De politie in Londen heeft een trouwfeest met vierhonderd gasten dat plaatsvond in een school stopgezet, meldt BBC. Volgens de huidige coronaregels zijn maximaal zes gasten toegestaan bij een bruiloft.
Alle ramen van de school waren afgeplakt, waardoor niet naar binnen kon worden gekeken. De politie kreeg meldingen van het feest, waarna agenten ter plekke honderden mensen zagen. De organisator van het feest heeft een boete van 10.000 pond (11.221 euro) gekregen.
De autoriteiten maakten gisteren nog bekend dat de boetes voor het bijwonen van coronafeestjes in Engeland worden verviervoudigd tot 800 pond (900 euro).
Jagers krijgen een ontheffing van de avondklok voor de jacht op wilde zwijnen en vossen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aan de provincies en de provinciale faunabeheereenheden gevraagd om de ontheffing te regelen, zegt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.
De jacht op wilde zwijnen is volop aan de gang. De dieren leven voornamelijk op de Veluwe en in Limburg. In december klaagden de jagers al dat het niet gaat lukken om voldoende zwijnen af te schieten, omdat de dieren door de coronadrukte in de bossen steeds verder wegduiken.
Deze tijd is volgens jachtexperts ook het meest effectief voor de jacht op vossen.
Op de dialyseafdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is corona uitgebroken. Verschillende medewerkers en patiënten zijn besmet geraakt.
Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen, zodat er veilig gedialyseerd kan worden door zowel coronapatiënten als bezoekers zonder corona. Alle medewerkers op de afdeling en alle dialysepatiënten zijn extra getest.
Hoeveel er besmet zijn wordt vanmiddag duidelijk. Het is nog niet bekend hoe de uitbraak heeft kunnen ontstaan.
Het aanscherpen en verlengen van lockdowns in Europese landen heeft voor verdere krimp in de dienstensector gezorgd. Dat meldt marktonderzoeker Markit op basis van zijn inkoopmanagersindexen.
Door de sluiting van horecagelegenheden en winkels ging een graadmeter voor economische activiteit in de dienstensector in januari omlaag naar 45, van een stand van 46,4 in december. Elk cijfer onder de 50 wijst op krimp, daarboven op groei.
Het is de vierde maand van krimp in de dienstensector, die volgens de Europese Centrale Bank (ECB) goed is voor bijna driekwart van het bruto binnenlands product van de eurolanden.
Israël heeft donderdag een recordaantal van 224.000 mensen ingeënt tegen het coronavirus, schrijft minister van Gezondheid Juli Edelstein op Twitter. Israël heeft sinds het begin van de vaccinatiecampagne 2,4 miljoen mensen hun eerste prik gegeven. 850.000 mensen ontvingen ook al de tweede dosis.
Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. In Duitsland zijn tot en met donderdag 1,3 miljoen mensen voor het eerst ingeënt en 78.000 mensen voor de tweede keer. De meest recente cijfers in Nederland melden dat er hier 77.000 mensen zijn ingeënt tussen 6 en 17 januari.
Israël zit momenteel in een derde golf van besmettingen. Ondanks de voortvarende inentingscampagne stijgt het aantal besmettingen nog hard. Er is een strenge lockdown van kracht in het land.
Een op de acht Nederlanders heeft inmiddels antistoffen tegen corona. Uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren blijkt dat vorige week bij 13 procent van hen sporen van een doorgemaakte corona-infectie zijn aangetroffen, schrijft de Volkskrant.
Dat zou betekenen dat nu bijna 2,3 miljoen mensen natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben ontwikkeld. Hun antistoffen zorgen voor langdurige bescherming.
Sanquin-onderzoekers volgen sinds de lente van vorig jaar een groep van bijna 600 (voormalige) corona-geïnfecteerden en na acht maanden waren bij praktisch iedereen nog antistoffen in het bloed traceerbaar, zegt arts-microbioloog Hans Zaaijer. Óók het type antistof (IgG) dat zorgt voor bescherming op lange termijn.
Die bevindingen zijn in lijn met internationale studies die uitwijzen dat het immuungeheugen van voormalige coronapatiënten zeker zes tot acht maanden standhoudt.
Hongarije schaft als eerste EU-lidstaat het Russische coronavaccin Spoetnik V aan. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zei in een Facebookvideo dat het middel zal helpen bij het bestrijden van het virus.
Hongarije wordt waarschijnlijk ook het eerste land in de Europese Unie dat het Russische middel gaat gebruiken. Het vaccin moet nog wel worden goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten van het land. Spoetnik V heeft nog geen goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Hongaren vinden dat die keuring te langzaam gaat en hebben daarom zelf gehandeld.
Hoeveel doses Hongarije heeft gekocht, wordt volgens Szijjártó later bekendgemaakt. Ook is nog niet bekend wanneer de eerste levering in Hongarije aankomt en klaar is voor gebruik. De minister zegt dat het inzetten van het Russische vaccin ervoor gaat zorgen dat het normale leven sneller weer op gang gaat komen.
De Russische makers van Spoetnik V hebben al met het EMA overlegd over de beoordelingsprocedure om hun product in de EU te kunnen uitbrengen.
© AP Start-ups is het vorig jaar toch gelukt om meer investeringen aan te trekken ondanks de coronacrisis. Volgens accountants- en advieskantoor KPMG zijn de investeringen in Europese start-ups in de laatste drie maanden van 2020 zelfs tot recordhoogte gestegen. Ook de investeringen in beginnende ondernemingen in Nederland namen vorig jaar toe.
,,Covid-19 vormt voor iedere onderneming in de wereld een enorme uitdaging. Maar dit soort grote uitdagingen brengt in het algemeen ook heel veel nieuwe kansen met zich mee. Dat geldt vooral voor de technologie", verklaart Karina Kuperus, partner bij de adviesgroep Emerging Giants van KPMG.
Zo kreeg het Amsterdamse communicatiesoftwarebedrijf MessageBird enkele maanden terug een kapitaalinjectie van zo'n 200 miljoen dollar, omgerekend zo'n 170 miljoen euro.
De Britse autoriteiten overwegen mensen te gaan betalen als ze positief testen op het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 500 pond (562 euro), berichten Britse media. Zo moeten burgers in Engeland worden aangemoedigd om zich te laten testen als ze klachten hebben.
Uit Brits onderzoek komt naar voren dat veel mensen met symptomen zich niet laten testen. Vooral personen met een laag inkomen zouden vrezen voor de financiële gevolgen van zelfisolatie. Ze kunnen dan niet gaan werken. Sommige minima kunnen al aanspraak maken op extra financiële steun als ze in isolatie moeten, maar nu wordt overwogen om iedereen met een positieve testuitslag 500 pond te betalen.
Het plan wordt door The Telegraph omschreven als 'cash voor covid'. Het kan de Britse schatkist volgens de krant zo'n 2 miljard pond per maand kosten. Er liggen volgens een bron rond de regering ook nog vergelijkbare voorstellen op tafel. Er kan bijvoorbeeld ook worden besloten om mensen alleen te betalen als ze niet vanuit huis kunnen werken. Dat zou ongeveer de helft goedkoper zijn.
Minister van Milieu George Eustice weigerde in te gaan op dergelijke details in de media. Hij zei dat nog geen besluit is genomen over zo'n voorstel.
© REUTERS De Amerikaanse bank JPMorgan Chase morrelt niet aan de miljoenenbeloning van zijn topman. Jamie Dimon, die al sinds 2005 de leiding heeft over de bank krijgt voor zijn inzet in crisisjaar 2020, gedomineerd door het coronavirus, een bedrag van 31,5 miljoen dollar aan salaris en bonussen uitgekeerd. De beloning is gelijk aan een jaar eerder.
Het salarispakket van Dimon omvat 25 miljoen dollar in aandelen, die aan prestaties zijn gekoppeld. Daarnaast gaat het om een basissalaris van 1,5 miljoen dollar en een bonus van 5 miljoen dollar, zo maakte de bank bekend. Dimon is een van de laatste bankbazen op Wall Street die ook tijdens de vorige crisis, de financiële, aan het roer stond.
Beddenfabrikant Beter Bed heeft afgelopen kwartaal voor de zevende periode op rij omzetgroei laten zien. Ondanks de coronapandemie en het tijdelijk moeten sluiten van winkels door de tweede lockdown, pakten de laatste drie maanden van vorig jaar toch gunstig uit voor het beddenconcern. Dat lag voornamelijk aan de onlineverkopen.
Topman John Kruijssen zegt dat de huidige strategie van het bedrijf 'duidelijk zijn vruchten afwerpt' en dat Beter Bed zowel offline als online groeit. De investeringen om het concern verder te digitaliseren, laten goede resultaten zien, aldus de topman. Het bedrijf gaat dit jaar nieuwe producten ontwikkelen, maar ook advies geven 'met behulp van technologie'.
Afgelopen kwartaal noteerde Beter Bed 61,3 miljoen euro aan omzet, ruim 28 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De onlineverkopen stegen daarbij met bijna 120 procent.
© ANP Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is afgelopen november door Brussel onder grote druk gezet om het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gelijktijdig met de Amerikanen en Britten goed te keuren. De toezichthouder had echter nog serieuze vragen over de zuiverheid van het vaccin. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) op basis van gelekte interne EMA-documenten.
Uit de documenten zou onder meer blijken dat de Europese Commissie wilde voorkomen dat lidstaten het voorbeeld van de Britten zouden volgen, die het vaccin al op 5 december met een 'noodvergunning' accepteerden, is op te maken uit een mail van een EMA-medewerker. Daarnaast zou pas weken na de Amerikanen groen licht geven te veel 'politieke fall-out' voor de Europese Commissie opleveren, zo mailde vicedirecteur Noël Wathion van de EMA op 19 november aan zijn collega-bestuurders.
Maar bij het vaccin van Pfizer/BioNTech had de EMA nog een belangrijke vraag over verschillen in de zuiverheid van de werkzame stof, de zogenoemde RNA-integriteit. De vaccins die in het onderzoekstraject zijn gebruikt, bevatten 78 procent intact RNA, terwijl vaccin bestemd voor de grootschalige inenting 'maar' 55 procent bevat. Als de RNA-integriteit van het vaccin te laag is, kan dat consequenties hebben voor de mate waarin het lichaam getraind wordt in het herkennen van het coronavirus.
Op de website van de Rijksoverheid is vanaf vandaag het formulier te downloaden dat je nodig hebt als je tijdens de avondklok buiten wilt zijn met een geldige reden. Op het formulier staan onder meer de opties 'Ik ben onderweg van en naar een uitvaart' en 'Ik ben onderweg in verband met een oproep van de rechter'.
Vanaf zaterdag geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur in de ochtend. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag na acht uur debatteren achter de maatregel, mits die een half uur later zou ingaan dan de 20.30 uur die het kabinet had voorgesteld. De avondklok eindigt vooralsnog in de ochtend van 10 februari; de harde lockdown een dag eerder.
© ANP Optiekbedrijf GrandVision, het bedrijf achter ketens als Pearle en Eyewish, heeft afgelopen tijd weer duidelijk last gehad van de coronacrisis. De strenge lockdownmaatregelen die in veel landen eind vorig jaar weer werden ingesteld vanwege de tweede coronagolf, zaten de verkopen in de weg. In de periode daarvoor herstelde het optiekbedrijf juist van eerdere corona-ingrepen. Online gingen de zaken voor de wind.
GrandVision sloot, op basis van voorlopige cijfers, het slotkwartaal af met een omzetdaling van 1,7 procent. Een jaar eerder werd er nog een dubbelcijferige groei behaald. Voor heel 2020 werd een omzetdaling van bijna 14 procent gemeten. De onlineverkopen stegen vorig jaar met 85 procent. Bedragen noemde het bedrijf nog niet.
Ze zorgen dat op priklocaties alle beschikbare coronavaccins aanwezig zijn. Dat zijn er nog altijd te weinig. Maar aan de koeriers van MKG uit Elsendorp die het vloeibare goud vervoeren, vaak in het holst van de nacht, zal het niet liggen.
Zij lieten niets aan het toeval over en kochten extra auto's met koeling om de belangrijke taak te vervullen: de verspreiding van de coronavaccins in Nederland én daarbuiten.
Als de voortekenen niet bedriegen kunnen ze hun borst nat maken. Vanaf komende week wordt ook het onlangs goedgekeurde coronavaccin van Moderna in Nederland uitgerold. Tot nu toe draaide het om het vaccin van Pfizer/BioNTech dat onder de -70 graden Celsius moet worden bewaard. Nadat het uit de superdiepvries komt, is het nog hooguit vijf dagen houdbaar in de koelkast. Dat levert uitdagingen op bij de verspreiding.
De temperatuur wordt, ook eenmaal in de koeriersbusjes, nauwgezet in de gaten gehouden. Zo zit in elke doos met vaccins een slim systeem dat alle eventuele schommelingen vastlegt. De auto’s van het bedrijf in Elsendorp zijn uitgevoerd met koelsystemen en omgebouwd tot top geïsoleerde auto’s. Met de inhoud van één koelbox, ongeveer zo groot als een verhuisdoos, kunnen wel tienduizend mensen worden gevaccineerd. Grofweg een derde van een gevuld Philips Stadion in betere tijden. En dat aantal wordt steeds verder opgerekt. Inmiddels kunnen ziekenhuizen niet zes, maar zeven mensen vaccineren met een flesje van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.
© Sem Wijnhoven/DCI Media — Man is bezig met het inladen van Corona vaccins bij MKG Koeriers. Gemeenten worstelen nog enorm om alle extra maatregelen voor elkaar te krijgen die nodig zijn om in maart Tweede Kamerverkiezingen te kunnen houden. Maar er is geen weg meer terug, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen BNR.
Er is al te veel in gang gezet om de verkiezingen nu nog uit te stellen. Grote zorgen zijn er wel over de opmars van de Britse coronavariant, die de verkiezingen alsnog kan dwarsbomen, zo vrezen de VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).
Het vinden van geschikte locaties is voor gemeenten nu de grootste worsteling. Want om voldoende afstand te kunnen houden zijn meer en grotere stemlocaties nodig. Omdat er nu al naarstig wordt gezocht naar geschikte stemlocaties en vrijwilligers is er eigenlijk geen weg meer terug, vinden de VNG en NVVB.
Ook de ervaringen van de gemeenten die vorig jaar november vanwege herindelingen gemeenteraadsverkiezingen hebben gehouden, sterken de gemeenten in het idee dat er in deze pandemie veilig gestemd kan worden.
Nederlandse bedrijven hebben in november vanwege de coronacrisis opnieuw minder investeringen gedaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in auto's en andere vervoersmiddelen werd minder geld gestoken.
De investeringen kwamen 2,8 procent lager uit dan in november 2019. Daarmee was het de achtste maand op rij dat er minder geïnvesteerd werd vergeleken met een jaar eerder.
Het gaat om een belangrijk cijfer. De Europese Investeringsbank (EIB), een EU-instelling, waarschuwde donderdag nog dat het Europa duur kan komen te staan als er door de pandemie minder geld in innovatie gestopt wordt. Zo kan het onder meer gevolgen hebben voor het concurrentievermogen met andere delen van de wereld.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur in Duitsland is vastgesteld is licht gedaald, na drie dagen van stijgingen.
Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt vrijdagochtend 17.862 nieuwe besmettingen, tegen 20.398 een dag eerder. In totaal zijn in Duitsland nu 2.106.262 mensen besmet geraakt met het virus.
Ook het aantal overleden mensen daalde het afgelopen etmaal licht. Er stierven 859 coronapatiënten, tegen 1013 een dag eerder. In totaal zijn in Duitsland tot dusver zeker 50.642 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
De Duitse autoriteiten maakten eerder deze week bekend dat de harde lockdown in het land wordt verlengd tot 15 februari. Ook scherpt Duitsland de maatregelen aan met onder meer een strengere mondkapjesplicht.
© Dario Pignatelli/European Counci Door de coronacrisis steeg het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar in Twente en de Achterhoek met respectievelijk 21 en 20 procent. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 27 procent. Maar het zijn vooral de jongeren die de prijs van de coronacrisis betalen.
Landelijk steeg de werkloosheid onder jongeren met 95 procent. Lees hier het hele verhaal.
Enkele tientallen mensen hebben gisteravond op het plein voor het stadhuis in Doetinchem geprotesteerd tegen de invoering van de avondklok en andere coronamaatregelen.
Het protest begon iets na 20.00 uur, onder meer met het afsteken van vuurwerk. De politie was op de hoogte van het protest, dat vreedzaam verliep. De demonstratie trok behoorlijk wat bekijks.
Aan de Terborgseweg stond een witte bestelbus geparkeerd met daarop de tekst: ‘Gezond verstand boven blind vertrouwen! Geloof niet in media & overheid. Het ‘KILLER’ virus Covid-19 wordt misbruikt voor vernietiging van onze democratie en vrijheid in een dictatuur'.
De demonstratie was onder meer aangekondigd op Instagram en trok zelfs een aantal bezoekers uit Winterswijk. Rond 21.00 uur was iedereen weer van het plein verdwenen.