Dit liveblog wordt nu afgesloten. Het nieuwe liveblog treft u hier. Eens in de zoveel tijd maken wij een nieuw liveblog aan, omdat het oude te groot en te lang wordt en daardoor steeds trager inlaadt.
De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn nog steeds verdeeld over de herkomst van het coronavirus. Toch denken de meeste diensten dat de Chinese leiders voor de start van de pandemie niet van het bestaan van het virus wisten. Dat blijkt volgens persbureau AP uit een onderzoek waarom de Amerikaanse president Joe Biden had gevraagd.
Vier diensten gaan er vanuit dat het coronavirus van dier op mens is overgedragen. Een andere dienst denkt vrij zeker te weten dat een mens in een Chinees laboratorium besmet raakte. Geen van de diensten denkt dat het virus bewust is ontwikkels als een biochemisch wapen.
Amerika laakt de Chinese handelswijze. Het land zou een goed onderzoek naar de herkomst van het coronavirus blokkeren. Het deelt geen informatie en beschuldigt andere landen. Biden heeft zojuist verklaard samen met andere landen te blijven samenwerken om China te bewegen om mee te werken en informatie te delen in het onderzoek naar het virus.
© EPA — Joe Biden. De coronavaccins beschermen even goed tegen ziekenhuis- en ic-opnames na besmetting met de deltavariant van het virus als na besmetting met de Alfa-variant, stelt het RIVM op basis van onderzoek met Nederlandse vaccinatie- en ziekenhuiscijfers. De kans om als volledig gevaccineerd persoon na besmetting opgenomen te worden in het ziekenhuis is twintig keer lager dan voor een niet-gevaccineerd persoon. De kans om op een ic te belanden, is als volledig gevaccineerde 33 keer zo klein.
De coronavaccins die in Nederland worden gegeven beschermen gemiddeld voor 95 procent tegen ziekenhuisopnames en voor 97 procent tegen ic-opnames na besmetting met de deltavariant, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In Nederland is het meeste geprikt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De mate van bescherming na de vaccins van Moderna, AstraZeneca en Janssen kunnen wat meer afwijken van deze percentages, omdat er minder met deze vaccins is geprikt.
Bovendien blijkt volgens het RIVM uit de analyses niet dat de effectiviteit van de vaccins in de eerste maanden na de vaccinatie daalt. Het instituut vermeldt daarbij wel dat in de eerste vier maanden van de vaccinatiecampagne slechts 1 miljoen mensen gevaccineerd werden (inmiddels staat de teller op 10 miljoen volledig gevaccineerden). De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuis- en ic-opnames wordt daarom blijvend geanalyseerd.
De evenementensector gaat na het uitblijven van een reactie vanuit de overheid op de landelijke demonstratie van afgelopen zaterdag opnieuw de straat op. Onder de noemer Unmute Us verzamelt de branche zich op 11 september wederom in verschillende steden, maakte de organisatie zojuist bekend.
Lees ook: Organisatie Unmute Us eist reactie uit Den Haag: ‘Kwestie van fatsoen’.
© ANP — De protestmars Unmute Us vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 2853 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er flink meer dan vorige week vrijdag, toen 2211 nieuwe besmettingen werden geregistreerd.
Gisteren meldde het RIVM 2627 nieuwe coronagevallen en woensdag stond het aantal ook al op meer dan 2800. De dagen daarvoor schommelde het aantal nieuwe gevallen per dag rond de 2400. Afgelopen week werden gemiddeld 2585 nieuwe gevallen per dag geregistreerd. Dat weekgemiddelde is ook hoger dan vorige week vrijdag: toen waren er in zeven dagen gemiddeld 2371 nieuwe gevallen per dag geregistreerd.
Afgelopen etmaal werden vier nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona bij het RIVM geregistreerd. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal in die tijd overleden zijn, want het duurt vaak een poosje voor een sterfgeval wordt doorgegeven. Donderdag meldde het RIVM aanvankelijk acht nieuwe sterfgevallen, maar dat aantal werd vrijdag bijgesteld naar zeven.
In Amsterdam werden 329 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een ruime verdubbeling ten opzichte van donderdag toen er 150 mensen in de hoofdstad te horen kregen dat ze corona hebben opgelopen. In Rotterdam werden afgelopen 24 uur 160 positieve tests geregistreerd, in Den Haag 117, in Utrecht 60 en in Enschede 56.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is iets toegenomen. Het staat nu op 1,02, wat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus 102 anderen besmetten. Afgelopen dinsdag stond het reproductiegetal nog op 1,01. Het cijfer wordt altijd berekend over de situatie van ongeveer twee weken geleden, omdat het anders niet betrouwbaar genoeg is. 1,02 slaat dus op de situatie van 12 augustus.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 659 coronapatiënten. Dat is er één meer dan gisteren, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten toe met 4 naar 222. Er werden daar 17 nieuwe ernstig zieken met corona opgenomen.
Op de verpleegafdelingen daalde het aantal patiënten juist met 3 naar 437. Er werden in de klinieken 60 nieuwe patiënten opgenomen met corona.
Van woensdag op donderdag daalde het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met 16, een etmaal eerder met 17. De dagen daarvoor steeg het aantal opgenomen patiënten juist.
Denemarken beschouwt Covid-19 niet langer als een ziekte die de samenleving bedreigt. De pandemie is onder controle, zei minister van Gezondheid Magnus Heunicke vrijdag. Er zijn volgens hem recordaantallen vaccinaties gegeven. In Denemarken is 80 procent van de bevolking ouder dan twaalf jaar ingeënt. De verklaring van Heunicke betekent dat tal van de overgebleven coronamaatregelen vervallen.
Vanaf 10 september vervalt bijvoorbeeld de verplichting een 'coronaviruspas' te tonen voor bezoeken aan restaurants, theaters, nachtclubs of andere evenementen. Het mondkapje is er al geruime tijd niet meer verplicht.
Een coronaprik halen is in Denemarken niet verplicht en mogelijk voor iedereen die 12 jaar of ouder is.
KISS heeft een van de shows van de afscheidstournee van de rockband afgezegd. Frontman Paul Stanley is namelijk positief getest op het coronavirus. Het optreden in Pennsylvania ging daarom donderdag op het allerlaatste moment niet door.
De rockband deelde het slechte nieuws in een bericht op sociale media. KISS benadrukte daarin dat de hele band en alle crewleden volledig gevaccineerd zijn. Ook heeft de band iemand in dienst die erop toeziet dat alle coronaprotocollen worden nageleefd.
Een radiopresentatrice van de BBC is drie maanden geleden overleden aan de gevolgen van bloedklonters, na een vaccinatie met AstraZeneca. Dat heeft lijkschouwer Karen Dilks officieel vastgesteld. Lisa Shaw (44) stierf in mei, een onderzoek naar haar dood brengt nu meer duidelijkheid.
,,Mevrouw Shaw was gezond en fit. Door het vaccin ontstond er echter een tekort aan bloedplaatjes, met trombose tot gevolg”, aldus Dilks. Bloedplaatjes gaan in dat geval samenklitten, wat voor bloedklonters zorgt. Doordat er minder gezonde bloedplaatjes overblijven, kunnen er ook interne bloedingen ontstaan. Die combinatie is een bijwerking die uiterst zeldzaam is bij coronavaccins. In het Verenigd Koninkrijk zijn er na ruim 48 miljoen prikken van AstraZeneca 417 gevallen van bekend. Voor 72 mensen waren de gevolgen fataal.
Shaw kreeg haar eerste dosis AstraZeneca op 29 april. Twee weken later werd ze met de ambulance naar het ziekenhuis van Durham gebracht. ,,Ze had last van een stekende hoofdpijn, ook achter haar ogen”, zei haar arts John Holmes. ,,Uit medisch onderzoek bleek dat er bloedproppen in haar hersenen zaten."
Voor de familie van Shaw was moeilijk om de bevindingen aan te horen. ,,Opnieuw een lastige dag in wat voor ons een vreselijke periode is”, staat in een statement. ,,De dood van onze geliefde Lisa heeft een enorme leegte in ons leven nagelaten. Ze was een prachtige vrouw, moeder, dochter, zus en vriendin.”
Het risico op een bloedklonter als gevolg van het vaccin wordt bij veertigers geraamd op 1 op 100.000. Het risico op overlijden bedraagt in alle leeftijdscategorieën ongeveer 1 op 1 miljoen. De Britse medicijnwaakhond én het Europees Geneesmiddelenagentschap blijven benadrukken dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de eventuele nadelen.
© Familie Shaw — Lisa Shaw was 44 jaar oud toen ze in mei overleed. Demissionair minister Stef Blok (EZ) wil nog geen toezeggingen doen aan de evenementensector naar aanleiding van de protesten van Unmute Us, maar is wel bereid te praten met de sector. Blok wil niet kwijt wat hij gaat zeggen maar belooft volgende week een gesprek in te plannen. De evenementensector is boos dat festivals en concerten nog steeds niet mogen, terwijl er wel tienduizenden mensen in voetbalstadions en bij de Formule 1 zitten.
Omdat vanuit het demissionaire kabinet geen reactie kwam eiste Unmute Us die eerder deze week alsnog. ,,Het is hun wens om verder open te gaan, maar we moeten dat afwegen tegen de taak die we ook hebben om het virus te blijven beheersen", aldus Blok. Unmute Us wil dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.
De Nederlandse ziekenhuizen en klinieken moeten naar verwachting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen als gevolg van de coronacrisis. Dat verwacht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van nieuwe berekeningen.
Het is volgens een woordvoerder zo’n 11 tot 14 procent van het aantal operaties dat normaal gesproken in een jaar plaatsheeft. Sinds het losbarsten van de crisis in maart 2020 zijn er 340.000 tot 380.000 minder operaties uitgevoerd dan zonder de crisis zou zijn gebeurd, maar er waren tijdens de lockdowns ook minder letsels zoals botbreuken en sportblessures en minder zaken als luchtweginfecties en middenoorinfecties.
Bepaalde klachten gingen intussen ook gewoon over. Er is al langer discussie over het uitvoeren van operaties die niet heel erg noodzakelijk zijn. Sommige terugkerende behandelingen hoefden ook niet ingehaald hoeven te worden. Dergelijke periodieke behandelingen worden weer gewoon opgepakt.
De luchthavens van Schiphol Group boekten een verlies van 158 miljoen euro in de eerste helft van 2021. Dat kwam vooral door een afname van het aantal reizigers als gevolg van de coronapandemie. Zonder steun van de overheid zou het resultaat nog veel slechter hebben uitgepakt.
Het herstel van het luchtverkeer is volgens Schiphol bescheiden. In het eerste helft van dit jaar verwerkte Schiphol 5,6 miljoen reizigers. Dat is veel minder dan de 13,1 miljoen reizigers in de eerste zes maanden vorig jaar. De crisis sloeg pas in het voorjaar van 2020 toe waardoor Schiphol de eerste periode van het jaar normaal draaide. In topjaar 2019 werden in zes maanden tijd 34,5 miljoen reizigers verwerkt.
Net als vorig jaar had de coronacrisis een stevige impact op de resultaten. Daarbij heeft de luchthavengroep er alles aan gedaan om de kosten omlaag te krijgen. De onderneming heeft naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen.
Schiphol sloot vorig jaar, toen de coronapandemie in alle hevigheid om zich heen sloeg en er op een gegeven moment nauwelijks nog gevlogen werd, af met een verlies van 563 miljoen euro.
Voetbalbond KNVB en concertorganisator Mojo hekelen de manier waarop het kabinet met de evenementensector omspringt. Ze voelen zich ernstig gedupeerd door de fouten die de overheid zélf maakte rond de heropening eind juni. ,,We zien geen visie", dat zeggen Gijs de Jong (KNVB) en Ruben Brouwer (Mojo) in een gezamenlijk interview met deze site.
© Hollandse Hoogte / ANP Kippa — Een lege Ziggo Dome. Curaçao heeft donderdag bekendgemaakt dat het de zogenoemde 'reisbubbel' met Aruba en Sint Maarten vanaf aanstaande maandag tijdelijk opheft. Dat betekent dat alle reizigers uit die landen een negatieve uitslag van een recente PCR-test moeten overhandigen bij aankomst op Curaçao.
Volgens de regering op Curaçao gebeurt dit omdat op Aruba en Sint Maarten de laatste dagen veel meer coronabesmettingen zijn, terwijl op Curaçao de situatie aan het stabiliseren is. De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth stelde donderdag dat de besmettingsgraad op de andere twee eilanden de laatste dagen bijna twee keer zo groot is als op Curaçao.
De reisbubbel was oorspronkelijk bedoeld voor alle eilanden in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk. De kleine eilanden Saba en Sint Eustatius stapten echter een tijd geleden uit de bubbel. Bonaire kondigde eerder deze week aan uit de bubbel te stappen en kwalificeerde Curaçao, Aruba en Sint Maarten als hoogrisicolanden.
Nieuw-Zeeland blijft nog zeker tot aankomende dinsdag in lockdown om de uitbraak met de deltavariant van het coronavirus onder controle te krijgen. Oorspronkelijk zou het land tot vrijdag in lockdown blijven, maar de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern vertelde in een persconferentie dat de autoriteiten "meer zekerheid" willen voordat de maatregelen versoepeld kunnen worden. Auckland, de grootste stad van het land, zal naar alle waarschijnlijk nog zeker twee weken in lockdown moeten blijven.
De autoriteiten besloten vorige week dinsdag dat Nieuw-Zeeland in lockdown ging vanwege één coronabesmetting. Alleen supermarkten, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen zijn open, alle niet-essentiële bedrijven hebben de deuren moeten sluiten. Inmiddels is het aantal besmettingen opgelopen tot 347. Vrijdag werden er 70 nieuwe coronabesmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds april 2020.
Premier Ardern kreeg de afgelopen dagen forse kritiek te verduren vanwege haar ambitie om het coronavirus opnieuw te elimineren in Nieuw-Zeeland. De Australische premier Scott Morrison was één van de critici die stelde dat Nieuw-Zeeland niet voor altijd in lockdown kan blijven. ,,We kunnen niet voor altijd in lockdown blijven en zijn dat ook helemaal niet van plan", vertelde Ardern, die zei dat eerst een groter gedeelte van de bevolking gevaccineerd moet worden voordat de eliminatiestrategie losgelaten kan worden.
Na een trage start komt de vaccinatiecampagne in Nieuw-Zeeland op stoom. Donderdag werd er een recordaantal van meer dan 90.000 prikken gezet in het land van 5 miljoen mensen.
Ongeveer de helft van de coronapatiënten die vanwege een besmetting zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft na een jaar nog last van zeker een hardnekkig symptoom van het virus. In de meeste gevallen gaat het om kortademigheid of vermoeidheid, blijkt uit een Chinese studie die vrijdag gepubliceerd is in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
Onderzoekers volgden een jaar lang 1276 patiënten die begin 2020 in de Chinese stad Wuhan lagen opgenomen in het ziekenhuis na een coronabesmetting. Het ging om mensen die zo ziek waren dat ze naar het ziekenhuis moesten en zuurstof kregen (in 75 procent van de gevallen), maar niet op de intensive care (ic) terechtkwamen. Volgens The Lancet is het daarmee de grootste studie naar de gevolgen van het zogenoemde langdurige Covid tot nu toe.
Een op de drie patiënten is een jaar na de besmetting nog altijd kortademig. De onderzoekers concludeerden dat hoe ernstiger het ziekteverloop was, hoe groter de kans dat mensen langer last hielden van symptomen. Psychische problemen zoals depressies kwamen twaalf maanden na de besmetting zelfs vaker voor dan zes maanden na de besmetting, blijkt uit de studie.
Volgens The Lancet laat het onderzoek zien dat autoriteiten aandacht moeten blijven houden voor patiënten met langdurige Covid. ,,Dit is een medische uitdaging van de hoogste orde'', schrijft het tijdschrift.
Eerder onderzoek liet zien dat ruim 6 procent van de Britten die besmet raakten met het coronavirus kampte met langdurige gevolgen. In Nederland schatte Patiëntengroep Long Covid Nederland het aantal langdurige Covid-patiënten onlangs op 100.000. Dat zou neerkomen op bijna 6 procent van het tot nu toe geregistreerde aantal besmettingen.
Luchthavenuitbater Royal Schiphol Group publiceert later op vrijdag de financiële resultaten over de eerste helft van 2021. Net als vorig jaar zal de coronacrisis een stevige impact hebben op de resultaten. Daarbij heeft de luchthavengroep er alles aan gedaan om de kosten omlaag te krijgen.
De onderneming, die naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen heeft, zag door de crisis passagiers nog altijd wegblijven. Wel werd er dit jaar meer gereisd in vergelijking met crisisjaar 2020.
Schiphol sloot vorig jaar, toen de coronapandemie in alle hevigheid om zich heen sloeg en er op een gegeven moment nauwelijks nog gevlogen werd, af met een verlies van 563 miljoen euro. Om de kosten te drukken werd er ingegrepen in het personeelsbestand. Van de 3300 fulltimebanen verdwenen er 900. Verder maakt de luchthavenexploitant gebruik van de NOW-overheidsregeling om door de crisis te komen.
© ANP — Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deelt samen met de GGD Kennemerland op Schiphol COVID-19 zelftesten uit aan jongeren die terugkeren van vakantie. Coronavaccins van de Amerikaanse farmaceut Moderna in Japan zijn mogelijk vervuild met een metaalpoeder. De Japanse omroep NHK meldt op basis van bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid dat een fijnstof in de vervuilde vaccins reageert op een magneet, wat er op wijst dat er een metaalstof in de vaccins zit.
Japan liet donderdag ruim 1,6 miljoen doses van de Moderna-vaccins terughalen na meldingen over vervuilingen met een ,,vreemde materie''. Moderna zei tegen Reuters dat het op de hoogte is van het probleem en onderzoek doet. De vervuiling zou samenhangen met een productielijn in een fabriek in Spanje. Volgens Moderna heeft de materie geen invloed op de veiligheid en effectiviteit van het vaccin.
Het ministerie van Gezondheid gaat proberen de gevolgen voor de Japanse vaccinatiecampagne tot een minimum te beperken. Moderna wordt ook in Nederland gebruikt.
© AFP — Een stewardess van de Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines wordt gevaccineerd met het Moderna-vaccin op de luchthaven Haneda in Tokio. De Uitmarkt in Amsterdam, die wordt gezien als de landelijke opening van het theaterseizoen, is dit weekend live vanaf het Museumplein. Nog niet in de bekende vorm met binnen- en buitenpodia, een boekenmarkt en infostands, maar in een aan de coronacrisis aangepaste vorm, met een openluchttheater.
Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er voorstellingen op het plein. Wie daarbij aanwezig wil zijn, moet reserveren voor een zitplaats en een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag meebrengen. Voor tv-kijkers wordt er tijdens speciale uitzendingen geschakeld naar diverse culturele locaties elders in het hele land, waar onder anderen Plien en Bianca en Anne Wil Blankers bijdragen leveren.
Het eerste deel van vrijdagavond, gepresenteerd door Buddy Vedder, staat geheel in het teken van Doe Maar. Artiesten als Jamai, O'G3NE, Ruth Jacott en Rob Dekay brengen dat ten gehore, archiefbeelden van concerten van de legendarische groep vullen het geheel aan. Daarna staan er vier cabaretiers van het collectief de Comedytrain op het programma: Sanne Wallis de Vries, Rayen Panday, Kasper van der Laan en Howard Komproe.
De tweede avond presenteert Eric Corton een gemengd programma, met onder meer muziek, dans, poëzie en komedie. Het wordt ingevuld door artiesten als Douwe Bob, Hans Klok en Tania Kross. Daarna treedt soulzanger Steffen Morrison op met zijn Band of Brothers. Frits Sissing en Romy Monteiro begeleiden de derde avond, met als thema musical. Er zullen voorproefjes worden gegeven van allerlei producties die komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn, zoals Titanic, Diana & Zonen en The Sound of Music. Verder worden de Musical Awards uitgereikt.
© Paul Bergen — Een groot deel van de eerste avond van de Uitmarkt in Amsterdam staat in het teken van de legendarische popgroep Doe Maar. De omzet van de auto- en motorbranche is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen tot een niveau dat hoger ligt dan voor de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de totale omzet in de afgelopen periode 3,4 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2019, dus ruim voor de uitbraak van de pandemie.
Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 steeg de omzet met meer dan 38 procent. Een jaar terug was hier nog sprake van een recorddaling van meer dan een kwart, bijvoorbeeld omdat veel autofabrieken moesten sluiten vanwege de virusuitbraak.
Importeurs van nieuwe personenauto's zagen de omzet op jaarbasis met 51 procent toenemen. In vergelijking met 2019 is hier nog wel een daling van ruim 10 procent te zien, mede omdat de autoproductie wordt verstoord door de wereldwijde chiptekorten en dus niet aan de vraag naar nieuwe auto's kan worden voldaan.
Voor de motorfietsenbranche was op jaarbasis een omzetgroei met 41 procent te zien en vergeleken met 2019 een plus van meer dan 33 procent. Ook bij andere sectoren waaronder de zwaardere bedrijfswagens en handel en reparatie was sprake van omzetgroei.
Het CBS zegt verder dat het aantal vacatures in de auto- en motorbranche in het tweede kwartaal flink is gestegen. Er waren 4600 vacatures tegen 3100 in het eerste kwartaal. Het aantal vacatures was twee jaar lang niet zo hoog. Aan het begin van het derde kwartaal gaf ruim 20 procent van de ondernemers in de auto- en motorenhandel aan een tekort aan arbeidskrachten te hebben en hierdoor belemmerd te worden in de bedrijfsvoering.
De Wereldbank stelt een grootschalige terugkeer van medewerkers naar kantoor uit tot januari. De bedoeling van 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking was eigenlijk om vanaf 7 september weer voor 50 procent van de capaciteit personeel toe te laten op het hoofdkantoor in Washington DC. Een toenemend aantal besmettingen met de Delta-variant in de VS gooit roet in het eten.
,,We geloven dat deze beslissing het beste is voor de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers", luidt het bericht van de Wereldbank aan het personeel. Bij een van zijn onderdelen, de Internationale Bank voor Herstel en Ontwikkeling, werken 12.500 mensen, waarvan 55 procent in de Amerikaanse hoofdstad.
Bijvoorbeeld Apple kondigde eerder deze maand al aan op zijn vroegst volgend jaar weer meer mensen op de Amerikaanse kantoren toe te laten. Andere bedrijven als Google en Facebook hebben een vaccinatieplicht aangekondigd. Luchtvaartmaatschappij Delta Airlines kwam met een maandelijkse boete van 200 dollar (170 euro) voor niet-gevaccineerd personeel.
Drie Nederlandse provincies kleuren nog rood op de Europese coronakaart: Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland. De overige provincies hebben een oranje kleur op de nieuwste versie van de kaart.
De provincie Limburg, die eerder nog op rood stond, kleurt nu oranje op de coronakaart, die elke donderdag wordt geüpdate door het ECDC. Dit is de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het ECDC kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Landen op de kaart kunnen afhankelijk hiervan vier kleuren krijgen. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Op de kaart is te zien dat het aantal besmettingen in Duitsland, Wallonië, Oostenrijk en Scandinavië stijgt. Onder meer landen in Zuid-Europa, zoals Spanje, Portugal en Griekenland, zijn nog steeds brandhaarden en hebben een rode kleur op de kaart. De Franse Middellandse Zeekust kleurt zelfs donkerrood.
Vandaag zijn 2651 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer 150 meer dan het weekgemiddelde. Het aantal besmettingen per dag blijft al weken hangen tussen de 2000 en 3000. Gisteren maakte het RIVM melding van 2844 nieuwe gevallen.
Corona kan bij zwangeren leiden tot een kapotte placenta. De infectie kan voor de baby daardoor een levensgevaarlijke situatie tot gevolg hebben, stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden.
Hoe ziek een zwangere wordt van de infectie blijkt geen goede voorspeller van hoe ernstig de placenta wordt aangetast. Onderzoek van placenta's wees uit dat die soms ook beschadigd waren door Covid-19, terwijl de moeder niet eens wist dat ze was besmet.,,Er bevallen ook vrouwen met bijvoorbeeld een griepinfectie. Maar dan zit het virus nooit in de placenta. De hoeveelheid vrouwen bij wie dit nu is aangetroffen en de ernst ervan vinden wij erg zorgwekkend", legt een onderzoeker van het Erasmus MC uit.
© REUTERS In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 658 coronapatiënten, staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 16 minder dan gisteren.
Woensdag was het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen ook al afgenomen, toen met 17 mensen. De dagen daarvoor steeg het aantal patiënten dat vanwege een coronabesmetting in een ziekenhuis ligt juist.
Op de ic's daalde het aantal patiënten met Covid-19 afgelopen etmaal met 10 mensen naar 218. Er werden 11 nieuwe ernstig zieke coronapatiënten opgenomen op de intensive cares.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal bedden dat door coronapatiënten bezet wordt gehouden af met 6. Zorgmedewerkers in de klinieken verzorgen op dit moment 440 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op de verpleegafdelingen werden 61 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
Het LCPS verwacht dat de bezetting op zowel de ic's als in de klinieken de komende tijd 'stabiel' blijft. Om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te spreiden kunnen regio's patiënten van elkaar overnemen. Woensdag zijn er dertien coronapatiënten verplaatst.Studenten van de Universiteit van Amsterdam moeten vanaf september weer verplicht fysiek aanwezig zijn bij colleges. Zij moeten bij het rondlopen in de UvA-gebouwen een mondkapje dragen, meldt AT5. Sinds de eerste coronamaatregelen in maart 2020 vond het onderwijs grotendeels online plaats.
Studenten mogen hun mondkapjes af doen als ze op hun studie- of werkplek zijn. Voor tentamens is een maximale groepsgrootte van 75 personen van kracht als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Als dat wel mogelijk is, vervalt deze maximale groepsgrootte.
In september is nog niet iedereen volledig beschermd tegen het coronavirus en dat leidt tot zorgen. Eerder deze week diende een UvA docent zijn ontslag in vanwege versoepelingen in het onderwijs. De Vrije Universiteit heeft besloten om de keuze tussen online of fysiek onderwijs aan de studenten en medewerkers zelf te laten.
De UvA begrijpt de zorgen over de gezondheidsrisico's bij contact met andere studenten of medewerkers. Zij laat weten dat "als je niet naar campus wil of kan komen vanwege een quarantaineplicht, een persoonlijke kwetsbare situatie of vanwege een kwetsbare thuissituatie, je contact kunt opnemen met je opleiding of leidinggevende om een oplossing te zoeken."
Volgende week gaat de intreeweek van start. Voor onderwijsgerelateerde introductieactiviteiten geldt een maximale groepsgrootte van 75 mensen, zonder 1,5 meter afstand. Voor andere activiteiten die week moet wel afstand gehouden worden.
Vandaag sluit de gigantische vaccinatielocatie in Jaarbeurs in Utrecht. Met de 460.000 vaccinaties die daar zijn gezet, is dit één van de grootste vaccinatielocaties van het land. De GGD Regio Utrecht meldt door te gaan met vaccineren op kleinere locaties. Drie andere grotere locaties te Veenendaal, Nieuwegein en Woerden blijven geopend. Volgens de gezondheidsdienst is bijna iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen.
,,We verleggen onze focus naar kleinschaliger vaccineren, in alle gemeenten in onze regio en in specifieke wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft'', luidt de verklaring. Daar kun je terecht op afspraak, maar 'ook op basis van vrije inloop'. ,,Zo blijven we doorgaan om zoveel mogelijk mensen te beschermen tegen Covid-19'', aldus de Utrechtse GGD.
De Amerikaanse tennister Sofia Kenin heeft zich afgemeld voor de US Open. Het toernooi begint volgende week, maar de nummer vijf van de wereldranglijst is positief getest op het coronavirus. Kenin haalde vorig jaar de achtste finales in New York, haar beste resultaat op de US Open tot nu toe.
"Gelukkig ben ik gevaccineerd en zijn mijn symptomen relatief mild", beschrijft de 22-jarige Kenin op haar Twitter-pagina. "De komende weken wil ik weer helemaal gezond worden en ga ik me voorbereiden op de toernooien in het najaar. Ik wens alle spelers veel geluk in New York."
Nu het toeristische hoogseizoen op zijn einde loopt, scherpt Griekenland de coronamaatregelen aan. Vanaf 13 september tot en met zeker eind maart volgend jaar mogen ongevaccineerden theaters, musea, bioscopen en sportscholen alleen in met een negatief testbewijs. ,,Dit is geen straf, maar wat we moeten doen als verantwoordelijk land’', zei minister Vasilis Kikilias (Volksgezondheid) bij de bekendmaking van de aanscherpingen. Lees hier het hele verhaal over Griekenland.
De Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales telt ruim 1000 nieuwe coronabesmettingen in een dag tijd, het hoogste aantal sinds de pandemie begon. In de stad Sydney hebben twee grote ziekenhuizen tenten buiten neergezet om het stijgende aantal patiënten te kunnen opvangen.
Ondanks de stijging in besmettingen heeft de lokale overheid besloten tot enkele versoepelingen voor gevaccineerden. Zo krijgen gevaccineerde volwassenen die buiten aangewezen 'hotspots' in Sydney wonen vanaf maandag 13 september iets meer bewegingsvrijheid. Ze mogen dan bijvoorbeeld samenkomen in groepen van vijf. In de hotspots gelden al iets minder strenge regels voor mensen die zijn ingeënt. Hier mogen volwassenen op straat samenkomen voor recreatie.
Nieuw-Zuid-Wales wil nog meer vrijheden voor gevaccineerden invoeren wanneer 70 tot 80 procent van de volwassenen is ingeënt tegen het coronavirus. Momenteel heeft ruim 60 procent van de volwassenen een eerste dosis gehad en is ongeveer 33 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. Er wordt aan een soort 'coronapas' gewerkt zodat mensen hun vaccinatie kunnen bewijzen.
Nederlanders zijn niet van plan het geld dat ze tijdens de coronacrisis extra hebben gespaard ook weer volledig uit te geven. Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) zal slechts een klein deel van dit bedrag worden gebruikt voor consumptie. De helft van het opgepotte geld blijft naar verwachting op de bankrekening staan.
Tijdens de coronapandemie hebben huishoudens voor een recordbedrag 'bespaard'. Volgens DNB stond de teller in het eerste kwartaal op 46 miljard euro. Daarbij gaat het om extra besparingen ten opzichte van voor de coronacrisis.
Vaak konden de euro's niet worden uitgegeven door de beperkende maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen zoals de opgelegde reisbeperkingen, de sluiting van de horeca en dagjes uit die vanwege corona niet konden doorgaan. DNB wijst erop dat de meeste inkomens op peil bleven, ook door de steunmaatregelen vanuit de overheid.
De verwachting is dat 14 procent van het extra opgepotte geld binnen een jaar wordt uitgegeven, vooral aan kleding, elektronische apparaten en auto's. Daarnaast gaat het onder andere om vakanties, horeca en cultuur en recreatie.
Volgens DNB wordt krap een vijfde van het gespaarde geld gebruikt voor de aankoop van een huis of de verbouwing van de eigen woning. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor het aflossen van schulden. Verder belegt een klein deel van de huishoudens het extra geld. Ook schenkingen staan nog op de lijst.
Vliegtuigmaatschappijen schrijven nog steeds dieprode cijfers door de coronacrisis. De nationale luchtvaartmaatschappij van Australië, Qantas, rapporteerde een verlies van 1,8 miljard Australische dollar, wat neerkomt op ruim 1,1 miljard euro. Als je ook ontslagvergoedingen en het buiten dienst stellen van vliegtuigen meetelt, was dit bijna 1,5 miljard euro in de min. De maatschappij beschreef het boekjaar waarin het te kampen had met reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie als "afschuwelijk".
Volgens Qantas-topman Alan Joyce zijn de inkomsten tegen het einde van het jaar met omgerekend meer dan 12 miljard euro gedaald als gevolg van Covid-19. De luchtvaartmaatschappij kreeg begin dit jaar wat lucht toen de grenzen iets verder opengingen en er wat meer kon worden gereisd. Maar de opleving van het virus, met name in en om Sydney, en de daarop ingestelde beperkingen dwongen de maatschappij weer verschillende vluchten te annuleren.
Qantas ontsloeg vorig jaar duizenden piloten en cabinepersoneel vanwege de crisis. De maatschappij kondigde onlangs aan dat nog eens 2500 piloten en ander vliegend personeel zouden worden ontslagen in reactie op de laatste uitbraak.
Japanse ziekenhuizen kunnen de aantallen coronapatiënten in het land niet aan. Steeds vaker worden ambulances met mensen die naar de eerste hulp moeten, geweigerd door een ziekenhuis.
Wekelijks worden meer dan 3000 ambulances door meer dan drie ziekenhuizen geweigerd, waardoor het meer dan een half uur duurt voor de patiënten in een ziekenhuis zijn. De helft van deze patiënten heeft Covid-19. Zeker vijf mensen zijn omgekomen doordat ze niet op tijd naar het ziekenhuis konden.
Japan heeft te maken met de grootste uitbraak van het coronavirus tot nu toe. Door de Delta-variant van het coronavirus stijgt het aantal gevallen flink de laatste weken, met als uitschieter meer dan 25.000 gevallen op een dag.
De zorg in Japan staat hoog aangeschreven, die zorgt er met preventieve zorg voor dat mensen erg oud kunnen worden. De meeste ziekenhuizen zijn in particuliere handen en het zijn vaak kleine locaties. Daardoor lijken ze niet goed opgewassen tegen een grote gezondheidscrisis. De onderlinge samenwerking verloopt moeizaam en er zijn weinig ic-bedden. Het aantal bedden op de intensive care wordt te langzaam uitgebreid, ondanks financiële steun van de overheid.
In Japan zijn ongeveer 1,6 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna teruggetrokken na meldingen over vervuilingen. Meerdere vaccinatiecentra hadden gemeld dat flesjes met het vaccin "vreemde materie" bevatten, melden Japanse media.
Moderna verklaart daarover tegen Reuters dat het op de hoogte is van het probleem en onderzoek doet. De vervuiling zou samenhangen met een productielijn in een fabriek in Spanje. Volgens Moderna heeft de materie geen invloed op de veiligheid en effectiviteit van het vaccin.
Het ministerie van Gezondheid gaat proberen de gevolgen voor de Japanse vaccinatiecampagne tot een minimum te beperken. Moderna wordt ook in Nederland gebruikt.
Verschillende ondernemers in de toeristische sector zoals exploitanten van rondvaartboten en congreslocaties, touringcarbedrijven, reisondernemingen en hoteleigenaren vrezen voor de toekomst van hun bedrijf. Zonder extra coronasteun dreigt voor veel van hen kort voor het einde van de crisis alsnog einde oefening, schrijven ze in een brandbrief aan het demissionaire kabinet.
De ondernemers zijn bang dat de toeristische- en congresinfrastructuur in het zicht van de haven alsnog kapot gaat, omdat er nog altijd weinig buitenlandse bezoekers naar Nederland komen. Voor bedrijven die te maken hebben met hoge lasten en overcapaciteit zou steun op maat geregeld moeten worden, aldus de briefschrijvers.
Onder de krap twintig ondertekenaars van de brief zijn onder anderen Rob van de Wiel van MECC Maastricht, Paul Riemens van de RAI in Amsterdam en Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels. De ondernemers uiten hun noodkreet ook in naam van verschillende collega-ondernemers en hun branche- en ondernemersorganisaties. Dan gaat het bijvoorbeeld om KHN, MKB-Nederland, VNO-NCW en HISWA RECRON.
De briefschrijvers wijzen erop dat verschillende bedrijven met veel doorlopende kosten zitten door onder meer forse wagenparken of een grote hoeveelheid aan boten, diverse hotelpanden en vooruitbetaalde reissommen. De bedrijven hebben naar eigen zeggen weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden, terwijl de inkomsten mede door het wegblijven van de buitenlandse toeristen ver achterblijven.
De timing van de brief is niet onlogisch. De ministerraad praat vrijdag over het al dan niet verlengen van de noodsteun die in principe na het derde kwartaal van dit jaar stopt. Volgens de briefschrijvers zou ook gepraat moeten worden over de afbouw van problematische schulden in met name het mkb en andere onderliggende problemen, om te voorkomen dat bedrijven alsnog op de fles gaan terwijl ze in de kern gezond zijn. De ondernemers noemen het verder goed nieuws dat de 1,5 metermaatregel per 20 september in principe wordt losgelaten.
Voor Nederland verandert donderdag niet zo veel op de kaart van coronagevallen in Europa. In Limburg daalt het aantal positieve tests, waardoor de provincie een stapje omlaag kan doen van rood naar oranje. Voor de rest blijft Nederland zoals het is. Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland blijven rood en de rest van het land blijft oranje.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
In Duitsland neemt het aantal positieve tests snel toe. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, ging in twee weken tijd van groen naar oranje naar rood. Dat geldt ook voor Berlijn.
Ook in Wallonië, Oostenrijk en Scandinavië zijn de laatste tijd meer positieve tests te zien. De grootste brandhaarden zijn nog altijd de vakantiebestemmingen in Zuid-Europa, zoals Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en de Franse Middellandse Zeekust. In Oost-Europa was de uitbraak vorige week nog redelijk onder controle.
YouTube heeft sinds het uitbreken van de coronapandemie al meer dan een miljoen video's verwijderd die 'gevaarlijke desinformatie over het coronavirus' bevatten. Dat heeft het videoplatform, eigendom van internetgigant Google, woensdag bekendgemaakt.
,,We verwijderen elk kwartaal bijna 10 miljoen video's, waarvan de meerderheid minder dan tien keer bekeken wordt", aldus Neal Mohan van YouTube in een persbericht.
In totaal zou tussen 0,16 procent en 0,18 procent van de video's inhoud bevatten die de regels van YouTube overtreedt.
Als gevolg van de coronacrisis waren er afgelopen jaar aanzienlijk minder snelgroeiende bedrijven. Het ging om een afname met 17 procent, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name in de horeca daalde het aantal snelle groeiers.
Een bedrijf is snelgroeiend als het drie jaar op rij het personeelsbestand met minimaal 10 procent uitbreidt. Bovendien moet een bedrijf al zeker tien personeelsleden hebben om mee te worden gerekend. Overnames tellen wel mee als uitbreiding, fusies niet, bepaalde het CBS. Aan die regels voldeden afgelopen jaar ongeveer 9900 bedrijven. Een jaar eerder waren dat er nog 11.800.
De meeste snelgroeiende ondernemingen zijn de kleine bedrijven met maximaal vijftig mensen in dienst. Van die groep bedrijven zijn er de meeste en het is relatief makkelijk om 10 procent te groeien. Bij de middelgrote bedrijven, tot 250 personeelsleden, is het aandeel snelle groeiers evenwel het hoogst met ongeveer 18 procent.
Bij de horeca waren er 40 procent minder bedrijven die het personeelsbestand jaar op jaar snel uitbreidden, wat logisch is gezien de langdurige sluiting van grote delen van deze sector vanwege coronamaatregelen. Desondanks waren er nog veel restaurants te vinden die aan de eisen voldeden.
Alleen softwareontwikkelaars en kinderopvanglocaties waren er in absolute aantallen meer die rap groeiden. Ook bij uitzendbureaus nam het aantal snelgroeiende bedrijven sterk af. Eén branche in de top tien wist wel meer snelgroeiende bedrijven te behalen. Dat waren de IT-adviseurs. Bij de overgang naar thuiswerken waren hun diensten in zwang.
,,Waarschijnlijk komt er een coronavariant die tegen ons vaccin bestand is." Die weinig opbeurende boodschap bracht Pfizer-CEO Albert Bourla in een interview met Fox News. Het goede nieuws is dat dan binnen de drie maanden een vaccin op de markt kan komen dat wel zal werken.
,,Telkens wanneer er een nieuwe variant in de wereld opduikt, onderzoeken onze wetenschappers of ons vaccin nog efficiënt genoeg werkt. Tot nu toe lukt dat prima, maar we denken wel dat er op een dag een variant tussen de mazen van het net zal glippen”, aldus Bourla. ,,We werken volgens een bepaald proces. Daardoor kunnen we binnen de 95 dagen een vaccin ontwikkelen dat specifiek op die variant gericht is.”
Hoe sneller er veel mensen gevaccineerd zijn, hoe minder kans het virus heeft om nog te muteren. WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt het daarom onverantwoord dat sommige landen nu al aan een boostershot denken. Hij wil zo’n derde prik liever twee maanden uitgesteld zien. ,,Deel je voorraad eerst met armere landen, zodat zij hun eerste en tweede prik op peil krijgen”, luidt zijn oproep.
In Japan zijn ongeveer 1,6 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna teruggetrokken na meldingen over vervuilingen. Meerdere vaccinatiecentra hadden gemeld dat flesjes met het vaccin "vreemde materie" bevatten, melden Japanse media. Volgens Moderna heeft de materie geen invloed op de veiligheid en effectiviteit van de vaccins.
Het ministerie van Gezondheid gaat proberen de gevolgen voor de Japanse vaccinatiecampagne tot een minimum te beperken.
Werknemers van Delta Air Lines die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus moeten vanaf 1 november 200 dollar per maand betalen. Het gaat om medewerkers die hun zorgverzekering via de luchtvaartmaatschappij hebben geregeld.
"Deze toeslag is nodig om het financiële risico op te vangen dat de beslissing om niet te vaccineren voor ons bedrijf met zich meebrengt", laat Delta weten. Volgens de maatschappij, een samenwerkingspartner van KLM-Air France, kost een gemiddelde ziekenhuisopname voor het coronavirus 50.000 dollar per persoon.
Delta Air Lines, dat de term deltavariant niet gebruikt maar "B.1.617.2-variant", eist dat ongevaccineerd personeel binnen een mondkapje draagt. Ook moeten zij zich vanaf 12 september verplicht wekelijks laten testen op het virus. Volgens Delta waren alle medewerkers van het bedrijf die de afgelopen weken in het ziekenhuis zijn beland met corona, niet volledig gevaccineerd.
Topman Ed Bastian wijst erop dat de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA het coronavaccin van Pfizer en BioNTech eerder deze week volledige goedkeuring heeft gegeven. ,,Het is nu tijd om je te laten vaccineren", zegt hij.
Wereldwijd zijn er protesten tegen de extra maatregelen die in sommige landen worden opgelegd aan mensen die zich niet willen laten vaccineren tegen het coronavirus. Zo werd zaterdag in Frankrijk op 220 plekken gedemonstreerd. De betogers zijn het niet eens met de invoering van de coronagezondheidspas en er is veel weerstand tegen de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel.
Zwitserland heeft een nieuw contract gesloten met het biofarmaceutische bedrijf Pfizer voor de levering van 7 miljoen vaccindoses tegen Covid-19 in 2022 en evenveel in 2023. De bondsstaat heeft op dit moment contracten met vijf leveranciers: Moderna (13,5 miljoen doses voor 2021 en 7 miljoen voor 2022), BioNTech/Pfizer (zo'n 6 miljoen doses voor 2021, 7 miljoen voor 2022 en 7 miljoen voor 2023), AstraZeneca (ongeveer 5,4 miljoen doses waarvan 4 miljoen beschikbaar zijn gesteld van het internationale vaccinatieprogramma Covax), Curevac (5 miljoen doses) en Novavax (6 miljoen doses).
Het coronarisico in de regio's Haaglanden en Twente is op het hoogste niveau beland. Daar geldt de situatie nu weer als zeer ernstig volgens de overheid. Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland doen op de woensdag bijgewerkte risicokaart van Nederland juist een stapje terug, van zeer ernstig naar ernstig.
Het hoogste risiconiveau geldt net als vorige week ook nog steeds in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland.
In tien regio's geldt de situatie nu als ernstig, het een na hoogste niveau. Vijf daarvan komen van een lager risiconiveau. Dat zijn Zeeland, Brabant-Zuidoost, IJsselland, Gelderland-Midden en Groningen. Ook in de overige twee veiligheidsregio's van Gelderland, Zuid-Holland Zuid, Utrecht en Midden- en West-Brabant krijgt de situatie het predicaat ernstig.
In tien regio's is de situatie volgens de criteria van de overheid nu zorgelijk, het een na laagste niveau. Nieuw op dat niveau zijn Drenthe, Kennemerland, Hollands Midden en Limburg-Noord. In die regio's zijn de cijfers gedaald, waardoor ze nu op hetzelfde niveau staan als Friesland, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Brabant-Noord en Zuid-Limburg.
Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Het laagste niveau, waakzaam, is momenteel nergens van toepassing.
De overheid stelt de niveaus elke woensdag vast voor de 25 veiligheidsregio's. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.
De kaart biedt zicht op de situatie in het land, maar voor coronamaatregelen heeft dit geen gevolgen. Het kabinet voert landelijk beleid en maakt geen specifieke regels voor de verschillende regio's.
Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 2863 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink meer dan een dag eerder, toen het er 2488 waren (na correctie). Het zijn er echter niet veel meer dan vorige week woensdag. Toen hadden 2789 mensen positief getest.
De laatste week is het gemiddelde aantal positieve testen per dag 2480, ruim dertig meer dan vorige week woensdag.
In de afgelopen zeven dagen zijn 17.363 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er werden het afgelopen etmaal zeven coronadoden geregistreerd, maar niet bekend is of ze ook echt de afgelopen 24 uur zijn overleden.
Amsterdam gaat nog altijd op kop met de meeste nieuwe besmettingen, 224 in getal. Rotterdam volgt met 163, Den Haag is derde met 119. Utrecht komt daarna met 92 nieuw getelde besmettingen en Almere komt op de vijfde plaats met 57 gevallen.
China heeft een grote containerterminal in een van de drukste havens ter wereld weer volledig heropend, nadat die twee weken geleden was gesloten vanwege een coronabesmetting bij een werknemer.
De Meishan-terminal is goed voor ongeveer een kwart van de containeroverslag van de haven van Ningbo-Zhoushan in het oosten van China. De terminal ging op 11 augustus op slot, toen een werknemer besmet bleek met de deltavariant van het coronavirus. Havenarbeiders moesten vervolgens in quarantaine. De gedeeltelijke sluiting van 's werelds op twee na drukste containerhaven verergerde de opstoppingen bij andere belangrijke Chinese havens zoals Shanghai, Xiamen en Hongkong, doordat schepen werden omgeleid.
In mei moest de grote haven van Yantian in Shenzhen in het zuiden van China ook al een tijd sluiten door een uitbraak van corona.
De scheepvaartsector wordt dit jaar geteisterd door verschillende verstoringen zoals de tijdelijke opstopping van het Suezkanaal in maart en corona-uitbraken in verschillende grote havens in Azië. Die hebben vertragingen veroorzaakt in de wereldwijde toeleveringsketens. De problemen hebben ook gezorgd voor een stijging van de vrachttarieven voor containers tot recordhoogten.
© VIA REUTERS — De Meishan-terminal in de haven van Ningbo-Zhoushan. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht afgenomen. In totaal zijn nu 674 patiënten met Covid-19 opgenomen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 17 minder dan dinsdag.
Op de intensive cares liggen nu 228 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus. Dat zijn er 2 minder dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen worden 446 coronapatiënten verzorgd. Per saldo is dat een afname van 15 ten opzichte van dinsdag. De afgelopen drie dagen noteerde het LCPS lichte toenames.
Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen schommelt al de hele maand tussen de 50 en de 90. In het afgelopen etmaal kwamen er 56 nieuwe mensen binnen die het virus hadden opgelopen en te ziek zijn om thuis te blijven. Op de ic's waren 19 nieuwe opnames. Zo'n aantal kwam de afgelopen weken ook herhaaldelijk voor.
De coronatestlocatie XL bij de Brabanthallen in Den Bosch wordt afgebroken zonder dat er ook maar één test is geweest. ,,We verwachten dat deze locatie niet meer nodig is. En deze maand eindigt het huurcontract met Libéma om gebruik te mogen maken van de parkeerplaats waar het paviljoen staat.’’
Dat zegt Pascal Bleeker die namens het ministerie van VWS betrokken is bij de bouw van het Bossche complex. De testlocatie moest in staat zijn om per uur maximaal 900 mensen gratis op corona te laten testen. Nadat het paviljoen begin juli vrijwel gereed was, moest volgens een woordvoerder van VWS maandelijks ruim 3 ton worden betaald voor onder meer huur, klimaatbeheersing en rustruimtes voor medewerkers. Lees hier het volledige artikel.
De personeelstekorten op de Nederlandse intensive cares zijn een bekend probleem dat zich niet makkelijk laat oplossen. Dat zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in reactie op oproepen vanuit de zorg om effectiever beleid te maken. Daar wordt over gesproken en nagedacht, aldus de bewindsman.
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares, waarschuwde vanmorgen dat de rek nu echt uit de ic-capaciteit is en d Volkskrant meldde op basis van een rondgang langs ziekenhuizen dat op verschillende plekken het aantal ic-verpleegkundigen slinkt in plaats van groter wordt. Er stoppen er meer dan er worden opgeleid, ook door de werkdruk.
Volgens De Jonge wordt 'alles op alles' gezet om meer mensen op te leiden, maar kost dat tijd. Volgens hem kan niet verwacht worden dat 'als je eventjes wat meer investeert' er 'ineens heel veel nieuwe ic-plekken' beschikbaar komen. Daarom zal het voorlopig zo blijven dat patiënten worden verspreid over het land.
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) komt met een reactie op een rapport van de SER, waarin onder meer gepleit werd voor beter carrièreperspectief, structureel meer geld en minder regeldruk.
Ook wordt gesproken met de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), die een herstelplan voor de zorg maken. Daarin zal de arbeidsmarkt waarschijnlijk eveneens aan bod komen, verwacht het ministerie.
© ANP — Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Het kabinet moet beter uitleggen op basis van welke criteria de komende tijd coronamaatregelen worden verlengd of versoepeld, stelt de Raad van State in een advies over de verlenging van de wet waarop de huidige coronamaatregelen zijn gebaseerd.
Het kabinet wil de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm), zoals de wet formeel heet, tot 1 december verlengen. De RvS vindt dat de regering 'terecht tot het oordeel komt dat het overgrote deel van de Twm op dit moment nog niet kan worden gemist'.
Het kabinet baseert zich op adviezen van de experts in het Outbreak Management Team. Dat koppelt de coronamaatregelen aan drie risiconiveaus: zorgelijk, waakzaam en een situatie waarin het virus blijvend onder controle is.
In de eerste twee situaties is de Twm nog nodig, aldus het kabinet, maar de RvS merkt op dat het moeilijk te voorspellen is wanneer het virus 'blijvend onder controle' is. Het zou kunnen dat dat nog een flinke tijd duurt, terwijl al eerder kan worden geoordeeld dat de wet niet meer 'noodzakelijk en evenredig is'. Het kabinet moet beter uitleggen hoe het die afweging maakt, vindt de RvS.
Duitsland heeft de grens van 100 miljoen toegediende coronaprikken gepasseerd. De jongste cijfers laten zien dat 59,4 procent van de bevolking, oftewel zo'n 49,4 miljoen mensen, volledig is gevaccineerd. 64,4 procent heeft minstens één prik gehad. Iedereen vanaf 12 jaar komt in aanmerking voor vaccinatie.
De opkomst is tot nu toe het grootst onder de zestigplussers. Van die groep is 83,3 procent volledig geprikt.
De rek is er nu echt uit op intensivecareafdelingen, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij vreest dat het ziekenhuizen dit najaar niet zal lukken om al het werk gedaan te krijgen als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen en er een zware griepgolf zal komen, wat volgens deskundigen een reëel gevaar is.
,,Tijdens korte pieken kunnen we opschalen, maar als het continu is, dan moeten we grenzen stellen", zegt Gommers. Van een crisissituatie, waarin tijdelijk extra hard moet worden gewerkt, kan na zo'n lange tijd niet meer worden gesproken, vindt Gommers. ,,De crisis is voorbij, we moeten leren leven met Covid. Het is na anderhalf jaar gewoon structureel. Eventjes opschalen kan niet meer.''
Omdat meer ic-verpleegkundigen stoppen dan er worden opgeleid, is sprake van een structureel probleem, zegt de voorzitter van de NVIC. Hij zegt dat het kabinet met 'een grandioos plan' moet komen om meer ic-verpleegkundigen op te leiden.
De Volkskrant meldde vanmorgen dat ziekenhuizen vacatures op de ic hebben, maar daar geen mensen meer voor kunnen vinden. Gommers herkent dat beeld. ,,We wisten dat dit gevaar bestond. Het probleem was er al voordat Covid ging spelen, toen was er al krapte.'' Hij wijst erop dat in Nederland zes ic-bedden per 100.000 inwoners beschikbaar zijn. In Duitsland zijn dat er 25. ,,Dit zijn keuzes die we in het verleden gemaakt hebben.''
© ANP — Diederik Gommers De technische problemen rond de registratie van volledig gevaccineerden lijken nog niet helemaal verholpen. Er blijven signalen komen van mensen die twee prikken hebben, maar geen QR-code kunnen aanmaken waarmee zij toegang krijgen tot evenementen of die ze nodig hebben voor buitenlandse reizen.
Chantalle van der Aa uit Eindhoven heeft na maanden wachten en bellen met GGD en RIVM nog steeds geen QR-code. Terwijl ze wel twee keer is ingeënt. Ze heeft het gevoel vast te zitten. Lees hier haar hele verhaal.
© DCI Media — Chantalle van der Aa belt nog maar eens met de GGD-hulplijn. Het trage vaccineren van mensen kan de wereldeconomie de komende jaren 2,3 biljoen dollar, omgerekend bijna 2000 miljard euro, aan verloren productie gaan kosten. Dat staat in een studie van The Economist Intelligence Unit. De grootste schade wordt volgens de onderzoekers geleden door armere landen, omdat daar de vaccinatiecampagnes veel langzamer gaan dan in rijkere landen.
De grootste economische verliezen in de periode 2022 tot 2025 worden volgens de studie geleden in landen in de regio Azië-Pacific, met naar schatting bijna driekwart van het totale schadebedrag. Maar ook landen ten zuiden van de Afrikaanse Sahara worden zwaar getroffen.
Ondanks een lockdown van acht weken krijgt Sydney, de hoofdstad van de Australische staat New South Wales, een zwaardere coronagolf niet onder controle. De overheid meldt vandaag 919 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd, het hoogste cijfer sinds het begin van de pandemie. Twee mensen, onder wie een vrouw van rond de dertig jaar, overleden aan Covid-19. Dat zei Gladys Berejiklian, de premier van New South Wales.
© Getty Images — Gladys Berejiklian, de premier van New South Wales. Landelijk ic-voorzitter en OMT-lid Diederik Gommers vertelde gisteravond bij Op1 dat het belangrijk is dat er keuzes gemaakt worden tussen reguliere zorg en coronazorg: ,,Met acht hartoperaties heb je meer kwaliteit van leven voor die mensen dan één covidpatiënt.''
Het tekort aan ic-verpleegkundigen dreigt deze herfst opnieuw de zorg te ontwrichten als het aantal covid-opnamen weer toeneemt. Sommige ic's hebben zelfs minder personeel beschikbaar dan vorig jaar.
Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs veertien ziekenhuisinstellingen. Bij diverse grote ziekenhuizen zijn het afgelopen jaar meer verpleegkundigen vertrokken dan erbij zijn gekomen. Veel ziekenhuizen kampen met tekorten van enkele tot tientallen ic-verpleegkundigen. Zo krijgt het Amsterdam UMC zo'n twintig fulltimeplekken niet ingevuld, kampt de Noordwest Ziekenhuisgroep met een tekort van ongeveer tien voltijdmedewerkers en heeft het Medisch Spectrum Twente zo'n tien vacatures.
In de praktijk betekent dit dat ziekenhuizen inleveren op het aantal beschikbare ic-bedden. Zo heeft het UMCG nu drie bedden minder dan vorig jaar rond deze tijd. Dit komt nog eens boven op het bestaande tekort: in totaal zijn zelfs acht bedden minder beschikbaar dan het ziekenhuis had gewild.
© ANP — Medewerkers op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Een onderzoek van Amerikaanse inlichtingendiensten naar de oorsprong van het coronavirus geeft geen uitsluitsel. Dit schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van gesprekken met ingewijden. Het nog geheime onderzoek is dinsdag aangeboden aan president Joe Biden. Met een paar dagen moet ook een publieksversie beschikbaar komen.
Biden gaf in mei de inlichtingendiensten opdracht om binnen drie maanden een antwoord te vinden op de vraag waar het coronavirus, dat de wereld al ruim 1,5 jaar in zijn greep houdt en meer dan vier miljoen levens heeft gekost, vandaan komt. De diensten analyseerden bekende informatie en zochten ook naar nieuwe aanwijzingen.
Volgens de bronnen van de krant konden de medewerkers van de diensten het niet eens worden over de vraag of het virus uit een laboratorium is ontsnapt, of dat het op natuurlijke wijze van een dier op de mens is overgesprongen. De voormalige president Donald Trump sprak regelmatig over 'het Chinese virus', om daarmee duidelijk te maken dat hij de Chinezen verantwoordelijk houdt voor de verspreiding van de dodelijke ziekte. Dit was een van de belangrijkste theorieën die de geheime diensten moesten onderzoeken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed eerder dit jaar onderzoek in Wuhan, de Chinese stad die geldt als de oorspronkelijke brandhaard van de pandemie. Het onderzoeksteam, waar de Nederlandse viroloog Marion Koopmans deel van uitmaakte, achtte het toen 'zeer onwaarschijnlijk' dat een mens het virus in een lab zou hebben opgelopen. Volgens de WHO sprong het virus naar alle waarschijnlijkheid van een vleermuis over op een ander dier, en vervolgens op de mens.
In meerdere regio's gaat het risiconiveau voor het coronavirus omhoog. Drie regio's gaan waarschijnlijk naar het hoogste niveau 'zeer ernstig'. Dat komt vooral doordat het aantal ziekenhuisopnames relatief hoog blijft. Bovendien begint het aantal positieve tests langzaam maar zeker weer te stijgen.
Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De overheid stelt de niveaus elke woensdag vast voor de 25 veiligheidsregio's. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.
Momenteel staan vijf regio's op zeer ernstig, tien op ernstig en tien op zorgelijk. Meer dan een maand geleden gold het niveau waakzaam voor het laatst ergens.
Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland blijven woensdag hoogstwaarschijnlijk op zeer ernstig staan. Zij krijgen vermoedelijk gezelschap van Gelderland-Midden. Die regio lijkt in één keer twee stappen omhoog te gaan, van zorgelijk naar zeer ernstig. Twente gaat waarschijnlijk ook naar het hoogste niveau en Haaglanden misschien ook. In die twee regio's is de situatie nu nog ernstig. Zaanstreek-Waterland en Gelderland-Zuid doen vermoedelijk juist een stapje omlaag, van zeer ernstig naar ernstig.
IJsselland, Zeeland en Brabant-Zuidoost stijgen vermoedelijk van zorgelijk naar ernstig, en Groningen mogelijk ook. Drenthe, Kennemerland, Hollands Midden en Limburg-Noord kunnen juist de andere kant op gaan, zij lijken van ernstig naar zorgelijk te zakken, net als wellicht Zuid-Holland Zuid.
In de overige regio's lijkt het risiconiveau niet te veranderen. Utrecht, Noord- en Oost-Gelderland en Midden- en West-Brabant staan ook na woensdag vermoedelijk op ernstig. In Friesland, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Brabant-Noord en Zuid-Limburg blijft de situatie waarschijnlijk zorgelijk.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn vanaf donderdag hoogrisicolanden voor Bonaire. Dat is volgens de regering van Bonaire een gevolg van het hoge aantal coronabesmettingen op die eilanden.
Gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers vanaf 12 jaar uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten die naar Bonaire reizen, moeten maximaal 48 uur voor vertrek een PCR-test doen. Ongevaccineerde reizigers van 12 jaar en ouder moeten bij aankomst een antigeentest doen. Als ongevaccineerde reizigers uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten de PCR-test maximaal 24 uur voor vertrek naar Bonaire doen, hoeven ze bij aankomst geen antigeentest te doen.
Op Bonaire is al enige tijd sprake van een laag aantal coronabesmettingen. Op dinsdag ging het om 21 besmettingen in totaal, er ligt één coronapatiënt in het ziekenhuis. Het eiland doet het verder goed wat betreft het aantal vaccinaties. Volgens de meest recente cijfers is meer dan 70 procent van de volwassenen twee keer gevaccineerd en meer dan 81 procent is minstens één keer gevaccineerd. Bijna 35 procent van de 12- tot 17-jarigen is minstens één keer geprikt.
Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben sinds enkele weken te maken met veel besmettingen. Er ligt vooral veel druk op de ziekenhuizen wegens de vele coronapatiënten die worden opgenomen.
De meeste regio's in Nederland zijn op economisch gebied hersteld van de klap die het coronavirus heeft uitgedeeld. Vooral de opleving van de industrie en de handel hielp de economie op regionaal niveau op of boven het niveau van twee jaar eerder, toen er nog geen sprake was van een pandemie. Maar met name Amsterdam en de regio rond Schiphol blijven achter, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Bij de helft van alle 52 regio's waarin het statistiekbureau Nederland opdeelt was de economische omvang groter dan in het tweede kwartaal van 2019. In veertien andere regio's lag het niveau gelijk aan dat van voor de coronacrisis.
Over een periode van twee jaar groeiden de regio's Zuidoost-Noord-Brabant, Utrecht-West, Oost-Zuid-Holland en Delfzijl het sterkst, met dank aan de handel en industrie. De economie in deze gebieden groeide met 3 procent of meer vergeleken met het tweede kwartaal van 2019.
Amsterdam en de regio Haarlemmermeer zijn opvallende achterblijvers. Hun economie is nog respectievelijk 8 en 18 procent kleiner dan twee jaar geleden. In de hoofdstad zijn de horeca, cultuursector en toerisme relatief belangrijke pijlers onder de economische activiteit. Deze sectoren zijn hard geraakt door alle maatregelen tegen corona, die deels nog steeds gelden.
De regio Haarlemmermeer kreeg te maken met een diepe terugval doordat er amper vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogelijk waren na de eerste wereldwijde golf aan coronabesmettingen. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 kende deze regio juist de sterkste economische groei, van circa 17 procent, doordat er weer meer vliegverkeer is dan vorig jaar.
Wie verder van een testlocatie van een GGD woont, laat zich gemiddeld genomen minder testen op het coronavirus. Inwoners van Friesland wonen gemiddeld het verst van een testlocatie en inwoners van Utrecht het dichtstbij. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van augustus 2020 tot en met januari 2021.
Mensen die binnen 3 kilometer rijden van een testlocatie woonden, lieten zich het meest testen. Per maand liet 6,5 procent van deze groep dat één of meerdere keren doen, tegen 5,1 procent van de mensen die op 10 kilometer afstand of verder van een testlocatie woonden. Dit effect was nog sterker bij mensen zonder auto of een ander motorvoertuig. Het CBS heeft voor dit onderzoek niet gekeken naar testlocaties van andere instanties dan een GGD.
Inwoners van Friesland moesten in januari gemiddeld 10,8 kilometer rijden naar een testlocatie van een GGD, inwoners van de provincie Utrecht slechts 4,3 kilometer. Tussen augustus 2020 en januari 2021 zijn er flink wat GGD-testlocaties bijgekomen. Daardoor konden veel mensen zich dichterbij huis laten testen. Dit was het duidelijkst te merken in Limburg.
De onderzoekers zien ook dat mensen van 18 tot en met 40 jaar, werknemers en ontvangers van een WW-uitkering zich vaker laten testen. Gepensioneerden en bijstandsontvangers laten zich juist weer minder bij een GGD controleren of ze corona hebben.
De effectiviteit van de vaccins van Pfizer en Moderna is in de Verenigde Staten gedaald van 91% naar 66% sinds de Delta-variant dominant werd. Dat blijkt uit gegevens die dinsdag zijn vrijgegeven door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.
Deze gegevens zijn afkomstig van een onderzoek onder duizenden gezondheidswerkers en ziekenhuismedewerkers in zes staten om de werkzaamheid van vaccins in reële omstandigheden te onderzoeken. Deelnemers worden wekelijks getest op zowel symptomatische als asymptomatische infecties.
Bijna alle gevaccineerde gezondheidswerkers kregen de vaccins van Pfizer of Moderna. Tussen december 2020 en april 2021 was de effectiviteit 91 procent, volgens gegevens die zijn vrijgegeven door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de belangrijkste federale instantie voor volksgezondheid van het land. In de weken dat de Delta-variant dominant werd, dat wil zeggen toen hij verantwoordelijk was voor meer dan 50 procent van de gevallen, daalde de effectiviteit tot 66 procent.
De auteurs van het onderzoeksrapport waarschuwen echter dat deze daling niet alleen veroorzaakt kan worden door de Delta-variant, maar ook door een afnemende effectiviteit in de loop van de tijd.
"Hoewel deze tussentijdse gegevens wijzen op een matige vermindering van de effectiviteit van Covid-19-vaccins, blijft de vermindering van de besmettingen op twee derde staan. Da onderstreept het aanhoudende belang en de voordelen van vaccinatie'', aldus de auteurs.
Amerikaanse voedingsproducenten hebben door personeelstekorten als gevolg van corona moeite winkels te bevoorraden door heel de Verenigde Staten. Daardoor ontstaan soms lege schappen. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn om dezelfde reden problemen ontstaan. Daar worden de personeelstekorten verergerd door de brexit.
Sysco, de grootste distributeur van voedselproducten in Noord-Amerika, zegt in sommige gebieden klanten te moeten weigeren als de vraag groter is dan het aanbod. Bovendien merkt het bedrijf dat de prijzen van onder meer kip, varkensvlees en papieren verpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden stijgen omdat er tekorten zijn.
Ook concurrent United Natural Foods herkent de problemen. Behalve door personeelstekorten ziet dat bedrijf ook vertragingen bij de levering van sommige geïmporteerde levensmiddelen zoals kaas en kruiden. "We verwachten meer uitdagingen rond de leveringen op de korte termijn, maar vervolgens een geleidelijk herstel in de herfst en winter", laat het bedrijf weten.
Winkelanalysebedrijf DecaData, dat zowel naar de verkopen als de aankopen van winkels kijkt, merkt dat ze tegen de capaciteit van producenten oplopen. Dat wordt verergerd omdat supermarkten voorraden aanleggen ter voorbereiding op het feestdagenseizoen. In juli was het aantal producenten dat een maximale grootte stelde aan bestellingen van supermarkten twee keer zo hoog als begin dit jaar.
Amerikaanse bedrijven in tal van sectoren hebben moeite aan voldoende personeel te komen. Minder mensen willen tijdens de coronapandemie fysiek aanwezig zijn bij een bedrijf en werken liever thuis. Bovendien zijn werkloosheidsuitkeringen tijdelijk verhoogd en hebben veel Amerikanen extra cheques van de overheid gekregen met vergoedingen vanwege de pandemie. Daardoor hebben sommige mensen ook de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een betere baan dan ze eerder hadden.
Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs is bovendien enorm. Naar die beroepsgroep is veel vraag omdat wereldwijd het aantal onlinebestellingen tijdens de coronacrisis is gegroeid. Bedrijven concurreren daardoor bij het aantrekken naar chauffeurs met ondernemingen als Amazon, UPS en FedEx.
Hoe langdurig de strenge coronamaatregelen ook lijken, we komen er ooit vanaf. Zowel Ab Osterhaus als Bert Niesters is daarvan overtuigd, zo schrijft De Telegraaf. Zodra de pandemie is uitgedoofd en het grootste deel van de bevolking immuniteit heeft opgebouwd, is volgens beide virologen een jaarlijkse Covid-prik alleen voor de meest kwetsbare personen voldoende ter bescherming.
Osterhaus begrijpt het gemor onder mensen die genoeg hebben van de belemmerende overheidsmaatregelen. Maar er is echt licht aan het einde van de tunnel. Deze maatregelen blijven niet voor altijd nodig. ,,Het probleem is alleen dat we niet goed weten tot wanneer de pandemie aanhoudt. Maar zeker is dit: van de pandemie komen we af, al geldt dat niet voor het virus. Dat zal straks blijven rondwaren als een mild verkoudheidsvirus", zegt Osterhaus. Ook de Groningse viroloog Niesters, verbonden aan het UMCG, benadrukt dat een pandemie - een wereldwijde uitbraak van een virus - doorgaans ongeveer twee jaar duurt.
De organisatie van Unmute Us heeft een reactie geëist van demissionair premier Rutte, minister De Jonge en minister Grapperhaus op de demonstraties van afgelopen weekend. Zaterdag demonstreerden ruim 70.000 mensen tegen de coronamaatregelen die de evenementensector zwaar treffen. Maar vanuit Den Haag is tot op heden nog geen reactie gekomen.
,,Het zou van fatsoen getuigen als u ons - de 100.000 werknemers in de evenementenbranche, de tienduizenden demonstranten en de duizenden protesterende bedrijven - zo snel mogelijk te woord staat”, stelt de organisatie van het protest.© Joris van Gennip — Protest van Unmute Us afgelopen zaterdag in Utrecht De werkloosheid in Zuid-Afrika is door de invloed van de coronapandemie op een nieuw recordniveau uitgekomen. Meer dan een derde van de Zuid-Afrikaanse beroepsbevolking zat eind juni zonder werk. Dat percentage van 34,4 procent is het hoogste dat is gemeten sinds het Zuid-Afrikaanse statistiekbureau in 2008 begon met het meten van de werkloosheid per kwartaal. In totaal zijn er nu 7,8 miljoen werklozen in het land.
Zuid-Afrika is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen landen in Afrika. Het land zat al voor de uitbraak van het virus in een recessie en zag de economie vorig jaar met 7 procent slinken. De ontslagen door de economische terugval betrof vaak zwarte vrouwen. Van hen is 41 procent werkloos, tegen 8,2 procent werkloosheid bij witte vrouwen.
De productiecapaciteit van vaccins in de EU gaat met miljoenen omhoog. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft nieuwe productielocaties goedgekeurd voor de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Dankzij die stap kunnen dit jaar veel meer vaccins in de Europese Unie worden gemaakt, meldt de toezichthouder.
De geneesmiddelenautoriteit gaat akkoord met de productie van Comirnaty, zoals het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin officieel heet, in het Franse Saint-Rémy-sur-Avre. Dat levert dit jaar nog 51 miljoen extra doses van het middel op. De faciliteit is in gebruik van het Franse farmabedrijf Delpharm, dat vaak in opdracht van andere bedrijven geneesmiddelen of vaccins produceert.
Het EMA heeft ook een productielocatie van BioNTech in het Duitse Marburg goedgekeurd. Hier wordt de actieve stof van de coronavaccins geproduceerd. Daardoor kunnen dit jaar ongeveer 410 miljoen doses meer worden gemaakt.
De Europese medicijnwaakhond keurde verder een Amerikaanse productiefaciliteit in Indiana goed voor het maken van Moderna-vaccins. Farmabedrijf Catalent maakt de vaccins in opdracht van Moderna. Het EMA keurde ook verschillende locaties goed waar Catalent de vaccins verpakt en de kwaliteit bewaakt.
© Anadolu Agency via Getty Images — De fabriek van BioNTech in Marburg, Duitsland Het aantal gevaccineerden neemt nog maar mondjesmaat toe. Afgelopen weken hebben iets minder dan 300.000 mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds eind maart, bijna vijf maanden geleden. Dat cijfer is inclusief herhaalvaccinaties (bijna 225.000 prikken). 72.000 mensen kregen afgelopen week hun eerste prik.
In totaal zijn nu ongeveer 12,5 miljoen mensen minstens één keer gevaccineerd. Zo'n 10 miljoen mensen hebben de tweede prik gekregen. Volgens het RIVM heeft bijna 85 procent van alle volwassenen in elk geval één prik gekregen en is iets meer dan 75 procent volledig gevaccineerd. Van de mensen die tussen 1931 en 1960 zijn geboren, is meer dan 90 procent gevaccineerd. In de groep die tussen 1961 en 1975 ter wereld kwam, zijn vier op de vijf mensen ingeënt.
Bij de 12- tot en met 17-jarigen is ongeveer de helft gevaccineerd en is bijna een kwart klaar met de prikken.
Vooral onder ouderen zijn er nauwelijks nog mensen die zich laten vaccineren. Vorige week hebben 88 mensen van 91 jaar of ouder een prik gekregen en bijna 600 tachtigers.
Het aantal prikken daalt al een tijdje. Iedereen van 12 jaar en ouder is uitgenodigd en heeft dus de kans gehad een prikafspraak te maken. Vanwege de daling sluiten de GGD'en vaccinatielocaties.
© ANP — Een vaccinatielocatie van de GGD Sinds gisterochtend zijn 2504 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de vijfde keer in zes dagen dat er ongeveer 2500 positieve tests in een etmaal waren.
In de afgelopen zeven dagen zijn 17.315 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt gemiddeld neer op zo'n 2474 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste niveau in twee weken tijd.
Amsterdam telde, zoals gebruikelijk, de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 226 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam registreerde 107 positieve tests en Den Haag 95. Daarna volgen Utrecht (57) en Almere (51). In 56 gemeenten bleek geen enkele inwoner besmet te zijn. Dat is het hoogste aantal in zo'n twee weken tijd.
Het aantal coronagevallen loopt weer op. Het reproductiegetal ligt nu boven de 1, meldt het RIVM. Na een paar weken van daling is het aantal nieuwe coronagevallen weer gestegen. In de afgelopen week zijn 17.315 positieve tests geregistreerd. Dat is 4,5 procent meer dan de week ervoor. Toen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 16.564 meldingen.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, stijgt ook licht. Het cijfer is voor het eerst in ongeveer een maand boven de 1 gekomen. Het staat nu op 1,01. Bij een getal van rond de 1 is de uitbraak stabiel. Hoe verder het getal erboven komt, hoe sneller het aantal besmettingen toeneemt. Als het getal onder de 1 komt, kan de uitbraak langzaam doven doordat het virus dan steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.
Op weekbasis daalde het aantal ziekenhuisopnames licht. In de afgelopen week moesten volgens het RIVM 405 mensen vanwege hun coronabesmetting worden opgenomen. Van hen kwamen 92 op een intensive care te liggen. De week ervoor waren er 461 opnames, van wie 92 op een ic-afdeling belandden.
Het aantal sterfgevallen veranderde vrijwel niet. Het RIVM kreeg 48 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden, tegen 42 een week eerder en 46 in de week daarvoor. Het gaat vooral om mensen van 80 jaar en ouder.
Vier op de vijf positief geteste mensen zijn besmet geraakt door een huisgenoot, doordat ze bezoek kregen van iemand die het virus onder de leden had, of doordat ze zelf bij een besmette persoon op bezoek gingen. Een op de tien mensen is op vakantie aangestoken. Van hen was Turkije de belangrijkste vakantiebestemming (17,9 procent), gevolgd door Spanje (12,9 procent), Frankrijk (11,8 procent) en Marokko (10 procent).
De meeste mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, zijn niet gevaccineerd. In de laatste zes weken zijn 368.000 mensen positief getest. Van ruim 305.000 mensen is bekend of ze gevaccineerd zijn. Twee op de drie waren niet ingeënt, 18 procent deels en 16 procent helemaal.
© EPA — Drukte op La Concha beach in San Sebastian in Spanje, afgelopen vrijdag Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer licht toegenomen. In totaal zijn nu 691 patiënten met Covid-19 opgenomen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 13 meer dan maandag.
Op de intensive cares liggen nu 230 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus, 6 meer dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen worden 461 coronapatiënten verzorgd, een stijging van 7 ten opzichte van maandag.
Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen schommelt al de hele maand tussen de 50 en de 90. In het afgelopen etmaal kwamen er 69 nieuwe mensen binnen die het virus hadden opgelopen. Op de ic's waren 20 nieuwe opnames. Zo'n aantal kwam de afgelopen weken ook herhaaldelijk voor.
© Hollandse Hoogte / ANP Ook na corona willen veel bedrijven door blijven gaan met (gedeeltelijk) thuiswerken. Maar welke gevolgen heeft dat voor de ‘traditionele’ reiskostenvergoeding die veel werknemers kregen? En wanneer heb je dan recht op een thuiswerkvergoeding? Lees het in dit verhaal.
Matrassenfabrikant Auping maakt nu ook mondmaskers, huwelijksfotograaf Peter Lammers breidde uit met livestream en ondernemer in schoonmaakmiddelen Roland Aartsen begon met hygiënezuilen. Hoe staan de overlevingskansen van dit soort ‘pandemie-producten’ als corona een stap terug doet? Lees het hier.
De Nieuw-Zeelandse delegatie neemt dinsdag niet deel aan de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio, uit vrees voor besmetting met het coronavirus, zo maakte de Nieuw-Zeelandse paralympische delegatie bekend met een mededeling op Facebook.
Nieuw-Zeeland is de enige van de 162 delegaties die niet aanwezig zal zijn bij de openingsceremonie, zo bevestigde Craig Spence, woordvoerder van het Internationaal Paralympisch Comité. ,,We moeten deze beslissing respecteren”, aldus Spence. Andere landen kozen er dan weer voor om kleinere delegaties naar de openingsceremonie te sturen, eveneens uit vrees voor het coronavirus en de hitte.
© BELGA Oud-president van Tsjaad Hissène Habré is op 79-jarige leeftijd overleden in Senegal. De bondgenoot van het Westen tijdens de Koude Oorlog werd vier jaar geleden definitief veroordeeld voor onder meer oorlogsmisdaden.
Habré vluchtte naar Senegal nadat hij in 1990 de macht was kwijtgeraakt door een staatsgreep. Het Senegalese ministerie van justitie maakte zijn overlijden bekend. Volgens lokale media stierf hij door Covid-19.
Tsjaads voormalige heerser (1982-1990) werd in 2017 in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een speciale rechtbank in Senegal sprak de oud-dictator vrij van verkrachting, maar achtte ook in hoger beroep bewezen dat hij verantwoordelijk was voor misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en martelingen. Naar schatting 40.000 mensen kwamen tijdens Habrés regeerperiode in het Afrikaanse land om het leven.
© AFP — Hissène Habré (links) De Australische politie heeft de klopjacht geopend op een man die besmet is met het coronavirus, en op de vlucht is geslagen. De autoriteiten beschrijven de verdachte als ‘volksvijand nummer één’ en noemen hem een “risico voor de gezondheid van het publiek”.
Anthony Karam (27) kreeg op 14 augustus te horen dat hij besmet was met het coronavirus en in quarantaine moest. Karam negeerde dat verzoek en bleef zich in het openbaar begeven. Op camerabeelden is te zien hoe hij zich meermaals in een lift van een appartementcomplex begeeft en begint te niezen.
De politie in de deelstaat New South Wales heeft inmiddels een arrestatiebevel uitgevaardigd. Karam blijft echter ontkomen. Zo gaf hij een vals adres op om agenten te misleiden. Op een verzoek om in hotelquarantaine te gaan, heeft de man via een tussenpersoon ‘nee’ gezegd.
In de afgelopen 24 uur registreerde Australië 886 besmettingen, waarvan 755 in New South Wales. In totaal stierven al 984 mensen in het land aan het virus.
Buitenlandse toeristen bleven het afgelopen halfjaar grotendeels weg uit Nederland en dat pakte negatief uit voor de maker van Delfts blauw-porselein. De omzet van de beursgenoteerde onderneming Royal Delft Group daalde ten opzichte van vorig jaar. In 2020 werd in dezelfde periode ook al een stuk minder verkocht door de coronacrisis.
Musea mogen vanaf 5 juni weer open en daarmee ook het Royal Delft Museum. ,,Door de stijgende bezoekersaantallen sinds 5 juni neemt het effect van coronapandemie op de omzet langzaam af", zegt topman Henk Schouten. Toch blijft het volgens Royal Delft onzeker of buitenlandse toeristen weer naar Nederland trekken. Vanwege die onzekerheid doet het bedrijf dan ook geen voorspellingen voor de rest van het jaar.
De omzet van Royal Delft daalde op jaarbasis met 14 procent naar 2,1 miljoen euro. Er bleef een nettowinst over van 317.000 euro, tegen een verlies van 364.000 euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat er niet opnieuw een verlies werd geboekt is volgens Royal Delft te danken aan inkomsten uit vastgoedbeleggingen en coronasteunmaatregelen van de overheid.
© ANP — Een meesterschilder aan het werk in de Royal Delft Experience, een uitbereiding van het oude museum van de Porceleyne Fles Na een daling van een paar weken is het aantal coronagevallen weer aan het stijgen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk iets meer positieve tests gemeld dan in de week ervoor. Deze periode, het einde van augustus en het begin van september, vormde een jaar geleden de aanloop naar de tweede golf.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over de stand van de uitbraak. In de zes dagen na de laatste update zijn 14.847 positieve tests geregistreerd, gemiddeld ongeveer 2475 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer dinsdag kan uitkomen op ongeveer 17.500 nieuwe gevallen. Dat zou ongeveer 5 procent meer zijn dan vorige week. Toen meldde het RIVM 16.564 positieve tests in de zeven dagen ervoor.
Het aantal positieve tests stijgt vooral in Flevoland, Brabant-Noord, IJsselland en Gelderland-Zuid, maar ook in veel andere regio's. In Zuid-Limburg, Brabant-Zuidoost en Zeeland is nog een flinke daling te zien.
© Hollandse Hoogte / Rob Engelaar — Drukte in de coronateststraat van de GGD Brabant Zuidoost in Eindhoven Circa 140 miljoen basisscholieren moeten de start van hun nieuwe schooljaar voorlopig uitstellen, hoewel de zomervakantie in veel delen van de wereld bijna afgelopen is. VN-organisatie UNICEF waarschuwt dinsdag over deze schoolsluitingen als gevolg van de aanhoudende coronapandemie.
In 2020 waren scholen wereldwijd gemiddeld 79 dagen gesloten. Voor 168 miljoen kinderen waren de scholen na het begin van de pandemie zelfs bijna het hele jaar dicht. Een groot deel van die kinderen krijgt nu ook in het tweede opeenvolgende jaar te maken met schoolonderbrekingen. Dat leidt niet alleen tot leerachterstanden, maar bijvoorbeeld ook tot een toename van kinderarbeid en van kindhuwelijken, aldus de hulporganisatie. Ook is er een toename van mentale problemen onder jongeren zichtbaar en missen veel kinderen vaccinaties die ze normaliter op school toegediend krijgen.
Veel landen hebben maatregelen genomen om onderwijs op afstand te verbeteren. Maar voor ten minste 29 procent van de schoolgaande kinderen in de wereld blijkt leren op afstand nog steeds niet mogelijk. Dit komt vaak door een gebrek aan middelen. De jongste kinderen kunnen bovendien vaak geen digitaal onderwijs volgen door een gebrek aan begeleiding, of doordat zij worden gedwongen in (of buiten) huis te werken.
© anp — Unicef. Nederland stuurt op korte termijn tien verplegers en twee specialisten naar Aruba om het ziekenhuis te helpen met de opvang van coronapatiënten. Dat heeft de Arubaanse minister van Gezondheid Dangui Oduber maandagavond (lokale tijd) bekendgemaakt via zijn Facebookpagina.
Oduber zegt hierover bevestiging te hebben gekregen van staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid en laat weten dankbaar te zijn voor de beslissing. ,,Dit is goed nieuws voor Aruba", aldus Oduber. De twee specialisten zijn intensivisten, dat zijn artsen die gespecialiseerd zijn in zorg op de intensive care.
De extra hulp is hard nodig. Er zijn maandag 63 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Elf van hen liggen op de intensive care op Aruba, vijftien zijn naar een intensive care in Colombia overgebracht omdat er op het eiland onvoldoende personeel is. In de afgelopen twaalf dagen zijn zestien coronapatiënten overleden. Het ziekenhuis deed dit weekend een oproep aan alle specialisten op het eiland om te helpen in het ziekenhuis.
Aruba kondigde dit weekend een nieuwe avondklok af tussen 22.00 en 5.00 uur om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op het eiland waren maandag 732 besmette personen.