POGACAR VERSLAAT ALAPHILIPPE
Wat een sprint! Alaphilippe dacht de winst te pakken, maar Pogacar drukt net iets eerder zijn wiel over de streep en grijpt de zege voor de Fransman en diens landgenoot Gaudu!
© BELGA Laatste kilometer!
Ze staan zowat stil. Valverde op kop voor Woods, Gaudu, Alaphilippe en Pogacar.
Nog 1,5 kilometer
Woods gaat! Maar hij wordt teruggepakt door Alaphilippe en de rest.
Nog 2 kilometer
Alaphilippe was vorig jaar in een soortgelijke situatie de snelste, maar reed een onreglementaire sprint en stak te vroeg zijn armen in de lucht. Vandaag revanche?
Nog 3 kilometer
Het gaat in dalende lijn naar de finishstreep. Wie heeft er nog jus in de benen na 259 kilometer en 4500 hoogtemeters?
Nog 5 kilometer
Alejandro Valverde, David Gaudu, Michael Woods, Julian Alaphilippe of Tadej Pogacar. Wie gaat hier de winst pakken? De voorsprong op het uitgedunde peloton is 30 seconden.
Nog 8 kilometer
De voorsprong is al 32 seconden volgens de wedstrijdradio! Fuglsang rijdt op kop in de achtervolgende groep. Twee jaar geleden won hij hier ondanks een bijna-val in deze afdaling.
Nog 9 kilometer
Woods, Alaphilippe, Pogacar, Gaudu en Valverde hebben 26 seconden voorsprong op de groep met Roglic.
Nog 10 kilometer
Kwiatkowski probeert naar de vijf leiders toe te rijden. Roglic volgt in zijn wiel op een steil stuk, maar het gat is al wel 14 seconden. Vooraan rijden Woods en Alaphilippe weg.
Nog 11 kilometer
Roglic rijdt met Fuglsang samen en twee zandzakken van UAE, die nooit over zullen nemen.
Nog 12 kilometer
De kopgroep: Alaphilippe, Woods, Valverde, Pogacar en Gaudu. Gunt Valverde zichzelf een mooi verjaardagscadeau?
Nog 13 kilometer
Ja hoor, alle grote mannen zijn mee over de Roche-aux-Faucons. We zien Woods, Gaudu, Pogacar, Alaphilippe, Valverde. Roglic heeft de slag gemist en moet alleen in de achtervolging!
Nog 13 kilometer
Alaphilippe zit in tweede wiel achter Vansevenant. En daar gaat Formolo! Hij krijgt Woods, Gaudu en Pogacar mee. De rest volgt ook. Carapaz wordt gegrepen.
Nog 14 kilometer
Carapaz begint aan de 1,3 kilometer lange Roche-aux-Faucons met een voorsprong van 16 seconden. Wat gebeurt er in het peloton?
Nog 15 kilometer
Oei, Richard Carapaz zat net op de bovenbuis. Heeft dat gevolgen voor de Ecuadoraanse koploper? Sinds 1 april is die houding namelijk verboden en kan diskwalificatie volgen...
Nog 17 kilometer
Het peloton is weer wat groter want dankzij Kelderman heeft de achtervolgende groep de aansluiting gemaakt. Carapaz heeft 21 seconden voorsprong met nog één klim te gaan.
Nog 19 kilometer
Situatie: Carapaz op kop voor een groep met onder andere Pogacar en Yates, daar kort achter het peloton met Schachmann, Roglic en Alaphilippe.
Nog 20 kilometer
Belangrijk: BORA-hansgrohe met Wilco Kelderman op kop lijkt het gat met de groep te dichten. Daardoor zit iedereen straks in hetzelfde schuitje achter Carapaz.
Nog 21 kilometer
Aanval Carapaz! Daar gaat de Ecuadoraan, ook een oud-winnaar van de Giro. In de achtervolgende groep valt het nu stil, want iedereen kijkt naar Pogacar.
Nog 22 kilometer
Het valt stil in het peloton. Roglic zit in de problemen! Vooraan herkennen we dus Adam Yates, Carapaz, Pogacar, Haig, Vansevenant, Higuita, Gaudu, Vingegaard en Quinten Hermans.
Nog 23 kilometer
Daar is Adam Yates op komst! Op de Forges maakt hij de oversteek naar de twee vroege vluchters met Vingegaard in zijn wiel. Daarachter volgen Pogacar, Carapaz, Haig en Vansevant!
Nog 23 kilometer
Eenzame aanvaller Loïc Vliegen trekt volledig in kramp en staat zowat stil. Hopelijk heeft hij een dubbeltje op zak voor de parkeermeter, want hij staat compleet geparkeerd.
Nog 24 kilometer
Daar gaat Tao Geoghegan Hart weer, de Girowinnaar. Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma springt mee, maar neemt niet over.
Nog 28 kilometer
Nog drie kilometer tot de Côte des Forges, de volgende klim. Het is voor de Roche-aux-Faucons de voorlaatste hindernis van vandaag en we hebben nog een grote groep.
Nog 31 kilometer
De ploeggenoten van Alaphilippe rijden het gat dicht. Oef, daar komt Alaphilippe goed weg. De voorsprong van vroege vluchters Huys, Vliegen, Rota en Marczynski is nog maar 40 seconden op het peloton.
© BELGA Nog 33 kilometer
Groot is het gat niet tussen de voorste groep (met o.a. Pogacar en Roglic) en de tweede groep (met o.a. Alaphilippe). Maar Ineos-Grenadiers valt niet stil.
Nog 34 kilometer
Het peloton heeft de top van La Redoute bereikt, maar nu wacht nog een venijnige uitloper. Ineos-Grenadiers heeft het peloton flink uitgedund! De groep is nog maar 15 renners groot.
Julian Alaphilippe heeft de slag gemist! Net als o.a. Mollema.Nog 35 kilometer
Ineos-Grenadiers verzorgt het tempo op La Redoute. Tao Geoghegan Hart rijdt op kop en offert zich volledig op. Ook voorin te zien: Pogacar, Schachmann en Mollema.
Nog 35 kilometer
Mathijs Paasschens wordt gegrepen door de achtervolgers en zal zo ook teruggepakt worden door het peloton. De 25-jarige geboren Rotterdammer heeft er weer een mooie koers van gemaakt.
Nog 36 kilometer
Valpartij in het peloton bij het opdraaien van de Redoute. Vervaeke en Meurisse liggen erbij.
Nog 36 kilometer
De kopgroep breekt op La Redoute in stukken. Niet gek, want La Redoute is een absolute scherprechter. Normaal staat het hier vol met caravans en supporters, nu is het nagenoeg leeg.
Nog 38 kilometer
De kopgroep begint over een kilometer aan La Redoute!
Nog 43 kilometer
Deceuninck-Quick Step neemt de koers in handen; Julian Alaphilippe zet zijn ploegmaten op kop.
Nog 46 kilometer
De Côte de Desnié zit er alweer op, dus rijden de renners nu naar de Redoute toe. Daar kan het niet anders of we gaan de grote mannen voor het eerst écht in actie zien. Bij de vrouwen vond daar ook de schifting plaats.
Van der Breggen helpt nieuwe heldin aan grote zege
De overwinning van Demi Vollering (24) in Luik-Bastenaken-Luik, haar eerste grote zege, zit vol met symboliek. Wereldkampioen Anna van der Breggen, bezig aan haar laatste maanden als prof, die zich volledig wegcijfert om het grote talent Vollering te laten schitteren. Over een wisseling van de macht en tranen bij een nieuwe heldin.
Lees hier verder (Premium).© AP Nog 49 kilometer
De Côte de Desnié is nieuw in het parkoers. De klim is 1,6 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 8,1 procent. Erg pittig met al 210 kilometer in de benen.
Nog 53 kilometer
Het peloton valt volledig stil richting de Côte de Desnié. De voorsprong van de koplopers loopt weer op.
Nog 54 kilometer
Fietswissel voor Wout Poels, de oud-winnaar in 2016. Ondertussen heeft de kopgroep twee minuten voorsprong op Donovan, Padun en Vanhoucke. Het peloton volgt op drie minuten met Groupama-FDJ en Ineos-Grenadiers op de voorposten.
Nog 62 kilometer
Op de Rosier tonen de schaduwfavorieten zich. Tim Wellens probeerde het net bijvoorbeeld even, maar vooralsnog lukt het niemand om echt weg te rijden.
Nog 64 kilometer
De koplopers zijn nu bezig aan de Col du Rosier, een lange en mooie klim. In het peloton wordt er opnieuw aangevallen.
Nog 65 kilometer
De voorsprong van de koplopers blijft rond de 4 minuten schommelen. Ondertussen rijdt Tadej Pogacar lek, maar kan hij achter de wagens weer terugkeren in het peloton.
Nog 72 kilometer
En daar gaat Greg Van Avermaet! De olympisch kampioen krijgt onder andere Tosh Van der Sande met zich mee. Het is onrustig in het peloton op weg naar de Rosier.
Nog 75 kilometer
Philippe Gilbert laat zich zien. De Waal rijdt zowat in zijn achtertuin en nam na de kasseienklassiekers even rust omdat hij niet fit meer was. Zit er vandaag iets voor hem in?
Nog 77 kilometer
Paasschens en zijn medevluchters rijden de Haute-Levée op, waarvan de eerste honderden meters het zwaarst zijn. In totaal is de Haute-Levée 2,2 kilometer lang.
Nog 79 kilometer
De koplopers zijn boven. Nu begint het peloton aan de beklimming van de Stockeu. De Astana-renners zijn ondertussen weer teruggepakt.
Nog 81 kilometer
De koplopers zijn begonnen aan de Stockeu. Sanchez en Fraile volgen op 4.15 minuten.
© BELGA Nog 84 kilometer
Interessant: Luis Léon Sanchez valt aan en neemt in zijn kielzog een ploeggenoot mee. Het gaat om zijn landgenoot Omar Fraile. Sanchez reed afgelopen week nog de Tour of the Alps en is met slechts één rustdag (reisdag) in de benen aan de start gekomen.
Nog 86 kilometer
De koplopers hebben de top van de Wanne bereikt. Nu volgt een korte afdaling naar Stavelot, waar de renners straks aan de beklimming van de Stockeu beginnen. De klim is maar een kilometer lang, maar kent wel maximale stijgingspercentages van boven de 20 procent.
Na de Stockeu ter hoogte van het standbeeld van Eddy Merckx slaat men linksaf om aan de afdaling richting het centrum van Stavelot te beginnen. Daarna steken de renners over en wacht de volgende klim: Haute-Levée. Dan wordt er richting het autocircuit van Spa gereden.Nog 89 kilometer
De koplopers zijn ondertussen begonnen aan de Côte de Wanne, een klim van bijna 4 kilometer met gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 procent. Een opwarmertje voor de loeisteile Stockeu van straks.
© photo: Cor Vos — Wilco Kelderman. Nog 90 kilometer
Het peloton bereikt de top van de Mont-le-Soie op 5.08 minuten van de koplopers.
Nog 96 kilometer
De koplopers zijn begonnen aan de Mont-le-Soie, een klim van 1,7 kilometer à 8 procent. Na een korte afdaling volgt hierna de Côte de Wanne.
Reactie Van Vleuten
Annemiek van Vleuten finishte als tweede in Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen. Bekijk hieronder haar reactie.
Reactie Demi Vollering
Bekijk hieronder de reactie van Demi Vollering, winnares bij de vrouwen.
Nog 100 kilometer
Nog 100 kilometer te gaan. Goed nieuws: het zullen ook de mooiste 100 kilometer van vandaag zijn.
© AFP Nog 109 kilometer
Het is nog altijd stilte voor de storm, maar straks gaat het écht los. Na de Côte de Mont-le-Soie volgen de Côte de Wanne, Stockeu en Haute-Levée.
Nog 119 kilometer
De ploeggenoten van Tadej Pogacar en Marc Hirschi rijden op kop van het peloton. Ook de ploeggenoten van Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe en Primoz Roglic zijn vooraan te vinden. Het verschil blijft 6.34 minuten.
Nog 125 kilometer
Het verschil tussen Paasschens, Huys, Van Poucke, Vliegen, Rota, Marczynsk, Chernetski en het peloton bedraagt 7.10 minuten. Nog 30 kilometer tot de volgende klim, de Mont-le-Soie.
Favorieten
De mannen zijn dus om 10.15 uur begonnen aan Luik-Bastenaken-Luik. Drie smaakmakers van het voorjaar zijn er niet bij: Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. Allemaal hebben ze er al een lange winter op zitten door het veldrijden. Pidcock zou wel meedoen, maar kwam woensdag in Waalse Pijl ten val en ondervindt nog teveel hinder. Van der Poel richt zich al op het mountainbiken (volgende week rijdt hij zijn eerste wedstrijd) en Van Aert pakt rust.
Wie zijn er dan wel bij? Primoz Roglic, Tadej Pogacar en Julian Alaphilippe zijn de favorieten. Pogacar ontbrak met zijn ploeg UAE in de Waalse Pijl door een vals-positieve coronatest, maar is er vandaag wel weer bij. Roglic en Alaphilippe lieten op de Muur van Hoei al zien dat zij de sterkste mannen van het moment zijn. Roglic ging van ver aan, maar verkeek zich op de zwaarte van de klim en moest zijn inspanningen in de laatste 75 meter bekopen. Alaphilippe won.
Andere namen om in de gaten te houden: de jarige Alejandro Valverde, Michael Woods, Maximilian Schachmann, Adam Yates, Jakob Fuglsang, João Almeida, Warren Barguil, David Gaudu, Michal Kwiatkowski en Richard Carapaz.© BELGA — Julian Alaphilippe. Nog 141 kilometer
De kopgroep begint straks aan de Côte de Saint-Roch, de tweede officiële hindernis van vandaag. Daarna is het wachten tot de volgende serie beklimmingen waarmee de koers écht op gang wordt geschoten.
Verschil: 8 minuten.Nog 149 kilometer
De renners hebben Bastenaken bereikt, dus is het tijd om weer terug te keren naar Luik. Dat betekent ook dat het zwaarste deel van La Doyenne is aangebroken. De kopgroep met Nederlander Mathijs Paasschens heeft 8.15 minuten voorsprong op het peloton.
© AFP Nog 157 kilometer
Ondertussen bij de mannen: nog 157 kilometer te gaan en de voorsprong van de kopgroep bedraagt 8.30 minuten.
Vollering wint!
Ze sprint naar de winst voor Van Vleuten en Longo Borghini, met grote dank aan een ijzersterke Van der Breggen die als vijfde eindigt.
Lees hier verder.© photo: Cor Vos Vrouwen: laatste kilometer!
We gaan sprinten!
Vrouwen: nog 2 kilometer
Van der Breggen offert zich op voor Vollering.
Vrouwen: nog 3 kilometer
De winnaar zit voorin: wie pakt zo de winst? Vollering is op papier misschien wel de snelste.
Vrouwen: nog 5 kilometer
Er is nog weinig veranderd: de vijf werken goed samen, Vos rijdt op 40 seconden. Draait het straks op een sprint uit?
Vrouwen: nog 8 kilometer
De voorsprong van Van Vleuten, Van der Breggen, Longo Borghini, Niewiadoma en Vollering bedraagt 30 seconden op Vos, Ludwig en Moolman-Pasio.
Vrouwen: nog 10 kilometer
Wat een finale! Van Vleuten, Van der Breggen en Longo Borghini rijden nu samen aan de leiding en krijgen gezelschap van Vollering en Niewiadoma.
Vrouwen: nog 11 kilometer
Daar gaat Van Vleuten! Van der Breggen probeert het wiel te volgen.
Vrouwen: nog 12 kilometer
Vos en Ludwig keren weer terug. Foutje van SD Worx, want ze hadden de koers helemaal in eigen hand.
Vrouwen: nog 13 kilometer
Oei, daar breekt Vos. Net voor de top moet ze eraf. Als het vooraan stilvalt, kan ze nog terugkeren in de groep met Van der Breggen, Van Vleuten, Niewiadoma, Longo Borghini, Vollering en Moolman.
Vrouwen: nog 13 kilometer
Van der Breggen rijdt al de hele Roche-aux-Faucons aan de leiding. De rest bijt zich stuk op het tempo van de wereldkampioene, maar makkelijk gaat het absoluut niet. De kopgroep bestaat uit nog maar acht rensters.
Goed nieuws voor Vos: ze zit er nog bij.Vrouwen: nog 14 kilometer
Daar gaat Van der Breggen! Ludwig kan volgen en we herkennen ook Niewiadoma, Brand en Longo Borghini op de voorposten. Ook Vos en Van Vleuten volgen.
Vrouwen: nog 15 kilometer
Chantal van den Broek-Blaak loodst Van der Breggen naar voren. Elk moment kan de klim beginnen!
Vrouwen: nog 18 kilometer
De groep is weer compleet, de drie leidsters zijn teruggepakt. Op naar de laatste klim van de dag!
Vrouwen: nog 21 kilometer
De samenwerking blijft voorin matig. Daardoor slinkt de voorsprong en hebben Brand, Ludwig en Moolman-Pasio nog maar 15 seconden voorsprong op de achtervolgende groep. Daarin knappen de rensters van Movistar in dienst van Van Vleuten het vuile werk op.
Vrouwen: nog 24 kilometer
Op de Côte des Forges (de voorlaatste klim) trekt Moolman-Pasio even stevig door. Zolang zij aan de leiding rijdt, zit Van der Breggen in een zetel.
Nog 189 kilometer
Ondertussen is er bij de mannen nog weinig aan de hand. De kopgroep rijdt tien minuten voor het peloton uit en begint bijna aan de eerste officiële hindernis van de dag, de Côte de la Roche-en-Ardenne.
Vrouwen: nog 26 kilometer
De voorsprong bedraagt nog maar 17 seconden. De samenwerking voorin is niet ideaal, en dat is niet gek: Moolman-Pasio beschikt in de achtervolgende groep nog over Van der Breggen en Vollering.
© Cor Vos — Lucinda Brand. Vrouwen: nog 30 kilometer
De drie koplopers beginnen zo aan de Côte de Forges. De voorsprong op het uitgedunde peloton bedraagt 25 seconden. Status quo.
Vrouwen: nog 33 kilometer
Brand, Moolman-Pasio en Ludwig hebben 22 seconden voorsprong op de favorietengroep met onder anderen Van Vleuten, Van der Breggen en Vos.
Vrouwen: nog 35 kilometer
Moolman-Pasio komt als eerste boven. In het peloton wordt er aangevallen door Longo Borghini, Uttrup Ludwig en Niewiadoma. Ook Van der Breggen, Van Vleuten en Brand schuiven mee.
Brand, de wereldkampioene veldrijden, rijdt naar Moolman-Pasio en Uttrup Ludwig toe.Vrouwen: nog 36 kilometer
SD Worx heeft de touwtjes stevig in handen. Ashleigh Moolman-Pasio rijdt nu aan de leiding en rijdt de twee medevluchters gewoon uit het wiel op de Redoute. Dat ziet er goed uit voor de ploeg van Van der Breggen.
Vrouwen: nog 38 kilometer
De vrouwen rijden naar de Redoute. Ongetwijfeld laten de favorieten zich daar voor het eerst écht zien.
Vrouwen: nog 46 kilometer
Niamh Fisher-Black uit Nieuw-Zeeland (ploeggenote van Anna van der Breggen) rijdt op dit moment alleen aan de leiding. Het peloton volgt op minder dan een minuut en daarin zitten alle grote namen. De rensters zijn bezig aan de Côte de Desnié.
Nog 217 kilometer
Het eerste wedstrijduur is afgelegd in 40,6 kilometer. De voorsprong van de zeven leiders bedraagt meer dan tien minuten.
Voorbeschouwing In Het Wiel
Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam blikken vooruit op Luik-Bastenaken-Luik. Wie tippen zij als winnaar? Misschien wel de jarige Alejandro Valverde...
Dit is wat je moet weten
De 107de editie van Luik-Bastenaken-Luik is al even onderweg, maar wat moet je eigenlijk allemaal weten over deze editie? Wij hebben het op een rijtje gezet.
Lees hier verder.© AFP Nog 233 kilometer
Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma bepalen het tempo in het peloton. De zeven aanvallers hebben al een voorsprong verzameld van negen minuten.
Paasschens voor derde keer mee
Een mooi moment voor Mathijs Paasschens. De renner van de kleine Belgische ploeg Bingoal Pauwels Sauzen doet voor de derde keer mee aan Luik-Bastenaken-Luik en zit voor ook de derde keer mee in de vlucht van de dag. Sterke prestatie van de 25-jarige in Rotterdam geboren landgenoot, die overigens nog nooit de finish bereikte.
© BELGA Vrouwen: nog 77 kilometer
Lange tijd reden Zanardi en Claire aan de leiding, maar het peloton heeft ze al bijna te pakken.
Nog 248 kilometer
Ondertussen hebben de mannen er al tien kilometer op zitten en hebben we een kopgroep van zeven, met daarbij één Nederlander: Mathijs Paasschens. De voorsprong bedraagt al meer dan vier minuten.
Dit zijn de namen: Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauzen), Loïc Vliegen en Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty-Gobert), Sergei Chernetski (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise).Zo ging het vorig jaar
Juich nooit te vroeg, zo luidt de eeuwenoude wielerwet. Toch trapte Julian Alaphilippe er vorig jaar weer in. In een sprint met vijf leek de kersverse wereldkampioen de winst te pakken en maakte de Fransman al het zegegebaar, maar plots zag hij in zijn rechter ooghoek nog Primoz Roglic voorbij steken. Tot overmaat van ramp (of juist niet, het is maar hoe je het bekijkt) werd Alaphilippe ook nog teruggezet naar de vijfde plek wegens het rijden van een onreglementaire sprint. Vandaag is hij uit op revanche, en gezien zijn overwinning in de Waalse Pijl zit het met de vorm wel goed.
© EPA — Alaphilippe juicht, maar Roglic wint. Parkoers van de mannen
De mannen zijn dus aan de wedstrijd begonnen. Luik-Bastenaken-Luik bestaat eigenlijk uit twee delen: een 'vlakke' aanloop en een pittig twee deel. Maar iedereen die wel eens in de Ardennen heeft gefietst weet dat het daar nooit vlak is. Toch hoeven we voor de Côte de Mont-le-Soie geen aanvallen te verwachten van de grote mannen. Hoewel de pittige heuvels elkaar in rap tempo opvolgen (Stockeu, Haute-Levée en Rosier) gaat het mogelijk pas op La Redoute los. En mocht dat niet het geval zijn, dan liggen er nog kansen op de Côte des Forges en Côte de la Roche-aux-Faucons in de hertekende finale (sinds 2019 ligt de finish niet meer in Ans).
© AD — Luik-Bastenaken-Luik voor mannen DSM met mannetje minder
Team DSM is zonder Andreas Leknessund gestart, meldt de ploeg. Het zit DSM sowieso al niet mee, want door een positief coronageval mocht de vrouwenploeg überhaupt niet van start gaan.
Start!
En daar klinkt het startschot. De mannenwedstrijd is definitief onderweg!
Klaar voor vertrek
Om 10.15 uur wordt het officiële startsein gegeven. De renners zijn inmiddels al bezig aan de neutralisatie.
© BELGA — Primoz Roglic. © AFP — Greg Van Avermaet. © BELGA — Julian Alaphilippe met dark horse João Almeida. Mollema: Dit jaar heb ik de klassiekers echt aangestipt
En áls we dan een Nederlandse favoriet bij de mannen moeten aanwijzen, dan is het Bauke Mollema wel. In de Amstel Gold Race kende hij op een slecht moment pech en in de Waalse Pijl werd hij op de Muur van Hoei klemgereden. Zijn resultaten zijn nog niet opperbest, maar daar kan vandaag zomaar verandering in komen. Hij weet immers al hoe het is om een grote klassieker te winnen, zie de Ronde van Lombardije en Clásica San Sebastián.
Lees hier verder (Premium).© photo: Cor Vos — Bauke Mollema. Favorieten
De kans dat we vandaag twee Nederlandse winnaars krijgen is erg klein. Hoewel bij de vrouwen de lijst met favorieten enorm is (Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Marianne Vos) is het bij de mannen met een vergrootglas zoeken naar échte topfavorieten. Drie mannen steken er namelijk nogal bovenuit: Primoz Roglic, Tadej Pogacar en Julian Alaphilippe. Wat Nederlandse inbreng betreft moet het vooral komen van oud-winnaar Wout Poels, Bauke Mollema of het BORA-duo Ide Schelling en Wilco Kelderman. In totaal doen er bij de mannen tien landgenoten mee.
© photo: Cor Vos Het parkoers van de vrouwenwedstrijd
Om 8.50 is de vrouwenwedstrijd in Bastenaken gestart. Eigenlijk geldt de titel Luik-Bastenaken-Luik dus voor de vrouwen niet helemaal, want het eerste gedeelte van de mannenwedstrijd wordt overgeslagen. Het parkoers ziet er ook iets anders uit. Zo rijden de rensters niet de Stockeu op, maar wordt na de Côte de Wanne direct de Haute-Levée aangedaan. Daarna volgen dezelfde beklimmingen als in de mannenkoers, waaronder dus La Redoute en de finaleklim La Roche-aux-Faucons. Na 140,9 kilometer wordt rond 12.30 uur de finish in Luik verwacht.
© AD — Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen parkoers