Let op: dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier.
Het dodental door de watersnood in het westen van Duitsland is weer flink gestegen. De politie meldt zondagochtend dat alleen al in het district Ahrweiler (Rijnland-Palts) 110 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zijn er twaalf meer dan de 98 die zaterdagavond werden bekendgemaakt.
In Ahrweiler bevindt zich onder meer de zwaar getroffen plaats Schuld, waar huizen zijn verwoest door het hoge water. Er raakten volgens de autoriteiten zeker 670 mensen gewond. Naar verwachting loopt het aantal doden en gewonden nog verder op omdat er nog mensen worden vermist.
Op veel plekken in het gebied is er nog steeds geen elektriciteit of telefoonontvangst. Ook is een groot deel van de wegen in het Ahrdal afgesloten.
In de Oostenrijkse plaats Hallein, waar ongekende regenval delen van de binnenstad deed overstromen, hebben reddingswerkers boten en vrachtwagens gebruikt om mensen te redden die opgesloten zaten in hun huizen.
Volgens de brandweer waren er aan het einde van zaterdagavond geen meldingen over vermisten, gewonden of doden. Volgens de autoriteiten is het waterpeil inmiddels gedaald.
,,De situatie is zeer kritiek, deels dramatisch", zei een politiewoordvoerder eerder zaterdagavond. De bevolking was gewaarschuwd voor de verwachte extreme omstandigheden en aangeraden absoluut niet in de kelder te gaan zitten. Ook elders in het noorden van Oostenrijk komen meldingen binnen van noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.
Verschillende regio's in Duitsland zijn zaterdag getroffen door extreme regenval. In de Oost-Duitse deelstaat Saksen viel binnen 24 uur meer dan honderd liter neerslag per vierkante meter, met overstromingen tot gevolg. Meer naar het zuiden is de regio Oberbayern in Beieren getroffen. Daar is de situatie dramatisch, aldus de hulpdiensten. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld.
In Saksen is er wateroverlast in Saksisch Zwitserland, een populaire heuvelachtige toeristische regio vlakbij Dresden. De lokale autoriteiten kondigden zaterdagavond aan dat verschillende plaatsen niet meer bereikbaar zijn: vooral Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schoena en Gohrisch zijn zwaar getroffen. De bevolking wordt aangeraden kelders, ondergrondse garages en de metro te mijden.
Op de rivier Polenz is alarmpeil 4 overschreden nabij Neustadt, zegt het overstromingscentrum van de deelstaat. In de rivieren Kirnitzsch, Sebnitz en Lachsbach is sprake van een 'extreme stijging van het waterpeil'. ,,Zware overstromingen zijn te verwachten", aldus de overheidsinstantie.
Ook Oberbayern is zwaar getroffen. Daar is sinds zaterdagavond sprake van geëvacueerde huizen, aardverschuivingen, ondergelopen straten en kelders die onder water staan. De brandweer is er druk in de weer. De situatie is 'dramatisch' zeggen de hulpdiensten van de regio rond Traunstein.
Vooral Berchtesgaden en Bischofswiesen, helemaal in het zuiden nabij de grens met Oostenrijk, zijn zwaar getroffen. Het water stroomt van de bergen en het waterpeil van de Ache neemt fors toe. Enkele huizen zijn ontruimd. De bevolking wordt geadviseerd kelders te verlaten en niet op straat te gaan. Verschillende kleinere snelwegen zijn overstroomd of afgesloten wegens aardverschuivingen.
De Veiligheidsregio Limburg-Noord doet een dringende oproep om zondag niet te recreëren op de Maas, zei een woordvoerster in de nacht van zaterdag op zondag tegen calamiteitenzender L1-radio.
,,Het water is gevaarlijk, onbetrouwbaar en snelstromend. Daarnaast drijft er ook van alles in de rivier", aldus de voorlichtster. Ook het recreëren op en nabij dijken rondom de Maas wordt dringend afgeraden, omdat deze kwetsbaar kunnen zijn.
Er wordt zondag mooi weer verwacht in Limburg. Hierdoor wordt gevreesd voor veel ramptoeristen en andere recreanten. De veiligheidsregio roept mensen op hun verstand te gebruiken en zich aan de geldende maatregelen en noodverordeningen te houden. ,,Waar dat nodig is, zal er op gehandhaafd worden", waarschuwt de woordvoerster.
In Wallonië dreigt er alleen nog gevaar van meer overlast in het stroomgebied van de Mehaigne, een zijrivier van de Maas. Elders zakt het waterpeil gestaag, blijkt uit de laatste update van de Waalse overheidsadministratie voor de waterwegen. De verwachting is dat die trend zich de komende uren voortzet.
De inwoners van Herbricht, een gehucht aan de Maas ten noorden van Lanaken, mochten zaterdagavond naar huis. Ze werden donderdag geëvacueerd. ,,Het water is geweken", zei de Lanakense burgemeester Marino Keulen. ,,Wat achterblijft is veel vuil, modder, afval en stank." De bewoners zijn meteen begonnen met opruimen.
In het centrum van Halen in Belgisch Limburg blijft het riviertje de Gete nog wel iets stijgen. ,,Waarschijnlijk is het een kwestie van de nacht doorkomen. Maar zeker kunnen we daarvan niet zijn", aldus burgemeester Eric Van Roelen. De Velpe, die het stadje met 9000 inwoners al blank zette, is aan het dalen. ,,Het gaat om een centimeter in de afgelopen vier uur. Dat klinkt als niet veel, maar op dit moment zijn we daar al blij mee." Legereenheden zijn de hele dag bezig geweest met het aanbrengen van versterkingen.
Na de hevige regenval in Duitsland, België en Nederland gaat het nu ook fout in sommige delen van Oostenrijk. Op Twitter circuleren filmpjes van een kolkende watermassa vlakbij de stad Salzburg. In Hallein, ten zuiden van die stad, lopen straten enorm vol met water. Ongekend zware regenval maakte van een beek een woest kolkende stroom, die delen van de binnenstad van Hallein overstroomde. Op videobeelden die via sociale media worden verspreid, is te zien dat een zondvloed het stadje bij Salzburg overspoelt en onder meer auto's en hekwerken meesleurt.
,,De situatie is zeer kritiek, deels dramatisch", zei een politiewoordvoerder zaterdagavond. Er zijn nog geen meldingen over eventuele slachtoffers. De bevolking was gewaarschuwd voor de verwachte extreme omstandigheden en aangeraden absoluut niet in de kelder te gaan zitten. Ook elders in het noorden van Oostenrijk komen meldingen binnen van noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.
Met name aan de noordkant van de Alpen en ook in de Duitse deelstaat Bayern valt dit weekend veel regen.
Tussen de zeventig en tachtig militairen hebben een stuwdam of overlaat aan de Stuwweg in Maastricht gerepareerd met zandzakken en zeilen. De stuw, in een stille arm van de Maas in de wijk Bosscherveld, dreigde te bezwijken en lekte water. Door het dalende waterpeil dreigden woonboten te zakken en 'schots en scheef in de modder' terecht te komen, legt een woordvoerder van de brandweer uit.
Volgens hem is het gat gedicht en is de overlaat nu stabiel: ,,Hij kan er weer even tegen". Het was niet nodig om mensen te evacueren.
De brandweerwoordvoerder gaat ervan uit dat Rijkswaterstaat de stuw op termijn steviger zal repareren. Met een overlaat wordt hoogwater gereguleerd.
© ANP — Foto ter illustratie. De donaties op Giro 777 blijven oplopen. Zaterdagavond tegen 22.00 uur was er 3 miljoen euro ingezameld. Precies twaalf uur eerder stond de teller nog op 1 miljoen. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.
Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben al 55.000 mensen een donatie gedaan. Gemiddeld geven ze 54 euro.
Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd 'die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen', aldus voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.
Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen door.
Het Rode Kruis in Vlaanderen en het Nationaal Crisiscentrum in dat deel van België roepen inwoners op om te stoppen met het inzamelen van spullen voor de slachtoffers van de watersnood. Dat melden de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. ,,Wij vragen met aandrang om je voorlopig te beperken tot financiële giften.''
Bekijk hieronder de samenvatting terug van de persconferentie door de veiligheidsregio Limburg-Noord en het Waterschap Limburg:
Reagerend op het nieuws uit Valkenburg dat daar ramptoeristen spullen achterover drukken die op straat staan te drogen, reageert Antoin Scholten: ,,Dat is een andere veiligheidsregio. Ik weet wel dat in mijn gemeente (Venlo, red.), in Steyl, dat daar in de avond mensen zich voordeden als beveiligers, maar dat ze dat niet waren. Je moet je voorstellen dat er overal pompen staan en her en der deuren open staan. Die mensen zijn er, maar ze zijn gelukkig niet ver gekomen.''
In een toelichting zei een woordvoerster van de veiligheidsregio dat de twee mannen kwade bedoelingen hadden en wellicht erop uit waren om in te breken of te stelen. Ze zijn door de politie van het terrein verwijderd. ,,Er zijn mensen die proberen misbruik te maken van de situatie maar dat gaat niet lukken. We hebben veel bijstand van de landelijke eenheid van de politie."
,,Het risico is dat het water in de Maas nu heel snel stroomt. Daarom waarschuwen we mensen, vooral die mensen die van buiten onze provincies komen om te komen kijken. Dat moet u echt niet doen. Het niet zo leuke voorbeeld is dat van die koe, die 100 kilometer ver met het water mee stroomde. De koe heeft het gelukkig gered.
De hotels zitten vol met hulpmedewerkers en evacuees. Kom later een keer terug, dan krijgt u een stuk lekkere Limburgse vlaai'', eindigt Antoin Scholten namens de veiligheidsregio Limburg-Noord.
© Videostill — Antoin Scholten, voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord. ,,We zien zelfs families met kinderen die komen kijken op de dijken. Dat is heel erg gevaarlijk. De dijken hebben erg veel te verduren, ze kunnen verzadigd raken. We roepen mensen op niet op de dijken te lopen als ze er niks te zoeken hebben'', zegt daarna een woordvoerder van het waterschap Limburg.
,,We hebben in Limburg-Noord tot en met maandag te maken met hoog water, en tot en met dinsdag zullen we in de grootste crisisfase blijven. Dat heeft te maken met de lengte van onze provincie. We blijven langs zitten met het plateau van water.
In Baarlo wordt op twee plekken de dijk in de gaten gehouden, vanwege zwakke plekken. Dat gaat waarschijnlijk wel lukken daar.
Er is een evacuatievoorbereiding gaande bij een plek in de gemeente Bergen. Het gaat om een onbekend aantal inwoners van het dorp Well. De stand van het water is er nu zo hoog, dat er daar een vaartuig wordt ingezet om mensen die op terpachtige dorpen te verplaatsen, dat gebeurt in Bergen en Nieuw-Bergen. De pendeldienst van Legervoertuigen is stilgelegd, omdat er te veel water is. Ook de kwaliteit van de dijken in Well voldoet niet.
Er heeft water gestaan op de parkeerplaats van het ziekenhuis VieCurie in Venlo, maar dat is weer weggetrokken. Het waterniveau van de rivier de Roer daalt.
We hebben een paar hobbels genomen. Maar de situatie van heel lang, hoog water, brengt enorme risico's met zich mee. We blijven dus heel erg alert'', zegt de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, Antoin Scholten.
,,We hebben wel last van wat kijkers. In Venlo bijvoorbeeld staan er schotten waar mensen op klimmen. Die zijn hardleers en hebben boetes gekregen. Daar gaan we mee door.''
© ANP — Jos Teeuwen, bestuurder waterschap Limburg (links) en burgemeester Antoin Scholten, voorzitter veiligheidsregio (rechts), tijdens de persconferentie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord over het hoogwater bij de Roer en de Maas. Om 19.00 uur geeft de veiligheidsregio Limburg-Noord een update over de stand van zaken over het hoge water in dat gebied. Het is de tweede persconferentie van de veiligheidsregio vandaag.
De eigenaren van een interieurwinkel in Valkenburg keken vanmiddag blij verrast op toen André Rieu hun zaak bezocht met een groot aantal gesmeerde broodjes. De wereldberoemde Limburgse stehgeiger had voor iedereen die in de winkel aan het werk was een heerlijk broodje gezond gesmeerd, zei een van de eigenaars, Christel Borgers-Van de Sanden.
,,Hij kwam hier om zijn steun te betuigen", vertelde ze. ,,Mijn man en ik zijn bevriend met Pierre, zijn zoon. Die is hier ook in de winkel aan het helpen, samen met enkele mensen van onze vriendengroep."
Alle spullen werden vandaag uit de winkel gehaald. In de zaak stond het water eerder zestig centimeter hoog.
© ANP — Violist en orkestleider Andre Rieu (rechts) betuigt steun aan een gedupeerde ondernemer in Valkenburg. In Limburg is veel overlast door hoogwater en zware regenval. Het dodental als gevolg van de zware regenval en overstromingen in Duitsland en België blijft oplopen. Bij onze oosterburen stond de teller zaterdagmiddag op minstens 141, bij de zuiderburen op zeker 27. De autoriteiten vrezen dat de aantallen de komende dagen nog verder stijgen, er is namelijk sprake van honderden vermisten.
Nu het rampgebied beetje bij beetje opdroogt, ontrolt zich een afschuwelijk beeld. Dalen en dorpen in België en Duitsland zijn veranderd in één grote vuilnisbelt:
Twee bandleden van Rowwen Hèze hebben net als veel andere Limburgers last van de overstromingen in de provincie. Bij gitarist Theo Joosten en bassist Wladimir Geels staat het water 'tegen de voordeur aan te kabbelen', zei zanger Jack Poels vandaag op NPO Radio 2, kort nadat de zender begonnen was met het draaien van 777 liedjes voor Limburg.
Rowwen Hèze zou toevalligerwijs al in de studio optreden, maar kwam vanwege de watersnood nu met een kleine delegatie. ,,Het is vooral heftig voor degenen die er niet zijn", zei Poels, die nu alleen met accordeonist Tren van Enckevort naar Hilversum was gekomen.
Volgens Van Enckevort besloten Joosten en Geels vanochtend om niet mee te gaan, gezien hun tuin al geheel onder water was verdwenen. ,,Ze stuurden een berichtje dat ze normaal nooit een optreden zouden afzeggen, maar ze durfden hun huis niet achter te laten. Dus toen besloten we het op een andere manier te doen." Poels heeft alle begrip voor de beslissing van de andere bandleden. ,,Als er iets gebeurt en je moet terug, dan is Hilversum heel ver weg. Dat begrijpt iedereen natuurlijk."
© Rowwen Hèze — Rowwen Hèze. Limburg kan vaker te maken krijgen met extreme wateroverlast door langdurige, hevige regenbuien. Het is de vraag hoe bewoners zich daartegen kunnen wapenen. ‘We moeten accepteren dat dit af en toe gebeurt of anders kijken naar een betere afvoer van water’, zegt Eddy Moors, hoogleraar Water en Klimaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Premium).
© Frank de Roo — Hoogleraar Eddy Moors verwacht dat er vaker zulke extreme buien met overstromingen zullen komen. Het wordt de vraag of we ons ertegen kunnen wapenen of dat we een deel zullen moeten accepteren. Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade door de grote wateroverlast in Limburg. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het al om meer dan 1400 meldingen. Ze verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder zal oplopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.
Bij Interpolis stond de teller zaterdag in de loop van de middag op zo'n 870 meldingen, bij Centraal Beheer op 540. Dan gaat het specifiek om de schade van particulieren, bijvoorbeeld aan hun huizen of auto's. Een woordvoerder van Interpolis geeft aan dat het niet alleen om schade hoeft te gaan die direct door hevige regenval is ontstaan. Ook schade door het buiten de oevers treden van kleine rivieren als de Geul is bij Interpolis meeverzekerd. De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen vooral uit de getroffen gemeenten in Zuid-Limburg, waaronder Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem.
Bij het vergoeden van de schade zal de overheid ook een belangrijke rol spelen. Het demissionaire kabinet heeft de wateroverlast in de zuidelijke provincie eerder deze week formeel tot ramp verklaard. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.
Terwijl Zuid-Limburg de ergste wateroverlast achter de rug heeft, zitten inwoners van het noordelijker gelegen Venlo nog in grote spanning: zijn noodwaterkeringen hoog en sterk genoeg? Vanavond om 19.00 uur wordt de piek van de waterstand verwacht die 36 uur kan duren. De eerste terrassen aan de oever van de Maas staan al ver onder water.
© AD — De jachthaven van Venlo is compleet overstroomd. De puntjes van de parasols op het terras steken nog net boven het water uit. De situatie in delen van Limburg is nog ‘heel spannend'. Het is de vraag of de maatregelen die zijn getroffen om het hoogwater stroomopwaarts binnen de perken te houden, gaan werken. ,,We zijn er nog niet", zei demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in Infrastructuur en Waterstaat in het Limburgse Broekhuizen, net boven Venlo:
Vrijwilligers zijn sinds vrijdag bezig met het schoonmaken van de kerk in Valkenburg. Het water in de kerk stond tot een hoogte van 80 centimeter. Het meubilair, de vloeren en de kunst is beschadigd geraakt door de hevige overstromingen:
VieCurie in Venlo verwacht morgenmiddag een besluit te kunnen nemen over de heropening van het ziekenhuis. VieCuri werd gisteren ontruimd, in tien uur tijd werden 237 patiënten geëvacueerd naar omliggende hospitalen. Zeker tot en met maandag blijft het ziekenhuis gesloten.
Het ziekenhuis ging dicht vanwege de snelle stijging van de naburige Maas. Tot nu toe is er nog geen sprake van wateroverlast bij VieCuri, aldus het ziekenhuis vanmiddag. Het neemt voor zondag 18.00 uur een beslissing over het moment van heropening.
Vrijdagavond bracht demissionair premier Mark Rutte een bezoek aan VieCuri. Hij zei onder de indruk te zijn van de saamhorigheid en de professionaliteit waarmee VieCuri met deze crisis omgaat.
De Belgische premier Alexander De Croo heeft een bezoek gebracht aan Pepinster, een van de zwaarst getroffen gemeenten in ons buurland door de overstromingen van de afgelopen dagen. Dat doet hij om de slachtoffers te steunen en een indruk te krijgen van de schade.
De Croo bezocht Pepinster met onder anderen Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en binnenlandminister Annelies Verlinden. ,,Het is onze opdracht de mensen na een dergelijke situatie te helpen hun waardigheid terug te vinden", zei de premier, die ook naar Eupen en Maaseik gaat.
,,We moeten ook helpen om deze gemeente, waarvan het centrum volledig verwoest is, opnieuw op te bouwen", zei de premier. De Croo wees ook op de aanwezigheid van Von der Leyen. ,,De Europese Commissie beschikt over middelen die nuttig kunnen zijn in de heropbouw. Het is belangrijk om die heropbouw zo snel mogelijk te starten."
© EPA — De ravage in het Belgische Pepinster is groot. Wow. De koe die eerder vandaag in Escharen (Noord-Brabant) uit de Maas werd gered door de brandweer, komt uit Echt in Limburg. Het plaatsje ligt in Midden-Limburg, zo’n honderd kilometer verderop, meldt Omroep Brabant.
© SK-Media — De reddingsactie van een koe in volle gang in Escharen. Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch heeft grote schade opgelopen als gevolg van de overstroming van de Roer. Het hele terrein van het kasteel staat daardoor blank, maakte de gemeente Roerdalen vandaag bekend.
Het kasteel wordt gebruikt als hotel-restaurant en brasserie. De eigenaar laat weten dat de situatie 'echt dramatisch' is. Op beelden is te zien hoe het wassende water van de Roer het Herkenboscher Broek overspoelt, waar het kasteel gelegen is. De wijde omtrek staat onder water.
Door de overstromingen zijn veel etenswaren in het restaurant verloren gegaan. Medewerkers zijn met man en macht aan het werk om te redden wat er te redden valt. De uitbater doet een dringend verzoek om niet te komen kijken bij het kasteel.
In Roerdalen zijn vrijdag 270 woningen ontruimd omdat ze bedreigd werden door de buiten zijn oevers tredende Roer.
De situatie in delen van Limburg zijn nog ‘heel spannend'. Het is de vraag of de maatregelen die zijn getroffen om het hoogwater stroomopwaarts binnen de perken te houden, gaan werken. ,,We zijn er nog niet", zei demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in Infrastructuur en Waterstaat in het Limburgse Broekhuizen, net boven Venlo.
© ANP — Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) staat de pers te woord tijdens een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. Winkeliers uit het door wateroverlast geteisterde Valkenburg klagen vandaag over stelende ramptoeristen. De gemeente Valkenburg heeft daarom volgens calamiteitenzender L1 acht boa's ingezet die patrouilleren door de winkelstraten.
De anders zo gezellige en bruisende straten in het stadscentrum bieden zaterdag een troosteloze aanblik. De neringdoenden zijn hun eerder deze week overstroomde winkels leeg aan het halen om de schade te kunnen herstellen en om schoon te maken. Daarbij worden veel spullen tijdelijk buiten gezet. Volgens enkele winkeliers drukken wandelende ramptoeristen vervolgens spullen die buiten staan achterover, bleek uit een reportage van calamiteitenzender L1 vanmiddag.
De winkeliers roepen mensen op niet naar Valkenburg te komen, tenzij ze willen komen helpen met opruimen en schoonmaken.
Onder de vele vrijwilligers die in Valkenburg de helpende hand toesteken doen ook geruchten de ronde over diefstallen en inbraken. Zo zouden er op grote schaal fietsen zijn gestolen van vrijwilligers die bezig zijn met het opruimen van de rommel. Ook zou er een schoenenwinkel zijn geplunderd. Een woordvoerster van de politie kon deze berichten vandaag nog niet bevestigen.
Video - Ondernemers in Valkenburg ruimen de chaos op die de vloedgolf achterliet:
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft een bezoek gebracht aan het zwaar door overstromingen getroffen Erftstadt, een gemeente ten zuidwesten van Keulen. Hij bedankte de reddingswerkers "namens alle Duitsers" voor hun onvermoeibare inzet van de afgelopen dagen.
Steinmeijer en de premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, werden zaterdag ter plaatse bijgepraat over de situatie in Erftstadt. Ze spraken met onder meer reddingswerkers over de watersnood die door Laschet wordt omschreven als een ramp die maar eens in de honderd jaar voorkomt.
In Erftstadt heeft behalve overstromingen ook een aardverschuiving plaatsgevonden. Door het natuurgeweld zijn er meerdere gebouwen weggevaagd. De schade door het natuurgeweld is enorm. Volgens Steinmeier hebben veel mensen niets meer, behalve hoop. ,,We mogen ze niet teleurstellen", aldus de president.
Laschet beloofde directe hulp aan alle mensen die zijn getroffen door de watersnood. De deelstaatpremier zei dat de autoriteiten en de federale overheid hen structureel zullen helpen bij de wederopbouw.
© EPA — De Duitse president Frank-Walter Steinmeier en de premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, werden zaterdag ter plaatse bijgepraat over de situatie in Erftstadt. Giro 777 heeft al 2 miljoen euro opgehaald voor Limburg. Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen nog "in volle vaart" door.
De Amsterdamse Reddingsbrigade hebben de afgelopen week in de omgeving van het Belgische Luik 45 mensen in veiligheid gebracht.
Dit gebeurde met een team dat bestond uit zo'n zestig mensen, vertelt Walter Weg, voorzitter van de Amsterdamse Reddingsbrigade.© Walter Weg — Een auto is door het stromende water tegen de gevel van een gebouw aangegooid in de omgeving van het Belgische Luik. De bewoners van zeker 550 huizen bij de Hambeek in Roermond kunnen vanavond waarschijnlijk nog niet terugkeren. Dijken en kades kunnen nog bezwijken als gevolg van het lang aanhoudende hoogwater, aldus de gemeente Roermond.
Politie en handhavers van de gemeente houden toezicht in het ontruimde gebied. Het hele gebied is bovendien afgezet. De waterstand wordt er nauwlettend in de gaten gehouden.
In de buurt zijn talrijke vrijwilligers en professionals van de hulpdiensten in de weer met het opwerpen van nooddijken met zandzakken. Een deel van het gebied en enkele wegen, zoals de verderop gelegen Maastrichterweg, zijn overstroomd en afgesloten. Ook sportvelden liggen er onder water.
© ANP — Bewoners van de wijken rond de Hambeek, een zijtak van de rivier de Roer, pakken afgelopen donderdag hun spullen, vullen zandzakken en treffen voorbereidingen om hoogwater. Ook in en net boven Brabant staat het water dit weekend zeer hoog. Naar verwachting bereikt de Maas dit weekend haar hoogste stand ooit in Brabant en Gelderland. Dit schrijft het Brabants Dagblad. Vanwege de waterstand zijn de veerpontjes tussen Maren-Kessel en Alem en tussen Maasbommel en Megen gestremd. Een terras in Den Bosch werd ontruimd.
,,Er valt veel regen in het zuiden van het land en een uitzonderlijke Maasgolf is onderweg. Uitgaand van de huidige verwachtingen levert dit geen grote problemen op in ons werkgebied. We treffen wel een aantal maatregelen om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen”, meldt het waterschap Aa en Maas.
Het waterpeil van de Maas, de Geul en de Gulp in Zuid-Limburg zakt vandaag. De waterafvoer van de Maas bij Sint Pieter in Maastricht is vanmiddag minder dan 2000 kuub per seconde. Ter vergelijking: gisterochtend bereikte de Maas met 3300 kuub de hoogste stand. Naar verwachting bedraagt de waterafvoer om 16.00 uur 1750 kuub per seconde.
Sinds 06.00 uur vanochtend konden de meeste mensen die geëvacueerd waren in de regio Zuid-Limburg, terug naar hun woningen. ,,Dat betekent echter niet dat er geen overlast meer is in de getroffen gebieden", aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. ,,Kelders, maar ook andere delen van woningen, straten en weilanden staan in veel gevallen nog onder water. Een aantal inwoners kan helaas nog niet terug naar zijn woning omdat er nog te veel water in staat of omdat straten nog niet toegankelijk zijn."
Wie de woning tijdelijk heeft moeten verlaten, kan bij terugkeer het beste controleren of er mogelijk problemen zijn met gas en elektriciteit, aldus de veiligheidsregio.© ANP — Luchtfoto van het gebied rond de Maas bij Roosteren na zware overstromingen. De snelweg langs het Duitse Erfstadt is helemaal overspoeld na het noodweer van de afgelopen dagen. De bestuurders werden totaal verrast door het water. Dit schrijft de Vlaamse nieuwssite Het Laatste Nieuws.
Reddingswerkers zochten met een sonarbootje naar lichamen in de voertuigen, er zouden ook nog 28 auto’s onder het water zitten. Hulpverleners vrezen een nog hoger dodental.Volgens de huidige berekeningen van Veiligheidsregio Noord-Limburg houden de topwaterstanden in Roermond tot morgenochtend aan.
De golftop werd kort na de middag bereikt in het Venlose stadsdeel Blerick. Deze houdt naar verwachting tot begin morgenavond aan. Volgende prognose van de veiligheidsregio wordt in Mook morgenochtend hoogwaterstand verwacht, waarschijnlijk tot dinsdagochtend vroeg.Rijkswaterstaat heeft zaterdag pleziervaarders geholpen die in moeilijkheden kwamen door het hoge water. Het gaat onder meer om pleziervaartuigen die vast kwamen te zitten op ondergelopen kribben, meldt een woordvoerder.
Sinds vrijdagmiddag is het de pleziervaart verboden om de rivieren in het Oost-Nederland op te gaan, maar met het mooie weer houden niet alle schippers zich daaraan.
Door het hoge water drijven er veel obstakels in het water, betonning is niet meer te zien of is weggehaald en de stroming is extra sterk. Ondiep water is niet goed zichtbaar omdat strandjes, uiterwaarden en kribben zijn ondergelopen.Handhavers leiden recreanten naar een veilige aanlegplaats en kunnen ook boetes uitdelen. Jachthavens is gevraagd plezierschippers op te roepen niet te gaan varen.
Hulpdiensten in Limburg melden dat mensen ondanks het hoge water toch de Maas op gaan, soms in rubberbootjes. De veiligheidsregio Limburg-Noord waarschuwt dat dit door de harde stroming "zeer gevaarlijk" is. Daar komt nog eens bij dat in en net onder het water van alles drijft dat de bootjes kan beschadigen. De veiligheidsregio maant mensen die toch de rivier op willen om weg te blijven uit het gebied.Bij de dijk in het Limburgse Baarlo zijn extra zandzakken gelegd, nadat er op meerdere plekken water door de dijk lekte. Het bleek uiteindelijk om kwelwater te gaan, grondwater dat vanwege de druk aan de oppervlakte naar boven komt.
Dit schrijft De Limburger. Momenteel controleren waterschapmedewerkers andere plekken lands de dijken van de Maas.NPO Radio 2 draait vanaf zaterdagmiddag 16.00 uur 777 liedjes om aandacht te vragen voor de watersnood in Limburg. De dj's willen de Limburgers die getroffen zijn door de overstromingen daarmee steunen.
Luisteraars kunnen verzoeknummers aanvragen. Het aantal liedjes verwijst naar Giro 777, het inzamelingsnummer dat vrijdag is opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Zaterdagochtend was er rond 11.00 uur al 1,3 miljoen euro binnengekomen op de bankrekening. Het ingezamelde geld is bedoeld voor gebieden in Limburg die getroffen zijn door overstromingen.Reddingswerkers zoeken in België en Duitsland met alle macht naar in totaal meer dan duizend vermisten nu het water begint te zakken.
Het dalende waterpeil is het sein voor overheden en hulporganisaties om slachtoffers te helpen bij de wederopbouw. Lees het hele artikel hier.© REUTERS — Burgers kunnen zich bij het Rode Kruis melden als ‘crisisvrijwilliger’ om te helpen bij opruimacties in het rampgebied, waarvan het stadje Pepinster de grootste poel van ellende is. In Horn heeft een inderhaast opgeworpen nooddijk het volgens de gemeente Leudal begeven.
De met zandzakken opgeworpen dijk is doorgebroken. De gemeente laat weten de noodzakelijke maatregelen te treffen. Nadere bijzonderheden ontbreken nog. Ook is de stroom uitgevallen op de Roermondseweg in Horn. De gemeente overlegt met netbeheerder Enexis over een oplossing.
Inwoners van delen van de Midden-Limburgse dorpen Haelen en Horn (gemeente Leudal) moesten zaterdagochtend rond 10.30 uur per direct hun woningen verlaten. Het gaat om bewoners van de Broekweg in Haelen en de Kemp in Horn, meldde de gemeente Leudal toen.
Uiterlijk om 13.00 uur moest iedereen er weg zijn. Rond dat tijdstip meldde de gemeente de dijkdoorbraak.
De hulp die wordt geboden aan Limburg is hartverwarmend, zegt voorzitter Antoin Scholten, van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. ,,We zijn geraakt door de vele vrijwilligers die van zuid tot noord aan het helpen zijn met het verstevigen van de dijken", vertelt hij.
Het gaat hierbij niet alleen om Nederlandse hulp, maar ook om de spontane inzet van buurgemeenten in Duitsland. ,,We zien ook dat onze veiligheidsregio niet meer aan de Duitse grens ligt, maar in het midden van Europa", zegt hij hierover. ,,Er komen veel berichten van Duitse gemeenten die hulp aanbieden." Hierbij gaat het onder meer om het opvangen van mensen en het sturen van brandweerlieden.
,,Ze weten ons te vinden zonder dat we roep hebben gedaan om hulp", aldus Scholten, over de Duitse hulp. ,,Dat durfden we niet wegens de situatie in Duitsland. Maar er schijnt capaciteit te zijn."De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt zondag een bezoek aan het rampgebied in Rijnland-Palts. Ze gaat volgens de krant Bild op de dag na haar 67e verjaardag naar de zwaar getroffen plaats Schuld. De bondskanselier wordt dan vergezeld door premier Malu Dreyer van de westelijke deelstaat.
Het hoge water verwoestte in Schuld meerdere woningen. Merkel laat zich zondag bijpraten over de omvang van de schade. Ze had eerder deze week tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten al geschokt gereageerd op het drama in haar thuisland, waar het dodental inmiddels de 130 voorbij is.Langs de Maas zijn meerdere zwakke plekken langs de dijk geconstateerd. Her en der lekken de dijken door, in Roermond wordt een doorbraak gevreesd. Een interventieteam van het leger staat klaar voor het geval de situatie verergert.
Volgens Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, is er inmiddels geen sprake meer van een hoogwaterpiek, maar van ‘een plateau van hoog water’. ,,De situatie is nog onzeker.’' Gevreesd wordt voor een dijkdoorbraak in Roermond bij de Willem-Alexanderhaven. Het gebied wordt ontruimd.
Scholten meldt dat er nogal wat nepnieuws de ronde doet. Hij meldt dat ‘waterwappies’ onder meer meldingen maken over woontoren ‘Manhattan’ in Roermond die op instorten zou staan. ,,Die flat kan omringd kan worden met water, maar zal naar verwachting niet onder water komen te staan", aldus Scholten. ,,We hebben geen enkele reden om te denken dat de bewoners in gevaar zijn. Op het moment dat dat verandert acteren wij daar meteen op. We monitoren de situatie en zullen hier transparant over zijn in onze communicatie.”© AD — Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, tijdens de persconferentie vanmiddag over de huidige situatie in het gebied. Tientallen vrijwilligers zijn zaterdag aan het schrobben, poetsen en boenen in de parochiekerk in het centrum van Valkenburg. De kerk stond de afgelopen dagen onder water, en dat water heeft veel smurrie en modder achtergelaten.
,,Alles wat onder de 1,20 meter stond heeft waterschade opgelopen", aldus een van de vrijwilligers op rampenzender L1. Volgens haar is een Sint Nicolaasbeeld verloren gegaan. De liturgische gewaden, kelken en dergelijke zijn droog gebleven.
De doorweekte kerkbanken zijn naar buiten gedragen, waar ze worden droog- en schoongemaakt. Ze moeten allemaal voor het invallen van de duisternis weer schoon terug de kerk in. ,,Iedereen helpt elkaar, er is een enorme saamhorigheid", aldus een van de vrijwilligers.
© DPG Media — De kerk stond de afgelopen dagen onder water, en dat water heeft veel smurrie en modder achtergelaten. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt zaterdag een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. Ze krijgt een rondleiding in een natuurgebied boven Venlo, waar water naartoe kan stromen om de stand in de Maas te laten zakken.
Naarmate het waterpeil in de Maas stijgt, stroomt er steeds meer water Maaspark Ooijen-Wanssum in. Op die manier kan het waterpeil in de rivier tot 35 centimeter dalen. Het natuurgebied ligt een half uur van Venlo, een van de steden die de afgelopen dagen zwaar werd getroffen door het extreme weer. Veel mensen werden uit de Noord-Limburgse stad geëvacueerd.De Gelderse dorpen Alem en Bern bij Zaltbommel blijven ondanks de hoogwaterpiek in de Maas toch via de weg bereikbaar. Vrijdag dacht waterschap Rivierenland nog dat de dorpen omspoeld zouden worden door het Maaswater, maar de verwachting over de stand van hoogwater is iets naar beneden bijgesteld. Ook de Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg blijft voorlopig open. De kering is na het hoogwater in 1995 gebouwd en nog nooit gesloten.
Polen biedt Duitsland en België hulp aan na de overstromingen van de afgelopen dagen. Beide landen zijn zwaar getroffen.
,,Ik heb de Duitse bondskanselier Angela Merkel hulp aangeboden. Ze heeft mij heel erg bedankt", aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki tegen Radio Olsztyn. Ook vertelde hij België een soortgelijk aanbod te hebben gedaan.
De Poolse president Andrzej Duda liet vrijdag aan zijn Duitse ambtsgenoot Frank-Walter Steinmeier weten mee te leven met de families van de slachtoffers en met de mensen met beschadigde woningen.
© AP — De Poolse premier Mateusz Morawiecki. De Gelderse dorpen Alem en Bern bij Zaltbommel blijven ondanks de hoogwaterpiek in de Maas toch via de weg bereikbaar. Vrijdag dacht waterschap Rivierenland nog dat de dorpen omspoeld zouden worden door het Maaswater, maar de verwachting over de stand van hoogwater is iets naar beneden bijgesteld. Ook de Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg blijft voorlopig open. De kering is na het hoogwater in 1995 gebouwd en nog nooit gesloten.
De Gelderse waterschappen verwachten geen bijzondere problemen door het hoogwater in de grote rivieren Rijn, Waal, Lek en IJssel. De uiterwaarden en waterbergingsgebieden stromen vol, maar daar zijn ze voor bedoeld, aldus waterschap Rijn en IJssel. Veerponten gaan uit de vaart omdat ze niet kunnen aanleggen. Rivierkades in onder meer Arnhem en Nijmegen overstromen. Campings aan het water moeten zaterdag echt ontruimd worden, waarschuwt waterschap Rivierenland, dat nog steeds caravans in de uiterwaarden ziet staan. Ook vee moet op het droge worden gebracht.
Om 12.00 uur geven de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, de Regionaal Operationeel Leider van het calamiteitenteam en een vertegenwoordiger van het waterschap een persconferentie over de actuele situatie.
Bekijk een samenvatting van de persconferentie hieronder:
Pal aan de Maas in Maashees is veevoederbedrijf Havens een dijk aan het aanleggen. Als de kelders onderlopen heeft het bedrijf een groot probleem, zegt directeur Joris Kaanen. ,,Dit is wat we kunnen doen. Een dijk bouwen en een kaarsje opsteken.’’ Lees het hele artikel hier.
De gemeente Beesel vraagt bewoners van laag gelegen gebieden aan de Maas om daar weg te gaan. Aan het begin van de middag bereikt de Maas in het Midden-Limburgse dorp het hoogste punt. De gemeente adviseert mensen dringend het gebied te verlaten.
,,Ook al staat het water nog niet tot boven, er ontstaat nu al druk op de dijken", aldus de gemeente. ,,De druk van zoveel water is groot, en daardoor is er altijd een kans dat een dijk kan bezwijken. En dan stroomt het water snel het gebied in."
,,Zorg daarom dat u, als u nog in het gebied bent, vertrekt. En zet auto’s die nu nog op straat staan verder weg. Het is geen verplichting, maar voor uw eigen en andermans veiligheid wel een verstandige keuze", is de boodschap van de gemeente. ,,Pas tegen het eind van de avond kunnen we waarschijnlijk zien of het water gaat zakken en of de piek voorbij is."
De hoogwatergolf in de Maas verlaat Limburg maandagmorgen, verwacht Rijkswaterstaat. De piek bereikt Belfeld en Venlo zaterdagmiddag en zondagochtend de gemeente Mook en Middelaar, op de grens van Limburg en Gelderland. De gemeente Mook en Middelaar heeft een noodverordening ingesteld en dreigt met boetes voor mensen die in gebieden komen waar ze niets te zoeken hebben.
De waterstand in de Maas bij Sint Pieter bij Maastricht is sinds donderdagavond dalend. Donderdagavond bereikte de rivier de hoogste stand met een afvoer van 3260 kubieke meter per seconde. Zondag zal de afvoer bij Sint Pieter al gedaald zijn tot onder de 1500 kubieke meter per seconde volgens Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat heeft de stuw bij het Brabantse Lith zaterdag laten zakken om het Maaswater de ruimte te geven. De keersluis bij Heumen in Gelderland is gesloten en de sluis bij Weurt bij Nijmegen is gestremd. Deze sluis vormt de toegang van de Maas naar de Waal, waar het vanaf dit weekeinde ook hoogwater is.
© ANP — Inwoners van Venlo kijken gisteren naar het sluiten van de coupures op de Maasboulevard voor het hoge water in de Maas. Tientallen vrijwilligers helpen in Roermond mee bij het plaatsen van zandzakken rond de Hambeek. Op sociale media verschijnen talloze oproepen om te komen helpen. De zandzakken worden met name opgeworpen bij de bruggen van Roer en Hambeek in de buurt van de ondergelopen Maastrichterweg en de Geuljanslaan.
De weg werd zaterdagochtend afgesloten nadat deze verbindingsroute tussen Linne en Roermond onder water was gelopen. De afrit Linne van de A73 werd vervolgens afgesloten om te voorkomen dat mensen vast komen te staan bij de ondergelopen Maastrichterweg.
Aan de werkzaamheden aan de wegen rond Roer en Hambeek doen ook militairen en brandweerlieden mee. Zo’n 550 woningen rond de Hambeek werden vrijdag ontruimd, vlak voordat de Hambeek buiten de oevers trad. Wegen en sportvelden bij de beek staan blank.
Op Giro 777 is zaterdagochtend rond 11.00 uur 1,3 miljoen euro binnengekomen voor de door de overstromingen getroffen gebieden in Limburg.
Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Ruim 22.000 particulieren, bedrijven en instellingen hebben tot nu toe gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen nog "in volle vaart" door.
Na de haastige aanleg van een nooddijk aan de Maas bij het Midden-Limburgse dorp Beesel zijn mensen bezorgd over wat het water gaat doen. De prognose is dat het Maaswater vanaf 12.00 uur zaterdag het hoogste punt zal bereiken.
,,In die uren wordt het spannend of de dijken het kunnen tegenhouden of dat het water er overheen komt en zo ja, hoeveel", aldus de gemeente Beesel. ,,Pas tegen het eind van de avond kunnen we waarschijnlijk zien of het water gaat zakken en of de piek voorbij is. Blijf in de tussentijd weg van het risicogebied en zorg dat onze medewerkers en de hulpdiensten ter plekke hun werk kunnen doen."
Op twee plaatsen langs de Maas werden vrijdag en zaterdagochtend vroeg zandzakken gelegd om het water tegen te houden. Achter de Kerkstraat wierpen talloze jongeren uit het dorp met hulp van de brandweer van het naburige Duitse Brüggen een nooddijk van zandzakken op. Bij de molen in Rijkel werd de bestaande dijk met behulp van een bulldozer met zand en plastic 20 tot 25 centimeter verhoogd.
Het gebied in het oude dorp in Beesel is een van de zwakke plekken in de verdediging tegen het stijgende Maaswater.
De Duitse conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft gezegd dat Duitsland zich in de toekomst beter moet voorbereiden op calamiteiten als de overstromingen in het westen van Europa. Hij concludeerde dat "dit extreme weer een gevolg is van klimaatverandering".
Het Duitse blad Der Spiegel voorspelt dat de ramp een belangrijk thema kan worden bij de landelijke verkiezingen in september. ,,Misschien krijgen kandidaten aan het eind van de campagnes de vraag: waar waren jullie op donderdag 15 juli? Wat hebben jullie toen gedaan en toen nagelaten?", schrijven redacteuren in een commentaar. ,,Misschien begon de echte campagne deze donderdag."
Bondskanselier Angela Merkel keerde vrijdag terug uit de Verenigde Staten en is nog niet naar het rampgebied gegaan. Haar woordvoerder benadrukte vrijdag dat Merkel wel in nauw contact staat met regionale leiders. De regeringsleider zou op korte termijn alsnog naar het getroffen gebied willen gaan.© EPA — Bondskanselier Angela Merkel keerde vrijdag terug uit de Verenigde Staten en is nog niet naar het rampgebied gegaan. In België is lokaal discussie ontstaan over het optreden van de autoriteiten. In Pepinster, waar een twintigtal huizen is ingestort, ligt de burgemeester volgens VTM Nieuws onder vuur omdat hij geen verplichte evacuaties liet uitvoeren. Hij zegt zelf dat de omvang van de ramp niet te voorzien was. ,,We weten dat er een risico was op overstromingen, maar zoiets als nu, is nooit eerder gebeurd."
Het dodental door het verwoestende noodweer in het westen van Europa is de 150 voorbij. Er kwamen in Duitsland zeker 90 mensen om het leven in deelstaat Rijnland-Palts en 43 in het aangrenzende Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland. In België hebben de autoriteiten melding gemaakt van de dood van 20 slachtoffers.
In Duitsland is vooral het district Ahrweiler in Rijnland-Palts zwaar getroffen. Daar vielen zeker 90 doden en honderden mensen worden nog vermist. Het einde van de watersnood is nog niet in zicht. Bij de Duitse stad Wassenberg, zo'n vijftien kilometer ten zuidoosten van Roermond, moesten ongeveer 700 inwoners worden geëvacueerd na een damdoorbraak.
Volgens de deelstaatregering bestrijden in Noordrijn-Westfalen meer dan 19.000 reddingswerkers de overstromingen die zijn veroorzaakt door het extreem hoge waterpeil. Dit schrijft het Duitse medium Die Zeit.
Het totale dodental in deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts ligt volgens regionale omroep WDR al boven de 130.De Nederlandse religieuzen leven in gebed en gedachten mee met de slachtoffers van de watersnood. In een verklaring spreekt de Konferentie Nederlandse Religieuzen van medeleven in "deze onzekere dagen".
Abt Bernardus Peeters, voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen: ,,Ik besef dat deze betrokkenheid slechts in beperkte mate kan bijdragen aan het leed dat veel direct betrokkenen nu ervaren. Toch hoop ik dat deze solidariteit gevoeld wordt en bijdraagt aan een snel herstel van het veilige dagelijkse leven voor allen die nu verlies en schade hebben geleden of onrust en onzekerheid beleven."
Peeters benadrukt dat de steun "zeker ook" geldt voor allen die in de buurlanden België en Duitsland zijn gestorven, gemis moeten ervaren of veel hebben verloren.
Inwoners van delen van de Midden-Limburgse dorpen Haelen en Horn (gemeente Leudal) moeten per direct hun woningen verlaten. Het gaat om bewoners van de Broekweg in Haelen en de Kemp in Horn, meldt de gemeente Leudal zaterdagochtend.
Uiterlijk om 13.00 uur moet iedereen er weg zijn. De evacuaties hebben te maken met het hoge water in de Maas. De gemeente vreest voor overstromingen.
De gemeente Roermond dreigt met boetes als kijklustigen rampgebieden blijven opzoeken. Herhaalde oproepen van de gemeente en de veiligheidsregio aan mensen om weg te blijven uit gebieden waar ze niks te zoeken hebben, maken weinig indruk. Nu dreigt de gemeente met het uitschrijven van boetes.
Hoewel een noodverordening van kracht die is bedoeld om ramptoerisme tegen te gaan, was er op de Maasboulevard in de voorstad in Roermond vrijdag de hele dag een grote drukte. Tot ‘s avonds laat waren daar talloze flanerende mensen die met auto’s en elektrische fietsen naar de kademuur waren gekomen om met talloze mobieltjes de jachthaven en zichzelf op de gevoelige plaat te zetten. Buurtbewoners ergeren zich groen en geel aan deze "aapjeskijkers", zoals ze worden genoemd.
© ANP — Het hoge water van de Maas heeft bezit genomen van de kade in het centrum van Roermond. De Osse Maasdijk tussen Keent tot en met Oijen is vanaf zaterdagmorgen afgesloten voor verkeer en bezoek. Waterschap Aa en Maas is daartoe overgegaan omdat het de dijk wil inspecteren. Het dringend verzoek is om niet naar de dijk te komen.
Het waterschap verwacht zaterdagavond de hoogste waterstand. Komende dagen zijn er ook diverse andere afsluitingen, zoals de Loswal in Ravenstein. Ook varen verschillende ponten niet.
De straten in de buurt van de dijk bij Meerssen waar vrijdag een gat viel, staan op veel plaatsen nog steeds onder water. Weliswaar mochten de vrijdagmiddag inderhaast geëvacueerde inwoners van vier dorpjes rond het gat weer terug naar huis, maar het is nog steeds gevaarlijk om de straat op te gaan. Daarvoor waarschuwt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.
Hoewel het acute gevaar van een dijkdoorbraak voor de inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle geweken is, blijft veel overlast bestaan. Veel weilanden en met name straten staan nog onder water. De veiligheidsregio doet een oproep aan de bewoners om niet, of alleen als nodig de straat op te gaan.
Hoewel in principe iedereen weer naar huis mag, is dit niet voor iedereen weggelegd. Een onbekend aantal woningen heeft te veel wateroverlast. Deze mensen worden opgevangen in De Stip in Meerssen.
© ANP — Koninklijke Marechaussee rijdt gisteren door een ondergelopen straat nadat een dijk langs het Julianakanaal is doorgebroken. Het water heeft een groot gat geslagen. Het aantal donaties aan het Nationaal Rampenfonds Giro 777 schiet razendsnel omhoog. Stond de teller eerder vanochtend nog op 780.000 euro, inmiddels is er al 1 miljoen euro opgehaald voor Limburg. Dit meldt de organisatie.
Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen nog "in volle vaart" door.Officieel staat de dodentol in België na de zware overstromingen op 20, zo meldde minister Annelies Verlinden (CD&V) volgens de Vlaamse nieuwssite Het Laatste Nieuws. Vanochtend kwam het nieuws dat er nog zeker acht lichamen werden gevonden in de provincie Luik - in Chaudfontaine, Angleur en Pepinster - maar het is niet duidelijk of die al bij het officiële aantal zijn geteld.
De watersnood in België heeft ook een ravage aangericht op het spoor. Omroep VRT bericht dat de schade aan het spoornet in Wallonië in de tientallen miljoenen euro's loopt. Ongeveer de helft van het Waalse spoorwegnet ligt momenteel nog plat.Er zijn rond de honderd gevallen van schade gemeld aan de sporen tussen Libramont-Betrix, Namen-Ottignies en Luik. Brancheorganisatie UASW heeft een speciale taskforce opgericht om voldoende personeel te vinden om de herstelwerkzaamheden uit te voeren. Er moeten volgens Belgische media honderden mensen worden ingezet, maar veel aannemers van spoorwegwerken zijn al gedeeltelijk met bouwvakvakantie.
© BELGA — Er is onder meer schade gemeld aan de sporen bij Luik. Het is alle hens aan dek in Midden- en Noord-Limburg bij het bestrijden van de wateroverlast. Dat zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagochtend. Hij zei blij te zijn met de vele burgerinitiatieven die her en der ontstaan om de helpende hand te bieden.
,,Particuliere initiatieven moedigen we heel erg aan", zei hij voor calamiteitenzender L1. ,,Alle waardering daarvoor. Help een ander waar het kan. Iedereen moet aan de bak. We zullen de klus met elkaar moeten klaren. Als hulpdiensten kunnen we het niet alleen." Hij deed nogmaals een dringende oproep aan mensen, om niet te gaan kijken op rampplekken.
De woordvoerder zei dat de hoogwaterpiek in Roermond en Venlo is aangekomen. Die piek gaat volgens hem twee dagen aanhouden.Zo’n 300 mensen uit Arcen en de naburige Duitse dorpen hebben vrijdagavond laat zandzakken neergelegd op de dijk aan de Maas bij Arcen, ten noorden van Venlo. Ze deden dat op verzoek van het waterschap.
Vanuit de Duitse dorpen kregen de vrijwilligers ondersteuning met onder meer tractoren en vrachtwagens, zei een van de vrijwilligers zaterdagochtend op calamiteitenzender L1.Als het waterschap erom vraagt, worden er weer zandzakken gelegd. Met name veel jongeren uit Arcen en omgeving deden aan het schepwerk mee. De werkzaamheden liepen vooruit op de verwachte piek van het hoogwater van de Maas, die zaterdagochtend Venlo en Roermond bereikte.
© ANP — Zandzakken in het geëvacueerde Arcen. De hevige regenval en overstromingen in Noord-Limburg hebben voor veel schade gezorgd. Inmiddels is er binnen een etmaal al ruim 900.000 euro ingezameld om de getroffen gebieden in Zuid-Limburg te steunen.
,,We zijn overweldigd door de enorme steun die er leeft en de bereidheid van Nederlanders om bij te dragen aan de nood in de getroffen gebieden in Limburg", aldus voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds. ,,De Limburgse zender L1 heeft gisteren uitvoerig aandacht gevraagd voor de actie en vandaag staat Radio 2 in het kader van Giro 777. Donateurs laten op sociale media weten dat ze hebben bijgedragen en roepen anderen ook daartoe op. Dat is prachtig om te zien.”
Zaterdagochtend heeft de hoogwaterpiek in de Maas Roermond bereikt. Het extreem hoge waterpeil houdt naar verwachting nog tot morgenochtend 06.00 uur aan. Later deze ochtend wordt de golf in Venlo verwacht.
Op het moment bestaan er in Roermond de grootste zorgen over het Designer Outlet, waar er problemen zijn ontstaan met de parkeergarage. Dit schrijven de lokale nieuwssites De Limburger en 1Limburg.
In het gebouw zijn meerdere bigbags geplaatst om water tegen te houden, mogelijk om schade bij instorting van het gebouw te voorkomen. ,,Voor de rest hebben we het in Roermond redelijk onder controle, maar over het Outlet Centre maken we wel zorgen", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio.In Roermond en omgeving zijn veel wegen ondergelopen. De Maastrichterweg tussen Roermond en Linne liep onder. De afslag Linne van de A73 die aansluit op de Maastrichterweg is dicht.
Mensen in het Roermondse stadsdeel Herten klagen dat ze niet meer te voet of met de fiets naar het stadscentrum kunnen wegens ondergelopen wegen.
De Belgische premier Alexander De Croo bezoekt zaterdag meerdere gebieden die zijn getroffen door hoog water. Hij gaat met voorzitter Ursula von der Leyen van de in Brussel gevestigde Europese Commissie naar de plaatsen Rochefort en Pepinster, bericht omroep VRT.
De Belgische premier krijgt in Rochefort en Pepinster ook gezelschap van de Waalse minister-president Elio Di Rupo. Die bezoeken vinden 's ochtends en aan het begin van de middag plaats. De Croo gaat later op de dag naar Eupen en Maaseik. In die laatste plaats wordt dan ook de Vlaamse premier Jan Jambon verwacht.
De Croo gaat praten met inwoners, hulpverleners en ook de lokale autoriteiten. Die liggen soms onder vuur. In Pepinster, waar een twintigtal huizen is ingestort, kreeg de burgemeester volgens VTM Nieuws het verwijt dat hij geen verplichte evacuaties liet uitvoeren. Hij zegt zelf dat de omvang van de ramp niet te voorzien was. ,,We weten dat er een risico was op overstromingen, maar zoiets als nu, is nooit eerder gebeurd."
© EPA — De Belgische premier Alexander De Croo bezoekt zaterdag meerdere gebieden die zijn getroffen door hoog water. Op de eerste actiedag van Giro 777 van het Nationaal Rampenfonds hebben particulieren, bedrijven en instellingen massaal gereageerd op de oproep tot steun aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg. Binnen één etmaal is ruim 780.000 euro gedoneerd aan het Nationaal Rampenfonds.
Meer dan 20.000 individuele donateurs kwamen al over de brug. De actie gaat de komende dagen nog "in volle vaart" door.
Het dodental door de watersnood in het westen van Duitsland is opnieuw fors gestegen. Duitse media berichten zaterdagochtend dat alleen al in het district Ahrweiler (Rijnland-Palts) 90 mensen om het leven zijn gekomen.
In Ahrweiler bevindt zich onder meer de zwaar getroffen plaats Schuld, waar huizen zijn verwoest door het hoge water. Er raakten volgens de autoriteiten ook zeker 618 mensen gewond. Ook in andere gebieden vielen slachtoffers. Het totale dodental in deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts ligt volgens regionale omroep WDR al boven de 130.
De bewoners die hun huis gisteren moesten verlaten in het gebied bij Meerssen vanwege een gat in de dijk van het Julianakanaal, kunnen weer terug naar huis, laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vanochtend weten.
Onder meer mensen uit de plaatsen Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moesten de afgelopen nacht elders doorbrengen vanwege het gat.
Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei daar aan het begin van de nacht over dat de dijk is versterkt en gestut, maar dat het gevaar nog niet geweken was. Dat is volgens de veiligheidsregio nu wel het geval, blijkt uit inspecties.
Veiligheidsregio Limburg-Noord doet met klem een beroep op nieuwsgierige mensen om weg te blijven uit overstroomde gebieden. Een oproep die de veiligheidsregio vrijdag ook al deed.
,,We zien dat ramptoeristen echt de behoefte hebben om te komen kijken. Maar blijf echt thuis. Blijf uit de buurt van het rampgebied'', zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio op calamiteitenzender L1. Ze benadrukt dat de hulpdiensten de ruimte nodig hebben om hun werk te kunnen doen en ook de kans bestaat dat ramptoeristen zichzelf in gevaar brengen.
Ook op Twitter heeft de veiligheidsregio een bericht geplaatst met dezelfde boodschap: ,,We zien veel mensen die bij de rampgebieden komen kijken. We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden.''
Gouverneur Johan Remkes en de voorzitters Hans Verheijen en Antoin Scholten van respectievelijk Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Limburg-Noord riepen vrijdag in een open brief ramptoeristen op weg te blijven uit de overstroomde gebieden in de provincie.
Het Amerikaanse techbedrijf Apple gaat geld doneren om de hulpverlening in de door overstromingen getroffen landen in West-Europa te steunen, maakte topman Tim Cook zaterdag bekend op Twitter.
,,Onze harten gaan uit naar diegenen die getroffen zijn door de verwoestende overstromingen in Duitsland, België en West-Europa'', aldus Cook. ,,Apple gaat doneren om de hulpverleningsinspanningen te ondersteunen.''
Om hoeveel geld het gaat, aan wie dat precies wordt gedoneerd en per wanneer, is nog niet bekendgemaakt.
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg verwacht pas rond 06.00 uur zaterdagochtend met meer informatie te komen over het geëvacueerde gebied bij Meerssen. Dat betekent dat mensen die daar zijn geëvacueerd in verband met het gat in de dijk van het Julianakanaal de nacht ergens anders moeten doorbrengen.
Eerder op vrijdag zei het Waterschap Limburg dat het lek voorlopig was gedicht. Maar een woordvoerder van de veiligheidsregio relativeerde direct daarna, dat ,,gedicht'' een groot woord is. De dijk is versterkt en gestut, zei hij, maar het gevaar is nog niet geweken.
© ANP Sem van der Wal — Bewoners van Meerssen verlaten het gebied na de dijkdoorbraak langs het Julianakanaal. Alle patiënten van het ziekenhuis VieCuri in Venlo zijn veilig overgebracht naar andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis is ontruimd omdat het vlak naast de Maas ligt, die daar de hoogste stand nog moet bereiken. Naar verwachting wordt de piek om 05.00 uur zaterdagochtend bereikt en duurt die tot zondag 19.00 uur.
,,We zijn heel dankbaar voor de hulp van iedereen die ons vandaag heeft geholpen en voor het warme welkom dat al onze patiënten hebben gekregen'', meldde het ziekenhuis vrijdagavond even voor middernacht.
In totaal zijn 200 patiënten naar omliggende ziekenhuizen gebracht, onder wie veertig kwetsbare patiënten. De evacuatie gebeurde volgens voorzitter IJsbrand Schouten van de raad van bestuur van VieCuri uit voorzorg om elk risico voor te zijn. Defensie hielp in het ziekenhuis met het evacueren van patiënten en de bescherming tegen hoogwater. Het ziekenhuis blijft zeker tot en met maandag gesloten.
In het Duitse Wassenberg, net over de grens bij Roermond, is een dam doorgebroken in de Roer. Reddingswerkers zijn begonnen met de evacuatie van zo'n 700 inwoners.
De doorbraak is volgens burgemeester Marcel Maurer ontstaan omdat Nederland daar waar de Roer de Maas inkomt de stuwen heeft gesloten. Dat meldt de Duitse omroep WDR. Burgemeester Marcel Maurer van Wassenweg neemt contact op met Nederland zodat de sluizen weer open gaan, schrijft de omroep. De Roer ontspringt in de Eifel en mondt bij Roermond uit in de Maas.
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zegt nog niet te weten wat de damdoorbraak voor de situatie in de Roer in Limburg betekent.
© ANP — Eerder vandaag was demissionair premier Mark Rutte in Venlo bij de ondergelopen Maaskade. Links: gouverneur Johan Remkes. Rechts: burgemeester Antoin Scholten. (ANP/Vincent Jannink) Demissionair premier Mark Rutte heeft zich vrijdagavond in Roermond laten bijpraten over de overstromingen en evacuaties in en rond de stad. Hij deed dat tijdens een bezoek aan hulpverleners en inwoners bij de monding van de Roer in de Maas.
Rutte sprak met bewoners en met enkele handhavers en brandweerlieden. Eerder had hij een bezoek gebracht aan het stadhuis, waar hij onder anderen de Limburgse gouverneur Johan Remkes sprak en burgemeester Rianne Donders. Onderweg vanuit het stadhuis naar de Roerkade werd hij aangeklampt door Roermondenaren die met hem op de foto wilden. Hij nam daarvoor de tijd en stak hier en daar duimen op om mensen een hart onder de riem te steken. Sommigen applaudisseerden, een enkeling riep hem 'ramptoerist' toe.
Na afloop van zijn bezoek aan de Roerkade ging Rutte naar de Jo Gerrishal in stadsdeel Maasniel, waar de geëvacueerde inwoners worden opgevangen. Eerder vrijdag was Rutte in Venlo, waar hij onder anderen sprak met voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord.
Koning Filip en koningin Mathilde van België hebben op Twitter de Belgische hulpdiensten bedankt voor hun inzet tijdens de overstromingen die het land de afgelopen dagen heeft getroffen. Het bedankje kwam na het bezoek van de royals aan het zwaar getroffen Pepinster.
Rond 15.30 uur waren Filip en Mathilde in de zwaar gehavende Belgische gemeente. Zo bezochten ze de Rue Neuve. Die straat heeft flink te lijden gehad van het wassende water. Twintig huizen zijn ingestort en de straat staat blank.
Het koningspaar sprak uitvoerig met de slachtoffers. Het bezoek aan Pepinster was het tweede bezoek dat Filip en Mathilde aan het getroffen gebied brachten. Donderdag was het koningspaar al in Chaudfontaine. Bij die gelegenheid zei Filip 'aangeslagen' te zijn door de omvang van de ramp.
De Groningse ambulancebus, eerder ingezet voor coronapatiënten, brengt nu zieken van Venlo naar Nijmegen. Het ziekenhuis VieCurie wordt geëvacueerd vanwege het hoge water in Limburg.
Tientallen ambulances vanuit heel het land helpen met de evacuatie VieCuri ziekenhuis in Venlo. Het opkomende water zorgt ervoor dat er besloten is het ziekenhuis te evacueren:
Een trieste tussenstand van de watersnood in België en Duitsland. Het dodental als gevolg van de zware regenval en overstromingen in onze buurlanden blijft oplopen. Bij onze oosterburen stond de teller vrijdagavond op minstens 106, bij de zuiderburen op zeker 20.
De autoriteiten vrezen dat de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.
© Videostill YouTube / Die Welt — Een aardverschuiving ging door het Duitse Erftstadt ten zuiden van Keulen. De treinen tussen Maastricht en het Belgische Visé/Luik zullen de komende twee weken nog niet rijden. In andere delen van België duurt het nog zes weken voor het treinverkeer opgestart is. Dat meldt de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).
,,Een twintigtal lijnen die nu stilgelegd zijn, zullen tussen 19 juli en 30 augustus geleidelijk heropgestart worden, na strenge veiligheidscontroles", schrijft de spoorwegmaatschappij.
© Kees Martens/DCI Media — Twee bruggen in Aalst worden, in verband met de wateroverlast en uit veiligheidsoverwegingen, voor voetgangers en fietsers afgesloten. Door het hoge waterpeil en de nog te verwachten neerslag slijten de oevers van twee bruggen in Aalst in een zodanig rap tempo dat ze kunnen wegzakken. De bruggen zijn inmiddels met bouwhekken afgesloten voor alle verkeer.
De schade blijkt op dit moment al zodanig groot dat een grondige aanpak nodig is om de veiligheid van passanten te kunnen garanderen. De herstelwerkzaamheden zullen naar verwachting pas rond oktober klaar zijn, mede afhankelijk van de waterstand.
Bij Marion Wuijts, die schapen en paarden op één van de weitjes aan het Christoffelpad bij een van de bruggen heeft staan, sloeg donderdagvond de schrik om het hart: „Mijn schaapjes stonden in hun hok te mekkeren. Gelukkig kunnen de dieren nog een heel stuk naar achteren; daar staan ze hoger en droog. En anders verplaatsen we ze naar en andere wei.”
Maastricht Aachen Airport blijft op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de crisisorganisatie van de politie opnieuw de hele nacht open. Zo kunnen helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten ook na 23.00 uur landen en vertrekken.
De heli's bieden hulp in het hoogwatergebied in Limburg en monitoren situaties vanuit de lucht.
De duizenden bewoners die donderdag en vrijdag in Roermond geëvacueerd zijn, kunnen vrijdagavond nog niet terug naar huis. De voornaamste reden is volgens de gemeente dat het lang aanhoudende hoogwater dijken en kades kan verzwakken of zelfs doen bezwijken.
De meeste bewoners werden vrijdag in de vroege ochtend uit hun bed gehaald om zo snel mogelijk hun huizen te verlaten. Aanvankelijk was de planning dat de bewoners van 550 huizen aan de Hambeek voor 11.00 uur eruit moesten. Maar de snelle stijging van Maas, Hambeek en Roer deed de gemeente besluiten eerder te evacueren. Inwoners moesten hun woning voor 07.00 uur verlaten.
Rond 15.00 uur bereikte de Maas in Roermond de hoogste stand, maar sindsdien schommelt dat peil. De Maas zakt niet, kan zelfs nog enigszins stijgen, aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. ,,De piek houdt lang aan, kan fluctueren", zei ze. ,,Kan zelfs toenemen. Het zijn immers maar prognoses die we geven. Het gevaar is niet geweken."
© ANP — De Roer tussen Roermond en de Duitse grens treedt op steeds meer plaatsen buiten haar oevers. (ANP/Marcel van Hoorn) Intussen stijgt ook de Roer tot een ongekend niveau met een nooit eerder bereikte afvoer van 300 kuub per seconde, waar eerdere records rond de 120 kuub zweefden. Zo'n 270 mensen die in buurgemeente Roerdalen aan de Roer wonen, moesten daarom vrijdag ook al weg uit hun huizen. De piek van de Roer blijft naar verwachting 30 tot 48 uur aanhouden, aldus de gemeente. Wat dit betekent voor de omvang voor de overlast in het overloopgebied van de Roer is onduidelijk
Het Waterschap Limburg heeft vrijdag 17 kwetsbare plekken in de dijken ontdekt en geïnventariseerd waar mogelijk nog evacuaties nodig zijn. De veiligheidsregio geeft op basis van deze inventarisatie adviezen aan gemeenten, die zelfstandig een beslissing nemen.
De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft vrijdagavond twee nieuwe noodverordeningen ingesteld. Die zijn vooral bedoeld om evacuaties mogelijk te maken en ramptoerisme aan te pakken.
Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens een bezoek aan Venlo zijn bewondering uitgesproken voor 'de veerkracht die Limburg nu laat zien'. Hij noemde die tegenover de regionale omroep L1 "een visitekaartje voor heel Nederland".
De provincie wordt al dagen geteisterd door overstromingen. ,,Een bizar beeld", aldus Rutte. ,,Want de zon schijnt en tegelijkertijd is hier een ramp zichtbaar". De premier herhaalde dat het demissionaire kabinet er alles aan zal doen om de Limburgers zo goed mogelijk te helpen.
,,Er komt natuurlijk ook weer een crisis na deze crisis", zei Rutte. ,,Dit water is een keer weg en dan moet je natuurlijk alles opruimen en de schade gaan opnemen. En dan moeten we elkaar ook helpen."
Inwoners die zijn geëvacueerd vanwege de doorbraak in de dijk die Bunde beschermt tegen het water van het Julianakanaal moeten zich voorbereiden om de nacht elders door te brengen. Dat schrijft de veiligheidsregio Zuid-Limburg. Naar verwachting wordt pas middernacht duidelijk of zij naar huis kunnen of niet.
Uit onderzoek blijkt dat het water dat bij Voulwames naar boven komt, maaswater is. Dit water komt onder de dijk in het Julianakanaal door naar boven.
De gemeente Meerssen waarschuwt mensen in de gebieden Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) om voorlopig niet hun kelder leeg te pompen. ,,Het leegpompen van een kelder kan nu tot gevolg hebben dat de stabiliteit van de fundering van uw woning in gevaar komt", luidt de waarschuwing.
Er zijn op dit moment bigbags en zandzakken geplaatst om het gat te dichten. Maar volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio komt er nog steeds water door het gat. ,,De dijk is niet stabiel genoeg om de zaak veilig te verklaren", zei hij op calamiteitenomroep L1.
Vanavond zal een helikopter van de kustwacht met infraroodcamera’s het gebied scannen om de stabiliteit van de hele dijk te controleren. Naar verwachting is pas rond middernacht bekend of de situatie veilig is.
Meer informatie over het verblijf in opvanglocaties volgt zo snel mogelijk, schrijft de veiligheidsregio.
Evacuaties, op vooronderzoek in de getroffen wijken, mensen troosten. En dat al wadend door het stromende rivierwater. Robbert Kusters (35) van de IJsselsteinse reddingsbrigade is in het door watersnood getroffen gebied Bunde in Limburg. ,,We hebben hier jaren voor getraind.”
,,Het is heel gek, maar zodra je aankomt, ga je in een operationele modus. Je weet wat je moet doen, want je hebt hier zo lang voor getraind. Maar je vraagt je ook af: wat gaan we hier aantreffen?”
,,Het is onwerkelijk om te zien. De Bundenaren zien al een paar dagen de rampspoed in de omliggende gemeenten, al hopend dat het aan hen voorbij trekt. Maar dan breekt de dijk door en staat het water binnen een halfuur een meter hoog in de straat. Het enige wat wij kunnen doen, is hen helpen veilig weg te komen en troosten.”
Presentatrice Britt Dekker verzamelt hulp voor dieren die door de watersnoodramp in nood zijn geraakt. Op Instagram roept ze volgers op zich te melden als ze stallen, opvang en andere zaken nodig hebben of ter beschikking willen stellen. Ook biedt Dekker haar eigen stallen aan, net als haar vrachtwagen.
,,Aangezien er ook heel veel dieren in nood zijn en ik heel veel paardenmensen als volgers heb wil ik deze post graag gebruiken als grote verzamel-help plek zodat we elkaar kunnen helpen met stallen, opvang en alles wat daaromheen nodig is!", schrijft Dekker. Daarnaast roept de presentatrice mensen op te doneren op giro 777.
Manon en Martijn Barink gaan al zeven jaar op rij met hun kinderen naar hun vaste 'stekkie’ op de camping in het Duitse Irrel. De kinderen zijn hier opgegroeid, lief en leed is hier gedeeld. Maar dit jaar zette het hoogwater een streep door hun kleine paradijsje: de rivier slokte hun caravan op.
Van hun vaste standplaats is niks meer over. En zij zij niet de enigen op de camping: ,,Ons hele straatje, al onze buren zijn er door getroffen. En de paar caravans die nog overeind staan zijn dusdanig beschadigd, dat die eigenlijk ook niet meer te redden zijn.”
Maar het ergst vindt Manon het nog wel voor de mensen búiten de camping. ,,Voor ons is het ons vakantieadresje wat is weggevaagd, maar voor zoveel meer mensen in Irrel en daarbuiten was het het enige dak boven hun hoofd. We leven ontzettend mee met de Duitsers die hierdoor getroffen zijn. Het is echt zo onwerkelijk.”
© Sander van Mersbergen — Evacuatie uit het dorp Bunde. Langs de oevers van de Maas in Limburg is het vandaag leven tussen hoop en vrees. In Bunde dreigde het even heel erg mis te gaan. In de dijk die Bunde beschermt tegen het water van het Julianakanaal, een vaarweg die zich bij Maastricht afscheidt van de Maas, ontstaat iets voor 14.00 uur een gat.
Aanvankelijk roepen de autoriteiten inwoners op naar de bovenste verdieping van hun huis te vluchten. Vijf minuten later verandert het advies: een gebied met enkele duizenden inwoners werd op stel en sprong geëvacueerd. ,,Ik sta helemaal te trillen. Het lijkt wel oorlog.” Lees het hele verhaal over de evacuaties in Bunde.
Binnen enkele uren nadat het Nationaal Rampenfonds het bankrekeningnummer 777 had opengesteld voor hulp aan Zuid-Limburg, was al ruim 200.000 euro gedoneerd.
Vooral betrokken burgers hebben tot dusver geld gegeven. ,,Er zijn al duizenden en duizenden particulieren die bedragen hebben gedoneerd van een tientje of 25 euro voor het door overstromingen getroffen gebied", zegt een woordvoerder.
Giften kunnen worden overgemaakt via www.giro777.nl of via elke bank in Nederland op het rekeningnummer 777 (dat wordt dan doorgeleid naar NL28 INGB 0000 000 777), aldus de organisatie.
Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden, aldus Nationaal Rampenfondsen. Het gaat 'hierbij om steun voor kleinschalige projecten die ertoe dienen dat de samenleving weer op gang komt', zegt voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.
Het blijft nog even spannend of de hoofddijken langs de Maas zullen standhouden tegen het hoge water, zegt hoogleraar Waterbouwkunde Bas Jonkman van de TU Delft: ,,Dit is een soort stresstest voor ons systeem."
Jonkman verwacht niet dat het water massaal over de Maasdijken heen zal komen. ,,Maar er kunnen zwakkere en nog niet versterkte plekken in het systeem zitten", zegt hij. Daarnaast bestaat het risico dat water onder een dijk door komt. ,,Een dijk kan verzadigd raken. Zoiets gebeurde bijvoorbeeld bij de overstromingen in New Orleans.''
Voor Limburg is het risico het komende etmaal het grootst. In Brabant is de rivier breder. Daardoor is het overstromingsrisico's er kleiner, maar toch vallen problemen volgens Jonkman ook daar niet uit te sluiten.
De eerste dijk die inmiddels is doorgebroken, bij het Julianakanaal in Meerssen, behoort niet tot de zogeheten primaire waterkeringen die het land tegen het water moeten beschermen. ,,Het is een regionale kering", aldus Jonkman. Die moeten doorgaans aan minder hoge veiligheidseisen voldoen. ,,Evengoed is dit een dijkdoorbraak met de nodige risico's. Er ligt natuurlijk wel een dorp achter."
Een bijkomend punt van zorg is dat meerdere stukken rivierdijk in Brabant en Gelderland nog niet voldoen aan de hoogste veiligheidseisen, die in 2017 werden verhoogd. ,,Dat betekent zeker niet dat ze acuut onveilig zijn, maar ze staan op de planning om te worden versterkt. Als ze dan een zeer hoge belasting krijgen, kan het spannend worden."
De Maas bereikt dit weekend in Gelderland en Brabant het hoogste niveau ooit gemeten. Dat meldt Waterschap Rivierenland. Het water zal tegen de dijken staan. Evacuatie is volgens het schap niet nodig. Wel wordt zaterdag vanaf dijkbewaking ingesteld in het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard, en vanaf zondag in het Land van Heusden en Altena.
Het hoogwater bereikt Oost-Brabant zaterdag aan het begin van de avond, zo is de verwachting van de gemeente Boxmeer. De piek is er waarschijnlijk op zondagochtend.
© ANP — Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (ANP/Bas Czerwinski) Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt een dezer dagen een bezoek aan het door wateroverlast geteisterde Limburg. Het is nog niet bekend wanneer de minister naar de provincie gaat, of welke plaats zij aandoet.
De afgelopen dagen kon ze niet komen vanwege een werkbezoek aan de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) bezocht donderdag Valkenburg, dat zwaar is getroffen door de overstromingen. Demissionair premier Mark Rutte gaat later vrijdag naar Limburg.
Voor de oefenwedstrijd van vandaag tussen Anderlecht en Ajax houden de spelers een minuut stilte als eerbetoon aan de slachtoffers van de wateroverlast on België, Zuid-Limburg en andere delen van Noord-Europa.
Ook komt er in samenwerking met de gemeente Anderlecht een inzamelactie van kleding, voedsel en meubilair bij het stadion. Daarnaast wordt een veiling gehouden van de shirts die de spelers dragen tijdens de wedstrijd. De opbrengst hiervan gaat ook naar de slachtoffers.
Het leger is begonnen met het verhogen van de dijk aan de Alexanderhaven in Roermond. Over een lengte van 230 meter wordt de bestaande dijk met zandzakken 40 centimeter hoger gemaakt, liet een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg Noord weten.
De Maas heeft in Roermond sinds 15.00 uur de hoogste stand bereikt. De gemeente besloot vrijdagmiddag tot de directe ontruiming en evacuatie van een deel van het bedrijventerrein Willem-Alexander. Dit deel werd door het hoge water bedreigd. Het gaat om het deel dat het laagst ligt. Iedereen in dat gebied moest er weg.
© DPG — Een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen is vanmiddag doorgebroken. Het water heeft volgens de veiligheidsregio een groot gat geslagen. Het gat in de dijk van het Julianakanaal bij Bunde en Meerssen is vrijdagmiddag gedicht, maar het gevaar is volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid Limburg nog niet geweken. Hij zei dat 'gedicht' een groot woord is. De dijk is versterkt en gestut.
Vrijdagmiddag ontdekten hulpdiensten een groot gat in de dijk, waarna inderhaast talrijke mensen uit de buurt werden geëvacueerd. Met behulp van leger en brandweer werden vervolgens zandzakken en Big Bags aangevoerd om het gat te dichten voor het verder kon uitspoelen. Maar volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio komt er nog steeds water door het gat. ,,De dijk is niet stabiel genoeg om de zaak veilig te verklaren", zei hij op calamiteitenomroep L1.
De geëvacueerde bewoners kunnen daarom voorlopig nog niet terug. ,,De dijk moet eerst gerepareerd zijn voor de situatie veilig is", zei de woordvoerder. ,,Dat kan nog wel een tijdje duren. Heel vervelend voor de mensen die geëvacueerd zijn."
Volgens hem wordt nu eerst vanuit een helikopter met speciale apparatuur bekeken waar de dijk instabiel is en wat precies gerepareerd moet worden. Aan de hand van die analyse kan Rijkswaterstaat aan de slag met herstelwerkzaamheden.
© Taco Willems — Ramptoeristen aan de Maas In diverse plaatsen in Limburg zijn noodverordeningen van kracht, omdat honderden toeristen naar de gevolgen van de watersnood zijn komen kijken. De 60-jarige Taco Willems, trouwambtenaar van beroep, moest gisteren tijdens zijn evacuatie in Maastricht slalommend naar zijn auto lopen, omdat diverse filmende mensen zijn doorgang blokkeerden. ,,Het is bizar en pijnlijk om te ervaren hoe mensen het leuk vinden om ons verdriet en paniek te zien.”
Volgens de trouwambtenaar waren tientallen mensen met een lach op hun gezicht foto’s en filmpjes van de kolkende Maas te maken. Sommigen stonden zelfs gezellig een frietje of ijsje te eten. ,,Ik hoorde een van hen zeggen dat hij het raar vond dat er geen cateraar in de buurt was. Hoe losgetrokken van de realiteit ben je dan?!”
Terwijl Limburg vecht tegen het hoge water, worden er stroomafwaarts in Utrecht ook al maatregelen genomen. Zoals op camping Clementie in Vianen, pal aan de oevers van de Lek. ,,We nemen geen enkel risico.’’
De grote wateroverlast in Limburg heeft gezorgd voor al meer dan 1100 schademeldingen, zeggen verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer, die in de regio actief zijn. Bij Interpolis stond de teller vrijdag aan het begin van de middag op ruim 700, bij Centraal Beheer op 450.
Beide verzekeraars geven aan te verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder op zal lopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.
De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen uit de getroffen gemeenten in Zuid-Limburg, te weten Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem. Het overgrote deel van de schade is aan huizen, de rest aan auto's, zeggen de verzekeraars.
Veel verzekeraars dekken de schade aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg, meldden Salvage en het Verbond van Verzekeraars donderdag in een gezamenlijke verklaring. Dit geldt ook voor auto's die casco of allrisk verzekerd zijn.
Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg ook 'in formele zin' als een ramp, zei premier Mark Rutte donderdagavond. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, bij de Rijksoverheid kunnen aankloppen.
Het Rode Kruis heeft vrijdag vanaf 16.00 uur een hulplijn opengesteld voor mensen in het rampgebied in Limburg. Iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, kan contact opnemen via 070-445 888. Vrijwilligers staan klaar om mensen in het overstromingsgebied te helpen, aldus de organisatie.
Voorlopig is de hulplijn alle dagen van de week geopend van 09.00 uur tot 21.00 uur.
De hulp wordt geboden door de inzet van het zogenoemde burgerhulpnetwerk Ready2Help, dat in 2014 in het leven werd geroepen voor grote incidenten zoals bijvoorbeeld een dijkdoorbraak. Dit netwerk bestaat uit ruim 92.000 mensen en is sinds de oprichting ruim vijfhonderd keer ingezet. Medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis helpen sinds woensdag met het evacueren, het brengen en klaarzetten van veldbedden en het opvangen van mensen in het getroffen gebied.
Honderden brandweerlieden uit dertien veiligheidsregio's bieden hulp in het door overstromingen getroffen Limburg. De brandweer heeft in Zeist een speciaal actiecentrum ingericht voor concrete hulpvragen uit Limburg. Die worden verdeeld over de veiligheidsregio's, aldus brancheorganisatie Brandweer Nederland.
De brandweer heeft naast helpende handen ook al 130.000 zandzakken en duizend dompelpompen met aggregaat naar Limburg gestuurd. Daarnaast kunnen hulpdiensten in Limburg bij het actiecentrum aankloppen voor hulp van specialisten en voor advies.
Voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland is heel trots op de slagvaardigheid van de korpsen, zegt hij. ,,Het is geweldig, maar het moet ook, de problemen zijn groot. Ik wens alle collega's in Limburg, België en Duitsland veel succes."
Venlo gaat samen met hulpdiensten grote delen van de gemeente ontruimen. Ruim 10.000 mensen worden vrijdagavond geëvacueerd. Het gaat daarbij volgens een woordvoerder van de gemeente om 10.700 bewoners van 4746 woningen.
Deze mensen wonen in lager gelegen delen van dorpen langs de Maas, zoals Arcen, Lomm, Velden, een gebied in Venlo zelf, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick, zo maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.
De evacuaties gaan om 18.00 uur beginnen. Dat is eerder dan gepland omdat het water sneller stijgt dan verwacht, en omdat de gemeente niet wil dat mensen 's nachts het huis uit moeten.
Mensen die niet terechtkunnen bij familie of kennissen worden opgevangen in buurtcentra en andere openbare gebouwen.
De bewoners van 270 huizen in de buurt van de Roer in de Midden-Limburgse gemeente Roerdalen moeten hun woningen verlaten. De huizen worden bedreigd door het hoge water van de Roer, maakte de gemeente Roerdalen vrijdagmiddag bekend.
De piek van de Roer blijft naar verwachting 30 tot 48 uur aanhouden, aldus de gemeente. Wat dit betekent voor de omvang voor de overlast in het overloopgebied van de Roer is onduidelijk.
Wie geen onderdak vindt bij vrienden of familie kan terecht in de sporthal van Vlodrop en Sint Odiliënberg en gemeenschapshuis De Harch in Herkenbosch.
,,Wie had ooit gedacht dat we een jaar na onze grote natuurbrand, dit voor de kiezen zouden krijgen", zei burgemeester Monique de Boer van Roerdalen. ,,Onze inwoners langs de Roer zijn wel wat gewend als het gaat om hoogwater. Maar dit is ongekend. Hier doen we op dit moment alles aan. Vrijwilligers helpen mee met het vullen van zandzakken. Buren en dorpsgenoten jong en oud helpen elkaar en bieden een slaapplek aan."
België kondigt voor dinsdag een dag van nationale rouw af voor de slachtoffers van de overstromingen. De nationale feestdag, een dag later, wordt veel soberder dan anders.
De dag van nationale rouw "zal een moment zijn om stil te staan bij het grote menselijke verlies", zegt premier Alexander De Croo. Er zijn door de watersnood minstens twintig doden gevallen, van wie er negen inmiddels zijn geïdentificeerd, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Nog eens twintig mensen worden nog vermist.
De gouverneur van Luik sprak eerder al van 23 doden.
De evacuatie van ziekenhuis VieCuri in Venlo wordt versneld uitgevoerd. Dat is volgens voorzitter IJsbrand Schouten van de raad van bestuur van VieCuri nodig omdat het water van de Maas sneller stijgt dan verwacht. Voor 03.00 uur zaterdagochtend moeten alle patiënten uit het ziekenhuis weggehaald zijn, aldus Schouten. Rond die tijd wordt in Venlo de piek van het hoogwater in de Maas verwacht.
In totaal worden 200 patiënten naar omliggende ziekenhuizen gebracht, onder wie veertig kwetsbare patiënten. De evacuatie gebeurt volgens Schouten uit voorzorg om elk risico voor te zijn. Defensie helpt in het ziekenhuis met het evacueren van patiënten en de bescherming tegen hoogwater. "Voor mij en de medewerkers van het ziekenhuis is dit het ergste wat er kan gebeuren", zei Schouten.
VieCuri ligt vlakbij de Maas. De evacuatie wil een mogelijke dijkdoorbraak voor zijn, maar opborrelend kwelwater als gevolg van de hoogwatergolf in de Maas kan ook schade opleveren in het ziekenhuis. Het ziekenhuis blijft zeker tot en met maandag gesloten.
Spoedpatiënten worden vanaf 18.00 uur naar omliggende ziekenhuizen geleid. Zwangere vrouwen worden naar andere geboortecentra verwezen. Het Rode Kruis zet zes ambulances van zijn medische dienst in om de evacuatie te ondersteunen. Op elke ambulance zitten twee artsen of verpleegkundigen van het Rode Kruis. Zij verwachten om 18.00 uur ter plaatse te zijn in Venlo.
Vanaf 18.00 uur gaan ook de huisartsenpost en de ggz-afdeling bij het ziekenhuis dicht. VieCuri zoekt samen met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding naar geschikte alternatieven voor patiënten.
Patiënten die in afwachting van evacuatie nog in het ziekenhuis liggen mogen bezoek ontvangen, met een maximum van één bezoeker per patiënt.
Het gat in de dijk in Bunde is gedicht, daarmee is het acute gevaar geweken, meldt De Limburger. Militairen en brandweerlieden wisten het gat te dichten. Ze plaatsten honderden zandzakken om de dijk te verstevigen.
'Mensen reageren opgelucht', tweet onze verslaggever ter plaatse Sander van Mersbergen. 'Gebied is weer begaanbaar. Erg stil op straat nog'.
De uittocht van bewoners is volgens hem al enige tijd tot stilstand gekomen. Enkele duizenden inwoners van Bunde, Geulle-beneden en de gehuchten Voulwames en Brommelen moesten zo snel mogelijk hun woning verlaten. Door de dijkdoorbraak is dit gebied onder water komen te staan. Daarom gingen ook de sirenes af. Mensen kregen de oproep om gas, water en stroom af te sluiten en direct te vertrekken.
Vanwege het grote gat in de dijk van het Julianakanaal moeten de inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) 𝘇𝗼 𝘀𝗻𝗲𝗹 𝗺𝗼𝗴𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗵𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗯𝗶𝗲𝗱 𝘃𝗲𝗿𝗹𝗮𝘁𝗲𝗻. Voor evacueren is het nu te laat, meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg vrijdagmiddag. Onze verslaggever Sander van Mersbergen volgt de ontwikkelingen ter plaatse en twittert erover. Hieronder alvast enkele tweets.
Waterschap Rivierenland start zaterdag met dijkbewaking in het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Vanaf zondag is er ook dijkbewaking in het Land van Altena. Het gaat om de dijken langs de Maas en de Afgedamde Maas. Het waterschap verwacht geen problemen met de dijken langs de grote rivieren Rijn, Waal en Lek.
Volgens het schap bereikt de Maas in het rivierengebied dit weekeinde de hoogste stand die ooit is gemeten. Bij de Maas loopt het weilandengebied onder water. Het water zal tegen de Maasdijken staan, aldus het schap. Dat betekent dat het dorp Alem en de buurtschap Bern bij Zaltbommel op een eiland komen te liggen. Het schap sluit de hoogwaterwerende deuren in de Maasdijk bij Heerewaarden.
Ook het land tussen de Afgedamde Maas en de dijken komt onder water te staan. De Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg gaat dicht. Deze keersluis in het Heusdensch Kanaal is gebouwd na het hoogwater van 1995 en in 2001 opgeleverd. Het is volgens het waterschap de eerste keer dat de kering wordt gesloten.
De stuwdam bij het Duitse Euskirchen die gisteren als 'zeer instabiel' werd geclassificeerd door een deskundige, houdt nog steeds stand. Brandweer en civiele bescherming (THW) pompen grote hoeveelheden water uit het stuwmeer bij de Steinbachtalsperre om de druk op de dam te verkleinen. Na de classificatie werden zo'n 4500 inwoners uit drie dorpen uit voorzorg geëvacueerd.
De brandweer spreekt nadrukkelijk geruchten tegen dat de dam is doorgebroken of wordt opgeblazen. "Dergelijke berichten zijn pertinent onjuist. De dam wordt gecontroleerd door technici en ook door drones", luidt het op Twitter.
In alle gemeenten aan de Maas in Noord- en Midden-Limburg vinden evacuaties plaats. Meestal gaat het hierbij om straten of wijken, zei een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg Noord op rampenzender L1. De veiligheidsregio roept inwoners van de Maasgemeenten op om de website van de eigen gemeente in de gaten te houden. Daarop wordt bekend gemaakt welke maatregelen er genomen worden en wie er tijdelijk weg moeten.
Ze zei verder dat alle coronatestlocaties van de GGD in het getroffen gebied open blijven. Wel kan het zijn dat toegangswegen onder water staan en er omleidingen zijn.
De piek van het hoogwater van de Maas heeft vrijdag om 15.00 uur Roermond bereikt. De Maas is daar gestegen tot een hoogte van 20,7 meter boven NAP. Naar verwachting bereikt de piek van de hoogwatergolf om 03.00 uur zaterdagochtend bij Venlo een hoogte van 18 meter boven NAP.
In Zuid-Limburg daalt het waterpeil van de Maas. Dijkgraaf Patrick van der Broeck van Waterschap Limburg zei vrijdag dat het project Grensmaas heeft gewerkt. Dat is de beveiliging van de Maas in Zuid-Limburg tegen overstromingen. Het Grensmaasproject volgde op de watersnood van 1993 en 1995, waarbij grote gebieden in Limburg overstroomden. Sindsdien zijn niet alleen dijken versterkt, maar kreeg de Maas met name door ontgrindingen meer ruimte om te overstromen zonder daarbij schade aan de richten.
© ANP — De hoge waterstand in de Roer op een peilschaal in het centrum van Roermond. Het hoge water wordt met name veroorzaakt door enorme regenbuien in het stroomgebied van de Roer in Duitsland en de Maas in Belgie en de Ardennen. Heel veel water, weggespoelde auto’s en wachtende mensen achter het raam of op het balkon. Jelle Zweers van de Alphense reddingsbrigade wist niet wat hij zag, toen hij donderdagmiddag in het rampgebied in Zuid-Limburg aankwam om te helpen. ,,Het leek wel een spookgebied. Je ziet hoeveel kracht water heeft.”
Wat de 24-jarige student veiligheidskunde donderdag allemaal heeft meegemaakt, heeft zeker indruk op hem gemaakt. De klus in Zuid-Limburg was, sinds hij in 2012 toetrad als vrijwilliger bij de reddingsbrigade, zijn eerste echte inzet in een rampgebied. En eentje om nooit te vergeten, weet hij nu al. Lees hier zijn verhaal.
© Jelle Zweers — Jelle Zweers (tweede van links) van de Alphense reddingsbrigade. Als gevolg van een dijkdoorbraak bij Meerssen is er geen treinverkeer mogelijk tussen Maastricht en Sittard en andersom. Door de huidige omstandigheden in Limburg is het nog niet duidelijk hoe lang de verstoring op het traject gaat duren, meldt spoorbeheerder ProRail.
Vrijdagmiddag brak een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen, net ten noorden van Maastricht. Het water heeft volgens de veiligheidsregio een groot gat geslagen. Omwonenden kregen een NL Alert met de boodschap dat iedereen onmiddellijk het gebied moet verlaten. Het gaat om mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle.
Frankrijk is solidair met Nederland, België, Duitsland en Luxemburg in de "beproeving" die ze doormaken. De Franse president Emmanuel Macron liet dat weten via Twitter. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van het noodweer dat Duitsland, België, Luxemburg en Nederland hard heeft getroffen."
Frankrijk had al aangekondigd veertig militairen te sturen om te helpen in Luik, naast een helikopter en een onderzoeksteam. De Belgische regering had een beroep gedaan op het Europees systeem voor civiele bescherming. Inmiddels zijn meer dan 150 reddingswerkers uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk in België.
De Britse premier Boris Johnson had donderdag al uitgesproken geschokt te zijn door de verwoestende overstromingen in Duitsland en de Benelux-landen. Het Verenigd Koninkrijk staat klaar om hulp te bieden bij reddings- en herstelwerkzaamheden, twitterde hij.
De voorstellingen van de Passiespelen in Tegelen bij Venlo op zaterdag 17 en zondag 18 juli gaan niet door. In verband met het hoogwater zijn ze afgelast, maakte het bestuur van de spelen vrijdagmiddag na overleg met de gemeente Venlo bekend.
Mensen die een kaartje gekocht hebben, krijgen bericht en op een later tijdstip een waardebon waarmee ze nieuwe kaartjes voor toekomstige voorstellingen kunnen krijgen.
De Passiespelen zijn er weer vanaf zaterdag 24 juli tot en met zondag 5 september.
Het gouvernement in Maastricht heeft waterschade opgelopen door het hoogwater in Limburg en blijft daarom ook de komende dagen dicht. De provincie laat weten dat de dienstverlening voorlopig volledig digitaal verloopt.
Het gouvernementsgebouw, zoals het provinciehuis in Limburg wordt genoemd, staat op een eilandje in de Maas in de provinciehoofdstad. De provincie besloot donderdag om het gebouw per direct te sluiten vanwege het risico op wateroverlast.
Inwoners van dorpen langs de Maas in het noorden van Limburg krijgen het dringende advies om zo snel mogelijk het gebied te verlaten. De dorpen Aijen, Bergen, Heukelom, Well en Wellerlooi lopen kans op wateroverlast, net als delen van Nieuw Bergen.
Het water van de Maas staat zaterdagochtend waarschijnlijk op zijn hoogst bij de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen. Bewoners kunnen worden opgevangen in recreatiecentrum Den Asseldonk in Nieuw Bergen. "Wanneer u besluit om in uw huis te blijven, doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar bent voor hulpdiensten", aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen.
De watersnoodramp in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts heeft op sommige plaatsen een wel heel bittere nasmaak gekregen. In het plaatsje Sinzig in de zwaar getroffen regio Ahrweiler blijken twaalf bewoners van een verzorgingshuis voor mensen met een beperking te zijn verdronken. Lees hier het hele verhaal.
Een parkeergarage in Roermond moet zo snel mogelijk ontruimd worden. De gemeente roept mensen die hun auto in de parkeergarage aan het Kazerneplein bij het Outlet Centrum hebben gezet op hun voertuig daar zo snel mogelijk weg te halen.
De parkeergarage ligt in de buurt van de monding van de Roer in de Maas. De gemeente vreest dat de parkeergarage onder water kan lopen.
De veiligheidsregio drukt mensen bij Meerssen die weg moeten op het hart eerst gas en licht af te sluiten om kortsluiting en brand te voorkomen. Ook moet de hoofdkraan van het water dicht, voordat ze de deur achter zich dichttrekken.
Na de dringende oproep om weg te gaan en het afgaan van het luchtalarm renden veel mensen naar hun auto’s. Anderen probeerden hun dieren waaronder paarden naar een veilig onderkomen te brengen.
Er ontstond een stroom van verkeer naar hoger gelegen delen. De weg bij het Julianakanaal is afgezet. De politie maande automobilisten die draalden om door te rijden en haast te maken. Legervoertuigen en voertuigen van andere hulpdiensten reden het gebied in, terwijl bewoners de andere kant op reden over de vaak smalle wegen. Het geheel maakte volgens verslaggevers ter plaatse een chaotische indruk.
Het dodental door de overstromingen in België is opgelopen tot 23, heeft de gouverneur van de provincie Luik Hervé Jamar gezegd tegen Belgische media. In zijn provincie kwamen 20 mensen door het noodweer om het leven. Van hen zijn er 6 geïdentificeerd.
Bij de VRT zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dat er 19 mensen worden vermist. Ze waarschuwde dat het dodenaantal nog kan oplopen. Met helikopters en drones wordt naar mensen gezocht. Verlinden zei dat de situatie in Limburg kritiek blijft. Een aantal dijken van de Maas kan het water nog maar amper aan. Vooral bij Maaseik is de toestand kritiek.
Inwoner van Meerssen doet op Facebook live verslag van de dijkdoorbraak
Veiligheidsregio heeft voor de getroffen inwoners de volgende tips:
- Sluit gas en elektriciteit af. Het water kan zorgen voor brand of kortsluiting. Door het gas en elektriciteit alvast af te sluiten, voorkom je dat.
- Draai de hoofdkraan van het water dicht.
- Verlaat zo snel mogelijk uw woning
Een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen is vanmiddag doorgebroken. Het water heeft vooralsnog een gat geslagen van 1 bij 1 meter, maar dat kan snel groter worden, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.
De veiligheidsregio roept mensen dringend op het gebied snel te verlaten. Het gaat om een stuk dijk bij Voulwames, een buurtschap bij Meerssen en Bunde. De mensen in de buurt krijgen de dringende oproep hun woningen zo snel mogelijk te verlaten. ,,Verlaat het gebied en zoek een veilig heenkomen", zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio.
Vanwege de dijkdoorbraak gaat er een luchtalarm af. ,,Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten zo snel mogelijk ramen en deuren sluiten en naar een veilige verdieping gaan in huis. Er is geen tijd meer om de woning te verlaten. Dit gebied komt onder water te staan. Dit is ook de reden dat de sirenes momenteel afgaan", meldde Veiligheidsregio rond 14.00 uur.
Ongeveer tien minuten later zei een woordvoerder van Veiligheidsregio op rampenzender L1 dat de inwoners van de Limburgse dorpen toch zo snel mogelijk moeten vertrekken.
Het Nationaal Rampenfondsen heeft vandaag het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.
Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er zijn ook schrijnende situaties niet uit andere bronnen gedekt worden.
Volgens voorzitter van het Nationaal Rampenfonds, Clémence Ross-van Dorp, gaat het hierbij om steun voor kleinschalige projecten. Zij benadrukt dat er geen directe steun aan particulieren en ondernemingen gegeven zal worden.
,,Het gaat ons om burgerinitiatieven die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen. Het geld dat hopelijk ruimhartig gegeven zal worden, wordt verdeeld in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke."
Het ziekenhuis VieCuri in Venlo wordt volledig geëvacueerd. Op die manier probeert het vlak bij de Maas gelegen ziekenhuis een eventuele overstroming voor te zijn, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag. Het ziekenhuis blijft zeker tot en met maandag gesloten.
Vanaf vrijdagmiddag worden 140 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Spoedpatiënten worden vanaf 18.00 uur naar andere ziekenhuizen geleid. Zwangere vrouwen worden naar andere geboortecentra verwezen.
Vanaf 18.00 uur gaan ook de huisartsenpost en de ggz-afdeling bij het ziekenhuis dicht. VieCuri zoekt samen met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding naar geschikte alternatieven voor patiënten.
Bezoek voor patiënten die in afwachting van evacuatie nog in het ziekenhuis liggen kan wel, met een maximum van één bezoeker per patiënt.
Door het noodweer in het westen van Duitsland zijn zeker 103 mensen om het leven gekomen, aldus de autoriteiten. Dat zijn er tientallen meer dan aan het begin van de dag bekend was. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.
De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook 's nachts mensen in veiligheid gebracht.
In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Zo'n 114.000 huishoudens in het westen van Duitsland zitten zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.
Voor het Duitse leger is reddingswerk in de door overstromingen getroffen gebieden nu topprioriteit, zei minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer vrijdag. Ze heeft alle militaire activiteiten die niet direct met buitenlandse missies te maken hebben tijdelijk stopgezet.
Militairen ondersteunen het reddingswerk met rond de vijfhonderd man in Noordrijn-Westfalen en zeker tweehonderd in Rijnland-Palts. Ze redden mensen, ontruimen gebouwen en distribueren brandstof en zandzakken, terwijl de politie zich toelegt op het bieden van bescherming en het voorkomen van plunderingen.
Reddingswerkers van de Nationale Reddingsvloot (NRV) zijn vanochtend actief in de gemeente Meerssen, in het Limburgse Heuvelland. Zo'n elf eenheden helpen daar met het verkennen van de omgeving en het evacueren van mensen.
De vloot wordt ingezet bij grote overstromingen in Nederland. ,,In Meerssen gebeurt van alles en daar gaan ze nu aan de slag. Het water komt daar tot hun middel", aldus een woordvoerder van de Reddingsbrigade. Ook zijn er nog zestien eenheden in Luik in België aan het helpen. ,,Hulp is daar sinds donderdagavond aan de gang."
Donderdag waren de reddingswerkers vooral bezig in Valkenburg, in samenwerking met het leger. Mensen werden met trekkers, aanhangers en legerwagens uit hun huizen gehaald en naar het droge gebracht.
© ANP — Een horecaondernemer ruimt schade op, nadat het water in de rivier de Geul gezakt is. Valkenburg is zwaar getroffen door de wateroverlast. De Geul was daar overstroomd De waterstand in de Maas bij Sint Pieter heeft vanochtend vroeg de hoogste stand sinds 1911 bereikt. In 1911 zijn de metingen van waterstanden begonnen, aldus Rijkswaterstaat. De rivier voerde 3260 kubieke meter water per seconde af en dat is aanzienlijk meer dan tijdens het hoogwater in 1993 en 1995.
De Maas in Zuid-Limburg is nu over het hoogste punt heen. Nu zakt de afvoer bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau van 1825 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat.
Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Sinds dinsdag viel tussen de 100 en 140 millimeter neerslag. De Maas moet wel nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie.
© ANP — Caravans staan op Camping Hatenboer in het stijgende water in de Maas. Vanwege de hoge waterstand in de rivier ontstaan op veel plekken in Limburg problemen Inmiddels heeft Slachtofferhulp een speciaal nummer geopend (0900-0101) voor inwoners die hun verhaal kwijt willen of verlegen zitten om advies of bijstand.
De bewoners van 22 buitendijks gelegen huizen aan de Maas in de gemeente Venray worden geëvacueerd. De gemeente heeft hun gevraagd hun bezittingen veilig te stellen en hun woningen tijdelijk te verlaten. De mensen worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld, liet de gemeente Venray vrijdag weten.
Venray lijkt de dans grotendeels te ontspringen. In de nacht van zaterdag op zondag bereikt de piek de gemeente, maar volgens de huidige berekeningen blijven de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren veilig. De veiligheidsregio verwacht dat de dijken hoog genoeg zijn om het water tegen te houden in Venray.
In de gemeente zijn de campings aan de Maas ontruimd. De rioleringen die op de Maas uitmonden zijn dichtgezet om instroom van Maaswater te voorkomen. Wegen worden afgezet, er worden zandzakken geplaatst bij een sportpark in Wanssum. Voor het gebied ten oosten van de A73, dat grenst aan de Maas, geldt een noodverordening.
© ANP — Een brug over de Geul is ingestort. Valkenburg is zwaar getroffen door de wateroverlast. De Geul was daar overstroomd Alle mensen die in Zuid-Limburg werden geëvacueerd in verband met de wateroverlast mogen weer terug naar huis, behalve de inwoners van het centrum van Valkenburg. Dat maakte de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vrijdag bekend.
Desondanks worden bewoners van twee straten in Meerssen vrijdagochtend alsnog geëvacueerd, omdat het water van de Geul terugstroomt en overstroomt op de Westbroek en Oostbroek, aldus een woordvoerder van de regio.
Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio is ook het centrum van Valkenburg nog onveilig. Constructeurs van de gemeente en de brandweer moeten eerst alle gebouwen en wegen controleren. Ze kijken of de constructies van de bouwwerken veilig zijn. Pas als dat gebeurd is, kunnen de mensen weer terug naar huis, zei hij.
© ANP — Een man loopt over een door militairen aangelegde noodbrug. Valkenburg is zwaar getroffen door de wateroverlast. De Geul was daar overstroomd Het dodental door het noodweer in het westen van Duitsland is verder toegenomen. De autoriteiten melden vrijdagochtend dat het slechte weer zeker 93 mensen het leven heeft gekost. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.
Het dodental in België is opgelopen tot vijftien, melden Belgische media. Zeker vier mensen worden nog vermist.
Hiermee komt het totale dodental op 108 te staan.
Foto van centrum Roermond vanochtend, scheelt nog tientallen centimeters
© AD — Foto van centrum Roermond vanochtend, scheelt nog tientallen centimeters De binnenvaart op de Maas in Limburg blijft naar verwachting tot na het weekend gestremd vanwege de zeer hoge waterstanden, sterke stroomsnelheden en drijvend afval in de rivier. Dat meldt de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van de branchevereniging voor de binnenvaart Koninklijke BLN-Schuttevaer.
Sinds donderdag 18.00 uur is de Maas van het uiterste zuiden van Limburg tot Noord-Limburg gestremd voor alle scheepvaart. Volgens de regiocoördinator wisten alle binnenvaartschippers een veilig heenkomen te zoeken en zijn er geen incidenten geweest, al hadden sommige schippers wel haast om tijdig van het water te komen en aanlegplaatsen te vinden.
Drijvend afval en drijfhout vormen een gevaar voor de besturing van binnenvaartschepen. Het gaat bijvoorbeeld om bomen, struiken en takken, maar er zouden ook caravans in de Maas zijn terechtgekomen.
Door een aardverschuiving in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn doden gevallen. De lokale autoriteiten melden dat er in Erfstadt-Blessem, nabij Keulen, naast de dodelijke slachtoffers ook meerdere vermisten zijn.
Het is niet bekend hoeveel doden er zijn gevallen. Ook is niet duidelijk hoeveel mensen worden vermist. Door het noodweer staan in Erfstadt-Blessem woningen onder water en is een aantal ingestort.
Volgens de lokale autoriteiten worden vanuit huizen noodoproepen gedaan, maar is redding vaak niet mogelijk. De rampendienst is wel ter plaatse. Volgens Duitse media zijn er niet genoeg reddingswerkers en wordt hun werk bemoeilijkt door een gaslek dat niet kan worden gerepareerd.
© Sebastian Schmitt/dpa — Trier Een aantal basisscholen in Roermond is vandaag gesloten. Dat heeft alles te maken met het hoge water van Roer en Maas, zei een woordvoerder van de gemeente Roermond. De kinderen zijn naar huis gestuurd.
Basisschool De Stapsteen in Herten heeft de begane grond leeggeruimd uit vrees voor opborrelend kwelwater. Dat gebeurde in 1993 bij het hoogwater van de Maas ook.
Basisschool Aan de Roer vlak bij de Hambeek is gesloten. Deze school ligt midden in het gebied dat is geëvacueerd. Ook de Stenen Brug is dicht, deels ook omdat de school door ondergelopen wegen moeilijk bereikbaar is.
Het water van de Geul dat de afgelopen dagen het centrum van Valkenburg overstroomde, is vanochtend terug in de loop van de rivier. Dat maakt het voor netbeheerder Enexis mogelijk om een begin te maken aan het herstellen van de stroomvoorziening in het centrum.
Als dat is gebeurd, kunnen de 1155 geëvacueerde mensen die zonder stroom zaten weer terug naar huis, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.
Inmiddels is ook een inspectie van de bruggen in het Limburgse heuvellandstadje begonnen. Eén brug begaf het donderdag. Het leger heeft vrijdagochtend vroeg een noodbrug aangelegd, zodat er weer verkeer mogelijk is tussen het noorden en zuiden van het stadje. Dat was tot dan onmogelijk omdat de bruggen door het hoge, wild stromende water instabiel dreigden te raken.
Ook wordt overwogen een tweede noodbrug aan te laten leggen. Dat hangt af van de inspectie van een bestaande brug, die mogelijk instabiel is. Afhankelijk daarvan wordt de knoop over een tweede noodbrug doorgehakt, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.
Bewoners van de Maastrichtse wijken Randwyck en Heugem mogen weer naar huis. De wijken werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd, maar zijn niet overstroomd, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Burgemeester Annemarie Penn zei vrijdagochtend tegen L1 dat Maastricht "langs het gaatje is gegaan".
Volgens haar was het "erg spannend", toen de piek van het hoogwater rond 03.00 uur Maastricht bereikte. Penn meldt dat 350 mensen werden opgevangen in sporthallen. De evacuaties van de wijken Heugem en Randwyck verliepen goed, aldus de burgemeester. "Mensen hebben zelf hun biezen gepakt."
De piek van het hoogwater verplaatst zich op het moment richting het noorden. Volgens de veiligheidsregio belandt Limburg-Zuid nu langzaam in de herstelfase.
Het dodental door de overstromingen in België is opgelopen tot vijftien, melden Belgische media. Zeker vier mensen worden nog vermist.
De Waalse minister-president Di Rupo zei vrijdag te vrezen dat het dodental nog zal oplopen. Honderden mensen zitten nog vast in hun huizen.
Alle Maasgemeenten in Limburg kondigden de evacuatie aan van de bewoners van gebieden die worden bedreigd door hoogwater. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staat de Maas historisch hoog.
In Luik riepen de lokale autoriteiten donderdagmiddag duizenden inwoners die bij de Maas wonen op om hun huizen te verlaten. Het peil van de rivier in het centrum van de stad steeg 's nachts niet. De politie meldde zelfs dat het heel langzaam begon te dalen in de zwaarst getroffen wijk.
In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen.
© BELGA — Elio Di Rupo Defensie verstevigt de dijkring tussen Thorn en Wessem in Midden-Limburg met zandzakken. Het gaat om ruim een kilometer dijk langs de Maas. De versteviging is nodig om wateroverlast in het achterliggende gebied te voorkomen, zegt Waterschap Limburg.
Mensen in het gebied krijgen de dringende oproep de website van de gemeente Maasgouw in de gaten te houden en naar rampenzender radio L1 te luisteren.
Donderdagavond is een deel van de Maasdijk bij Gennep in Noord-Limburg versterkt met zand. Het waterschap constateerde dat daar water onder de dijk door lekte. Over ongeveer 200 meter is zeil aangebracht tegen de dijk en daar is zand tegenaan gestort.
Waterbeheerders houden de toestand van dijken en kades in Limburg voortdurend in de gaten nu de hoogwatergolf zich naar het noorden van de provincie verplaatst. In de afgelopen 25 jaar is veel gedaan om overstromingen van de Maas te voorkomen, maar er zitten nog wel zwakke plekken langs het water.
Delen van het dorpje Buggenum worden vandaag geëvacueerd. Dat heeft de gemeente Leudal bekendgemaakt.
De bewoners van zo’n vijftig woningen in de Dorpsstraat moeten zo snel mogelijk hun woningen uit. Politie en medewerkers van de gemeente bellen huis aan huis aan om mensen op de hoogte te stellen van de evacuatie.
Rijkswaterstaat raadt pleziervaart op alle grote rivieren en de nevengeulen af vanwege de hoge waterstand. Eerder deze week gold die waarschuwing al voor de Maas, die inmiddels helemaal gestremd is voor de scheepvaart.
De stroming in de rivieren is door het hoge water erg sterk. Daarnaast is de begrenzing van de vaargeul vaak niet meer te zien. Rijkswaterstaat heeft voor de veiligheid zelfs boeien langs recreatievaarguelen weggehaald. Bovendien drijft er veel hout en rommel in het water dat in een scheepsschroef kan terechtkomen. Pleziervaart is nu gevaarlijk, aldus de dienst.
Recreatieschippers die in havens langs de rivieren hebben afgemeerd moeten de waterstand ook goed in de gaten houden. Op sommige plekken kan het water snel stijgen. Een schip kan daardoor losslaan of klem komen te zitten onder een steiger.
© Hollandse Hoogte / ANP Maastricht is in de nacht van donderdag op vrijdag "langs het gaatje gegaan", zegt burgemeester Annemarie Penn vrijdagochtend tegen L1. Volgens haar was het "erg spannend", toen de piek van het hoogwater Maastricht bereikte. Penn meldt dat er 350 mensen zijn opgevangen in sporthallen. Wanneer zij weer naar huis kunnen, is niet bekend. Maar volgens de burgemeester kan dat "best wel snel gebeuren, als het verder droog blijft".
De Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd. Dat ging goed, aldus de burgemeester. ,,Mensen hebben zelf hun biezen gepakt." Vrijdagochtend meldde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg dat in Maastricht geen straten zijn ondergelopen.
Rond 03.00 uur werd in Maastricht de piek qua waterstand bereikt. Deze piek verplaatst zich op het moment langzaam richting het noorden. Volgens de veiligheidsregio belandt Limburg-Zuid nu langzaam in de herstelfase.
Zo'n 550 huishoudens in Roermond zijn vanochtend om 06.00 uur met megafoons en sirenes vroegtijdig gewekt om per direct hun woningen te verlaten. Ook kregen ze een NL Alert met de mededeling: verlaat uw woning direct.
,,In verband met wateroverlast dient u onmiddellijk uw huis te verlaten", schalden de luidsprekers van de megafoons. Om 07.00 uur moest iedereen het huis uit zijn. Politieagenten belden huis aan huis aan.
Wie ondanks het aanbellen en de NL Alert niet ontwaakte, werd wel wakker van de sirenes die de politie liet loeien. Inwoners kwamen slaapdronken naar buiten. Eerder hadden ze namelijk gehoord dat ze rond 11.00 uur moesten gaan.
Het pretpark Plopsa Coo in Stavelot (bij Luik) is voor de helft onder water gelopen. Bezoekers zijn er al zeker tot en met zondag niet welkom. ,,Ik houd mijn hart vast voor de schade die we zullen opmeten eens het water is weggetrokken”, reageert Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof.
Terwijl de zon in Plopsaland De Panne schijnt, loopt het pretpark Plopsa Coo in de Ardennen onder water. ,,Woensdag om 14 uur besloten we het pretpark te ontruimen”, doet Van den Kerkhof het verhaal.
,,Het waterpeil van de Amblève was te hoog en onze parking dreigde onder water te lopen. We hebben alle bezoekers gevraagd het park te verlaten en tegen 16 uur was alles leeg. Gisterenmorgen donderdag is de rivier uit haar oevers getreden. Het gevolg? De helft van het pretpark staat onder water. De schade op de beelden die ik al te zien kreeg is enorm. Opnieuw een tegenslag na al die coronamiserie."
© Plopsa Coo — Zo ziet Plopsa Coo, het pretpark in Stavelot er op vandaag uit