Let op: dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier.
Het dodental door de watersnood in het westen van Duitsland is weer flink gestegen. De politie meldt zondagochtend dat alleen al in het district Ahrweiler (Rijnland-Palts) 110 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zijn er twaalf meer dan de 98 die zaterdagavond werden bekendgemaakt.
In Ahrweiler bevindt zich onder meer de zwaar getroffen plaats Schuld, waar huizen zijn verwoest door het hoge water. Er raakten volgens de autoriteiten zeker 670 mensen gewond. Naar verwachting loopt het aantal doden en gewonden nog verder op omdat er nog mensen worden vermist.
Op veel plekken in het gebied is er nog steeds geen elektriciteit of telefoonontvangst. Ook is een groot deel van de wegen in het Ahrdal afgesloten.
In de Oostenrijkse plaats Hallein, waar ongekende regenval delen van de binnenstad deed overstromen, hebben reddingswerkers boten en vrachtwagens gebruikt om mensen te redden die opgesloten zaten in hun huizen.
Volgens de brandweer waren er aan het einde van zaterdagavond geen meldingen over vermisten, gewonden of doden. Volgens de autoriteiten is het waterpeil inmiddels gedaald.
,,De situatie is zeer kritiek, deels dramatisch", zei een politiewoordvoerder eerder zaterdagavond. De bevolking was gewaarschuwd voor de verwachte extreme omstandigheden en aangeraden absoluut niet in de kelder te gaan zitten. Ook elders in het noorden van Oostenrijk komen meldingen binnen van noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.
Verschillende regio's in Duitsland zijn zaterdag getroffen door extreme regenval. In de Oost-Duitse deelstaat Saksen viel binnen 24 uur meer dan honderd liter neerslag per vierkante meter, met overstromingen tot gevolg. Meer naar het zuiden is de regio Oberbayern in Beieren getroffen. Daar is de situatie dramatisch, aldus de hulpdiensten. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld.
In Saksen is er wateroverlast in Saksisch Zwitserland, een populaire heuvelachtige toeristische regio vlakbij Dresden. De lokale autoriteiten kondigden zaterdagavond aan dat verschillende plaatsen niet meer bereikbaar zijn: vooral Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schoena en Gohrisch zijn zwaar getroffen. De bevolking wordt aangeraden kelders, ondergrondse garages en de metro te mijden.
Op de rivier Polenz is alarmpeil 4 overschreden nabij Neustadt, zegt het overstromingscentrum van de deelstaat. In de rivieren Kirnitzsch, Sebnitz en Lachsbach is sprake van een 'extreme stijging van het waterpeil'. ,,Zware overstromingen zijn te verwachten", aldus de overheidsinstantie.
Ook Oberbayern is zwaar getroffen. Daar is sinds zaterdagavond sprake van geëvacueerde huizen, aardverschuivingen, ondergelopen straten en kelders die onder water staan. De brandweer is er druk in de weer. De situatie is 'dramatisch' zeggen de hulpdiensten van de regio rond Traunstein.
Vooral Berchtesgaden en Bischofswiesen, helemaal in het zuiden nabij de grens met Oostenrijk, zijn zwaar getroffen. Het water stroomt van de bergen en het waterpeil van de Ache neemt fors toe. Enkele huizen zijn ontruimd. De bevolking wordt geadviseerd kelders te verlaten en niet op straat te gaan. Verschillende kleinere snelwegen zijn overstroomd of afgesloten wegens aardverschuivingen.
De Veiligheidsregio Limburg-Noord doet een dringende oproep om zondag niet te recreëren op de Maas, zei een woordvoerster in de nacht van zaterdag op zondag tegen calamiteitenzender L1-radio.
,,Het water is gevaarlijk, onbetrouwbaar en snelstromend. Daarnaast drijft er ook van alles in de rivier", aldus de voorlichtster. Ook het recreëren op en nabij dijken rondom de Maas wordt dringend afgeraden, omdat deze kwetsbaar kunnen zijn.
Er wordt zondag mooi weer verwacht in Limburg. Hierdoor wordt gevreesd voor veel ramptoeristen en andere recreanten. De veiligheidsregio roept mensen op hun verstand te gebruiken en zich aan de geldende maatregelen en noodverordeningen te houden. ,,Waar dat nodig is, zal er op gehandhaafd worden", waarschuwt de woordvoerster.
In Wallonië dreigt er alleen nog gevaar van meer overlast in het stroomgebied van de Mehaigne, een zijrivier van de Maas. Elders zakt het waterpeil gestaag, blijkt uit de laatste update van de Waalse overheidsadministratie voor de waterwegen. De verwachting is dat die trend zich de komende uren voortzet.
De inwoners van Herbricht, een gehucht aan de Maas ten noorden van Lanaken, mochten zaterdagavond naar huis. Ze werden donderdag geëvacueerd. ,,Het water is geweken", zei de Lanakense burgemeester Marino Keulen. ,,Wat achterblijft is veel vuil, modder, afval en stank." De bewoners zijn meteen begonnen met opruimen.
In het centrum van Halen in Belgisch Limburg blijft het riviertje de Gete nog wel iets stijgen. ,,Waarschijnlijk is het een kwestie van de nacht doorkomen. Maar zeker kunnen we daarvan niet zijn", aldus burgemeester Eric Van Roelen. De Velpe, die het stadje met 9000 inwoners al blank zette, is aan het dalen. ,,Het gaat om een centimeter in de afgelopen vier uur. Dat klinkt als niet veel, maar op dit moment zijn we daar al blij mee." Legereenheden zijn de hele dag bezig geweest met het aanbrengen van versterkingen.
Na de hevige regenval in Duitsland, België en Nederland gaat het nu ook fout in sommige delen van Oostenrijk. Op Twitter circuleren filmpjes van een kolkende watermassa vlakbij de stad Salzburg. In Hallein, ten zuiden van die stad, lopen straten enorm vol met water. Ongekend zware regenval maakte van een beek een woest kolkende stroom, die delen van de binnenstad van Hallein overstroomde. Op videobeelden die via sociale media worden verspreid, is te zien dat een zondvloed het stadje bij Salzburg overspoelt en onder meer auto's en hekwerken meesleurt.
,,De situatie is zeer kritiek, deels dramatisch", zei een politiewoordvoerder zaterdagavond. Er zijn nog geen meldingen over eventuele slachtoffers. De bevolking was gewaarschuwd voor de verwachte extreme omstandigheden en aangeraden absoluut niet in de kelder te gaan zitten. Ook elders in het noorden van Oostenrijk komen meldingen binnen van noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.
Met name aan de noordkant van de Alpen en ook in de Duitse deelstaat Bayern valt dit weekend veel regen.
Tussen de zeventig en tachtig militairen hebben een stuwdam of overlaat aan de Stuwweg in Maastricht gerepareerd met zandzakken en zeilen. De stuw, in een stille arm van de Maas in de wijk Bosscherveld, dreigde te bezwijken en lekte water. Door het dalende waterpeil dreigden woonboten te zakken en 'schots en scheef in de modder' terecht te komen, legt een woordvoerder van de brandweer uit.
Volgens hem is het gat gedicht en is de overlaat nu stabiel: ,,Hij kan er weer even tegen". Het was niet nodig om mensen te evacueren.
De brandweerwoordvoerder gaat ervan uit dat Rijkswaterstaat de stuw op termijn steviger zal repareren. Met een overlaat wordt hoogwater gereguleerd.
© ANP — Foto ter illustratie. De donaties op Giro 777 blijven oplopen. Zaterdagavond tegen 22.00 uur was er 3 miljoen euro ingezameld. Precies twaalf uur eerder stond de teller nog op 1 miljoen. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.
Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben al 55.000 mensen een donatie gedaan. Gemiddeld geven ze 54 euro.
Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd 'die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen', aldus voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.
Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen door.
Het Rode Kruis in Vlaanderen en het Nationaal Crisiscentrum in dat deel van België roepen inwoners op om te stoppen met het inzamelen van spullen voor de slachtoffers van de watersnood. Dat melden de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. ,,Wij vragen met aandrang om je voorlopig te beperken tot financiële giften.''
Bekijk hieronder de samenvatting terug van de persconferentie door de veiligheidsregio Limburg-Noord en het Waterschap Limburg:
Reagerend op het nieuws uit Valkenburg dat daar ramptoeristen spullen achterover drukken die op straat staan te drogen, reageert Antoin Scholten: ,,Dat is een andere veiligheidsregio. Ik weet wel dat in mijn gemeente (Venlo, red.), in Steyl, dat daar in de avond mensen zich voordeden als beveiligers, maar dat ze dat niet waren. Je moet je voorstellen dat er overal pompen staan en her en der deuren open staan. Die mensen zijn er, maar ze zijn gelukkig niet ver gekomen.''
In een toelichting zei een woordvoerster van de veiligheidsregio dat de twee mannen kwade bedoelingen hadden en wellicht erop uit waren om in te breken of te stelen. Ze zijn door de politie van het terrein verwijderd. ,,Er zijn mensen die proberen misbruik te maken van de situatie maar dat gaat niet lukken. We hebben veel bijstand van de landelijke eenheid van de politie."
,,Het risico is dat het water in de Maas nu heel snel stroomt. Daarom waarschuwen we mensen, vooral die mensen die van buiten onze provincies komen om te komen kijken. Dat moet u echt niet doen. Het niet zo leuke voorbeeld is dat van die koe, die 100 kilometer ver met het water mee stroomde. De koe heeft het gelukkig gered.
De hotels zitten vol met hulpmedewerkers en evacuees. Kom later een keer terug, dan krijgt u een stuk lekkere Limburgse vlaai'', eindigt Antoin Scholten namens de veiligheidsregio Limburg-Noord.
© Videostill — Antoin Scholten, voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord. ,,We zien zelfs families met kinderen die komen kijken op de dijken. Dat is heel erg gevaarlijk. De dijken hebben erg veel te verduren, ze kunnen verzadigd raken. We roepen mensen op niet op de dijken te lopen als ze er niks te zoeken hebben'', zegt daarna een woordvoerder van het waterschap Limburg.
,,We hebben in Limburg-Noord tot en met maandag te maken met hoog water, en tot en met dinsdag zullen we in de grootste crisisfase blijven. Dat heeft te maken met de lengte van onze provincie. We blijven langs zitten met het plateau van water.
In Baarlo wordt op twee plekken de dijk in de gaten gehouden, vanwege zwakke plekken. Dat gaat waarschijnlijk wel lukken daar.
Er is een evacuatievoorbereiding gaande bij een plek in de gemeente Bergen. Het gaat om een onbekend aantal inwoners van het dorp Well. De stand van het water is er nu zo hoog, dat er daar een vaartuig wordt ingezet om mensen die op terpachtige dorpen te verplaatsen, dat gebeurt in Bergen en Nieuw-Bergen. De pendeldienst van Legervoertuigen is stilgelegd, omdat er te veel water is. Ook de kwaliteit van de dijken in Well voldoet niet.
Er heeft water gestaan op de parkeerplaats van het ziekenhuis VieCurie in Venlo, maar dat is weer weggetrokken. Het waterniveau van de rivier de Roer daalt.
We hebben een paar hobbels genomen. Maar de situatie van heel lang, hoog water, brengt enorme risico's met zich mee. We blijven dus heel erg alert'', zegt de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, Antoin Scholten.
,,We hebben wel last van wat kijkers. In Venlo bijvoorbeeld staan er schotten waar mensen op klimmen. Die zijn hardleers en hebben boetes gekregen. Daar gaan we mee door.''
© ANP — Jos Teeuwen, bestuurder waterschap Limburg (links) en burgemeester Antoin Scholten, voorzitter veiligheidsregio (rechts), tijdens de persconferentie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord over het hoogwater bij de Roer en de Maas. Om 19.00 uur geeft de veiligheidsregio Limburg-Noord een update over de stand van zaken over het hoge water in dat gebied. Het is de tweede persconferentie van de veiligheidsregio vandaag.
De eigenaren van een interieurwinkel in Valkenburg keken vanmiddag blij verrast op toen André Rieu hun zaak bezocht met een groot aantal gesmeerde broodjes. De wereldberoemde Limburgse stehgeiger had voor iedereen die in de winkel aan het werk was een heerlijk broodje gezond gesmeerd, zei een van de eigenaars, Christel Borgers-Van de Sanden.
,,Hij kwam hier om zijn steun te betuigen", vertelde ze. ,,Mijn man en ik zijn bevriend met Pierre, zijn zoon. Die is hier ook in de winkel aan het helpen, samen met enkele mensen van onze vriendengroep."
Alle spullen werden vandaag uit de winkel gehaald. In de zaak stond het water eerder zestig centimeter hoog.
© ANP — Violist en orkestleider Andre Rieu (rechts) betuigt steun aan een gedupeerde ondernemer in Valkenburg. In Limburg is veel overlast door hoogwater en zware regenval. Het dodental als gevolg van de zware regenval en overstromingen in Duitsland en België blijft oplopen. Bij onze oosterburen stond de teller zaterdagmiddag op minstens 141, bij de zuiderburen op zeker 27. De autoriteiten vrezen dat de aantallen de komende dagen nog verder stijgen, er is namelijk sprake van honderden vermisten.
Nu het rampgebied beetje bij beetje opdroogt, ontrolt zich een afschuwelijk beeld. Dalen en dorpen in België en Duitsland zijn veranderd in één grote vuilnisbelt:
Twee bandleden van Rowwen Hèze hebben net als veel andere Limburgers last van de overstromingen in de provincie. Bij gitarist Theo Joosten en bassist Wladimir Geels staat het water 'tegen de voordeur aan te kabbelen', zei zanger Jack Poels vandaag op NPO Radio 2, kort nadat de zender begonnen was met het draaien van 777 liedjes voor Limburg.
Rowwen Hèze zou toevalligerwijs al in de studio optreden, maar kwam vanwege de watersnood nu met een kleine delegatie. ,,Het is vooral heftig voor degenen die er niet zijn", zei Poels, die nu alleen met accordeonist Tren van Enckevort naar Hilversum was gekomen.
Volgens Van Enckevort besloten Joosten en Geels vanochtend om niet mee te gaan, gezien hun tuin al geheel onder water was verdwenen. ,,Ze stuurden een berichtje dat ze normaal nooit een optreden zouden afzeggen, maar ze durfden hun huis niet achter te laten. Dus toen besloten we het op een andere manier te doen." Poels heeft alle begrip voor de beslissing van de andere bandleden. ,,Als er iets gebeurt en je moet terug, dan is Hilversum heel ver weg. Dat begrijpt iedereen natuurlijk."
© Rowwen Hèze — Rowwen Hèze. Limburg kan vaker te maken krijgen met extreme wateroverlast door langdurige, hevige regenbuien. Het is de vraag hoe bewoners zich daartegen kunnen wapenen. ‘We moeten accepteren dat dit af en toe gebeurt of anders kijken naar een betere afvoer van water’, zegt Eddy Moors, hoogleraar Water en Klimaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Premium).
© Frank de Roo — Hoogleraar Eddy Moors verwacht dat er vaker zulke extreme buien met overstromingen zullen komen. Het wordt de vraag of we ons ertegen kunnen wapenen of dat we een deel zullen moeten accepteren.