Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw, vers liveblog aan. Dit omdat het oude blog te groot wordt en steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog vindt u hier.
Volledig gevaccineerde mensen raken minder snel besmet met de deltavariant van het coronavirus, maar als ze besmet zijn dan zijn ze ongeveer net zo besmettelijk als ongevaccineerden. Dat blijkt uit onderzoek onder 621 Britse huishoudens dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De hoeveelheid virus die zij meedragen is namelijk ongeveer gelijk.
Van de volledig gevaccineerd personen die contact had met een besmet persoon raakten 25% besmet, voor ongevaccineerden was dat 38%. Vaccins helpen dus wel in de bestrijding van de pandemie, aldus de onderzoekers. Gevaccineerden worden minder ernstig en langdurig ziek en komen minder vaak in het ziekenhuis terecht. Maar: ,,Onze bevindingen laten wel zien dat vaccinatie alleen niet voldoende is om te voorkomen dat mensen besmet raken met de deltavariant en deze verspreiden in huishoudelijke omgevingen.''
Gemeenten hebben nauwelijks boetes uitgeschreven aan openbare gelegenheden die moeten controleren op het coronatoegangsbewijs. Er gaat geregeld wat mis, maar doorgaans lost een goed gesprek de problemen op, zeggen de gemeenten, zo schrijft dagblad Trouw.
Praten en waarschuwen. Dat werkt prima ter handhaving van de coronacheck, stellen gemeenten na een maand ervaring met de verplichte check op het coronatoegangsbewijs. Die ging op 25 september in voor gelegenheden zoals horeca, kantines, theaters en voor evenementen. Hoe dat wordt gehandhaafd, is aan iedere gemeente zelf. Een rondgang van Trouw langs zo'n twintig gemeenten leverde nauwelijks meldingen van opgelegde maatregelen op. De meeste gemeenten hebben nog nul boetes uitgedeeld. Andere hebben één of twee keer een sanctie opgelegd, meestal was dat tijdelijke sluiting.
© ANP — Speciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het Outbreak Management Team vandaag dat die route niet voor de hand ligt.
De Oostenrijkse minister van Volksgezondheid heeft toptennisser Dominic Thiem persoonlijk aangespoord zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Wolfgang Muckstein gaf hem dat advies, omdat Thiem dan zonder problemen kan meedoen aan de Australian Open, waar niet-gevaccineerde tennissers mogelijk worden geweerd.
Thiem, oud-winnaar van de US Open en de huidige nummer 9 van de wereld, liet eerder deze maand weten dat hij wacht op het nieuwe eiwitvaccin van de Amerikaanse producent Novavax, maar dat is volgens de minister niet snel beschikbaar. ,,Ik kan Dominic alleen maar adviseren zich te laten inenten omdat het vaccin dat hij wil pas in 2022 beschikbaar komt en er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin meer voordelen heeft dan de huidige beschikbare vaccins", aldus Muckstein, die zei dat hij Thiem schriftelijk heeft uitgenodigd voor een gesprek. ,,Om al zijn onzekerheden weg te nemen."
De Australian Open zijn van 17 tot en met 30 januari. Er komen wisselende berichten naar buiten over de vaccinatieplicht, maar vooralsnog lijkt het erop dat tennissers die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus, niet welkom zijn.
© AFP — De Oostenrijkse toptennisser Dominic Thiem in actie. Meerdere regio's hebben moeten besluiten de reguliere ziekenhuiszorg af te schalen na een toename van het aantal coronapatiënten. In Noord-Brabant wordt komende week 5 tot 10 procent van de reguliere zorg afgeschaald. In de Zuid-Hollandse regio's Haaglanden en Hollands Midden wordt de inhaalzorg gestopt. Dat melden lokale afdelingen van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).
In Noord-Brabant worden afspraken voor onder meer knieoperaties de komende week afgezegd. Acute zorg kan wel doorgaan, laat een lokale ROAZ-woordvoerder weten na eerdere berichtgeving van Omroep Brabant. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg was een plan om uitgestelde zorg tijdens de weekenden in te halen. Daarvan 'is de kans groot dat dat niet meer gaat lukken'.
Volgens het ROAZ Regio West neemt ook in de regio's Haaglanden en Hollands Midden het aantal coronapatiënten dusdanig toe dat de capaciteit voor deze groep zorgvragers wordt opgeschaald, verder dan met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is geregeld. ,,Dit heeft direct gevolgen voor de zorg in alle zeven ziekenhuizen in deze regio." Een zegsvrouw kon het aantal hierdoor gedupeerden nog niet vermelden. ,,De reguliere zorg zal afgeschaald moeten worden om personeel beschikbaar te maken voor de Covid-zorg", aldus de organisatie. Elk ziekenhuis probeert de reguliere zorg wel zo veel mogelijk door te laten gaan, maar dat zal volgens de woordvoerster niet altijd lukken. Er kunnen zich bijvoorbeeld vertragingen voordoen.
,,De behandelend arts maakt per patiënt de inschatting welke zorg door moet gaan. Poliklinische zorg kan op dit moment nog wel doorgaan. Per ziekenhuis kan het echter verschillen welke zorg nog geleverd kan worden ", aldus het ROAZ. ,,Het water staat ons nu echt aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten de afgelopen dagen zien oplopen. Als dit doorzet hebben we binnen een week een verdubbeling van het aantal klinische patiënten", zegt Martin Schalij, voorzitter ROAZ West. ,,Helaas zien we nog veel mensen in het ziekenhuis die niet gevaccineerd zijn."
Er zijn in de regio 72 patiënten op de verpleegafdelingen, twee meer dan er bedden beschikbaar nu beschikbaar zijn, en 20 op een intensive care. Het ROAZ wil vrijdagavond 85 coronabedden beschikbaar hebben en later 100.
Het is de politiek aan te rekenen dat het tijdens de coronacrisis niet is gelukt om de ic-capaciteit te verhogen. Geld voor salarisverhogingen voor het personeel kwam niet en 'enthousiasme' om de ic's te steunen ontbrak bij politici. De uitstroom van ic-personeel neemt zelfs toe. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de BNR-podcast Vraag het Gommers.
Gommers stelt dat de uitstroom van ic-personeel er ook voor de coronacrisis al voor zorgde dat het aantal bedden afnam, maar dat deze trend niet is doorbroken sinds het virus Nederland in de greep houdt. Volgens de ic-baas is dat de politiek aan te rekenen: ,,Door tien jaar beleid hadden we in januari 2020 al minder ic-bedden dan de jaren ervoor, door de uitstroom van personeel. Wat je hoopt, is dat we dat tij kunnen keren. Door Covid is het niet beter geworden en er zijn ook geen middelen gekomen vanuit de politiek om dat te stimuleren."
Artsen die op het Vredenburg staan en met ongevaccineerden praten over hun kijk op het vaccin: als het aan Bernard Leenstra ligt, een Utrechtse huisarts in opleiding, moeten artsen zo snel mogelijk de straat op. Hij roept de gemeente Utrecht op samen een plan uit te werken. „We moeten luisteren naar de mensen die geen vaccin willen.” (Premium)
© Mel Boas — Huisarts in opleiding Bernard Leenstra. In de regio's Haaglanden en Hollands Midden neemt het aantal coronapatiënten dusdanig toe dat de capaciteit voor deze groep zorgvragers wordt opgeschaald, verder dan met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is geregeld. Dat schrijft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Regio West. ,,Dit heeft direct gevolgen voor de zorg in alle zeven ziekenhuizen in deze regio." De inhaalzorg wordt gestopt.
Acute zorg kan door de maatregelen doorgaan. Er komt nu ook meer capaciteit beschikbaar voor opvang van Covid-patiënten in de eigen regio. ,,Ook in andere regio's loopt de druk op, waardoor overplaatsing nu al zo goed als niet mogelijk is", zegt het ROAZ.
,,Het water staat ons nu echt aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten de afgelopen dagen zien oplopen. Als dit doorzet hebben we binnen een week een verdubbeling van het aantal klinische patiënten", zegt Martin Schalij, voorzitter ROAZ West. ,,Helaas zien we nog veel mensen in het ziekenhuis die niet gevaccineerd zijn."Wie liggen er momenteel met Covid-19 in de ziekenhuizen? Zijn dat nog immer te dikke patiënten op leeftijd? De Rotterdamse longarts Leon van den Toorn, deskundige bij uitstek, zegt geen ‘ja’ en geen ‘nee.’ (Premium)
Op de 'rode lijst' van landen vanwaar reizigers die het Verenigd Koninkrijk inreizen in quarantaine moeten, staat geen enkel land of territorium meer. Volgens SkyNews hebben de autoriteiten de laatste zeven landen, allemaal in Latijns-Amerika, geschrapt. De lijst blijft echter als categorie wel bestaan.
Mensen uit landen op de lijst hebben te maken met de strengste corona-inreisbeperkingen. Na aankomst in het Verenigd Koninkrijk moeten ze op eigen kosten tien dagen in een speciaal quarantainehotel verblijven. Dat kost ze circa 2700 euro. Sinds de inreisbeperking werd ingevoerd in februari hebben naar schatting 200.000 mensen gedwongen in een 'coronahotel' gezeten. Bij een positieve testuitslag moest de reiziger er langer blijven.
Op rode lijst stonden recentelijk nog 54 landen en territoria. Maar 11 oktober werden er 47 geschrapt. De gezondheidsautoriteiten houden de rode lijst nog wel aan voor landen waar ze veel besmettingsgevaar van vrezen. Daarnaast is nog maar één andere categorie over: de rest van de wereld.
Daarvoor geldt nu de regel dat mensen onder de achttien jaar en mensen die zijn ingeënt, genezen of negatief getest op een coronatest zonder beperking het land in kunnen reizen. Anderen moeten zich van tevoren bij de autoriteiten aanmelden als reiziger en een coronatest laten doen. Ze moeten na aankomst tien dagen in zelfisolatie waar ze maar willen.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge wil meer geld vrijmaken om mensen die last hebben van langdurige Covid met elkaar in contact te brengen. Hij steunt een voorstel van D66 om hiervoor een half miljoen euro uit te trekken. Dat plan kan in ieder geval op steun van VVD, CDA en ChristenUnie rekenen.
De Jonge is al in gesprek met het Longfonds en andere patiëntenorganisaties over hoe dit zogeheten lotgenotencontact beter georganiseerd kan worden, zei hij vandaag in het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.
D66-Kamerlid Wieke Paulusma vertelde dinsdag in het eerste deel van het begrotingsdebat zeven maanden na haar coronabesmetting nog te kampen met klachten. ,,Tijdens mijn herstel ontdekte ik hoe weinig er over langdurige Covid bekend is", zei ze. ,,En hoeveel er nog gedaan moet worden voor patiënten." Volgens haar hebben mensen met langdurige Covid behoefte aan meer onderling contact. ,,Naast een paar goedbedoelde websites en Facebookpagina's, zijn er maar weinig professionele plekken waar je terecht kunt met je lotgenoten."
De Jonge erkende vandaag dat het lotgenotencontact minder versnipperd en meer toegankelijk kan.
© Frank Jansen — D66-Kamerlid Wieke Paulusma. Leerlingen hebben door het thuiszitten in coronatijd achterstanden opgelopen in vooral rekenen en Nederlands lezen. Maar de Engelse woordenschat is juist vooruit gegaan in coronatijd. Leraren denken dat dat komt door alle Engelstalige tv-series die zijn gekeken.
Het is momenteel zo druk met coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, dat de spoedeisende hulp is gesloten. Het ziekenhuis luidde eerder vandaag al de noodklok, maar nu moet het ook echt.
,,Een selectieve spoedeisende hulpstop kan nodig zijn. In zo’n geval sluiten we de spoedeisende hulp (SEH) tijdelijk voor patiënten die stabiel zijn met COVID-klachten. Andere SEH's moeten hen dan overnemen. Dus dit besluiten we niet lichtvaardig, want dan zadelen we andere collega's met hetzelfde probleem op”, aldus woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis Frank van den Elsen.
Het RIVM meldt dat tussen woensdagochtend en donderdagochtend 7717 nieuwe coronabesmettingen zijn vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli. In de afgelopen zeven dagen registreerde de GGD'en 43.910 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.
Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 6272 positieve tests per dag gemeld. Voor het eerst sinds 25 juli, ruim drie maanden geleden, komt dat gemiddelde boven de 6000 uit. Het gemiddelde stijgt voor de 28e dag op rij.
In de afgelopen dag kreeg het RIVM 15 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat het overlijden van deze coronapatiënten nu is gemeld, wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen dag zijn gestorven.
Sommige Nederlandse ziekenhuizen kunnen het aantal coronapatiënten bijna niet meer aan. Zo kondigden een aantal Brabantse ziekenhuizen aan dat ze weer op de rem moeten trappen en operaties moeten afbellen. Ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht loopt het de spuigaten uit. Daar dreigt zelfs een sluiting van de spoedeisende hulp als het zo door gaat.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt rap. Op dit moment houden 944 mensen met Covid-19 een bed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hiervan liggen er 203 op de intensive cares, en 741 op de verpleegafdelingen.
De laatste keer dat er meer dan 900 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen was begin juni. Wat betreft het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen zitten we rond het niveau van het voorjaar. Afgelopen 24 uur werden 154 nieuwe coronapatiënten op een verpleegafdeling opgenomen, het hoogste aantal sinds 19 mei.
In India zijn meer dan 100 miljoen mensen met maar één prik niet komen opdagen voor hun tweede prik. Het land vreest dat het virus weer goed zijn gang kan gaan in het land als mensen niet hun tweede prik komen halen.
Het land heeft op het moment relatief lage besmettingsaantallen, maar dat is volgens Indiase verpleegkundige Bhavna Dewan nou juist het probleem: ,,We hebben dit ook gezien bij tuberculosepatiënten. Ze nemen hun medicijnen, maar na een paar weken stoppen ze omdat ze zich beter voelen. Ze zouden ze eigenlijk zes maanden moeten nemen. Diezelfde mentaliteit speelt bij het vaccin: men denkt dat één dosis genoeg is omdat niemand meer ziek wordt."
© EPA — Ook in India wordt er volop gevaccineerd. Ze hopen voor het einde van het jaar het hele land volledig gevaccineerd te hebben, maar met de miljoenen mensen die niet komen opdagen voor een tweede prik wordt dat erg lastig. In China is nu ook een derde miljoenenstad in lockdown geplaatst, nadat welgeteld één geval van Covid-19 was opgedoken. Het gaat om Heihe, aan de Russische grens. Op honderd dagen van de Olympische Winterspelen in Peking willen de autoriteiten geen enkel risico nemen.
In totaal zitten nu bijna zes miljoen Chinezen achter slot en grendel, twee dagen nadat een soortgelijk bevel was afgekondigd in de grote stad Lanzhou. Eijn, aan de Mongoolse grens, werd ook al in lockdown geplaatst.
In Heihe is intussen het openbaar vervoer opgeschort en mag niemand van de 1,6 miljoen inwoners de stad verlaten. Mensen wordt aangeraden thuis te blijven en alleen in noodsituaties hun woning te verlaten.
Het aantal coronagevallen in Afrika begint zichtbaar af te nemen, hoewel nog maar 5,5 procent van de bevolking is gevaccineerd. Volgens de Gezondheidsorganisatie van de Afrikaanse Unie (Africa CDC) is het aantal nieuwe infecties in het hele continent met 26 procent gedaald tot 31.000 gevallen per dag.
Africa CDC sprak van "een goed signaal" en zei dat het continent "veel vooruitgang" heeft geboekt. Koploper qua vaccinatie is Marokko, dat tot dusver 57 procent van de inwoners heeft gevaccineerd. ,,De besmettingsaantallen dalen licht, maar gestaag", aldus John Nkengasong, die wel waarschuwde voor een mogelijke terugslag. In totaal zijn intussen 188 miljoen vaccins toegediend.
Volgens het CDC zijn er tot dusver op het continent 8,5 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan meer dan 218.000 met een dodelijke afloop. Volgens deskundigen is het aantal niet-gemelde gevallen op het continent, met zowat 1,3 miljard inwoners, waarschijnlijk een stuk hoger.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had recentelijk nog verklaard dat bijna 86 procent van alle coronabesmettingen in Afrika onopgemerkt blijft en schat het totale aantal op zowat 59 miljoen.
De coronacrisis "heeft ons geleerd wat schaarste is" in de zorg. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag in het debat over zijn begroting voor komend jaar. ,,Dat zijn we helemaal niet zo gewend in ons landje."
De ic-zorg in Nederland werd in de coronacrisis snel opgeschaald, maar "daar zijn grenzen aan", aldus De Jonge. En de schaarste van personeel zal in de toekomst toenemen. De stijgende kosten zijn een probleem waar een oplossing voor moet worden gevonden, maar de beschikbaarheid van personeel is een nog groter knelpunt.
,,We worden steeds ouder. Wat we uitgeven aan de zorg gaat omhoog. Dit terwijl de echte vergrijzing nog moet beginnen." De houdbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het systeem komt volgens de minister in gevaar als er geen fundamentele keuzes worden gemaakt over bijvoorbeeld het aantal spoedeisende hulpposten, en meer gespecialiseerde ziekenhuizen, of de manier waarop de ouderenzorg en verpleeghuizen in Nederland zijn ingericht.
SP-Kamerlid Maarten Hijink hekelt de grote uitstroom van zorgpersoneel, en vindt dat er meer kan worden gedaan om mensen voor de zorg te behouden, als er bijvoorbeeld meer geld komt voor salarissen. De Jonge erkende dat het niet goed lukt om iedereen vast te houden, wat volgens hem met verschillende dingen te maken heeft. ,,Salaris is daar ook een component in", aldus de zorgminister.
Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema is De Jonge schuldig aan de afbraak van de zorg. ,,Er is toch iets ernstig mis met de capaciteit op de ic", zei Agema. Ze doelde daarmee op de mogelijke nieuwe maatregelen tegen de coronacrisis waarover het OMT donderdag spreekt. Er liggen namelijk weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar volgens De Jonge gaat het niet alleen over extra ic-bedden. ,,Je wilt ook dat de reguliere zorg doorgaat." Daarnaast zijn maatregelen mogelijk nodig om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt.
© ANP — Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ook het Verenigd Koninkrijk erkent voortaan het Europese coronacertificaat. Nederlanders en andere EU-burgers met zo'n pas kunnen daardoor eenvoudiger naar het voormalige EU-land reizen. De EU accepteert op haar beurt het Britse coronabewijs.
Behalve het Verenigd Koninkrijk sluit ook Armenië zich aan. Dat brengt het aantal landen waar het certificaat, dat werkt met een QR-code, gebruikt kan worden op 45. ,,De komende weken en maanden zullen er meer volgen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders.
Met het certificaat kan de drager aantonen dat de kans klein is dat hij het coronavirus bij zich draagt, dankzij een volledige inenting of een eerder doorgemaakte besmetting of omdat hij of zij onlangs negatief is getest. De Europese Commissie hoopt het in zoveel mogelijk landen erkend te krijgen om het reizen weer op gang te helpen.
De wederzijdse erkenning gaat vrijdag in.
© AP — Didier Reynders (l) De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF roept sportverenigingen nogmaals op om zich te houden aan de coronaregels. Bezoekers aan sportkantines moeten via de CoronaCheck-app kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, corona hebben doorgemaakt of over een recent negatief testbewijs beschikken als ze in de kantine consumpties willen nuttigen. Het demissionaire kabinet overweegt extra maatregelen te nemen omdat het aantal positieve tests en ziekenhuispatiënten weer sneller toeneemt.
,,Wij brengen samen met de bonden en de gemeenten de geldende regels goed onder de aandacht van de verenigingen", zegt een woordvoerder van NOC*NSF. ,,Het is belangrijk dat alle betrokkenen zich aan de regels houden, dus ook de sportkantines."
NOC*NSF heeft geen signalen gekregen dat in sportkantines slecht wordt gehandhaafd, hoewel uit recent onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS wel naar voren kwam dat in slechts 36 procent van de amateursportverenigingen wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Voetbalbond KNVB, de grootste sportbond in Nederland, heeft volgens een woordvoerder ook geen excessen geconstateerd in de voetbalkantines.
© ANP — Portret van Marc van den Tweel, algemeen directeur van sportkoepel NOC-NSF De bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst heeft Viruswaarheid-voorman Willem Engel niet belasterd, vindt het Belgische Openbaar Ministerie. Het heeft de rechtbank van Mechelen, waar de twee elkaar woensdag opnieuw troffen, gevraagd Van Ranst vrij te spreken. 'Ik heb 400 uur tijd aan zijn debatfantasie moeten besteden", twittert de viroloog.
Engel verloor een eerdere lasterzaak tegen Van Ranst, maar doet een nieuwe poging de viroloog veroordeeld te krijgen. Die heeft Engel ten onrechte onder meer uitgemaakt voor virusontkenner, stelt de tegenstander van coronavaccins en -maatregelen.
Omdat Van Ranst dat ditmaal voor een televisiecamera zou hebben gedaan en niet in de krant, zou hij daar volgens Engel eenvoudiger voor kunnen worden aangepakt. Voor het bestraffen van uitlatingen in de krant zijn de regels in België veel strenger. Van Ranst heeft Engel echter in het gewraakte televisie-interview hooguit beledigd, meent het OM. "Vrijspraak dringt zich op."
Engel liet zich eerder in de rechtszaal bijstaan door zijn Belgische geestverwant Michaël Verstraeten. Die ontbreekt ditmaal en Engel voert zelf het woord. Van Ranst voert net als in de eerdere zaak zijn eigen verdediging.
© BELGA — Willem Engel (links) en Marc Van Ranst treffen elkaar weer voor de rechter De preek van dominee Zwartbol heeft in de Gouderakse Oud Gereformeerde Gemeente voor opschudding gezorgd. Kerkgangers kregen te horen dat Zwartbol vreest voor meer doden als gevolg van het coronavaccin.
,,Wat zou de uitwerking zijn? Ik vrees, maar zeg niet dat het zo is, maar ik vrees dat er na vaccinaties meer doden zullen vallen dan door het hele coronavirus. Mensen die gevaccineerd zijn worden ziek, en goed ziek. Dat is ook de werkelijkheid. Het is Gods hand.”
De Urker predikant was vorige week donderdag door de strenge Oud Gereformeerde Kerk uitgenodigd voor een gastpreek.
,,Ondanks de stijging van het aantal coronagevallen roept de dominee van de Oud Gereformeerde Gemeente in Gouderak kerkgangers nog steeds op om de coronavaccinatie niet te nemen. Zo ongelooflijk onverantwoord”, reageert een van de kerkgangers. Een andere kerkganger uit Gouderak, die niet met naam genoemd wil worden, noemt de uitspraak ‘niet handig’.
Thomas Leendert Zwartbol was voordat hij predikant werd verkoper van kaas en noten. In de Oud Gereformeerde Gemeente in Kinderdijk/Alblasserdam is hij vele jaren ouderling geweest. Hij heeft zijn wortels overigens in de Nederlands Hervormde Kerk
In de noodopvang voor asielzoekers in Goes zijn nog elf bewoners en twee medewerkers positief getest op corona. De bewoners hebben geen tot milde klachten en zijn in isolatie geplaatst. Van de 49 bewoners die vorige week positief testten, zit er nog één in isolatie, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Niemand van de positief geteste mensen hoefde te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Zes positief geteste personen zonder klachten zitten vijf dagen in isolatie in een apart gedeelte van de Zeelandhallen. Zes met klachten zijn overgeplaatst naar een andere locatie van het COA. Zij moeten zeven dagen in isolatie en mogen daaruit als ze aan het einde ten minste 24 uur klachtenvrij zijn. De overige bewoners van de noodopvang kunnen gewoon vrij rondlopen, laat de woordvoerder weten.
Vanwege de oplopende besmettingscijfers werden alle bewoners van de noodopvang uit voorzorg vrijdag en woensdag getest. Volgens de woordvoerder is het logisch dat er dan mensen positief testen. ,Dat zou je ook hebben als je iedereen op de markt in Goes zou testen." Het is niet nodig om nog een keer alle bewoners te testen. ,,De crisis lijkt te zijn bezworen. Wellicht dat we nog een keer massaal gaan testen in de winter, als de besmettingscijfers weer oplopen", aldus de woordvoerder.
Bij binnenkomst in de noodopvang was iedereen negatief getest op Covid-19. ,,Dus ze hebben de besmetting ergens in het Zeeuwse opgepakt. Het aantal besmettingen in Nederland loopt op, dus de kans voor hen om het op te vangen is niet anders dan voor andere mensen in Nederland", zei een COA-woordvoerder eerder daarover.
Amerikanen met een verzwakt immuunsysteem die een derde coronaprik hebben gekregen wordt aangeraden om zes maanden later een vierde inenting te halen. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC schrijft in de vaccinatierichtlijnen dat die vierde inenting van alle goedgekeurde vaccins kan zijn.
In de Verenigde Staten kregen mensen met een verzwakt immuunsysteem in augustus al een derde prik. Doordat hun immuunsysteem niet goed werkt, bouwden zij met de eerste twee prikken onvoldoende weerstand op tegen het coronavirus. Die prik wordt door de CDC niet gezien als zogeheten booster, maar als onderdeel van de eerste inentingen omdat het vaccin pas na drie prikken voldoende bescherming geeft.
De prik kan volgens de CDC worden gezet met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna of Janssen. Het maakt daarbij niet uit welk middel de eerste drie keer is gegeven. Als de eerste inenting is gezet met Janssen, dan is het overigens een derde prik. Dat middel geeft al meer bescherming na één inenting dan de andere middelen, er is in de normale situatie een enkele dosis van nodig.
Een vierde prik is momenteel erg ongebruikelijk. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft een derde inenting tegen het coronavirus goedgekeurd. In Nederland is deze booster alleen voor bepaalde risicogroepen, niet iedereen kan de inenting krijgen.
© AP Hoewel het aantal besmettingen én ziekenhuisopnames landelijk fors toeneemt, is het in de ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant nog relatief rustig als het om coronapatiënten gaat. In totaal liggen er nu 8 patiënten op de intensive care.
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven telt 11 covidpatiënten, waarvan 2 op de ic. Dat is een kleine daling ten opzichte van vorige week, toen er van de 12 mensen met corona 3 op de ic verbleven. ,,Daar moet wel bij worden gezegd dat de stijging tot vorige week behoorlijk explosief was, maar de afgelopen week is het beeld weer stabiel”, voegt een woordvoerder daar aan toe.
Bij het Máxima MC is sprake van 8 patiënten, waarvan 2 op de ic. Vorige week waren dat er nog 5, waarvan geen enkele op de ic. In het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond verblijven 6 covidpatiënten, waarvan er 3 op de ic zijn beland (vorige week 4, waarvan 2 op ic). In het Anna Ziekenhuis in Geldrop zijn het er momenteel 3, waarvan 1 op de ic (vorige week 4, met 1 op ic).
Over de verhouding tussen wel- en niet-gevaccineerden konden de vier ziekenhuizen geen uitspraken doen. ,,Wij houden niet bij of iemand wel of niet gevaccineerd is”, aldus een woordvoerder van het Anna Ziekenhuis. Landelijk is het aantal opnamen op intensive cares inmiddels opgelopen tot 200.
In de Russische hoofdstad Moskou is vandaag een reeks coronamaatregelen ingegaan. Bijna het volledige openbare leven gaat zeker een week op slot. Rusland kampt met een lage vaccinatiegraad en wordt geconfronteerd met stijgende coronacijfers.
Restaurants, schoonheidssalons, kleding- en meubelwinkels, sportscholen en andere diensten die als niet-essentieel worden beschouwd, zullen al zeker tot 7 november gesloten blijven. Alleen winkels waar medicijnen en levensmiddelen verkocht worden, mogen volgens burgemeester Sergej Sobjanin openblijven. Ook de meeste bedrijven en overheidsdiensten moeten tijdens deze periode hun werkzaamheden staken.
Tegelijk heeft president Vladimir Poetin op nationaal vlak een “afkoelingsweek” aangekondigd van 30 oktober tot 7 november, waarin mensen niet zullen werken. Zijn hoop is dat mensen op die manier hun verplaatsingen zullen beperken, al blijkt dat veel - ook niet-gevaccineerde - Russen van plan zijn om op vakantie te gaan.
Sinds een aantal weken breekt Rusland opnieuw records wat betreft het aantal Covid-19-besmettingen en overlijdens, als gevolg van de lage vaccinatiegraad in het land. Het totale dodental is intussen opgelopen tot meer dan 233.000 mensen, waardoor Rusland het 'dodelijkste' land is in Europa. Het nationale bureau voor de statistiek spreekt zelfs van een dodental dat tot boven de 400.000 oploopt
© videostill Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt vandaag bij elkaar. De leden praten over maatregelen om de nieuwe golf coronabesmettingen te stoppen. Het aantal positieve tests loopt de laatste weken snel op. Begin oktober waren er gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag, momenteel ligt het gemiddelde boven de 5500 nieuwe gevallen per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt snel.
Na het overleg stuurt het OMT een advies naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij moet volgende week dinsdag besluiten hoe de coronacrisis wordt aangepakt. Dan is er ook weer een persconferentie. Na die persconferentie stuurt De Jonge een brief over de maatregelen naar de Tweede Kamer en wordt het OMT-advies openbaar.
Arts-microbioloog Marc Bonten, die in het OMT zit, zei eerder deze week in Nieuwsuur dat de commissie vooral zal adviseren om bestaande maatregelen beter uit te voeren. Zo laat de controle op QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is, volgens hem te wensen over.
Het OMT zou aanvankelijk vrijdag bijeenkomen voor een nieuw advies aan het kabinet. Een week daarna stond een nieuwe coronapersconferentie gepland.
© ANP — Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, en Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, voorafgaand aan een vergadering van het Outbreak Management Team (OMT) Alle twaalf provincies staan vanaf vandaag op rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste vier provincies die nog oranje waren - Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe - gaan ook omhoog. Dat komt door het snel oplopende aantal positieve tests.
Limburg heeft Utrecht weer afgelost als de grootste brandhaard van het land. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken meer dan 5300 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 479 positieve tests op elke 100.000 Limburgers. Dat is 77 procent meer dan bij de kaart van vorige week.
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Die cijfers lopen dus tot en met afgelopen zondag. In die periode blijft Limburg nog net onder de grens met donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. De provincie is in de afgelopen dagen wel boven die grens uitgekomen. Dat betekent dat Limburg volgende week waarschijnlijk donkerrood wordt. Eind juli stond voor het laatst een provincie op dat hoogste niveau.
De Europese coronakaart kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.
© ECDC — Europese coronakaart De Europese vliegtuigproducent Airbus heeft voor de tweede keer dit jaar zijn financiële doelen verhoogd. Het bedrijf rekent onder andere op een hogere operationele winst dan waar het eerder van uitging, geholpen door het herstel van het luchtverkeer. Airbus schrijft ondertussen ook weer zwarte cijfers.
Airbus heeft sinds het begin van het jaar 424 vliegtuigen afgeleverd. In de eerste negen maanden van coronajaar 2020 waren dat er 341. De toename werkte overduidelijk door in de omzetcijfers van het bedrijf. Airbus zette over de eerste negen maanden van het jaar met 35,2 miljard euro zo'n 17 procent meer om dan een jaar eerder. Bij de commerciële luchtvaart ging het om een omzetplus van 21 procent.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt vanaf 29 oktober het reisadvies voor verschillende gebieden, waaronder het vasteland van Italië, San Marino, Vaticaanstad en het Portugese eiland Madeira. Deze landen en gebieden worden niet langer gezien als een als hoogrisicogebied en krijgen de kleurcode groen. Nederlanders die vanuit deze gebieden terugreizen, hoeven vanaf 29 oktober geen coronabewijs meer te laten zien. Sicilië blijft hoogrisicogebied en dus geel, het eiland Sardinië is al groen.
Buiten Europa verandert een aantal landen van zeerhoogrisicogebied naar hoogrisicogebied. Het gaat om Israël, Brazilië, de Seychellen, Saint Lucia, Costa Rica, Maleisië, en de Filipijnen. Zij blijven oranje, maar de quarantaineplicht voor reizigers naar Nederland uit deze landen vervalt en ze zijn ook niet meer verplicht om bij aankomst te testen. Wel moeten reizigers een coronabewijs laten zien bij aankomst in Nederland.
Armenië verandert juist van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisiscogebied, waarmee reizigers bij terugkeer in Nederland in quarantaine moeten, tenzij ze gevaccineerd zijn. Ook moeten reizigers vanuit Armenië vanaf 31 oktober zich laten testen in Nederland, ook gevaccineerde reizigers.
© ANP De redenen waarom mensen geen vaccinatie hebben is uiteenlopend: zo zijn er mensen die vanwege religieuze redenen geen prik nemen, mensen die vanwege gezondsheidsredenen door hun huisarts wordt afgeraden de prik te nemen, mensen die niet goed geïnformeerd zijn over het vaccin en mensen die tegen vaccinaties zijn.
Zijn deze groepen te bereiken? De GGD zet momenteel vooral op de eerste groepen in. Dat doen ze onder andere door in de buurt te zijn en objectieve informatie te geven, vertelt Maaike Schaap, vaccinatiemanager bij de GGDrU.
De jonge doelgroep - waar winst te behalen valt: van de jongeren die zijn geboren tussen 2001 en 2005 is bijvoorbeeld maar 31 procent gevaccineerd - probeert de GGD te bereiken via hun nieuwskanalen. „We maken bijvoorbeeld Instagram take-overs, waarbij verpleegkundigen op Instagram dingen uitleggen. En er is net een nieuwe campagne gestart: waarhaaljijjeinformatievandaan.nl, waar uitleg staat op vragen die rondgaan en misschien moeilijk zijn te bespreken. Neem vragen als 'verandert het vaccin mijn menstruatie', en 'worden je borsten groter van de prik'.”
Madelijn Strick, sociaal-psycholoog en docent sociale beïnvloeding aan de Universiteit Utrecht, denkt veel na over het vraagstuk óf en hoe mensen die nog niet geprikt zijn, te bereiken zijn. „De mensen die te weinig kennis hebben kunnen er alsnog voor openstaan, maar bij de mensen die écht niet willen, ligt dat anders. Wat wij vanuit de sociale beïnvloeding weten is dat je drie dingen nodig hebt om iets te doen: weten, willen en kunnen. Voor je ergens voor kiest, moet je daar kennis over hebben. Je moet het simpelweg ‘kunnen’ doen; het moet bijvoorbeeld niet moeilijk zijn om een prik te halen. Dat ‘willen’, is een lastige bij mensen die iets principieel niet willen.”
© Ruud Pos — Madelijn Strick Bierconcern AB InBev heeft het afgelopen kwartaal onder meer geprofiteerd van de heropening van de Europese horeca. Ook de focus van de grootste bierbrouwer ter wereld op zijn belangrijkste merken zoals Stella Artois, Budweiser en Corona leidde tot meer omzet. Vorig jaar voelde het bedrijf de coronacrisis nog behoorlijk in zijn resultaten.
Door de lockdowns en de sluiting van de horeca zag het bedrijf de verkoopvolumes dalen, net als de omzet en winst. Al in het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van herstel en dat heeft gedurende het jaar doorgezet.
De omzet van AB InBev steeg in het derde kwartaal naar 14,3 miljard dollar (12,3 miljard euro). Dat is 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarop boekte de in België gevestigde brouwer 1,7 miljard dollar winst, tegen 1,6 miljard dollar vorig jaar. Het totale wereldwijde verkoopvolume steeg op jaarbasis met 3,4 procent.
Marc Bonten, microbioloog en OMT-lid, maakt onderscheid tussen drie groepen ongevaccineerden: „In de cijfers die ik gezien heb, zie je de principiële weigeraar: de helft van het geheel. Zij zitten verspreid door heel Nederland. Dan heb je de gelovigen: een kleine groep van zo’n 10% van de ongevaccineerden. En de mensen die niet goed geïnformeerd zijn, zij behelzen zo'n 30% van de groep en zitten voornamelijk in niet-westerse wijken in de 4 grote steden.”
Bonten zegt een beroep te doen op het gezonde verstand van mensen, bij het maken van de keuze voor de vaccinatie. „We hebben een ongelofelijke crisis. Om daar doorheen te komen zonder extra maatregelen, moeten we de situatie in de ziekenhuizen acceptabel blijven vinden. Vinden we die situatie goed als de reguliere zorg weer platgelegd wordt, als we niet toekomen aan de uitgestelde zorg en er vele mensen moeten wachten op zorg? Gaan we met die situatie akkoord, hoeven we geen actie te ondernemen.
Willen we dat níet, moeten we zorgen dat er minder patiënten in de ziekenhuizen komen. Dat kan op twee manieren: meer mensen immuun, of minder verspreiding van het virus. Daar kom je door je te laten vaccineren en op de natuurlijke manier; de 15% die niet geprikt wil worden, krijgt het virus en is daarna ook beschermd. Dat kan, maar dan krijgen we veel besmettingen- en dus bovenbeschreven situatie. Dat zou ongelofelijk teleurstellend zijn, omdat we de oplossing voor dit probleem gewoon in handen hebben.”
© UMC Utrecht — Arts-microbioloog Marc Bonten. Nederlanders verwachten dat ze als gevolg van de coronapandemie structureel vaker thuiswerken en online gaan vergaderen. Dat zal vooral in de spits leiden tot minder drukte op de weg en heeft ook gevolgen voor de mate waarin mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Studenten blijven waarschijnlijk meer vanuit huis onderwijs volgen.
Iets meer dan de helft van de werkende Nederlanders heeft volgens het KiM tijdens de coronaperiode al thuisgewerkt en op afstand vergaderd. Wel zijn er grote verschillen in de manier waarop werkgevers dat thuiswerken faciliteren. Voor managers en andere mensen met een kantoorfunctie blijken er weinig obstakels, maar voor ongeveer de helft van de werkenden, waaronder horecapersoneel en schilders, zijn die thuiswerkmogelijkheden er niet.
Woon-werk zal er minder zijn dan voor corona, wel ziet het instituut een toename van andersoortige verplaatsingen, zoals voor familie- en winkelbezoek of uitjes.
De regering van Nieuw-Zeeland heeft donderdag plannen bekendgemaakt om de grenzen van het land voorzichtig te heropenen. De nieuwe regels maken het iets eenvoudiger voor staatsburgers om terug naar huis te keren. Toeristen zijn echter nog niet welkom.
De verplichte hotelquarantaine wordt volgende maand teruggebracht van veertien naar zeven dagen. Reizigers vanuit een aantal Pacifische eilanden hoeven bij aankomst in Nieuw-Zeeland helemaal niet meer in quarantaine.
Zodra 90 procent van de Nieuw-Zeelanders gevaccineerd is hoopt coronaminister Chris Hipkins naast staatsburgers ook weer buitenlandse reizigers toe te laten tot Nieuw-Zeeland. Zij zullen waarschijnlijk nog wel in thuisquarantaine moeten bij aankomst. De bedoeling is dat deze plannen in het eerste kwartaal van 2022 worden uitgerold.
De Nederlandse bevolking groeide in het derde kwartaal voor het eerst weer net zoveel als in dezelfde periode in 2019. Dat kwam volgens onderzoekers van het statistiekbureau CBS met name vanwege migratie. Ook werden in het afgelopen kwartaal 10.000 meer kinderen geboren dan er mensen overleden.
In het derde kwartaal van dit jaar groeide de bevolking met bijna 59.000 inwoners. Dat is vergelijkbaar met de groei in het derde kwartaal van 2019. In de eerste twee kwartalen was de bevolkingsgroei nog duidelijk lager dan de periode voor de uitbraak van het coronavirus.
In 2020 was de bevolkingsgroei gehalveerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Door reisbeperkingen kwamen weinig migranten deze kant op. Ook overleden meer mensen dan gebruikelijk vanwege de virusuitbraak.
Uit een studie onder bijna 1500 coronapatiënten in Brazilië blijkt dat een middel tegen depressiviteit de kans op lange ziekenhuisopnames aanmerkelijk verlaagt, zo melden de onderzoekers.
Het antidepressivum fluvoxamine wordt normaliter gebruikt om psychische aandoeningen zoals depressies en stoornissen te behandelen. Het middel werkt ontstekingsremmend. Omdat Covid-19 een overreactie van het immuunsysteem kan veroorzaken, lijkt fluvoxamine inzetbaar als behandeling voor coronapatiënten.
Wetenschappers uit Noord- en Zuid-Amerika dienden het middel toe aan 741 coronapatiënten in Brazilië, waarna er nog 79 (ruim 10 procent) in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Een controlegroep van 756 coronapatiënten kreeg een placebo. Van hen belandde 15,7 procent (119 patiënten) in het ziekenhuis.
De studie, die is gepubliceerd in The Lancet Public Health, concludeert dat toediening van het antidepressivum leidde tot een daling van 32 procent van het aantal ziekenhuisopnames.
,,Covid-19 vormt nog steeds een risico voor inwoners van landen waar weinig behandelmethodes en vaccinaties beschikbaar zijn'', meldt onderzoeker Edward Mills van de McMaster University. ,,Het identificeren van goedkope en effectieve medicijnen tegen Covid-19 die algemeen verkrijgbaar zijn is daarom van groot belang.''
De onderzoekers benadrukken dat verder onderzoek nodig is omdat fluvoxamine niet op de lijst van essentiële medicijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat. Ook kan het middel verslavend zijn.
Gevaccineerde toeristen zijn vanaf 1 november welkom in Israël. De regering van het land maakte woensdag bekend dat het de grenzen opent voor reizigers vanuit alle landen die een vaccinatiebewijs kunnen tonen dat maximaal zes maanden oud is.
In augustus en september kampte Israël met een flinke stijging van het aantal besmettingen, dagelijks werden er meer dan 10.000 gemeld. Inmiddels is het aantal besmettingen gedaald tot enkele honderden per dag. Minister-president Naftali Bennett kondigde vorige week al aan dat de maatregelen aan de grens versoepeld zouden worden.
Israël heeft als eerste land ter wereld een succesvolle vaccinatiecampagne uitgerold om mensen een boosterprik te geven. Meer dan 3,9 miljoen inwoners van het land kregen sinds de zomer een derde prik.
Reizigers naar Israël moeten naast een vaccinatiebewijs voor vertrek en bij aankomst ook nog altijd een negatieve coronatest overleggen.
© REUTERS — Het internationale vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv in Israël. Op scholen in Vlaanderen wordt het dragen van een mondmasker in de klas vanaf 8 november, na de herfstvakantie, opnieuw verplicht. Dat geldt voor voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Dat is besloten tijdens overleg tussen de Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts en het onderwijs.
Een dag eerder waren ook al strengere coronamaatregelen afgekondigd, zoals de coronapas voor horeca en fitnesscentra. Vanaf vrijdag wordt in alle openbare plekken binnen een mondkapje verplicht, dus ook in de winkels.
We moeten terug naar het dragen van mondkapjes, 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk thuiswerken. Volgens Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden, is dat het verstandigste om het snel stijgende aantal coronabesmettingen tegen te gaan. ,,Want andere operaties moeten uitstellen is echt heel erg voor wie dat treft'', zegt ze tegen deze site. Lees hier het hele interview.
De Duitse minister Horst Seehofer heeft voetballer Joshua Kimmich van Bayern München opgeroepen zich te laten inenten tegen het coronavirus. ,,Denk er nog eens over na en laat je vaccineren”, liet hij weten.
Kimmich (26) vertelde afgelopen weekeinde dat hij zich nog niet heeft laten vaccineren tegen het coronavirus, omdat hij bedenkingen heeft over de gevolgen op de lange termijn. Dat leverde hem veel kritiek op. Hij kreeg echter ook steunbetuigingen, met name van enkele clubiconen van Bayern München.
Seehofer, minister van Binnenlandse Zaken met sport in zijn portefeuille, hekelt de opstelling van Kimmich. ,,Je bent een persoonlijkheid en een rolmodel. Als jij gevaccineerd wordt, zullen andere mensen jouw voorbeeld volgen.”
De Friese GGD gaat binnenkort weer naar de Waddeneilanden Ameland en Terschelling om de inwoners daar te vaccineren tegen het coronavirus. Wie nog niet is ingeënt, kan daar een eerste prik krijgen. Ook eilanders die in aanmerking komen voor een derde prik kunnen die dan krijgen. Op beide eilanden gaat het waarschijnlijk om enkele honderden mensen, verwacht de provinciale gezondheidsdienst.
De GGD praat nog met Vlieland over een eventuele terugkeer naar dat eiland. De GGD gaat niet naar Schiermonnikoog. Dat eiland heeft de hoogste vaccinatiegraad van het hele land, meer dan 95 procent van de volwassenen is al volledig ingeënt. ,,We verwachten niet dat het iets oplevert om daar weer een hele dag naartoe te gaan. De animo zal minimaal zijn", legt een woordvoerder uit.
Mensen uit Schiermonnikoog die toch nog een prik willen, kunnen naar het vasteland gaan.
Het onderzoek naar de megadeal met Sywert van Lienden over miljoenen mondkapjes duurt opnieuw langer. Deloitte denkt dat het niet lukt om dit jaar te concluderen of de deal tussen de overheid en Van Lienden inhoudelijk, praktisch en juridisch deugde. Lees hier het hele verhaal.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 7301 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 41.409 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor. Voor het eerst sinds 25 juli komt het weektotaal boven de 40.000 uit.
Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 5916 positieve tests per dag gemeld. Dat gemiddelde stijgt voor de 27e dag op rij. Toen de stijging begin oktober startte, waren er gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag. Dat betekent dat het aantal nieuwe coronagevallen binnen een maand bijna is verviervoudigd.
Precies een week geleden waren er 4600 positieve tests, de woensdag ervoor iets meer dan 3700 en nog een woensdag eerder zo'n 1900.
Ook het aantal sterfgevallen stijgt. In de afgelopen dag kreeg het RIVM 17 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen dag zijn gestorven, maar uit de weekcijfers van dinsdag kwam naar voren dat vrijwel alle mensen in de afgelopen weken zijn overleden. Er zat maar een enkele melding van langer geleden tussen.
Op dinsdag meldde het RIVM twintig sterfgevallen door corona. Voor het eerst sinds begin juni zijn er twee dagen achter elkaar meer dan tien doden gemeld.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 86 sterfgevallen, gemiddeld zo'n twaalf per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 28 mei.
Farmaceut Merck, dat in Europa actief is onder de naam MSD, deelt de patenten voor zijn nieuwe coronapil. Anderen kunnen die pil dan goedkoop maken voor 105 arme landen, voor wie het middel anders onbereikbaar zou zijn. MSD heeft woensdag een deal aangekondigd met de zogeheten Medicines Patent Pool, een internationale organisatie die door de Verenigde Naties wordt gesteund.
MSD heeft afgesproken dat het geen vergoeding ontvangt zolang de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties het coronavirus beschouwt als een noodtoestand.
MSD heeft de pil molnupiravir ontwikkeld. De gegevens uit de onderzoeken naar dat middel worden al gedeeld met het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Als dat het middel goedkeurt, kan het in Nederland en de andere Europese landen op de markt komen. In de Verenigde Staten loopt een aanvraag voor goedkeuring. Volgens MSD helpt de pil voorkomen dat mensen na een coronabesmetting ernstig ziek worden of overlijden. Het kan het eerste middel worden dat mensen kunnen slikken tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Het aantal coronapatiënten op intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 200, het hoogste aantal sinds 21 september. Dat zijn er 8 meer dan dinsdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.
In totaal worden er nu 859 mensen behandeld in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan een een dag eerder. De laatste keer dat er meer dan 850 Covidpatiënten in ziekenhuizen lagen was 8 juni. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronagevallen woensdag toe met 2 tot 659.
In de afgelopen 24 uur werden er 113 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 21 nieuwe patiënten opgenomen. Lees hier meer.
Een Britse parlementaire commissie heeft kritiek op de regering vanwege de manier waarop vorig jaar een programma voor coronatesten en contactonderzoek is opgezet. Het programma leidde tot de verspilling van 33 miljard euro - 37 miljard Britse pond - en slaagde er niet in de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen.
De Britten ontwikkelden aan het begin van de coronapandemie, vanuit het niets, een programma voor massale testen en contactonderzoeken. Dat programma raakte overweldigd door de vele besmettingen met het longvirus, die uiteindelijk leidden tot een van de hoogste dodentallen in Europa: 163.500.
De regering en het onervaren hoofd van het programma, Dido Harding, waren volgens de commissie zelfverzekerd, maar kwamen hun beloften niet na en gaven daarnaast veel geld uit. Volgens het rapport vertrouwde de regering te veel op dure externe partijen in plaats van de bestaande netwerken van de gezondheidsdienst NHS.Het ministerie van Volksgezondheid doet onderzoek naar het uitlekken van geheime codes - zogeheten sleutels - waarmee geldige QR-codes gemaakt kunnen worden. Cybercriminelen hebben de coronacodes aangemaakt, maar het is nog niet duidelijk hoe dit precies is gebeurd, meldt RTL Nieuws.
De maker heeft onder meer een code op naam van Adolf Hitler verspreid om te laten zien dat hij elke QR-code kan namaken. Hij zegt de codes te verkopen en heeft bewijs laten zien dat hij er een aantal heeft gemaakt die afkomstig zijn uit Frankrijk en Polen. Het zou niet gaan om Nederlandse 'sleutels'.
De QR-codes zijn wel geldig in Nederland, omdat het gaat om Europese codes. Het ministerie onderzoekt wat er gedaan kan worden om gebruik van de valse QR-codes te voorkomen. Een mogelijkheid is om de uitgelekte sleutels te blokkeren, maar dan worden ook alle echte QR-codes geblokkeerd. Lees hier meer.
© Bettmann-archief/beeldbewerking ADR — De door een hacker aangemaakte QR-code van Adolf Hitler, die ook in Nederland kan worden gescand en gebruikt. Een boottochtje voor senioren uit Rijnsaterwoude heeft een erg vervelend staartje gekregen. Een flink deel van de ongeveer 60 deelnemers en begeleiders heeft een coronabesmetting opgelopen. ‘De mensen waren zó blij elkaar weer te zien.'
De Filipijnse gezondheidsautoriteiten laten de experimentele coronapil Molnupiravir, van farmaceut Merck, toe voor 'gebruik uit medeleven'. Het middel, dat volgens de makers het aantal ziekenhuisopnames of sterfgevallen na besmetting bij risicopatiënten met de helft kan voorkomen, bevindt zich nog in de studiefase en wordt momenteel door diverse medicijntoezichthouders gevolgd.
Buiten de Filipijnen hebben een aantal landen, waaronder ook Indonesië en Maleisië, al leveringscontracten met Merck afgesloten. De Filipijnen krijgen nu als eerste 300.000 stuks Molnupiravir geleverd voor gebruik in de ziekenhuizen. Als Molnupiravir goedkeuring van de medicijnautoriteiten krijgt, is het het eerste middel ter wereld dat oraal kan worden toegediend.© via REUTERS — De Filipijnen krijgen als eerste ter wereld het experimentele medicijn Molnupiravir. Beroepsorganisatie NU'91, voor verpleegkundigen en verzorgenden, krijgt geen signalen dat instellingen strengere maatregelen voor ongevaccineerde zorgmedewerkers zouden willen of hen de toegang wil ontzeggen. Dat zou volgens de organisatie 'geen enkel nut' hebben.
,,Verpleegkundigen en verzorgenden zullen net als iedereen in de samenleving behandeld moeten worden, daar moet geen uitzondering op gemaakt worden'', zegt Michel van Erp. ,,Het heeft totaal geen zin om daar een uitzondering voor te maken. Dan krijg je schijnveiligheid.''
Zorgpersoneel is goed opgeleid om met virussen om te gaan en zijn daartoe uitgerust. ,,Je moet eens kijken wat er alleen al in een ziekenhuis binnenkomt aan bezoekers, die overal op de afdelingen lopen, dat zijn er zeer veel meer... Verpleegkundigen en verzorgenden zijn het minste van je zorgen", zegt Van Erp.Burgemeesters van christelijke gemeenten dringen bij de inwoners aan op vaccineren. Voor veel van hen, zeker in de Gelderse gemeente Neder-Betuwe, is een coronaprik halen een lastig onderwerp. De vaccinatiegraad ligt er met 58 procent fors lager dan het landelijk gemiddelde.
,,Ik hoop daarom dat iedereen de stap zet om gebruik te maken van de gegeven middelen tegen dit gevaarlijke virus.", schrijft CDA-burgemeester Jan Kottelenberg van het streng-christelijke Neder-Betuwe. Veel inwoners zien om geloofsredenen af van vaccinaties en de burgervader maakt zich daar 'grote zorgen' over.
Kottelenberg adviseert de Neder-Betuwnaren om zich nog eens te laten informeren of met de huisarts te gaan praten. ,,Het blijft een individuele keuze, maar we maken allen deel uit van de maatschappij en hebben naast de zorg voor onze eigen kring ook verantwoordelijkheden voor de mensen in onze bredere omgeving", stelt hij.
In Polen zijn sinds gisteren 8361 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. 133 mensen overleden aan de effecten van het longvirus, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Tot nu toe zijn in Polen, dat zo'n 38 miljoen inwoners telt, officieel 2.990.509 mensen besmet geraakt en 76.672 overleden.
Rusland meldt vandaag 1123 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen, het hoogste aantal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het afgelopen etmaal werden 36.582 nieuwe coronagevallen vastgesteld, waarvan 5789 in hoofdstad Moskou.
Hongarije stelt de grootste toename aan nieuwe besmettingen sinds april vast. De gezondheidsdienst registreerde de afgelopen 24 uur 3125 positieve tests. Het dagelijkse gemiddelde in Hongarije lag vorige week op 1668.
Het land, dat 10 miljoen inwoners telt, heeft tot nu toe 5,7 miljoen mensen volledig ingeënt. Daarnaast zijn ruim 1,1 miljoen aanvullende prikken, de zogenoemde boostershots, gezet. Er gelden nog geen restricties in Hongarije.
Hoofdepidemioloog Janos Szlavik zei gisteren op televisie echter dat maatregelen onafwendbaar zijn als de situatie verslechtert. Er zijn sinds het begin van de pandemie 30.647 Hongaren overleden aan de gevolgen van Covid-19.Speciale maatregelen voor vaccinweigeraars zouden duizenden regiogenoten raken. Vooral in Rotterdam, waar de vaccinatiegraad onder volwassenen met 69 procent een van de laagste van Nederland is. Maar ook in de grotere gemeenten rond de Maasstad hebben minder mensen een coronaprik gehaald dan het landelijke gemiddelde.
Het mogelijk invoeren van specifieke maatregelen voor ongevaccineerden, om de toename van het aantal coronapatiënten te stoppen, leidt tot weerstand in de Tweede Kamer. We spreken met parlementair verslaggever Hans van Soest.
Iedereen was gevaccineerd, zegt de organisator van het afscheidsconcert van het Groesbeekse koor De Kèls. Toch raakten twintig koorleden en bezoekers besmet. Hoe kan dat? En is zingen nog wel veilig? ,,Het kan, ook na vaccinatie, weleens fout gaan.”
Strengere coronamaatregelen voor ongevaccineerden? Wat doet dit met het land? De blik is steeds gericht op de Biblebelt, maar de meeste besmettingen zijn toch echt in de grote steden. In Amsterdam polsen we de stemming, waar blijkt dat corona voor een scherpe tweedeling zorgt. ‘Mensen krijgen de schurft aan ongevaccineerden’, klinkt het.
Australiërs en inwoners met een permanente verblijfsvergunning die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus mogen vanaf 1 november, zonder speciale toestemming, het land weer uit. 18 maanden lang golden in Australië de zwaarste reisrestricties ter wereld, waardoor duizenden mensen - zowel binnen als buiten het continent - vast kwamen te zitten.
Alleen om zeer dringende redenen mocht naar, en vanuit, het buitenland worden gevlogen. Ook tussen de diverse deelstaten waren reisbeperkingen van kracht. Nu de vaccinatiegraad stijgt, viert Australië de teugels. En kunnen veel gestrande reizigers terug naar huis.
Enkele dagen voor de deadline van 31 oktober, heeft ruim een kwart van de bedrijven die in de eerste ronde loonsteun (NOW) ontvingen, daarvoor nog geen vaststelling aangevraagd. Die is nodig om, op basis van onder meer de daadwerkelijk misgelopen omzet, precies te bepalen waar bedrijven recht op hebben. Halen ze de deadline niet, dan zet uitvoerder UWV de subsidie voor de betreffende periode op nul en moeten de bedrijven hun voorschotten geheel terugbetalen.
In de eerste NOW-ronde hebben in totaal 139.500 werkgevers steun ontvangen. Van hen hebben 98.000 een volledige aanvraag ingediend. Zo'n 4000 werkgevers gaven al aan extra tijd nodig te hebben voor het overhandigen van een accountantsverklaring of een verklaring van andere externe deskundigen. Daarvoor krijgen ze veertien weken langer de tijd. De rest heeft nog tot en met zondag 31 oktober. Het UWV en brancheorganisaties proberen deze werkgevers actief te benaderen.
Aanstaande dinsdag maakt het kabinet mogelijk extra maatregelen bekend en daarbij wordt kennelijk nagedacht over het maken van onderscheid tussen wel- en niet-gevaccineerden. Meerdere leden van het Outbreak Management Team, dat om advies is gevraagd, zien liever geen specifieke coronamaatregelen voor mensen die niet zijn ingeënt. ,,Ik ben daar helemaal geen voorstander van", zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans tegen NU.nl.
,,Het gaat wel heel erg tegen de individuele vrijheden in." Kluytmans denkt verder dat maatregelen tegen niet geprikte mensen niet uitvoerbaar zijn. Ook viroloog Menno de Jong ziet een verschil in maatregelen niet zitten. ,,Gaan we daarmee niet te veel polariseren?", vraagt hij zich hardop af. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt als arts 'geen onderscheid' te maken. ,,Je moet ook oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet."© Amphia Ziekenhuis — Arts-microbioloog Jan Kluytmans is geen voorstander van onderscheid. Eerst mochten niet-gevaccineerde tennissers het land niet in om aan de Australian Open deel te nemen. Toen toch wel, nota bene bij monde van premier Scott Morrison van Australië. Maar wellicht nu toch weer niet, als het aan de premier van deelstaat Victoria ligt waar het grandslamtoernooi wordt gespeeld. Lees hier verder.
De Braziliaanse senaatscommissie die het coronabeleid van de regering van president Jair Bolsonaro onderzoekt, heeft dinsdagavond (lokale tijd) het vorige week gepresenteerde onderzoeksrapport aangenomen. Zeven leden van de commissie stemden voor, vier tegen.
De commissie, die zes maanden onderzoek deed en tientallen getuigen ondervroeg, vraagt in het rapport onder meer om strafrechtelijke vervolging van Bolsonaro. Hem wordt onder meer verweten de corona-epidemie te hebben gestimuleerd met de dood tot gevolg, inbreuk te hebben gemaakt op medische regels, niet-werkende medicijnen te hebben aanbevolen en misdaden tegen de menselijkheid te hebben begaan. ,,Er zit een moordenaar in het paleis", zei onderzoeksleider Renan Calheiros in zijn slotwoord tijdens de stemming.
Ook wil de commissie vervolging van drie zoons van de president, Carlos, Eduardo en Flávio Bolsonaro, de ministers Queiroga (Gezondheid), Lorenzoni (Werk), Rosário (Transparantie & controle), Braga Netto (Defensie), de ex-ministers Pazuello (Gezondheid) en Araújo (BZ), alsmede tientallen artsen, ondernemers, adviseurs en parlementariërs.
De commissie kan niet zelf overgaan tot vervolging. Nu het rapport is aangenomen, zal het worden aangeboden aan het Openbaar Ministerie en de Procureur-Generaal van de Republiek. Die instanties kunnen overgaan tot daadwerkelijke vervolging.
Bolsonaro heeft de ernst van het coronavirus en Covid-19, de ziekte die het veroorzaakt, sinds het begin van de pandemie gebagatelliseerd en bespot. Hij stond ook negatief tegenover maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarnaast propageert hij nog altijd gebruik van het malariamedicijn hydroxychloroquine, hoewel de werking van het middel nooit is bewezen en het ernstige bijwerkingen kan geven. Het onderzoek van de senaat maakte onder meer duidelijk dat Bolsonaro de aankoop van vaccins heeft vertraagd.
Meer dan 606.000 Brazilianen zijn tot nu toe overleden aan Covid-19. Alleen in de Verenigde Staten vielen meer doden als gevolg van de ziekte (759.000).
© REUTERS — De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Iedereen die niet gevaccineerd is gaat het coronavirus krijgen, stelde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dinsdagavond bij het tv-programma Jinek. Het blijft zaak om die besmettingen niet allemaal tegelijk plaats te laten vinden, om zo de zorg toegankelijk te houden, aldus de ziekenhuisbaas. ,,Als je voor iedereen zorg beschikbaar wilt houden, een kankerpatiënt of een coronapatiënt, dan moeten we iets doen aan het totale aantal coronaptiënten die in de winter binnen gaan komen" zegt Kuipers.
Vanwege de sterk oplopende coronabesmettingen is het kabinet aan het beraden welke aanvullende maatregelen genomen moeten worden, waarover dinsdag een persconferentie zal worden gehouden. Kuipers zei dat aanvullende maatregelen nodig zijn, maar dat het wel lastig is te bepalen welke. ,,Als 87 procent van de bevolking gevaccineerd is, dan moet je gaan zoeken naar wat je kan gaan doen. Want alles weer helemaal dicht, dat is iets wat we niet moeten willen", aldus Kuipers bij Jinek.
Hij noemde gerichte maatregelen in gemeenten waar veel besmettingen en lage vaccinatiecijfers zijn wellicht ook een optie. ,,Ik hoorde een dominee uit Staphorst aangeven dat hij het eigenlijk niet onredelijk vond om de uitvoeringen van het koor niet door te laten gaan en ook de kerkdiensten online te doen", aldus Kuipers, waaraan hij toevoegde dat hij niet over de nieuwe maatregelen gaat. Staphorst kent, net als een aantal andere gemeenten in de Biblebelt een relatief lage vaccinatiegraad.
Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests steeg afgelopen week met 50 procent. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog.
Wetenschappers adviseren de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aan kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar te geven. De voorgestelde dosis is een stuk lager dan die voor 12-plussers.
De FDA gaf eerder al toestemming voor het gebruik van het Amerikaans/Duitse vaccin bij kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. Ook in Nederland wordt die groep al ingeënt.
Pfizer en BioNTech concludeerden al dat ook het immuunsysteem van jongere kinderen gunstig reageert op hun coronavaccin. Het onafhankelijke panel was dinsdag bijna unaniem in zijn positieve advies aan de FDA. Bij officiële goedkeuring komen 28 miljoen kinderen in aanmerking, mogelijk volgende week al. De toezichthouder volgt dergelijke adviezen veelal.
De volgende stap is Europa. Pfizer en BioNTech hebben eerder deze maand een aanvraag ingediend bij de Europese toezichthouder, het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
Nooit en te nimmer zal Nicolette Heijkant meelopen in protestbetogingen en met rebellerende ‘wappies’ voelt ze ook geen enkele verwantschap. Maar als onvaccineerde voelt de Brabantse advocaat zich wel geroepen om te waarschuwen tegen een overheid die mensen ‘meer en meer’ de vrijheid ontzegt om zelf te beslissen of er een spuit in je arm wordt gezet. ,,In zo’n samenleving wil ik niet wonen.” Lees hier het hele verhaal.
Het kabinet moet de omstreden 12 uur-regel in de horeca zo snel mogelijk loslaten zodat het hoge aantal besmettingen in de thuissituatie kan worden teruggedrongen. Dat is de boodschap van Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.
De brancheorganisatie meent dat scherpere maatregelen voor de horeca de huidige stijging van het aantal besmettingen niet tegengaan. ,,Veel mensen belanden nu om 00.00 uur tegelijkertijd op straat en zetten hun avond bij iemand thuis of op een illegaal feestje voort”, zegt Willemsen tegen deze site.
In België wordt vanaf vrijdag het dragen van mondkapjes opnieuw verplicht in winkels, bedrijven en overheidsgebouwen en ook tijdens cultuur- en sportevenementen. Dat heeft premier Alexander De Croo namens de Belgische regering zojuist bekend gemaakt in een persconferentie.
,,Op het moment dat we weer overspoeld worden door besmettingen moeten we hogere beschermingsmuren optrekken", zei De Croo na afloop van het Overlegcomité van de zes regeringen. ,,Die moeten ervoor zorgen dat ons leven nog steeds verder kan gaan. Een vrij, maar voorzichtig leven."
Een geldige coronapas - die al verplicht was voor discotheekbezoek - moet vanaf 1 november ook overlegd kunnen worden bij bezoek aan horeca en fitnessinstellingen. Deze maatregel gold al in Brussel en Wallonië al het geval, maar geldt per 1 november ook voor Vlaanderen.
De regering doet verder een 'sterke aanbeveling voor thuiswerk waar dat kan'.
Het Overlegcomité kwam in België vandaag vervroegd samen vanwege de oplopende coronacijfers in het land. Daardoor ontstond ook een roep om maatregelen. Vaccineren blijft volgens de Belgische regering echter het belangrijkste middel om het coronavirus te bestrijden.
De Croo sprak van 'een herfstgolf'. De maatregelen gaan drie maanden duren. ,,We moeten niet panikeren maar wel reageren", zei minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid). Elke dag komen er in het land meer dan 5000 coronabesmettingen bij, méér dan tijdens de derde golf afgelopen voorjaar.
© BELGA — De Belgische premier Alexander De Croo. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar Stichting Viruswaarheid van coronascepticus Willem Engel. Het gaat om een civiele zaak, bevestigt een woordvoerder. ,,Er is dus geen sprake van strafrechtelijke vervolging.”
Het OM plaatst onder andere vraagtekens bij het gedrag van het zittende bestuur van de actiegroep en de lening van 50.000 euro, afkomstig uit donaties, die Engel vorig jaar aan zichzelf verstrekte voor de aankoop van een stuk grond op Ibiza. Lees het hele verhaal hier.
Het kabinet moet de omstreden 12 uur-regel in de horeca zo snel mogelijk loslaten zodat het hoge aantal besmettingen in de thuissituatie kan worden teruggedrongen. Dat is de boodschap van Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. De brancheorganisatie meent dat scherpere maatregelen voor de horeca de huidige stijging van het aantal besmettingen niet tegengaan. Lees hier het hele verhaal.
De stand van de corona-epidemie is nog altijd zorgelijk. Nederland blijft de komende week op dat middelste risiconiveau staan. Dat is vandaag vastgesteld en gepubliceerd op het coronadashboard. Maar als de stijging van het aantal ziekenhuisopnames doorzet, kan Nederland volgende week naar het hoogste waarschuwingsniveau, 'ernstig', gaan.
De overheid voerde de nieuwe risiconiveaus twee weken geleden in. Voor het hele land geldt tegenwoordig hetzelfde waarschuwingsniveau. Het nieuwe systeem kent drie risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Het niveau wordt elke dinsdag bepaald op basis van het zevendaagse gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal opnames op de intensive cares.
Vandaag zijn er nog eens twee repatriëringsvluchten van Transavia vanuit Marokko naar Nederland gekomen. Daarmee heeft de luchtvaartmaatschappij acht van de tien repatriëringsvluchten uitgevoerd.
Om 14.00 uur landde vandaag een vlucht vanuit Tanger in Rotterdam, een dik uur later kwam op Schiphol een vlucht binnen vanuit Marrakesh. Vorige week verbood het Noord-Afrikaanse land alle luchtverkeer van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk omdat het aantal coronabesmettingen in die landen stijgt. Maar Transavia kreeg wel toestemming voor tien vluchten om passagiers naar Nederland te halen.
Gisteren landden er drie vluchten vanuit Marokko, de laatste twee vluchten staan gepland voor donderdag (15.50 uur) en vrijdag (23.45 uur). Transavia zei eerder deze week ervan uit te gaan dat iedereen die met de luchtvaartmaatschappij naar Marokko is gevlogen via de tien vluchten ook weer kan terugkeren.
Het Veiligheidsberaad en gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de controle op coronabewijzen aan de deur bij horecazaken. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zegt dat het beraad geen signalen zou hebben dat het op grote schaal fout gaat.
Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT), zei gisteravond dat onder meer de naleving van coronapassen beter moet. In de afgelopen week was 4,3 procent van de besmettingen te herleiden naar horecabezoek.
Bruls stelt dat de controles 'een relatief kleine moeite blijken' en dat 'de meeste Nederlanders er positief over zijn'. De burgemeester van Nijmegen benadrukt wel het belang van naleving van de passen. Volgens hem 'wordt niemand blij als de regels weer aangescherpt moeten worden'.
© ANP — Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Partijen in de Tweede Kamer denken dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de nieuwe opleving van het coronavirus binnen de perken te houden. Maar D66 en PvdA dringen er vooral op aan dat de huidige maatregelen, vooral het coronatoegangsbewijs, beter worden gehandhaafd, zeggen ze vandaag. Ze willen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de voorstellen van het kabinet afwachten.
Vooralsnog is er geen enthousiasme te bespeuren over de optie dat nieuwe maatregelen alleen zouden gelden voor doelgroepen, zoals mensen die niet gevaccineerd zijn. Maandag zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge niets uit te willen sluiten, ook niet of maatregelen voor bepaalde regio's kunnen komen waar de vaccinatiegraad laag is.
PVV-leider Geert Wilders zou het 'heel oneerlijk en niet te rechtvaardigen' vinden als niet-gevaccineerden de klos zouden zijn bij maatregelen. Wilders ziet de meerwaarde van vaccineren maar hekelt dwang en drang daarbij. Hij verwijt het kabinet dat het de laatste jaren te weinig heeft geïnvesteerd in ziekenhuiscapaciteit en in personeel voor de intensive care.
D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat mogelijk nieuwe maatregelen er wel toe moeten leiden dat 'de vrijheid die we net terug hebben, behouden'. Ook hamert hij op handhaving van vooral de coronapassen. ,,In andere landen waar het strikter wordt gecontroleerd, werkt het wel en voorkomt het heel veel besmettingen."
Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA wil dat geteste mensen wel toegang moeten kunnen blijven houden. Ze denkt eerder aan generieke maatregelen zoals het weer moeten dragen van mondkapjes op bepaalde plekken en meer thuiswerken. Uitgangspunt voor nieuwe ingrepen moet volgens haar zijn 'dat de zorg overeind blijft voor iedereen'.
Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet is besmet met het coronavirus. Dat heeft de gemeente Nunspeet vandaag laten weten. Van de Weerd - zelf niet gevaccineerd wegens geloofsredenen - voelt zich naar omstandigheden goed.
© Henri van der Beek — Burgemeester Breunis van de Weerd. Curaçao past vanaf morgen de coronaregels aan voor onder anderen Nederlandse reizigers. Het land accepteert dan het Europese coronapaspoort (DCC), dat via de CoronaCheck-app is op te vragen, meldt de Curaçaose overheid.
Voor Nederlandse reizigers die volledig zijn gevaccineerd gelden dan dezelfde regels als voor gevaccineerde Curaçaoënaars. Die hoeven zich niet vóór hun reis en op de derde dag na aankomst te laten testen. Mensen die niet (volledig) zijn gevaccineerd moeten zich nog wel laten testen.
Tot nu toe was het DCC op Curaçao niet geldig. Reizigers moesten een testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Voor Curaçao geldt van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een geel reisadvies. Reizigers moeten voordat zij naar Curaçao gaan nog wel een zogenoemd 'Public Health Passenger Locator Card' en een immigratiekaart invullen.
Lyra, het dochtertje van Ed Sheeran, is positief getest op corona. Vader en dochter zitten momenteel samen tien dagen in thuisisolatie, want de zanger testte zelf zondag al positief.
© Getty Images for SiriusXM — Zanger Ed Sheeran. De snelle stijging van het aantal nieuwe coronagevallen leidt nog niet tot een run op de coronaprik. Iets meer dan 86.000 mensen hebben zich vorige week laten vaccineren tegen het coronavirus, het laagste aantal sinds januari, toen de vaccinatiecampagne nog op stoom moest komen.
Bijna 36.000 mensen kregen vorige week een eerste inenting. Dat is weliswaar iets meer dan de week ervoor, maar aanzienlijk minder dan de voorgaande weken. Ruim 50.000 mensen kregen een tweede prik, tegen ongeveer 60.000 in de drie weken ervoor.
Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen een eerste prik gekregen. Onder hen zijn mensen die het vaccin van Janssen ontvingen, waarmee ze na die ene prik klaar waren. Bijna 11 miljoen mensen hebben ook een tweede vaccinatie gekregen. Van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder is 81,7 procent volledig gevaccineerd.
Het aantal positieve coronatests is vandaag ook verder toegenomen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5791 nieuwe meldingen. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 5536 besmettingen per etmaal. Dat gemiddelde stijgt al bijna een maand onafgebroken.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 20. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 6 overlijdens geregistreerd.
© REUTERS Steeds meer mensen lopen het coronavirus op in de horeca of op de werkvloer. Dit worden belangrijkere haarden, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de stand van de corona-epidemie in Nederland.
Van lang niet alle mensen die positief testen op het coronavirus is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer vier op de tien mensen die afgelopen week positief testten, is de 'setting van besmetting' wel vastgesteld.
Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is meer dan de helft thuis besmet geraakt, door toedoen van een huisgenoot of gezinslid. Dat is en blijft de belangrijkste 'setting van besmetting'. Bij elkaar op bezoek gaan leidde tot bijna 16 procent van de gevallen. Dat is hoger dan in voorgaande weken.
Begin september was 5,3 procent op het werk besmet geraakt. Dat steeg tot 6,6 procent eind september, 8,6 procent begin oktober en 9 procent afgelopen week. Half september kon 1,6 procent van de besmettingen worden herleid naar de horeca, half oktober was dit gestegen naar 3,3 procent en vorige week was het de bron voor 4,3 procent van de positief geteste mensen.
Meer dan 350.000 mensen lieten zich vorige week testen zodat ze naar een restaurant, café, bioscoop of theater konden gaan. Dat is het op een na hoogste aantal sinds de invoering van de toegangstesten maart. Van alle mensen die een toegangstest lieten doen had 0,37 procent het coronavirus onder de leden, het hoogste percentage sinds eind juli.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, daalde juist iets. Het staat nu op 1,19, tegen 1,24 afgelopen vrijdag. Een getal van 1,19 betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 119 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan 142 mensen, die op hun beurt 169 mensen aansteken. Bij elke stap loopt het aantal besmettingen op. Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,19 van dinsdag beschrijft de situatie op 11 oktober.
© ANP Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 38.733 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weekcijfer sinds half juli. In de week ervoor registreerde het instituut 25.751 nieuwe gevallen en nog een week eerder 17.832.
Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep, maar vooral onder ouderen. Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij bijna 1300 tachtigers. Dat is 78 procent meer dan de week ervoor. Onder zowel zestigers als zeventigers steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 75 procent.
Ongeveer een op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder zijn niet gevaccineerd, of nog niet volledig ingeënt. Maar zij vormen volgens het RIVM meer dan de helft van alle positieve tests.
Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook. Bij 584 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg, dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei, vijf maanden geleden. Vorige week meldde het RIVM 437 opnames, nog een week eerder 332. Van de 584 opgenomen coronapatiënten belandden 110 op de intensive care, het hoogste aantal sinds begin augustus.
Het RIVM kreeg in de afgelopen week 78 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei. Het gaat vooral om mensen van 80 jaar en ouder, en op één persoon na zijn ze allemaal in de afgelopen weken gestorven. Het aantal sterfgevallen ligt hoger dan in de twee voorgaande weken bij elkaar, toen er respectievelijk 48 en 24 sterfgevallen werden geregistreerd.
Door het stijgende aantal coronagevallen hebben de teststraten het ook veel drukker dan voorheen. De GGD'en testten vorige week 224.430 mensen en van hen bleek 15,3 procent besmet. Dat is het hoogste aantal tests en het hoogste percentage positieve tests sinds juli.
Italianen die een extra coronaprik willen, kunnen die naar verwachting vanaf januari krijgen, zegt Gezondheidsminister Pierpaolo Sileri. Momenteel is de zogenoemde booster uitsluitend beschikbaar voor 60-plussers, patiënten met ernstige aandoeningen en zorgpersoneel. Tot nu toe zijn zo'n 44,5 miljoen Italianen ingeënt, ruim 82 procent van de bevolking boven de 12 jaar. Meer dan 1,1 miljoen mensen kregen al een booster.
© Hollandse Hoogte / European Press Agency (EPA) — De Italiaanse Gezondheidsminister Pierpaolo Sileri (links). Het aantal aan Covid-19 te wijten sterfgevallen in Zweden is opgelopen tot 15.000, blijkt vandaag. Sinds vrijdag zijn er negen nieuwe overlijdens en 2275 besmettingen geregistreerd in het Scandinavische land. De cijfers kruipen na de zomer langzaam weer omhoog, maar zitten nog steeds onder de piek van afgelopen winter.
Van alle Zweden boven de 16 jaar heeft 85 procent zeker één coronaprik ontvangen. 80 procent is volledig gevaccineerd. Zweden stelde geen lockdowns in en zag tijdens de eerste twee coronagolven meer sterfgevallen dan de Scandinavische buurlanden. De sterftecijfers bleven wel lager dan in de meeste Europese landen.Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt dat er vandaag 122 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen. Dat is de grootste toename in opnames sinds 22 mei.
In totaal liggen er momenteel 849 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 657 op de verpleegafdelingen. De bezetting op de verpleegafdelingen nam de afgelopen 24 uur met 60 patiënten toe.
Op de ic's liggen momenteel 192 ernstig zieke mensen met Covid-19. Dat is een daling ten opzichte van een etmaal geleden, toen er nog 199 mensen met corona een ic-bed bezet hielden.
Er kwamen het afgelopen etmaal op de ic's 14 nieuwe coronapatiënten bij. Doordat er meer mensen overleden of naar een verpleegafdeling werden verplaatst, nam het totaal aantal opgenomen patiënten op de ic-afdelingen toch af.
Zwitserland adviseert een aanvullende dosis coronavaccin voor mensen boven de 65, maar niet voor de voltallige bevolking. De zogenoemde boostershots worden vanaf half november verstrekt aan personen die minstens zes maanden terug hun tweede prik hebben gekregen, meldt het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid.
De Zwitserse medicijnautoriteit keurde eerder het gebruik van mRNA-vaccins - Pfizer/BioNTech en Moderna - goed voor aanvullend gebruik bij risicogroepen. Voor het grote publiek worden de boostershots op dit moment niet aangeraden, aldus het ministerie. Zwitserland beschikt nog over voldoende vaccins om alle gegadigden een aanvullende prik te geven en personen die nog niet zijn ingeënt alsnog te vaccineren.De zwembranche luidt de noodklok bij het OMT. Bij nieuwe maatregelen moet het zwemonderwijs worden ontzien. De afgelopen anderhalf jaar waren namelijk al desastreus voor zwembaden en het zwemonderwijs.
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreekt maandag in Utrecht de handhaving van mogelijk nieuwe coronamaatregelen. Daar krijgt het beraad ook te horen hoe het kabinet denkt de oplopende coronacijfers en het aantal ziekenhuisopnames het hoofd te bieden.
Dinsdag maakt het kabinet tijdens een persconferentie bekend of er, en zo ja welke, aanvullende maatregelen nodig zijn. Het Outbreak Management Team is om advies gevraagd. Het zou maandag de laatste keer zijn dat het Veiligheidsberaad voor corona bijeen zou komen, maar de verwachting is dat dit komende tijd vaker gaat gebeuren.Eigenlijk is het in strijd met de concurrentieregels, maar net als vorig jaar mogen zorgverzekeraars ook dit jaar de extra kosten door de coronacrisis onderling verdelen. De Autoriteit Consument & Markt keurt de regeling opnieuw goed om de continuïteit van de zorg niet in gevaar te brengen en te voorkomen dat sommige verzekeraars het financieel extra hard te verduren krijgen.
Die zouden de extra kosten anders mogelijk weer doorberekenen in hun premies, terwijl ze de schade nu kunnen delen. De zorgverzekeraars moeten dit jaar wel individueel meer risico's opvangen alvorens een beroep op de regeling te mogen doen. De verzekeraars hebben ook beloofd om de verdeling zo beperkt mogelijk te houden en daar alleen toe over te gaan als het echt noodzakelijk is.De coronacijfers bij onze zuiderburen zitten in de lift en dwingen de Belgische federale overheid te overwegen een aantal coronamaatregelen her in te invoeren. Het aantal dagelijkse besmettingen is de afgelopen week met 75 procent gestegen, tot een gemiddelde van 5299 per dag.
Vrijdag werd een nieuw dagrecord geregistreerd voor 2021, met meer dan 7.000 nieuwe gevallen. Ondanks het feit dat 75 procent van de Belgen volledig is ingeënt, staan ze in de top tien van Europese landen met het hoogste aantal besmettingen per miljoen inwoners. Volgens WHO doen de Belgen het het slechts van heel West-Europa.
De ziekenhuisopnames namen met 69 procent toe tot gemiddeld 102 per dag. Het aantal overlijdens door toedoen van Covid-19 steeg licht naar gemiddeld 13 per dag. Om de opgaande trend te breken, besluit de regering naar verwachting vandaag al over de te nemen stappen.
Een nieuwe lockdown wordt echter niet verwacht, maar vanaf maandag is het wel weer verplicht in winkels een mondkapje te dragen. Ook wordt het thuiswerken weer aangeraden. Drastische restricties liggen nog niet op tafel. ,,Er komt geen nieuwe lockdown, maar deze maatregelen zijn noodzakelijk'', klinkt het.
,,Bars en restaurants zullen openblijven en het is belangrijk dat kinderen naar school gaan'', zegt Gezondheidsminister Frank Vandenbroucke. De federale regering wil wel het gebruik van de coronapas uitbreiden naar kleinere evenementen. Ook wordt het dragen van gezichtsmaskers op meer plekken overwogen, aldus Vandenbroucke.© BELGA — De Belgische vicepremier en minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. De stijging van de dagelijkse sterftecijfers in Rusland ten gevolge van Covid-19 houdt aan. Het land meldt vandaag 1106 overlijdens, een nieuw recordaantal en het zesde in acht dagen tijd. De gezondheidsautoriteiten stelden het afgelopen etmaal 36.446 nieuwe besmettingen vast. Een daling van 944 ten opzichte van gisteren.
Rusland heeft voor de eerste week van november een landelijke sluiting aangekondigd. Russen krijgen zeven dagen betaald verlof. Wie zich laat inenten krijgt nog eens twee dagen betaald vrijaf. Hoofdstad Moskou gaat vanaf 28 oktober gedeeltelijk in lockdown, waarbij alleen essentiële winkels en apotheken open blijven.In de verpleeghuizen van zorgaanbieder Amsta zijn vanwege de 'flinke recente stijging van de besmettingen in Amsterdam en Nederland' mondkapjes weer verplicht in de algemene ruimtes en plekken waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, meldt het Parool.
Amsta zegt dat er sinds de versoepelingen nog geen grote uitbraken zijn geweest. Wel waren er enkele gevallen in de ouderen- en gehandicaptenzorg. ,,Dit is vooral in de ouderenzorg waar mensen tijdelijk bij ons verblijven om te herstellen, bijvoorbeeld van een delier of na opname in het ziekenhuis'', aldus de woordvoerder.De vier miljoen inwoners van de Chinese stad Lanzhou mogen alleen nog in geval van nood de deur uit, zo hebben de autoriteiten besloten. De hele stad gaat in lockdown wegens een stijgend aantal coronabesmettingen. Het openbaar vervoer werd al eerder aan banden gelegd, maar ook de overige verplaatsingen van de stedelingen worden nu in de gaten gehouden.
China stelde vandaag 29 nieuwe lokale besmettingen met het longvirus vast. Zes daarvan in Lanzhou. Het Aziatische land hanteert een zerotolerancebeleid wat corona aangaat en sloot al eerder miljoenensteden af van de buitenwereld. Ook werden toen alle inwoners getest. Afgelopen week werden in China meer dan honderd nieuwe virusinfecties vastgesteld.© AP — In Lanzhou gelden strikte regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het was een prachtig afscheidsconcert in dorpshuis De Sprong in Ooij op 17 oktober. Met een staande ovatie van het publiek, zo’n 150 man. De nasleep is minder leuk, zegt Theo Jansen van het Groesbeekse koor De Kèls. Er blijken twintig mensen (zangers en toeschouwers) besmet te zijn met corona. ‘Iedereen was gevaccineerd, hoor.’
Het Indiase ministerie van Volksgezondheid laat een team van experts naar een subvariant van de deltavariant kijken. AY.4.2, zoals de virusversie is gedoopt, is waargenomen in het Verenigd Koninkrijk. De Britse gezondheidsdienst zei vorige week dat AY.4.2 mogelijk besmettelijker is dan de deltavariant, maar dat er geen bewijs is dat de variant tot ernstiger klachten leidt of vaccins minder effectief maakt.
Bulgarije gaat gebukt onder een vierde coronagolf en heeft vorige week de toegangsregels van onder meer restaurants, bioscopen en sportscholen, verscherpt. Alleen wie gevaccineerd, hersteld van corona of negatief getest is, mag er binnen.
Ondanks de maatregelen en de stijgende coronacijfers is er veel wantrouwen richting de overheid en scepsis over de vaccins. Waar gemiddeld in Europa 74 procent van de volwassenen volledig ingeënt is, ligt dit percentage in Bulgarije maar op 24 procent.De afgelopen 24 uur werden 5863 Bulgaren positief getest en overleden 243 mensen aan de gevolgen van Covid-19. De gezondheidsautoriteiten waarschuwen dat als het niet lukt om het virus af te remmen er verdere restricties volgen.
Ziekenhuizen worstelen met de toestroom aan coronapatiënten. Op dit moment ligger er 7100 mensen met coronaklachten in de Bulgaarse ziekenhuizen, waarvan 608 op de ic-afdelingen. Ruim 90 procent van de coronapatiënten is niet gevaccineerd.Miljoenen Indiërs zijn ingeënt met het in eigen land ontwikkelde Covaxin-vaccin, maar kunnen niet buiten de landsgrenzen reizen omdat het middel niet internationaal is goedgekeurd. Velen zitten daardoor vast in India en kunnen niet terug naar hun werk in het buitenland.
De expats hopen dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het Indiase vaccin alsnog goedkeurt en zo de weg voor hen vrijmaakt. Het alternatief is zich te laten inenten met Covishield, de Indiase versie van AstraZeneca. Dit vaccin wordt wel erkend, maar velen zijn huiverig voor wat dat voor de gezondheid kan betekenen.,,Als de goedkeuring voor Covaxin er niet komt, neem ik het risico te gaan en een door Saoedi-Arabië toegestaan vaccin te nemen'', zegt een van hen. ,,Die optie had ik al, maar ik ben niet zeker over het effect op mijn gezondheid.'' Naar verwachting besluit de WHO vandaag over noodgoedkeuring voor Covaxin.
Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst jaarlijks pakweg tienduizend Nederlanders met corona in het ziekenhuis belanden, zegt OMT-lid Jan Kluytmans. Daarom moet vooral in de winter de zorgcapaciteit structureel omhoog. ‘Het piept en het kraakt’.
© Koen Verheijden — Microbioloog Jan Kluytmans ziet ook in de toekomst volle ziekenhuizen. De Inspectie Gezondheidszorg heeft nooit meldingen ontvangen over gebruikte medische handschoenen die in Nederland verkocht zouden zijn als nieuwe. Ook het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft er nog nooit over gehoord, meldt het ministerie van Volksgezondheid.
De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat Thaise en Vietnamese bedrijven sinds het begin van de coronapandemie miljoenen inferieure en soms reeds gebruikte medische handschoenen hebben geleverd aan afnemers in de VS. Volgens CNN is het slechts het topje van de ijsberg.Op beelden van CNN zijn stapels handschoenen te zien met gaten erin, bloedvlekken erop of die verkleurd zijn door het wassen. Soms zaten ze verpakt in dozen van gerenommeerde producenten. Het is weleens gebeurd dat een levering niet voldeed, aldus het ministerie, maar niet op zo'n grote schaal.
Marcel Brans (52) heeft een ernstige zenuwaandoening, longen die maar op halve kracht werken en prostaatkanker. Je mag de aan een rolstoel gekluisterde Bredanaar met recht een kwetsbaar persoon noemen. Toch komt Marcel vreemd genoeg niet in aanmerking voor de derde coronaprik: ‘Ik voel me in de steek gelaten’
De toerisme- en recreatiesector presenteert vandaag het Nationaal Toerisme-transitieplan aan de Tweede Kamer. De branche pleit daarin voor het instellen van een transformatiefonds van een miljard euro om het toerisme in het land te bevorderen en te vernieuwen.
Het geld is volgens de opstellers van het plan, vijftien grote marketingorganisaties, nodig om vakantieparken en toeristische trekpleisters te verduurzamen, verblijfsaccommodaties een opknapbeurt te geven en het vervoer voor bezoekers CO2-neutraal te maken. ,,Nederland profileert zich nog te veel als land van kaas, tulpen en klompen, máár willen we dat nog wel zijn?", vraagt Herre Dijkema zich af.
Hij is directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en initiatiefnemer van het plan. ,,Ik zeg niet dat het beeld van kaas, tulpen en klompen fout is, maar we moeten gaan nadenken hoe we ons land willen positioneren, hoe we het leefbaar houden voor inwoners, hoe we kunnen verduurzamen én hoe we overtoerisme kunnen tegengaan."Vanaf 8 november moeten mensen die met het vliegtuig naar de Verenigde Staten reizen en die geen Amerikaans staatsburger zijn of een permanente verblijfsvergunning hebben, volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.
Ook moeten ze een negatieve coronatest overleggen die niet ouder is dan 72 uur, zo staat in nieuwe regels die het Witte Huis heeft bekendgemaakt. Migranten en kinderen onder de 18 jaar mogen ongevaccineerd de VS in, mits ze getest zijn.
Luchtvaartmaatschappijen moeten ervoor zorgen dat de nieuwe regels worden nageleefd. Iemand geldt als gevaccineerd, als de laatste dosis van het vaccin minstens twee weken voor de reisdatum is ontvangen.© AP Facebook en Instagram hebben een video van hun platform verwijderd waarin de Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdag in een live-uitzending beweerde dat volledig gevaccineerde inwoners van het Verenigd Koninkrijk sneller aids oplopen.
Volgens de persdienst van Facebook is de inhoud zondagavond verwijderd omdat deze in strijd is met het beleid ten aanzien van Covid-19-vaccins. ,,Ons beleid staat geen beweringen toe dat coronavaccins mensen doden of ernstig schaden'', aldus de verklaring. Het bedrijf reageerde niet op de vraag waarom er drie dagen verstreken waren voordat de veel bekritiseerde inhoud werd verwijderd.
Bolsonaro, die het virus sinds het begin van de uitbraak als een 'griepje' bestempelde en zichzelf niet heeft laten vaccineren, verwees ter verdediging voor zijn omstreden uitspraken naar een nieuwsartikel dat hij had gelezen en dat afgelopen oktober in Brazilië was gepubliceerd. Britse zorgfunctionarissen zeiden echter dat de beweringen niet op feiten zijn gebaseerd.
Vorig jaar verwijderden Facebook en Instagram ook al ongefundeerde berichten van de Braziliaanse president, waaronder een video waarin hij beweerde dat het antimalariamiddel hydroxychloroquine een probaat geneesmiddel tegen het virus was. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het medicijn niet effectief is bij de behandeling van corona. Maandag was echter de eerste keer dat Facebook een wekelijkse live-uitzending van Bolsonaro verwijderde.
Bolsonaro heeft 14,6 miljoen volgers op Facebook en bijna 19 miljoen op Instagram.
Er zijn maandag nog eens drie repatriëringsvluchten van Transavia vanuit Marokko naar Nederland gekomen. Daarmee heeft de luchtvaartmaatschappij zes van de tien repatriëringsvluchten uitgevoerd.
Maandagavond iets na 23.00 uur landde de laatste vlucht van de dag vanuit Marrakesh op Schiphol, om zo reizigers vanuit het Noord-Afrikaanse land weer op Nederlandse bodem te krijgen terwijl vluchtverkeer van en naar Nederland sinds donderdag verboden is. In de middag landde al een vlucht vanuit de noordoostelijke stad Nador in Rotterdam en een vliegtuig vanuit de westelijke kuststad Casablanca landde aan het begin van de avond in Amsterdam.
Uit angst voor het oplopend aantal coronabesmettingen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, verbood Marokko sinds donderdag alle vluchten van en naar die landen. Transavia heeft toestemming gekregen tot en met vrijdag tien repatriëringsvluchten uit te voeren. Maandag gaf een woordvoerster aan dat iedereen die met de luchtvaartmaatschappij naar Marokko is gevlogen, ook deze week nog terug kan vliegen naar Nederland. Eerder werd nog gedacht dat er niet genoeg ruimte was op de tien vluchten voor de ongeveer 3500 mensen die met Transavia naar Marokko vlogen.
Het Outbreak Management Team (OMT) zal in de eerste plaats het kabinet adviseren de huidige maatregelen beter uit te voeren in strijd tegen het stijgende aantal coronabesmettingen. Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten ziet nu namelijk dat maatregelen die eerder zijn geadviseerd 'anders' worden uitgevoerd, zo zegt hij bij Nieuwsuur.
Als voorbeeld noemt Bonten de controle op de QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is. Dat laat te wensen over, zegt hij in het tv-programma. Ook ziet Bonten dat op plekken waar de QR-codes niet gebruikt hoeven te worden dat mensen al snel geen afstand meer van elkaar houden.
Volgens Bonten was in het vorige advies juist de boodschap dat mensen zich aan de 1,5 meterregel moeten blijven houden als dat mogelijk is. ,,Nu is toch een beetje de tendens ontstaan van: alle maatregelen zijn klaar, het hoeft nergens meer", aldus Bonten. "Het heeft alles te maken met hoe we het communiceren."
De arts-microbioloog laat verder weten dat het OMT een advies zal moeten uitbrengen over een mogelijk onderscheid in maatregelen tussen gevaccineerden en mensen die geen prik hebben gehad. Maar dat zal volgens Bonten geen gemakkelijke opgave zijn. Volgens hem zijn mensen die zich niet hebben laten vaccineren over heel het land verspreid. ,,Hoe je dan precies voor die mensen maatregelen moet gaan opleggen, zal best een hele uitdaging zijn."
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt dat ,,de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen". Hij zei vandaag ,,helemaal niets te willen uitsluiten" wat betreft aanvullende maatregelen. Ook niet of mogelijke maatregelen alleen voor ongevaccineerden kunnen zijn of voor doelgroepen of voor bepaalde regio's waarin het aantal ongevaccineerden het hoogst is.
Het OMT komt donderdag met zijn advies aan het kabinet.
© Angeliek de Jonge — Marc Bonten, arts-microbioloog. Zorgprofessionals vinden opschalen naar meer dan 1350 bedden op de intensive care niet haalbaar en voor het plan is geen draagvlak, bevestigt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) berichtgeving van de Volkskrant. ,,Uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar zorg kunnen blijven leveren. Als opschaling tot meer ziekteverzuim en uitval leidt, zijn we nog verder van huis", aldus een NZa-woordvoerder.
De toezichthouder in de zorg heeft met vertegenwoordigers van artsen, verpleegkundigen en verzorgenden gesproken over het verzoek van het demissionair kabinet om vanaf uiterlijk eind december tot april op te kunnen schalen naar meer dan het huidige maximum van 1350 ic-bedden. De opschaling is nodig om Covid-19-patiënten op te vangen. Het kabinet noemt het van belang dat daarvoor draagvlak is van onder andere partijen als de NZa en individuele ziekenhuizen. Dat draagvlak wordt bij de NZa dus niet gevonden, ,,omdat gezien het personeel dat er is, niet verder gegaan kan worden dan 1350 bedden", aldus de woordvoerder.
Eerder gaven de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en beroepsvereniging V&VN IC al aan dat niet aan de wens kan worden voldaan. Op dit moment beschikken de ic's over 950 bedden.
Het coronavaccin van Moderna kan gebruikt worden voor het geven van een zogenoemde 'boosterprik' aan alle mensen van 18 jaar en ouder, zo heeft het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maandag bepaald. Het Moderna-vaccin mocht al gebruikt worden om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven.
Het kan zijn dat de afweer door vaccins tegen het coronavirus na een tijd afzwakt. Het geven van een boosterprik met Moderna zes tot acht maanden na de tweede dosis zorgt voor een toename van het aantal antilichamen, aldus EMA. Het boostershot bevat een halve dosis van het vaccin. De mogelijke bijwerkingen na de derde prik lijken op die na de tweede dosis, stelt EMA.
Eerder concludeerde het geneesmiddelenbureau al dat het vaccin van Pfizer gebruikt kan worden voor een boosterprik voor 18-plussers, minstens zes maanden na de tweede dosis. Het vaccin kan daarnaast net als Moderna ingezet worden als derde prik voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Die derde prik moet dan minstens 28 dagen na de tweede dosis gezet worden.
EMA verwacht binnenkort ook data van vaccinmaker Janssen, waarmee het geneesmiddelenbureau kan oordelen over een boosterprik met dat middel.
Ruim een miljoen zorgmedewerkers krijgen een bonus van 385 euro netto. ,,Het geld wordt uitgekeerd aan mensen die vanwege Covid-19 onder moeilijke omstandigheden zorg hebben verleend", schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hij hoopt dat de zorgaanbieders het geld nog dit jaar overmaken aan de medewerkers.
Een deel van de zorgverleners krijgt het geld uitgekeerd via de werkgever, een ander deel via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In totaal was 720 miljoen euro beschikbaar.
De grootste groep medewerkers die een bonus krijgt, bestaat uit verplegers, verzorgers en medewerkers uit de thuiszorg. Ook ziekenhuispersoneel en mensen in de gehandicaptenzorg krijgen een aanzienlijk deel van de bonussen. De rest van het geld, ongeveer een vijfde, gaat naar bijvoorbeeld de jeugdzorg, medewerkers van huisartsen en de geestelijke gezondheidszorg.
Volgens De Jonge krijgen de zorgverleners voor half november het geld overgemaakt. Zo kunnen ze de bonussen nog dit jaar uitkeren, denkt hij. Dat garandeert hij niet helemaal, want formeel moeten de werkgevers en de SVB de bonus binnen vijf maanden uitkeren.
De bonussen worden uitgekeerd voor werk dat is verzet tussen oktober vorig jaar en 15 juni dit jaar. Vorig jaar kregen zorgmedewerkers ook al een bonus voor de periode daarvoor. Toen ging het om 1000 euro netto.
© ANP — Hugo de Jonge. Het was een prachtig afscheidsconcert in dorpshuis De Sprong in Ooij op 17oktober. Met een staande ovatie van het publiek, zo’n 150 man. Maar de nasleep is minder leuk, zegt Theo Jansen van het Groesbeekse koor De Kèls (de kerels). Inmiddels blijken er twintig mensen (zangers en toeschouwers) besmet te zijn met corona.
,,Maar”, zo zegt Jansen, ,,iedereen was gevaccineerd, hoor. We hebben drie man bij de ingang gehad om dat te controleren. Koorleden en bezoekers moesten hun QR-code op mobieltje of op papier laten zien. Laten we het van de positieve kant zien: je kunt dus besmet raken ook als je gevaccineerd bent, maar het gaat in alle gevallen om milde klachten. Ikzelf ben bijvoorbeeld besmet: loop wat te snotteren. Niemand hoefde opgenomen te worden.”
De GGD - ‘we houden de zaak in de gaten’ - roept ondertussen alle mensen in Groesbeek en Ooij op om zich, ook bij milde klachten, toch echt te laten testen.
Het onderzoek naar de mondkapjesdeal van het ministerie van Volksgezondheid met het bedrijf van Sywert van Lienden is dit jaar nog niet klaar. Het onderzoeksbureau gaat nog miljoenen documenten filteren om te kijken of ze relevant zijn voor het onderzoek naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
In september had hij al laten weten dat het onderzoek langer zou gaan duren en dat wellicht in oktober een planning zou volgen. Maar ook dat is nog niet aan de orde volgens Blokhuis. Hij streeft ernaar dat de eerste resultaten van een deel van het onderzoek in het eerste kwartaal van 2022 komen. Als die er dan nog niet zijn, stuurt hij in maart weer een brief over de stand van zaken. Aanvankelijk had zijn voorganger Tamara van Ark gemeld dat de eerste fase van het onderzoek al in september klaar zou zijn.
Volgens Blokhuis gaat het om een complex datalandschap' met informatie op verschillende locaties en bij meerdere bronnen. Ook moet alle informatie volgens de privacywet en forensische vereisten worden veiliggesteld en doorzocht. Het gaat onder meer om 135 mailboxen bij VWS, netwerkschijven, datasystemen en chatberichten. Ook komen de data van andere partijen en van andere departementen die bij de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen waren betrokken. Verder worden er tientallen mensen geïnterviewd over de gang van zaken.
Van Lienden en zijn twee zakenpartners verkochten mondkapjes vanuit een stichting zonder winstoogmerk, maar ook vanuit een andere onderneming. Via dit bedrijf Relief Goods Alliance verdienden ze bruto 28 miljoen euro met de verkoop, terwijl Van Lienden had gezegd zich belangeloos in te zetten. Aan het begin van de coronacrisis was er een wereldwijd tekort aan PBM, waardoor VWS een speciaal inkoopcentrum opzette (LCH). Dat werkte met veel mensen en organisaties samen.
Ook de Belgische autoriteiten buigen zich eerder dan gepland over nieuwe coronamaatregelen. Het coronavirus grijpt de laatste weken weer om zich heen. België zit in de vierde besmettingsgolf van de epidemie, zegt de regering.
De verantwoordelijke ministers van de zes Belgische regeringen zouden eigenlijk vrijdag bijeenkomen, maar dat wordt dinsdag. Ze zouden overwegen op meer plaatsen het dragen van een mondkapje weer te verplichten. Ook denken ze erover mensen sterker aan te zetten om thuis te werken. Mogelijk wordt ook vaker om een coronapas gevraagd.
Het aantal Belgen dat het virus blijkt te hebben opgelopen en het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis loopt de laatste tijd net als in Nederland weer rap op.
Medewerkers van alle acht de universitaire ziekenhuizen doen vanaf middernacht mee aan een demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden. De actievoerders gaan een etmaal lang een zondagsdienst draaien, waardoor alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg en behandelingen die niet kunnen worden onderbroken doorgaan. Met 279 deelnemende ziekenhuisafdelingen is het volgens de vakbond FNV 'de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen'.
Het gevolg van de actiedag is echter ook dat behandelingen en operaties worden uitgesteld, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). ,,En dat in een periode waarin de druk al groot is door oplopende covidcijfers en noodzakelijke inhaalzorg. Een aantal patiënten moet nu helaas nóg langer wachten op een behandeling. Een behandeling die wellicht al was uitgesteld wegens corona."
Het Amerikaanse farmaceutische concern Moderna claimt successen bij proeven met de vaccinatie van ruim 4700 kinderen in de leeftijd van zes tot en met elf jaar. Die bleken een maand na de tweede prik 'een sterke robuuste reactie' te hebben en immuniteit op te bouwen voor het coronavirus. Farmaceuten willen doorgaan met vaccinaties, nu er al zoveel volwassen zijn ingeënt. Ze hopen vaccins te kunnen leveren voor jonge kinderen.
De Amerikaanse regering is van plan naar schatting 28 miljoen kinderen te laten inenten. In de VS wonen meer dan 330 miljoen mensen en volgens officiële cijfers zijn vorig jaar circa 150 kinderen aan de gevolgen van het virus overleden.
Het Outbreak Management Team (OMT) komt donderdag met een spoedadvies over de snel stijgende coronacijfers. Dinsdag 2 november is er weer een coronapersconferentie. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) na ministerieel overleg over de nieuwste opmars van het coronavirus. ,,De ziekenhuisopnames stijgen harder dan verwacht, daarom moet het kabinet zich nu beraden op aanvullende maatregelen.”
Afgelopen etmaal kreeg het RIVM 5331 meldingen van positieve tests. Dat zijn er weliswaar iets minder dan vorige dagen, maar op maandagen is dat gebruikelijk. Precies een week geleden, op maandag 18 oktober, meldde het RIVM minder dan 3400 positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 36.902 positieve tests, dat zijn er 5275 gemiddeld per dag. Dat is bijna 50 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. De stijgende lijn van het gemiddelde zet door.
Het aantal sterfgevallen steeg met zes. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan soms even duren voor het RIVM bericht krijgt dat een coronapatiënt is gestorven.
De vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, Verenso, vraagt het ministerie van Volksgezondheid om bewoners van verpleeghuizen straks zoveel mogelijk tegelijk het boostervaccin te geven. ,,Dus niet eerst de 90-plussers en daarna de 80-plussers", zegt een woordvoerder.
Verenso maakt zich zorgen over de snel toenemende coronabesmettingen. Het verschil met de eerste coronagolf is dat een groot aantal tehuisbewoners is ingeënt. ,,Het aantal mensen dat ernstig ziek wordt en ook daadwerkelijk aan Covid-19 overlijdt is nog niet zo groot als eerder.'' De Gezondheidsraad komt binnenkort met een advies over de aanvullende vaccinatie van ouderen.Medicijnmaker Moderna meldt op basis van tussentijdse onderzoekscijfers dat zijn coronavaccin bij kinderen tussen de 6 en 11 jaar een immuunreactie oproept en in het algemeen goed wordt verdragen door deze leeftijdsgroep.
Precies een maand na het loslaten van de 1,5 meterregel staan de coronaseinen op het Binnenhof weer op rood. Het kabinet beraadt zich op nieuwe maatregelen om de toename van het aantal coronapatiënten te keren. Het Outbreak Management Team komt nu met een spoedadvies, dinsdag 2 november is er weer een persconferentie.
Amerikaanse bedrijfseigenaren hebben coronasteungeld van de overheid gebruikt om een Lamborghini te kopen, stripclubs te bezoeken en een Pokémonkaart ter waarde van zo’n 60.000 dollar op de kop te tikken. Dat blijkt uit een document met de meest opvallende onrechtmatige uitgaven dat het ministerie van Justitie heeft vrijgegeven.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot bijna 800, het hoogste aantal sinds 9 juni. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt dat er nu in totaal 796 mensen behandeld worden vanwege Covid-19. 48 meer dan gisteren. In het afgelopen etmaal werden er 73 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 19 nieuwe patiënten opgenomen.
Ziekenhuizen liggen weer zo vol dat ambulances met Covid-patiënten op sommige momenten moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis dan gepland. Het Haagse HagaZiekenhuis had afgelopen weekend zo’n tijdelijke opnamestop, omdat er al meer Covid-patiënten liggen dan op basis van de verdeling in de regio is afgesproken. ,,Terug naar mondkapjes dragen en afstand houden.”
De Europese medicijnwaakhond EMA gaat meekijken - een zogeheten rolling review - bij het onderzoek naar het coronamedicijn molnupiravir van farmaceut MSD. Die pil moet helpen voorkomen dat mensen na een coronabesmetting ernstig ziek worden en zou het eerste middel zijn dat geslikt kan worden tegen Covid-19.
Bij de rolling review kijkt EMA of het middel veilig is en werkt. Het is de laatste stap voordat de ontwikkelaars daadwerkelijk vragen om het middel toe te laten tot de Europese markt. Door mee te kijken bij de studie, is uiteindelijk het oordeel na de aanvraag tot Europese goedkeuring sneller klaar.
Bij eerder onderzoek, waarbij molnupiravir werd getest op 775 personen die positief waren getest, milde klachten hadden en tot een risicogroep behoorden, belandde 7 procent van de proefpersonen in het ziekenhuis. Niemand overleed. Bij de controlegroep die een placebo kreeg werd 14 procent opgenomen en overleden 8 mensen.
De Chinese hoofdstad Peking stelt de jaarlijkse marathon uit. De stad en omliggende provincie Hubei maken zich op voor de Olympische Winterspelen en voeren in aanloop naar het sportevenement de maatregelen op.
De Chinese gezondheidsdienst waarschuwt dat het laatste infectiecluster, veroorzaakt door de besmettelijker deltavariant, zich over de provincies verspreidt. De kans op verdere uitbreiding is 'waarschijnlijk'', zo klinkt het.
Mensen uit andere steden waar sprake is van een uitbraak worden de toegang tot Peking ontzegd. Ook zijn diverse binnenlocaties, waaronder schaak- en kaartclubs, in gebieden zonder besmettingen uit voorzorg gesloten.China verplicht de deelnemers aan de Winterspelen min of meer om gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Wie ongevaccineerd naar Beijing komt, moet bij aankomst drie weken in quarantaine.
Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zegt demissionair minister De Jonge. ,,Daartoe zullen we ons moeten verhouden." Of nieuwe maatregelen nodig zijn, wilde De Jonge nog niet kwijt omdat hij vanmiddag nog coronaoverleg voert met collega's uit het kabinet.
De Jonge noemt de vraag of er extra maatregelen nodig zijn een 'zeer terechte'. Hoewel de cijfers harder oplopen dan voorzien, vallen ze volgens hem wel nog 'binnen de bandbreedte'. Het Outbreak Management Team wijst erop dat er nog veel onzeker is over het aantal mensen dat in de huidige situatie in het ziekenhuis terecht kan komen.Medewerkers van de Britse nationale gezondheidsdienst NHS moeten waarschijnlijk binnenkort volledig gevaccineerd zijn om hun werk te mogen doen, zegt minister van Volksgezondheid Sajid Javid. Hij zegt tegen Sky News dat verplicht inenten van gezondheidspersoneel patiënten helpt beschermen. Javid laat zich niet afschrikken door het huidige personeelstekort in de zorg. ,,We overwegen het'', aldus de minister. ,,We moeten nog een definitieve beslissing nemen, maar ik neig ernaar het te doen.''
© AP — Gezondheidsminister Javid overweegt vaccinatieplicht voor de zorg. Ouderenbond ANBO vraagt de overheid om snel maatregelen te nemen om de oplopende besmettingscijfers het stijgend aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen een halt toe te roepen. De vaccinatiegraad onder 65-plussers ligt iets boven de 90%, maar toch belanden steeds meer oudere ouderen met corona in het ziekenhuis.
'Dat is een zorgelijke ontwikkeling', aldus ANBO, die hoopt dat er snel een besluit wordt genomen over een derde vaccinatie voor de oudste ouderen. ,,Als zo'n derde prik de afweer bij deze groep kan vergroten, moet daar niet mee worden gewacht.'' De bond roept op om niet te wachten tot 'het water de ziekenhuizen weer aan de lippen staat'.Rusland breekt vandaag opnieuw een record wat nieuwe coronabesmettingen betreft. De afgelopen 24 uur testen 37.930 Russen positief op het virus. Het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Er werden 1069 overlijdens door toedoen van Covid-19 gemeld, slechts een zestal minder dan het trieste record van zaterdag. Toen werden er 1075 coronadoden geregistreerd.
Met het oog op de stijgende besmettingscijfers, en de terughoudendheid van veel Russen om zich met het Spoetnik V-vaccin te laten inenten, grijpen de autoriteiten terug op strikte maatregelen. President Poetin heeft 30 oktober tot 7 november aangewezen als doorbetaalde vrije dagen. Vanaf donderdag gaat het merendeel van de winkels in hoofdstad Moskou dicht. Alleen essentiële zaken, zoals supermarkten en apotheken, blijven open.China begint in de strijd tegen het coronavirus met het inenten van heel jonge kinderen. Het Aziatische land hanteert een zerotolerancebeleid wat betreft het virus en gaat daarom prikken vanaf drie jaar. In vijf provincies hebben 3- tot 11-jarigen inmiddels een vaccinatieoproep ontvangen. Hubei, Fujian en Hainan, hebben de nieuwe vaccinatieregels al ingevoerd. Ook steden in Zhejiang en Hunan volgen dat voorbeeld.
De Chinese aanpak van de pandemie behelst lockdowns, verplichte quarantaines en regelmatig testen. Vooral de verspreiding van de deltavariant baart de overheid zorgen. Van de 1,4 miljard mensen tellende bevolking zijn er inmiddels 1,07 miljard ingeënt, maar of de gebruikte vaccins van Sinovac en Sinopharm ook beschermen tegen de deltavariant laat zich nog bezien. Hetzelfde geldt voor de effectiviteit bij jongeren.
Het onderzoek naar het gebruik onder kinderen was beperkt, maar China keurde het gebruik toch goed. Ook omringende landen en ontwikkelingslanden, die naast de vaccins van Pfizer en Moderna grepen, gebruiken de Chinese vaccins bij jongeren. China heeft volgens cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken ruim 1,2 miljard doses van de middelen verscheept.© AP — Ook de allerkleinsten in China krijgen binnenkort een prik tegen het coronavirus. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare bepleiten een zogenoemd 'snotneusprotocol', waarmee werkgevers hun personeel duidelijk moeten maken wanneer ze wel en niet naar hun werk kunnen komen. Zo moet een fikse stijging van het ziekteverzuim door griepgevallen en coronabesmettingen worden voorkomen.
Jaarlijks stijgt het ziekteverzuim in september, als de vakanties voorbij zijn en het griepseizoen begint. Vorig jaar vormde een uitzondering. ,,Door alle coronamaatregelen zoals afstand houden en thuiswerken, bleef de griepgolf uit. De verwachting voor dit jaar is heel anders'', zegt bedrijfsarts Truus van Amerongen van ArboNed.
De arbodiensten raden aan de basismaatregelen na te leven om verzuim te voorkomen. ,,Dus was je handen, houd afstand, blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen", aldus Van Amerongen. Van elke honderd ziekmeldingen blijven volgens de arbodiensten in vijftien gevallen de werknemers langer dan zes weken thuis.
Dat waren er vorig jaar nog tien op de honderd. De impact hiervan is enorm voor werkgevers en werknemers, aldus Van Amerongen. Van het totale aantal verzuimdagen komt 30 procent door psychische klachten. ,,Die werknemers ben je gemiddeld 237 dagen kwijt en met een burn-out zelfs 293", zegt Van Amerongen.Werknemers in diverse sectoren, waaronder de schoonmaak- en bouwsector, moeten een geldige QR-code laten zien voor ze aan het werk mogen. Als de werknemers dit weigeren, kunnen ze in sommige gevallen hun werk niet doen, meldt BNR Nieuwsradio.
Branchevereniging Schoonmakend Nederland zegt veel gevallen te kennen waarbij de QR-code als voorwaarde geldt om een pand binnen te komen. ,,Dat is onacceptabel, wat het is niet wettelijk onderbouwd", zegt directeur Rob Rommelse.Ook bij branchevereniging Bouwend Nederland zijn ze de situatie al meerdere keren tegengekomen. ,,Als je als opdrachtgever bijvoorbeeld een slechte gezondheid hebt, dan is het logisch dat je de werknemers om een QR-code vraagt'', klinkt het.
© EPA — Een aantal bedrijven vraagt het personeel om de QR-code te laten zien. 'Help, ik moet weer naar kantoor’. Zelf aan het werk, terwijl je viervoeter vrolijk rondbanjert in de bossen? Hondenuitlaatservices zijn de ideale oplossing voor wie vaak van huis is. Maar gedurende de lockdown zijn er zó ontzettend veel ‘coronahonden’ bijgekomen dat deze uitlaatservices bomvol zitten. Die hebben helemaal geen plek voor al die honden. ,,Een hoop mensen dachten er véél te makkelijk over.”
In de Verenigde Staten zijn tot nu toe 413.645.478 coronaprikken gezet, meld het Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie. Er werden in totaal 503.493.015 doses vaccin over de diverse staten verspreid. Sinds zaterdag zijn er 789.309 inentingen verricht.
Israël kondigde vorige week aan de grenzen voor gevaccineerde reizigers te zullen heropenen, maar hoteleigenaren waarschuwen om alvorens een kersttrip naar Jeruzalem of Tel Aviv te boeken toch vooral de kleine lettertjes van de regeling te lezen. Die gaat in vanaf 1 november, maar geldt alleen voor toeristen die minder dan zes maanden geleden een laatste prik hebben gehad.
Ook mensen die kunnen aantonen hersteld te zijn van Covid-19, moeten minstens één vaccinatie hebben ontvangen. Alle door de WHO goedgekeurde vaccins zijn toegestaan. ,,Terwijl we geleidelijk aan uit de deltagolf komen, bereiden we ons voor op het omegascenario'', klonk het bij de presentatie van het plan, verwijzend naar een mogelijk nieuwe variant.Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld moet ophelderen waarom de komst van een GGD-vaccinatiebus in Kootwijkerbroek dit weekeinde werd afgeblazen. Er te weinig animo voor het halen van een prik zou zijn. ‘Is de oproep van jongeren al niet genoeg reden hem toch neer te zetten?’, klinkt het kritisch. 'Al komen er maar een paar mensen...'
De laatste oplaaiing van het coronavirus in China zou zich volgens de gezondheidsautoriteiten wel eens verder kunnen uitbreiden. De kans daarop wordt steeds waarschijnlijker, waarschuwen ze.
Er wordt bij alle regio's op aangedrongen om het reizen tussen de provincies te beperken en de controles op te voeren. China heeft het virus grotendeels onder controle, maar wil in aanloop naar de Olympische Winterspelen elke lokale uitbraak de kop indrukken.De noordwestelijke provincie Gansu, dat voor inkomsten voornamelijk afhankelijk is van het toerisme, heeft alle toeristenlocaties gesloten na 35 nieuwe besmettingsgevallen. Bewoners van Binnen-Mongolië hebben in sommige delen de opdracht gekregen binnen te blijven, nadat 19 mensen positief testten.
Het gemiddelde aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen in Polen groeit met zo'n 90 procent per week, zegt de viceminister van Volksgezondheid Waldemar Kraska tegen Polski Radio 1 op basis van cijfers van afgelopen week.
,,De resultaten op maandag weerspiegelen niet op welk niveau van de pandemie we nu zitten, die zijn altijd lager. Maar, belangrijker is de aanhoudende snelle toename en die op dit moment op 90 procent ten opzichte van vorige week zit'', aldus Kraska.
Polen heeft sinds het begin van de pandemie 2.972.927 besmettingen vastgesteld. Er overleden 76.447 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Het land maakt momenteel een vierde coronagolf door.Sinds het begin van de coronapandemie hebben Thaise bedrijven miljoenen inferieure en gebruikte medische handschoenen aan afnemers in de Verenigde Staten geleverd. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN, die tien maanden onderzoek heeft gedaan in de VS en Thailand en zich baseert op invoerdocumenten en gesprekken met Amerikaanse distributeurs, is het slechts 'het topje van de ijsberg'.
Vorig jaar nam de vraag naar medische handschoenen wereldwijd toe. De meeste van deze handschoenen worden in Zuidoost-Azië geproduceerd door gespecialiseerde bedrijven. Die konden door gebrek aan grondstoffen niet snel genoeg hun productie opschroeven waardoor tientallen malafide ondernemers in het gat sprongen, aldus CNN.
De bedrijven verkochten handschoenen van een lagere kwaliteit, die niet geschikt zijn voor medisch gebruik, en gebruikte handschoenen die gewassen en opnieuw verpakt werden. Op beelden van CNN zijn stapels handschoenen te zien met gaten erin, bloedvlekken erop of die verkleurd zijn door het wassen. Soms zaten ze verpakt in dozen van gerenommeerde producenten.
Een van de distributeurs waar CNN mee sprak, waarschuwde in februari en in maart Amerikaanse overheidsdiensten dat hij handschoenen had ontvangen van het Thaise bedrijf Paddy the Room die ondermaats waren. Uit invoerdocumenten blijkt desondanks dat dit bedrijf nog tot de zomer miljoenen handschoenen aan andere kopers in de VS heeft geleverd.
Volgens CNN heeft Paddy the Room sinds 2020 bijna 200 miljoen paar handschoenen verkocht aan Amerikaanse bedrijven. Het is onbekend hoeveel van die handschoenen uiteindelijk aan artsen en ziekenhuizen zijn geleverd. Ook over andere leveranciers uit Thailand en Vietnam zijn klachten bekend.
Inmiddels zouden de Amerikaanse en de Thaise politie een onderzoek zijn gestart naar de praktijken, aldus CNN.
© AP Ed Sheeran is minder dan een week voor de release van zijn vijfde album besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft de 30-jarige Britse singer-songwriter bekendgemaakt op z'n sociale media.
,,Hey jongens! Een snel berichtje om jullie te laten weten dat ik helaas positief heb getest op corona'', zo schrijft hij op Instagram. ,,Ik zit nu in zelfisolatie en volg de richtlijnen van de overheid. Dat betekent dat ik op dit moment niet aan mijn verplichtingen kan voldoen. Maar ik zal zoveel mogelijk geplande interviews en optredens vanuit mijn huis geven. Mijn excuses aan iedereen die ik teleur heb gesteld. Blijf veilig.''
Ed Sheeran is volop bezig met de promotie van z'n nieuwe plaat, die op 29 oktober uitkomt. Van april tot september volgend jaar staat een Europese tour gepland, waarbij hij op 14 en 15 juli ook de Amsterdam Arena aandoet.
Groot-Brittannië kampt dezer dagen met een van de hoogste besmettingsgraden ter wereld. Dankzij de vaccinaties blijven de ziekenhuisopnames en overlijdens minder hoog dan bij de vorige coronagolven, maar de roep om de herinvoering van beperkingen zoals het mondkapje in binnenruimtes, wordt steeds luider. Vooralsnog weigert de Britse regering nieuwe maatregelen te nemen.
Op Curaçao is dit weekend een mijlpaal bereikt in de strijd tegen Covid-19. Meer dan 100.000 inwoners hebben hun eerste vaccinatie gehad. Op het eiland wonen 160.000 mensen. Bijna 92.000 personen zijn al twee keer gevaccineerd.
De autoriteiten zijn blij met het behaalde aantal, maar toch blijft Curaçao met bijna 60 procent volledig gevaccineerden achter bij buurland Aruba. Daar is ruim 71 procent van de bevolking volledig ingeënt. Ook in vergelijking met Bonaire doet Curaçao het minder goed: daar heeft meer dan 73 procent van de bevolking twee prikken gehad.
Sinds februari kunnen bewoners van de drie eilanden zich laten vaccineren. Curaçao liep enige tijd voorop qua vaccinatiegraad. Maar de laatste maanden is daar de klad in gekomen. De overheid benadrukt keer op keer het belang van vaccineren, maar stelt tegelijkertijd dat het "een persoonlijke keuze is".
Tegelijkertijd is het aantal opgenomen coronapatiënten al geruime tijd relatief laag. Zondag lagen zeventien coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care. Ter vergelijking: op Bonaire (met zo'n 20.000 inwoners) waren er zondag elf coronapatiënten, waarvan drie op de ic. Op Aruba (ruim 106.000 inwoners) zijn tien personen opgenomen, daarvan liggen er vijf op de ic. Daarnaast zijn zestien Arubaanse coronapatiënten in Colombia opgenomen op de ic.
Van de 320 bewoners van de noodopvanglocatie in de Zeelandhallen in Goes zijn 49 positief getest op het coronavirus. Alle bewoners zitten per direct in quarantaine en mogen het terrein niet af. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn er nog geen bewoners naar het ziekenhuis overgeplaatst, meldt de NOS.
Eergisteren besloot de GGD alle bewoners te testen omdat een aantal van hen klachten had. Vanwege het hoge aantal positieve tests is besloten een deel van de locatie speciaal in te richten voor bewoners met Covid-19.
De mondkapjesplicht is weer ingevoerd en ook moeten bewoners afstand houden van elkaar, zegt woordvoerder Timo Waarsenburg van het COA. De organisatie weet niet hoeveel bewoners gevaccineerd zijn. ,,Dat mogen we niet bijhouden, maar we weten dat sommigen in het buitenland gevaccineerd zijn en anderen hier."
De PvdA vindt dat het OMT sneller bijeen moet komen om advies te geven over het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus. Volgens PvdA'er Attje Kuiken loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames 'pijlsnel' op. Ze vindt het onverantwoord als het demissionaire kabinet blijft afwachten.
Het Outbreak Management Team (OMT) is de belangrijkste adviseur van het kabinet bij de bestrijding van het coronavirus. Vrijdag komt het OMT bijeen voor een nieuw advies aan het kabinet. Precies een week later staat een nieuwe coronapersconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gepland.
Kuiken vindt nog twee weken wachten voordat het kabinet met nieuwe stappen komt te lang duren met de oplopende cijfers. Zij mist urgentie bij het kabinet. Ziekenhuisbestuurders riepen zaterdag in dagblad Trouw het kabinet al op om maatregelen te nemen.
Het kabinet blijft waakzaam, maar ziet nog geen reden om de zaak te versnellen, aldus ingewijden. De toename van het aantal besmettingen was verwacht en ingecalculeerd toen eind september de coronamaatregelen werden versoepeld.
© Hollandse Hoogte / ANP — Attje Kuiken Inwoners van het Vlaamse Sint-Katelijne-Waver hebben zondag geklonken op het 'nieuwe' jaar 2021. De burgers kwamen samen op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, die begin dit jaar niet door kon gaan door de strenge coronamaatregelen.
,,Het voelt een beetje raar, maar het zijn dan ook speciale tijden", zei een bewoner tegen de Vlaamse omroep VRT. ,,Laten we er nu maar van profiteren. Als je de huidige cijfers ziet: misschien zal er in januari weer geen receptie kunnen zijn."
De VRT meldt dat het gezellig druk was op het binnenplein van het gemeentehuis. Volgens de wethouder voor feestelijkheden had de gemeente de inwoners beloofd "dat ze nog een receptie tegoed hadden". Ook nu werd er rekening gehouden met corona. Iedereen moest een coronapas laten zien.
Het RIVM heeft zondag, voor het eerst sinds 23 juli, meer dan 6000 nieuwe coronabesmettingen in een etmaal genoteerd. Tussen zaterdag en zondag registreerde het instituut 6350 positieve tests.
De stijging komt een dag nadat het aantal nieuwe coronagevallen licht daalde. Zaterdag werden er na correctie 5695 nieuwe besmettingen ontdekt.
Vorige week zondag lag het aantal nieuwe positieve tests op 3662, met een weekgemiddelde van 3363. Het zevendaags gemiddelde ligt deze zondag op 4994 vastgestelde coronabesmettingen.
Het afgelopen etmaal werd er één sterfgeval gemeld als gevolg van het coronavirus. Zaterdag waren dit er 25. Het staat echter niet vast of die mensen ook echt in die 24 uur zijn overleden of dat het overlijden later is geregistreerd.
Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen bedraagt zondag 748, dat zijn er 45 meer dan zaterdag. Daarvan liggen er 185 patiënten op de intensive care, 6 meer dan zaterdag.
Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen 563 Covid-patiënten. Dat is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) een stijging van 39 ten opzichte van zaterdag.
Op de verpleegafdelingen werden 88 nieuwe patiënten opgenomen, zaterdag waren dat er 101. Het aantal nieuwe opnames op de ic betreft 17, dat zijn er 2 meer dan de instroom op zaterdag.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaat zondag handen schudden aan de finish van de marathon op de Coolsingel. ,,Met een ceremoniële handschoen'', zei hij voor de start van de 40e editie van het hardloopfestijn.
,,We konden lang geen zekerheid geven over het doorgaan van de marathon, maar de versoepelingen in de coronaregels overtuigden ons ervan dat het weer kan. Als iedereen zich netjes gedraagt, dan verwacht ik geen besmettingen'', zei de burgemeester. Zo'n 17.000 hardlopers begonnen om 10.00 uur aan de voet van de Ersamusbrug aan de klassieke afstand van 42,195 kilometer.
Aboutaleb liet weten dat hij blij was dat na 2,5 jaar eindelijk weer een marathon kan worden gehouden. ,,Het is niet alleen de marathon, maar het is een festival. Voor heel veel mensen is de marathon een dagje uit. Het is geweldig. Ik begreep dat er mensen uit 92 landen deelnemen en dat er geen hotelkamer meer vrij was. Het is heel mooi voor de stad."
De Wuhan-marathon, die vandaag zou worden gehouden, is op het laatste moment uitgesteld vanwege de toenemende bezorgdheid over een heropleving van het coronavirus in China voorafgaand aan de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. China meldde zondag 26 nieuwe gevallen van Covid-19 in het land, iets meer dan 100 dagen voor de start van de Spelen.
Aan het evenement in de stad waar het coronavirus eind 2019 voor het eerst werd geïdentificeerd, zouden naar verwachting 26.000 hardlopers deelnemen, meldden staatsmedia.
China had het aantal besmettingen drastisch verminderd dankzij een massale testcampagne en een strikte grenssluiting. Of de marathon van Peking volgende week zondag doorgaat, is nog niet bekend.
De Belgische premier Alexander De Croo (Open Vld) roept maandag het kernkabinet bijeen om de coronasituatie in het land te bespreken, zo meldt de Belgische krant HLN. Onder meer een bredere mondkapjesplicht in binnenruimtes zal daarbij worden besproken. Nu de coronacijfers ook in België weer wat oplopen wil De Croo inzetten op 'waakzaamheid en voorzichtigheid'. Sluitingen van sectoren is vooralsnog niet aan de orde in België.
De Oostenrijkse regering overweegt specifieke vrijheidsbeperkingen voor ongevaccineerden als de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting door Covid-19-patiënten verder oplopen.
,,We staan aan de vooravond van een pandemie onder mensen die niet tegen het virus beschermd zijn", zei kanselier Alexander Schallenberg vrijdagavond na een crisisberaad van zijn regering.
Hij sloot een lockdown van de Alpenrepubliek uit voor mensen die gevaccineerd zijn tegen Covid-19 of daarvan hersteld zijn. Wel hoopt hij dat het dreigement met maatregelen tegen ongevaccineerden een signaal zal zijn. Er zijn volgens Schallenberg in zijn land nog te veel "twijfelaars en uitstellers". Zij kunnen volgens Oostenrijkse media bij verder oplopende cijfers met mogelijke lockdownmaatregelen te maken krijgen, zoals gedwongen thuisblijven en alleen voor boodschappen of artsenbezoek de deur uit.
Circa 62 procent van de bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd. Op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen liggen inmiddels 220 Covid-patiënten, een sterke stijging en vergelijkbaar met de situatie van een half jaar geleden. Als dat aantal oploopt tot 600, zullen de vrijheidsbeperkingen voor ongevaccineerden ingaan.
Gezondheidsminister Wolfgang Mueckstein stelt dat Oostenrijk op het ogenblik nog maar in fase 1 van de plannen zit en dat "we ver in de toekomst kijken". Desondanks is de vaccinatiecampagne vrijwel tot stilstand gekomen met nog maar enkele duizenden prikken per dag.
In de vier grote steden belanden mensen net zo vaak met een coronabesmetting in het ziekenhuis als op de Biblebelt. Dat blijkt uit een analyse van het Nederlands Dagblad. Op de Biblebelt lopen de aantallen wel het snelst op.
In de afgelopen weken was er veel aandacht voor de druk op ziekenhuizen, doordat er patiënten liggen uit Biblebeltgemeenten met een lage vaccinatiegraad. Zo bleek de helft van de coronapatiënten in het Isala Ziekenhuis in Zwolle afkomstig uit Staphorst. Ook ziekenhuizen uit Ede en Tiel trokken aan de bel.
Het aantal ziekenhuisopnames vanuit de zestig Biblebeltgemeenten en vanuit de vier grootste steden ligt, gerekend per 100.000 mensen, ongeveer anderhalf keer boven het gemiddelde in Nederland. De absolute aantallen zijn laag, maar coronapatiënten liggen lang in het ziekenhuis, waardoor andere zorg in de knel komt. Net als op de Biblebelt ligt de vaccinatiegraad in grote steden relatief laag, rond de 70 procent.
De eerste repatriëringsvlucht van luchtvaartmaatschappij Transavia met in Marokko gestrande reizigers is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.30 uur geland op Schiphol. Volgens een woordvoerster zaten er ongeveer honderd gedupeerde reizigers in het toestel.
Marokko verbood met ingang van donderdag alle vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Marokkaanse autoriteiten zijn bang dat het oplopend aantal coronabesmettingen in deze landen overslaat naar het Noord-Afrikaanse land. Transavia kreeg vrijdag toestemming van Marokko om tien repatriëringsvluchten uit te voeren. Tussen zaterdag en 29 oktober staan er nu nog negen vluchten naar Nederland gepland.
De afgelopen week zijn ongeveer 3500 mensen met Transavia naar Marokko gereisd. Sinds de aankondiging van het vliegverbod was er veel onduidelijkheid over wat het betekende voor Nederlandse reizigers die naar het Noord-Afrikaans land waren gereisd. Zo wachtte Transavia dagenlang op een vergunning om met lege vliegtuigen gestrande passagiers te kunnen ophalen.
Transavia waarschuwde onlangs dat de tien vluchten waarschijnlijk niet genoeg zijn om iedereen die wil terug naar Nederland te brengen. Op vrijdagavond landde op Brussel ook een vlucht vanuit Marokko, met 78 Nederlanders aan boord. Zij worden vanuit de Belgische hoofdstad met een bus naar Nederland gebracht. Deze gerepatrieerde mensen waren naar Marokko gegaan via reisbureau TUI.
Zo’n 40.000 mensen hebben in verscheidene steden in Frankrijk tegen de coronapas betoogd. Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Het was de vijftiende zaterdag op rij dat betogers op straat kwamen. Vorige week waren ze met ongeveer evenveel.
Het ministerie telde over het hele land 171 manifestaties. In Parijs protesteerden ongeveer 5.000 mensen in vier verschillende optochten tegen de pas die de Franse regering in de strijd tegen de Covid-19-epidemie invoerde.
Vorige zaterdag had het ministerie van Binnenlandse Zaken 40.610 betogers geteld, op 25 september waren het er nog 60.000.
© Brunopress — Ongevaccineerden mensen in Oostenrijk hangt mogelijk een lockdown boven het hoofd als de besmettingscijfers blijven stijgen en de ic-bezetting verder onder druk komt. Dat heeft de Oostenrijkse regering bekendgemaakt.
Als er meer dan zeshonderd ic-bedden zijn bezet door coronapatiënten, komen er uitgaansbeperkingen. Oostenrijkers die niet volledig zijn ingeënt, mogen hun woningen dan alleen nog in uitzonderingsgevallen verlaten. Deze lockdown geldt niet voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden, zoals kinderen onder de twaalf jaar.
Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 5719 nieuwe coronagevallen geteld. Dat zijn er iets minder dan gisteren, toen er volgens gecorrigeerde cijfers 5874 nieuwe besmettingen vastgesteld.
Vorige week zaterdag lag het aantal nieuwe besmettingen nog op 3693, met een gemiddelde over zeven dagen van 3232 nieuwe positieve testen. Dat gemiddelde ligt nu op 4617.
Het RIVM meldt vanmiddag 25 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus. Dat zijn er fors meer dan de tien sterfgevallen die een dag eerder werden gemeld, maar het staat niet vast of die mensen ook echt het afgelopen etmaal zijn overleden of dat hun overlijden later is geregistreerd.
Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen naar 703. Het is voor het eerst sinds half augustus dat de ziekenhuizen meer dan 700 coronapatiënten behandelen.
De ic's tellen vergeleken met gisteren vijf patiënten meer, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic's liggen nu 179 ernstige zieke patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen 524 mensen met corona, net zoveel als een dag eerder.
Op de verpleegafdelingen werden 101 nieuwe patiënten opgenomen, gisteren waren dat er nog 118. Het was voor het eerst sinds eind juli dat er meer dan 100 nieuwe patiënten instroomden op deze afdelingen.
Singapore laat vanaf volgend jaar alleen nog mensen die gevaccineerd zijn of recent hersteld van corona vrijelijk toe tot hun werkplaats. Mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn, zullen zich dan dagelijks moeten laten testen om aan te tonen dat ze het virus niet hebben.
De tests moeten door werknemers zelf betaald worden. Voor mensen die om medische redenen geen vaccin hebben gekregen of zwangere vrouwen wordt geen uitzondering gemaakt.
Singapore is niet het eerste land dat dergelijke eisen stelt. In Europa is in Italië ook een vaccinatiebewijs, de zogenoemde Green Pass, noodzakelijk om naar het werk te kunnen. Ook daar kunnen ongevaccineerden kiezen om zich te laten testen en dat zelf te bepalen. De invoering van de maatregel vorige week leidde wel tot protesten, maar zorgde ook voor een toename van de vaccinatiegraad en dat was het doel van de regering van premier Mario Draghi.
Voor de vijfde achtereenvolgende dag hebben de Russische gezondheidsautoriteiten een recordaantal doden als gevolg van Covid-19 gemeld. Het aantal bedroeg zaterdag 1075 slachtoffers en er zijn in de afgelopen 24 uur tevens ruim 37.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
De hele week al ligt het aantal coronadoden boven de duizend per dag, reden waarom in Moskou op 28 oktober weer een lockdown wordt ingevoerd. Alle niet-essentiële winkels, cafés en restaurants moeten dicht, behalve zaken waar basisbehoeften worden verkocht zoals supermarkten en apotheken. Woensdag kwam president Vladimir Poetin al met een nationale maatregel. Hij bepaalde dat mensen vanaf 30 oktober een week lang niet naar hun werk moeten gaan en drong er bij regionale leiders op aan indien nodig zelf plaatselijke maatregelen te treffen.
Het officiële dodental wegens Covid-19 ligt inmiddels op 229.528, waarmee Rusland het meest getroffen land van Europa is. Maar het statistiekbureau Rosstat ging eind augustus al uit van meer dan 400.000 doden.
Ondanks het ontwikkelen van een eigen vaccin, Spoetnik-V, is slechts een derde van de Russische bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Die vaccinatiegraad behoort tot de laagste in Europa. Vooral onder ongevaccineerde 60-plussers slaat het virus toe; 86 procent van de coronadoden komt uit deze leeftijdsgroep.
Een huisarts in Staphorst zegt in de Volkskrant dat hij bij patiënten thuis langsgaat om hen "stiekem het vaccin te geven". Volgens hem is in de Bijbelvaste Overijsselse gemeente het taboe op vaccineren nog altijd erg groot. ,,Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap. Daarom ga ik binnenkort bij hen thuis langs om hen stiekem het vaccin te geven", zegt Reza Pezeshki Nia in de krant.
De huisarts zegt te hebben gehoord dat het veertig jaar geleden tijdens de polio-epidemie niet veel anders ging. ,,Overigens vertelde een oudere patiënt dat Staphorsters tijdens de polio-epidemie al naar andere dorpen gingen om zich in het geheim te laten prikken. Wat dat betreft is hier in veertig jaar tijd weinig veranderd."
Hij probeert patiënten die zich liever niet laten inenten, over te halen met een verwijzing naar een verhaal uit de Bijbel over Jezus die door de duivel wordt uitgedaagd van een tempel te springen. Jezus werpt dan tegen dat je God niet op de proef mag stellen. ,,Sommigen van mijn patiënten laten zich hierdoor overtuigen, maar de meesten niet. Die weten zeker dat het vaccin door de duivel is uitgevonden", aldus Pezeshki Nia tegen de Volkskrant. ,,Maar hoe ze ook reageren: ik laat iedereen in zijn waarde."
De vaccinatiegraad in Staphorst is 56 procent. Landelijk is het bijna 83 procent. Het dorp kent een hoog aantal besmettingen.
Voor de tweede dag op rij noteert Oekraïne een recordaantal besmettingen en aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen. Het ministerie van Volksgezondheid meldt 23.785 nieuwe infecties met het longvirus en 614 overlijdens. Een dag eerder ging het respectievelijk om 22.415 positieve tests en 546 sterfgevallen.
Hoewel de vaccinatiegraad in Suriname langzaam omhooggaat, is er toch optimisme dat oud en nieuw dit jaar feestelijk gevierd kan worden. Een vereiste daarvoor is dat de vaccinatiegraad tegen die tijd rond de 70 of 80 procent ligt, zei de Surinaamse arts Soenita Nannan Panday-Gopisingh gisteren tijdens de wekelijkse Covid-persconferentie in Paramaribo.
Met deze boodschap hoopt de overheid inwoners van Suriname aan te moedigen zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Alleen dan bestaat de kans dat de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden zodat Suriname op de gebruikelijke uitbundige manier het oude jaar kan uitluiden. Volgens Nannan Panday-Gopisingh groeit de vaccinatiebereidheid gestaag. Uit de laatste cijfers blijkt ruim 50 procent van de doelgroep een eerste prik te hebben gehad, terwijl ruim 39 procent volledig is gevaccineerd. Het totaal aantal mensen dat de prik zou moeten krijgen is ruim 480.000.
De Nederlandse arts Marc Sprenger heeft zich de afgelopen drie maanden als speciaal gezant van de Nederlandse regering bezig gehouden met de Surinaamse vaccinatiecampagne. Dat de vaccinatiegraad maar zeer langzaam omhoog gaat, komt volgens hem onder andere door de moeilijke bereikbaarheid van de dorpen in het binnenland van Suriname.
,,Ik had me niet gerealiseerd dat een groot deel van het binnenland alleen bereikbaar is per boot. Wat dat betreft is de situatie hier heel anders dan in Nederland of op de Antillen. Maar ook de hoge kosten om naar de vaccinatieposten te gaan zijn voor de bewoners vaak een barrière om te gaan vaccineren. Daarnaast spelen traditionele opvattingen en fake-nieuws een grote rol bij de lage vaccinatiegraad", aldus Sprenger, die zondag terugkeert naar Nederland.
In de Australische miljoenenstad Melbourne is vrijdag (lokale tijd) een einde gekomen aan de lockdown omdat meer dan 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is. De vijf miljoen inwoners van Melbourne brachten sinds het begin van de pandemie meer dan 260 dagen in lockdown door, geen andere stad ter wereld was zo lang in lockdown.
Er stonden meteen lange rijen voor bars, restaurants en kapperszaken. Dat was eerder deze maand ook het geval in miljoenenstad Sydney, waar de versoepelingen vanwege de stijgende vaccinatiegraad eerder werden doorgevoerd. Inwoners van Melbourne en Sydney mogen de stad nog niet verlaten en ook winkels blijven voorlopig gesloten. Verdere versoepelingen volgen pas als 80 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is.
Melbourne ging sinds het begin van de pandemie zes keer in lockdown, wat in de afgelopen maanden tot talloze protesten en demonstraties leidde. De Australische premier Scott Morrison vertelde aan Australische media dat ,,de overwinning in zicht is" in wat hij beschreef als ,,de strijd van onze generatie".
In Australië zijn 150.000 coronabesmettingen geconstateerd, zo'n 1500 inwoners overleden aan de gevolgen van het virus. Het land probeerde ruim een jaar lang het virus buiten de deur te houden maar begint nu met Covid-19 te leren leven, maakte Morrison vorige maand al bekend.
© Getty Images — Volle terrassen in Melbourne vrijdag na het opheffen van de lockdown. Verschillende ziekenhuizen hebben fouten gemaakt bij het versturen van de uitnodigingsbrieven voor de derde coronaprik. Kwetsbare patiënten kregen óf verkeerde brieven óf ten onrechte een brief voor zo’n boosterprik. Ook overleden patiënten kan een brief zijn gestuurd.
Bij patiënten van het Nijmeegse Radboudumc met een ernstige afweerstoornis lagen donderdag de uitnodigingen voor de derde vaccinatie in de brievenbus. Maar vrijdagochtend meldden zich enkele patiënten met de boodschap dat ze ondanks de brief helemaal geen prikafspraak bij de GGD konden maken.
Dat kwam doordat in elk geval bij een deel van de mailing de naamsticker niet op de uitnodigingsbrief is geplakt, maar alleen op de envelop. Zo is het voor de GGD oncontroleerbaar of een patiënt die zich meldt wel echt zelf uitgenodigd is voor de derde inenting.
Het ziekenhuis bekijkt nu met de GGD hoe dit is op te lossen. Patiënten die het aangaat, wordt aangeraden de website van het ziekenhuis in de gaten te houden, want daarop worden nadere mededelingen gedaan zodra er een oplossing is.
In het zuidoosten van Turkije, de regio met de laagste vaccinatiegraad van het land, hanteren de autoriteiten creatieve manieren om inwoners aan te zetten om zich te laten inenten tegen Covid-19. Zo maken ze gebruik van de luidsprekers van de moskeeën, die normaal dienen om op te roepen tot gebed.
In het dorp Sogucak in de provincie Mus, lezen gezondheidsambtenaren luid de namen voor van wie nog niet gevaccineerd is of nog geen tweede prik heeft gekregen, meldt onder meer de Turkse nationale nieuwszender NTV vrijdag. De oproepen hebben hun effect. Al snel haasten bewoners zich in de rij om zich te laten vaccineren in een van de twintig mobiele centra in het dorp.
Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft van de Marokkaanse autoriteiten toestemming gekregen om de komende week tien repatriëringsvluchten uit te voeren. De eerste, die vertrekt vanuit Marrakesh, komt in de nacht van vrijdag op zaterdag aan op Schiphol, zegt een woordvoerster. Lees hier het hele verhaal.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5903 nieuw bevestigde coronagevallen geteld. Dat is alweer een fikse stijging ten opzichte van een dag eerder, toen het er volgens het inmiddels gecorrigeerde aantal 5203 waren. Het gemiddelde per dag over de afgelopen week ligt nu op 4334. Donderdag stond dat nog op 4019. Lees hier het hele verhaal.
De Vlaamse regering wil de hele bevolking de kans geven een boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet van minister-president Jan Jambon vrijdag laten weten. Vlaanderen wil op die manier de bescherming tegen een coronabesmetting verhogen.
Na alle 65-plussers, de bewoners van tehuizen en de mensen met een verzwakt immuunsysteem kan ook de rest van de bevolking een derde prik (of in het geval van het Janssen-vaccin een tweede prik) halen. Zo worden mensen die zich niet kunnen of willen inenten en mensen bij wie de vaccins minder goed werken ook beschermd.
Wanneer de brede boostercampagne van start gaat is nog onduidelijk. Daarover wordt mogelijk volgende week beslist, melden Belgische media.
Het coronavirus grijpt in België weer om zich heen. Met de winter op komst vrezen de autoriteiten dat nog niet genoeg mensen zijn ingeënt om het virus in bedwang te houden. Zelfs niet in Vlaanderen, waar veel meer mensen zijn geprikt dan in Wallonië en in Brussel.
Nederland houdt het vooralsnog bij bijzonder kwetsbare mensen en de oudste ouderen. De toediening van een extra prik om de bescherming tegen het virus op te frissen is omstreden, omdat armere delen van de wereld nog nauwelijks zijn begonnen met inenten en erg verlegen zitten om vaccins.
De Thaise autoriteiten laten vanaf 1 november weer een heleboel buitenlanders, onder wie veel toeristen, toe zonder ze te verplichten in quarantaine te gaan. Er is vrijdag een lijst van 46 landen gepresenteerd van waar gevaccineerde reizigers naar Thailand kunnen vliegen, aldus The Bangkok Post. Op de lijst staan België en Nederland ook, maar Luxemburg niet.
Maar de gastvrijheid is onderhevig aan een heleboel andere regels. De autoriteiten verwachten dat toeristen naar bepaalde luchthavens bij populaire bestemmingen vliegen en dat ze enige tijd op die bestemming blijven en niet meteen gaan rondtrekken.
De volledige vaccinatie van de reiziger moet twee weken voor de aankomst zijn afgerond. De reiziger moet ook minimaal drie weken in het land van vertrek hebben vertoefd voor de reis naar Thailand begon. Bovendien moet hij kort voor de vliegreis een coronatest doen en een reisverzekering hebben afgesloten die minimaal 43.000 euro dekt. Bij aankomst wordt nog een coronatest gedaan en in afwachting van de uitslag moet er in een door de autoriteiten geselecteerd hotel worden overnacht.
© AP — Bang Tao Beach in Thailand De verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 118 nieuwe mensen met een coronabesmetting op. Het is voor het eerst sinds eind juli dat het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen op één dag 100 of hoger is.
In totaal verzorgen de ziekenhuizen momenteel 697 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. 523 daarvan liggen op een verpleegafdeling, een stijging van per saldo 27 patiënten ten opzichte van donderdag. Het is voor het eerst sinds half augustus dat er weer meer dan 500 coronapatiënten een bed in de klinieken bezet houden.
De intensive cares behandelen in totaal nu 174 coronapatiënten, een stijging van 10 in vergelijking met 24 uur geleden. Er kwamen 21 nieuwe patiënten op de ic's bij, maar doordat er ook mensen overleden of naar een verpleegafdeling werden verplaatst, nam de bezetting op de ic's met een minder hoog aantal toe.
© ANP — Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben Nederland vrijdag niet geplaatst op de lijst van hoogrisicolanden vanwege het coronavirus. De stijging van het aantal vastgestelde besmettingen in Nederland per 100.000 inwoners over een week tijd zou hier in de systematiek van de Duitse gezondheidsautoriteiten aanleiding toe kunnen zijn. Maar de risico's worden ook met andere factoren afgewogen, of de autoriteiten kijken het nog een weekje aan.
Hiermee blijven de Nederlandse overzeese gebiedsdelen in Duitsland te boek staan als hoogrisicogebied, maar de rest van ons land is dat niet. Reizigers die uit een hoogrisicogebied naar Duitsland reizen hebben te maken met meer beperkingen. Ze moeten niet alleen een coronapas bij zich hebben, maar hun reis ook van tevoren via internet bij de overheid aanmelden. Eenmaal in Duitsland moeten ze dan in zelfisolatie. De regel is tien dagen isolatie, maar er kan al na een dag van worden afgeweken door een coronatest te laten doen die een negatieve uitslag oplevert.
De gezondheidsautoriteiten maken uitzonderingen, onder meer voor mensen die voor hun werk of opleiding de grens over moeten of op doorreis zijn.
© AP De douane heeft 665 illegale zendingen met geneesmiddelen in beslag genomen die op internet werden aangeprezen voor de behandeling van Covid-19. Het grootste deel van de medicijnen bestond uit ivermectine, een geneesmiddel dat vooral voor dieren wordt gebruik tegen schurft en worminfecties. Ook onderschepte de douane antibiotica en middelen tegen malaria.
De onderschepte geneesmiddelen waren voornamelijk afkomstig uit India, Hongkong en Singapore en bestemd voor particulieren. Invoeren van geneesmiddelen is alleen toegestaan met een vergunning.
De in beslag genomen geneesmiddelen werden aangetroffen tijdens de controles van zendingen per post en door koeriersdiensten. In totaal werden in de 665 zendingen 55.000 stuks medicijnen aangetroffen, zoals tabletten, capsules, zalf en flesjes.
Bij de controle op illegale geneesmiddelen werkt de douane nauw samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hoofdinspecteur van de IGJ, Roderick Runne, wijst op de risico's van het bestellen van geneesmiddelen bij malafide verkopers. ,,Deze medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook heeft een arts dan geen zicht op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen."
Merkel schrikt van hand van EU-voorzitter. Angela Merkel is duidelijk het handen schudden niet meer gewend. Ze wist niet wat haar overkwam toen EU-voorzitter Ursula von der Leyen een poging deed.
Wetenschappers uit Noorwegen, de VS en Canada hebben een onderzoek gedaan naar vrouwen die zich tijdens hun zwangerschap laten vaccineren tegen corona. De onderzoekers concluderen dat zij niet vaker een miskraam krijgen dan vrouwen die zich niet laat vaccineren tijdens hun zwangerschap. Daarbij maakte het ook niet uit of de vrouwen vaccins van Pfizer, Moderna of AstraZeneca kregen, schrijft het Noorse Instituut voor Publieke Gezondheid op hun eigen site.
Het is genoeg geweest voor een huisarts uit Antwerpen. ,,Vanaf 1 januari zal ik geen patiënten meer ontvangen die niet gevaccineerd zijn”, luidt de boodschap.
Voor de Orde der Geneesheren, een Belgische instelling voor de geneeskunde, is dit niet aanvaardbaar. De Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica vraagt een debat aan over vaccinatieplicht. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld. ,,Ik heb al doodsbedreigingen gekregen, alleen omdat ik een briefje van mijn dokter heb gefotografeerd”, zegt een man die dit bericht op sociale media deelde.
De huisarts in kwestie is op leeftijd en volgens zijn omgeving ‘van de oude stempel’: een man die nog de tijd neemt voor uitgebreide huisbezoeken. ,,Hij kan er met zijn verstand niet bij dat mensen zich niet willen laten vaccineren.”
Uit vrees voor 'represailles' doet hij zijn verhaal liever niet in de krant. Uit zijn motivatie blijkt dat hij niet overging tot weigering vanwege zijn gezondheid of die van eventueel kwetsbare huisgenoten. ,,Indien u niet gevaccineerd bent, zoekt u best een andere huisarts, omdat ik van oordeel ben dat u dan geen vertrouwen hebt in de geneeskunde en dus ook niet in mij”, staat er onomwonden in de boodschap.
Bij huisartsenvereniging Domus Medica neemt Roel Van Giel het op voor de arts. ,,Niemand hangt voor zijn plezier zo’n papier uit. Onder artsen is er grote discussie over de groep niet-gevaccineerden. Zij leggen een enorme druk op het zorgsysteem. Moeten we op een bepaald moment niet overgaan tot verplichte vaccinatie? Die vraag zou op de politieke agenda moeten komen, na een brede maatschappelijke discussie. De pandemie is al bijna 20 maanden aan de gang, de zoveelste golf begint mentaal te wegen."
Het inhalen van de door corona uitgestelde zorg verloopt niet goed, zeggen medisch specialisten. De 'inhaalzorg' komt nu het aantal besmettingen weer oploopt, en een nieuwe overbelasting van de zorg dreigt, nog verder onder druk te staan. Wachtlijsten voor complexe operaties zijn soms twee keer zo lang als voor de coronacrisis, vertelt René van der Hulst, plastisch chirurg van het Maastricht UMC+.
Het kan gaan om vrouwen die na borstkanker wachten op een reconstructie, of die juist hun borsten willen laten weghalen omdat ze een hoge kans op borstkanker hebben. ,,Soms krijgen die vrouwen in de tussenliggende tijd alsnog kanker." Het ziekenhuis wil hen wel helpen, maar het gaat om complexe ingrepen waar soms wel een dag tijd voor staat. ,,Die kun je dus heel moeilijk inhalen.''Voor de inhaalzorg is extra capaciteit nodig, bepleiten de artsen. Sommige inhaalzorg wordt uitbesteed aan klinieken, maar voor complexe operaties gaat dat niet, zegt ook orthopeed Sjoerd Bulstra van het UMCG in Groningen. ,,Na complexe operaties moeten mensen vaak naar de verpleegafdeling of zelfs de intensive care. Die heb je niet in een kliniek." Ook hij ziet dat het inhalen van de zorg niet goed gaat. Wachttijden lopen op.
Personeelstekort is de grote boosdoener, meent Jaap Bonjer van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. ,,Er is een chronisch tekort aan vooral operatie-assistenten, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Voor de pandemie stonden er 14.000 vacatures open, naar schatting is dat volgend jaar opgelopen tot 75.000." Hoewel per regio verschillend, vraagt het probleem om een landelijke aanpak, vindt Bonjer.
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft de weg vrijgemaakt voor het toedienen van boostervaccins aan tientallen miljoenen Amerikanen die zijn ingeënt met de coronavaccins van Janssen of Moderna. Volledig gevaccineerde mensen komen volgens Amerikaanse media vanaf vandaag al in aanmerking voor zo'n extra prik.
Het besluit van het CDC betekent dat boostershots nu worden aanbevolen voor alle vaccins die zijn goedgekeurd in de Verenigde Staten. Eerder was al besloten om ook mensen die Pfizer/BioNTech hebben gehad een extra prik te geven. Het CDC meldt dat mensen zelf mogen beslissen uit welk vaccin hun booster moet bestaan.
In de VS hebben tot dusver zo'n 11 miljoen volledig gevaccineerde mensen al een extra inenting gehad. Het blijft voor sommige Amerikanen mogelijk niet bij een enkele boostershot. De krant The New York Times bericht dat wordt gekeken of mensen met een zwak immuunsysteem ook baat hebben bij een vierde dosis.
Nieuw-Zeeland zal de huidige coronamaatregelen pas versoepelen zodra 90 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd, zegt premier Jacinda Ardern. Hoewel het land het coronavirus aanvankelijk onder controle leek te hebben, lukt dat bij een uitbraak van de besmettelijkere deltavariant in de regio Auckland minder goed. Ardern is daarom veranderd van strategie en zet nu, middels vaccineren, in op 'leven met het virus'.
© AFP — Ardern wil pas versoepelen als 90 procent van de Nieuw-Zeelanders is ingeënt. Het coronavirus heeft wereldwijd flink huisgehouden onder zorgmedewerkers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er tussen januari 2020 en mei van dit jaar zo'n 80.000 tot 180.000 zorgmedewerkers aan het virus overleden. Deze groep mensen moet dan ook voorrang krijgen bij het vaccineren, zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus nog maar eens. De zorgsector zou volgens de gezondheidsorganisatie het zwaarst getroffen zijn van alle sectoren.
Tedros Adhanom Ghebreyesus: ,,De pandemie toont aan hoe afhankelijk we zijn van zorgmedewerkers en hoe kwetsbaar we zijn wanneer de mensen die onze gezondheid beschermen zelf onbeschermd zijn.
Wereldwijd zouden er zo'n 135 miljoen zorgmedewerkers zijn. Volgens Tedros suggereren de gegevens uit 119 landen dat twee op de vijf zorgmedewerkers volledig gevaccineerd zijn. ,,Maar dat gemiddelde verhult de grote verschillen per regio.'' Zo zou in Afrika maar één op de tien zorgmedewerkers volledig zijn gevaccineerd.
Het nieuws komt op de dag dat ook bekend werd dat de verspreiding van coronavaccins van rijkere naar armere landen stokt. Rijke landen en farmaceutische bedrijven beloven van alles om armere landen aan de vaccins te helpen maar doen in de praktijk bitter weinig. Ook Nederland denkt vooral aan zichzelf.
© REUTERS — Cosmeticaproducent L'Oréal heeft in het derde kwartaal flink meer verkocht. Vooral make-up ging veel vaker over de toonbank, onder meer door de versoepeling van de coronaregels. Nu mensen weer vaker buitenshuis komen, besteden ze ook meer tijd aan hun uiterlijk. In Frankrijk leidde het afschaffen van de mondkapjesverplichting tot meer verkopen van lippenstiften en rouge.
Alle onderdelen bij elkaar was de omzetstijging 13 procent tot net geen 8 miljard euro, flink meer dan analisten hadden verwacht. Cijfers over de winst gaf het Franse bedrijf niet.
L'Oréal was de coronacrisis toch al goed doorgekomen vanwege het brede assortiment aan producten. Toen in veel landen lockdowns golden wist het bedrijf meer crèmes te verkopen van merken als La Roche-Posay en CeraVe. Veel mensen wilden hun huid toen toch verzorgen en waren bereid wat meer daarvoor uit te geven toen andere onkosten wegvielen.
De EU-leiders willen dat de Europese Commissie rechtstreeks met de fabrikanten gaat onderhandelen om de levering van vaccins aan armere landen te versnellen. De vaccindonaties komen maar niet op gang als gevolg van praktische problemen. De leiders spraken op hun top in Brussel nogmaals hun solidariteit met andere delen van de wereld uit.
De EU-landen hebben gezamenlijk en individueel voor de komende maanden honderden miljoenen doses toegezegd om te delen met de rest van de wereld, en onder meer gratis vaccins naar armere landen te sturen via het vaccinatieprogramma Covax van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar er komt nog weinig van terecht. De vaccins kunnen het best rechtstreeks vanuit de fabriek worden geleverd maar daar moet van alles voor geregeld worden.
Ook de Nederlandse toezegging van 21 miljoen doses voor Covax wordt met een half miljoen daadwerkelijk geleverde prikken bij lange nog niet gehaald, blijkt uit donderdag door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijgegeven cijfers.
Hebben ongevaccineerden net zo veel recht op zorg als ongevaccineerden? Die vraag komt in het publieke debat steeds vaker op door de toestroom van coronapatiënten uit de Biblebelt. We vragen het een gereformeerde dominee en twee hoogleraren (Premium).
Marokko heeft zich bereid verklaard om op korte termijn een aantal commerciële vluchten toe te staan om Nederlanders naar huis te brengen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat dat de uitkomst is van een gesprek met de Nederlandse ambassadeur Jeroen Roodenburg en het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
'Verdere details zijn nu nog niet beschikbaar, maar zullen zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt door de betreffende luchtvaartmaatschappijen', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.
Vanaf woensdagnacht is er een vliegverbod ingesteld tussen Marokko en Nederland. Het verbod geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Huisartsen uit Barneveld slaan alarm over de lage vaccinatiegraad in de gemeente. Laat je vaccineren, zo roepen ze op. ,,Ja, dat is een herhaling, maar je hoopt toch dat mensen gaan inzien dat wij als huisartsen het beste met hen voor hebben.” (Premium)
De GGD'en gaan proberen mensen alsnog hun tweede coronaprik te geven als ze na de eerste een allergische reactie hadden. Zo'n 11.000 mensen die dit is overkomen krijgen vanaf morgen een brief in de bus met een oproep om zich te melden bij hun huisarts. Vaak is een inenting toch veilig mogelijk, zegt de landelijke koepel GGD GHOR Nederland.
In de brief staat dat het belangrijk is dat mensen zo mogelijk twee keer geprikt worden om goed beschermd te zijn tegen het virus. Bovendien kunnen ze dan een vaccinatiebewijs krijgen voor de coronapas, merken de GGD'en op. De huisarts kan bekijken hoe ernstig de reactie was en zo nodig doorverwijzen naar de allergoloog. Die heeft allerlei mogelijkheden om iemand alsnog het vaccin op een veilige manier toe te helpen dienen.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de brievencampagne een poging om de vaccinatiegraad verder op te krikken. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge hoopt uit te komen boven de 90 procent. Volgens het coronadashboard is momenteel 83,5 procent volledig gevaccineerd en heeft 87,1 procent alleen de eerste prik gehad.
Een boostershot met het vaccin van Pfizer/BioNTech zorgt ervoor dat de bescherming tegen Covid-19 weer volledig is, zeggen beide bedrijven op grond van een grote studie.
Een derde prik met het vaccin is 95,6 procent effectief tegen het coronavirus, is de conclusie na onderzoek onder 10.000 mensen van 16 jaar en ouder. Zij kregen de boosterprik gemiddeld elf maanden na hun tweede vaccinatie. De gemiddelde leeftijd was 53 jaar.
De gegevens kunnen toezichthouders helpen bij hun besluit voor welke groepen de boosters worden ingezet. In bijvoorbeeld Israël is ervoor gekozen die voor vrijwel iedereen beschikbaar te stellen, terwijl in de VS en Europa veelal is besloten de booster alleen toe te dienen aan ouderen en andere risicogroepen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaf vorige week de aanbeveling een derde dosis van goedgekeurde vaccins aan te bieden aan mensen met een verlaagde weerstand.
© REUTERS — Nog steeds worden er veel meer amputaties verricht dan voor de coronacrisis, zegt voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging Sjoerd Bulstra. Reden daarvoor is de uitgestelde zorg tijdens de pandemie.
Vorig jaar werden er in Nederland drie keer zoveel amputaties uitgevoerd als in 2019, dus voor Covid-19. Van collega-orthopeden verneemt Bulstra dat het aantal amputaties ook dit jaar onverminderd hoog is. ,,Uit heel het land hoor ik dezelfde verhalen: vroeger deed iemand af en toe een amputatie, nu elke week."
Patiënten zijn vooral mensen met diabetes, die zich met diep ontstoken wonden aan hun voeten in het ziekenhuis melden. Zij zijn niet op tijd behandeld. Dat komt omdat ze zich niet gemeld hebben bij de huisarts tijdens de pandemie, omdat de gespecialiseerde poliklinieken niet open waren, of omdat er nog steeds wachtlijsten zijn voor zulke zorg.
Een amputatie betekent een 'ernstige achteruitgang' in de kwaliteit van leven voor de patiënt, aldus Bulstra. ,,Een prothese is belemmerend, waardoor mensen minder lopen en hun conditie achteruit gaat. Ze kunnen bovendien hun zelfstandigheid verliezen. Dit is allemaal heel nadelig voor hun algehele gezondheid."
Het aantal coronagevallen is afgelopen etmaal met 5223 toegenomen, meldt het RIVM. Het is voor het eerst in ongeveer drie maanden dat het aantal nieuwe besmettingen op één dag boven de 5000 uitkomt.
Gisteren werd eenzelfde soort mijlpaal bereikt: toen kwam het aantal nieuwe coronagevallen op één dag voor het eerst sinds eind juli boven de 4000 uit. 4602 mensen kregen gisteren te horen dat ze corona hebben opgelopen. Dat waren er in eerste instantie 4609, maar het aantal werd iets gecorrigeerd.
Ook het weekgemiddelde zit nu boven de grens van 4000. Afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4024 nieuwe coronagevallen per dag. Een week geleden stond dat weekgemiddelde nog op 2927 nieuwe gevallen per dag.
Afgelopen etmaal kwamen er zeven nieuwe sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting bij. Niet al die mensen hoeven afgelopen 24 uur overleden te zijn, want het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is doorgegeven aan het RIVM.
In Amsterdam kregen 193 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen. In Rotterdam ging het om 170 mensen en in Den Haag kregen 102 mensen een positieve testuitslag. In Tilburg werden 72 coronabesmettingen bevestigd en in Apeldoorn 71. In slechts 11 gemeenten werd geen enkel nieuw coronageval gemeld.
Aanstaande moeders die gevaccineerd zijn tegen coronavirus lijken geen verhoogd risico op een miskraam te hebben. Dat staat op de site van het Noorse instituut voor de publieke gezondheid. Een onderzoekster van deze organisatie, Maria C. Magnus, verdiepte zich erin met collega's van het National Institute of Environmental Health Sciences in de VS en de University of Ottawa in Canada.
Vrouwen die in verwachting zijn krijgen in ons land al het advies om zich te laten vaccineren. ,,Vaccinatie is veilig en effectief, ook in de zwangerschap", zegt het RIVM. Volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC te Rotterdam, voegt het resultaat van het nieuwe internationale onderzoek nog meer toe aan de onderbouwing van deze inschatting.
Gegevens van 4521 vrouwen die een miskraam kregen werden in het onderzoek vergeleken met die van 13.956 vrouwen die dat niet hoefden mee te maken. ,,Er was geen verschil in de vaccinatiegraad tijdens de zwangerschap tussen degenen die wel en geen miskraam hebben gehad'', aldus het Noorse instituut.
Er zijn al meer onderzoeken gedaan. ,,Er is nog steeds beperkte kennis over Covid-19-vaccinatie van zwangere vrouwen, maar geen van de onderzoeken heeft tot nu toe een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties gevonden", aldus Magnus.
De verplichting in Italië om op de werkplek een coronapas te hebben, heeft geleid tot een grote stijging van het aantal ziekmeldingen. Op de dag dat de verplichting inging, vrijdag 15 oktober, meldden meer dan 94.000 werknemers zich ziek. Dat is bijna 30 procent meer dan een week eerder. De maandag erna waren in Italië ruim 192.000 werknemers ziek en dat was 16 procent meer dan de voorafgaande maandag.
De verplichting heeft ook geleid tot een grote stijging van het aantal coronatests. De eerste drie dagen van deze week zijn er in totaal 2,3 miljoen uitgevoerd. De Italiaanse maatregel behoort tot de strengste in Europa. Mensen die zonder pas aan het werk gaan, riskeren naar huis gestuurd te worden en geen loon meer te ontvangen. Werkgevers worden beboet als ze mensen zonder pas aan het werk houden.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 660 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan woensdag.
Op de intensive cares nam het aantal patiënten af met één naar 164. Op de verpleegafdelingen worden op dit moment 496 coronapatiënten verzorgd, elf meer dan een dag eerder.
Om de druk op de ziekenhuizen te verlichten besloot het LCPS eerder deze week om de spreiding van coronapatiënten over het land weer te gaan regelen. Zo hoopt het de zorg in alle regio's toegankelijk te houden.
Moskou voert op 28 oktober weer een lockdown in. Alle niet-essentiële winkels, cafés en restaurants moeten dicht, behalve zaken waar basisbehoeften worden verkocht zoals supermarkten en apotheken. Burgemeester Sergej Sobjanin heeft de maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan afgekondigd.
Woensdag kwam president Poetin al met een nationale maatregel. Hij bepaalde dat mensen vanaf 30 oktober een week lang niet naar hun werk moeten gaan en drong er bij regionale leiders op aan indien nodig zelf plaatselijke maatregelen te treffen.
Rusland kampt met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in de steeds koudere maanden. De autoriteiten wijten dat aan de geringe bereidheid in het land zich in te laten enten. Van de 60-plussers is maar een derde ingeënt, terwijl 86 procent van de coronadoden tot deze leeftijdsgroep behoorde. De Russische hoofdstad Moskou besloot eerder deze week al dat ongevaccineerde mensen boven de 60 jaar de komende vier maanden thuis moeten blijven.
De geüpdatete Europese coronakaart. Alleen de Nederlandse provincies Noord-Holland, Groningen, Drenthe en Noord-Brabant zijn nog oranje. De rest van Nederland is rood. België en Duitsland zijn volledig rood, waar Frankrijk en Spanje gedeeltelijk groen en geel zijn.
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 27-jarige man een gevangenisstraf opgelegd krijgt voor 'zeer geniepige' oplichting met Covid-beschermingsmiddelen. Een 27-jarige man stond vandaag in de rechtbank van Arnhem terecht voor oplichting en witwassen, doordat hij kopers via internet vorig jaar liet geloven dat zij Covid-beschermingsmaterialen kochten.
De verdachte zette in 2020 een website op, waarbij hij misbruik maakte van de gegevens en de Kamer van Koophandel-inschrijving van een bestaand bedrijf. Nadat kopers een bestelling hadden gedaan, kregen zij een betaalverzoek, gevolgd door een foutmelding. Vervolgens kwam het verzoek om het geld over te maken naar een andere rekening. De rekeningen die hiervoor werden gebruikt, stonden op naam van katvangers.
De aangiftes van oplichting kwamen uit het hele land. In totaal zijn 196 aangiftes te koppelen aan de gebruikte websites en aan de telefoon van verdachte. Het totale schadebedrag is 84.519 euro, afkomstig van 370 transacties.
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tijdens de proeftijd van drie jaar gelden dan de voorwaarden ten aanzien van de begeleiding.
Een reformatorische woonzorgcentrum in Gouda kampt met een corona-uitbraak. De meeste bewoners van Huize Winterdijk zijn om geloofsredenen niet gevaccineerd tegen het virus.
Volgens directeur Cor van de Craats van Huize Winterdijk was het behoorlijk schrikken toen deze week vijf bewoners positief werden getest op corona. ,,Veel versoepelingen van het interne coronabeleid zijn onmiddellijk teruggedraaid. We bidden dat een verdere uitbraak ons bespaard blijft.” Lees hier het hele verhaal.
© AD — Reformatorisch woonzorgcentrum Huize Winterdijk in Gouda Zowel binnen als buiten Europa veranderen landen en gebieden de komende dagen van kleurcodering voor coronarisico's. Waar wordt afgeschaald, gaat de wijziging vrijdag in, de opschalingen gaan zondag in, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Canarische eilanden en de Noord-Egeïsche eilanden (onder meer Lesbos en Chios) worden niet langer aangewezen als hoogrisicogebied. De kleurcode van deze gebieden verandert van geel naar groen. La Palma blijft oranje vanwege veiligheidsrisico's in verband met de grote vulkaanuitbarsting daar. Wie vanuit deze gebieden naar Nederland reist, hoeft vanaf 22 oktober geen coronabewijs meer te laten zien.
Polen, Tsjechië en de Azoren worden juist wel aangewezen als hoogrisicogebied. De kleurcode van deze landen en dit gebied verandert van groen naar geel. Reizigers vanuit Polen, Tsjechië of de Azoren naar Nederland moeten vanaf 24 oktober een coronabewijs laten zien.
Buiten Europa geldt dat de Verenigde Staten, de Palestijnse gebieden, India, Bangladesh, Myanmar, Nepal, Pakistan, Frans Polynesië, Martinique en Eswatini (Swaziland) niet langer zeerhoogrisicogebied zijn, maar worden hoogrisicogebied. Ze behouden de kleurcode oranje (en eventueel rood bij veiligheidsrisico's). Vanaf 22 oktober vervalt voor reizigers naar Nederland vanuit deze gebieden de quarantaineplicht en de eis om te testen. Ze kunnen dan met een coronabewijs naar Nederland reizen.
Rusland heeft een aantal coronabesmettingen gemeld waarbij het om een nieuwe variant van het coronavirus zou gaan. De variant zou besmettelijker zijn dan de deltavariant, meldt het Russische persbureau RIA donderdag.
De AY.4.2-variant kan mogelijk zorgen voor een nieuwe verspreiding van het virus, aldus de Russische epidemioloog Kamil Khazifov. Volgens Khazifov zou de nieuwe variant de de besmettingscijfers in Rusland, die op recordhoogte liggen, kunnen verklaren.
Nederlandse consumenten gaven in augustus voor de tweede keer weer meer geld uit dan voor de coronapandemie. Een maand eerder gebeurde dat voor het eerst. Ook de bestedingen aan diensten zoals telefoonabonnementen en voetbalkaartjes lagen weer boven het niveau van 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nederlanders gaven in augustus 5,8 procent meer uit dan een jaar eerder en 3,4 procent meer dan in 2019. De groei op jaarbasis was in augustus net als in juli wel kleiner dan de maanden daarvoor. Dat komt volgens het statistiekbureau doordat de consumptie in mei en juni van 2020 nog op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown.
De vierde coronagolf in België is begonnen. Dat zegt de Vlaamse minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Hij voorspelt dat het aantal besmettingen en ziekenopnames de komende dagen zal stijgen.
,,We moeten ons schrap zetten om de vierde golf aan te pakken", aldus Vandenbroucke in het VRT-programma Terzake. Het gemiddelde aantal besmettingen ligt in België nu rond de 3000 per dag. Begin oktober waren dat er nog 2000.
© BELGA — De Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke. Zowel in Europa als in India zijn één miljard prikken gezet tegen het coronavirus. In India werd die mijlpaal donderdag bereikt, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een dag eerder al aangaf dat de "geweldige prestatie" op het Europese continent was gehaald.
Op het Europese continent, met volgens de WHO 53 landen waaronder ook Turkije, Rusland en Oekraïne, betekent het dat ongeveer een derde van de populatie volledig gevaccineerd is. Om het virus volledig onder controle te krijgen moet zeker 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd worden. Ook zijn er nog "regionale verschillen te overwinnen", meldde de WHO.
In India, waar bijna 1,4 miljard mensen wonen, heeft driekwart van de bevolking inmiddels één vaccinatie gehad. Ongeveer 30 procent is volledig gevaccineerd.
India werd in april en mei getroffen door een zware coronagolf, waardoor er dagelijks meer dan 400.000 besmettingen werden gemeld en 4000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Inmiddels is het aantal besmettingen gedaald naar 15.000 per dag en is het dagelijkse leven weer grotendeels normaal.
China is met 2,3 miljard gezette prikken wereldwijd koploper vaccineren.
De werkloosheid in Nederland is in september gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lukte het duizenden mensen om in de laatste maand van de massale coronasteun aan het bedrijfsleven weer aan het werk te gaan.
De werkloosheid als aandeel van de beroepsbevolking is hierdoor gezakt naar 3,1 procent. Dat is hetzelfde percentage als in juli. In augustus constateerde het CBS nog een lichte toename. Hiermee waren in september 292.000 mensen werkloos.
Dankzij de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Ook zijn er de in de zomermaanden weer diverse branches opengegaan, die eerder vanwege de coronamaatregelen gesloten waren. Daardoor konden daar weer meer mensen aan de slag. Waarschijnlijk hebben met name jongeren hiervan geprofiteerd.
Nederland ziet er vanaf donderdag een stuk roder uit op de kaart van coronagevallen in Europa. Limburg blijft op die kleur staan, het een na hoogste waarschuwingsniveau dat Europa heeft, en krijgt gezelschap van zeven andere provincies. Een maand geleden stond Nederland er voor het laatst zo slecht voor.
In Utrecht, Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland, Friesland, Flevoland en Zeeland zijn in de afgelopen twee weken zo veel inwoners positief getest op het coronavirus, dat de provincies omhoog gaan van oranje naar rood. Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen blijven deze week nog op oranje staan, maar gaan volgende week waarschijnlijk naar rood.
Utrecht heeft Limburg afgelost als de grootste brandhaard van Nederland in vergelijking met het aantal inwoners. In de centrale provincie zijn in de afgelopen twee kalenderweken ongeveer 3700 inwoners positief getest. Dat komt neer op 280 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen. In de stad Utrecht zelf valt het aantal positieve tests naar verhouding redelijk mee, de stijging komt door gemeenten als Rhenen, Veenendaal, Vijfheerenlanden en Woudenberg.
In elke provincie schiet het aantal positieve tests omhoog. Limburg en Flevoland houden de toename het meest beperkt. Het totale aantal nieuwe gevallen over twee weken ligt daar bijna 35 procent hoger dan bij de kaart van vorige week. In Drenthe steeg het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 64 procent en in Overijssel met bijna 58 procent.
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.
Welvarende landen en farmaceuten leveren volgens Oxfam Novib veel minder coronavaccins aan armere landen dan was beloofd. Tot nu toe zou ongeveer 14 procent van de toegezegde doses zijn geleverd.
Volgens de Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, die is aangesloten bij de internationale People's Vaccine Alliance, wordt het tijd dat welvarende landen, waaronder Nederland, hun beloftes nakomen. ,,Ontwikkelingslanden moeten het doen met een eindeloze stroom aan ontoereikende gebaren en gebroken beloften, afkomstig van rijke landen en farmaceutische bedrijven", aldus Oxfam Novib in een rapport. "Van de 1,8 miljard beloofde vaccins zijn slechts 261 miljoen vaccins geleverd."
Nederland zou 27 miljoen doses leveren aan het inentingsprogramma COVAX van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar heeft er volgens de organisatie 500.000 geleverd. Duitsland maakte dinsdag bekend dat het nog maar 17 procent had gedoneerd en dat dat grotendeels komt door vertragingen bij de farmaceuten.
De grote farmaceuten hebben volgens Oxfam Novib 12 procent van de beloofde doses geleverd. Volgens de cijfers van People's Vaccine Alliance heeft Pfizer/BioNTech 40 procent van de 40 miljoen toegezegde vaccins geleverd. Daar staat tegenover dat AstraZeneca (200 miljoen) en Moderna (30 miljoen) nog niets hebben gedoneerd aan Covax.
Een oplossing is naar de mening van Oxfam Novib het tijdelijk vrijgeven van de patenten op de vaccins, zodat de middelen overal voor een lage prijs kunnen worden gemaakt.
De Nederlandse intensive cares kunnen niet voldoen aan het verzoek van demissionair minister Hugo de Jonge om de komende winter op te schalen naar meer dan het huidige maximum van 1350 ic-bedden. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse vereniging van ic-artsen Diederik Gommers in podcast Virusfeiten (EO).
Verschillende media meldden dat het ministerie van Volksgezondheid de intensive cares onlangs heeft gevraagd te bekijken of het mogelijk is de capaciteit weer op te schroeven, indien de stroom van patiënten verder aanzwelt. Volgens Gommers zijn de reguliere operaties in de ziekenhuizen na de zomer weer opgestart, maar worden die nu vaak weer uitgesteld.
De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en beroepsvereniging V&VN IC stelden eerder ook dat 1350 bedden het maximale is waar de ic's naar kunnen uitbreiden. De intensive cares beschikken momenteel over 950 bedden, zei Gommers eerder.
Vanwege de druk op de ziekenhuizen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) besloten per woensdag weer te beginnen met het coördineren van de spreiding van coronapatiënten over het land. Met het ontlasten van de regio's met de meeste coronapatiënten hoopt het LCPS de zorg overal toegankelijk te houden. De ic's behandelen momenteel 165 ernstig zieke mensen met Covid-19. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu in totaal 650 coronapatiënten.
De ic-arts, die ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT), stelt dat het 'piept en kraakt' in de ziekenhuizen en dat de vraag van Den Haag voor weinig enthousiasme heeft gezorgd. ,,Er zitten veel emoties, bij verpleegkundigen én dokters", aldus Gommers. ,,Er moeten nu gewoon keuzes worden gemaakt. Welke patiënt gaat er voor? We komen echt voor ethische dilemma's te staan deze winter."
Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, in april vorig jaar, lagen er meer dan 1500 mensen op de intensive cares. Dit waren vrijwel alleen coronapatiënten. De reguliere zorg lag toen vrijwel helemaal stil. Bij de tweede, derde en vierde golf werd geprobeerd om de reguliere zorg zo veel mogelijk door te laten gaan.
De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA geeft toestemming voor het gebruik van verschillende vaccins voor Amerikanen die een boostershot tegen het coronavirus krijgen. Dat betekent dat één dosis met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en Janssen gebruikt mag worden als derde prik.
De FDA keurde in september een derde prik met Pfizer/BioNTech goed voor 65-plussers en mensen die tot risicogroepen behoren. Dat Moderna en Janssen nu ook zijn toegestaan is volgens de toezichthouder omdat 'de voordelen van een boostershot opwegen tegen de bekende risico's'. Een topman van de FDA meldt woensdag ook dat een verlaging van de minimumleeftijd voor boostershots 'in de toekomst mogelijkerwijs logisch zou zijn'.
Het Witte Huis kondigde in augustus plannen aan voor een grote boostershotcampagne, destijds nog in afwachting van goedkeuring van de FDA en de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.
De Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) publiceerden vorige week een onderzoek waaruit bleek dat Amerikanen die oorspronkelijk een Janssen-vaccin kregen, een veel sterkere afweerreactie op Covid-19 hebben na een zogenoemde boosterprik met Moderna of Pfizer/BioNTech dan na een booster met Janssen. Door de op woensdag verleende toestemming van de FDA kunnen de vaccins nu 'gemixt' worden.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESTEC in Noordwijk vraagt sinds zes dagen van alle bijna drieduizend medewerkers een bewijs dat ze zijn gevaccineerd tegen corona of in elk geval negatief zijn getest, schrijft NRC. Wie zo'n bewijs niet kan tonen, wordt niet tot de locatie in Noordwijk toegelaten en moet thuis werken.
De handelwijze druist in tegen de regels die in Nederland gelden: volgens het kabinet mogen werkgevers in Nederland niet vragen om een coronabewijs. Vaccinatie is in Nederland vrijwillig en voor het vragen naar het bewijs op het werk biedt de Nederlandse wet nu 'geen mogelijkheid', stelt het Ministerie van SZW.
Het European Space Research and Technology Centre zegt dat medewerkers niet worden gedwongen tot vaccinatie, aangezien ze er ook voor kunnen kiezen zich te laten testen, op kosten van de organisatie. Bovendien zijn 'de Nederlandse regels aangaande gezondheid en veiligheid niet van toepassing", laat directeur Franco Ongaro weten.
Een Australisch onderzoek suggereert dat kinderen die een milde vorm van Covid-19 oplopen mogelijk geen antilichamen tegen het virus aanmaken. De onderzoekers vergeleken 57 kinderen en 51 volwassenen zonder symptomen of met lichte coronaklachten. Uit die vergelijking bleek dat slechts 37 procent van de kinderen antilichamen ontwikkelde tegen 76 procent van de volwassenen.
Ook bleek zich bij de kinderen geen immuunreactie in de cellen voor te doen, terwijl dit bij de ouderen wel gebeurde, zegt onderzoeksleider Paul Licciardi van het kinderonderzoeksinstituut Murdoch in Melbourne. De mate van besmetting in beide groepen was gelijk, volgens de wetenschappers.
De deelnemers aan de studie raakten allen vorig jaar besmet. ,,Of dit zich ook voordoet bij de huidige deltavariant vraagt om nader onderzoek, net zoals de vraag waarom kinderen minder vaak antilichamen tegen een SARS-CoV-2-infectie ontwikkelen'', aldus Licciardi. ,,Of kinderen daardoor vatbaarder zijn voor een nieuwe infectie is nog onbekend.''De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio geeft al het gemeentelijk personeel tot vrijdagmiddag 29 oktober de tijd om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn. Doen ze dat niet, dan worden ze onbetaald naar huis gestuurd. Tot nu toe kon er ook voor regelmatig testen worden gekozen, maar die optie vervalt. Volgens De Blasio is 71 procent van alle 160.000 gemeentewerkers tenminste één keer ingeënt.
Ook onder politieagenten is de vaccinatiegraad ongeveer zo hoog, blijkt uit politiecijfers. Tot nu toe zijn 460 agenten overleden aan Covid-19. ,,Er is geen grotere eer dan de inwoners van New York te mogen dienen'', zegt de burgervader. ,,Dat privilege gaat gepaard met de verantwoordelijkheid om jezelf en de gemeenschap veilig te houden.'' Om de pijn wat te verzachten stelt De Blasio gemeentewerkers die zich voor de deadline bij een priklocatie melden 500 dollar bonus in het vooruitzicht.De grote politiebond, Police Benevolent Association, is sterk tegen De Blasio's vaccinatieplicht. Voorzitter Patrick Lynch ziet liever dat politiepersoneel de keus heeft tussen wel of niet inenten. ,,Vanaf het begin van De Blasio's lukrake uitrol van het vaccin hebben wij gevochten om de inentingen beschikbaar te maken voor iedereen die dat wil, maar tegelijkertijd de rechten verdedigd van hen die in overleg met hun eigen arts een persoonlijke medische beslissing nemen.''
De politiebond heeft bezworen de vaccinatieplicht bij de rechter aan te vechten. De Blasio laat weten dat uitzonderingen om religieuze of medische redenen nog wel mogelijk zijn. Ook wijst de burgemeester op het feit dat de vaccinatieplicht binnen het onderwijs al sinds september geldt en dat daar inmiddels 95 procent van al het personeel is geprikt.© Getty Images — De vaccinatieplicht voor gemeentelijk personeel kan in New York niet bij iedereen op bijval rekenen. Als eerste land binnen de Europese Unie gaat Letland weer in lockdown vanwege dramatische coronacijfers. Opnieuw zullen delen van de economie worden stilgelegd. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal infecties. Wereldwijd het hoogste cijfer per hoofd van de bevolking de afgelopen week.
De komende vier weken sluit het land met zijn 1,9 miljoen inwoners, van wie ruim een kwart Russen, bars en winkels. Ook is er weer een avondklok en wordt het afstandsonderwijs voor studenten hervat. Buurland Estland sluit vergelijkbare maatregelen niet uit en Polen overweegt eveneens drastische stappen.
Het eveneens Oost-Europese Roemenië, waar minder dan een derde van de 19 miljoen inwoners tegen corona is geprikt, heeft inmiddels de hulp ingeroepen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Scholen gaan vanaf maandag twee weken dicht en er komt een spertijd voor niet-gevaccineerden. Het mondkapje moet overal op.
Het gaat 'de verkeerde kant' op met de coronacijfers in het Verenigd Koninkrijk, zegt het Jenny Harries, hoofd van het Britse gezondheidsbeveiligingsbureau (HSA). De dagelijkse aantallen, zowel besmettingsgevallen, ziekenhuisopnames en overlijdens, zijn hoog en lopen op. ,,We trappen de winter af met een zeer hoog aantal gevallen'', aldus Harries. Vooral het aantal sterfgevallen is de afgelopen dagen fors gestegen. ,,Ook deze bewegen zich in de verkeerde richting.''
Prikbussen zagen we vooral op pleinen, maar vandaag streek er een neer bij twee kaasbedrijven in Bodegraven. De bedrijven hadden die zelf geregeld voor hun personeel. Met als doel de werknemers, veelal arbeidsmigranten, de kans op een coronavaccinatie te geven. ,,Arbeidsmigranten weten zelf niet hoe ze vaccinatie moeten plannen'', klinkt het.
Oostenrijk kampt bijna weet met hetzelfde aantal coronabesmettingen als ruim een half jaar geleden. Bijna 62 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Reden voor het Alpenland om vanaf volgende maand een vaccinatie-, test- of herstelbewijs, voor de meeste werknemers verplicht te stellen.
De gezondheidsautoriteiten gaan steekproeven houden. Werknemers die geen coronabewijs hebben, riskeren een boete van 500 euro. Werkgevers moeten 3600 euro betalen, besloot de regering. Er wordt een uitzondering gemaakt voor thuiswerkers of zij die niet geregeld in contact komen met anderen, zoals vrachtwagenchauffeurs..
De Braziliaanse senaat adviseert in een rapport om president Jair Bolsonaro te vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. In een eerdere versie van het rapport was er sprake van om Bolsonaro te vervolgen voor genocide tegen de inheemse bevolking en moord. De commissieleden vinden echter dat voor die aanklachten onvoldoende bewijs is gevonden.
,,We kunnen niet riskeren dat een rechter het rapport afwijst, omdat de misdaden onvoldoende zijn gepreciseerd", verklaarde commissielid Humberto Costa die beslissing. In het bijna 1200 pagina's dikke rapport staat dat de regering bewust heeft besloten geen coronamaatregelen te nemen. Ook zestig anderen, onder wie vijf (oud-)ministers en drie zonen van de president, wacht een rechtszaak.Meer dan 600.000 Brazilianen zijn omgekomen in de pandemie, van wie circa de helft als gevolg van het regeringsbeleid, aldus de commissie. De kans dat Bolsonaro zal moeten terechtstaan is echter klein. Het hooggerechtshof moet dan toestemming vragen voor berechting aan het lagerhuis van het parlement. Het is onwaarschijnlijk dat dit hiermee zal instemmen.
© REUTERS — 600.000 Brazilianen zijn omgekomen door Covid-19, deels op conto van de regering. Ruim honderd Staphorsters hebben dinsdag gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een coronaprik te halen bij de huisarts. Dat zegt GGD IJsselland tegen RTV Oost. Huisartsen besloten zelf ook te vaccineren, omdat de vaccinatiegraad achterblijft in het dorp.
Staphorst kampt met relatief veel coronabesmettingen: 197 positieve tests per 100.000 inwoners, landelijk staat dit op 22,6 per 100.000 inwoners. Ook voor de tweede prik kunnen Staphorsters terecht in hun eigen huisartsenpraktijk aan de Van Andelweg.
,,Opvallend veel mensen uit onze gemeente worden ernstig ziek door corona", zegt Hilga Miggels, praktijkmanager van de Huisartsenpraktijk Staphorst. ,,De meesten hiervan zijn niet gevaccineerd. Op dit moment dreigt de niet-acute zorg in onze praktijken hierdoor in gevaar te komen. Daarom een dringend advies aan iedereen om je te laten vaccineren."
In behoudende protestantse kring ligt vaccineren gevoelig. De vaccinatiegraad in Staphorst is 56 procent. Landelijk is het bijna 83 procent.
Er heerst nog steeds veel onrust over het Marokkaanse besluit om alle commerciële vluchten van en naar Nederland te schrappen. Zo ook onder de duizenden Nederlanders die op het moment nog in Marokko zijn.
De Nederlandse Saida Hammout-Bejja uit Ede staat deze ochtend verslagen op het vliegveld van Nador, een stad in het noordoosten van Marokko. ,,RyanAir geeft aan dat de vlucht van vrijdag doorgaat, maar hier zeggen ze van niet. Ik sta hier met het gevoel van wat ik in godsnaam moet doen."
De 27-jarige Friese Nora was op familiebezoek in Marokko. ,,Het is op dit moment chaotisch voor de Nederlandse Marokkanen die hier zitten. De regering houdt geen rekening met ons, we vinden dit niet terecht. Ze hadden ons de tijd moeten geven om het land te kunnen verlaten.”
Het RIVM heeft afgelopen etmaal 4609 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de eerste keer sinds eind juli dat het aantal nieuwe gevallen op één dag boven de 4000 uitkomt.
Ook het weekgemiddelde nam verder toe. Afgelopen zeven dagen kregen gemiddeld 3801 mensen per dag een positieve testuitslag. Vorige week woensdag stond dat aantal nog op gemiddeld 2798 gevallen per dag.
Het aantal sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting nam toe met 10. Niet al die mensen zijn afgelopen 24 uur overleden, want soms duurt het een tijdje voor een sterfgeval wordt doorgegeven aan het RIVM.
De Verenigde Staten zijn klaar om vanaf volgende maand kinderen van 5 tot 11 jaar te vaccineren tegen het coronavirus. Als de betrokken instanties hun goedkeuring aan een vaccin geven, willen de autoriteiten er zo snel mogelijk mee beginnen, maakte het Witte Huis bekend.
Het streven is om de gratis inenting zo gemakkelijk mogelijk te maken en eenvoudig bereikbaar, aldus de regering. Zij spreekt over een 'nieuwe belangrijke mijlpaal' bij de inspanningen om nog meer Amerikanen te beschermen. De eerste goedkeuring van een vaccin voor gebruik bij 5 tot 11-jarigen wordt uiterlijk begin november verwacht.
Op dit moment zijn 189 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd. Het gaat om twee op de drie personen die er tot nu toe voor in aanmerking kwamen.