Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw, vers liveblog aan. Dit omdat het oude blog te groot wordt en steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog vindt u hier.
Volledig gevaccineerde mensen raken minder snel besmet met de deltavariant van het coronavirus, maar als ze besmet zijn dan zijn ze ongeveer net zo besmettelijk als ongevaccineerden. Dat blijkt uit onderzoek onder 621 Britse huishoudens dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De hoeveelheid virus die zij meedragen is namelijk ongeveer gelijk.
Van de volledig gevaccineerd personen die contact had met een besmet persoon raakten 25% besmet, voor ongevaccineerden was dat 38%. Vaccins helpen dus wel in de bestrijding van de pandemie, aldus de onderzoekers. Gevaccineerden worden minder ernstig en langdurig ziek en komen minder vaak in het ziekenhuis terecht. Maar: ,,Onze bevindingen laten wel zien dat vaccinatie alleen niet voldoende is om te voorkomen dat mensen besmet raken met de deltavariant en deze verspreiden in huishoudelijke omgevingen.''
Gemeenten hebben nauwelijks boetes uitgeschreven aan openbare gelegenheden die moeten controleren op het coronatoegangsbewijs. Er gaat geregeld wat mis, maar doorgaans lost een goed gesprek de problemen op, zeggen de gemeenten, zo schrijft dagblad Trouw.
Praten en waarschuwen. Dat werkt prima ter handhaving van de coronacheck, stellen gemeenten na een maand ervaring met de verplichte check op het coronatoegangsbewijs. Die ging op 25 september in voor gelegenheden zoals horeca, kantines, theaters en voor evenementen. Hoe dat wordt gehandhaafd, is aan iedere gemeente zelf. Een rondgang van Trouw langs zo'n twintig gemeenten leverde nauwelijks meldingen van opgelegde maatregelen op. De meeste gemeenten hebben nog nul boetes uitgedeeld. Andere hebben één of twee keer een sanctie opgelegd, meestal was dat tijdelijke sluiting.
Speciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het Outbreak Management Team vandaag dat die route niet voor de hand ligt.
De Oostenrijkse minister van Volksgezondheid heeft toptennisser Dominic Thiem persoonlijk aangespoord zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Wolfgang Muckstein gaf hem dat advies, omdat Thiem dan zonder problemen kan meedoen aan de Australian Open, waar niet-gevaccineerde tennissers mogelijk worden geweerd.
Thiem, oud-winnaar van de US Open en de huidige nummer 9 van de wereld, liet eerder deze maand weten dat hij wacht op het nieuwe eiwitvaccin van de Amerikaanse producent Novavax, maar dat is volgens de minister niet snel beschikbaar. ,,Ik kan Dominic alleen maar adviseren zich te laten inenten omdat het vaccin dat hij wil pas in 2022 beschikbaar komt en er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin meer voordelen heeft dan de huidige beschikbare vaccins", aldus Muckstein, die zei dat hij Thiem schriftelijk heeft uitgenodigd voor een gesprek. ,,Om al zijn onzekerheden weg te nemen."
De Australian Open zijn van 17 tot en met 30 januari. Er komen wisselende berichten naar buiten over de vaccinatieplicht, maar vooralsnog lijkt het erop dat tennissers die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus, niet welkom zijn.
Meerdere regio's hebben moeten besluiten de reguliere ziekenhuiszorg af te schalen na een toename van het aantal coronapatiënten. In Noord-Brabant wordt komende week 5 tot 10 procent van de reguliere zorg afgeschaald. In de Zuid-Hollandse regio's Haaglanden en Hollands Midden wordt de inhaalzorg gestopt. Dat melden lokale afdelingen van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).
In Noord-Brabant worden afspraken voor onder meer knieoperaties de komende week afgezegd. Acute zorg kan wel doorgaan, laat een lokale ROAZ-woordvoerder weten na eerdere berichtgeving van Omroep Brabant. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg was een plan om uitgestelde zorg tijdens de weekenden in te halen. Daarvan 'is de kans groot dat dat niet meer gaat lukken'.
Volgens het ROAZ Regio West neemt ook in de regio's Haaglanden en Hollands Midden het aantal coronapatiënten dusdanig toe dat de capaciteit voor deze groep zorgvragers wordt opgeschaald, verder dan met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is geregeld. ,,Dit heeft direct gevolgen voor de zorg in alle zeven ziekenhuizen in deze regio." Een zegsvrouw kon het aantal hierdoor gedupeerden nog niet vermelden. ,,De reguliere zorg zal afgeschaald moeten worden om personeel beschikbaar te maken voor de Covid-zorg", aldus de organisatie. Elk ziekenhuis probeert de reguliere zorg wel zo veel mogelijk door te laten gaan, maar dat zal volgens de woordvoerster niet altijd lukken. Er kunnen zich bijvoorbeeld vertragingen voordoen.
,,De behandelend arts maakt per patiënt de inschatting welke zorg door moet gaan. Poliklinische zorg kan op dit moment nog wel doorgaan. Per ziekenhuis kan het echter verschillen welke zorg nog geleverd kan worden ", aldus het ROAZ. ,,Het water staat ons nu echt aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten de afgelopen dagen zien oplopen. Als dit doorzet hebben we binnen een week een verdubbeling van het aantal klinische patiënten", zegt Martin Schalij, voorzitter ROAZ West. ,,Helaas zien we nog veel mensen in het ziekenhuis die niet gevaccineerd zijn."
Er zijn in de regio 72 patiënten op de verpleegafdelingen, twee meer dan er bedden beschikbaar nu beschikbaar zijn, en 20 op een intensive care. Het ROAZ wil vrijdagavond 85 coronabedden beschikbaar hebben en later 100.
Het is de politiek aan te rekenen dat het tijdens de coronacrisis niet is gelukt om de ic-capaciteit te verhogen. Geld voor salarisverhogingen voor het personeel kwam niet en 'enthousiasme' om de ic's te steunen ontbrak bij politici. De uitstroom van ic-personeel neemt zelfs toe. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de BNR-podcast Vraag het Gommers.
Gommers stelt dat de uitstroom van ic-personeel er ook voor de coronacrisis al voor zorgde dat het aantal bedden afnam, maar dat deze trend niet is doorbroken sinds het virus Nederland in de greep houdt. Volgens de ic-baas is dat de politiek aan te rekenen: ,,Door tien jaar beleid hadden we in januari 2020 al minder ic-bedden dan de jaren ervoor, door de uitstroom van personeel. Wat je hoopt, is dat we dat tij kunnen keren. Door Covid is het niet beter geworden en er zijn ook geen middelen gekomen vanuit de politiek om dat te stimuleren."
Artsen die op het Vredenburg staan en met ongevaccineerden praten over hun kijk op het vaccin: als het aan Bernard Leenstra ligt, een Utrechtse huisarts in opleiding, moeten artsen zo snel mogelijk de straat op. Hij roept de gemeente Utrecht op samen een plan uit te werken. „We moeten luisteren naar de mensen die geen vaccin willen.” (Premium)
In de regio's Haaglanden en Hollands Midden neemt het aantal coronapatiënten dusdanig toe dat de capaciteit voor deze groep zorgvragers wordt opgeschaald, verder dan met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is geregeld. Dat schrijft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Regio West. ,,Dit heeft direct gevolgen voor de zorg in alle zeven ziekenhuizen in deze regio." De inhaalzorg wordt gestopt.
Acute zorg kan door de maatregelen doorgaan. Er komt nu ook meer capaciteit beschikbaar voor opvang van Covid-patiënten in de eigen regio. ,,Ook in andere regio's loopt de druk op, waardoor overplaatsing nu al zo goed als niet mogelijk is", zegt het ROAZ.
,,Het water staat ons nu echt aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten de afgelopen dagen zien oplopen. Als dit doorzet hebben we binnen een week een verdubbeling van het aantal klinische patiënten", zegt Martin Schalij, voorzitter ROAZ West. ,,Helaas zien we nog veel mensen in het ziekenhuis die niet gevaccineerd zijn."Wie liggen er momenteel met Covid-19 in de ziekenhuizen? Zijn dat nog immer te dikke patiënten op leeftijd? De Rotterdamse longarts Leon van den Toorn, deskundige bij uitstek, zegt geen ‘ja’ en geen ‘nee.’ (Premium)
Op de 'rode lijst' van landen vanwaar reizigers die het Verenigd Koninkrijk inreizen in quarantaine moeten, staat geen enkel land of territorium meer. Volgens SkyNews hebben de autoriteiten de laatste zeven landen, allemaal in Latijns-Amerika, geschrapt. De lijst blijft echter als categorie wel bestaan.
Mensen uit landen op de lijst hebben te maken met de strengste corona-inreisbeperkingen. Na aankomst in het Verenigd Koninkrijk moeten ze op eigen kosten tien dagen in een speciaal quarantainehotel verblijven. Dat kost ze circa 2700 euro. Sinds de inreisbeperking werd ingevoerd in februari hebben naar schatting 200.000 mensen gedwongen in een 'coronahotel' gezeten. Bij een positieve testuitslag moest de reiziger er langer blijven.
Op rode lijst stonden recentelijk nog 54 landen en territoria. Maar 11 oktober werden er 47 geschrapt. De gezondheidsautoriteiten houden de rode lijst nog wel aan voor landen waar ze veel besmettingsgevaar van vrezen. Daarnaast is nog maar één andere categorie over: de rest van de wereld.
Daarvoor geldt nu de regel dat mensen onder de achttien jaar en mensen die zijn ingeënt, genezen of negatief getest op een coronatest zonder beperking het land in kunnen reizen. Anderen moeten zich van tevoren bij de autoriteiten aanmelden als reiziger en een coronatest laten doen. Ze moeten na aankomst tien dagen in zelfisolatie waar ze maar willen.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge wil meer geld vrijmaken om mensen die last hebben van langdurige Covid met elkaar in contact te brengen. Hij steunt een voorstel van D66 om hiervoor een half miljoen euro uit te trekken. Dat plan kan in ieder geval op steun van VVD, CDA en ChristenUnie rekenen.
De Jonge is al in gesprek met het Longfonds en andere patiëntenorganisaties over hoe dit zogeheten lotgenotencontact beter georganiseerd kan worden, zei hij vandaag in het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.
D66-Kamerlid Wieke Paulusma vertelde dinsdag in het eerste deel van het begrotingsdebat zeven maanden na haar coronabesmetting nog te kampen met klachten. ,,Tijdens mijn herstel ontdekte ik hoe weinig er over langdurige Covid bekend is", zei ze. ,,En hoeveel er nog gedaan moet worden voor patiënten." Volgens haar hebben mensen met langdurige Covid behoefte aan meer onderling contact. ,,Naast een paar goedbedoelde websites en Facebookpagina's, zijn er maar weinig professionele plekken waar je terecht kunt met je lotgenoten."
De Jonge erkende vandaag dat het lotgenotencontact minder versnipperd en meer toegankelijk kan.
Leerlingen hebben door het thuiszitten in coronatijd achterstanden opgelopen in vooral rekenen en Nederlands lezen. Maar de Engelse woordenschat is juist vooruit gegaan in coronatijd. Leraren denken dat dat komt door alle Engelstalige tv-series die zijn gekeken.
Het is momenteel zo druk met coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, dat de spoedeisende hulp is gesloten. Het ziekenhuis luidde eerder vandaag al de noodklok, maar nu moet het ook echt.
,,Een selectieve spoedeisende hulpstop kan nodig zijn. In zo’n geval sluiten we de spoedeisende hulp (SEH) tijdelijk voor patiënten die stabiel zijn met COVID-klachten. Andere SEH's moeten hen dan overnemen. Dus dit besluiten we niet lichtvaardig, want dan zadelen we andere collega's met hetzelfde probleem op”, aldus woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis Frank van den Elsen.
Het RIVM meldt dat tussen woensdagochtend en donderdagochtend 7717 nieuwe coronabesmettingen zijn vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli. In de afgelopen zeven dagen registreerde de GGD'en 43.910 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.
Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 6272 positieve tests per dag gemeld. Voor het eerst sinds 25 juli, ruim drie maanden geleden, komt dat gemiddelde boven de 6000 uit. Het gemiddelde stijgt voor de 28e dag op rij.
In de afgelopen dag kreeg het RIVM 15 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat het overlijden van deze coronapatiënten nu is gemeld, wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen dag zijn gestorven.
Sommige Nederlandse ziekenhuizen kunnen het aantal coronapatiënten bijna niet meer aan. Zo kondigden een aantal Brabantse ziekenhuizen aan dat ze weer op de rem moeten trappen en operaties moeten afbellen. Ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht loopt het de spuigaten uit. Daar dreigt zelfs een sluiting van de spoedeisende hulp als het zo door gaat.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt rap. Op dit moment houden 944 mensen met Covid-19 een bed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hiervan liggen er 203 op de intensive cares, en 741 op de verpleegafdelingen.
De laatste keer dat er meer dan 900 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen was begin juni. Wat betreft het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen zitten we rond het niveau van het voorjaar. Afgelopen 24 uur werden 154 nieuwe coronapatiënten op een verpleegafdeling opgenomen, het hoogste aantal sinds 19 mei.
In India zijn meer dan 100 miljoen mensen met maar één prik niet komen opdagen voor hun tweede prik. Het land vreest dat het virus weer goed zijn gang kan gaan in het land als mensen niet hun tweede prik komen halen.
Het land heeft op het moment relatief lage besmettingsaantallen, maar dat is volgens Indiase verpleegkundige Bhavna Dewan nou juist het probleem: ,,We hebben dit ook gezien bij tuberculosepatiënten. Ze nemen hun medicijnen, maar na een paar weken stoppen ze omdat ze zich beter voelen. Ze zouden ze eigenlijk zes maanden moeten nemen. Diezelfde mentaliteit speelt bij het vaccin: men denkt dat één dosis genoeg is omdat niemand meer ziek wordt."
In China is nu ook een derde miljoenenstad in lockdown geplaatst, nadat welgeteld één geval van Covid-19 was opgedoken. Het gaat om Heihe, aan de Russische grens. Op honderd dagen van de Olympische Winterspelen in Peking willen de autoriteiten geen enkel risico nemen.
In totaal zitten nu bijna zes miljoen Chinezen achter slot en grendel, twee dagen nadat een soortgelijk bevel was afgekondigd in de grote stad Lanzhou. Eijn, aan de Mongoolse grens, werd ook al in lockdown geplaatst.
In Heihe is intussen het openbaar vervoer opgeschort en mag niemand van de 1,6 miljoen inwoners de stad verlaten. Mensen wordt aangeraden thuis te blijven en alleen in noodsituaties hun woning te verlaten.
Het aantal coronagevallen in Afrika begint zichtbaar af te nemen, hoewel nog maar 5,5 procent van de bevolking is gevaccineerd. Volgens de Gezondheidsorganisatie van de Afrikaanse Unie (Africa CDC) is het aantal nieuwe infecties in het hele continent met 26 procent gedaald tot 31.000 gevallen per dag.
Africa CDC sprak van "een goed signaal" en zei dat het continent "veel vooruitgang" heeft geboekt. Koploper qua vaccinatie is Marokko, dat tot dusver 57 procent van de inwoners heeft gevaccineerd. ,,De besmettingsaantallen dalen licht, maar gestaag", aldus John Nkengasong, die wel waarschuwde voor een mogelijke terugslag. In totaal zijn intussen 188 miljoen vaccins toegediend.
Volgens het CDC zijn er tot dusver op het continent 8,5 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan meer dan 218.000 met een dodelijke afloop. Volgens deskundigen is het aantal niet-gemelde gevallen op het continent, met zowat 1,3 miljard inwoners, waarschijnlijk een stuk hoger.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had recentelijk nog verklaard dat bijna 86 procent van alle coronabesmettingen in Afrika onopgemerkt blijft en schat het totale aantal op zowat 59 miljoen.
De coronacrisis "heeft ons geleerd wat schaarste is" in de zorg. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag in het debat over zijn begroting voor komend jaar. ,,Dat zijn we helemaal niet zo gewend in ons landje."
De ic-zorg in Nederland werd in de coronacrisis snel opgeschaald, maar "daar zijn grenzen aan", aldus De Jonge. En de schaarste van personeel zal in de toekomst toenemen. De stijgende kosten zijn een probleem waar een oplossing voor moet worden gevonden, maar de beschikbaarheid van personeel is een nog groter knelpunt.
,,We worden steeds ouder. Wat we uitgeven aan de zorg gaat omhoog. Dit terwijl de echte vergrijzing nog moet beginnen." De houdbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het systeem komt volgens de minister in gevaar als er geen fundamentele keuzes worden gemaakt over bijvoorbeeld het aantal spoedeisende hulpposten, en meer gespecialiseerde ziekenhuizen, of de manier waarop de ouderenzorg en verpleeghuizen in Nederland zijn ingericht.
SP-Kamerlid Maarten Hijink hekelt de grote uitstroom van zorgpersoneel, en vindt dat er meer kan worden gedaan om mensen voor de zorg te behouden, als er bijvoorbeeld meer geld komt voor salarissen. De Jonge erkende dat het niet goed lukt om iedereen vast te houden, wat volgens hem met verschillende dingen te maken heeft. ,,Salaris is daar ook een component in", aldus de zorgminister.
Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema is De Jonge schuldig aan de afbraak van de zorg. ,,Er is toch iets ernstig mis met de capaciteit op de ic", zei Agema. Ze doelde daarmee op de mogelijke nieuwe maatregelen tegen de coronacrisis waarover het OMT donderdag spreekt. Er liggen namelijk weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar volgens De Jonge gaat het niet alleen over extra ic-bedden. ,,Je wilt ook dat de reguliere zorg doorgaat." Daarnaast zijn maatregelen mogelijk nodig om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt.
Ook het Verenigd Koninkrijk erkent voortaan het Europese coronacertificaat. Nederlanders en andere EU-burgers met zo'n pas kunnen daardoor eenvoudiger naar het voormalige EU-land reizen. De EU accepteert op haar beurt het Britse coronabewijs.
Behalve het Verenigd Koninkrijk sluit ook Armenië zich aan. Dat brengt het aantal landen waar het certificaat, dat werkt met een QR-code, gebruikt kan worden op 45. ,,De komende weken en maanden zullen er meer volgen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders.
Met het certificaat kan de drager aantonen dat de kans klein is dat hij het coronavirus bij zich draagt, dankzij een volledige inenting of een eerder doorgemaakte besmetting of omdat hij of zij onlangs negatief is getest. De Europese Commissie hoopt het in zoveel mogelijk landen erkend te krijgen om het reizen weer op gang te helpen.
De wederzijdse erkenning gaat vrijdag in.
De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF roept sportverenigingen nogmaals op om zich te houden aan de coronaregels. Bezoekers aan sportkantines moeten via de CoronaCheck-app kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, corona hebben doorgemaakt of over een recent negatief testbewijs beschikken als ze in de kantine consumpties willen nuttigen. Het demissionaire kabinet overweegt extra maatregelen te nemen omdat het aantal positieve tests en ziekenhuispatiënten weer sneller toeneemt.
,,Wij brengen samen met de bonden en de gemeenten de geldende regels goed onder de aandacht van de verenigingen", zegt een woordvoerder van NOC*NSF. ,,Het is belangrijk dat alle betrokkenen zich aan de regels houden, dus ook de sportkantines."
NOC*NSF heeft geen signalen gekregen dat in sportkantines slecht wordt gehandhaafd, hoewel uit recent onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS wel naar voren kwam dat in slechts 36 procent van de amateursportverenigingen wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Voetbalbond KNVB, de grootste sportbond in Nederland, heeft volgens een woordvoerder ook geen excessen geconstateerd in de voetbalkantines.
De bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst heeft Viruswaarheid-voorman Willem Engel niet belasterd, vindt het Belgische Openbaar Ministerie. Het heeft de rechtbank van Mechelen, waar de twee elkaar woensdag opnieuw troffen, gevraagd Van Ranst vrij te spreken. 'Ik heb 400 uur tijd aan zijn debatfantasie moeten besteden", twittert de viroloog.
Engel verloor een eerdere lasterzaak tegen Van Ranst, maar doet een nieuwe poging de viroloog veroordeeld te krijgen. Die heeft Engel ten onrechte onder meer uitgemaakt voor virusontkenner, stelt de tegenstander van coronavaccins en -maatregelen.
Omdat Van Ranst dat ditmaal voor een televisiecamera zou hebben gedaan en niet in de krant, zou hij daar volgens Engel eenvoudiger voor kunnen worden aangepakt. Voor het bestraffen van uitlatingen in de krant zijn de regels in België veel strenger. Van Ranst heeft Engel echter in het gewraakte televisie-interview hooguit beledigd, meent het OM. "Vrijspraak dringt zich op."
Engel liet zich eerder in de rechtszaal bijstaan door zijn Belgische geestverwant Michaël Verstraeten. Die ontbreekt ditmaal en Engel voert zelf het woord. Van Ranst voert net als in de eerdere zaak zijn eigen verdediging.
De preek van dominee Zwartbol heeft in de Gouderakse Oud Gereformeerde Gemeente voor opschudding gezorgd. Kerkgangers kregen te horen dat Zwartbol vreest voor meer doden als gevolg van het coronavaccin.
,,Wat zou de uitwerking zijn? Ik vrees, maar zeg niet dat het zo is, maar ik vrees dat er na vaccinaties meer doden zullen vallen dan door het hele coronavirus. Mensen die gevaccineerd zijn worden ziek, en goed ziek. Dat is ook de werkelijkheid. Het is Gods hand.”
De Urker predikant was vorige week donderdag door de strenge Oud Gereformeerde Kerk uitgenodigd voor een gastpreek.
,,Ondanks de stijging van het aantal coronagevallen roept de dominee van de Oud Gereformeerde Gemeente in Gouderak kerkgangers nog steeds op om de coronavaccinatie niet te nemen. Zo ongelooflijk onverantwoord”, reageert een van de kerkgangers. Een andere kerkganger uit Gouderak, die niet met naam genoemd wil worden, noemt de uitspraak ‘niet handig’.
Thomas Leendert Zwartbol was voordat hij predikant werd verkoper van kaas en noten. In de Oud Gereformeerde Gemeente in Kinderdijk/Alblasserdam is hij vele jaren ouderling geweest. Hij heeft zijn wortels overigens in de Nederlands Hervormde Kerk
In de noodopvang voor asielzoekers in Goes zijn nog elf bewoners en twee medewerkers positief getest op corona. De bewoners hebben geen tot milde klachten en zijn in isolatie geplaatst. Van de 49 bewoners die vorige week positief testten, zit er nog één in isolatie, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Niemand van de positief geteste mensen hoefde te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Zes positief geteste personen zonder klachten zitten vijf dagen in isolatie in een apart gedeelte van de Zeelandhallen. Zes met klachten zijn overgeplaatst naar een andere locatie van het COA. Zij moeten zeven dagen in isolatie en mogen daaruit als ze aan het einde ten minste 24 uur klachtenvrij zijn. De overige bewoners van de noodopvang kunnen gewoon vrij rondlopen, laat de woordvoerder weten.
Vanwege de oplopende besmettingscijfers werden alle bewoners van de noodopvang uit voorzorg vrijdag en woensdag getest. Volgens de woordvoerder is het logisch dat er dan mensen positief testen. ,Dat zou je ook hebben als je iedereen op de markt in Goes zou testen." Het is niet nodig om nog een keer alle bewoners te testen. ,,De crisis lijkt te zijn bezworen. Wellicht dat we nog een keer massaal gaan testen in de winter, als de besmettingscijfers weer oplopen", aldus de woordvoerder.
Bij binnenkomst in de noodopvang was iedereen negatief getest op Covid-19. ,,Dus ze hebben de besmetting ergens in het Zeeuwse opgepakt. Het aantal besmettingen in Nederland loopt op, dus de kans voor hen om het op te vangen is niet anders dan voor andere mensen in Nederland", zei een COA-woordvoerder eerder daarover.
Amerikanen met een verzwakt immuunsysteem die een derde coronaprik hebben gekregen wordt aangeraden om zes maanden later een vierde inenting te halen. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC schrijft in de vaccinatierichtlijnen dat die vierde inenting van alle goedgekeurde vaccins kan zijn.
In de Verenigde Staten kregen mensen met een verzwakt immuunsysteem in augustus al een derde prik. Doordat hun immuunsysteem niet goed werkt, bouwden zij met de eerste twee prikken onvoldoende weerstand op tegen het coronavirus. Die prik wordt door de CDC niet gezien als zogeheten booster, maar als onderdeel van de eerste inentingen omdat het vaccin pas na drie prikken voldoende bescherming geeft.
De prik kan volgens de CDC worden gezet met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna of Janssen. Het maakt daarbij niet uit welk middel de eerste drie keer is gegeven. Als de eerste inenting is gezet met Janssen, dan is het overigens een derde prik. Dat middel geeft al meer bescherming na één inenting dan de andere middelen, er is in de normale situatie een enkele dosis van nodig.
Een vierde prik is momenteel erg ongebruikelijk. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft een derde inenting tegen het coronavirus goedgekeurd. In Nederland is deze booster alleen voor bepaalde risicogroepen, niet iedereen kan de inenting krijgen.
Hoewel het aantal besmettingen én ziekenhuisopnames landelijk fors toeneemt, is het in de ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant nog relatief rustig als het om coronapatiënten gaat. In totaal liggen er nu 8 patiënten op de intensive care.
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven telt 11 covidpatiënten, waarvan 2 op de ic. Dat is een kleine daling ten opzichte van vorige week, toen er van de 12 mensen met corona 3 op de ic verbleven. ,,Daar moet wel bij worden gezegd dat de stijging tot vorige week behoorlijk explosief was, maar de afgelopen week is het beeld weer stabiel”, voegt een woordvoerder daar aan toe.
Bij het Máxima MC is sprake van 8 patiënten, waarvan 2 op de ic. Vorige week waren dat er nog 5, waarvan geen enkele op de ic. In het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond verblijven 6 covidpatiënten, waarvan er 3 op de ic zijn beland (vorige week 4, waarvan 2 op ic). In het Anna Ziekenhuis in Geldrop zijn het er momenteel 3, waarvan 1 op de ic (vorige week 4, met 1 op ic).
Over de verhouding tussen wel- en niet-gevaccineerden konden de vier ziekenhuizen geen uitspraken doen. ,,Wij houden niet bij of iemand wel of niet gevaccineerd is”, aldus een woordvoerder van het Anna Ziekenhuis. Landelijk is het aantal opnamen op intensive cares inmiddels opgelopen tot 200.
In de Russische hoofdstad Moskou is vandaag een reeks coronamaatregelen ingegaan. Bijna het volledige openbare leven gaat zeker een week op slot. Rusland kampt met een lage vaccinatiegraad en wordt geconfronteerd met stijgende coronacijfers.
Restaurants, schoonheidssalons, kleding- en meubelwinkels, sportscholen en andere diensten die als niet-essentieel worden beschouwd, zullen al zeker tot 7 november gesloten blijven. Alleen winkels waar medicijnen en levensmiddelen verkocht worden, mogen volgens burgemeester Sergej Sobjanin openblijven. Ook de meeste bedrijven en overheidsdiensten moeten tijdens deze periode hun werkzaamheden staken.
Tegelijk heeft president Vladimir Poetin op nationaal vlak een “afkoelingsweek” aangekondigd van 30 oktober tot 7 november, waarin mensen niet zullen werken. Zijn hoop is dat mensen op die manier hun verplaatsingen zullen beperken, al blijkt dat veel - ook niet-gevaccineerde - Russen van plan zijn om op vakantie te gaan.
Sinds een aantal weken breekt Rusland opnieuw records wat betreft het aantal Covid-19-besmettingen en overlijdens, als gevolg van de lage vaccinatiegraad in het land. Het totale dodental is intussen opgelopen tot meer dan 233.000 mensen, waardoor Rusland het 'dodelijkste' land is in Europa. Het nationale bureau voor de statistiek spreekt zelfs van een dodental dat tot boven de 400.000 oploopt
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt vandaag bij elkaar. De leden praten over maatregelen om de nieuwe golf coronabesmettingen te stoppen. Het aantal positieve tests loopt de laatste weken snel op. Begin oktober waren er gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag, momenteel ligt het gemiddelde boven de 5500 nieuwe gevallen per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt snel.
Na het overleg stuurt het OMT een advies naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij moet volgende week dinsdag besluiten hoe de coronacrisis wordt aangepakt. Dan is er ook weer een persconferentie. Na die persconferentie stuurt De Jonge een brief over de maatregelen naar de Tweede Kamer en wordt het OMT-advies openbaar.
Arts-microbioloog Marc Bonten, die in het OMT zit, zei eerder deze week in Nieuwsuur dat de commissie vooral zal adviseren om bestaande maatregelen beter uit te voeren. Zo laat de controle op QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is, volgens hem te wensen over.
Het OMT zou aanvankelijk vrijdag bijeenkomen voor een nieuw advies aan het kabinet. Een week daarna stond een nieuwe coronapersconferentie gepland.
Alle twaalf provincies staan vanaf vandaag op rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste vier provincies die nog oranje waren - Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe - gaan ook omhoog. Dat komt door het snel oplopende aantal positieve tests.
Limburg heeft Utrecht weer afgelost als de grootste brandhaard van het land. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken meer dan 5300 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 479 positieve tests op elke 100.000 Limburgers. Dat is 77 procent meer dan bij de kaart van vorige week.
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Die cijfers lopen dus tot en met afgelopen zondag. In die periode blijft Limburg nog net onder de grens met donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. De provincie is in de afgelopen dagen wel boven die grens uitgekomen. Dat betekent dat Limburg volgende week waarschijnlijk donkerrood wordt. Eind juli stond voor het laatst een provincie op dat hoogste niveau.
De Europese coronakaart kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.
De Europese vliegtuigproducent Airbus heeft voor de tweede keer dit jaar zijn financiële doelen verhoogd. Het bedrijf rekent onder andere op een hogere operationele winst dan waar het eerder van uitging, geholpen door het herstel van het luchtverkeer. Airbus schrijft ondertussen ook weer zwarte cijfers.
Airbus heeft sinds het begin van het jaar 424 vliegtuigen afgeleverd. In de eerste negen maanden van coronajaar 2020 waren dat er 341. De toename werkte overduidelijk door in de omzetcijfers van het bedrijf. Airbus zette over de eerste negen maanden van het jaar met 35,2 miljard euro zo'n 17 procent meer om dan een jaar eerder. Bij de commerciële luchtvaart ging het om een omzetplus van 21 procent.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt vanaf 29 oktober het reisadvies voor verschillende gebieden, waaronder het vasteland van Italië, San Marino, Vaticaanstad en het Portugese eiland Madeira. Deze landen en gebieden worden niet langer gezien als een als hoogrisicogebied en krijgen de kleurcode groen. Nederlanders die vanuit deze gebieden terugreizen, hoeven vanaf 29 oktober geen coronabewijs meer te laten zien. Sicilië blijft hoogrisicogebied en dus geel, het eiland Sardinië is al groen.
Buiten Europa verandert een aantal landen van zeerhoogrisicogebied naar hoogrisicogebied. Het gaat om Israël, Brazilië, de Seychellen, Saint Lucia, Costa Rica, Maleisië, en de Filipijnen. Zij blijven oranje, maar de quarantaineplicht voor reizigers naar Nederland uit deze landen vervalt en ze zijn ook niet meer verplicht om bij aankomst te testen. Wel moeten reizigers een coronabewijs laten zien bij aankomst in Nederland.
Armenië verandert juist van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisiscogebied, waarmee reizigers bij terugkeer in Nederland in quarantaine moeten, tenzij ze gevaccineerd zijn. Ook moeten reizigers vanuit Armenië vanaf 31 oktober zich laten testen in Nederland, ook gevaccineerde reizigers.
De redenen waarom mensen geen vaccinatie hebben is uiteenlopend: zo zijn er mensen die vanwege religieuze redenen geen prik nemen, mensen die vanwege gezondsheidsredenen door hun huisarts wordt afgeraden de prik te nemen, mensen die niet goed geïnformeerd zijn over het vaccin en mensen die tegen vaccinaties zijn.
Zijn deze groepen te bereiken? De GGD zet momenteel vooral op de eerste groepen in. Dat doen ze onder andere door in de buurt te zijn en objectieve informatie te geven, vertelt Maaike Schaap, vaccinatiemanager bij de GGDrU.
De jonge doelgroep - waar winst te behalen valt: van de jongeren die zijn geboren tussen 2001 en 2005 is bijvoorbeeld maar 31 procent gevaccineerd - probeert de GGD te bereiken via hun nieuwskanalen. „We maken bijvoorbeeld Instagram take-overs, waarbij verpleegkundigen op Instagram dingen uitleggen. En er is net een nieuwe campagne gestart: waarhaaljijjeinformatievandaan.nl, waar uitleg staat op vragen die rondgaan en misschien moeilijk zijn te bespreken. Neem vragen als 'verandert het vaccin mijn menstruatie', en 'worden je borsten groter van de prik'.”
Madelijn Strick, sociaal-psycholoog en docent sociale beïnvloeding aan de Universiteit Utrecht, denkt veel na over het vraagstuk óf en hoe mensen die nog niet geprikt zijn, te bereiken zijn. „De mensen die te weinig kennis hebben kunnen er alsnog voor openstaan, maar bij de mensen die écht niet willen, ligt dat anders. Wat wij vanuit de sociale beïnvloeding weten is dat je drie dingen nodig hebt om iets te doen: weten, willen en kunnen. Voor je ergens voor kiest, moet je daar kennis over hebben. Je moet het simpelweg ‘kunnen’ doen; het moet bijvoorbeeld niet moeilijk zijn om een prik te halen. Dat ‘willen’, is een lastige bij mensen die iets principieel niet willen.”
Bierconcern AB InBev heeft het afgelopen kwartaal onder meer geprofiteerd van de heropening van de Europese horeca. Ook de focus van de grootste bierbrouwer ter wereld op zijn belangrijkste merken zoals Stella Artois, Budweiser en Corona leidde tot meer omzet. Vorig jaar voelde het bedrijf de coronacrisis nog behoorlijk in zijn resultaten.
Door de lockdowns en de sluiting van de horeca zag het bedrijf de verkoopvolumes dalen, net als de omzet en winst. Al in het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van herstel en dat heeft gedurende het jaar doorgezet.
De omzet van AB InBev steeg in het derde kwartaal naar 14,3 miljard dollar (12,3 miljard euro). Dat is 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarop boekte de in België gevestigde brouwer 1,7 miljard dollar winst, tegen 1,6 miljard dollar vorig jaar. Het totale wereldwijde verkoopvolume steeg op jaarbasis met 3,4 procent.
Marc Bonten, microbioloog en OMT-lid, maakt onderscheid tussen drie groepen ongevaccineerden: „In de cijfers die ik gezien heb, zie je de principiële weigeraar: de helft van het geheel. Zij zitten verspreid door heel Nederland. Dan heb je de gelovigen: een kleine groep van zo’n 10% van de ongevaccineerden. En de mensen die niet goed geïnformeerd zijn, zij behelzen zo'n 30% van de groep en zitten voornamelijk in niet-westerse wijken in de 4 grote steden.”
Bonten zegt een beroep te doen op het gezonde verstand van mensen, bij het maken van de keuze voor de vaccinatie. „We hebben een ongelofelijke crisis. Om daar doorheen te komen zonder extra maatregelen, moeten we de situatie in de ziekenhuizen acceptabel blijven vinden. Vinden we die situatie goed als de reguliere zorg weer platgelegd wordt, als we niet toekomen aan de uitgestelde zorg en er vele mensen moeten wachten op zorg? Gaan we met die situatie akkoord, hoeven we geen actie te ondernemen.
Willen we dat níet, moeten we zorgen dat er minder patiënten in de ziekenhuizen komen. Dat kan op twee manieren: meer mensen immuun, of minder verspreiding van het virus. Daar kom je door je te laten vaccineren en op de natuurlijke manier; de 15% die niet geprikt wil worden, krijgt het virus en is daarna ook beschermd. Dat kan, maar dan krijgen we veel besmettingen- en dus bovenbeschreven situatie. Dat zou ongelofelijk teleurstellend zijn, omdat we de oplossing voor dit probleem gewoon in handen hebben.”
Nederlanders verwachten dat ze als gevolg van de coronapandemie structureel vaker thuiswerken en online gaan vergaderen. Dat zal vooral in de spits leiden tot minder drukte op de weg en heeft ook gevolgen voor de mate waarin mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Studenten blijven waarschijnlijk meer vanuit huis onderwijs volgen.
Iets meer dan de helft van de werkende Nederlanders heeft volgens het KiM tijdens de coronaperiode al thuisgewerkt en op afstand vergaderd. Wel zijn er grote verschillen in de manier waarop werkgevers dat thuiswerken faciliteren. Voor managers en andere mensen met een kantoorfunctie blijken er weinig obstakels, maar voor ongeveer de helft van de werkenden, waaronder horecapersoneel en schilders, zijn die thuiswerkmogelijkheden er niet.
Woon-werk zal er minder zijn dan voor corona, wel ziet het instituut een toename van andersoortige verplaatsingen, zoals voor familie- en winkelbezoek of uitjes.
De regering van Nieuw-Zeeland heeft donderdag plannen bekendgemaakt om de grenzen van het land voorzichtig te heropenen. De nieuwe regels maken het iets eenvoudiger voor staatsburgers om terug naar huis te keren. Toeristen zijn echter nog niet welkom.
De verplichte hotelquarantaine wordt volgende maand teruggebracht van veertien naar zeven dagen. Reizigers vanuit een aantal Pacifische eilanden hoeven bij aankomst in Nieuw-Zeeland helemaal niet meer in quarantaine.
Zodra 90 procent van de Nieuw-Zeelanders gevaccineerd is hoopt coronaminister Chris Hipkins naast staatsburgers ook weer buitenlandse reizigers toe te laten tot Nieuw-Zeeland. Zij zullen waarschijnlijk nog wel in thuisquarantaine moeten bij aankomst. De bedoeling is dat deze plannen in het eerste kwartaal van 2022 worden uitgerold.
De Nederlandse bevolking groeide in het derde kwartaal voor het eerst weer net zoveel als in dezelfde periode in 2019. Dat kwam volgens onderzoekers van het statistiekbureau CBS met name vanwege migratie. Ook werden in het afgelopen kwartaal 10.000 meer kinderen geboren dan er mensen overleden.
In het derde kwartaal van dit jaar groeide de bevolking met bijna 59.000 inwoners. Dat is vergelijkbaar met de groei in het derde kwartaal van 2019. In de eerste twee kwartalen was de bevolkingsgroei nog duidelijk lager dan de periode voor de uitbraak van het coronavirus.
In 2020 was de bevolkingsgroei gehalveerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Door reisbeperkingen kwamen weinig migranten deze kant op. Ook overleden meer mensen dan gebruikelijk vanwege de virusuitbraak.