Wij sluiten die coronaliveblog af en starten een nieuwe op. Eens in de zoveel tijd doen we dat, omdat het oude liveblog te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Hieronder kunt u het liveblog nog teruglezen. Het nieuwe coronaliveblog treft u hier.
Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD.
'Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hoeven dan maar één prik te krijgen', meldt het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vrijdagmiddag. 'Het Janssen-vaccin is een veilig en effectief vaccin, met als praktisch voordeel dat één prik voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn.'
Volgens het ministerie zijn er vanaf de week van 21 juni circa 75.000 Janssen-vaccins beschikbaar. 'In de week van 28 juni 125.000, afhankelijk van leveringen.'
Er zijn 1417 nieuwe positieve tests in het afgelopen etmaal, dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds 15 september.
In de afgelopen week zijn 11.401 mensen positief getest, gemiddeld 1629 per dag. Ook dat is het laagste peil sinds september.
Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. Daar kregen 88 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam heeft 84 bevestigde besmettingen. In Amsterdam werden 52 mensen positief getest. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal sinds 22 augustus vorig jaar. Daarna volgen Utrecht (51) en Venlo (23). Goeree-Overflakkee had 22 nieuwe gevallen, naar verhouding behoorlijk veel.
In maar liefst 88 gemeenten testte helemaal niemand positief. Daaronder zijn Leiderdorp, Veenendaal, Houten en Diemen. Verder waren er 60 gemeenten waar maar één nieuw geval aan het licht kwam, waaronder Nieuwegein, Aalsmeer, Wageningen, Kerkrade, Landgraaf en Meppel.
Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer. Dat wil niet zeggen dat deze drie mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,67 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Festivalgangers hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf juli kunnen ze eindelijk weer feestvieren in de zomer. De coronacijfers gaan zo rap de goede kant op dat festivals buiten kunnen doorgaan zonder anderhalve meter afstand, besloot het kabinet vanmiddag.
De inwoners van Duitsland mogen vanaf 1 juli weer naar veel landen reizen. Het gaat om bijna honderd landen wereldwijd waar het risico op een coronabesmetting laag is. Ook omdat steeds meer Duitsers zijn gevaccineerd, kan de regering het reisverbod voor een reeks landen en regio's opheffen, kondigde buitenlandminister Heiko Maas aan.
De algemene reiswaarschuwing vervalt voor risicogebieden waar het aantal infecties onder een bepaalde grens ligt. Na lange maanden van lockdown zal ook het reizen geleidelijk weer iets normaler worden, aldus de minister. Het verdwijnen van een reiswaarschuwing betekent echter niet 'een uitnodiging om zorgeloos te zijn', waarschuwde hij in Duitse media.
De criteria voor de 'coronakaart' van het Europese RIVM (ECDC) worden binnenkort versoepeld. Dat betekent dat er vanaf volgende week meer landen 'groen' worden en dus als veilig worden bestempeld. Nederland is op dit moment nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op besmetting niet is geweken. Wie komt vanuit een 'groen' land, zou zonder restricties kunnen reizen. Voor oranje is reizen mogelijk met een negatieve test of bijvoorbeeld volledige vaccinatie.
Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt.
Ziekenhuizen behandelen nog 729 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur zijn 54 bedden op de speciale coronavleugels vrijgekomen. Het is de vierde dag op rij dat het totale aantal opgenomen patiënten met meer dan vijftig daalt.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 448 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit zijn er 38 minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de negentiende dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 281 mensen, 16 minder dan op donderdag.
De leegloop van de ziekenhuizen is al een paar weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten.
Overheden grijpen op sommige plaatsen in Zuidoost-Azië naar verregaande maatregelen om druk uit te oefenen op mensen die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Die lopen uiteen van het stopzetten van salarisbetalingen tot het verplicht dragen van bordjes met doodshoofden.
De Pakistaanse provincie Punjab maakte vandaag bekend dat ze mobiele telefoons wil laten afsluiten van vaccinweigeraars. Die maatregel moet nog wel worden uitgewerkt. Ook de provincie Sindh voert de druk op. Daar zei het provinciehoofd deze maand dat ambtenaren die zich niet laten vaccineren vanaf juli geen salaris meer krijgen.
Het 220 miljoen inwoners tellende Pakistan heeft tot dusver pas een fractie van de bevolking gevaccineerd. Er zouden ongeveer 10 miljoen prikken zijn gezet. Veel Pakistanen zijn huiverig om zich te laten inenten. Dat komt volgens het hoofd van een doktersorganisatie onder meer doordat veel geruchten en onjuiste informatie over vaccins worden verspreid.
Ook in het zuidelijke buurland India kunnen vaccinweigeraars het aan de stok krijgen met de autoriteiten. De politie liet niet-gevaccineerde mensen in landelijke gebieden in provincie Madhya Pradesh bordjes dragen met een afbeelding van een doodshoofd en botten: het universele symbool van gevaar.
Het coronavaccin van AstraZeneca kan in een enkel geval leiden tot lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Mensen die daar al eerder last van hebben gehad, mogen dit vaccin dus niet krijgen. Dat heeft de Europese toezichthouder EMA vastgesteld. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) deed al onderzoek naar de mogelijke bijwerking en concludeert nu dat er waarschijnlijk een verband is. De zeer zeldzame bijwerking moet daarom op de bijsluiter komen te staan.
Meer dan 78 miljoen mensen in Europa hebben het vaccin van AstraZeneca gekregen. Zes van hen hebben last gekregen van het zogeheten systemisch capillair leksyndroom. Het gebeurde vooral bij vrouwen en binnen vier dagen na vaccinatie. Drie van de zes mensen hadden al eerder last gehad van dezelfde klachten. Een van die drie is overleden.
In Nederland is één geval van dit leksyndroom bekend. Het ging om iemand die het coronavaccin van Janssen had gekregen. Dit was een man van tussen de 50 en 60 jaar oud en hij is eraan overleden. In Nederland is deze bijwerking niet gemeld bij mensen die het vaccin van AstraZeneca hebben gekregen. Over het coronavaccin van Janssen zegt het EMA niets.
De Noorse koning Harald denkt dat de pandemie zijn einde nadert en dat mensen zich mogen verheugen. Meerdere leden van het Noorse koningshuis werden tijdens de coronacrisis preventief onder quarantaine geplaatst en officiële taken werden afgezegd of digitaal verricht. De functie van de vorst is dan weliswaar grotendeels ceremonieel, maar het viel hem duidelijk zwaar zo blijkt tijdens de viering van Grondwetsdag.
,,We zien veel minder van jullie dan normaal gesproken'', zegt Harald de Vijfde verwijzend naar zijn eega koningin Sonja. Noorwegen heeft een van Europa's laagste besmettingsgraden. Dat komt door de dunne populatie in het Scandinavische land, maar ook omdat de Noren de regels goed opvolgen. Tot nu toe stelde Noorwegen 127.676 besmettingen met het longvirus vast en slechts 789 sterfgevallen.Een voorstel van de Europese Commissie om volledig ingeënte personen vrij te laten reizen binnen de 27 Europese lidstaten is vandaag goedgekeurd, meldt de NOS. Wie volledig is beschermd tegen het coronavirus - laatste prik minstens twee weken eerder gezet - hoeft zich niet meer te laten testen of in quarantaine.
Onder 'volledig' worden twee prikken met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of één met het Janssen-vaccin verstaan. Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, moeten wel een coronatest doen. Tenzij er tussen twee landen wordt gereisd waar de virusuitbraak volledig onder controle is, de zogenoemde 'groene landen'.Nederland is nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op besmetting niet is geweken. Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt. Vanaf 1 juli treedt in de EU een systeem met een Covid-19-certificaat in werking om vaccinatie aan te tonen.
'Niet lullen, maar poetsen', was het motto van Frits Smit en zijn collega-militairen. Maandenlang hielpen ze mee op de corona-afdeling van het UMC Utrecht om vanuit het hele land zoveel mogelijk Covid-patiënten op te kunnen nemen. Nu de coronacijfers dalen, zal het 'groen’ deze week uit de gangen van het UMC verdwijnen. Het einde van een heftige periode, maar de militairen zullen óók gemist worden. „Hun humor maakte de dagen leuker.”
Japan gaat zo'n 18.000 medewerkers van de Olympische Spelen vanaf volgende week inenten tegen het coronavirus. Scheidsrechters, dopingscontroleurs en medewerkers van het olympisch Dorp. Ook wordt een deel van de 70.000 vrijwilligers gevaccineerd. ,,We vaccineren de mensen die regelmatig contact zullen hebben met de atleten", zegt voorzitter Seiko Hashimoto van het organisatiecomité. Naar planning moet iedereen voor de openingsceremonie op 23 juli een tweede prik hebben gehad.
De zomer komt eraan en veel Nederlanders kunnen niet wachten. De boekingen stromen binnen bij dierenpensions in de regio, nu honden-en kattenbaasjes deze zomer weer massaal vakantie gaan vieren na een lange lockdown. Wie nog een plekje wil moet snel zijn. Eigenaren van dierenpensions moeten al ‘nee’ verkopen.
Tot nu toe zijn meer dan 11 miljoen eerste en tweede prikken gezet, laat het coronadashboard van de overheid zien. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste vaccinatie heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003.
De eerste twintigers zijn aan de beurt voor hun coronaprik, twittert minister De Jonge zojuist. Wie geboren is in 1991 kan een online afspraak maken. Voor de prik kun je terecht bij een van de 140 GGD-vaccinatielocaties. Net als de groep uit 1990 die gisteren werd uitgenodigd, krijgen zij het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Volgende week valt ook de uitnodigingsbrief op de mat, waarmee een telefonische afspraak gemaakt kan worden.
Rusland noteert vandaag het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds eind februari. De afgelopen 24 uur werden er 12.505 nieuwe corona-infecties vastgesteld. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van maandag. Bijna de helft van de nieuwe coronagevallen doet zich voor in hoofdstad Moskou: 5853.
In totaal zijn sinds het begin van de pandemie nu 5.180.454 Russen besmet geraakt. Ook worden er 396 nieuwe overlijdensgevallen gemeld. Het officiële dodental ten gevolge van Covid-19 in Rusland staat nu op 125.674.De Britse vaccinatieminister Nadhim Zahawi laat via omroep BBC weten dat het Verenigd Koninkrijk op koers ligt om voor 21 juni iedereen boven de vijftig een eerste coronaprik aan te bieden. In een tweet bedankt hij iedereen die een aandeel heeft in de vaccinatiecampagne. Hij zegt hen extra gelden en hulp toe. ,,Iedereen moet zijn prik krijgen'', schrijft Zahawi.
China heeft op het moment ruim 845,3 miljoen coronavaccins toegediend, meldt de nationale gezondheidscommissie in het land. Gisteren werden er een duizelingwekkende 20,4 miljoen prikken gezet.
Thailand is er in geslaagd een bestelling voor 20 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin te plaatsen, meldt de minister voor Volksgezondheid Anutin Charnvirakul. De levering zal nog voor het einde van het jaar plaatsvinden. Wanneer precies hangt nog even af van de Thaise voedsel- en medicijnautoriteit die het coronavaccin nog moet goedkeuren voor gebruik. De verwachting is dat dit komende maand gebeurt.
Thailand is van plan dit jaar ook nog vijf miljoen doses van het Janssen-vaccin in te kopen. De grootscheepse vaccinatiecampagne in Thailand, die afgelopen week begon, was tot nu toe afhankelijk van het vaccin van AstraZeneca, maar dat leverde de Thaise regering forse kritiek op van de oppositie. Het doel is nu om voor het einde van het jaar een voorraad van 100 miljoen doses van diverse makelij te hebben. Van de ruim 66 miljoen Thais hebben tot nu toe zo'n 4,1 miljoen mensen een eerste coronaprik gehad.Veel Amsterdammers brengen hun huisdieren die ze in de lockdown in huis hebben gehaald weer naar het asiel. Het aantal binnengebrachte dieren in Amsterdamse asielen is de afgelopen maanden aanzienlijk hoger dan vorig jaar, meldt het Parool. Het asiel in de hoofdstad krijgt dagelijks ‘coronahuisdieren’ terug.
Kom naar China voor een coronaprik! Taiwan heeft pas zo'n drie procent van de 23 miljoen tellende bevolking ingeënt tegen het coronavirus, maar de eilandstaat zit niet te wachten op hulp uit China. Door China aangeboden vaccins worden geweigerd uit wantrouwen voor de motieven van Peking, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt.
Aanvankelijk had Taiwan ook geen haast met vaccineren, omdat het vorig jaar lange tijd lukte het virus grotendeels buiten de deur te houden. Nu grijpt het longvirus sneller om zich heen en is de noodzaak om in te enten een aanzienlijk groter. Taiwan heeft miljoenen vaccindoses besteld en neemt ook vaccins aan die worden gedoneerd door andere landen.
Japan heeft al ruim een miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin gestuurd. De Verenigde Staten hebben nog eens 750.000 vaccindoses toegezegd. Die moeten nog arriveren. China op zijn beurt zegt nu dat Taiwanezen naar het Chinese vasteland mogen reizen om zich te laten inenten tegen het coronavirus.
De Chinese overheidsdienst die gaat over Taiwanese Zaken zegt dat eind mei al zo'n 62.000 Taiwanezen werden gevaccineerd in China. ,,Het kan aantrekkelijk zijn voor sommige mensen'', zegt een Taiwanese veiligheidsfunctionaris. ,,Maar'', wijzend op de reiskosten en verplichte quarantaine, ,,voor veel personen zal het te duur zijn''.China wil tegen het eind van het jaar 80 procent van de bevolking hebben ingeënt tegen het coronavirus, maar om dat doel te halen moeten mogelijk tientallen miljoenen kinderen hun mouwtjes oprollen. De medicijnautoriteiten hebben daartoe de afgelopen week een eerste stap gezet, door het Sinovac-vaccin goed te keuren voor gebruik bij kinderen vanaf drie jaar. Wanneer er begonnen wordt met prikken, is nog niet gezegd.
Hoewel kinderen minder snel besmet raken en ziek worden dan volwassenen zijn experts het er wel over eens dat ze het virus kunnen verspreiden. Als een land naar groepsimmuniteit toe wil, zullen ze ook jongeren moet vaccineren, klinkt het. ,,Het inenten van kinderen is een belangrijke stap voorwaarts'', zegt Jin Dong-yan, viroloog aan de medische universiteit van Hongkong. Vaccintekorten en terughoudendheid bij ouders kunnen echter roet in het eten gooien.
Zelfs in landen waar voldoende vaccins zijn, blijkt het al lastig om volwassenen over te halen tot het laten zetten van een prik. Ook moeten de vaccins in de meeste landen nog worden goedgekeurd voor gebruik bij jongeren. In Nederland is deze week besloten tot het vaccineren van jongeren met een medische indicatie vanaf 12 jaar. De vraag is nog of ook gezonde kinderen worden ingeënt.Er zijn dit jaar wereldwijd al meer mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden dan in heel 2020, becijferde The Wall Street Journal op basis van gegevens van de Johns Hopkins-universiteit. Dit jaar overleden in minder dan zes maanden tijd ruim 1,88 miljoen mensen na een coronabesmetting. Dat is iets meer dan het dodental van vorig jaar.
De cijfers tonen volgens de krant aan dat de pandemie nog lang niet over is. Het virus verspreidt zich ongelijkmatig over de wereld. Armere landen worden later getroffen dan westerse landen, die dankzij massale vaccinatiecampagnes nu lage besmettingscijfers noteren. Delen van Azië en Latijns-Amerika kampen nu met een forse toename in het aantal infecties en sterfgevallen.
Het totale aantal geregistreerde doden wereldwijd komt volgens de Johns Hopkins-universiteit uit op 3,7 miljoen. Het aantal geregistreerde besmettingen sinds het begin van de pandemie staat op 174 miljoen. Naar alle waarschijnlijkheid liggen de aantallen hoger, omdat niet elk land de cijfers goed bijhoudt. Gisteren werden werden wereldwijd 14.010 nieuwe sterfgevallen en 429.466 nieuwe infecties geregistreerd.Is het een evenement? Er staan partytenten en statafels en er klinkt gitaarspel op het achterplein van de GGD IJsselland in Zwolle. Maar nee, het is ‘afstempelspreekuur’. Wie hongert naar een coronavaccinatiestempel in z’n gele boekje kan langskomen. En dat gebeurt massaal. Gestaag vormen zich rijen bij de vier partytenten waar alleen maar het geluid van stempels klinkt. En: ,,Prettige vakantie!”
Van de tien grootste gemeenten in Nederland telt Rotterdam relatief gezien de meeste coronabesmettingen sinds het virus zijn intrede in ons land deed. De Maasstad nam tot nu toe 78.554 positieve tests af. Amsterdam had er met 88.235 mee, maar afgezet tegen het aantal inwoners staat Rotterdam bovenaan de lijst met 121 per duizend. Amsterdam komt op 101 per 100 inwoners. Respectievelijk 12 en 10 procent, becijferde NU.nl.
,,Sinds de vorige zomer zitten we vaak aan de hoge kant", zegt Ewout Fanoy, arts infectieziektebestrijding bij GGD Rotterdam-Rijnmond. Dat is volgens Fanoy niet toe te schrijven aan één specifieke factor, omdat gedurende het jaar verschuivingen plaatsvonden tussen de groepen mensen in de stad die relatief vaak positief werden getest op het virus.Het kabinet besluit vrijdag onder welke voorwaarden evenementen weer kunnen doorgaan, nadat de volgende stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet. Dan wordt een groot aantal coronamaatregelen versoepeld en kunnen bijvoorbeeld festivals weer worden georganiseerd.
Volgens bronnen praten de ministers onder meer over het al dan niet handhaven van anderhalve meter afstand of het loslaten van die maatregel dankzij toegangstesten. Belangrijk hierin is het standpunt van de 25 burgemeesters die samen het veiligheidsberaad vormen. Zij spraken donderdag over de handhaving van coronaregels en de voorwaarden waaronder evenementen mogen worden georganiseerd.
Het kabinet besluit hier nu al over zodat organisatoren op tijd een vergunning kunnen regelen. De burgemeesters willen dat de voorwaarden zo snel mogelijk duidelijk worden, zodat er snel zoveel mogelijk duidelijkheid is.
Ook overlegt de ministersploeg over het al eerder zetten van de volgende stap van het openingsplan. Die staat vooralsnog gepland voor 30 juni, maar mogelijk wordt deze al op 26 juni gezet. Mensen krijgen vanaf dan het advies om maximaal acht bezoekers per dag te ontvangen, de maximale groepsgrootte binnen gaat naar honderd en er wordt meer mogelijk voor sport, cultuur en horeca. Ingewijden benadrukken dat er nog geen overeenstemming over is in het kabinet en er pas later over wordt besloten.
Een ander punt van discussie is het opheffen van bepaalde basismaatregelen, zoals het verplicht dragen van een mondkapje in winkels of het openbaar vervoer. Vooralsnog vervallen deze maatregelen pas als de laatste stap van het openingsplan wordt gezet. Hiervoor staat nog geen datum, maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei eerder dat dit waarschijnlijk op zijn vroegst in september zal zijn. Ook hierover wordt vrijdag nog geen besluit genomen, aangezien ook hier nog geen overeenstemming is.
Fulltime werknemers van Facebook mogen nog zeker zes maanden thuiswerken als hun werk dat toelaat. Dat heeft topman Mark Zuckerberg bekendgemaakt. De hoogste baas van de netwerksite kondigde aan dat hij zelf ook nog zeker een half jaar vanuit huis zal werken. Lees hier verder.
Twee passagiers van een Amerikaans cruiseschip dat momenteel ligt aangemeerd op Curaçao, zijn donderdag positief getest op het coronavirus. Iedereen aan boord - zowel de 650 bemanningsleden als de 600 gasten - is volledig gevaccineerd.
De twee passagiers delen een kamer van de Celebrity Millennium, meldt de Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean in een verklaring. Het tweetal moet voorlopig aan boord in quarantaine blijven. De testen werden afgenomen omdat komende zaterdag de cruise weer bij Sint Maarten eindigt. Het tweetal is volgens Royal Caribbean niet ziek.
Het is een van de eerste grote cruises voor Amerikanen sinds de uitbraak van de coronapandemie wereldwijd alle cruiseschepen stillegde. De Celebrity Millennium is het eerste cruiseschip dat Curaçao aandoet sinds het begin van de pandemie. Eerder deze week meerde het al aan op Aruba.
Door de reisbeperkingen kwamen ruim een jaar geleden alle cruisereizen te vervallen en nog steeds liggen vrijwel alle schepen voor pleziervaarten voor anker. Door het coronavirus liep de cruisebranche ook reputatieschade op. Op het schip de Diamond Princess greep het virus in februari 2020 snel om zich heen en zaten opvarenden wekenlang vast op het schip.
De Britse premier Boris Johnson verwacht dat de zeven grote industrielanden die dit weekend in zijn land bijeenkomen voor een G7-top, zeker 1 miljard vaccins beschikbaar zullen stellen aan minder welvarende landen. De Britten dragen daar zelf met zo'n 100 miljoen doses aan bij en de Verenigde Staten kondigden donderdag al aan 500 miljoen coronavaccins te gaan kopen en doneren.
,,Door het succes van de Britse vaccinatiecampagne zijn we nu in de gelegenheid om een deel van ons overschot te delen met hen die het nodig hebben'', aldus Johnson. ,,Door dit te doen, zetten we een grote stap in het voorgoed verslaan van de pandemie.'' De Britse premier spreekt in een verklaring de hoop uit dat ook andere G7-landen eenzelfde toezegging doen en verwacht dat de wereldleiders gaan aankondigen om ,,ten minste 1 miljard doses vaccin tegen het coronavirus aan de wereld te leveren''.
Van de 100 miljoen Britse doses zullen 5 miljoen vaccins voor het einde van september zijn gedoneerd. De overige 95 miljoen zal voor een groot deel in 2022 volgen. Ongeveer 80 procent van de vaccins gaat naar het internationale programma Covax, dat moet zorgen voor een wereldwijde verdeling van de coronavaccins.
Vrijdag begint in Carbis Bay in Cornwall de top van de G7. Daar nemen de leiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en de Europese Unie aan deel. Naast de toezegging van de Verenigde Staten van 500 miljoen doses, hebben ook de EU-landen in mei besloten 100 miljoen doses tegen het einde van het jaar te doneren. Zowel Frankrijk als Duitsland levert daarvan 30 miljoen vaccins.
Voor het eerst sinds eind april overleden vorige week meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lange tijd was het coronavirus de veroorzaker van hoge sterftecijfers, maar dat lijkt nu niet het geval. Onderzoekers hebben op dit moment geen zicht op een andere oorzaak en denken dat het ook om een toevallige fluctuatie kan gaan.
Vorige week overleden naar schatting bijna 3000 mensen. Dat zijn er 200 meer dan verwacht. Dat hebben de statistici ingeschat op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. Het is normaal dat het aantal overlijdens soms wat hoger is en soms wat lager. Maar als dit cijfer veel hoger ligt dan normaal, spreken onderzoekers van oversterfte. Het sterftecijfer ligt nu net iets boven die grens. De toename is zowel te zien bij mensen onder de 65 als daarboven.
,,We hebben geen verklaring voor wat er nu gebeurt'', zegt CBS-socioloog Tanja Traag. ,,Want de 'usual suspects' van corona en warm weer lijken geen rol te spelen.'' RIVM-cijfers laten geen stijging zien in de coronasterfte. De gegevens van RIVM zijn weliswaar incompleet, maar geven wel een eerste indicatie van waar de trend naartoe gaat. CBS kan later in het jaar pas precies nagaan waaraan mensen zijn overleden.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft laten weten dat minister van Gezondheid Marcelo Queiroga een maatregel voorbereidt waarbij mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, of het virus al hebben gehad, niet langer meer mondkapjes hoeven te dragen. Bolsonaro maakte dat bekend op een bijeenkomst waar nieuwe toeristische actieprogramma's werden gepresenteerd.
,,Mondkapjes zijn nuttig voor mensen die besmet zijn'', aldus Bolsonaro, die daaraan toevoegde dat ,,quaraintaines voor geïnfecteerden zijn en niet voor mensen die niet ziek zijn''. De Braziliaanse president is al sinds het begin van de coronapandemie fel tegenstander van beperkende maatregelen tegen het virus zoals lockdowns en mondmaskers.
Queiroga probeerde de woorden van Bolsonaro later iets te temperen en zei dat de president hem had gevraagd om onderzoek te doen naar het gebruik van mondkapjes in Brazilië.
Specialisten reageerden kritisch op het plan van Bolsonaro. Ook wie gevaccineerd is of al besmet is geweest met het coronavirus, kan opnieuw worden geïnfecteerd en het virus overdragen, zeggen ze. Ook is het aantal gevaccineerden in Brazilië nog niet voldoende om de beschermende maskers niet meer te hoeven gebruiken. Nog geen kwart van de 212 miljoen Brazilianen kreeg een eerste prik, iets meer dan 11 procent de tweede.
,,Wat Bolsonaro wil, heeft geen enkele logica'', zei Munir Ayub, lid van het Braziliaanse Comité voor Immunologie en Infectiologie en professor aan de universiteit van ABC in São Paulo. ,,In het huidige stadium van de pandemie is dit onbestaanbaar. Het is een politieke aanbeveling zonder enige medische onderbouwing. Zolang het virus nog steeds op dit hoge niveau rondwaart, kan het niet. Op dit moment zou het roekeloos zijn.''
Donderdag registreerde het Braziliaanse ministerie van Gezondheid 2504 doden als gevolg van het longvirus. In totaal zijn meer dan 482.000 mensen overleden aan Covid-19, wereldwijd het hoogste dodental na de Verenigde Staten. De afgelopen 24 uur kwamen er ruim 88.000 nieuwe besmettingen bij. Meer dan 17 miljoen Brazilianen zijn geïnfecteerd of geïnfecteerd geweest met het virus.
Wie in 1990 geboren is kan vanavond al een afspraak maken voor een vaccinatie tegen corona. 'Een mooie verrassing', noemt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het in een tweet. 'Vanavond kun je al je prikafspraak maken. Rond 20:30 uur staat de website open. Dus #PlanDePrik online en deel het met anderen.'
Duizenden patiënten uit kwetsbare groepen die in ziekenhuizen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, kunnen geen stempel in hun gele vaccinatieboekje krijgen.
Onder meer het Erasmus MC en het UMC Utrecht zien het niet zitten om deze patiënten in de komende weken nogmaals te ontvangen. ,,Het gaat bij ons om tegen de tienduizend mensen'', legt een woordvoerster van het Erasmus MC uit. ,,Je moet er niet aan denken dat zo'n grote groep ineens over de vloer komt.''
Het ziekenhuis geeft eigen medewerkers die er zijn gevaccineerd wel een stempel als ze daar om vragen.
Meer dan de helft van de volwassen bevolking van de Europese Unie, ofwel ongeveer 175 miljoen mensen, heeft minstens een prik tegen Covid-19 gehad. En 100 miljoen EU-burgers zijn al volledig ingeënt, twittert de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
'We zijn goed onderweg om ons doel te bereiken en genoeg doses te leveren om 70 procent van de Europese volwassenen volgende maand te hebben gevaccineerd', aldus de Duitse.
Die doelstelling is gebaseerd op de veronderstelling van deskundigen dat een vaccinatiegraad van minstens 70 procent genoeg zou zijn voor zogeheten groepsimmuniteit.
Medewerkers van GGD'en hebben op meerdere plaatsen te maken gekregen met dreigementen en scheldpartijen van mensen die een stempel eisen in hun gele vaccinatieboekje. ,,Ongekend dat dit gebeurt'', reageert een woordvoerster van GGD GHOR Nederland. ,,Gedraag je alsjeblieft. Onze medewerkers werken zich met bloed, zweet en tranen uit de naad. En we doen wat we kunnen.''
Sinds begin deze week kunnen mensen die eerder door de GGD zijn gevaccineerd tegen het coronavirus daar alsnog een aantekening, stempel of sticker van krijgen in het gele boekje. Dat heeft voor coronavaccinaties weliswaar geen officiële status, maar het is in de praktijk goed genoeg om diverse landen binnen te komen, waaronder Duitsland.
Als mensen die eerder hun prikken hebben gehaald zo'n bewijs willen, moeten ze zich wel houden aan de instructies van de lokale GGD. Niet iedereen lijkt dat te begrijpen. ,,Sommige mensen komen met hun camper of caravan naar een vaccinatielocatie en verwachten dan meteen een stempel of sticker'', schetst de woordvoerster. Als dan blijkt dat het zo niet werkt, gaan sommige mensen schelden of dreigen. De woordvoerster van GGD GHOR schat dat dit 'een tiental keer per dag' voorkomt. Precieze cijfers heeft brancheorganisatie GGD GHOR niet voorhanden.
Minister De Jonge (Volksgezondheid) laat zijn ongenoegen op Twitter blijken: 'Bedreiging en intimidatie om een stempeltje in je gele boekje. Zó absurd dit, doe even normaal! Bij de GGD wordt met man en macht gewerkt om ons uit de crisis te halen. Een diepe buiging, dát is op z’n plaats.'
De Amerikaanse fabrikant Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden toegediend aan tieners van 12 tot 17 jaar. Het concern heeft de Amerikaanse waakhond FDA gevraagd dat mogelijk te maken voor 'gebruik in noodgevallen', dus via een snellere procedure.
Het nieuws komt kort nadat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC ouders dringend heeft geadviseerd hun tieners te laten inenten tegen corona. Er is een forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende Covid-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt.
Jongeren tussen de 12 en 17 jaar worden in de Verenigde Staten al ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens recente cijfers zijn ruim 2,2 miljoen 16- en 17-jarigen volledig ingeënt. In de categorie 12-15 jaar hebben ruim 3 miljoen tieners een eerste prik gehad.
De ziekenhuizen stromen leeg, het aantal besmettingen en patiënten daalt rap, de temperatuur stijgt tot tropische hoogten en zomerevenementen worden opgestart. Maar in Dordrecht weten ze nu al dat de Kerstmarkt dit jaar niet doorgaat. Wéér niet. De situatie is nog te onzeker om de markt te laten doorgaan, zeggen de gemeente en organisatie.
Normaal gesproken is het in december drie dagen drommen geblazen in de Dordtse binnenstad als het evenement daar zijn tenten opzet. Honderdduizenden mensen komen naar de grootste kerstmarkt van Nederland.
De organisatie wil vasthouden aan vrije toegang zonder testen. Wethouder Piet Sleeking baalt. ,,Iedereen snakt naar levendigheid in onze binnenstad, de inwoners, de bedrijven en ongetwijfeld de bezoekers. Het is jammer, maar onontkoombaar dat de Kerstmarkt niet kan doorgaan.
Het aantal positieve coronatests blijft dalen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1607 nieuwe coronagevallen geregistreerd. In de afgelopen week zijn 12.407 mensen positief getest, gemiddeld 1772 per dag. Dat is het laagste peil sinds september.
Het RIVM kreeg minder meldingen dan op woensdag, terwijl het aantal positieve tests doorgaans juist iets oploopt gedurende de week. Vorige week donderdag meldde het RIVM bijna 2800 positieve tests, de week ervoor bijna 3400 en nog een week eerder meer dan 4600.
Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de Maasstad kregen 81 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Daara volgen Den Haag (71), Amsterdam (63), Enschede (28), Amersfoort (26), Nijmegen en Den Bosch (elk 22) en Utrecht (21).
In 63 gemeenten testte helemaal niemand positief. Daaronder zijn Vlissingen en Heerenveen. Verder waren er 63 gemeenten waar maar één nieuw geval aan het licht kwam, waaronder Sittard-Geleen.
Het aantal sterfgevallen steeg met vijf. Het gaat om inwoners van Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Diemen, Castricum en Tholen.
Het aantal weer te gebruiken operatiekamers blijft stijgen nu de coronacrisis in hevigheid afneemt. Van het normaal beschikbare aantal operatiekamers is inmiddels 79 procent weer in gebruik. Vorige week was dat nog 76 procent, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Wel zeggen vijftien ziekenhuizen de zorg die binnen zes weken moet plaatshebben om gezondheidsschade te voorkomen, nog slechts deels volgens planning te kunnen bieden. Daar moet binnen die termijn mee worden geschoven. Vijf zeggen er de norm van zes weken voor een aantal ingrepen helemaal niet te halen.
Planbare zorg (zoals een knie-, heup- of staaroperatie) wordt in 12 procent van de ziekenhuizen niet geleverd. Dit was vorige week in 22 procent
Het aantal verwijzingen dat huisartsen voor patiënten uitschrijven naar specialisten, ligt nu op 96 procent van wat normaal zou zijn. Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg ligt, net als de voorafgaande weken, iets boven het niveau dat zonder coronacrisis zou worden verwacht.
De corona-afdelingen van ziekenhuizen worden leger en leger. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is donderdag gedaald tot onder de 500 en de intensive cares behandelen nu minder dan 300 coronapatiënten. Daarmee kwam het totale aantal patiënten uit onder de 800, voor het eerst sinds begin oktober.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de achttiende dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen hebben nu nog 297 patiënten onder hun hoede, zeven minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen daalde met 44 naar 486. In totaal liggen er dus 783 mensen in het ziekenhuis vanwege In de afgelopen 24 uur zijn 51 bedden vrijgekomen.
Precies een maand geleden, op 10 mei, lagen bijna 2500 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Meer dan 1700 bedden zijn vrijgekomen.
De leegloop betekent ook dat artsen en verpleegkundigen op andere afdelingen aan het werk kunnen worden gezet om te helpen bij de reguliere zorg. Op de intensive care liggen nu 554 mensen met andere aandoeningen, 23 meer dan op woensdag en 38 meer dan op dinsdag.
De Amerikaanse fabrikant Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden toegediend aan tieners van 12 tot 17 jaar. Het concern heeft de Amerikaanse waakhond FDA gevraagd dat mogelijk te maken voor 'gebruik in noodgevallen', dus via een snellere procedure.
Het nieuws komt kort nadat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC ouders dringend heeft geadviseerd hun tieners te laten inenten tegen corona. Er is een forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende Covid-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt.
Jongeren tussen de 12 en 17 jaar worden in de Verenigde Staten al ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens recente cijfers zijn ruim 2,2 miljoen 16- en 17-jarigen volledig ingeënt. In de categorie 12-15 jaar hebben ruim 3 miljoen tieners een eerste prik gehad.
Eerder diende Moderna al bij onder meer de Europese toezichthouder EMA een aanvraag in voor toelating bij tieners.
In Alphen aan den Rijn kregen 150 mensen twee maanden terug een dubbele dosis van het AstraZeneca-vaccin. Hoe dat kwam is inmiddels ook duidelijk: een gebrek aan menskracht.
Huisarts Ruud Gebel vertelt dat er die dag onverwachts meerdere mensen uitvielen. ,,Daardoor is het vier-ogenprincipe niet toegepast.” Normaal staat er altijd iemand mee te kijken om te checken of alles goed gaat. Die personen ontbraken nu dus.
Alle mensen die twee maanden geleden die dubbele dosis ontvingen, werden daar vrijwel meteen over ingelicht. Zij moeten nog wel een tweede prik halen voor optimale bescherming.
Economen van ING verwachten dat de gevreesde 'faillissementengolf' onder bedrijven als gevolg van de coronacrisis mee zal vallen. Dat komt doordat de economie goed aantrekt en omdat ondernemingen verder uitstel hebben gekregen om hun belastingschuld terug te betalen. Het aantal faillissementen zal naar verwachting nog wel toenemen maar duidelijk lager uitvallen dan tijdens de kredietcrisis.
Het aantal faillissementen is tijdens de coronacrisis aanhoudend laag geweest en dat heeft te maken met de coronasteunpakketten vanuit de overheid, waardoor ook bedrijven die eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn voorlopig in leven blijven. Verder houden rechters rekening met de impact van de coronacrisis op bedrijven die mogelijk wel een toekomst hebben. Dat leidt ertoe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan.
Naast die factoren wijst ING erop dat bedrijven de hoeveelheid personeel sneller hebben afgebouwd dan tijdens de kredietcrisis. Dat kan doordat de arbeidsmarkt flexibeler is geworden. Daarnaast worden door de coronapandemie sectoren getroffen met in totaal minder bedrijven. ,,Het verlies aan inkomen voor bedrijven is al met al veel kleiner dan bij de financiële crisis en heel geconcentreerd bij een relatief kleine groep bedrijven", aldus ING.
De Europese Unie bedankt voor de koop van 100 miljoen Janssen-vaccins, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters. Nog eens 100 miljoen doses zouden mogelijk wel worden aangekocht, maar vervolgens aan armere delen van de wereld worden geschonken.
De EU heeft met fabrikant Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen dat het vaccin ontwikkelde, afgesproken dat het 200 miljoen doses sowieso levert. Brussel kreeg een optie op nog eens 200 miljoen. Maar de hoge verwachtingen van het vaccin zijn wat bekoeld. Net als bij het AstraZeneca-vaccin bleek er een, weliswaar minieme, kans op een gevaarlijke bijwerking. En de aanvoer verloopt moeizaam door onder meer een vergissing in een Amerikaanse fabriek.
De EU maakt daarom volgens de bronnen van Reuters geen gebruik van de optie, die zij nog tot eind juni kan lichten.
Onderzoekers naar de oorsprong van het coronavirus moeten overal kunnen rondkijken, vindt ook de EU. En "alle inspanningen om helderheid te krijgen" kunnen op de steun van de unie rekenen, zegt EU-kopstuk Charles Michel. Daarmee lijkt de EU zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten, die nieuw onderzoek bepleiten omdat China het vorige te veel beperkingen zou hebben opgelegd.
Wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie, onder wie de Nederlandse Marion Koopmans, waren begin dit jaar al in China voor onderzoek naar het ontstaan van het virus. Maar veel vragen bleven onbeantwoord, volgens critici ook omdat China de onderzoekers te weinig ruimte gaf. Koopmans zelf pleit voor nader onderzoek en mogelijk zelfs een inspectie, maar China voelt daar vooralsnog weinig voor.
,,De wereld heeft het recht te weten wat er precies is gebeurd", zegt voorzitter Charles Michel van de raad van EU-regeringsleiders. ,,Daarom steunen we inderdaad alle inspanningen om transparantie te krijgen en de waarheid te kennen." Onderzoekers moeten daarbij "volledige toegang" krijgen tot "wat er ook maar nodig is om echt de bron van deze pandemie te vinden", vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "De teams hebben toegang nodig tot de informatie én de plaatsen."
Europa is nog lang niet in rustiger vaarwater als het om de coronapandemie gaat, ondanks het feit dat de coronacijfers overal de goede richting uitgaan. Dat heeft Hans Kluge - de Belgische arts die de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leidt - vanmorgen gezegd tijdens een persmoment in Kopenhagen.
,,Al twee maanden op rij zien we het aantal gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen omlaag gaan”, aldus Kluge. ,,Vorige week werden 368.000 nieuwe besmettingen gerapporteerd, een vijfde van wat we zagen tijdens de meest recente piek in Europa in april. Voor het eerst sinds afgelopen najaar bleef het aantal nieuwe overlijdens onder de 10.000 vorige week. In de 53 gebieden die bij de WHO onder Europa vallen, heeft 30 procent van de bevolking een eerste prik gekregen, 17 procent is volledig gevaccineerd.”
Daartegenover staat wel dat sinds deze week 36 van de 53 Europese landen hun coronamaatregelen afbouwen als gevolg van de dalende cijfers. ,,We moeten de vooruitgang die we in de meeste landen in Europa gemaakt hebben zeker erkennen, maar ook dat we nog lang niet met de voeten van het ijs zijn", gaat hij verder. ,,Met een toename aan sociale contacten, een grotere mobiliteit van de bevolking en enkele grote festivals en sportwedstrijden de komende dagen en weken, roept de WHO/Europa op tot voorzichtigheid.”
Volgens Kluge is er immers nog altijd sprake van grootschalige transmissie in de gemeenschap. ,,De nieuwe deltavariant die makkelijker overdraagbaar lijkt te zijn en ons immuunsysteem toch een beetje kan omzeilen, lijkt voet aan de grond te krijgen terwijl heel wat kwetsbare mensen boven de 60 nog niet beschermd zijn. We zijn al eens op dit punt geweest. Afgelopen zomer steeg het aantal gevallen langzaam bij jonge leeftijdsgroepen en sprong dan over naar oudere groepen. Dat droeg bij tot een enorme opstoot, lockdowns en overlijdens in de herfst en de winter van 2020. Laat ons die fout niet nog eens maken.”
Er zijn in de Europese regio van de WHO sinds de start van de coronapandemie 55 miljoen bevestigde gevallen van COVID-19 vastgesteld, 1,2 miljoen mensen zijn overleden aan het virus.
De mondkapjesplicht blijft in Nederland voorlopig onverminderd van kracht. Pas als de effecten van de vaccinaties en recente versoepelingen duidelijker zijn, overweegt de overheid om deze maatregel te schrappen. ,,Er zijn nu nog te veel onzekerheden", liet een landsadvocaat donderdagochtend weten tijdens een kort geding in de rechtbank in Den Haag.
De spoedprocedure was aangespannen door de Stichting Bewust Nederland. De organisatie eiste een verbod op de mondkapjesverplichting.
De advocaat van Bewust Nederland betoogde bij de voorzieningenrechter dat met de draagplicht "grondrechten van burgers worden geschonden". ,,Mensen snappen de maatregel niet. Juist dan zou wetenschappelijk onderzoek helderheid moeten bieden, maar dat onderzoek is er niet", aldus de raadsman.
Hij vergeleek de mondkapjesplicht met "een klamboe van kippengaas tegen muggen". ,,Het werkt niet, het gaat er doorheen." Volgens de stichting zouden mensen door deze "schijnveiligheid" belangrijker maatregelen als de verplichte 1,5 meter afstand negeren, wat volgens hem veel gevaarlijker is.
De landsadvocaat verweet de stichting dat het "selectief plukte uit adviezen van het Outbreak Management Team" om haar punt te maken.
Het loslaten van basismaatregelen als het masker komt volgens de landsadvocaat pas in de laatste afbouwfase aan de orde. Een mogelijke datum daarvan kon ze niet noemen.
De voorzieningenrechter doet op 17 juni om 16.00 uur uitspraak.
De 'organisatie voor de menselijke verbinding' Police for Freedom demonstreert zaterdag in Apeldoorn. Burgemeester Ton Heerts van die gemeente heeft onder strikte voorwaarden toestemming gegeven voor de mars van ongeveer 6 kilometer. De organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid, de ordelijkheid en het naleven van de geldende coronamaatregelen, aldus de gemeente.
De demonstratie begint om 12.00 uur bij sportpark Orderbos en eindigt op de Jachtlaan. Police for Freedom verwacht 5000 tot 15.000 deelnemers, maar bij vorige bijeenkomsten kwamen er niet zoveel mensen. Het is de eerste keer dat de actiegroep toestemming krijgt om te demonstreren. Eerder dook de groep onverwacht op in Barneveld, nadat demonstraties in Hilversum en in Apeldoorn waren verboden. Ook in Barneveld maakte de gemeente met een noodverordening een einde aan de bijeenkomst.
Police for Freedom is niet onomstreden, omdat de meeste deelnemers zich niet aan de coronaregels houden en bijvoorbeeld meestal geen mondkapjes dragen.
Corona teistert Suriname. Code zwart is afgegeven, een van de ergste codes die een ziekenhuis kan treffen. Misschien wel de ergste: er zijn niet meer genoeg bedden beschikbaar op de Intensive Care. Wie krijgt er dan wel een bed? Nederlandse deskundigen bieden sinds vorige week hulp. Onder hen twee Nijmeegse artsen. Lees hier het hele verhaal.
Wie in 1989 is geboren, kan vanaf vandaag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Deze mensen zijn 31 of 32 jaar oud. Bij de prik krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Hierna komen de eerste mensen uit de jaren 90 aan de beurt.
Het kan zijn dat sommige mensen uit 1989 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Twee weken geleden konden mensen uit 1969 tot en met 1978 een afspraak maken. Vorige week werden mensen uit 1979 tot en met 1984 al uitgenodigd. Eerder deze week volgden de mensen uit 1985, 1986, 1987 en 1988.
De GGD heeft 140 vaccinatielocaties geopend waar mensen terechtkunnen voor een prik. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003. Tot nu toe zijn iets meer dan 11 miljoen eerste en tweede prikken gezet. Eind juni moeten de eerste kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder worden uitgenodigd. Het kabinet besloot woensdag dat zij ook in aanmerking komen voor vaccinatie.
Om na de coronacrisis beter voorbereid te zijn op een volgende crisissituatie, moet de overheid in de eerste plaats ervan uitgaan dat zo'n crisis er hoe dan ook een keer komt. Die conclusie trekken drie adviesorganen van het kabinet in een gezamenlijk stuk. ,,Voorbereid zijn betekent dus niet alleen alles in het werk stellen om een crisis te voorkomen, maar de realisatie dat die volgende crisis er gáát komen", aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de Gezondheidsraad (GR) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).
Aanpassingsvermogen, samenwerking tussen verschillende disciplines en een goede verdeling van verantwoordelijkheden zijn cruciaal om een volgende crisis het hoofd te bieden, aldus de raden. ,,Hoe, wat en wanneer kunnen we niet weten", schrijven ze. Daarom is het belangrijk om ook buiten crisistijd te oefenen en samen te werken.
Een belangrijke les van het afgelopen jaar is volgens de organisaties het belang van "openheid en het expliciet benoemen van risico’s en onzekerheid". Dat draagt bij aan transparantie en vertrouwen, vinden ze, ook al brengt het ook "een zekere kwetsbaarheid met zich mee". Bestuurders kunnen wellicht kwetsbaarder zijn voor kritiek als ze onzekerheden eerlijk benoemen, maar volgens de raden ontstaat zo ook "een cultuur waarin geaccepteerd wordt dat gemaakte keuzes soms later moeten worden bijgesteld, in plaats van een cultuur gericht op risicobeheersing".
Tijdens de coronacrisis "hebben we duidelijk de kracht en het belang gezien van wetenschappelijke kennis", schrijven de adviesraden. Ze noemen bijvoorbeeld de snelle ontwikkeling van coronatests en -vaccins. ,,Maar we hebben ook beperkingen gezien, zoals de persistente onzekerheden, de onvoorspelbaarheid en regelmatig het gemis van eenduidige adviezen met betrekking tot hoe te handelen", voegen ze eraan toe.
Martin en Jolanda van Duin, een kermisechtpaar uit Apeldoorn. Al meer dan een jaar staat hun attractie stil. Maar dat er geen kermissen zijn, betekent niet dat ze stilzitten. Om toch brood op de plank te krijgen, zijn ze vorig jaar een kringloopwinkel gestart. ,,Wij zijn overlevers.” Lees hier het hele verhaal.
Huisartsen in Brabant krijgen de mogelijkheid om de tweede prik met AstraZeneca een maand eerder te geven. De levering van vaccins wordt versneld. Patiënten kunnen echter niet bij iedere huisarts terecht.
De tweede prik met AstraZeneca mag zes weken na de eerste prik gegeven worden aan mensen in de leeftijdsgroep van 60 tot en met 64 jaar. Dat heeft de Gezondheidsraad eind mei bekend gemaakt. Eerder werd tussen de twee prikken een periode van 12 weken aanbevolen. Het gevolg is dat sommige mensen al een maand eerder gevaccineerd kunnen worden.
Volgens huisarts in Bosschenhoofd en Zegge, Frans Sturm, voorzitter van de LHV-kring West Brabant, lukt het niet bij alle huisartsen om de planning om te gooien. Sturm: ,,Het beeld is wisselend. Huisartsen die nog geen datum voor de tweede prik hebben vastgelegd, kunnen hun schema in de meeste gevallen wel omgooien. Zij zijn op dit moment flexibeler. Bij Het Huisartsenteam Midzomerplein hebben we het open gehouden uit angst voor leveringsproblemen. Als de mensen langskomen en je hebt niks, dan sta je met je mond vol tanden. Nu er sneller vaccins komen, kunnen wij daar ook snel op inspelen en de mensen eerder gaan vaccineren dan verwacht.”
Om meer medewerkers voor de zorg te behouden lanceren diverse organisaties een plan waarin zij binnen vier jaar voor een kwart minder uitval en ongewenste uitstroom van zorgmedewerkers willen realiseren. Uitvoering van dit preventieplan levert volgens stichting IZZ in potentie 11.000 extra handen op voor de zorg en een besparing van maar liefst 1 miljard euro.
De initiatiefnemers roepen demissionair minister Tamara van Ark op om dit preventieplan te steunen en onderdeel te maken van het Nationaal herstelplan voor de zorg. ,,Met dit preventieplan staan we in de startblokken om het huidige verzuim en ongewenste verloop in de zorg flink terug te dringen”, zegt Roland Kip, algemeen directeur van IZZ. ,,Het is een mijlpaal dat verschillende relevante organisaties nu hun krachten en data bundelen om samen écht werk te maken van een gezonde zorgsector. Een gezonde zorgsector is goed voor de patiënt én voor de zorgverlener.”'
Het Europees Parlement roept op tot een tijdelijke opheffing van intellectuele eigendomsrechten voor coronavaccins. In een resolutie die werd aangenomen met 355 stemmen stelt het Parlement voor om onderhandelingen te starten voor een tijdelijke ontheffing om de mondiale toegang te verbeteren tot betaalbare medische coronaproducten. ,,Daarnaast moet de ontheffing leiden tot het aanpakken van de wereldwijde productieproblemen en bevoorradingstekorten", valt te lezen in een persbericht.
De Verenigde Staten hebben bevestigd dat ze 500 miljoen coronavaccins gaan kopen en doneren aan minder welvarende landen. Het gaat volgens het Witte Huis om een "historisch" besluit dat een flinke impuls moet geven aan de "wereldwijde strijd tegen het coronavirus".
Het gaat om vaccins van Pfizer/BioNTech die worden geproduceerd in de VS. De bedrijven hebben bevestigd dat ze meedoen aan het initiatief van de regering van Joe Biden en zeggen daarmee geen winst te zullen maken. Er moeten 200 miljoen doses worden geleverd en 2021 en nog eens 300 miljoen in de eerste helft van 2022.
,,Het gaat om de grootste aankoop en donatie van vaccins door een enkel land", schrijft het Witte Huis in een verklaring. De middelen gaan naar 92 landen en de Afrikaanse Unie. Er moeten de komende dagen "verdere stappen" worden aangekondigd, aldus de regering-Biden.
De VS hebben zelf al een groot deel van de bevolking ingeënt. Meer dan 60 procent van de volwassen Amerikanen heeft in ruim vier maanden tijd minstens één dosis van een coronavaccin gehad. Washington zegt nu ook de rest van de wereld te willen helpen de pandemie te "verslaan" en maakte eerder al bekend voor eind juni 80 miljoen vaccins te willen doneren.
Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 stelde een vliegverbod vanuit India voor in talkshow Op1. Hij wil zo de verspreiding van een veel besmettelijkere coronavariant indammen.
De Nederlandse economie herstelt eerder dan gedacht van de coronacrisis. Dat voorzien economen van de Rabobank. De bank verwacht nu dat de economie dit jaar met 3,8 procent groeit, waar eerder op een groei van 2,3 procent werd gerekend.
Rabobank stelt de verwachtingen naar boven bij omdat het kabinet een reeks vergaande versoepelingen van de lockdownmaatregelen heeft doorgevoerd "tegen de achtergrond van het bemoedigende vaccinatietempo, een sterke daling van het aantal besmettingen en de afname van de ziekenhuisopnames". Daarnaast bleek de Nederlandse economie volgens de bank veerkrachtiger dan eerder gedacht.
Daardoor zou de economie in het derde kwartaal van dit jaar de verliezen van de coronacrisis volledig hebben goedgemaakt. Dat is sneller dan andere Europese landen. Voor volgend jaar rekent de Rabobank op een groei van de economie van 3,7 procent, in plaats van 3,5 procent. ,,Maar niet alle Nederlandse sectoren zullen dit jaar herstellen en sommige zelfs volgend jaar ook nog niet, zoals de horeca", aldus de bank.
Vanwege het krachtige herstel nemen de zorgen over inflatie toe. Rabobank verwacht dat die zal stijgen, maar relatief beperkt zal blijven. ,,Voor 2021 verwachten we 1,8 procent procent gevolgd door 1,7 procent in 2022", aldus Erken.
Justitieminister Ferd Grapperhaus praat donderdagavond met het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De bewindsman wil tijdens dit digitale overleg van de burgemeesters weten hoe ze denken over de coronaregels voor evenementen die in de zomer waarschijnlijk weer mogelijk worden.
Het kabinet wil vóór vrijdag van de burgemeesters weten wat hun aandachtspunten zijn op het gebied van handhaving en vergunningverlening. Gekeken wordt onder meer naar de resultaten van de Fieldlabs, het toegangstesten, het vaccinatiebewijs en andere regels. Ook praten Grapperhaus en de burgemeesters over maximale aantallen bezoekers van evenementen.
Volgens ingewijden komt het kabinet vrijdag met een besluit over de nieuwe coronaregels voor evenementen, omdat organisatoren op tijd de vergunningen moeten hebben geregeld.
In India zijn de afgelopen 24 uur een recordaantal van 6148 mensen die besmet waren met het coronavirus overleden. Dat is het hoogste dagelijkse dodental wereldwijd tot nu toe tijdens de pandemie. Het vorige record was in de Verenigde Staten, op 12 februari werden daar 5444 coronadoden gemeld.
Het hoge dodental komt onder meer door het feit dat in het oosten van het land de cijfers zijn herzien. Mensen die thuis of in privéklinieken zijn overleden aan de ziekte zijn nu ook meegerekend. Daarmee komt het totale dodental op 359.676. Het nieuwe aantal besmettingen is met 94.052 opgelopen naar ruim 29,2 miljoen.
India is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld door het coronavirus, alleen de VS tellen meer besmettingen. Dat komt mede door de zogeheten deltavariant van het coronavirus, die een stuk besmettelijker is dan eerdere varianten.
De Indiase premier Narendra Modi zei maandag in een televisietoespraak dat alle volwassen Indiërs vanaf 21 juni gratis tegen corona kunnen worden gevaccineerd. Tevens zal de federale overheid het vaccinatiebeleid overnemen van de deelstaten.
De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson zullen naar verwachting instemmen om het internationale reisverkeer tussen de twee landen 'zo snel mogelijk' te hervatten. Dat staat in een verklaring van de Britse overheid. Op het moment is reizen tussen de landen om het besmettingsgevaar met het coronavirus in te perken. Amerikaanse en Britse luchtvaartmaatschappijen verwachten dat het reisverbod niet voor 4 juli zal worden opgeheven.
Biden is woensdagavond aangekomen in het Verenigd Koninkrijk voor zijn eerste presidentiële reis, hij ontmoet Johnson donderdag in Cornwall. Daar vindt van vrijdag tot en met zondag de top van zeven vooraanstaande industriestaten (G7) plaats.
Behalve met het Verenigd Koninkrijk zijn de Verenigde Staten ook in gesprek met Canada, Mexico en de Europese Unie over het opheffen van de meest strenge reisbeperkingen, die al 15 maanden gelden vanwege de pandemie.
De coronacrisis blijkt een minder grote banendoder dan gevreesd. Ruim zes op de tien mensen die in het eerste halfjaar van de coronacrisis waren ontslagen, hadden binnen zes maanden weer een nieuwe baan. Dat meldt het FD op basis van de jaarlijkse prognose voor de arbeidsmarkt van het UWV die donderdag verschijnt.
In het algemeen vonden ze werk in de sector waar ze voordien werkzaam waren. Dat geldt ook voor ontslagen werknemers in de horeca, de recreatie en culturele sector, sectoren die hard werden geraakt door de maatregelen tegen het virus. Ontslagen werknemers in de reisbranche en de luchtvaart moesten wel vaak omzien naar een andere bedrijfstak.
De uitkeringsinstelling, die verantwoordelijk is voor de werkloosheidsuitkeringen en sinds corona ook voor de loonsteun via de NOW, verwacht dat de arbeidsmarkt zich redelijk snel zal herstellen van de coronacrisis. Dat herstel begint dit jaar met een groei van het aantal gewerkte uren met 2 procent en zet volgend jaar door met een banengroei van 2,3 procent.
Mensen die al gevaccineerd zijn, kunnen vanaf 23 juni met de CoronaCheck-app toegang krijgen tot locaties en evenementen. Nu moeten mensen nog een negetieve test laten zien om naar een festival of sportwedstrijd te kunnen, ook al hebben ze al een coronaprik gehad. Dat hoeft straks niet meer. De app is dan voldoende om vaccinatiebewijzen te genereren. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer gezegd.
Volgens De Jonge blijft de privacy van de gebruikers gewaarborgd. Een medewerker hoeft alleen op de app de initialen en geboortedatum van de betrokkene te controleren. Niet of iemand gevaccineerd, getest of hersteld van corona is. Een QR-code geeft uiteindelijk toegang.
Per 1 juli moet de app ook ingezet kunnen worden voor vakantiereizen naar het buitenland. Maar binnen de Europese Unie is nog veel discussie over de wijze waarop.
De Verenigde Staten gaan 500 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kopen om het vervolgens te doneren aan andere landen, melden Amerikaanse media. Dat is bovenop de 80 miljoen doses die al eerder werden beloofd.
De vaccins worden volgens The New York Times gedeeld met ongeveer honderd landen. De eerste 200 miljoen worden dit jaar verwacht, de rest in 2022. Van het vaccin moeten twee doses worden toegediend voor optimale bescherming, wat dus betekent dat dankzij de nieuwe Amerikaanse schenking 250 miljoen mensen geprikt kunnen worden.
De Verenigde Staten ervaren steeds meer druk om vaccins te delen vanwege de voortvarende vaccinatiecampagne in het land. Ruim de helft van de bevolking heeft zeker één prik gehad. Vier op de tien Amerikanen is volledig gevaccineerd. Veel landen lopen ver achter op de Amerikanen.
Bijna negen op de tien Nederlanders verheugen zich op de tijd 'na corona'. Dat blijkt uit onderzoek I&O Research onder 2004 respondenten van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS. De ondervraagde Nederlanders kijken er het meest naar uit dat ze geen mondkapje meer hoeven te dragen als de coronamaatregelen verdwijnen.
Andere veranderingen waar de Nederlanders zich op verheugen zijn op vakantie gaan naar het buitenland, anderen weer kunnen aanraken of knuffelen en naar een restaurant gaan. Verder zegt de helft van de ondervraagden het na corona fijn te vinden 'niet meer steeds bij alles na te moeten denken' en 43 procent is blij dat er dan geen anderhalve meter afstand meer hoeft worden gehouden. Jongeren tot 25 jaar verlangen extra naar een bezoek aan een concert, een festival of het theater.
Nu het aantal coronapatiënten fors blijft dalen, krijgen de ziekenhuizen weer meer lucht. In de afgelopen 24 uur zijn 103 bedden op verpleegafdelingen en intensive cares vrijgekomen. Precies een maand geleden, op 9 mei, behandelden ziekenhuizen nog 2435 coronapatiënten. Nu zijn dat er nog 834. Dat betekent dat er 1601 bedden zijn vrijgekomen in een maand tijd.
Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft zelfs de Covid-afdeling kunnen sluiten. Drie weken geleden werkte het personeel zich het snot voor de ogen. Nu is het bijna stil op de gang. Nog zeven coronapatiënten zijn er over. Zij liggen vanaf vandaag op de normale isoleerafdeling. ,,De coronaperiode was zwaar maar heeft ons ook veel gebracht.”
De leegloop betekent ook dat artsen en verpleegkundigen op andere afdelingen aan het werk kunnen worden gezet om te helpen bij de reguliere zorg. Op de intensive care liggen nu 531 mensen met andere aandoeningen. Verpleegafdelingen behandelen iets meer dan 13.000 'non-Covid-patiënten'. Dat is voor het eerst sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in september begon met het delen van die gegevens.
Coronapatiënten hoeven nauwelijks nog te worden overgebracht naar andere delen van het land. In de afgelopen week zijn maar acht patiënten verplaatst, van wie één ic-patiënt. In de week ervoor werden 25 coronapatiënten verspreid en nog een week eerder 49 mensen.
De 11 miljoenste coronaprik is gezet. Dat meldt het coronadashboard van de overheid. In totaal zijn er nu 11.145.074 naalden een bovenarm ingegaan, zo staat er woensdag op het dashboard. Het gaat om eerste- en herhaalvaccinaties bij elkaar.
Vorige week werd een recordaantal prikken gezet: ruim 1,2 miljoen. Volgens de planning op het coronadashboard worden er deze week, tussen 7 en 13 juni, ruim 1,4 miljoen mensen gevaccineerd. Het daadwerkelijke aantal kan afwijken, bijvoorbeeld doordat mensen hun afspraak afzeggen.
De GGD'en hebben veruit de meeste vaccinaties gezet: meer dan 8 miljoen in totaal. De centrale registratie van het aantal vaccinaties bij huisartsen en zorginstellingen is nog steeds niet op orde. Het aantal prikken dat er via deze weg is gezet, berust dus op een schatting.
Als het niet lukt om het in Europa eens te worden over soepelere coronaregels voor reizen deze zomer, gaat het kabinet misschien toch met andere landen onderlinge afspraken maken. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Jonge vindt dat sommige landen regels bepleiten die strenger zijn dan nodig. Volgens De Jonge moet het wel 'praktisch' blijven.
In de Europese Unie wordt nog onderhandeld over de praktische invulling van het digitaal coronacertificaat (DCC). Met zo'n DCC kunnen inwoners van de EU-lidstaten laten zien dat ze recent getest zijn, gevaccineerd zijn of van een besmetting zijn hersteld. Het land waar ze naartoe willen, moet ze dan in principe toelaten. De vraag is nog in welke gevallen het nodig is om zo'n certificaat te laten zien en wanneer mensen voor een certificaat in aanmerking komen.
De Jonge heeft een aantal bedenkingen bij het voorstel van de Europese Commissie. Zo is de vraag of mensen direct een certificaat moeten krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd, zoals Nederland graag wil, of pas twee weken later als de inenting volledig werkt.
Sinds maandag zetten de GGD's bij mensen die volledig gevaccineerd zijn een coronastempel in het 'gele boekje'. Dat zorgt op sommige plekken voor een stormloop, zoals in Deventer. Bij de GGD IJsselland stond een lange rij mensen die met terugwerkende kracht hun gele boekje wilden laten bijwerken.
GGD IJsselland had niet gerekend op zo'n drukke middag in Deventer. ,,Op een gegeven moment stond de rij mensen tot op de straat’’, zegt woordvoerster Gerbrig Filius. ,,We telden zo’n 150 wachtenden. Toen moesten we extra personeel optrommelen om de drukte weg te werken.’’
Ook in andere steden stonden mensen in de rij voor een coronastempel, zoals bij het Koning Willem II stadion in Tilburg. In Velsen-Zuid ontstond volgens NH Nieuws een gigantisch lange rij bij het Telstarstadion, waar de GGD een stempellocatie inrichtte. De stempels zouden eigenlijk pas vanaf 13.00 uur gezet worden, maar om 9.30 uur stond er al zo'n lange rij dat de medewerkers besloten toch maar alvast te beginnen.
Justitieminister Ferd Grapperhaus wil weten hoe de burgemeesters denken over de coronaregels voor evenementen die in de zomer waarschijnlijk weer mogelijk worden. Hij heeft de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad donderdagavond uitgenodigd voor een digitaal overleg, waarbij mogelijk ook een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken aanschuift. Het demissionaire kabinet neemt vrijdag een beslissing over de nieuwe coronaregels voor evenementen.
Het kabinet wil voor vrijdag van de burgemeesters weten wat hun aandachtspunten zijn op het gebied van handhaving en vergunningverlening. Gekeken wordt onder meer naar de resultaten van de Fieldlabs, naar het toegangstesten, naar het vaccinatiebewijs en andere regels. Er wordt ook over maximale aantallen bezoekers gesproken.
Ook spreekt het kabinet over het al eerder doorvoeren van de voorgenomen versoepelingen. Die staan nu nog gepland voor 30 juni, maar mogelijk gaan ze al op 26 juni in. Vanaf dan geldt onder meer het advies maximaal acht gasten per dag thuis te ontvangen, gaat de maximale groepsgrootte binnen naar honderd mensen en is er meer mogelijk voor de horeca, sport en cultuur.
Een ander discussiepunt binnen de ministersploeg is het afschalen van de basismaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje in supermarkten en het openbaar vervoer. Deze maatregelen vervallen vooralsnog pas als de laatste stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet.
Nederland versoepelt de inreisregels voor reizigers uit Duitsland. Die hebben vanaf morgen geen negatieve uitslag van een PCR-test meer nodig als ze langer dan 12 uur blijven. Het zogenoemde 'kleine' grensverkeer met een verblijf korter dan 12 uur (bijvoorbeeld Duitsers die boodschappen doen of gaan winkelen in Nederland) was al vrijgesteld van deze testverplichting.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken blijft wel waarschuwen voor "niet noodzakelijke, toeristische reizen" naar Nederland. Dat geldt weliswaar niet meer als 'hoogincidentiegebied' maar wel nog steeds als risicogebied met meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week. Deze zogenoemde zeven dagen incidentie bedroeg vandaag 82,2.
Dit betekent dat Duitsers bij terugkeer tien dagen in quarantaine moeten. Die zelfisolatie kan worden beëindigd met een negatieve coronatest, ook bij mensen die zijn ingeënt of zijn genezen van een coronabesmetting, Terugkeerders moeten zich op zijn vroegst 48 uur voor binnenkomst in Duitsland en uiterlijk 48 uur daarna laten testen op het coronavirus.
De reiswaarschuwing geldt voor de provincies Noord-Holland met het bij Duitsers populaire eiland Texel en de badplaats Zandvoort, Zuid-Holland met Katwijk en Noordwijk, en Zeeland.
Strandopeningen zijn afhankelijk van de beslissing van de betreffende gemeente. Volgens de Duitse ANWB (ADAC) zijn hotels, pensions, vakantieappartementen en campings open, maar gelden er ter plaatse verschillende regels en beperkingen.
De Nederlandse regering blijft ook vragen dat inwoners van Duitsland niet naar Nederland reizen en raadt Nederlanders ook af om niet noodzakelijke, toeristische reizen naar risicogebieden te maken. Vakanties en familiebezoeken worden als niet noodzakelijke reizen beschouwd.
Huisartsen willen graag helpen bij het selecteren van jongeren met een medische indicatie die in aanmerking komen voor coronavaccinatie. De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) benadrukken wel dat er 'een realistische planning' moet komen.
Jongeren die jaarlijks de griepprik krijgen en kinderen met het syndroom van Down zijn in beeld bij de huisartsen. Voor andere kinderen vanaf 12 jaar die moeten worden uitgenodigd, geldt dat niet. ,,Niet alle kinderen die het betreft zijn automatisch te selecteren door de huisartsen'', aldus de twee verenigingen.
LHV en NHG vinden het 'belangrijk dat deze groep kwetsbare jongeren spoedig de mogelijkheid krijgt om gevaccineerd te worden'. Ze gaan snel in overleg met het RIVM en werken dan de plannen verder uit.
Het idee is dat de GGD'en de vaccinaties met het middel van Pfizer/BioNTech gaan uitvoeren. In totaal gaat het naar verwachting om 60.000 tot 100.000 jongeren. Het streven is dat zij vanaf eind juni een uitnodiging ontvangen.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 1791 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 779 minder vergeleken met vorig week woensdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.
In de afgelopen zeven dagen kwamen er 13.600 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1943 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds september vorig jaar.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vijf. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Dinsdag werden veertien sterfgevallen geregistreerd.
Afgelopen etmaal werden de meeste coronagevallen vastgesteld in Rotterdam, in totaal 109. Den Haag telde 89 nieuwe gevallen en Amsterdam 66. In Amersfoort en Utrecht kwamen respectievelijk 38 en 34 nieuwe coronabesmettingen aan het licht.
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,7 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
De Amerikaanse president Joe Biden gaat op bezoek in Europa een coronavaccinatieplan voor de wereld aankondigen. Hij zei dit kort voor zijn vertrek voor een week naar het Europese continent. Het is zijn eerste buitenlandse reis als president. Zijn echtgenote Jill vliegt mee.
Aan het begin van hun trip gaan de president en de first lady naar Amerikaanse soldaten die zijn gestationeerd in het Britse Suffolk. Biden heeft verder donderdag een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson in de buurt van Cornwall. Daar vindt van vrijdag tot en met zondag de top van zeven vooraanstaande industriestaten (G7) plaats. Aan het einde van hun bezoek aan Groot-Brittannië worden de Amerikaanse president en first lady zondag ontvangen door koningin Elizabeth II in kasteel Windsor bij Londen.
Maandag neemt Biden deel aan de NAVO-top in Brussel, waar de volgende dag een ontmoeting met leiders van de Europese Unie op het programma staat. Een langverwachte topontmoeting van Biden met de Russische president Vladimir Poetin zal volgende week woensdag plaatsvinden in Genève. Daarna keert de Amerikaanse president terug naar Washington.
Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid, vindt dat met het 'inspuiten van kinderen' een nieuwe rode lijn wordt overschreden. Pols reageert daarmee op het advies van de Gezondheidsraad dat stelt dat jongeren uit medische risicogroepen vanaf twaalf jaar in aanmerking moeten komen voor een coronaprik. Het kabinet neemt het advies over.
,,Het gaat hier over een experimenteel middel en kinderen onder de achttien jaar mogen niet deelnemen aan experimenten, tenzij het de enige oplossing is voor een enorm gezondheidsprobleem en waar zij zelf baat bij hebben", zegt Pols. Ook vind hij dat er nog veel te weinig bekend over de nieuwe vaccins.
,,De ontwikkeltijd van een vaccin is 10,7 jaar en maar 6 procent komt op de markt, omdat ze te gevaarlijk zijn of niet goed werken. Het is dus wel heel opmerkelijk dat je nu in zo'n korte tijd een vaccin op de markt brengt, dat veilig en ook nog werkzaam zou moeten zijn. Onbestaanbaar".Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is opnieuw fors gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn 103 bedden op verpleegafdelingen en intensive cares vrijgekomen. Ziekenhuizen behandelen nu nog 834 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 oktober.
Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 530 coronapatiënten. Dat zijn er 86 minder dan op gisteren. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de zeventiende achtereenvolgende dag. Intensivisten hebben nu nog 304 mensen met corona onder hun hoede, zeventien minder dan op gisteren.
In de afgelopen 24 uur belandden 55 nieuwe coronapatiënten op een verpleegafdeling of ic. In de afgelopen zeven dagen hebben ziekenhuizen 467 coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding begon met het delen van die gegevens in oktober.
Veruit de meeste Nederlanders voelen ervoor om ook gezonde jongeren te vaccineren, blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. 74 procent van de 2004 ondervraagden is voorstander, maar dat geldt vooral voor oudere kinderen. Zes van de tien deelnemers zien dat zitten bij de groep 12- tot 16 jarigen en nagenoeg hetzelfde aantal staat ook achter een prik voor 16- en 17-jarigen.
Voor prikken bij jongere kinderen - onder de twaalf - is maar een minderheid te porren. Naarmate de leeftijd van de kinderen afneemt, neemt de vaccinatiebereidheid af en de onzekerheid toe. Ouders die hun kinderen niet laten vaccineren, wijzen erop dat kinderen minder risico lopen om (ernstig) ziek te worden van Covid-19 dan volwassenen. Ook mogelijke nog onbekende bijwerkingen op de langere termijn zijn reden tot zorg.
Ouders die hun kind wel zouden laten vaccineren, doen dit als dit geadviseerd wordt door de overheid. Zij vinden het belangrijk dat hun kinderen een bijdrage leveren aan het opbouwen van groepsimmuniteit en weer veilig met anderen kunnen omgaan. Opvallend genoeg zijn vaker mensen die zelf geen thuiswonende kinderen hebben voorstander van het vaccineren van kinderen dan de ouders zelf.De lockdown van de Australische miljoenenstad Melbourne loopt naar planning morgennacht af, maar sommige restricties blijven nog een week overeind. Zo moeten de vijf miljoen inwoners bijvoorbeeld binnen een straal van 25 kilometer van hun woning blijven. Het blijft ook verboden om gasten thuis te ontvangen en in overdekte openbare plaatsen is het dragen van een mondkapje verplicht.
Kinderen van 12 jaar en ouder die in een medische risicogroep vallen, worden binnenkort ook gevaccineerd tegen het coronavirus. Het kabinet neemt het advies daarover van de Gezondheidsraad over. ,,Voor hen is vaccinatie ook een weg naar meer vrijheid'', zegt coronaminister De Jonge.
,,We weten dat jongeren met een kwetsbare gezondheid behoorlijk risico lopen op een ernstiger beloop van corona. Voor hen is een vaccinatie niet alleen bescherming tegen de ziekte, maar ook gaat het hier over jongeren die de afgelopen tijd behoorlijk hebben moeten oppassen om niet ziek te worden.''
Het aantal dagelijkse besmettingen in Rusland bereikt vandaag het hoogste punt sinds begin maart. De gezondheidsautoriteiten melden 10.407 nieuwe infecties met het longvirus, waarmee het totaalaantal mensen dat sinds het begin van de pandemie besmet raakte op 5.156.250 komt. Er overleden nog eens 399 mensen. Officieel kwamen er 124.895 Russen om het leven.
Pakistan heeft de mijlpaal van 10 miljoen coronavaccinaties bereikt. Een belangrijke stap voor het land, dat voor het einde van het jaar 70 miljoen inwoners wil hebben ingeënt. ,,Dank God'', zegt de verantwoordelijke minister Asad Umar tijdens een ceremonie in Islamabad. ,,We zijn erin geslaagd tien miljoen doses toe te dienen.''
Pakistan kampt met een tekort aan vaccins en ook staat de bevolking niet te springen om een inenting te halen. Desondanks startte het land afgelopen maand een grootscheepse vaccinatiecampagne, waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van coronavaccins uit China: Sinopharm, SinoVac en CanSinoBio.
Pakistan heeft via donaties en aankopen de hand op 18 miljoen doses weten te leggen. Ook wordt het CanSanBio-vaccin nu in eigen land geproduceerd. Vandaag worden 1118 nieuwe besmettingen en 77 sterfgevallen gemeld, wat de totalen op 936.131 en 21.453 brengt. ,,Hoe sneller we kunnen inenten, hoe sneller we van deze pandemie af zijn.''De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om kinderen vanaf 12 jaar met een medisch risico te vaccineren tegen het coronavirus. Het inenten van alle kinderen in die leeftijdsgroep, zoals gebeurt in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en de VS, is vooralsnog niet aan de orde.
Als het kabinet het advies overneemt, zullen jongeren in eerste instantie het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat is tot nog toe als enige goedgekeurd voor gebruik vanaf 12 jaar. Ook Moderna heeft een aanvraag daarvoor ingediend. Toezichthouder EMA heeft daarover nog geen oordeel geveld.
Mensen die geboren zijn in 1988 kunnen vanaf nu een afspraak maken voor een vaccinatie. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) net bekendgemaakt via Twitter, inclusief een verwijzing die menig voetbalhart sneller zal doen laten kloppen.
De GGD heeft 140 vaccinatielocaties geopend waar mensen terechtkunnen voor een vaccinatie. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003. Tot nu toe zijn bijna 11 miljoen eerste en tweede prikken gezet.
Het Europees Parlement is akkoord met de regelgeving rond het 'coronapaspoort' dat het reizen door de EU deze zomer moet vergemakkelijken.
Met het certificaat bewijst de eigenaar via een QR-code op papier of digitaal te zijn ingeënt, recent negatief te hebben getest of onlangs te zijn hersteld van de virusziekte. Op 1 juli treedt het systeem in werking. De EU-regels betreffen bijvoorbeeld strikte privacygaranties.
Of het voor Nederlandse reizigers op tijd rond is, blijft nog zeer de vraag. Honderdduizenden Nederlanders wachten nog op de registratie van hun coronavaccinatie in het centrale RIVM-systeem. Die is straks nodig om eenvoudig met het coronapaspoort op reis te kunnen.
Op vakantie gaan naar Duitsland, Italië, Oostenrijk, Luxemburg, Polen, Tsjechië, Slowakije en delen van Noorwegen is vanaf morgen weer mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor die landen vanmorgen op geel gezet. Vakantiegangers hebben daardoor bij terugkeer in Nederland geen negatieve coronatest nodig en hoeven niet in quarantaine.
Het ministerie waarschuwt reizigers wel dat de situatie in een land en dus ook het reisadvies snel weer kan veranderen. Zo werden half mei vakanties naar de Griekse eilanden weer mogelijk, terwijl de eilanden in de Zuid-Egeïsche Zee (waaronder Rhodos) een paar weken later weer op ‘oranje’ gingen. Het aantal besmettingen was er te hoog.
Steeds meer mensen kiezen weer voor het openbaar vervoer. Momenteel is de bezettingsgraad ongeveer 55 procent, zegt voorzitter van OVNL Pedro Peters tegen BNR.
Peters denkt dat de vervoerders de reizigers hard nodig hebben om er weer bovenop te komen. ,,De coronacrisis heeft diepe sporen nagelaten.'' In de rustigste periode was de bezetting in het ov 10 tot 15 procent. Aan het einde van dit jaar moet dat tegen de 80 procent zijn.
Volgens Freek Bos, directeur van reizigersvereniging Rover, ziet het er rooskleurig uit. ,,Ik heb er het volste vertrouwen in dat het heel snel zal herstellen. In vergelijking met alle studies die vorig jaar zijn gedaan zitten we boven het meest gunstige scenario.''
Net als België bouwt ook Frankrijk de maatregelen verder af. Toeristen die zijn ingeënt of een negatieve coronatest kunnen tonen zijn weer welkom. De cafés en restaurants gaan vandaag onder strenge voorwaarden ook binnen weer open en het aantal mensen dat bij sportwedstrijden of culturele evenementen en voorstellingen bijeen mag zijn gaat naar 5000. Voorts gaan overdekte sportgelegenheden weer open en kunnen er weer tentoonstellingen worden gehouden.
De avondklok die nu om 23.00 uur ingaat blijft tot het eind van de maand gehandhaafd. Dan gaat ook alles weer open en worden de bezoekersbeperkingen overal zo goed als opgeheven.
De inhaalzorg komt op losse schroeven doordat een meerderheid van de zorgmedewerkers kampt met fysieke en mentale klachten. Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN) Nederland noemt het ‘onrealistisch’ om nog dit jaar de 140.000 uitgestelde operaties uit te voeren. ,,De kans dat Oranje het EK wint is groter.”
Lees hier het hele verhaal.
Jongeren worden de dupe als er na corona nog steeds zoveel thuisgewerkt wordt zoals nu het geval is. Dat komt omdat jongeren weinig kennis hebben en geen netwerk om bij thuiswerken op terug te vallen. Dat stelt de Vrije Universiteit na onderzoek onder duizenden mensen.
Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren onder de dertig jaar graag vaker naar kantoor willen. Volgens VU-onderzoeker Kilian Wawoe, die het onderzoek leidde, ontbreekt deze groep in de huidige discussie over werken na corona. Wawoe stelt dat de discussie over thuiswerken in de coronacrisis geleid wordt door een kleine groep mensen met een koophuis, een eigen werkkamer, voldoende kennis en een netwerk om gebruik van te maken. ,,Die groep moet niet bepalen hoe het verder moet'', zegt hij.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jongeren anders communiceren dan bijvoorbeeld 40-plussers. Zo pakken jongeren minder snel de telefoon dan hun oudere collega's. Daardoor zouden jongere medewerkers niet snel vragen durven te stellen aan collega's die niet op kantoor zijn.
De meerderheid van de Nederlandse verpleegkundigen, verzorgenden en artsen heeft na meer dan een jaar coronapandemie last van fysieke of mentale klachten, en vaak van een combinatie daarvan, zo komt naar voren in een peiling onder zevenduizend werknemers uit de sector. Ze hebben tijd nodig om te herstellen, zeggen de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
,,Het voornemen om de uitgestelde zorg dit jaar grotendeels in te halen, is onrealistisch", aldus V&VN-voorzitter Bianca Buurman. ,,Door de lengte en intensiteit van de coronacrisis is er roofbouw gepleegd. Er moet tijd komen om grondig te herstellen."
Een op de vijf ondervraagden is uitgevallen door fysieke en mentale klachten, in de helft van de gevallen langdurig. Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) heeft last van vermoeidheid, 24 procent heeft slaapproblemen, 20 procent geeft aan snel boos of geïrriteerd te zijn en 22 procent piekert. Een flinke minderheid (30 procent) heeft tijdens de coronacrisis last gehad van angstgevoelens, 10 procent heeft dat nog steeds.
Vakantie is een veel gegeven antwoord op de vraag wat zorgprofessionals nodig hebben om te herstellen, 34 procent zegt dit nodig te hebben. Een nog iets grotere groep, 43 procent, vindt dat de balans tussen werk en privéleven moet worden hersteld, 35 procent zou graag de werklast kleiner zien worden. Dan moet er wel personeel bij.
België gaat woensdag weer wat verder van het slot. Het inenten vlot goed en het aantal Belgen dat besmet raakt of in het ziekenhuis belandt blijft maar dalen. Daarom worden de coronaregels flink versoepeld.
Zo mag de horeca voor het eerst sinds oktober ook binnen gasten ontvangen, net als buiten tot 23.30 uur 's avonds. Bioscopen, casino's en binnenspeeltuinen gaan weer open. Knuffelen mag met meer mensen dan alleen een enkele directe naaste. En wie wil mag weer een dag per week naar kantoor of werkplaats.
Met hun eigen Rode Duivels als een van de favorieten voor de EK-winst, hoopten veel Belgen er vooral ook op te mogen samendrommen voor een groot scherm. Dat mag binnen met 200 man en buiten zelfs met dubbel zoveel.
Kijkers stuiten wel op een aantal regels. Een kroegbaas of andere organisator die een scherm neerzet, mag niet zomaar iedereen verwelkomen. Bezoekers moeten een plaats reserveren. Waar wat wordt geschonken, mogen gasten alleen aan een tafeltje zitten. En de kijkers moeten worden afgeschermd, zodat anderen niet zomaar kunnen aansluiten of meekijken.
De Verenigde Staten hebben hun reiswaarschuwing voor Amerikaanse burgers naar tientallen landen versoepeld. Nederland hoort daar vooralsnog niet bij en staat nog steeds op het hoogste niveau vier. Dat betekent dat er afgeraden wordt om naar ons land te reizen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt bestemmingen op een schaal van één tot vier. Verschillende landen zoals Duitsland, Italië, Frankrijk, Mexico en Canada staan vanaf dinsdag weer op niveau drie van het waarschuwingssysteem.
Andere Europese landen op niveau vier zijn onder meer Portugal, België en Polen.
Het inreisverbod voor mensen uit Japan geldt vanaf woensdag niet meer in Nederland. Vanaf middernacht zijn reizigers uit dat land weer gewoon welkom. De Europese Unie had al eerder besloten het land uit te zonderen van de inreisbeperkingen, maar lidstaten zelf gaan over de "implementatie" van zo'n besluit, meldt het kabinet aan de Tweede Kamer.
Volgens het kabinet is de coronasituatie in Japan "voldoende" om reizen uit dat land weer toe te staan. Het aantal besmettingen ligt onder de grens die de Europese Unie handhaaft, en het aantal besmettingen neemt af. Met het loslaten van het inreisverbod "zal ook de testverplichting voor reizigers uit Japan komen te vervallen".
Het is verstandig kinderen van alle leeftijden, inclusief baby's, te vaccineren tegen het coronavirus. Dat zegt de bekende Amerikaanse epidemioloog en regeringsadviseur Anthony Fauci in een video-interview met Amerikaanse en internationale journalisten, waaronder het ANP.
,,We weten dat het veilig en effectief is kinderen van twaalf jaar en ouder te vaccineren", zegt Fauci. ,,We gaan een leeftijdsafname zien: van twaalf naar negen jaar, van negen naar zes jaar, van zes naar twee jaar en van twee jaar tot twee maanden." Volgens Fauci is er waarschijnlijk eind dit jaar, maar uiterlijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2022, "voldoende informatie uit onderzoek om kinderen van alle leeftijden te vaccineren".
Fauci's inschatting komt toevalligerwijs aan de vooravond van het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad aan het kabinet over het vaccineren van kinderen van twaalf jaar en ouder. Op basis van het advies dat woensdag komt besluit het kabinet of ook pubers het vaccin kunnen krijgen.
Kinderen worden misschien minder ziek en geven het virus minder snel door dan ouderen of mensen met onderliggende klachten, zegt Fauci. Maar serieuze gevolgen van corona gaan ook aan hen soms niet voorbij. ,,We moeten niet het idee hebben dat het geen probleem is voor kinderen. Dat is gewoon niet het geval. Kinderen kunnen er flink onder lijden."
Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil het aantal prikken de komende tijd verder opvoeren. Deze week worden naar verwachting bijna 1,5 miljoen mensen ingeënt.
Vorige week meldde het RIVM bijna 900.000 prikken in de zeven dagen ervoor, maar dat cijfer was vertekend omdat nog niet alle vaccinaties uit die week waren geregistreerd. Het RIVM komt nu uit op ongeveer een miljoen prikken in die week, vergelijkbaar met de week daar weer voor.
In totaal zijn nu bijna 11 miljoen prikken gezet. Bijna 7,4 miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en ruim 3,4 miljoen ook de tweede prik.
De opkomst is het grootst onder zeventigers en tachtigers. Meer dan 90 procent van hen heeft op zijn minst één prik gekregen.
Nederlanders die gevaccineerd zijn, mogen vanaf morgen in één keer doorrijden naar Frankrijk. Controles op de weg zullen er niet of nauwelijks zijn. Ze hoeven maar één ding te doen: zich laten vaccineren. Een recente PCR-test mag ook.
Een bewijs van vaccinatie of test is genoeg om de grens over te rijden. De kans op controle op de snelweg is zeer gering. ,,Dat bewijs moet iedereen bij zich hebben. Maar we gaan vooral controleren op vliegvelden en treinstations’’, laat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken aan deze site weten.
De vader van een 9-jarig meisje uit het zuiden van Duitsland heeft aangifte gedaan tegen de verantwoordelijken van een vaccinatiecentrum waar zijn dochter afgelopen weekend per ongeluk werd ingeënt tegen het coronavirus. De arts die de prik zette, wordt verdacht van het toebrengen van lichamelijk letsel door onachtzaamheid. Het kind kreeg het BioNTech/Pfizer-vaccin toegediend maar dat is slechts goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar.
Wereldwijd zijn 227 mensen opgepakt bij een operatie tegen illegale handel in geneesmiddelen, meldt Interpol. Er werden medische middelen in beslag genomen met een totale waarde van 23 miljoen dollar (18,9 miljoen euro).
,,Toen de pandemie meer mensen ertoe dwong hun leven online te organiseren, waren criminelen er snel bij om deze nieuwe 'klanten' als doelwit te kiezen", zei Interpol-hoofd Juergen Stock.
Autoriteiten van 92 landen namen deel aan de operatie Pangea XIV, waarbij een recordaantal van 113.000 weblinks, waaronder websites en onlinemarktplaatsen, werd gesloten of verwijderd.
Criminelen profiteren van de pandemie, aldus Interpol. Meer dan de helft van de in beslag genomen medische benodigdheden bestond uit valse of niet-toegelaten coronatests.
In Italië ontdekten rechercheurs een half miljoen valse chirurgische maskers.
Op Aruba zijn mensen per 9 juni niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Bedrijven mogen nog steeds een mondkapje in hun zaak verplicht stellen, maar de overheid denkt dat daar weinig gebruik van zal worden gemaakt. Wel moeten mensen zich nog zoveel mogelijk aan de sociale afstand van 1,5 meter houden.
Op maandag werden twee coronabesmettingen geregistreerd. In totaal waren die dag 41 Arubanen besmet en elf niet-ingezetenen. Sinds het begin van de crisis zijn 107 coronapatiënten op het eiland overleden, waaronder één niet-ingezetene. Omdat het aantal besmettingen al langere tijd laag is, vindt de overheid het verantwoord verdere versoepelingen door te voeren.
Zo is publiek weer toegestaan bij sportwedstrijden. Er geldt nog wel steeds een verbod op dansen. Verder zijn er minder reisrestricties. Aruba, Curaçao en Bonaire vormen vanaf woensdag een 'bubbel', wat betekent dat reizigers tussen die landen die twee keer zijn gevaccineerd geen testen hoeven te laten zien.
De Tweede Kamer wil voor 1 september weten welke basismaatregelen nog nodig zouden zijn als de coronacrisis in de volgende fase komt. Die zogeheten endemische periode treedt in als het virus wel rondwaart - zoals andere infectieziekten - maar het risico om er ernstig ziek van te worden of eraan te overlijden veel kleiner is dan nu nog het geval is.
De hele Kamer steunde een motie van SGP en D66 die het kabinet oproept deze zomer helderheid te geven, zodat ze er snel over kan debatteren. Het gaat onder meer om het dragen van mondkapjes, 1,5 meter afstand houden en het veelvuldig testen om de ziekte op te sporen. Het kabinet moet daarover advies aanvragen van ethici en andere deskundigen, vindt de Kamer.
Verder wil de Kamer dat het kabinet samen met het Veiligheidsberaad bekijkt of op terrassen honderd bezoekers kunnen worden toegestaan, in plaats van de huidige vijftig. Ook moeten er mobiele prikbussen worden ingezet in wijken waar mensen minder bereid zijn om zich te laten vaccineren.
Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk maken zich grote zorgen over het oprukken van de zogenaamde ‘Indiase variant’ van het coronavirus. Het beloofde einde van de lockdown op 21 juni wordt uiterst onzeker.
De Britse gezondheidsautoriteiten hebben vandaag maatregelen genomen tegen de verdere verspreiding van de zogeheten deltavariant van het coranavirus. Deze mutatie dook voor het eerst op in India en krijgt nu ook het Verenigde Koninkrijk steeds meer in haar greep. In de regio Manchester en delen van Lancashire is momenteel de situatie het zorgelijkst.
De daar getroffen maatregelen behelzen onder meer het opvoeren van de testcapaciteit, brononderzoek, isolatie en maximalisering van de inentingscampagne, zei Volksgezondheidsminister Matt Hancock in The Guardian. Militairen gaan daarbij helpen. In de grootste risicogebieden keert ook regelgeving voor niet noodzakelijk reisverkeer terug.
In brandhaard Bolton, ten noordwesten van Manchester, werd vorige maand het dragen van een mondkapje op middelbare scholen alweer verplicht gesteld en reisbewegingen beperkt. Daardoor daalde daar het aantal nieuwe besmettingen. Elders in Greater Manchester en Lancashire worden er echter in toenemende mate infecties vastgesteld, reden om nu ook daar in te grijpen.
De Europese toezichthouder EMA voor vaccins wil volgende maand klaar zijn met de beoordeling van het coronavaccin van Moderna voor tieners. Moderna heeft gevraagd of het middel, dat al is goedgekeurd voor volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.
Zodra het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam bekend is, is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het prikken van kinderen met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de lidstaten zelf, waaronder Nederland, om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.
Het EMA keurde eerder het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goed voor alle kinderen van 12 jaar en ouder. In meerdere EU-landen zijn kinderen ook al gevaccineerd met dat middel. Nederland wacht op een advies van de Gezondheidsraad.
Nederland en andere EU-landen moeten hun burgers zo snel mogelijk coronareisbewijzen gaan verstrekken. Als ze daarmee wachten tot 1 juli, zoals Nederland van plan is, dreigen er problemen, waarschuwt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders.
Reynders wijst op het voorbeeld van een zevental landen dat al met het uitgeven van het zogeheten digitale Covid-19-certificaat is begonnen. ,,Meer dan 1 miljoen inwoners van de Europese Unie hebben inmiddels een certificaat ontvangen", aldus de Eurocommissaris. Het gaat onder meer om Duitsers, Denen en Tsjechen.
Het is andere EU-landen ook geraden daar snel mee te beginnen, stelt Reynders. Als landen wachten tot 1 juli, ,,riskeren we een 'big bang' en dat kunnen we ons niet veroorloven. Hoe meer certificaten we nu verstrekken, hoe meer problemen we nu oplossen en hoe gemakkelijker het proces zal zijn in de zomer."
Het parlement boog zich dinsdag in Straatsburg over de regels waarop het certificaat berust en stemt er ook over. Het resultaat van de stemming wordt morgenochtend bekendgemaakt. Daarna krijgen de regels nog de zegen van de EU-landen en kunnen ze 1 juli ingaan.
Nu het aantal coronagevallen blijft dalen, is het risiconiveau in de meeste veiligheidsregio's naar beneden bijgesteld. Zes regio's zitten vanaf vandaag in de categorie Zorgelijk, het een na laagste niveau. Elf regio's hebben de status Ernstig en in acht regio's is de situatie nog Zeer Ernstig.
Groningen, Drenthe, IJsselland, Kennemerland en Zuid Limburg zijn van Zeer Ernstig naar Zorgelijk gegaan, dus twee stappen omlaag. Gooi en Vechtstreek heeft nu ook het niveau Zorgelijk, maar die regio stond op Ernstig.
In elf regio's ging de situatie van Zeer Ernstig naar Ernstig, dus van stap 4 naar stap 3. Dit zijn Friesland, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid, Utrecht, Amsterdam-Amstelland, Noord-Holland Noord, Hollands Midden, Zeeland, Midden- en West-Brabant en Limburg-Noord. Sommige regio's stonden al sinds oktober op het hoogste alarmniveau.
Zaanstreek-Waterland is de enige regio waar het risiconiveau is aangescherpt. Volgens het coronadashboard van de overheid geldt daar nu Zeer Ernstig, terwijl dit juist Ernstig was. Het aantal positieve tests daalt weliswaar, maar het aantal ziekenhuisopnames is er gestegen, en dat gaf de doorslag, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
Zeven regio's zijn op het hoogste niveau blijven staan. Dat zijn Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Gelderland-Midden, Twente, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.
Voor het bepalen van de risiconiveaus is gekeken naar de cijfers tussen 31 mei en 6 juni. Bij de laatste update hadden 23 van de 25 regio's het niveau Zeer Ernstig en twee Ernstig.
Het reisadvies voor meerdere landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en een groot deel van Italië, gaat deze week van oranje naar geel. Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt nog deze week met een aanpassing van het advies, aldus de bronnen. Onder meer het zuidelijke deel van Italië blijft nog op oranje, is de verwachting.
Code geel betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven.
De meeste landen in de wereld staan nog op oranje. De Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius staan als enige op groen. Code geel geldt nu onder meer voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Finland, Malta, Portugal, Griekse eilanden, Ierland en IJsland.
De besmettingscijfers blijven rap dalen. Het aantal positieve coronatesten lag afgelopen week 30 procent lager dan een week daarvoor.
In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 14.397 positieve coronatesten, het laagste aantal sinds september. Op de intensive cares werden volgens voorlopige cijfers nog maar 50 opnames gemeld. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de week daarvoor.
In de vorige weekrapportage noteerde het instituut 20.608 besmettingen. Dat was ook al 18 procent minder dan een week daarvoor. In alle leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen verder gedaald. Ook onder jongeren, van wie er veel sinds vorige week maandag weer dagelijks naar hun middelbare school mogen.
Afgelopen week was 7,2 procent van de testen bij de GGD positief. Dat was een week eerder nog 9 procent.
Ziekenhuizen namen volgens voorlopige cijfers in een week tijd 380 nieuwe patiënten op met Covid-19, 153 minder dan de week ervoor. Dat is een daling van 29 procent. De ziekenhuiscijfers die het RIVM wekelijks opgeeft, zijn op het moment van rapporteren nog niet helemaal compleet.
Volgens berekeningen van het instituut is het zogeheten reproductiegetal wel een fractie gestegen, tot 0,90. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 90 anderen besmetten. Afgelopen vrijdag stond het op 0,86. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om dit cijfer te bepalen. Heel actueel is het dus niet.
De sterfte door corona neemt intussen ook nog steeds verder af. Het RIVM registreerde afgelopen week 63 aan corona gerelateerde sterfgevallen, een week eerder waren dat er 66.
Het RIVM blijft benadrukken dat het belangrijk is dat mensen zich laten vaccineren én zich aan de basismaatregelen blijven houden. ,,Ook na vaccinatie is er nog een kleine kans dat je ziek kunt worden. Er zijn nu bijna 11 miljoen vaccinaties gezet, maar slechts 1 op de 5 mensen in Nederland is helemaal gevaccineerd", waarschuwt het instituut.
Onderzoekers van de universiteit van het Duitse Saarland stellen dat mensen die na een eerste vaccinatie met AstraZeneca een tweede prik met Pfizer/BioNTech krijgen een sterkere afweer ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca. De afweerreactie in het lichaam is zelfs nog iets beter dan wanneer iemand twee prikken van Pfizer krijgt, schrijven de wetenschappers in een voorlopige publicatie.
Voor het onderzoek werden 250 mensen gevolgd, waarbij tussen de eerste en tweede prik negen tot twaalf weken zat. Sommigen kregen alleen AstraZeneca, anderen de combinatie. Er werd gekeken naar de hoeveelheid antistoffen bij de proefpersonen en naar de sterkte van de zogenoemde neutraliserende antistoffen, die vertellen hoe goed de antilichamen hun werk doen en voorkomen dat het virus de cellen binnendringt.
Bij een dubbele dosis Pfizer zaten er tien keer zoveel antistoffen in het bloed dan na twee prikken met AstraZeneca. De combinatie gaf een nog beter resultaat dan een dubbele prik met Pfizer. Een dubbele Pfizer-prik of de combinatie van AstraZeneca en Pfizer zorgt voor een sterkere reactie van de T-cellen, die helpen bij de aanmaak van antistoffen en een ernstig ziekteverloop voorkomen. De Nederlandse Gezondheidsraad werkt nog aan een advies over het combineren van vaccins.Het coronadashboard van de overheid meldt dat er tot nu toe ongeveer 10,6 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om eerste én tweede vaccinaties. Naar schatting krijgen elke minuut 234 Nederlanders een coronaprik. Gemiddeld momenteel 168.630 per dag.
Vanaf morgen kan er in België weer naar hartenlust gewinkeld worden. Er is geen beperking meer qua tijd dat iemand in een winkel doorbrengt en ook mogen alle gezinsleden tegelijk naar binnen. Boodschappen doen mag met twee mensen die tot hetzelfde huishouden behoren, waarbij avondwinkels weer open zijn tot 23.30.
Ook vervalt het verbod op de verkoop van alcohol tussen tien uur 's avonds en 5 uur 's ochtends. Verder zijn kermissen, braderieën, kunst- en rommelmarkten, weer toegestaan. Daar geldt de 'regel van vier'. Kinderen tot 12 jaar tellen daarin niet mee. Ook geldt het maximum van vier personen niet voor huishoudens die uit meer bestaan.De Belgische viroloog Marc van Ranst heeft ook van Nederlanders dreigementen ontvangen. ,,Er komen af en toe wel bedreigingen", vertelt Van Ranst vandaag op NPO Radio 1. ,,Dan neem ik contact op met de Nederlandse politie." Die voert dan een zogeheten stopgesprek met de daders.
,,Dat blijkt dan toch indringend genoeg te zijn om het te stoppen", aldus de bedreigde viroloog. Die zit al weken ondergedoken omdat de voortvluchtige, geradicaliseerde militair Jürgen Conings gedreigd heeft hem te vermoorden. Van Ranst zit al drie weken met zijn familie ondergedoken op een geheime plek.
,,Dit is niet het einde van de wereld. Mensen die op een booreiland, in een klooster of in de gevangenis zitten, moeten ook lang binnen zijn", aldus de viroloog. Hij vindt de situatie vooral vervelend voor zijn 12-jarige zoon. ,,Het is een dapper kereltje. Dit geeft ons wel de gelegenheid om samen wat spelletjes te doen."
Van Ranst benadrukt dat 'leuk anders is', maar dat het naar omstandigheden goed gaat. Hij houdt zich ook niet stil. De topviroloog is gewoon aan het werk en blijft zich mengen in het publieke debat over het coronavirus. ,,Zolang ik dat interessant vind, blijf ik dat doen. Je mag de speelruimte om onzin te verkopen ook niet te groot laten worden."
Vietnam vraagt zijn inwoners om een financiële bijdrage om coronavaccins te kunnen kopen. Het Zuidoost-Aziatische land van bijna 100 miljoen inwoners kampt met een besmettingsgolf en maar 1 procent van de bevolking is ingeënt. De Vietnamezen krijgen een 'bedelberichtje' op hun mobiele telefoon. Soms meerdere. Het verzoek is om geld in een overheidsfonds te steken.
Ambtenaren wordt zelfs gevraagd een dagloon in te leveren. De communistische regering wil dit jaar 150 miljoen doses veiligstellen voor 1,1 miljard dollar, zodat 70 procent van de bevolking een prik krijgt. In de begroting is slechts 630 miljoen dollar gereserveerd. 231.000 mensen en organisaties hebben al gehoor gegeven aan de overheidsoproep en in totaal 181 miljoen dollar gedoneerd. Bedrijven hebben 140 miljoen toegezegd.Een gratis joint in ruil voor een coronaprik: in de Amerikaanse staat Washington kan het. Gisteren werd daar het programma ‘joints for jabs’ (joints voor prikken) aangekondigd. Door de staat vergunde verkooppunten van marihuana mogen één voorgerolde joint geven aan alle 21-plussers die voor 12 juli een eerste of tweede prik krijgen bij een vaccinatiekliniek.
In de VS worden meer ‘lokkertjes’ gebruikt om mensen over te halen zich te laten vaccineren. Zo geven honkbalteams gratis tickets weg, kunnen inwoners van New Jersey een gratis biertje krijgen (Shot and a beer) en keert de staat West-Virginia 100 dollar uit aan jongeren die zich laten vaccineren.
In de staat Washington kunnen brouwerijen, wijnmakers en restaurants al langer gratis drankjes aanbieden in ruil voor een vaccinatiebewijs. Ook zijn er prikkels zoals gratis sportkaartjes en geldprijzen.Bijwerkingencentrum Lareb laat weten vier extra meldingen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het AstraZeneca-vaccin te hebben ontvangen. Tot nu toe zijn er twintig meldingen over de zeldzame maar gevaarlijke bijwerkingen van het vaccin binnengekomen. Drie mensen overleden.
,,Het is niet bij al deze meldingen zeker dat het door het vaccin komt, maar er is wel een sterke verdenking dat het hier om deze specifieke ernstige bijwerking gaat", klinkt het. Het gaat om 14 vrouwen en 6 mannen. Hiervan waren er 6 mensen tussen de 20 en 40 jaar, 3 tussen 40 en 60 jaar en 11 personen ouder dan 60 jaar.
De klachten ontstonden 7 tot 20 na de eerste vaccinatie met AstraZeneca. Sinds 8 april ontvangen vooral 60-plussers het AstraZeneca-vaccin. Ook bij het Janssen-vaccin staat de bijwerking 'trombose met trombocytopenie syndroom' in de bijsluiter, alleen zijn over het vaccin van Janssen nog geen meldingen ontvangen.Lareb meldt dat er 381 meldingen over overlijden na een coronavaccinatie zijn binnengekomen (301 met Pfizer) maar dat dit niet wil zeggen dat een bijwerking de oorzaak is. Volgens Lareb gaat het om 249 mensen van 80 jaar of ouder, 97 tussen de 65 en 79 jaar en 33 personen onder de 65 jaar. Van twee is de leeftijd niet bekend.
Er kwamen bij Lareb bijna 70.000 meldingen over bijwerkingen binnen. 31.605 na inenting met AstraZeneca, 25.078 met Pfizer/BioNTech, 8052 met Moderna en 4931 met Janssen. Ze hebben betrekking op ongeveer 10,4 miljoen gegeven vaccins: 7,3 miljoen met Pfizer/BioNTech, 2,1 miljoen met AstraZeneca, 7000 met Moderna en 250.000 met Janssen.
Hoewel de GGD's nu het gele boekje afstempelen na een coronaprik is het overbekende inentingsboekje officieel geen bewijs voor een coronavaccinatie. Ouderenorganisatie ANBO, dat het kabinet vorige week opriep tot het verstrekken van een papieren vaccinatiebewijs, vindt dat 'bijzonder merkwaardig'. Landen als Duitsland, Oostenrijk en Spanje, accepteren het gele boekje namelijk wél als zodanig.
Dat zorgt voor onduidelijkheid en ANBO roept de Nederlandse regering daarom op de acceptatie van het boekje op Europees niveau snel te regelen. Juist ouderen smachten er, volgens de bond, naar om weer op pad te gaan. Lang niet alle ouderen hebben een smartphone of een computer om te printen. Het gele boekje kan voor hen een oplossing zijn om deze zomer toch op vakantie naar het buitenland te kunnen.
Ook wie in 1987 is geboren kan online een prikafspraak maken bij de GGD, laat coronaminister De Jonge via Twitter weten. 'Zegt het voort'. Er zijn ruim 223.000 mensen van dat 'bouwjaar'. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Vanaf donderdag valt ook de uitnodigingsbrief op de mat, waarmee telefonisch een afspraak gemaakt kan worden.
De Russische gezondheidsdienst meldt vandaag 9977 nieuw vastgestelde coronabesmettingen. 3817 daarvan deden zich in hoofdstad Moskou voor. In totaal raakten in Rusland sinds het begin van de coronapandemie 5.145.843 mensen besmet. De afgelopen 24 uur werden 379 sterfgevallen ten gevolge van het longvirus geregistreerd, waarmee het officiële dodental op 124.496 komt.
De Pakistaanse deelstaat Sindh, welke zo'n 48 miljoen inwoners telt en Karachi als hoofdstad heeft, stelt vaccineren verplicht. De coronamaatregelen zijn er onlangs na een lockdown van twee weken versoepeld, waardoor scholen, restaurants, winkels en markten, weer deels open zijn. Ook is de avondklok verkort en zijn de stranden weer toegankelijk. Organisaties, kantoren en bedrijven, krijgen nu twee weken de tijd om hun personeel in te laten enten.
Na de inentingsperiode worden willekeurige controles uitgevoerd. Naast de verplichting tot vaccineren, hamert de regionale overheid erop dat het dragen van mondkapjes op publieke plaatsen strikt zal worden afgedwongen. Ook zal worden toegezien op het houden van afstand en het frequent wassen van de handen. In Karachi blijven bedrijven verplicht twee dagen per week dicht, op vrijdag en zondag. Elders mogen stadsbesturen zelf kiezen tussen vrijdag, zaterdag en zondag.Een deel van de opbrengst van de Giro555-inzameling 'Samen in actie tegen corona' wordt besteed aan Suriname. De coronanood is daar hoog. Via Giro555 krijgt het land zuurstofapparaten, mobiele koelboxen en training voor zorgverleners. Ook komen er in Suriname voorlichtingscampagnes op radio, tv en sociale media om mensen te informeren over het belang en de werking van het vaccineren. Ook komt er hulp bij het transport van vaccins naar de binnenlanden. Eind mei was er via Giro555 bijna 5 miljoen euro opgehaald. De actie loopt nog steeds.
De vaccinatiecampagne in Zuid-Korea schakelt naar een hogere versnelling, zo blijkt uit de laatste cijfers. Gisteren werd het recordaantal van 857.000 prikken gezet. 16,4 procent van de Zuid-Koreanen heeft nu een eerste doses ontvangen, meldt het agentschap voor Ziektebestrijding en -Preventie.
Het aantal dagelijkse besmettingen bleef ondanks het aantrekkende aantal vaccinaties de afgelopen weken stug tussen de 400 en 700 steken. Dagelijks contact tussen familieleden, vrienden en collega's, wordt nog steeds als voornaamste bron van besmetting gezien. Ook het nachtleven in hoofdstad Seoel wordt als zodanig aangemerkt. De overheid trok geplande versoepelingen daarom in.Een Amerikaanse overheidslaboratorium concludeert dat een mogelijk lek in een Chinees laboratorium in de stad Wuhan toch de oorsprong van het coronavirus kan zijn. De hypothese wordt als 'plausibel' aangemerkt en verdient volgens de onderzoekers 'nader onderzoek', schrijft de Wall Street Journal vandaag.
Het viruslab in Wuhan, waar het coronavirus eind 2019 de kop opstak, wordt regelmatig als bron genoemd. Zowel door complotdenkers als deskundigen. Het WHO-team, met daarin de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, dat een bezoek aan China bracht, kwam niet met bewijs voor de ontsnapping van het virus uit het lab.
Het nationale Lawrence Livermore-laboratorium in Californië onderzoekt de stelling sinds mei vorig jaar. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwees naar de laboratoriumstudie in de nadagen van president Donald Trump, toen het onderzoek deed naar oorsprong van de pandemie.Lawrence Livermore baseert zijn conclusie op een genetische analyse van het coronavirus. Het Amerikaanse congres buigt zich opnieuw over de zaak, nu president Biden de geheime diensten opdracht heeft gegeven met een rapportage te komen over hoe het virus de wereld inkwam. Een lek in Wuhan is daarin één van twee scenario's.
Het inenten tegen corona van thuiswonende 75-plussers is zeer effectief, meldt het RIVM. Drie weken na de tweede prik zijn de senioren voor 82 procent beschermd tegen besmetting. De bescherming tegen ziekenhuisopname vanaf drie weken na de tweede prik was 94 procent en tegen overlijden door het coronavirus ook 94 procent. In de eerste acht weken na het begin van de vaccinatiecampagne was een forse daling zichtbaar in het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en overlijdens, bij zowel thuiswonende ouderen als bij bewoners van verpleeghuizen.
Het niet naleven van de mondkapjesplicht op perrons en in treinen leidt vaak tot discussies tussen conducteurs en reizigers. Ruim de helft van treinconducteurs zegt agressie te hebben ervaren, blijkt uit gesprekken met meerdere van hen door nieuwssite NU.nl. Een rondgang van vakbond CNV bevestigt de signalen.
Ook tussen reizigers onderling vinden geregeld discussies plaats over het wel of niet dragen van een mondkapje en het houden van voldoende afstand. Bijna driekwart van de ondervraagde conducteurs geeft aan dat reizigers er vaak geen begrip voor hebben dat er niet altijd afstand kan worden gehouden.
,,Dat kan inderdaad wel eens voor confrontaties zorgen", zegt een NS-woordvoerder over het handhaven van de coronamaatregelen. Eerder dit jaar meldde NS dat het aantal agressie-incidenten richting het personeel was gedaald, maar dat stond niet in verhouding met de daling van het aantal reizigers tijdens de pandemie.
Naarmate de regels langer duren, komt agressief gedrag vaker voor. Slechts een kwart van de conducteurs zegt bij hun werkgever melding te hebben gedaan van agressief gedrag. 'Opvallend', noemt CNV-bestuurder Ike Wiersinga dat. ,,Uit de peiling blijkt dat er veel meer incidenten zijn. Die worden dus niet gemeld.''
Ziekenhuizen onderzoeken of kwetsbare patiënten meer prikken nodig hebben om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Ze zien af en toe patiënten met een zwakke afweer opgenomen worden, terwijl ze gevaccineerd zijn. Is een derde prik nodig?
Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in India is voor het eerst in ruim twee maanden onder de 100.000 gezakt. De Indiase gezondheidsautoriteiten melden vandaag 86.498 nieuwe coronagevallen en 2123 overlijdens. In totaal raakten zo'n 29 miljoen Indiërs besmet en overleden meer dan 350.000 van hen aan de gevolgen. India is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Alleen de VS telt meer besmettingen.
Op Aruba zijn mensen die volledig zijn gevaccineerd per 9 juni niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt. Bedrijven mogen nog steeds een mondkapje in hun zaak verplichtstellen, maar de overheid denkt dat daar weinig gebruik van zal worden gemaakt.
Op maandag werden twee coronabesmettingen geregistreerd. In totaal waren die dag 41 Arubanen en 11 niet-ingezetenen besmet. Sinds het begin van de crisis zijn 107 coronapatiënten op het eiland overleden, onder wie één niet-ingezetene.
Omdat het aantal besmettingen al langere tijd laag is, vindt de overheid het verantwoord verdere versoepelingen door te voeren. Zo is publiek weer toegestaan bij sportwedstrijden. Verder zijn er minder reisrestricties. Aruba, Curaçao en Bonaire vormen vanaf woensdag een 'bubble', wat betekent dat reizigers tussen die landen die twee keer zijn gevaccineerd geen testen hoeven te laten zien.
Verder trekt het eiland weer veel toeristen, vooral Amerikanen. Deze week zal, net als op Curaçao, voor het eerst sinds een jaar weer een cruiseschip aanmeren. Sint Maarten ontving enkele dagen geleden al voor het eerst een cruiseschip.
De Amerikaanse staat Louisiana is maandag van start gegaan met de inenting van kinderen vanaf 5 jaar. Het gaat om een test om te zien of het Pfizer-vaccin ook voor jonge kinderen geschikt is.
In het Ochsner Medical Center, net buiten New Orleans, werden de temperatuur en bloeddruk van de deelnemertjes gecontroleerd, en slijm en bloed afgenomen. Ten slotte kregen ze een injectie met het vaccin of een placebo.
Ochsner is een van de 98 faciliteiten (ook in Finland, Polen en Spanje zijn testlocaties) waar de vaccinaties van jonge kinderen plaatsvinden. Families weten pas over zes maanden of hun kinderen daadwerkelijk met het vaccin zijn ingeënt. Op dat moment krijgen kinderen die een placebo hebben gekregen de kans om zich alsnog te laten vaccineren.
Het Pfizer-vaccin werd op 10 mei al goedgekeurd voor kinderen van 12-15 jaar.
De voormalige coördinator van het Landelijke Consortium Hulpmiddelen (LCH), Rob van der Kolk, deed vanavond op Radio 1 een boekje open over de ervaringen met Sywert van Lienden. Van Lienden wilde zich niet aan de LCH-spelregels houden en dreigde te gaan concurreren met het inkoopcentrum, stelde hij.
,,We wilden niet samenwerken, en later kwam hij met een aanbod bij de overheid. Maar het was een kopie van ons werk, we waren al verder. We hadden al vluchten en mondkapjes geregeld. Ik zei wel eens: 'Sywert praat erover, wij regelen het'." Toch drukte het ministerie door: ,,Ze zeiden 'kopen kopen kopen', wij zeiden: het was niet nodig. Maar toch wilden ze het, ik kan me ook wel voorstellen dat ze dat deden."
Lees hier het hele verhaal
Een knotsgekke situatie in de priklocatie in Nieuwegein. Door een stroomstoring waren 1200 Janssen-vaccins ontdooid. Om verspilling te voorkomen moeten die dezelfde dag nog geprikt worden - uiteindelijk bij wie maar wil. En daar kwamen honderden mensen op af.
Tsjechië opent vanaf 21 juni de grenzen voor toeristen uit alle EU-landen en Servië. Dat kondigt minister van Volksgezondheid Adam Vojtech aan. De reizigers moeten aantonen dat ze een vaccin hebben gekregen, negatief zijn getest of genezen zijn. Het volstaat wanneer de eerste vaccinatie meer dan 22 dagen geleden is.
De toeristische sector in Tsjechië had sterk te lijden onder de coronapandemie. Het aantal buitenlandse hotelgasten lag in 2020 ongeveer 75 procent lager dan in 2019.
De samenleving heeft de versoepelingen van de coronaregels in het afgelopen weekeinde goed gevierd. Sterker nog: veel mensen gedragen zich alsof er al helemaal geen regels meer zijn, terwijl pas eind juni naar verwachting alleen de mondkapjesplicht en afstand houden nog voorgeschreven zijn. ,,Je houdt dat niet meer tegen, maar we blijven wel optreden tegen excessen", zegt Hubert Bruls voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Het beraad maakt zich vooral zorgen over de groepsvorming.
,,We zitten met zijn allen in een bus die steeds harder gaat rijden op weg naar een groene vallei. Maar we moeten wel op tijd op de rem trappen, om te voorkomen dat die bus net voor het einde een ravijn in rijdt", aldus Bruls. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen op dit moment hoger is dan in juni vorig jaar. ,,Dat moeten we serieus nemen, het is nog niet gedaan. Je moet er niet aan denken dat er zelfs lokaal of regionaal toch weer strengere regels nodig zijn."
Excessen zijn volgens de burgemeesters onder meer feestjes waar veel te veel mensen bij elkaar komen. Dat gebeurt volgens hen niet alleen onder jongeren, ouderen maken zich er ook schuldig aan. De voorzitters van de veiligheidsregio's houden ook de situatie bij het EK voetbal goed in de gaten, dat komend weekeinde begint. ,,We lopen nooit op de zaken vooruit, maar als tientallen mensen met elkaar op straat naar de tv gaan kijken moeten we wel handhaven. Afstand houden is echt nog erg belangrijk."
Horecaondernemers in de Nijmeegse binnenstad vinden dat de gemeente in april te vroeg een streep door de Vierdaagsefeesten heeft gehaald. Nu de coronacijfers dalen en maatregelen verdwijnen, zien zij nog steeds mogelijkheden om over zes weken een feest te bouwen. Lees hier het complete verhaal.
Woensdag worden 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin inclusief naalden en spuiten met het vliegtuig naar Suriname gestuurd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Nederland steunt het land wegens de schrijnende en "zeer ernstige" situatie in Suriname, dat gebukt gaat onder een enorme coronagolf.
De vaccins die worden opgestuurd, kunnen direct worden gezet. Ze komen bovenop de 500.000 tot 750.000 doses AstraZeneca die later deze maand naar verwachting worden geleverd. Eerst was het idee om 40.000 doses AstraZeneca en 50.000 Moderna-vaccins te leveren, maar AstraZeneca "biedt Suriname nu meer soelaas", omdat de eerste prik zo snel gezet kan worden.
Eerder stuurde Nederland al zuurstofcontainers, persoonlijke beschermingsmiddelen en medici naar Suriname.
Het percentage mensen dat besmet is met de Indiase variant is in ons land al vier tot vijf weken stabiel. ,,Onder de half procent van de coronagevallen wordt door deze variant veroorzaakt. Dat percentage stijgt of daalt niet", zegt Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM tegen RTL Nieuws.
Het RIVM houdt door middel van een wekelijkse steekproef in de gaten hoe de verschillende coronavarianten zich verspreiden in Nederland. ,,We monitoren het erg goed. Reizigers uit India worden bijvoorbeeld getest", zegt Reusken. ,,We zien in Nederland nu nog niet wat we in Engeland zien."
In Engeland neemt de Indiase variant, ook wel Deltavariant genoemd, de overhand. Het land is hard aan het vaccineren, maar toch stijgt het aantal besmettingen in hard tempo. Dat komt omdat de Indiase variant 40 tot 50 procent besmettelijker is, zegt Reusken.
Spanje heeft in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal, dat vrijdag begint met Italië - Turkije, vier extra spelers opgeroepen. Bondscoach Luis Enrique deed dat naar aanleiding van een besmetting met het coronavirus van aanvoerder Sergio Busquets. Vooralsnog testen alle andere spelers na het voorval met de speler van Barcelona negatief.
Het gaat om Rodrigo Moreno (Leeds United), Pablo Fornals (West Ham United), Carlos Soler (FC Valencia CF) en Brais Méndez (Celta de Vigo). Ze zullen dinsdag arriveren bij de selectie in Las Rozas, nabij Madrid. Ze zullen daar in een zogenoemde parallel-bubbel verblijven en ieder contact met de al aanwezige voetballers vermijden. Dit blijft zo totdat zeker is dat naast Busquets niemand het virus heeft opgelopen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt de producenten van coronavaccins om de helft van hun productie dit jaar ter beschikking te stellen van COVAX. Daartoe heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de WHO, vandaag opgeroepen. Covax heeft als doel om lage- en middeninkomenslanden een gelijke toegang tot vaccins te bieden.
Terwijl de vaccinatiegraad in de rijke landen erop vooruitgaat, komt het COVAX-initiatief maar niet op kruissnelheid. Bovendien heeft India, de grootste leverancier van COVAX, de export van coronavaccins aan banden gelegd om de strijd tegen de epidemie die in het land stevig woedt, het hoofd te bieden.
Op 4 juni heeft COVAX meer dan 80 miljoen doses geleverd aan 129 landen. Dat is een stuk lager dan oorspronkelijk vooropgesteld. Daarom heeft de WHO rijke landen andermaal opgeroepen om vaccins te delen. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie richtte zich maandag ook rechtstreeks tot de coronaproducenten.
,,Ik roep alle fabrikanten op om COVAX het recht van eerste weigering (dat wil zeggen dat de doses prioritair aan hen worden aangeboden, red.) te geven op nieuwe vaccinvolumes of zich ertoe te verbinden dit jaar 50 procent van hun volumes ter beschikking van COVAX te stellen", zei Ghebreyesus.
,,Ongelijke vaccinatie is een bedreiging voor alle landen, niet alleen voor degenen die over minder vaccins beschikken", onderstreepte de WHO-topman. ,,De ongelijke verdeling van de vaccins heeft ertoe geleid dat het virus zich verder heeft kunnen verspreiden, waardoor het risico toeneemt dat er een variant opduikt die de vaccins minder effectief maakt."
GGD-systemen kampten vandaag met een landelijke storing, bevestigde een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland naar aanleiding van berichtgeving door RTV Noord. Hierdoor ontstonden er bij priklocaties vertragingen in het verwerken van gegevens. Ook waren er door de storing bij een aantal vaccinatielocaties fikse wachtrijen, onder meer bij het Martiniplaza in Groningen en in de regio Rotterdam.
De storing zat in het systeem waarin vaccinaties worden bijgehouden. ,,Het checkt of mensen een afspraak hebben staan. Ook komt het vaccinatiebewijs eruit gerold op het moment dat je gevaccineerd bent", aldus de zegsvrouw. De storing was omstreeks 17.30 uur opgelost waarna alles weer normaal werkte en achterstanden weggewerkt konden worden.
Hoewel de coronamaatregelen ervoor zorgen dat het geen massaal feest wordt tijdens het EK voetbal, doet Amsterdam er wel alles aan om het feestelijk te maken. Zo wordt de gaststad van zeker drie en mogelijk vier wedstrijden van Oranje aangekleed met vlaggen en banieren en hoopt de gemeente dat de bewoners ook een steentje bijdragen om de stad oranje te laten kleuren.
Activiteiten voor de 16.000 supporters die per wedstrijd de Johan Cruijff ArenA binnengaan, zijn er niet. ,,We organiseren als stad geen fanactiviteiten, dus er is geen fanzone of fanwalk", zegt wethouder Simone Kukenheim (sport). ,,We vinden het niet verantwoord dat in deze huidige tijd te doen."
Alle bezoekers die straks aanwezig willen zijn, moeten voldoen aan de dan geldende veiligheidsprotocollen en krijgen pas toegang tot het stadion op vertoon van een negatief testresultaat. Via diverse kanalen worden de fans gewezen op de coronamaatregelen, zoals het vooraf testen (op de dag zelf), het dragen van een mondkapje en het houden aan de 1,5 meter afstand.
Oranje speelt zondag de eerste wedstrijd vanuit de ArenA tegen Oekraïne.
In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk staat het aantal coronagevallen op het hoogste punt sinds januari. Dat blijkt uit nieuwe cijfers.
De coronacijfers stijgen in zowat alle regio's van het noordwesten van Engeland, maar ook in Londen en Schotland. Bijna driekwart van de lokale regio's in het Verenigd Koninkrijk (283 van de 380) ziet het aantal gevallen van Covid-19 op weekbasis stijgen. Dat is de grootste stijging sinds 6 januari. Het aantal ziekenhuisopnames klimt daarentegen langzaam. Op 3 juni lagen 932 coronapatiënten in een ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk. Een week eerder was dat 867.
Zowel het parlement in Westminster als de Schotse regering hebben het idee geopperd om de voorziene versoepelingen uit te stellen. In Engeland zijn de versoepelingen op 21 juni voorzien, maar minister van Volksgezondheid Matt Hancock liet zondag in een interview weten dat de regering "open staat voor een uitstel als dat nodig blijkt te zijn".
New York City is voornemens het naderende einde van de lockdown te vieren met een groots popconcert in Central Park. In een interview met de New York Times zei burgemeester Bill de Blasio dat het concert onderdeel is van een "Homecoming Week", die de wereld moet laten zien dat de stad de pandemie achter zich heeft gelaten.
Het concert zal op 21 augustus moeten plaatsvinden op de vermaarde Great Lawn in het park, waar ooit onder anderen Carole King (1973), Elton John (1980) en Luciano Pavarotti (1993) voor honderdduizenden mensen optraden.
De line-up voor de drie uur durende show zal bestaan uit acht "iconische" sterren, van wie de namen nog niet bekend zijn. De stad laat de planning over aan de 89-jarige producer Clive Davis, bekend van samenwerkingen met onder anderen Bruce Springsteen, Aretha Franklin en Whitney Houston.
Bij zo'n driekwart van de huisartsenpraktijken lijkt de opkomst voor de coronaprik daar boven de 70 procent te zijn. Dat schat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van wat zij van de huisdokters hoort.
De opkomst loopt wel zeer uiteen. ,,Van 30 procent tot 95 procent en alles daar tussenin.'' De organisatie heeft geen harde cijfers. Toch denkt de club dat bij een vijfde van de praktijken zelfs meer dan 90 procent opkomst was. In een paar procent van de praktijken is de opkomst echter slechts tussen de 30 en 50 procent.
De geringe priklust van patiënten van bepaalde praktijken en in bepaalde wijken is wel zorgelijk, aldus de vereniging. ,,Hopelijk maken veel mensen daar gebruik van de mogelijkheid om zich alsnog te laten vaccineren.''
Malta heeft gisteren voor het eerst in een klein jaar geen nieuwe coronagevallen geregistreerd, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dat was sinds 25 juli vorig jaar niet voorgekomen.
Het kleine EU-land telt dankzij een voortvarend vaccinatieprogramma nog slechts 72 ziektegevallen. Ongeveer driekwart van de half miljoen inwoners heeft minstens één vaccindosis gekregen, wat volgens gezondheidsfunctionarissen betekent dat het eiland groepsimmuniteit heeft bereikt. Ruim 235.000 inwoners zijn volgens het ministerie volledig gevaccineerd.
Sinds maart vorig jaar heeft het eiland 30.571 gevallen van Covid-19 geregistreerd. Er zijn 419 personen overleden na een besmetting met het coronavirus.
Het afgelopen etmaal zijn er 1490 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds 15 september komt het aantal positieve tests in een etmaal onder de 1500 uit.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 15.445 meldingen van positieve tests gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 2206 per dag, en ook dat is het laagste peil sinds september.
Op maandag zijn er doorgaans minder nieuwe gevallen dan op andere dagen. Dat komt doordat minder mensen zich in het weekeinde laten testen. Vorige week maandag waren er meer dan 2000 positieve tests en de maandag daarvoor meer dan 2700.
Vanaf komende woensdag is het niet langer verplicht om in Brussel een mondmasker te dragen. Ook het alcoholverbod wordt vanaf woensdag opgeheven. Burgemeester Philippe Close van Brussel roept via Twitter op wel voorzichtig te blijven:
Het kabinet laat de mega-mondkapdeal met Sywert van Lienden onderzoeken door ‘een externe, onafhankelijke partij’. Dat kondigt verantwoordelijk minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) vandaag aan na nieuwe onthullingen en een extra vragenvuur uit de Kamer. Lees hier het hele verhaal.
GGD-systemen kampen vandaag met een landelijke storing, heeft een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door RTV Noord. Hierdoor zijn er bij priklocaties vertragingen ontstaan in het verwerken van gegevens.
Door de storing zijn bij een aantal vaccinatielocaties wachtrijen ontstaan, onder meer bij het Martiniplaza in Groningen. ,,Wat ik weet is dat in Amsterdam en Groningen mensen in de rij staan. Ik hoop dat mensen die voor vandaag een afspraak hadden staan geprikt kunnen worden'', aldus de woordvoerster.
De storing is volgens haar wel bijna opgelost. ,,Eind van de middag moet alles weer normaal werken. Er is opgeschaald omdat het heel erg druk is. Daardoor is er een storing ontstaan'', zegt de GGD-woordvoerster.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen maandag 993 coronapatiënten, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de tweede dag op rij dat er minder dan duizend mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden.
Op de intensive cares werden afgelopen etmaal zeven nieuwe patiënten met corona opgenomen. Omdat er acht mensen werden ontslagen of overleden, liggen er nog 343 coronapatiënten op de ic's, één minder dan zondag. Ter vergelijking: precies een maand geleden, op 7 mei, werden nog 44 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen.
De verpleegafdelingen namen afgelopen 24 uur 51 nieuwe coronapatiënten op, maar de totale bezetting daalde eveneens. Er liggen momenteel 650 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in de klinieken.
Een massale uittocht van Britse vakantiegangers heeft in Portugal geleid tot chaotische toestanden. De Britse regering kondigde onlangs aan Portugal van de "groene lijst" van landen te halen waarvoor geen quarantaineplicht geldt. Dat betekent dat Britse toeristen tien dagen in zelfisolatie moeten als ze niet voor dinsdagochtend vroeg terug zijn in hun thuisland.
Testlocaties waren volgens The Times dit weekend overvallen door de plotse stormloop van vakantiegangers die naar huis wilden. Britten kregen bij een teststraat bij de luchthaven van Faro te maken met wachttijden van vier uur.
Ook Moderna wil dat zijn coronavaccin kan worden toegediend aan Europese kinderen van 12 jaar en ouder. Het bedrijf heeft daarvoor toestemming gevraagd bij de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.
Die waakhond keurde eerder het vaccin van Pfizer en BioNTech goed voor tieners. Meerdere Europese landen hebben inmiddels besloten om ook 12-plussers te vaccineren. Nederland wacht met een besluit tot de Gezondheidsraad er advies over heeft uitgebracht.
Moderna heeft ook Canada gevraagd het vaccin goed te keuren voor kinderen, en in de Verenigde Staten zal die vergunning eveneens worden aangevraagd.
Bij de laatste proeven kregen ongeveer 2500 kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud het Moderna-vaccin toegediend. Niemand van hen liep het coronavirus op. Bovendien kregen ze geen ernstige bijwerkingen, het bleef beperkt tot onder meer hoofdpijn, vermoeidheid en pijn op de prikplek.
Na Hongarije is Slovakije sinds vandaag het tweede Europese land dat vaccineert met het Russische Spoetnik V-vaccin. Er werd maandenlang gedebatteerd over de inzet van het coronavaccin, nadat de toenmalige premier Igor Matovic 200.000 doses van het goedje kocht om de vaccinatiecampagne wat vaart te bezorgen.
Matovic vroeg de coalitiepartners - die wilden wachten tot de EU het vaccin goedkeurde - echter niet om toestemming, wat ontaardde in een politieke crisis. De intentie was om om twee miljoen doses van de Russen te betrekken. Een nieuw kabinet gaf afgelopen maand toestemming om Spoetnik V in te zetten bij hen die daar uitdrukkelijk om hebben gevraagd.
In de noordelijke stad Zilina werden vandaag de eerste Russische prikken gezet. Het vaccinatiecentrum is een van de acht locaties waar met Spoetnik wordt ingeënt en kan zo'n 100 injecties per dag toedienen. Igor Konik heeft het volste vertrouwen in het Russische vaccin. Hij kreeg vandaag als eerste een prik.
,,Het is gemaakt door een bedrijf dat grote ervaring heeft met de ontwikkeling van vaccins'', zegt de 57-jarige Slovaak. ,,Het feit dat het niet door Europa is goedgekeurd, wil niet zeggen dat het me niet beschermt.'' Tot nu toe hebben zo'n 5000 van Igors landgenoten zich geregistreerd voor inenting met het Spoetnik V-vaccin.In Hongarije hebben inmiddels een miljoen mensen al twee prikken met het middel gehad. Dat is een kwart van het totale aantal volledig gevaccineerden. In Slovakije zijn tot dusver 1,8 miljoen eerste doses met het Pfizer/BioNTech-, Moderna- of AstraZeneca-vaccin toegediend. 950.000 personen kregen ook een tweede injectie.
Noorwegen gaat zijn vaccinatieprogramma versnellen door de tijd tussen de eerste en de tweede vaccinatie te verkorten. Die gaat van 12 naar 9 weken, zegt het Noorse ministerie voor Volksgezondheid vandaag in een verklaring.
Goeie tijden voor tandartsen en verkopers van poetsgerei. Nederlanders zijn tijdens de coronacrisis aanzienlijk meer gaan snoepen, meldt de NOS op basis van cijfers van ABN AMRO. Uit de verkoopcijfers van tankstations, drogisterijen en supermarkten, becijferde de bank dat we vorig jaar zo'n 7 procent meer aan chocolade hebben gespendeerd. De omzet van drop en ander suikergoed - zure matten, winegums en fruitgom - steeg met zes procent. Dit jaar is de zoetekauw in ons helemaal wakker geworden, want in de eerste vier maanden van 2021 groeide de omzet in snoeperij met nog eens 9 procent.
Spanje begint vandaag met het testen van de corona-reispas. Voor niet-gevaccineerde vakantiegangers kan dit de komende dagen nog wel eens problemen opleveren want voor hen worden de inreisregels juist aangescherpt. We spreken met Spanje correspondent Edwin Winkels over de huidige situatie.
Het toerisme is voor het economisch herstel van vakantieland Spanje van groot belang. Daarom laat het land ook gevaccineerde vakantiegangers uit een aantal landen buiten Europa toe. Spanje hoopt, zo zegt premier Pedro Sánchez, deze zomer 30 á 40 procent van het aantal toeristen te halen dat in 2019 naar de Spaanse zon trok.Het gemiddeld aantal dagelijkse coronabesmettingen is in België gedaald tot minder dan 1500. Dat is het laagste aantal sinds 14 september vorig jaar, blijkt uit het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Ten opzichte van vorige week is sprake van een daling van 20 procent. Het reproductiegetal - de R-factor, die aangeeft hoeveel anderen een besmet persoon aansteekt - staat bij onze zuiderburen op 0,89.
Dat betekent dat de epidemie in kracht afneemt. Op dit moment overlijden er dagelijks gemiddeld nog 14,4 coronapatiënten in België. Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn er 1.070.802 Belgen besmet geraakt. 25.033 van hen overleden aan de gevolgen. Er zijn inmiddels 5.053.484 personen in België gevaccineerd, waarvan 2.501.465 volledig. Respectievelijk 43,9 en 21,7 procent van de bevolking.Inwoners van het Zuid-Chinese Guanzhou mogen, na een corona-uitbraak die de afgelopen dagen tientallen mensen trof, hun stad of de provincie Guangdong niet uit zonder een geldige reden en toestemming. Wie Guanzhou wil verlaten, moet een negatieve coronatest laten zien die niet ouder is dan 48 uur.
De stad heeft ook restaurants gesloten, voert massatesten uit en verplicht het bewoners van risicowijken om thuis te blijven. Zeker twee districten in Guanzhou - dat 18 miljoen inwoners telt - zijn helemaal afgesloten van de buitenwereld. In de wijken zou de deltavariant van het coronavirus rondwaren.
De mutatie die voor het eerst in India werd geconstateerd, zou besmettelijker zijn. Wie ermee besmet is, draagt meer virusdeeltjes mee maar vertoont langere tijd geen symptomen. In de stad is nog niemand overleden sinds de recente uitbraak, maar vandaag worden vier nieuwe besmettingen gemeld. Sinds 21 mei zijn er ruim 100 bewoners van Guanzhou besmet geraakt.Geboren in 1985 of 1986, dan kan ook jij vandaag online een afspraak maken voor het halen van je coronaprik. Later deze week valt ook de papieren uitnodiging op de mat, waarmee een telefonische prikafspraak kan worden gemaakt. In totaal zijn er ruim 239.000 mensen geboren in 1985 en 1986. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.
Voor een artikel zoeken we mensen die geen coronaprik willen en daardoor in allerlei discussies terechtkomen in hun gezin, familie of vriendenkring. We willen graag weten welke impact deze discussie op je/jullie relaties hebben, hoe de discussies verlopen en of wat de gevolgen zijn van het verschil van mening. Wil je hierover vertellen, stuur dan vandaag een mail met korte toelichting en telefoonnummer naar oproep@ad.nl
60-plussers die nog niet zijn gevaccineerd, kunnen dat de komende tijd alsnog doen. In totaal ontvangen de komende weken ongeveer 970.000 mensen een herhaaloproep. Eind juni valt de herhaaloproep bij de 60-64-jarigen - die geen prik met het vaccin van AstraZeneca wilden of kregen - op de mat, maar een online afspraak maken kan nu al. Al deze mensen krijgen bij de GGD's het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Coronaminister De Jonge laat via Twitter weten dat dit weekend al ruim 21.000 mensen een prikafspraak hebben gemaakt.
,,Wij nemen hetzelfde standpunt in als KWF Kankerbestrijding'', laat de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) weten over het geld dat Sywert van Lienden aan de mondkapjesdeal met de Nederlandse overheid verdiende. KWF meldde gisteren al Van Liendens geld niet te zullen aannemen, mocht hij het willen doneren zoals hij aankondigde in een interview bij Buitenhof. Daar zei Van Lienden dat het geld dat hij overhield aan de omstreden transactie een 'maatschappelijke bestemming' moet krijgen. Hij zei 9 miljoen euro te willen gaan beleggen en met het rendement iets te willen doen onder meer voor 'kankeronderzoek bij jonge mensen'.
Alle middelbare scholen moeten vandaag weer open. Na een week waar scholen nog mochten kiezen is les op afstand of halve klassen nu geen optie meer.
Thailand is vandaag begonnen met de langverwachte massale vaccinatiecampagne. Het doel is om deze maand zes miljoen doses van het lokaal geproduceerde AstraZeneca- en het Chinese Sinovac-vaccin toe te dienen. De inentingen kwamen lastig op gang door achterblijvende vaccinvoorraden. In Thailand klonk kritiek dat de regering vooral op de in eigen land gemaakte vaccins leunt.
,,De overheid zal ervoor zorgen dat iedereen word ingeënt'', sprak premier Prayuth Chan-ocha bij zijn bezoek aan een vaccinatielocatie in hoofdstad Bangkok. Tegen het einde van het jaar moet 70 procent van de ruim 66 miljoen Thai zijn gevaccineerd. Tot nu toe hebben 2,8 miljoen mensen, waaronder zwakkeren en gezondheidsmedewerkers, een eerste prik tegen het longvirus gehad.
Het land dat door strikte maatregelen vrij ongeschonden uit de pandemie leek te komen, kampt nu met een zware derde coronagolf. 80 procent van alle besmettingsgevallen heeft zich de afgelopen weken voorgedaan. De Thaise gezondheidsautoriteiten melden vandaag 2419 nieuwe infecties en 33 overlijdens, waarmee de totalen op 179.886 en 1269 uitkomen.De Oekraïne is met 2,22 miljoen coronabesmettingen en 51.215 sterfgevallen een van de zwaarst getroffen landen in Europa. Vandaag registreert het land het laagste aantal nieuw vastgestelde infecties sinds 9 juni vorig jaar: 535. Toen werden er 525 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal op maandag ligt doorgaans lager, omdat er minder testen worden afgenomen in het weekeinde. De afgelopen 24 uur werden 33 overlijdens ten gevolge van Covid-19 geregistreerd.
De verwachting was dat de Nederlandse ziekenhuizen vorig jaar door de coronacrisis massaal in de rode cijfers zouden belanden, maar ondanks een flinke daling van het aantal behandelingen en opnames hebben ze in 2020 vrijwel allemaal winst gemaakt, stelt inkoopcoöperatie Intrakoop op basis van de jaarverslagen.
37 van de ziekenhuizen, goed voor 61 procent van de sector, boekten vorig jaar een positief resultaat van 261 miljoen bij een omzet van 18,6 miljard. Met dank aan de compensatie door de overheid voor het omzetverlies en de extra kosten tijdens de coronapandemie is dit te vergelijken met het 'normale' productiejaar 2019.Wel wordt volgens Intrakoop duidelijk wat de impact is geweest van de zogeheten uitgestelde zorg op de productiecijfers: Het aantal eerste poliklinische bezoeken daalde met maar liefst 22,1 procent. Ook de klinische capaciteit (lees: het aantal bedden) daalde met 4,1 procent naar een totaal van 20.991 bedden.
Op alle GGD-priklocaties wordt vanaf vandaag, indien gewenst, het gele vaccinatieboekje afgestempeld. Aanvankelijk kon dat niet in alle regio's - ingegeven door minister De Jonge die stelde dat het boekje geen geldig inentingsbewijs is als het op de coronaprik aankomt - maar vorige week werd de knoop doorgehakt. Ouderenbond ANBO drong daar op aan, omdat niet alle ouderen over een mobiele telefoon beschikken of er heel handig mee zijn. De gele boekjes, die al sinds jaar en dag door reizigers naar het buitenland worden gebruikt, vervangen het digitale vaccinatiebewijs niet. De CoronaCheck-app is naar verwachting vanaf juli klaar om aan te tonen dat iemand ingeënt is tegen het coronavirus.
De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten pleiten voor een koerswijziging en willen een volgende gezondheidscrisis anders aanpakken. ,,Als je meer geld in preventie stopt, liggen ic’s niet vol met mensen met overgewicht'', zegt voorzitter van de GGD-koepelorganisatie André Rouvoet. ,,Tijdens de coronacrisis hebben we gemerkt dat die mensen echt kwetsbaar zijn.’’
Honderdduizenden Nederlanders wachten nog op de registratie van hun coronavaccinatie in het centrale RIVM-systeem. Die is straks nodig om eenvoudig met het coronapaspoort op reis te kunnen. De Landelijke Huisartsvereniging maant het RIVM om snel met een oplossing te komen.
Alle middelbare scholen moeten vanaf vandaag verplicht hun deuren openen. Het is echter de vraag of alle scholen daartoe zullen overgaan. Bij de Inspectie van het Onderwijs zijn tientallen meldingen binnengekomen van scholen die de heropening niet zien zitten. De inspectie heeft nog geen duidelijk overzicht van hoeveel scholen wel helemaal open willen gaan en hoeveel dat niet zullen doen.
De afgelopen week mochten scholen weer iedere dag hun leerlingen ontvangen, vanaf vandaag is dat verplicht. Een deel van de scholen vindt dat zo'n verandering aan het einde van het schooljaar te veel onrust veroorzaakt.
Ook zijn er twijfels over de haalbaarheid van het preventief testen van een aanzienlijk deel van de leerlingen en leerkrachten. Zij zouden twee keer per week een zelftest moeten doen, zo heeft het Outbreak Management Team (OMT) geadviseerd.
Uit een rondgang van de NOS onder scholen kwam eerder naar voren dat het overgrote deel wel de deuren opent. Zo'n 9 op de 10 scholen zijn al volledig open, of zullen maandag opengaan. 7 procent van de ondervraagde scholen gaat niet helemaal open. Een deel daarvan zet het huidige lesrooster door; een ander deel schroeft het aantal fysieke lessen wel op, maar gaat niet helemaal terug naar de oude situatie. Enkele scholen twijfelen nog over wat ze gaan doen.
Alle Duitsers vanaf 12 jaar komen vanaf vandaag in aanmerking voor een coronavaccin. Artsen verwachten dat mensen massaal zullen gaan proberen om een vaccinatieafspraak te maken. Ze roepen hun landgenoten op geduld te hebben als ze niet meteen aan de beurt komen.
Artsenorganisaties hebben in de media gewaarschuwd dat niet iedereen direct geprikt kan worden. Er kunnen wachtlijsten ontstaan omdat naar verwachting niet voldoende vaccins op voorraad zijn om te voldoen aan de vraag.
Duitsland werkte bij het vaccineren voorheen met een prioriteitssysteem. Bepaalde groepen kregen met voorrang toegang tot coronavaccins, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, werk of medische problemen. Aan dat systeem komt nu een eind en dat betekent dat vrijwel iedereen vanaf 12 jaar zich kan melden om ingeënt te worden.
Maakten ziekenhuizen zich vorig jaar nog ernstige zorgen over hun financiële gezondheid, nu blijkt dat ze het coronajaar opvallend goed hebben doorstaan. De jaarverslagen laten een gezond jaar zien, met in sommige gevallen betere prestaties dan in 2019, zo meldt het FD.
De instellingen kregen te maken met een extreem zware belasting en moesten veel reguliere behandelingen uitstellen. Dat dwong hen extra steun te vragen van overheid en zorgverzekeraars. Met resultaat.
Gemiddeld boekten 37 instellingen, samen goed voor 61 procent van de inkomsten in de sector, een winstmarge van 1,4 procent. Dat was evenveel als in 2019. De omzet steeg met 5,5 procent. Aangezien Nederlandse ziekenhuizen geen winstoogmerk hebben, komen positieve resultaten ten goede aan de reserves.
Marokko gaat vanaf 15 juni weer open voor internationale reizigers, nadat het lange tijd voor een groot deel afgesloten was van de buitenwereld. Reizigers uit Nederland mochten het land niet in en de Marokkaanse regering had alle rechtstreekse vluchten tussen Marokko en Nederland opgeschort.
Vanaf 15 juni verwelkomen zowel de vliegvelden als de havens van het land weer buitenlandse en Marokkaanse reizigers verwelkomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze moeten dan wel gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of een negatieve PCR-test kunnen tonen.
Mensen die uit landen komen waar de besmettingscijfers nog hoog zijn of uit landen die geen betrouwbare gegevens kunnen overleggen, hebben naast een negatieve test ook een speciale vergunning nodig om Marokko in te komen. Welke landen dat zijn, is niet bekend.
Marokko is sinds vorige maand bezig met het versoepelen van de coronamaatregelen. In het land zijn inmiddels zo'n 5 miljoen mensen volledig gevaccineerd, meer dan 15 procent van de totale bevolking.
De Portugese premier Antonio Costa heeft geïrriteerd gereageerd op het Verenigd Koninkrijk, dat reizigers uit Portugal vanaf dinsdag weer verplicht tien dagen in quarantaine te gaan na aankomst. Groot-Brittannië kondigde onlangs aan Portugal van de 'groene lijst' van landen te halen waarvoor geen quarantaineplicht geldt, terwijl het daar pas sinds enkele weken op stond.
,,We kunnen dit instabiele systeem dat iedere drie weken verandert niet gebruiken", zei Costa zondag. Het is niet goed voor degenen die hun vakantie plannen en niet voor de vakantiebranche, stelde hij.
Costa zei dat Portugal met het Verenigd Koninkrijk in gesprek blijft om duidelijk te maken 'dat het besluit niet gerechtvaardigd is' en om de economische schade ervan te benadrukken.
De Portugese premier hoopt dat ook het Verenigd Koninkrijk deel gaat nemen aan het Europese systeem met coronapaspoorten, dat naar verwachting vanaf 1 juli ingaat. Zo'n coronacertificaat toont of een reiziger is ingeënt, negatief getest of is beschermd door antistoffen van een eerdere besmetting. Daarmee moet vrij reizen door Europa mogelijk worden.
Sinds Portugal vorige maand versoepelingen heeft doorgevoerd van de coronamaatregelen, zijn de besmettingscijfers in het land licht toegenomen.
Eindelijk zijn ze weer open: de Nederlandse musea. Dit weekend ging de loper uit voor de terugkerende bezoekers. Verslag vanuit de musea in Leiden, die direct weer volstroomden: ,,Het was hier een dooie boel.’’ (Premium)
De stichting KWF Kankerbestrijding zit niet op een eventuele donatie van ondernemer en CDA’er Sywert van Lienden te wachten. Van Lienden trok eerder vandaag (deels) het boetekleed aan over de lucratieve mondkapjesdeal waarmee hij miljoenen winst maakte. Hij stelde dat de winst een maatschappelijke bestemming zou krijgen ‘in de richting van kanker bij jonge gezinnen en arme gezinnen', maar bij KWF hoeft hij niet aan te kloppen.
‘Voor de goede orde: KWF is níét benaderd door de stichting van Sywert van Lienden over een eventuele donatie, noch stelt zij daar prijs op. Geld dat toebehoort aan de belastingbetaler kan de heer Van Lienden terugstorten aan VWS’, luidt de verklaring van KWF.
Het aantal nieuwe coronagevallen is in het afgelopen etmaal met 1596 toegenomen, meldt het RIVM. Dat zijn er 691 minder dan het weekgemiddelde, dat met dit nieuwe aantal op 2287 nieuw ontdekte coronabesmettingen per dag komt.
Gisteren lag het weekgemiddelde nog op 2441. Toen kwamen er na een aanpassing 2145 nieuwe besmettingen bij, eerder werden er 2160 genoteerd.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met drie, een dag eerder waren dit er negen. Dat wil niet zeggen dat al die mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.
In totaal kwamen er de afgelopen week 16.012 nieuwe besmettingen aan het licht en waren er 57 overlijdens door corona. Een week ervoor stonden die aantallen nog op respectievelijk 21.175 en 79. De signaalwaarde staat vandaag op 9,2, dat is 3,9 punt lager dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (13,1). De signaalwaarde komt daarmee steeds dichter bij de 7, wat betekent dat er 7 besmettingen per 100.000 inwoners zijn. Daarboven gaan de 'alarmbellen' van de overheid rinkelen, omdat het hoge aantal besmettingen dan kan leiden tot veel ziekenhuisopnames.
In het weekend waarin bioscopen en musea de deuren weer openen, laten veel Nederlanders de teugels vieren. Binnensteden puilen uit en mondkapjes worden vaker vergeten. ,,Het is confronterend, zo gewoon als iedereen erbij loopt.”
De horeca is blij met de verruimingen die gisteren zijn ingegaan, laat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland weten. De organisatie zegt 'alleen maar positieve berichten' te hebben ontvangen nu kroegen, strandtenten en restaurants binnen ook weer gasten mogen ontvangen. Ook vandaag is het door het zonnige weer overal druk. Wel merkt de organisatie op dat grote ondernemingen nog worstelen met het maximumaantal van vijftig gasten. ,,Bij slechter weer is het jammer dat er zo weinig mensen naar binnen mogen", zegt een woordvoerster.
Hoewel er door het heropenen van binnenhoreca meer mogelijkheden zijn, zoals het kunnen ontbijten in een hotel in plaats van op de kamer, hoopt de branche dat er binnenkort meer mensen binnen ontvangen kunnen worden.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald naar 998. Dat betekent dat er voor het eerst sinds 6 oktober vorig jaar minder dan duizend mensen met het longvirus in het ziekenhuis liggen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op 19 mei waren het er nog ruim 2000.
Intensive cares behandelen nu 344 coronapatiënten. Dat zijn er zeven minder dan op zaterdag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde afgelopen etmaal met vier naar 654. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten daalde met elf.
De afgelopen 24 uur kwamen elf nieuwe coronapatiënten op de ic's te liggen, vier meer dan de dag ervoor. Op verpleegafdelingen kwamen er 47 nieuwe coronapatiënten binnen. Dat waren er 29 minder dan de dag ervoor.