Vonnis nog gepland op 11 oktober, wordt mogelijk vervroegd
Het vonnis van de rechtbank staat gepland op 11 oktober. Zowel de advocaat van de nabestaanden van Wiersum als de advocaten van de verdachten hebben aangegeven dat zij die datum erg ver weg vinden. De rechtbank bekijkt of de uitspraak eerder kan worden gedaan. Ook zal zij zich naar verwachting eerder uitlaten over de verzoeken van de verdachten tot beëindiging van hun voorarrest. Alleen Moreno B. maakte gebruik van zijn recht op het laatste woord. Hij herhaalde dat hij onschuldig is. "Ik ben geen moordenaar."
OM haalt uit naar de advocaten van de verdachten: 'Is over deze woorden nagedacht?'
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag fel uitgehaald naar de advocaten van de verdachten in de strafzaak over de moord op advocaat Derk Wiersum. Volgens het OM hebben de raadslieden in hun maandag uitgesproken pleidooien 'grote woorden' gebruikt, die de vraag oproepen of daar wel goed over is nagedacht. Justitie meent dat de uitlatingen niet passen bij 'een zaak van dit kaliber, met deze ernst en deze gevolgen'.
Dinsdag zullen de aanklagers reageren, dan de advocaten weer, dan de verdachten
De advocaten zijn klaar met hun pleidooien. Dinsdag zullen de aanklagers vanaf 9.30 uur reageren, dan de advocaten weer, dan de verdachten (in hun laatste woord). De uitspraak in de zaak 'Pulheim' over de moord op Derk Wiersum is op 11 oktober.
Ook Taekema wil integrale vrijspraak voor zijn cliënt, en zéker geen levenslang
Taekema wil vrijspraak voor Giërmo B. van de moord op Derk Wiersum én vrijspraak van de heling van de gestolen Opel Combo en de Volkswagen Transporter die bij de (voorbereidingen voor moord) gebruikt lijken.
Áls de rechtbank Giërmo B. veroordeelt ('hetgeen ik me niet kan voorstellen'), is een levenslange celstraf ongepast, vindt Taekema. Uitvoerders van moorden worden doorgaans lager gestraft dan opdrachtgevers. Levenslang wordt meestal opgelegd aan daders die meerdere levens namen.
"Indien in deze zaak levenslang wordt opgelegd, reserveert de rechtbank geen ultieme straf meer voor zwaardere zaken. Tevens zou uw rechtbank de indruk wekken dat de moord op een advocaat erger is dan bijvoorbeeld de moord op een politieman." Met een IQ van 74 'kon Giërmo B. de reikwijdte van zijn handelen niet overzien'.
De moord op Peter R. de Vries mag niet meespelen, vindt Taekema.
Ook Taekema wijst er op dat veroordeelden door een wetswijziging hooguit 2 jaar 'voorwaardelijke invrijheidsstelling' krijgen, waardoor langdurige celstraffen ook echt heel langdurig zijn.De advocaat herhaalt dat hij de weduwe van Derk Wiersum alsnog wil verhoren, een vrouwelijke getuige, een beruchte voortvluchtige crimineel die aan één van de bij de observaties gestolen auto's is gekoppeld, een andere potentiële verdachte, een trits opsporingsdienaren en kroongetuige Nabil B.
Daarmee is zijn pleidooi klaar.
'Waarom geen liquidatie-commando?'
Taekema ziet in de moord op Wiersum geen professioneel voorbereide actie. "Waarom geen liquidatie-commando met snelle auto's? Waarom geen automatische wapens? Deze moord ziet er toch helemaal niet zo uit? Het kan niet worden vastgesteld dat de daders van plan waren Wiersum überhaupt iets aan te doen."
Wilden de daders Wiersum ontvoeren?
Het lijkt Taekema op basis van getuigenverklaringen aannemelijk dat de schutter en Derk Wiersum hebben gesproken. "Wilde de latere schutter dat Wiersum zou meekomen? De Opel Combo en de Volkswagen Transporter (die bij observaties en de moord zijn gebruikt) zijn geschikt om iemand in mee te nemen. Was het de opzet van de opdrachtgever Wiersum of zijn vrouw mee te nemen, om zo in het bezit te komen van de iPhone van kroongetuige Nabil B.? (Als een soort losgeld?)"
'Bericht 'Pap komt morgen pas' gaat misschien over echte pap'
'Pap komt vanavond pas', zoals Giërmo B. in een bericht aan zijn vriendin schreef, betekent niet dat hij in straattaal meldde dat hij pas in de avond geld zou krijgen (volgens justitie het bloedgeld voor de huurmoord). Taekema: "Mijn cliënt en zijn vriendin hadden een jong kind. Waarom zou het bericht niet gewoon kunnen betekenen dat hij 's avonds pas pap of melkpoeder zou meenemen?"
'25.000 inwoners van de Bijlmer kunnen allemaal dezelfde zendmasten aanstralen'
In het hart van de Bijlmer wonen 25.000 mensen. Dat kan betekenen dat zij allemaal dezelfde zendmasten aanstralen met hun smartphones, stelt Taekema. Justitie kan aan de hand van de telefoongegevens van Giërmo B. dus niet zomaar stellen dat hij in een woning was die van belang is in het dossier over de moord op Wiersum.
Getuigen 'speculeren' over rol Giërmo B. bij moord
Getuigen 'speculeren' dat Giërmo B. te maken heeft gehad met de moord op advocaat Derk Wiersum omdat ze hem hebben zien rijden in de voor de moord gebruikte Opel Combo, denkt Taekema.
Giërmo B. bestrijdt dat hij een belangrijke telefoon heeft gebruikt die hem volgens justitie aan de moord koppelt.'B. behoort tot de marge van het criminele circuit'
Dat Giërmo B zich op zijn zwijgrecht beroept, en dat het Openbaar Ministerie daarover schampert, 'miskent de positie van zijn cliënt', zegt Taekema. Als Giërmo B. al wist wie wél achter de moord zitten, kan hij dat niet zomaar zeggen. Hij 'wil geen kroongetuige zijn'.
B. behoort 'tot de marge van het criminele circuit' en was overvaller en hennepteler. Hij sprak met een familielid over een overval die een enorm bedrag moest opleveren. "Dat maakt niet dat hij betrokken was bij een liquidatie."'Zoveel gebruikers van de Opel Combo'
In de Opel Combo die is gebruikt voor observaties en als vluchtauto, is behalve van Giërmo B. en Moreno B. dna van heel veel anderen aangetroffen, benadrukt ook Taekema. Anderen kunnen de auto hebben gebruikt voor, tijdens en na de moord.
Het alibi van Giërmo B., die stelt dat hij met een vriendin in het huis van een vriend in De Bijlmer was, kan kloppen, zegt de advocaat.
'Cliënt noch medeverdachte past in signalement schutter'
Giërmo B. past niet in het signalement dat getuigen van de schutter gaven, en komt ook niet overeen met het postuur van de schutter dat is te zien op de beelden die een bewakingscamera van de moord maakte, stelt Taekema. Dat geldt ook voor Moreno B. "Stel noch cliënt, noch Moreno B. is de schutter, wie zat er dan in de Opel Combo (de vluchtauto)?"
Jacques Taekema 'speelde even met de gedachte zijn pleidooi tot vijf zinnen te beperken'
Het is de beurt aan advocaat Jacques Taekema, raadsman van Giërmo B. "Even heb ik gespeeld met de gedachte mijn pleidooi tot vijf zinnen te beperken, maar ik doe dat niet," vangt hij aan. Taekema wil vrijspraak.
Hij wijst erop dat Derk Wiersum volgens zijn weduwe op de dag voor de moord een hevige ruzie had met zijn cliënt, kroongetuige Nabil B. "Die kon vanuit zijn cel communiceren met een iPhone. Hij loog over dat gebruik. Inmiddels is duidelijk wat hij via die iPhone zoal schreef over zijn advocaten, over wie hij niet tevreden was. Hij wilde ze inwisselen." Taekema wijst erop dat Nabil B.'s volgende advocaat Oscar Hammerstein stelde dat hij uitspraken van Nabil B. als bedreigend had ervaren op de dag dat hij door de kroongetuige werd ontslagen vanwege een conflict.
Taekema spreekt overigens niet uit of hij denkt dat Nabil B. de opdracht voor de moord op Derk Wiersum kan hebben gegeven. (Daar zijn overigens geen aanwijzingen voor.)
'Vreselijke zaak, maar die rechtvaardigt geen levenslange straf'
Moreno B. is nooit eerder veroordeeld of vervolgd voor betrokkenheid bij een levensdelict. Als de rechtbank niet levenslang oplegt, maar de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar, zou Moreno B. al 28 jaar moeten zitten vanwege de nieuwe regeling waardoor een gedetineerde nog maximaal 2 jaar 'voorwaardelijk in vrijheid kan worden gesteld'. Als de rechtbank 15 jaar oplegt, moet B. in elk geval 13 jaar in de gevangenis blijven. Dat zijn al zeer zware straffen, vindt Roethof. "Géén levenslang in deze zaak."
Roethof herhaalt dat het vreselijk is dat 'een collega van mij hier in Amsterdam, en als rechter-plaatsvervanger ook een collega van u', is vermoord. "Dat rechtvaardigt niet dat we in deze zaak afwijken van het recht door levenslang op te leggen."
'Hoe maak je nog onderscheid met een zesvoudige moord als je nu de ultieme straf oplegt?'
"Dit had nooit mogen gebeuren," herhaalt Gerald Roethof. "Het is een vreselijk delict, een moord op iemand die wij kennen, maar voor de nabestaanden van alle andere slachtoffers van moorden was het even pijnlijk. Hoe enorm deze zaak ons ook geraakt heeft: na een enkelvoudige moord zou u nooit levenslang moeten willen opleggen. Hoe maak je anders nog het onderscheid met een zesvoudige moord? Als u nu levenslang oplegt vanwege de tijdgeest van de afgelopen twee weken (sinds de moord op Peter R. de Vries), gooi je de rechtsstaat overboord."
'Nooit kreeg iemand in Nederland levenslang voor één moord'
Gerald Roethof haalt onderzoek van de Erasmus Universiteit aan waaruit blijkt dat in Nederland nooit iemand levenslang heeft gekregen voor één moord, als diegene niet eerder voor zware, vergelijkbare delicten had gepleegd.
'We moeten geen Amerikaanse toestanden krijgen, u moet vrijspreken'
Machteld Roethof gaat over naar de slotconclusie. "De kring van mogelijke verdachten is niet kleiner geworden, maar alleen maar groter. Als we al het bewijs nalopen en kijken wat overblijft, is ons standpunt dat onze cliënt integraal moet worden vrijgesproken."
Ze wijdt ook nog een paar zinnen aan de verdenking dat Moreno B. de Opel Combo heeft geheeld. Ook daarvan moet hij worden vrijgesproken, ook omdat er zoveel verschillende mannen in de auto hebben gereden.
Wat de strafmaat betreft: "Als in een zaak waarin de belangen zo groot zijn en de verdenking zo serieus is, moet het Openbaar Ministerie er echt onomstotelijk van overtuigd zijn dat onze cliënt de schutter is. We moeten geen Amerikaanse toestanden krijgen. Als u heel sec en los van emoties naar deze zaak kijkt, zou u moeten oordelen dat onze cliënt niet levenslang moet worden opgesloten."
'Niet hebben kunnen verhoren kroongetuige Nabil B. is extra reden behoedzaam te zijn'
Kroongetuige Nabil B., die Ridouan Taghi van vele liquidaties heeft beschuldigd, is niet verhoord in de zaak over de moord op zijn advocaat Derk Wiersum. Nu kan dat niet, doordat hij daartoe medisch niet in staat wordt geacht. Dat is volgens de advocaten een extra reden 'behoedzaam te zijn'. De dag voor de moord hadden Nabil B. en Derk Wiersum ruzie gehad. Ging dat over de iPhone 5 die Nabil B. stiekem in zijn cel had? Wilden de daders Wiersum niet doodschieten, maar ontvoeren om die iPhone te pakken te krijgen? Machteld Roethof: "Het zijn vragen, vragen waarop we geen antwoord hebben."
'Moreno B. was geen medepleger én geen medeplichtige'
Na de lunchpauze neemt advocaat Machteld Roethof weer het woord. Ze werkt verder uit waarom Moreno B. de moord op Derk Wiersum volgens de verdediging niet bewijsbaar heeft 'medegepleegd'. Ook dat hij medeplichtig is, bijvoorbeeld als iemand die op de uitkijk stond, kan het Openbaar Ministerie volgens Roethof niet bewijzen. Personen die wél sleutelrollen kunnen hebben gespeeld bij de moord, zijn 'te snel afgevoerd van het verdachtenlijstje'. Dit deel van het pleidooi is wat juridisch. Het komt er op neer dat B. volgens de advocaten ook om die reden moet worden vrijgesproken.
Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Voor het laatste nieuws uit Amsterdam: