Dit liveblog wordt nu afgesloten. Het nieuwe liveblog treft u hier. Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw liveblog aan, omdat het oude te groot en te lang wordt en daardoor steeds trager inlaadt.
De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn nog steeds verdeeld over de herkomst van het coronavirus. Toch denken de meeste diensten dat de Chinese leiders voor de start van de pandemie niet van het bestaan van het virus wisten. Dat blijkt volgens persbureau AP uit een onderzoek waarom de Amerikaanse president Joe Biden had gevraagd.
Vier diensten gaan er vanuit dat het coronavirus van dier op mens is overgedragen. Een andere dienst denkt vrij zeker te weten dat een mens in een Chinees laboratorium besmet raakte. Geen van de diensten denkt dat het virus bewust is ontwikkels als een biochemisch wapen.
Amerika laakt de Chinese handelswijze. Het land zou een goed onderzoek naar de herkomst van het coronavirus blokkeren. Het deelt geen informatie en beschuldigt andere landen. Biden heeft zojuist verklaard samen met andere landen te blijven samenwerken om China te bewegen om mee te werken en informatie te delen in het onderzoek naar het virus.
© EPA — Joe Biden. De coronavaccins beschermen even goed tegen ziekenhuis- en ic-opnames na besmetting met de deltavariant van het virus als na besmetting met de Alfa-variant, stelt het RIVM op basis van onderzoek met Nederlandse vaccinatie- en ziekenhuiscijfers. De kans om als volledig gevaccineerd persoon na besmetting opgenomen te worden in het ziekenhuis is twintig keer lager dan voor een niet-gevaccineerd persoon. De kans om op een ic te belanden, is als volledig gevaccineerde 33 keer zo klein.
De coronavaccins die in Nederland worden gegeven beschermen gemiddeld voor 95 procent tegen ziekenhuisopnames en voor 97 procent tegen ic-opnames na besmetting met de deltavariant, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In Nederland is het meeste geprikt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De mate van bescherming na de vaccins van Moderna, AstraZeneca en Janssen kunnen wat meer afwijken van deze percentages, omdat er minder met deze vaccins is geprikt.
Bovendien blijkt volgens het RIVM uit de analyses niet dat de effectiviteit van de vaccins in de eerste maanden na de vaccinatie daalt. Het instituut vermeldt daarbij wel dat in de eerste vier maanden van de vaccinatiecampagne slechts 1 miljoen mensen gevaccineerd werden (inmiddels staat de teller op 10 miljoen volledig gevaccineerden). De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuis- en ic-opnames wordt daarom blijvend geanalyseerd.
De evenementensector gaat na het uitblijven van een reactie vanuit de overheid op de landelijke demonstratie van afgelopen zaterdag opnieuw de straat op. Onder de noemer Unmute Us verzamelt de branche zich op 11 september wederom in verschillende steden, maakte de organisatie zojuist bekend.
Lees ook: Organisatie Unmute Us eist reactie uit Den Haag: ‘Kwestie van fatsoen’.
© ANP — De protestmars Unmute Us vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 2853 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er flink meer dan vorige week vrijdag, toen 2211 nieuwe besmettingen werden geregistreerd.
Gisteren meldde het RIVM 2627 nieuwe coronagevallen en woensdag stond het aantal ook al op meer dan 2800. De dagen daarvoor schommelde het aantal nieuwe gevallen per dag rond de 2400. Afgelopen week werden gemiddeld 2585 nieuwe gevallen per dag geregistreerd. Dat weekgemiddelde is ook hoger dan vorige week vrijdag: toen waren er in zeven dagen gemiddeld 2371 nieuwe gevallen per dag geregistreerd.
Afgelopen etmaal werden vier nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona bij het RIVM geregistreerd. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal in die tijd overleden zijn, want het duurt vaak een poosje voor een sterfgeval wordt doorgegeven. Donderdag meldde het RIVM aanvankelijk acht nieuwe sterfgevallen, maar dat aantal werd vrijdag bijgesteld naar zeven.
In Amsterdam werden 329 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een ruime verdubbeling ten opzichte van donderdag toen er 150 mensen in de hoofdstad te horen kregen dat ze corona hebben opgelopen. In Rotterdam werden afgelopen 24 uur 160 positieve tests geregistreerd, in Den Haag 117, in Utrecht 60 en in Enschede 56.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is iets toegenomen. Het staat nu op 1,02, wat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus 102 anderen besmetten. Afgelopen dinsdag stond het reproductiegetal nog op 1,01. Het cijfer wordt altijd berekend over de situatie van ongeveer twee weken geleden, omdat het anders niet betrouwbaar genoeg is. 1,02 slaat dus op de situatie van 12 augustus.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 659 coronapatiënten. Dat is er één meer dan gisteren, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten toe met 4 naar 222. Er werden daar 17 nieuwe ernstig zieken met corona opgenomen.
Op de verpleegafdelingen daalde het aantal patiënten juist met 3 naar 437. Er werden in de klinieken 60 nieuwe patiënten opgenomen met corona.
Van woensdag op donderdag daalde het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met 16, een etmaal eerder met 17. De dagen daarvoor steeg het aantal opgenomen patiënten juist.
Denemarken beschouwt Covid-19 niet langer als een ziekte die de samenleving bedreigt. De pandemie is onder controle, zei minister van Gezondheid Magnus Heunicke vrijdag. Er zijn volgens hem recordaantallen vaccinaties gegeven. In Denemarken is 80 procent van de bevolking ouder dan twaalf jaar ingeënt. De verklaring van Heunicke betekent dat tal van de overgebleven coronamaatregelen vervallen.
Vanaf 10 september vervalt bijvoorbeeld de verplichting een 'coronaviruspas' te tonen voor bezoeken aan restaurants, theaters, nachtclubs of andere evenementen. Het mondkapje is er al geruime tijd niet meer verplicht.
Een coronaprik halen is in Denemarken niet verplicht en mogelijk voor iedereen die 12 jaar of ouder is.
KISS heeft een van de shows van de afscheidstournee van de rockband afgezegd. Frontman Paul Stanley is namelijk positief getest op het coronavirus. Het optreden in Pennsylvania ging daarom donderdag op het allerlaatste moment niet door.
De rockband deelde het slechte nieuws in een bericht op sociale media. KISS benadrukte daarin dat de hele band en alle crewleden volledig gevaccineerd zijn. Ook heeft de band iemand in dienst die erop toeziet dat alle coronaprotocollen worden nageleefd.
Een radiopresentatrice van de BBC is drie maanden geleden overleden aan de gevolgen van bloedklonters, na een vaccinatie met AstraZeneca. Dat heeft lijkschouwer Karen Dilks officieel vastgesteld. Lisa Shaw (44) stierf in mei, een onderzoek naar haar dood brengt nu meer duidelijkheid.
,,Mevrouw Shaw was gezond en fit. Door het vaccin ontstond er echter een tekort aan bloedplaatjes, met trombose tot gevolg”, aldus Dilks. Bloedplaatjes gaan in dat geval samenklitten, wat voor bloedklonters zorgt. Doordat er minder gezonde bloedplaatjes overblijven, kunnen er ook interne bloedingen ontstaan. Die combinatie is een bijwerking die uiterst zeldzaam is bij coronavaccins. In het Verenigd Koninkrijk zijn er na ruim 48 miljoen prikken van AstraZeneca 417 gevallen van bekend. Voor 72 mensen waren de gevolgen fataal.
Shaw kreeg haar eerste dosis AstraZeneca op 29 april. Twee weken later werd ze met de ambulance naar het ziekenhuis van Durham gebracht. ,,Ze had last van een stekende hoofdpijn, ook achter haar ogen”, zei haar arts John Holmes. ,,Uit medisch onderzoek bleek dat er bloedproppen in haar hersenen zaten."
Voor de familie van Shaw was moeilijk om de bevindingen aan te horen. ,,Opnieuw een lastige dag in wat voor ons een vreselijke periode is”, staat in een statement. ,,De dood van onze geliefde Lisa heeft een enorme leegte in ons leven nagelaten. Ze was een prachtige vrouw, moeder, dochter, zus en vriendin.”
Het risico op een bloedklonter als gevolg van het vaccin wordt bij veertigers geraamd op 1 op 100.000. Het risico op overlijden bedraagt in alle leeftijdscategorieën ongeveer 1 op 1 miljoen. De Britse medicijnwaakhond én het Europees Geneesmiddelenagentschap blijven benadrukken dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de eventuele nadelen.
© Familie Shaw — Lisa Shaw was 44 jaar oud toen ze in mei overleed. Demissionair minister Stef Blok (EZ) wil nog geen toezeggingen doen aan de evenementensector naar aanleiding van de protesten van Unmute Us, maar is wel bereid te praten met de sector. Blok wil niet kwijt wat hij gaat zeggen maar belooft volgende week een gesprek in te plannen. De evenementensector is boos dat festivals en concerten nog steeds niet mogen, terwijl er wel tienduizenden mensen in voetbalstadions en bij de Formule 1 zitten.
Omdat vanuit het demissionaire kabinet geen reactie kwam eiste Unmute Us die eerder deze week alsnog. ,,Het is hun wens om verder open te gaan, maar we moeten dat afwegen tegen de taak die we ook hebben om het virus te blijven beheersen", aldus Blok. Unmute Us wil dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.
De Nederlandse ziekenhuizen en klinieken moeten naar verwachting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen als gevolg van de coronacrisis. Dat verwacht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van nieuwe berekeningen.
Het is volgens een woordvoerder zo’n 11 tot 14 procent van het aantal operaties dat normaal gesproken in een jaar plaatsheeft. Sinds het losbarsten van de crisis in maart 2020 zijn er 340.000 tot 380.000 minder operaties uitgevoerd dan zonder de crisis zou zijn gebeurd, maar er waren tijdens de lockdowns ook minder letsels zoals botbreuken en sportblessures en minder zaken als luchtweginfecties en middenoorinfecties.
Bepaalde klachten gingen intussen ook gewoon over. Er is al langer discussie over het uitvoeren van operaties die niet heel erg noodzakelijk zijn. Sommige terugkerende behandelingen hoefden ook niet ingehaald hoeven te worden. Dergelijke periodieke behandelingen worden weer gewoon opgepakt.
De luchthavens van Schiphol Group boekten een verlies van 158 miljoen euro in de eerste helft van 2021. Dat kwam vooral door een afname van het aantal reizigers als gevolg van de coronapandemie. Zonder steun van de overheid zou het resultaat nog veel slechter hebben uitgepakt.
Het herstel van het luchtverkeer is volgens Schiphol bescheiden. In het eerste helft van dit jaar verwerkte Schiphol 5,6 miljoen reizigers. Dat is veel minder dan de 13,1 miljoen reizigers in de eerste zes maanden vorig jaar. De crisis sloeg pas in het voorjaar van 2020 toe waardoor Schiphol de eerste periode van het jaar normaal draaide. In topjaar 2019 werden in zes maanden tijd 34,5 miljoen reizigers verwerkt.
Net als vorig jaar had de coronacrisis een stevige impact op de resultaten. Daarbij heeft de luchthavengroep er alles aan gedaan om de kosten omlaag te krijgen. De onderneming heeft naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen.
Schiphol sloot vorig jaar, toen de coronapandemie in alle hevigheid om zich heen sloeg en er op een gegeven moment nauwelijks nog gevlogen werd, af met een verlies van 563 miljoen euro.
Voetbalbond KNVB en concertorganisator Mojo hekelen de manier waarop het kabinet met de evenementensector omspringt. Ze voelen zich ernstig gedupeerd door de fouten die de overheid zélf maakte rond de heropening eind juni. ,,We zien geen visie", dat zeggen Gijs de Jong (KNVB) en Ruben Brouwer (Mojo) in een gezamenlijk interview met deze site.
© Hollandse Hoogte / ANP Kippa — Een lege Ziggo Dome. Curaçao heeft donderdag bekendgemaakt dat het de zogenoemde 'reisbubbel' met Aruba en Sint Maarten vanaf aanstaande maandag tijdelijk opheft. Dat betekent dat alle reizigers uit die landen een negatieve uitslag van een recente PCR-test moeten overhandigen bij aankomst op Curaçao.
Volgens de regering op Curaçao gebeurt dit omdat op Aruba en Sint Maarten de laatste dagen veel meer coronabesmettingen zijn, terwijl op Curaçao de situatie aan het stabiliseren is. De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth stelde donderdag dat de besmettingsgraad op de andere twee eilanden de laatste dagen bijna twee keer zo groot is als op Curaçao.
De reisbubbel was oorspronkelijk bedoeld voor alle eilanden in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk. De kleine eilanden Saba en Sint Eustatius stapten echter een tijd geleden uit de bubbel. Bonaire kondigde eerder deze week aan uit de bubbel te stappen en kwalificeerde Curaçao, Aruba en Sint Maarten als hoogrisicolanden.
Nieuw-Zeeland blijft nog zeker tot aankomende dinsdag in lockdown om de uitbraak met de deltavariant van het coronavirus onder controle te krijgen. Oorspronkelijk zou het land tot vrijdag in lockdown blijven, maar de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern vertelde in een persconferentie dat de autoriteiten "meer zekerheid" willen voordat de maatregelen versoepeld kunnen worden. Auckland, de grootste stad van het land, zal naar alle waarschijnlijk nog zeker twee weken in lockdown moeten blijven.
De autoriteiten besloten vorige week dinsdag dat Nieuw-Zeeland in lockdown ging vanwege één coronabesmetting. Alleen supermarkten, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen zijn open, alle niet-essentiële bedrijven hebben de deuren moeten sluiten. Inmiddels is het aantal besmettingen opgelopen tot 347. Vrijdag werden er 70 nieuwe coronabesmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds april 2020.
Premier Ardern kreeg de afgelopen dagen forse kritiek te verduren vanwege haar ambitie om het coronavirus opnieuw te elimineren in Nieuw-Zeeland. De Australische premier Scott Morrison was één van de critici die stelde dat Nieuw-Zeeland niet voor altijd in lockdown kan blijven. ,,We kunnen niet voor altijd in lockdown blijven en zijn dat ook helemaal niet van plan", vertelde Ardern, die zei dat eerst een groter gedeelte van de bevolking gevaccineerd moet worden voordat de eliminatiestrategie losgelaten kan worden.
Na een trage start komt de vaccinatiecampagne in Nieuw-Zeeland op stoom. Donderdag werd er een recordaantal van meer dan 90.000 prikken gezet in het land van 5 miljoen mensen.
Ongeveer de helft van de coronapatiënten die vanwege een besmetting zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft na een jaar nog last van zeker een hardnekkig symptoom van het virus. In de meeste gevallen gaat het om kortademigheid of vermoeidheid, blijkt uit een Chinese studie die vrijdag gepubliceerd is in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
Onderzoekers volgden een jaar lang 1276 patiënten die begin 2020 in de Chinese stad Wuhan lagen opgenomen in het ziekenhuis na een coronabesmetting. Het ging om mensen die zo ziek waren dat ze naar het ziekenhuis moesten en zuurstof kregen (in 75 procent van de gevallen), maar niet op de intensive care (ic) terechtkwamen. Volgens The Lancet is het daarmee de grootste studie naar de gevolgen van het zogenoemde langdurige Covid tot nu toe.
Een op de drie patiënten is een jaar na de besmetting nog altijd kortademig. De onderzoekers concludeerden dat hoe ernstiger het ziekteverloop was, hoe groter de kans dat mensen langer last hielden van symptomen. Psychische problemen zoals depressies kwamen twaalf maanden na de besmetting zelfs vaker voor dan zes maanden na de besmetting, blijkt uit de studie.
Volgens The Lancet laat het onderzoek zien dat autoriteiten aandacht moeten blijven houden voor patiënten met langdurige Covid. ,,Dit is een medische uitdaging van de hoogste orde'', schrijft het tijdschrift.
Eerder onderzoek liet zien dat ruim 6 procent van de Britten die besmet raakten met het coronavirus kampte met langdurige gevolgen. In Nederland schatte Patiëntengroep Long Covid Nederland het aantal langdurige Covid-patiënten onlangs op 100.000. Dat zou neerkomen op bijna 6 procent van het tot nu toe geregistreerde aantal besmettingen.
Luchthavenuitbater Royal Schiphol Group publiceert later op vrijdag de financiële resultaten over de eerste helft van 2021. Net als vorig jaar zal de coronacrisis een stevige impact hebben op de resultaten. Daarbij heeft de luchthavengroep er alles aan gedaan om de kosten omlaag te krijgen.
De onderneming, die naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen heeft, zag door de crisis passagiers nog altijd wegblijven. Wel werd er dit jaar meer gereisd in vergelijking met crisisjaar 2020.
Schiphol sloot vorig jaar, toen de coronapandemie in alle hevigheid om zich heen sloeg en er op een gegeven moment nauwelijks nog gevlogen werd, af met een verlies van 563 miljoen euro. Om de kosten te drukken werd er ingegrepen in het personeelsbestand. Van de 3300 fulltimebanen verdwenen er 900. Verder maakt de luchthavenexploitant gebruik van de NOW-overheidsregeling om door de crisis te komen.
© ANP — Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deelt samen met de GGD Kennemerland op Schiphol COVID-19 zelftesten uit aan jongeren die terugkeren van vakantie. Coronavaccins van de Amerikaanse farmaceut Moderna in Japan zijn mogelijk vervuild met een metaalpoeder. De Japanse omroep NHK meldt op basis van bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid dat een fijnstof in de vervuilde vaccins reageert op een magneet, wat er op wijst dat er een metaalstof in de vaccins zit.
Japan liet donderdag ruim 1,6 miljoen doses van de Moderna-vaccins terughalen na meldingen over vervuilingen met een ,,vreemde materie''. Moderna zei tegen Reuters dat het op de hoogte is van het probleem en onderzoek doet. De vervuiling zou samenhangen met een productielijn in een fabriek in Spanje. Volgens Moderna heeft de materie geen invloed op de veiligheid en effectiviteit van het vaccin.
Het ministerie van Gezondheid gaat proberen de gevolgen voor de Japanse vaccinatiecampagne tot een minimum te beperken. Moderna wordt ook in Nederland gebruikt.
© AFP — Een stewardess van de Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines wordt gevaccineerd met het Moderna-vaccin op de luchthaven Haneda in Tokio. De Uitmarkt in Amsterdam, die wordt gezien als de landelijke opening van het theaterseizoen, is dit weekend live vanaf het Museumplein. Nog niet in de bekende vorm met binnen- en buitenpodia, een boekenmarkt en infostands, maar in een aan de coronacrisis aangepaste vorm, met een openluchttheater.
Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er voorstellingen op het plein. Wie daarbij aanwezig wil zijn, moet reserveren voor een zitplaats en een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag meebrengen. Voor tv-kijkers wordt er tijdens speciale uitzendingen geschakeld naar diverse culturele locaties elders in het hele land, waar onder anderen Plien en Bianca en Anne Wil Blankers bijdragen leveren.
Het eerste deel van vrijdagavond, gepresenteerd door Buddy Vedder, staat geheel in het teken van Doe Maar. Artiesten als Jamai, O'G3NE, Ruth Jacott en Rob Dekay brengen dat ten gehore, archiefbeelden van concerten van de legendarische groep vullen het geheel aan. Daarna staan er vier cabaretiers van het collectief de Comedytrain op het programma: Sanne Wallis de Vries, Rayen Panday, Kasper van der Laan en Howard Komproe.
De tweede avond presenteert Eric Corton een gemengd programma, met onder meer muziek, dans, poëzie en komedie. Het wordt ingevuld door artiesten als Douwe Bob, Hans Klok en Tania Kross. Daarna treedt soulzanger Steffen Morrison op met zijn Band of Brothers. Frits Sissing en Romy Monteiro begeleiden de derde avond, met als thema musical. Er zullen voorproefjes worden gegeven van allerlei producties die komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn, zoals Titanic, Diana & Zonen en The Sound of Music. Verder worden de Musical Awards uitgereikt.
© Paul Bergen — Een groot deel van de eerste avond van de Uitmarkt in Amsterdam staat in het teken van de legendarische popgroep Doe Maar. De omzet van de auto- en motorbranche is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen tot een niveau dat hoger ligt dan voor de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de totale omzet in de afgelopen periode 3,4 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2019, dus ruim voor de uitbraak van de pandemie.
Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 steeg de omzet met meer dan 38 procent. Een jaar terug was hier nog sprake van een recorddaling van meer dan een kwart, bijvoorbeeld omdat veel autofabrieken moesten sluiten vanwege de virusuitbraak.
Importeurs van nieuwe personenauto's zagen de omzet op jaarbasis met 51 procent toenemen. In vergelijking met 2019 is hier nog wel een daling van ruim 10 procent te zien, mede omdat de autoproductie wordt verstoord door de wereldwijde chiptekorten en dus niet aan de vraag naar nieuwe auto's kan worden voldaan.
Voor de motorfietsenbranche was op jaarbasis een omzetgroei met 41 procent te zien en vergeleken met 2019 een plus van meer dan 33 procent. Ook bij andere sectoren waaronder de zwaardere bedrijfswagens en handel en reparatie was sprake van omzetgroei.
Het CBS zegt verder dat het aantal vacatures in de auto- en motorbranche in het tweede kwartaal flink is gestegen. Er waren 4600 vacatures tegen 3100 in het eerste kwartaal. Het aantal vacatures was twee jaar lang niet zo hoog. Aan het begin van het derde kwartaal gaf ruim 20 procent van de ondernemers in de auto- en motorenhandel aan een tekort aan arbeidskrachten te hebben en hierdoor belemmerd te worden in de bedrijfsvoering.