Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw, vers liveblog aan. Dit omdat het oude blog te groot wordt en steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog vindt u hier.
Volledig gevaccineerde mensen raken minder snel besmet met de deltavariant van het coronavirus, maar als ze besmet zijn dan zijn ze ongeveer net zo besmettelijk als ongevaccineerden. Dat blijkt uit onderzoek onder 621 Britse huishoudens dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De hoeveelheid virus die zij meedragen is namelijk ongeveer gelijk.
Van de volledig gevaccineerd personen die contact had met een besmet persoon raakten 25% besmet, voor ongevaccineerden was dat 38%. Vaccins helpen dus wel in de bestrijding van de pandemie, aldus de onderzoekers. Gevaccineerden worden minder ernstig en langdurig ziek en komen minder vaak in het ziekenhuis terecht. Maar: ,,Onze bevindingen laten wel zien dat vaccinatie alleen niet voldoende is om te voorkomen dat mensen besmet raken met de deltavariant en deze verspreiden in huishoudelijke omgevingen.''
Gemeenten hebben nauwelijks boetes uitgeschreven aan openbare gelegenheden die moeten controleren op het coronatoegangsbewijs. Er gaat geregeld wat mis, maar doorgaans lost een goed gesprek de problemen op, zeggen de gemeenten, zo schrijft dagblad Trouw.
Praten en waarschuwen. Dat werkt prima ter handhaving van de coronacheck, stellen gemeenten na een maand ervaring met de verplichte check op het coronatoegangsbewijs. Die ging op 25 september in voor gelegenheden zoals horeca, kantines, theaters en voor evenementen. Hoe dat wordt gehandhaafd, is aan iedere gemeente zelf. Een rondgang van Trouw langs zo'n twintig gemeenten leverde nauwelijks meldingen van opgelegde maatregelen op. De meeste gemeenten hebben nog nul boetes uitgedeeld. Andere hebben één of twee keer een sanctie opgelegd, meestal was dat tijdelijke sluiting.
Speciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het Outbreak Management Team vandaag dat die route niet voor de hand ligt.
De Oostenrijkse minister van Volksgezondheid heeft toptennisser Dominic Thiem persoonlijk aangespoord zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Wolfgang Muckstein gaf hem dat advies, omdat Thiem dan zonder problemen kan meedoen aan de Australian Open, waar niet-gevaccineerde tennissers mogelijk worden geweerd.
Thiem, oud-winnaar van de US Open en de huidige nummer 9 van de wereld, liet eerder deze maand weten dat hij wacht op het nieuwe eiwitvaccin van de Amerikaanse producent Novavax, maar dat is volgens de minister niet snel beschikbaar. ,,Ik kan Dominic alleen maar adviseren zich te laten inenten omdat het vaccin dat hij wil pas in 2022 beschikbaar komt en er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin meer voordelen heeft dan de huidige beschikbare vaccins", aldus Muckstein, die zei dat hij Thiem schriftelijk heeft uitgenodigd voor een gesprek. ,,Om al zijn onzekerheden weg te nemen."
De Australian Open zijn van 17 tot en met 30 januari. Er komen wisselende berichten naar buiten over de vaccinatieplicht, maar vooralsnog lijkt het erop dat tennissers die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus, niet welkom zijn.
Meerdere regio's hebben moeten besluiten de reguliere ziekenhuiszorg af te schalen na een toename van het aantal coronapatiënten. In Noord-Brabant wordt komende week 5 tot 10 procent van de reguliere zorg afgeschaald. In de Zuid-Hollandse regio's Haaglanden en Hollands Midden wordt de inhaalzorg gestopt. Dat melden lokale afdelingen van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).
In Noord-Brabant worden afspraken voor onder meer knieoperaties de komende week afgezegd. Acute zorg kan wel doorgaan, laat een lokale ROAZ-woordvoerder weten na eerdere berichtgeving van Omroep Brabant. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg was een plan om uitgestelde zorg tijdens de weekenden in te halen. Daarvan 'is de kans groot dat dat niet meer gaat lukken'.
Volgens het ROAZ Regio West neemt ook in de regio's Haaglanden en Hollands Midden het aantal coronapatiënten dusdanig toe dat de capaciteit voor deze groep zorgvragers wordt opgeschaald, verder dan met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is geregeld. ,,Dit heeft direct gevolgen voor de zorg in alle zeven ziekenhuizen in deze regio." Een zegsvrouw kon het aantal hierdoor gedupeerden nog niet vermelden. ,,De reguliere zorg zal afgeschaald moeten worden om personeel beschikbaar te maken voor de Covid-zorg", aldus de organisatie. Elk ziekenhuis probeert de reguliere zorg wel zo veel mogelijk door te laten gaan, maar dat zal volgens de woordvoerster niet altijd lukken. Er kunnen zich bijvoorbeeld vertragingen voordoen.
,,De behandelend arts maakt per patiënt de inschatting welke zorg door moet gaan. Poliklinische zorg kan op dit moment nog wel doorgaan. Per ziekenhuis kan het echter verschillen welke zorg nog geleverd kan worden ", aldus het ROAZ. ,,Het water staat ons nu echt aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten de afgelopen dagen zien oplopen. Als dit doorzet hebben we binnen een week een verdubbeling van het aantal klinische patiënten", zegt Martin Schalij, voorzitter ROAZ West. ,,Helaas zien we nog veel mensen in het ziekenhuis die niet gevaccineerd zijn."
Er zijn in de regio 72 patiënten op de verpleegafdelingen, twee meer dan er bedden beschikbaar nu beschikbaar zijn, en 20 op een intensive care. Het ROAZ wil vrijdagavond 85 coronabedden beschikbaar hebben en later 100.
Het is de politiek aan te rekenen dat het tijdens de coronacrisis niet is gelukt om de ic-capaciteit te verhogen. Geld voor salarisverhogingen voor het personeel kwam niet en 'enthousiasme' om de ic's te steunen ontbrak bij politici. De uitstroom van ic-personeel neemt zelfs toe. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de BNR-podcast Vraag het Gommers.
Gommers stelt dat de uitstroom van ic-personeel er ook voor de coronacrisis al voor zorgde dat het aantal bedden afnam, maar dat deze trend niet is doorbroken sinds het virus Nederland in de greep houdt. Volgens de ic-baas is dat de politiek aan te rekenen: ,,Door tien jaar beleid hadden we in januari 2020 al minder ic-bedden dan de jaren ervoor, door de uitstroom van personeel. Wat je hoopt, is dat we dat tij kunnen keren. Door Covid is het niet beter geworden en er zijn ook geen middelen gekomen vanuit de politiek om dat te stimuleren."
Artsen die op het Vredenburg staan en met ongevaccineerden praten over hun kijk op het vaccin: als het aan Bernard Leenstra ligt, een Utrechtse huisarts in opleiding, moeten artsen zo snel mogelijk de straat op. Hij roept de gemeente Utrecht op samen een plan uit te werken. „We moeten luisteren naar de mensen die geen vaccin willen.” (Premium)
In de regio's Haaglanden en Hollands Midden neemt het aantal coronapatiënten dusdanig toe dat de capaciteit voor deze groep zorgvragers wordt opgeschaald, verder dan met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is geregeld. Dat schrijft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Regio West. ,,Dit heeft direct gevolgen voor de zorg in alle zeven ziekenhuizen in deze regio." De inhaalzorg wordt gestopt.
Acute zorg kan door de maatregelen doorgaan. Er komt nu ook meer capaciteit beschikbaar voor opvang van Covid-patiënten in de eigen regio. ,,Ook in andere regio's loopt de druk op, waardoor overplaatsing nu al zo goed als niet mogelijk is", zegt het ROAZ.
,,Het water staat ons nu echt aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten de afgelopen dagen zien oplopen. Als dit doorzet hebben we binnen een week een verdubbeling van het aantal klinische patiënten", zegt Martin Schalij, voorzitter ROAZ West. ,,Helaas zien we nog veel mensen in het ziekenhuis die niet gevaccineerd zijn."Wie liggen er momenteel met Covid-19 in de ziekenhuizen? Zijn dat nog immer te dikke patiënten op leeftijd? De Rotterdamse longarts Leon van den Toorn, deskundige bij uitstek, zegt geen ‘ja’ en geen ‘nee.’ (Premium)
Op de 'rode lijst' van landen vanwaar reizigers die het Verenigd Koninkrijk inreizen in quarantaine moeten, staat geen enkel land of territorium meer. Volgens SkyNews hebben de autoriteiten de laatste zeven landen, allemaal in Latijns-Amerika, geschrapt. De lijst blijft echter als categorie wel bestaan.
Mensen uit landen op de lijst hebben te maken met de strengste corona-inreisbeperkingen. Na aankomst in het Verenigd Koninkrijk moeten ze op eigen kosten tien dagen in een speciaal quarantainehotel verblijven. Dat kost ze circa 2700 euro. Sinds de inreisbeperking werd ingevoerd in februari hebben naar schatting 200.000 mensen gedwongen in een 'coronahotel' gezeten. Bij een positieve testuitslag moest de reiziger er langer blijven.
Op rode lijst stonden recentelijk nog 54 landen en territoria. Maar 11 oktober werden er 47 geschrapt. De gezondheidsautoriteiten houden de rode lijst nog wel aan voor landen waar ze veel besmettingsgevaar van vrezen. Daarnaast is nog maar één andere categorie over: de rest van de wereld.
Daarvoor geldt nu de regel dat mensen onder de achttien jaar en mensen die zijn ingeënt, genezen of negatief getest op een coronatest zonder beperking het land in kunnen reizen. Anderen moeten zich van tevoren bij de autoriteiten aanmelden als reiziger en een coronatest laten doen. Ze moeten na aankomst tien dagen in zelfisolatie waar ze maar willen.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge wil meer geld vrijmaken om mensen die last hebben van langdurige Covid met elkaar in contact te brengen. Hij steunt een voorstel van D66 om hiervoor een half miljoen euro uit te trekken. Dat plan kan in ieder geval op steun van VVD, CDA en ChristenUnie rekenen.
De Jonge is al in gesprek met het Longfonds en andere patiëntenorganisaties over hoe dit zogeheten lotgenotencontact beter georganiseerd kan worden, zei hij vandaag in het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.
D66-Kamerlid Wieke Paulusma vertelde dinsdag in het eerste deel van het begrotingsdebat zeven maanden na haar coronabesmetting nog te kampen met klachten. ,,Tijdens mijn herstel ontdekte ik hoe weinig er over langdurige Covid bekend is", zei ze. ,,En hoeveel er nog gedaan moet worden voor patiënten." Volgens haar hebben mensen met langdurige Covid behoefte aan meer onderling contact. ,,Naast een paar goedbedoelde websites en Facebookpagina's, zijn er maar weinig professionele plekken waar je terecht kunt met je lotgenoten."
De Jonge erkende vandaag dat het lotgenotencontact minder versnipperd en meer toegankelijk kan.
Leerlingen hebben door het thuiszitten in coronatijd achterstanden opgelopen in vooral rekenen en Nederlands lezen. Maar de Engelse woordenschat is juist vooruit gegaan in coronatijd. Leraren denken dat dat komt door alle Engelstalige tv-series die zijn gekeken.
Het is momenteel zo druk met coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, dat de spoedeisende hulp is gesloten. Het ziekenhuis luidde eerder vandaag al de noodklok, maar nu moet het ook echt.
,,Een selectieve spoedeisende hulpstop kan nodig zijn. In zo’n geval sluiten we de spoedeisende hulp (SEH) tijdelijk voor patiënten die stabiel zijn met COVID-klachten. Andere SEH's moeten hen dan overnemen. Dus dit besluiten we niet lichtvaardig, want dan zadelen we andere collega's met hetzelfde probleem op”, aldus woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis Frank van den Elsen.
Het RIVM meldt dat tussen woensdagochtend en donderdagochtend 7717 nieuwe coronabesmettingen zijn vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli. In de afgelopen zeven dagen registreerde de GGD'en 43.910 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.
Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 6272 positieve tests per dag gemeld. Voor het eerst sinds 25 juli, ruim drie maanden geleden, komt dat gemiddelde boven de 6000 uit. Het gemiddelde stijgt voor de 28e dag op rij.
In de afgelopen dag kreeg het RIVM 15 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat het overlijden van deze coronapatiënten nu is gemeld, wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen dag zijn gestorven.
Sommige Nederlandse ziekenhuizen kunnen het aantal coronapatiënten bijna niet meer aan. Zo kondigden een aantal Brabantse ziekenhuizen aan dat ze weer op de rem moeten trappen en operaties moeten afbellen. Ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht loopt het de spuigaten uit. Daar dreigt zelfs een sluiting van de spoedeisende hulp als het zo door gaat.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt rap. Op dit moment houden 944 mensen met Covid-19 een bed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hiervan liggen er 203 op de intensive cares, en 741 op de verpleegafdelingen.
De laatste keer dat er meer dan 900 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen was begin juni. Wat betreft het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen zitten we rond het niveau van het voorjaar. Afgelopen 24 uur werden 154 nieuwe coronapatiënten op een verpleegafdeling opgenomen, het hoogste aantal sinds 19 mei.
In India zijn meer dan 100 miljoen mensen met maar één prik niet komen opdagen voor hun tweede prik. Het land vreest dat het virus weer goed zijn gang kan gaan in het land als mensen niet hun tweede prik komen halen.
Het land heeft op het moment relatief lage besmettingsaantallen, maar dat is volgens Indiase verpleegkundige Bhavna Dewan nou juist het probleem: ,,We hebben dit ook gezien bij tuberculosepatiënten. Ze nemen hun medicijnen, maar na een paar weken stoppen ze omdat ze zich beter voelen. Ze zouden ze eigenlijk zes maanden moeten nemen. Diezelfde mentaliteit speelt bij het vaccin: men denkt dat één dosis genoeg is omdat niemand meer ziek wordt."
In China is nu ook een derde miljoenenstad in lockdown geplaatst, nadat welgeteld één geval van Covid-19 was opgedoken. Het gaat om Heihe, aan de Russische grens. Op honderd dagen van de Olympische Winterspelen in Peking willen de autoriteiten geen enkel risico nemen.
In totaal zitten nu bijna zes miljoen Chinezen achter slot en grendel, twee dagen nadat een soortgelijk bevel was afgekondigd in de grote stad Lanzhou. Eijn, aan de Mongoolse grens, werd ook al in lockdown geplaatst.
In Heihe is intussen het openbaar vervoer opgeschort en mag niemand van de 1,6 miljoen inwoners de stad verlaten. Mensen wordt aangeraden thuis te blijven en alleen in noodsituaties hun woning te verlaten.
Het aantal coronagevallen in Afrika begint zichtbaar af te nemen, hoewel nog maar 5,5 procent van de bevolking is gevaccineerd. Volgens de Gezondheidsorganisatie van de Afrikaanse Unie (Africa CDC) is het aantal nieuwe infecties in het hele continent met 26 procent gedaald tot 31.000 gevallen per dag.
Africa CDC sprak van "een goed signaal" en zei dat het continent "veel vooruitgang" heeft geboekt. Koploper qua vaccinatie is Marokko, dat tot dusver 57 procent van de inwoners heeft gevaccineerd. ,,De besmettingsaantallen dalen licht, maar gestaag", aldus John Nkengasong, die wel waarschuwde voor een mogelijke terugslag. In totaal zijn intussen 188 miljoen vaccins toegediend.
Volgens het CDC zijn er tot dusver op het continent 8,5 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan meer dan 218.000 met een dodelijke afloop. Volgens deskundigen is het aantal niet-gemelde gevallen op het continent, met zowat 1,3 miljard inwoners, waarschijnlijk een stuk hoger.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had recentelijk nog verklaard dat bijna 86 procent van alle coronabesmettingen in Afrika onopgemerkt blijft en schat het totale aantal op zowat 59 miljoen.