in Brussel. Het was zijn eerste reis in zijn nieuwe functie. Hij sprak daar met de buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, en zijn Belgische ambtgenoot Sophie Wilmès.
Woensdagochtend had een van zijn kinderen een positieve zelftest, maar andere familieleden testten volgens Hoekstra negatief. Toch ging hij toen uit voorzorg al in quarantaine.
Volgens de Belgische viroloog Steven Van Gucht is het nog te vroeg om Covid-19 te behandelen als een griep. Dat komt volgens de viroloog door de huidige omikrongolf, die ervoor zorgt dat de besmettingen blijven stijgen en die ook de druk op de ziekenhuizen blijft vergroten. ,,Omikron kan nog altijd ernstige ziekte veroorzaken, je ziet dat vooral bij niet-gevaccineerden”, voegt de viroloog daar nog aan toe.
Toch denkt Van Gucht dat we het coronavirus op termijn wel als een griep zullen kunnen behandelen. ,,Dat betekent dat we geen contact tracing of preventieve quarantaines meer hoeven te doen. Maar het zal een geleidelijk proces zijn en het is nog niet voor meteen”, klinkt het.
De toekomst ziet er volgens Van Gucht toch rooskleurig uit. ,,Ik denk dat we een heel mooi voorjaar en een heel mooie zomer gaan hebben”, zegt hij. Volgend najaar en in de winter gaan we dan weer een periode van onzekerheid tegemoet, maar ook dat zal volgens de viroloog elk jaar verbeteren. Van Gucht stelt dat onze immuniteit steeds sterker zal worden en gelooft dat de risico’s van de pandemie geleidelijk aan zullen verdwijnen, al is er daarvoor voorlopig “nog te veel onzekerheid”.
Vele honderden mensen hebben woensdagavond in Sittard deelgenomen aan een protest tegen de coronamaatregelen. De demonstranten liepen met kaarsen, lampions en brandende lichtjes van mobieltjes door de binnenstad. De tocht eindigde op de Markt, waar een muzikaal feest werd gehouden, onder meer met carnavalsmuziek. Volgens de organisatoren hadden zich op en rond de Markt tussen de 1300 en 2000 mensen verzameld.
Volgens woordvoerders van de organisatie is de actie een voorschot op de aangekondigde openingen van winkels en horeca komend weekeinde in Sittard en Geleen. ,,Als vrijdag tijdens de persconferentie blijkt dat de winkels en cafés nog steeds niet open mogen, gaan we volgende week woensdag verder. Dan zal de deelname stukken groter zijn dan vanavond", aldus een van de organisatoren. In dat geval zal de Markt volgens de organisatie te klein zijn en de manifestatie ook naar andere pleinen uitbreiden.
In Maastricht liepen woensdagavond ruim 150 mensen mee met een lichtjesstoet. Ook zij demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Net als in Sittard eisten zij opening van winkels en horeca. Met lichtjes gewapende manifestanten trokken vanaf het Vrijthof door de stad, om na een uur terug te keren op het plein waar ze vertrokken. Beide manifestaties verliepen vreedzaam.
Turkse mensen die vragen hebben over het coronavaccin kunnen sinds woensdag ook in het Turks bellen met de Vaccinatie Twijfeltelefoon. Volgens de initiatiefnemers twijfelen bellen vooral aan de betrouwbaarheid van het coronavaccin, hebben ze angst om niet meer zwanger te kunnen raken of maken ze zich zorgen over bijwerkingen
,,Desinformatie weerleggen en zorgen dat iedereen een keus voor het vaccin maakt op basis van juiste informatie’’, legt huisarts Shakib Sana uit, die samen met internist uit het Erasmus MC Robin Peeters initiatiefnemer is van de telefoonlijn.
Een groep antifascisten heeft vanavond geprobeerd een vooraf aangekondigde fakkeloptocht door de Utrechtse binnenstad te verstoren. De optocht was een protest tegen de coronamaatregelen. Uiteindelijk werden na een kort opstootje geen aanhoudingen verricht door de politie.
Het kabinet moet winkels die dicht zijn vanwege de coronamaatregelen toestemming geven om klanten op afspraak te ontvangen. Die oproep doet Provinciale Staten (PS) van Utrecht in een brief aan Den Haag. ,,Voor de lange termijn moet het kabinet een strategie ontwikkelen waarbij sluitingen van winkels in coronatijd wordt voorkomen", vinden de Statenleden.
Volgens PS hebben veel ondernemers door de lockdown grote moeite overeind te blijven en is de compensatie die zij daarvoor van de overheid ontvangen ontoereikend. Alle zaken die als niet-essentieel zijn aangemerkt moeten gesloten blijven. Afhaal aan de deur is wel nog mogelijk, mits die producten van tevoren zijn besteld.
,,We zien dat deze ondernemers allerlei creatieve oplossingen hebben gezocht, maar daar zitten grenzen aan", zegt Statenlid Henriëtte Rikkoert. Wat de provincie betreft schroeft Den Haag de compensatieregeling daarom op.
Denemarken gaat een vierde coronaprik aanbieden aan kwetsbare inwoners, meldt de Deense minister van Volksgezondheid. Mensen die in de herfst een booster hebben gehad, komen binnenkort in aanmerking voor een vierde vaccinatie. De minister spreekt van 'een nieuw hoofdstuk' in de strijd tegen het coronavirus.
De gezondheidsminister is vol lof over de vaccinatiecampagne van zijn land. Hij stelt dat Denemarken 'de epidemie weer onder controle heeft' en spreekt van een 'hoogstandje van de samenleving'.
Nederland is de lockdown zat. Vanuit het hele land klinkt een eenduidige noodkreet aan Den Haag: ‘het kan zo niet langer’. Gemeenten, provincies en ondernemers zien het draagvlak voor de strenge coronamaatregelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het verzet groeit. Daarmee wordt de druk op het kabinet in aanloop naar de persconferentie van vrijdag steeds groter.
De horeca in Dordrecht komt zaterdag massaal in actie tegen de gedwongen sluiting. Onder het motto ‘de koek is op’ delen café’s en restaurants tussen 12.00 en 14.00 uur gratis koffie en koek uit aan voorbijgangers en gasten. Ook staat een petitie online.
In het Limburgse Valkenburg aan de Geul gaan vrijdag de winkels en horeca tussen 10.00 en 16.00 uur open, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo. De burgemeester beschouwt de actie van de winkels en horeca als een demonstratie en dat is een grondrecht, aldus Prevoo. Er zullen geen boetes en/of waarschuwingen worden uitgedeeld. Prevoo heeft voorafgaand aan zijn beslissing overleg gevoerd met de politie.
In 90 landen is nog geen 40 procent van de bevolking gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat betekent dat een belangrijk doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet is gehaald. In 36 landen is minder dan 10 procent van de inwoners ingeënt, meldde WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie.
De WHO wilde dat eind september 2021 in elk land 10 procent van de bevolking een coronaprik had gehad. Dat moest eind december al minstens 40 procent zijn. Halverwege 2022 moet de teller op 70 procent staan.
In december leek het er al op dat landen het doel van de WHO niet zouden halen. Vooral in Afrika liep de vaccinatiecampagne achter. Daar heeft momenteel 85 procent van de inwoners nog geen enkele coronaprik gehad.
Hoewel het aantal mensen met corona in rap tempo toeneemt, blijft het aantal ziekenhuisopnames van Covidpatiënten dalen. Hoog tijd dus om die lockdown af te schalen, vindt Adrie Evertse, die naast huisarts ook voorzitter is van de Landelijke Huisartsen Vereniging Zuid-Holland Zuid.
Evertse hekelt de voorzichtigheid van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT). ,,Ik begrijp niks van die OMT-adviezen'', zegt hij. ,,Moeten we met een kabinet vol wis- en natuurkundigen niet eens op een andere manier naar de cijfers gaan kijken? Die laten zien dat het allemaal reuze meevalt. Laat omikron maar komen! We komen er (voorlopig) niet door in de problemen.”
Lees hier het hele verhaal.
De voorbereidingen voor de festivals Paaspop, Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands gaan gewoon door, laten de organisatoren weten. Paaspop: ,,We laten ons niet gijzelen door het coronavirus, maar doen waar we goed in zijn: mooie muziekevenementen organiseren." Pinkpop: ,,We zijn gewoon volle bak aan de gang, met de hoop en het idee om door te kunnen gaan. We moeten wel, want anders zijn we te laat."
In totaal staan er voor deze week ruim 950.000 boosterprikken gepland. Dat aantal zal nog oplopen. Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland maken dagelijks nog tienduizenden mensen nieuwe afspraken voor een boosterprik. Wel is de piek voorbij, aldus de organisatie. Vorige week zijn in totaal 1,86 miljoen boosterprikken gezet.
Het risico om in het ziekenhuis te belanden bij een besmetting met de omikronvariant ligt 69 procent lager dan bij de deltavariant. Dat zegt het Noorse gezondheidsinstituut FHI.
,,De omikronvariant veroorzaakt een significant lager risico op het ontwikkelen van een zwaar ziektebeeld, zeker bij gevaccineerden”, onderstreept het FHI. ,,Niet-gevaccineerden lopen een hoger risico op een zwaar ziekteverloop. Een hogere leeftijd en onderliggende aandoeningen verhogen dat risico nog meer.”
De huidige koers van de coronamaatregelen met de strenge lockdown is 'niet langer verantwoord'. "Het is niet verwonderlijk dat het draagvlak voor de maatregelen wegebt", schrijft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema woensdag in een brief aan minister-president Mark Rutte. Heidema pleit namens Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een beleid dat als uitgangspunt heeft 'we gaan open'.
Het Overijsselse provinciebestuur breekt vooral een lans voor de winkeliers, horeca, cultuursector en de evenementenbranche. ,,De kosten lopen snel op. De zorgen nog sneller", aldus Heidema. ,,Ondernemers nemen het heft in eigen handen en openen toch hun zaak. Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar. Zeker als je met lede ogen moet aanzien dat de winkels en horeca vlak over de grens wel geopend zijn, waardoor de omzet bij Duitse collega's terechtkomt."
Het is tijd om een andere weg in te slaan, nu de vaccinatiegraad toeneemt en er een virusvariant lijkt te zijn met mildere klachten, aldus de provinciebestuurders. ,,Er zijn geen lessen getrokken uit de fieldlabs en andere experimenten die laten zien dat activiteiten onder bepaalde voorwaarden verantwoord en veilig kunnen plaatsvinden. We vinden dat zeer opmerkelijk."
Overijssel wil dat het kabinet die kennis en ervaring nu inzet. En dat er samen met ondernemers, werknemers, scholen, culturele instellingen en anderen een plan gemaakt wordt dat 'perspectief biedt op een leven met het virus'.
Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt momenteel zo'n duizend meldingen per dag van mensen die een reactie krijgen na de boosterprik. Op sommige dagen is de piek met meldingen hoger, tot zo'n 2500. Dat zijn er meer dan vorig jaar op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne, 'maar dat komt mogelijk ook doordat er nu meer mensen tegelijkertijd geprikt worden', zegt Agnes Kant, directeur van Lareb.
Voorlopig is nog niet te zeggen of het aantal meldingen van een bijwerking, in vergelijking met het aantal mensen dat een prik heeft gehaald, relatief veel is. Vorig jaar kwamen er op de hoogtepunten van de vaccinatiecampagne zo'n duizend meldingen per dag binnen, met uitschieters naar 1500.
Het meest opmerkelijke vindt de directeur het aantal mensen dat melding maakt van opgezwollen lymfeklieren. ,,Het lijkt meer, maar dat kunnen we nog niet met zekerheid vaststellen. Maar het valt wel op'', aldus Kant.
De effectiviteit van het boostervaccin is de meest genoemde reden waarom gevaccineerde mensen twijfelen over de extra prik. Dat komt naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef van 1718 mensen, die al ten minste één coronavaccinatie hebben gehad. Van alle ondervraagden geeft 20 procent aan te twijfelen. Daarnaast wil 10 procent geen booster.
Een kwart van de twijfelaars zegt zich gedwongen te voelen een booster te nemen, dat is de op één na vaakst genoemde reden. Andere vaak genoemde zorgen zijn de veiligheid van de booster (25 procent) en mogelijke bijwerkingen (20 procent).
Winkeliers, kleine ondernemers en horeca uit de gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek die komende zaterdag uit protest opengaan van 10 tot 17 uur, krijgen geen handhavers op hun dak. De burgemeesters Harry de Vries en Otwin van Dijk hebben besloten niet handhavend op te treden.
,,Ondernemers zitten in een ingewikkelde situatie. Daar heb ik begrip voor. We zullen daarom niet handhavend optreden als winkels een statement willen maken door open te gaan", laat Van Dijk desgevraagd weten. ,,We kunnen niet van lockdown naar lockdown gaan. Dat betekent dat er plannen door en met de sectoren gemaakt moeten worden hoe winkeliers gecontroleerd open kunnen gaan."
Voorwaarde is dat ondernemers die hun zaak openen dat op een veilige en verantwoorde manier doen, aldus Van Dijk. Hij wil net als veel meer burgemeesters dat er plannen worden gemaakt om de samenleving gecontroleerd weer te openen. Ook andere gemeenten in de Achterhoek overwegen zaterdag eenmalige illegale opening van winkels en restaurants toe te staan. Vrijdag overleggen verschillende Gelderse gemeenten over de kwestie.
Ministers Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) reageren op bericht dat winkeliers aankondigen hun winkels weer te openen, ongeacht wat het kabinet zal besluiten deze week. Yesilgöz: ,,Ja, er kan gewoon gehandhaafd worden, maar het gaat ook om onze eigen verantwoordelijkheid en rol in de coronacrisis."
Kuipers: ,, Ik snap dat iedereen er helemaal zat van is. Maar op het moment dat iedereen daar een eigen ding in neemt, dan krijg je dat je kunt voorspellen dat zo'n pandemie alleen maar meer doorraast."
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft ongeremd oplopen nu de omikronvariant het meest voorkomt. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 32.149 positieve tests gemeld. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal ooit.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bericht dat het coronavirus 209.073 keer is vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 29.868 positieve tests per dag, het hoogste niveau ooit. Dat gemiddelde stijgt voor de vijftiende dag op rij.
Amsterdam telde opnieuw de meeste positieve tests. In de hoofdstad werd het coronavirus vastgesteld bij 2521 inwoners. In Rotterdam zijn 1548 bevestigde besmettingen geregistreerd en in Den Haag 1441. Daarna volgen Utrecht (901), Eindhoven (541) en Breda (502). Alleen op Ameland testte niemand positief.
Het aantal meldingen van sterfgevallen blijft dalen. In de afgelopen dag kreeg het RIVM te horen dat acht mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 85 sterfgevallen genoteerd, gemiddeld 12 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 30 oktober.
Minister Kuipers (Volksgezondheid) heeft het OMT om advies gevraagd over de quarantaineregels. Hij wil weten of de geldende regels nog passen nu de besmettelijkere omikronvariant oprukt. Het gevaar dreigt dat te veel mensen in quarantaine moeten en niet meer kunnen werken, bijvoorbeeld omdat ze in de buurt waren van een besmet persoon. Hele sectoren kunnen vastlopen, waarschuwt de minister.
,,Ik wil nog eens kritisch kijken of de quarantaineregels wel bij de huidige variant passen", aldus Kuipers. Dat betekent volgens hem niet direct dat ze worden versoepeld. Wel verwijst hij naar België, waar mensen die in contact waren met een besmette persoon niet in quarantaine hoeven zolang zij zelf geen klachten hebben. Maar mensen die met lichte klachten aan het werk gaan, is volgens de minister 'de manier om Covid verder te verspreiden'.
De ziekenhuiscijfers schommelen de afgelopen dagen. Zowel het aantal nieuwe opnames als ook het totale aantal bezette bedden daalt en stijgt, zo blijkt uit cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Werden er tussen maandag en dinsdag nog 146 nieuwe mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen opgenomen, afgelopen etmaal waren dat er 94. Vandaag liggen er nog 1432 mensen met coronaklachten in de ziekenhuizen. 56 minder dan gisteren.
Van maandag op dinsdag nam het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen ook af, maar de dag ervoor was er juist sprake van een stijging. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1057 coronapatiënten, 45 minder dan gisteren
Dat betekent dat er meer mensen met Covid-19 een verpleegafdeling mochten verlaten dan de 94 die er werden opgenomen. Gemiddeld werden er afgelopen dagen 119 nieuwe coronapatiënten per dag op een verpleegafdeling opgenomen.
De ic's verplegen momenteel 375 ernstig zieke coronapatiënten. 11 minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal werden er 11 nieuwe Covid-patiënten opgenomen op een ic-afdeling, maar door overlijden of herstel daalde het aantal bezette ic-bedden.
Winkeliers in verschillende steden dreigen om aankomend weekend, of zelfs al eerder, hun deuren weer te openen. Ook als het kabinet vrijdag besluit om de huidige lockdown voort te zetten. Gezondheidsminister Ernst Kuipers begrijpt dat winkeliers de coronamaatregelen 'zat zijn' en open willen, maar 'de regels zijn er niet voor niets'.
Omikron mag dan minder ziekmakend zijn, maar Kuipers benadrukt dat de coronacrisis alleen maar erger wordt als iedereen een eigen weg kiest en zich niet aan de regels houdt. ,,We zouden allemaal dolgraag terug willen naar de situatie van voor corona", zegt de minister. ,,Maar de werkelijkheid is, dat dit niet kan."
Nu er veel mensen besmet raken of vanwege omikron in quarantaine moeten en dus niet kunnen werken, dreigen sectoren volgens Kuipers vast te lopen. Zijn ambtsgenoot, minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, voelt niet veel voor strakkere handhaving. ,,Naleving is meer wat u en ik ervan maken.''In het Erasmus MC in Rotterdam blijft de sportschool, ondanks de lockdown, open voor zorgpersoneel. Ernst Kuipers, de nieuwbakken minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, reageert kort op het openblijven van de sportlocatie.
Indonesië heeft vandaag een begin gemaakt met het verstrekken van boosterprikken voor het grote publiek. Eerder waren zorgmedewerkers al aan de beurt. Ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem krijgen nu voorrang. Bij lokale gezondheidscentra vormden zich vandaag rijen van gegadigden voor de aanvullende coronaprik. Het aantal coronabesmettingen in Indonesië bevindt zich op dit moment op het hoogste niveau van de afgelopen drie maanden. In het land zijn meer dan 4 miljoen mensen besmet geraakt sinds het uitbreken van de pandemie.
De Amerikaanse president Biden doet er alles aan om de scholen in het land open te houden. Onderwijl verspreidt de omikronvariant zich in hoog tempo. Maandag werd het wereldrecord van 1,35 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, becijferde persbureau Reuters. Omikron is verantwoordelijk voor 98,3 procent van alle infecties. De gigantische golf aan besmettingen belemmert het onderwijs.
Veel scholen blijven nu leeg, omdat leerlingen en onderwijspersoneel thuiszitten. Om de klassen open te kunnen houden, verdubbelt de regering nu de testcapaciteit op scholen met tien miljoen extra sneltests. De helft daarvan zal worden gebruikt om kleuterscholen en lager onderwijs open te houden. Daarnaast hebben de scholen de beschikking over vijf miljoen PCR-tests per maand die in laboratoria worden verwerkt.Bestuursvoorzitter Pier Eringa van de Stichting Open Nederland zegt tegen de NOS dat commerciële teststraten binnenkort als 'overloop' voor de GGD's gaan dienen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een overeenkomst, waardoor mensen met coronaklachten zich ook op locaties van Testen voor Toegang kunnen laten checken. Reden voor inzet van de commerciële teststraten is de opkomst van omikron.
De omikronvariant zou er eind januari voor kunnen zorgen dat de GGD-testlocaties de vraag niet meer aankunnen. Wellicht gaat het dan om zo'n 200.000 coronatesten per dag. ,,We zijn in gesprek met Stichting Open Nederland over verdere opschaling van de testcapaciteit. Details hierover zijn nog niet bekend omdat de gesprekken nog niet zijn afgerond'', zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
Naar alle waarschijnlijkheid gaan de locaties van Testen voor Toegang alleen antigeentesten doen. Die zijn sneller met het geven van een uitslag, maar volgens het RIVM minder betrouwbaar dan een PCR-test. Het is de bedoeling, zo meldt de NOS, dat essentieel personeel de PCR-test krijgt aangeboden. De GGD-teststraten blijven open en zouden op dit moment zo'n 120.000 test per dag doen.
De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag in het parlement zijn verontschuldigingen aangeboden voor het 'breng-je-eigen-drank'-feestje dat in mei 2020 plaatsvond in zijn ambtswoning op Downingstreet 10. Op dat moment was in Groot-Brittannië de eerste landelijke lockdown van kracht.
Ruim honderd werknemers van de Britse premier kregen op 20 mei 2020 een uitnodiging om in de tuin 'van het mooie weer te komen genieten'. ,,Na een ontzettend drukke periode zou het fijn zijn om - op respectabele afstand - te kunnen bijkletsen. Breng je eigen drank mee'', schreef Johnsons assistent Martin Reynolds.
,,Kamervoorzitter, ik wil mijn excuses aanbieden'', zei Johnson. ,,Ik weet dat miljoenen mensen in dit land de afgelopen 18 maanden enorme offers hebben gebracht en ik ken de angst die ze hebben doorstaan, niet in staat om te rouwen om hun familieleden. Niet in staat om hun leven te leiden zoals ze willen of de dingen te doen waarvan ze houden.''
,,Ik ken ook de woede die ze voor mij voelen, de woede over de regering die ik leid'', vervolgde de premier. ,,Als ze denken dat op Downing Street de mensen die de regels opstellen zich er zelf niet aan houden. Hoewel ik niet vooruit kan lopen op de conclusies van het onderzoek weet ik dat er dingen zijn gebeurd die niet goed waren. En daarvoor moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen.''
Hoe staat het met de verspreiding van het coronavirus in Nederland? Raken er meer of minder mensen besmet? Hoe gaat het in de ziekenhuizen en in welke gemeenten gaat het virus vooral rond? Deze grafieken geven antwoord.
De dreigende uitbreiding van de mondkapjesplicht leidt op straat vooral tot verzuchting, blijkt in de Goese binnenstad. ,,Volgens mij weten ze het zelf ook niet meer.” Nog vaker een mondkapje op? ,,Ik zie het vooral als geldklopperij.''
De Belgische gemeente Lanaken, aan de Nederlandse grens pal naast Maastricht, blaast vanwege corona alle carnavalsactiviteiten voor 2022 af. De optochten en bals gaan niet door omdat Lanaken vanwege 'de hoge besmettingscijfers in een alarmfase zit'.
Net als in Nederlands Limburg en Brabant dreigt de omikronvariant in Vlaanderen roet in het eten te gooien voor carnavalvierders. Ook voor Nederlanders die hopen naar België te kunnen uitwijken voor hun feestje
,,Door de omikronvariant zijn in Nederland strenge maatregelen van kracht", stelt het gemeentebestuur van Lanaken, waar omikron ook hard toeslaat. ,,Deze situatie belet ons nog steeds om carnaval te vieren op de manier waarop we dat gewoon zijn."
Meerdere Vlaamse gemeenten wachten af hoe de coronasituatie zich ontwikkelt. Eerder werd de grote carnavalsoptocht in Aalst eind februari wel al afgelast, maar over die in bijvoorbeeld Genk is nog geen besluit genomen.
Marokko overweegt om de salarissen van gezondheidspersoneel te verhogen en belastingvoordelen in te stellen om zo artsen en investeerders uit het buitenland aan te trekken, zegt gezondheidsminister Khalid Ait Taleb. Het doel is om op die manier gaten in het zorgsysteem op te vullen en de dienstverlening uit te breiden.
Ziekenhuizen in Marokko kampen met een 'acuut tekort' van 32.000 artsen en 65.000 verplegers, aldus de minister. 'Dat zijn aantallen die zich niet snel laten opleiden, want jaarlijks studeren er hooguit 1200 dokters af.'' De loonsverhoging moeten artsen en verplegend personeel behouden voor de gezondheidszorg.
Ook moet er meer ziekenhuispersoneel uit het buitenland worden aangetrokken. Artsen die in eigen land over een vergunning beschikken, worden nu ook toegelaten om in Marokko te werken. Daarnaast zijn belemmeringen weggehaald die het buitenlandse bedrijven onmogelijk maakten te investeren in de Marokkaanse zorg.
Ondanks de strenge maatregelen, waaronder het gebruik van vaccinatiepassen, en de relatief hoge vaccinatiegraad telde Marokko vandaag een nieuw recordaantal van 7336 coronabesmettingen. Vorige maand beliep het dagelijkse aantal slechts een paar honderd infecties. De piek wordt in februari verwacht.
Marokko kent met 83 procent volledig gevaccineerde volwassenen Afrika's meest ingeënte bevolking. 19 procent heeft ook een boosterprik gehad. ,,Het ligt niet voor de hand dat we weer een volledige lockdown afkondigen'', zegt Ait Taleb. ,,Maar of we restricties verder aanscherpen, hangt af van hoe de pandemie zich ontwikkelt.''
Vanaf vandaag kunnen gesprekken bij de Twijfel Telefoon ook in het Turks worden gevoerd. Elke woensdagochtend beantwoorden studenten geneeskunde vragen over de coronavaccinaties in die taal.
De Ierse minister voor Communicatie, Eamon Ryan, denkt dat zijn land vanaf volgende maand kan beginnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Voorwaarde is wel dat het aantal ic-opnames stabiel blijft. Ierland heeft het op één na hoogste aantal coronagevallen binnen Europa, maar daarnaast ook de hoogste vaccinatiegraad wat de boosters betreft.
De boosters houden het aantal coronapatiënten op de ic's laag en ver beneden de niveaus van eerdere infectiegolven. De afgelopen dagen belandden er dagelijks iets minder mensen in een ziekenhuisbed. ,,Ik ben er heel zeker van dat we begin februari de restricties kunnen versoepelen'', zegt Ryan. ,,De wetenschap zegt dat het een korte besmettingsgolf zal zijn en als de ziekenhuiscijfers laag blijven kunnen we starten.''
Met de omikronvariant in opmars sloot de Ierse regering begin december nachtclubs en verlaagde het maximale aantal bezoekers van binnenevenementen. Ook moesten restaurants en bars om acht uur 's avonds de deuren sluiten. Vicepremier Leo Varadkar zei gisteren dat de maatregelen waarschijnlijk gefaseerd zullen worden afgebouwd. Eerder deden de Ieren dat in stappen van twee tot drie weken.Nederland is opgeklommen naar de tiende plaats in de Europese ranglijst van boostercampagnes. Bijna 47 procent van alle volwassenen in ons land heeft een 'oppepprik' ontvangen. Op de ranglijst van eind vorige week stonden we twaalfde en een week geleden was Nederland nog zeventiende.
IJsland voert de ranglijst, met bijna 70 procent geboosterde volwassenen, nog steeds aan. Daarna volgen Malta (64,4 procent), Denemarken (63,4 procent), Ierland (62,2), België (57), Oostenrijk (55,9), Frankrijk (54,3), Duitsland (51,5) en Luxemburg (47,1). Nederland passeerde de afgelopen dagen Cyprus en Griekenland.
Helemaal onderaan staan Roemenië (8 procent) en Bulgarije (7 procent). Een paar weken geleden stond Nederland ook op dat niveau. In Nederland hebben vorige week 1,86 miljoen mensen een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Nog nooit zijn er in een week tijd zo veel mensen ingeënt.
In alle provincies kunnen mensen nu of binnenkort zonder afspraak terecht voor een boosterprik. In Amsterdam kunnen alleen zestigplussers zonder afspraak terecht in de XXL-priklocatie in de RAI.
Het Saoedische ministerie van Volksgezondheid meldt vandaag 5362 nieuwe infecties met het coronavirus. Het hoogste aantal ooit in het land dat zo'n 35 miljoen inwoners telt. Sinds de opkomst van de omikronvariant nemen de besmettingen hand over hand toe. De vorige infectiepiek werd in juni vorig jaar bereikt, toen er 4919 mensen positief testten. Sinds de jaarwisseling is het dragen van mondkapjes op publieke plaatsen verplicht in Saoedi-Arabië. Ook andere golfstaten, zoals Koeweit en Qatar, noteren sinds het begin van deze maand hoge coronacijfers.
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra twittert dan een van zijn kinderen een positieve zelftest heeft gedaan. Hoewel de rest van het gezin negatief blijkt, gaat de minister in afwachting van zijn PCR-test in thuisisolatie. Hoekstra was gisteren nog in Brussel en sprak daar, voor het eerst in zijn nieuwe functie, met EU-buitenlandchef Josep Borrell en met zijn Belgische ambtsgenoot Sophie Wilmès.
De Canadese provincie Québec werkt momenteel aan een plan waarbij niet-gevaccineerde inwoners 'een boete' moeten betalen. ,,Volwassenen die de komende tijd de eerste dosis van een vaccin weigeren, moeten een nieuwe zogenoemde gezondheidsbijdrage betalen”, kondigt de regionale regering aan.
Het gaat om personen die om niet-medische redenen weigeren. Hoe hoog de boete zal zijn, is nog niet duidelijk. Regiopremier Francois Legault zegt dat het om een 'aanzienlijk bedrag' zal gaan. Legault verdedigt het plan, door te stellen dat ongevaccineerden een 'financiële last' zijn voor alle inwoners.
,,Zij mogen de 90 procent gevaccineerden niet schaden”, zegt de premier. Hij benadrukt dat de ongevaccineerden de ziekenhuizen 'verstoppen'. Uit cijfers blijkt dat 12,8 procent van de inwoners van Québec niet gevaccineerd is. Bijna de helft van de patiënten op intensive care heeft zich niet laten inenten met een coronavaccin.
Premier Legault noemt dat een 'schokkende situatie'. In Canada, dat al relatief streng is wat betreft de coronabeperkingen, wordt de oostelijke provincie Québec met haar meer dan acht miljoen inwoners als bijzonder strikt beschouwd. Zo is er nog steeds een avondklok vanaf 22 uur.Thailand wil buitenlandse vakantiegangers laten meebetalen aan het herstel van de toeristische sector in het land, nadat de reisbranche wereldwijd een flink klap heeft gekregen van de virusuitbraak. De regering in Bangkok heeft een plan gepresenteerd om elke toerist 300 baht, omgerekend 7,91 euro, te laten betalen.
Volgens een woordvoerder van de regering zal de bijdrage helpen bij de financiering van lokale toeristische attracties, vergelijkbaar met de toeristenbelasting in veel andere landen. Ook is het geld deels bedoeld voor een soort verzekeringsprogramma voor vakantiegangers, voor als mensen bijvoorbeeld in het ziekenhuis terechtkomen.
De maatregel moet al in april ingaan. De heffing zal dan worden toegevoegd aan de prijzen van vliegtickets. Er moet nog worden bepaald hoe mensen die over land Thailand binnenkomen, moeten betalen. De Thaise regering verwacht dit jaar ongeveer 5 miljoen buitenlandse bezoekers, voornamelijk uit Europa en de Verenigde Staten.
Het aantal coronabesmettingen in België stijgt pijlsnel, meldt Het Laatste Nieuws. Gemiddeld zijn er ruim 22.000 nieuwe coronagevallen per dag. Maar viroloog Marc Van Ranst - die Vlaamse overheid adviseert - ziet het niet somber in. Integendeel.
Tegen de krant zegt hij dat de epidemie in de richting gaat van iets dat 'in de buurt komt van griep'. ,,Het is een situatie die we kennen”, zegt Van Ranst. De omikrongolf heeft zijn piek nog niet bereikt, maar de viroloog verwacht niet dat dat moment heel ver is.
,,De ziekte blijkt minder ernstig te zijn en dus moeten we ons daar mentaal op beginnen instellen'', zegt jij. Hij benadrukt ook dat griep nog altijd 'ernstig genoeg' is. ,,Pas op hé, virologen schrijven Griep met een hoofdletter.'',,Mensen belanden daardoor in het ziekenhuis en er sterven ook mensen door. Griep is zeker niet iets wat we mogen onderschatten, maar het is iets wat we kennen. Dan moeten we er als maatschappij ook mee om kunnen.''
,,De komende jaren zul je griep én Covid tegelijk hebben. Daar moeten we de zorg klaar voor maken. We moeten ons mentaal voorbereiden dat we dubbel zoveel doden kunnen hebben, maar daar zullen we de hele maatschappij niet voor op stelten zetten.”