De politie in Londen heeft een trouwfeest met vierhonderd gasten dat plaatsvond in een school stopgezet, meldt BBC. Volgens de huidige coronaregels zijn maximaal zes gasten toegestaan bij een bruiloft.
Alle ramen van de school waren afgeplakt, waardoor niet naar binnen kon worden gekeken. De politie kreeg meldingen van het feest, waarna agenten ter plekke honderden mensen zagen. De organisator van het feest heeft een boete van 10.000 pond (11.221 euro) gekregen.
De autoriteiten maakten gisteren nog bekend dat de boetes voor het bijwonen van coronafeestjes in Engeland worden verviervoudigd tot 800 pond (900 euro).
Jagers krijgen een ontheffing van de avondklok voor de jacht op wilde zwijnen en vossen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aan de provincies en de provinciale faunabeheereenheden gevraagd om de ontheffing te regelen, zegt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.
De jacht op wilde zwijnen is volop aan de gang. De dieren leven voornamelijk op de Veluwe en in Limburg. In december klaagden de jagers al dat het niet gaat lukken om voldoende zwijnen af te schieten, omdat de dieren door de coronadrukte in de bossen steeds verder wegduiken.
Deze tijd is volgens jachtexperts ook het meest effectief voor de jacht op vossen.
Op de dialyseafdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is corona uitgebroken. Verschillende medewerkers en patiënten zijn besmet geraakt.
Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen, zodat er veilig gedialyseerd kan worden door zowel coronapatiënten als bezoekers zonder corona. Alle medewerkers op de afdeling en alle dialysepatiënten zijn extra getest.
Hoeveel er besmet zijn wordt vanmiddag duidelijk. Het is nog niet bekend hoe de uitbraak heeft kunnen ontstaan.
Het aanscherpen en verlengen van lockdowns in Europese landen heeft voor verdere krimp in de dienstensector gezorgd. Dat meldt marktonderzoeker Markit op basis van zijn inkoopmanagersindexen.
Door de sluiting van horecagelegenheden en winkels ging een graadmeter voor economische activiteit in de dienstensector in januari omlaag naar 45, van een stand van 46,4 in december. Elk cijfer onder de 50 wijst op krimp, daarboven op groei.
Het is de vierde maand van krimp in de dienstensector, die volgens de Europese Centrale Bank (ECB) goed is voor bijna driekwart van het bruto binnenlands product van de eurolanden.
Israël heeft donderdag een recordaantal van 224.000 mensen ingeënt tegen het coronavirus, schrijft minister van Gezondheid Juli Edelstein op Twitter. Israël heeft sinds het begin van de vaccinatiecampagne 2,4 miljoen mensen hun eerste prik gegeven. 850.000 mensen ontvingen ook al de tweede dosis.
Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. In Duitsland zijn tot en met donderdag 1,3 miljoen mensen voor het eerst ingeënt en 78.000 mensen voor de tweede keer. De meest recente cijfers in Nederland melden dat er hier 77.000 mensen zijn ingeënt tussen 6 en 17 januari.
Israël zit momenteel in een derde golf van besmettingen. Ondanks de voortvarende inentingscampagne stijgt het aantal besmettingen nog hard. Er is een strenge lockdown van kracht in het land.
Een op de acht Nederlanders heeft inmiddels antistoffen tegen corona. Uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren blijkt dat vorige week bij 13 procent van hen sporen van een doorgemaakte corona-infectie zijn aangetroffen, schrijft de Volkskrant.
Dat zou betekenen dat nu bijna 2,3 miljoen mensen natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben ontwikkeld. Hun antistoffen zorgen voor langdurige bescherming.
Sanquin-onderzoekers volgen sinds de lente van vorig jaar een groep van bijna 600 (voormalige) corona-geïnfecteerden en na acht maanden waren bij praktisch iedereen nog antistoffen in het bloed traceerbaar, zegt arts-microbioloog Hans Zaaijer. Óók het type antistof (IgG) dat zorgt voor bescherming op lange termijn.
Die bevindingen zijn in lijn met internationale studies die uitwijzen dat het immuungeheugen van voormalige coronapatiënten zeker zes tot acht maanden standhoudt.
Hongarije schaft als eerste EU-lidstaat het Russische coronavaccin Spoetnik V aan. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zei in een Facebookvideo dat het middel zal helpen bij het bestrijden van het virus.
Hongarije wordt waarschijnlijk ook het eerste land in de Europese Unie dat het Russische middel gaat gebruiken. Het vaccin moet nog wel worden goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten van het land. Spoetnik V heeft nog geen goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Hongaren vinden dat die keuring te langzaam gaat en hebben daarom zelf gehandeld.
Hoeveel doses Hongarije heeft gekocht, wordt volgens Szijjártó later bekendgemaakt. Ook is nog niet bekend wanneer de eerste levering in Hongarije aankomt en klaar is voor gebruik. De minister zegt dat het inzetten van het Russische vaccin ervoor gaat zorgen dat het normale leven sneller weer op gang gaat komen.
De Russische makers van Spoetnik V hebben al met het EMA overlegd over de beoordelingsprocedure om hun product in de EU te kunnen uitbrengen.
© AP Start-ups is het vorig jaar toch gelukt om meer investeringen aan te trekken ondanks de coronacrisis. Volgens accountants- en advieskantoor KPMG zijn de investeringen in Europese start-ups in de laatste drie maanden van 2020 zelfs tot recordhoogte gestegen. Ook de investeringen in beginnende ondernemingen in Nederland namen vorig jaar toe.
,,Covid-19 vormt voor iedere onderneming in de wereld een enorme uitdaging. Maar dit soort grote uitdagingen brengt in het algemeen ook heel veel nieuwe kansen met zich mee. Dat geldt vooral voor de technologie", verklaart Karina Kuperus, partner bij de adviesgroep Emerging Giants van KPMG.
Zo kreeg het Amsterdamse communicatiesoftwarebedrijf MessageBird enkele maanden terug een kapitaalinjectie van zo'n 200 miljoen dollar, omgerekend zo'n 170 miljoen euro.
De Britse autoriteiten overwegen mensen te gaan betalen als ze positief testen op het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 500 pond (562 euro), berichten Britse media. Zo moeten burgers in Engeland worden aangemoedigd om zich te laten testen als ze klachten hebben.
Uit Brits onderzoek komt naar voren dat veel mensen met symptomen zich niet laten testen. Vooral personen met een laag inkomen zouden vrezen voor de financiële gevolgen van zelfisolatie. Ze kunnen dan niet gaan werken. Sommige minima kunnen al aanspraak maken op extra financiële steun als ze in isolatie moeten, maar nu wordt overwogen om iedereen met een positieve testuitslag 500 pond te betalen.
Het plan wordt door The Telegraph omschreven als 'cash voor covid'. Het kan de Britse schatkist volgens de krant zo'n 2 miljard pond per maand kosten. Er liggen volgens een bron rond de regering ook nog vergelijkbare voorstellen op tafel. Er kan bijvoorbeeld ook worden besloten om mensen alleen te betalen als ze niet vanuit huis kunnen werken. Dat zou ongeveer de helft goedkoper zijn.
Minister van Milieu George Eustice weigerde in te gaan op dergelijke details in de media. Hij zei dat nog geen besluit is genomen over zo'n voorstel.
© REUTERS De Amerikaanse bank JPMorgan Chase morrelt niet aan de miljoenenbeloning van zijn topman. Jamie Dimon, die al sinds 2005 de leiding heeft over de bank krijgt voor zijn inzet in crisisjaar 2020, gedomineerd door het coronavirus, een bedrag van 31,5 miljoen dollar aan salaris en bonussen uitgekeerd. De beloning is gelijk aan een jaar eerder.
Het salarispakket van Dimon omvat 25 miljoen dollar in aandelen, die aan prestaties zijn gekoppeld. Daarnaast gaat het om een basissalaris van 1,5 miljoen dollar en een bonus van 5 miljoen dollar, zo maakte de bank bekend. Dimon is een van de laatste bankbazen op Wall Street die ook tijdens de vorige crisis, de financiële, aan het roer stond.
Beddenfabrikant Beter Bed heeft afgelopen kwartaal voor de zevende periode op rij omzetgroei laten zien. Ondanks de coronapandemie en het tijdelijk moeten sluiten van winkels door de tweede lockdown, pakten de laatste drie maanden van vorig jaar toch gunstig uit voor het beddenconcern. Dat lag voornamelijk aan de onlineverkopen.
Topman John Kruijssen zegt dat de huidige strategie van het bedrijf 'duidelijk zijn vruchten afwerpt' en dat Beter Bed zowel offline als online groeit. De investeringen om het concern verder te digitaliseren, laten goede resultaten zien, aldus de topman. Het bedrijf gaat dit jaar nieuwe producten ontwikkelen, maar ook advies geven 'met behulp van technologie'.
Afgelopen kwartaal noteerde Beter Bed 61,3 miljoen euro aan omzet, ruim 28 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De onlineverkopen stegen daarbij met bijna 120 procent.
© ANP Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is afgelopen november door Brussel onder grote druk gezet om het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gelijktijdig met de Amerikanen en Britten goed te keuren. De toezichthouder had echter nog serieuze vragen over de zuiverheid van het vaccin. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) op basis van gelekte interne EMA-documenten.
Uit de documenten zou onder meer blijken dat de Europese Commissie wilde voorkomen dat lidstaten het voorbeeld van de Britten zouden volgen, die het vaccin al op 5 december met een 'noodvergunning' accepteerden, is op te maken uit een mail van een EMA-medewerker. Daarnaast zou pas weken na de Amerikanen groen licht geven te veel 'politieke fall-out' voor de Europese Commissie opleveren, zo mailde vicedirecteur Noël Wathion van de EMA op 19 november aan zijn collega-bestuurders.
Maar bij het vaccin van Pfizer/BioNTech had de EMA nog een belangrijke vraag over verschillen in de zuiverheid van de werkzame stof, de zogenoemde RNA-integriteit. De vaccins die in het onderzoekstraject zijn gebruikt, bevatten 78 procent intact RNA, terwijl vaccin bestemd voor de grootschalige inenting 'maar' 55 procent bevat. Als de RNA-integriteit van het vaccin te laag is, kan dat consequenties hebben voor de mate waarin het lichaam getraind wordt in het herkennen van het coronavirus.
Op de website van de Rijksoverheid is vanaf vandaag het formulier te downloaden dat je nodig hebt als je tijdens de avondklok buiten wilt zijn met een geldige reden. Op het formulier staan onder meer de opties 'Ik ben onderweg van en naar een uitvaart' en 'Ik ben onderweg in verband met een oproep van de rechter'.
Vanaf zaterdag geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur in de ochtend. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag na acht uur debatteren achter de maatregel, mits die een half uur later zou ingaan dan de 20.30 uur die het kabinet had voorgesteld. De avondklok eindigt vooralsnog in de ochtend van 10 februari; de harde lockdown een dag eerder.
© ANP Optiekbedrijf GrandVision, het bedrijf achter ketens als Pearle en Eyewish, heeft afgelopen tijd weer duidelijk last gehad van de coronacrisis. De strenge lockdownmaatregelen die in veel landen eind vorig jaar weer werden ingesteld vanwege de tweede coronagolf, zaten de verkopen in de weg. In de periode daarvoor herstelde het optiekbedrijf juist van eerdere corona-ingrepen. Online gingen de zaken voor de wind.
GrandVision sloot, op basis van voorlopige cijfers, het slotkwartaal af met een omzetdaling van 1,7 procent. Een jaar eerder werd er nog een dubbelcijferige groei behaald. Voor heel 2020 werd een omzetdaling van bijna 14 procent gemeten. De onlineverkopen stegen vorig jaar met 85 procent. Bedragen noemde het bedrijf nog niet.
Ze zorgen dat op priklocaties alle beschikbare coronavaccins aanwezig zijn. Dat zijn er nog altijd te weinig. Maar aan de koeriers van MKG uit Elsendorp die het vloeibare goud vervoeren, vaak in het holst van de nacht, zal het niet liggen.
Zij lieten niets aan het toeval over en kochten extra auto's met koeling om de belangrijke taak te vervullen: de verspreiding van de coronavaccins in Nederland én daarbuiten.
Als de voortekenen niet bedriegen kunnen ze hun borst nat maken. Vanaf komende week wordt ook het onlangs goedgekeurde coronavaccin van Moderna in Nederland uitgerold. Tot nu toe draaide het om het vaccin van Pfizer/BioNTech dat onder de -70 graden Celsius moet worden bewaard. Nadat het uit de superdiepvries komt, is het nog hooguit vijf dagen houdbaar in de koelkast. Dat levert uitdagingen op bij de verspreiding.
De temperatuur wordt, ook eenmaal in de koeriersbusjes, nauwgezet in de gaten gehouden. Zo zit in elke doos met vaccins een slim systeem dat alle eventuele schommelingen vastlegt. De auto’s van het bedrijf in Elsendorp zijn uitgevoerd met koelsystemen en omgebouwd tot top geïsoleerde auto’s. Met de inhoud van één koelbox, ongeveer zo groot als een verhuisdoos, kunnen wel tienduizend mensen worden gevaccineerd. Grofweg een derde van een gevuld Philips Stadion in betere tijden. En dat aantal wordt steeds verder opgerekt. Inmiddels kunnen ziekenhuizen niet zes, maar zeven mensen vaccineren met een flesje van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.
© Sem Wijnhoven/DCI Media — Man is bezig met het inladen van Corona vaccins bij MKG Koeriers. Gemeenten worstelen nog enorm om alle extra maatregelen voor elkaar te krijgen die nodig zijn om in maart Tweede Kamerverkiezingen te kunnen houden. Maar er is geen weg meer terug, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen BNR.
Er is al te veel in gang gezet om de verkiezingen nu nog uit te stellen. Grote zorgen zijn er wel over de opmars van de Britse coronavariant, die de verkiezingen alsnog kan dwarsbomen, zo vrezen de VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).
Het vinden van geschikte locaties is voor gemeenten nu de grootste worsteling. Want om voldoende afstand te kunnen houden zijn meer en grotere stemlocaties nodig. Omdat er nu al naarstig wordt gezocht naar geschikte stemlocaties en vrijwilligers is er eigenlijk geen weg meer terug, vinden de VNG en NVVB.
Ook de ervaringen van de gemeenten die vorig jaar november vanwege herindelingen gemeenteraadsverkiezingen hebben gehouden, sterken de gemeenten in het idee dat er in deze pandemie veilig gestemd kan worden.
Nederlandse bedrijven hebben in november vanwege de coronacrisis opnieuw minder investeringen gedaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in auto's en andere vervoersmiddelen werd minder geld gestoken.
De investeringen kwamen 2,8 procent lager uit dan in november 2019. Daarmee was het de achtste maand op rij dat er minder geïnvesteerd werd vergeleken met een jaar eerder.
Het gaat om een belangrijk cijfer. De Europese Investeringsbank (EIB), een EU-instelling, waarschuwde donderdag nog dat het Europa duur kan komen te staan als er door de pandemie minder geld in innovatie gestopt wordt. Zo kan het onder meer gevolgen hebben voor het concurrentievermogen met andere delen van de wereld.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur in Duitsland is vastgesteld is licht gedaald, na drie dagen van stijgingen.
Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt vrijdagochtend 17.862 nieuwe besmettingen, tegen 20.398 een dag eerder. In totaal zijn in Duitsland nu 2.106.262 mensen besmet geraakt met het virus.
Ook het aantal overleden mensen daalde het afgelopen etmaal licht. Er stierven 859 coronapatiënten, tegen 1013 een dag eerder. In totaal zijn in Duitsland tot dusver zeker 50.642 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
De Duitse autoriteiten maakten eerder deze week bekend dat de harde lockdown in het land wordt verlengd tot 15 februari. Ook scherpt Duitsland de maatregelen aan met onder meer een strengere mondkapjesplicht.
© Dario Pignatelli/European Counci Door de coronacrisis steeg het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar in Twente en de Achterhoek met respectievelijk 21 en 20 procent. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 27 procent. Maar het zijn vooral de jongeren die de prijs van de coronacrisis betalen.
Landelijk steeg de werkloosheid onder jongeren met 95 procent. Lees hier het hele verhaal.
Enkele tientallen mensen hebben gisteravond op het plein voor het stadhuis in Doetinchem geprotesteerd tegen de invoering van de avondklok en andere coronamaatregelen.
Het protest begon iets na 20.00 uur, onder meer met het afsteken van vuurwerk. De politie was op de hoogte van het protest, dat vreedzaam verliep. De demonstratie trok behoorlijk wat bekijks.
Aan de Terborgseweg stond een witte bestelbus geparkeerd met daarop de tekst: ‘Gezond verstand boven blind vertrouwen! Geloof niet in media & overheid. Het ‘KILLER’ virus Covid-19 wordt misbruikt voor vernietiging van onze democratie en vrijheid in een dictatuur'.
De demonstratie was onder meer aangekondigd op Instagram en trok zelfs een aantal bezoekers uit Winterswijk. Rond 21.00 uur was iedereen weer van het plein verdwenen.
Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt vrijdag de mogelijkheden om zorgpersoneel te voorzien van beter beschermende mondmaskers. Zorgvakbonden hebben daartoe een verzoek ingediend. Ze vinden dat medewerkers uit de sector standaard preventief gebruik moeten kunnen maken van zogeheten FFP2-maskers.
De bonden CNV, FNV, NU'91 en V&VN pleiten voor aanscherping van de RIVM-richtlijn over mondmaskers. In de zorg zijn nu chirurgische mondmaskers in de meeste gevallen de standaard. De betere FFP2-maskers worden alleen aangeraden voor 'hoog-risicohandelingen' bij coronapatiënten en mensen bij wie het virus wordt vermoed. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt aan de kunstmatige beademing wordt gelegd. Daarbij komen veel kleine druppeltjes vrij waar het virus in kan zitten.
Wat de bonden betreft moeten FFP2-maskers standaard worden voor alle zorgmedewerkers die te maken hebben met coronapatiënten, 'ongeacht de setting en de handelingen die uitgevoerd worden'.
Beschikbaarheid is volgens de zorgbonden geen probleem. ,,FFP2-maskers zijn in voldoende mate aanwezig in Nederland om in de komende maanden te voldoen aan de toegenomen vraag die op een wijziging van de richtlijn door het RIVM zal volgen'', stellen zij.
,,De Japanse regering heeft achter gesloten deuren de conclusie getrokken dat de Olympische Spelen in Tokio vanwege het coronavirus afgelast moeten worden.'' Dat zegt een niet bij naam genoemd lid van de Japanse regeringscoalitie tegen de Britse krant The Times.
,,De Olympische Spelen in Tokio zijn gedoemd. Het doel is nu een manier te vinden om de afgelasting zonder gezichtsverlies aan te kondigen en de mogelijkheid open te laten dat Tokio op een later tijdstip alsnog als gastheer kan optreden. Niemand wil de eerste zijn die dat zegt, maar de consensus is dat het te moeilijk is. Persoonlijk denk ik niet dat het gaat gebeuren'', aldus de bron.
,,Er is geen waarheid in het bericht over de mogelijke afgelasting van de Olympische Spelen'', aldus een woordvoerder van de Japanse regering. Premier Yoshihide Suga van Japan wilde niet reageren op het bericht in de krant, maar zei in het Japanse parlement vrijdag dat hij samen met de stad Tokio en het Japans Olympisch Comité eraan werkt om de Spelen vanaf de geplande aanvangsdatum van 23 juli te organiseren.
De Spelen stonden aanvankelijk gepland voor 2020, maar werden vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld. Het was al bekend dat verder uitstel niet mogelijk is, en dat zou betekenen dat de Spelen definitief worden afgelast. Japan zou zich volgens de Britse krant nu willen richten op organisatie van de Olympische Spelen in 2032.
In het openbaar houdt zowel het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als de Japanse regering vol dat de Spelen door kunnen gaan. Donderdag nog sprak IOC-voorzitter Thomas Bach zijn vertrouwen uit in het doorgaan van het mondiale sportevenement. ,,Op dit moment hebben we geen reden om te geloven dat de Spelen van Tokio niet op 23 juli geopend zullen worden in het Olympisch Stadion'', zei Bach tegen het Japanse persbureau Kyoto News. ,,Daarom hebben we ook geen plan-B. We zijn vastbesloten om deze Spelen veilig en succesvol te maken.''
Japan is minder zwaar getroffen door de pandemie dan veel andere landen, maar recent nam het aantal besmettingen toe. Het land heeft de grenzen gesloten voor buitenlanders die er niet wonen en de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en de grote steden. Opiniepeilingen wijzen uit dat 80 procent van de Japanners tegen het houden van de Olympische Spelen komende zomer is.
© AFP — De olympische ringen in het water bij de Regenboogbrug in Tokio. Vanaf zondag om middernacht zullen Europese reizigers die Frankrijk binnen willen een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen die 72 uur voor het vertrek werd afgenomen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gemeld aan de andere Europese staats- en regeringsleiders, aldus het Elysée donderdagavond laat. De verplichting zal niet gelden voor essentiële reizen, zoals grensarbeiders en wegtransport.
Op 14 januari besliste Parijs al om een negatieve test te verlangen van reizigers die vanuit een niet-EU-land naar Frankrijk reizen. Zij moeten na aankomst ook zeven dagen in quarantaine.
De Europese Commissie komt maandag met een voorstel om in de EU 'donkerrode zones', die ook over de grenzen met buurlanden kunnen gaan, in te stellen waar niet-noodzakelijke verplaatsingen aan banden worden gelegd. Het gaat om gebieden waar het coronavirus heel hard om zich heen grijpt, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Personen die vanuit deze gebieden naar elders willen reizen zouden voor vertrek op een Covid-19-besmetting moeten worden getest en bij aankomst in een anderkleurige zone in quarantaine moeten.
Von der Leyen hamerde erop dat de interne grenzen open moeten blijven om de interne markt niet te verstoren. Maar met de snelle verspreiding van nieuwe varianten moet in kaart worden gebracht waar extra maatregelen noodzakelijk zijn, zei ze.
Volgens Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zijn de EU-leiders het eens met elkaar dat er sneller gevaccineerd moet worden. Daarbij rekenen ze erop dat de farmaceuten hun afspraken over leveringen nakomen. Volgens de Europese Commissie heeft fabrikant Pfizer verzekerd dat de leveringen van de vaccins vanaf volgende week weer op peil zijn en daarna toenemen. Volgens Von der Leyen is er brede steun voor haar oproep om in de zomer 70 procent van alle volwassenen te hebben ingeënt.
Ook zegden leiders toe meer onderzoek te laten doen naar het genetisch materiaal van het virus dat in een positieve test is aangetroffen. Op die manier kunnen nieuwe varianten sneller worden opgespoord.
© AP — Charles Michel (links), voorzitter van de Europese Raad, met voorzitter van de Europesse Commissie Ursula von der Leyen. Hoewel vanwege het coronavirus nog steeds meer mensen overlijden dan gebruikelijk, daalde het aantal sterfgevallen vorige week. Die daling was ook te zien bij kwetsbare groepen, namelijk ouderen en mensen die langdurige zorg ontvingen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vorige week overleden naar schatting 3850 mensen, 500 meer dan normaal zou zijn in deze tijd van het jaar. De statistici hebben dat ingeschat op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. Tot nu toe zijn tijdens de tweede golf bijna 9000 meer mensen overleden dan gebruikelijk.
Het sterftecijfer van mensen onder de 65 jaar was vorige week niet hoger dan normaal. Bij mensen vanaf die leeftijd wel, evenals de mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg. Maar ook in deze groepen ging het aantal sterfgevallen naar beneden.
Bierbrouwers zijn gedurende de huidige lockdown minder ruimhartig in hun hulp aan cafébazen en dat baart ondernemers in de horecasector zorgen. Ondanks de ruime overheidssteun blijft de steun van leveranciers voor horecaondernemers namelijk hard nodig, stelt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
De belangenorganisatie stelt dat Grolsch in een brief heeft aangekondigd de huurkwijtschelding te stoppen voor de cafépanden in het bezit van de brouwerij. KHN vreest dat café-eigenaren die het tijdens de lockdown voorheen nog net wel volhielden, nu alsnog omvallen doordat brouwers de teugels aantrekken.
Grolsch bevestigt de brief te hebben verstuurd, maar benadrukt generieke maatregelen te willen vervangen door "maatwerk". De Twentse brouwerij bood in 2020 hulp door de betaaltermijnen voor horecazaken te verruimen, voorschotten op een jaarbonus te geven en onverkocht bier weer terug te nemen.
,,De maatregelen ontwikkelen zich over tijd steeds meer van generieke maatregelen naar specifieke maatregelen. Dit wordt onder andere gedreven door de ontwikkeling van de overheidssteun", aldus een woordvoerder van Grolsch.
,,Onze waardering voor alle inspanningen van leveranciers tot nu toe is groot. Echter lijkt er een omslagpunt bereikt en trekken steeds meer partijen hun steun terug. Juist nu moeten we de handen ineenslaan, om ervoor te zorgen dat er straks nog een horecabranche is", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen over die veranderingen.
De lockdown zorgt er ook voor dat horecaondernemers relatief duurder uit zijn bij hun inkopen. Bulkkortingen die eerder bij de aankoop van grotere voorraden golden, vallen bij veel cafés en restaurants namelijk weg nu veel klandizie is weggevallen. KHN roept leveranciers daarom op om dezelfde kortingen te hanteren die ze ook in 2019 gaven op grotere leveringen.
De kappers zijn zeer teleurgesteld over de verruiming van het coronasteunpakket van het kabinet dat donderdag bekend werd gemaakt. "Er is geen geld beschikbaar gemaakt voor directe verlichting voor de zwaar getroffen kappersbranche", laat branchevereniging ANKO weten. De organisatie wil dat er directe hulp komt voor kappers, zoals bijvoorbeeld een voorschot.
"Het is de vraag of noodlijdende kappers nog in bedrijf zijn als deze steun eindelijk aangevraagd kan worden, laat staan als hij wordt uitgekeerd", aldus ANKO. De reserves zijn volgens de brancheverenging bij velen al opgemaakt tijdens de eerste lockdown vorig jaar. Daarnaast vielen volgens de organisatie veel kappers net buiten de boot bij een aantal regelingen en konden ze bijna niet knippen tijdens de belangrijke decembermaand.
© ANP Pfizer en BioNTech hebben een akkoord met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gesloten om hun vaccin te leveren voor het vaccinatieplan COVAX, melden twee bronnen aan persbureau Reuters. Het is nog niet bekend hoeveel doses aan de WHO worden geleverd en tegen welke prijs, maar volgens de bronnen gaat het om een relatief klein aantal doses.
Het plan van de WHO is bedoeld voor landen die zelf niet of nauwelijks vaccins kunnen aanschaffen. Het middel van Pfizer/BioNTech zou vooral bedoeld zijn om mensen die in de gezondheidszorg werken te vaccineren.
De WHO heeft al overeenkomsten gesloten met AstraZeneca. COVAX start in februari met het uitdelen van vaccins. Het doel is om dit jaar 1,8 miljard doses te leveren aan 92 landen. Daarmee zou 27 procent van de bevolking van die landen kunnen worden ingeënt.
De bijna 200.000 Amerikaanse vlaggetjes die voor de inhuldiging van Joe Biden op de Mall voor het Capitool werden geplaatst, zijn aangeboden aan de bevolking. Geïnteresseerden konden ze vandaag gratis meenemen. De vlaggetjes symboliseerden de mensen die door corona niet bij de inhuldiging konden zijn van de 46ste president van de Verenigde Staten.
Reizigers die met het vliegtuig in de Verenigde Staten arriveren, moeten daarna in quarantaine. Dat zei president Joe Biden donderdag tijdens een persconferentie. Mensen die naar de VS willen vliegen mogen ook pas aan boord van het vliegtuig gaan als ze een recent negatief testresultaat hebben.
De president kondigde tijdens de persconferentie zijn uitgebreide plan van aanpak tegen het coronavirus aan. Het plan is volgens Biden gebaseerd op wetenschap en erg gedetailleerd. Wetenschappers en gezondheidsexperts gaan de beslissingen nemen, aldus de president. Biden zei dat alle beslissingen over de aanpak van de pandemie "niet meer worden gebaseerd op politiek" en dat er "geen politieke invloed meer zal zijn".
Volgens Biden is het einde van de pandemie nog niet in zicht. ,,Het gaat eerst nog erger worden, voordat het beter wordt. We verwachten dat het dodental volgende maand de 500.000 bereikt." De president vroeg alle Amerikanen om de komende 99 dagen een mondkapje te dragen, waar ze ook gaan. ,,Dat is momenteel belangrijker dan vaccineren. Volgens experts kan dit 50.000 levens redden."
Een belangrijk punt in het 198 pagina's tellende plan is dat er meer wordt samengewerkt tussen de regionale en lokale overheden en de federale overheid. ,,Er komt een contactpersoon binnen de overheid voor elke staat, zodat die eenvoudig contact kunnen krijgen. Ook worden de kosten voor de inzet van de Nationale Garde bij het vaccineren volledig vergoed door de landelijke overheid", aldus de president.
De EU-leiders zitten vol vragen over de aanvoer van coronavaccins. Op hun coronavideovergadering donderdagavond zoeken ze naar manieren om snel meer mensen te kunnen inenten, nu nog besmettelijker virusvarianten zich aandienen.
Premier Mark Rutte en zijn collega's hebben "veel vragen over de transparantie en de planning van de leveringen van de verschillende vaccins", zegt een EU-bron. De boodschap van eerste EU-vaccinleverancier Pfizer dat de bevoorrading de komende weken wat vertraging oploopt, wekte afgelopen week in veel EU-landen grote bezorgdheid.
Regeringen willen weten waar ze op kunnen rekenen. Dat is bijvoorbeeld nodig om te beslissen of ze doses achter de hand moeten houden om ingeënte mensen de noodzakelijke tweede prik te kunnen toedienen. Anders kunnen ze die vast gebruiken voor nieuwe groepen.
Komende week levert Pfizer weer zoveel vaccins als eerder was aangekondigd, garandeerde het bedrijf volgens een commissiewoordvoerder. Daarna zou de fabrikant, die het vaccin samen met het Duitse BioNTech ontwikkelde, zelfs meer doses kunnen aanvoeren dan eerder afgesproken.
Over een andere belangrijke kwestie, het beperken van grensverkeer binnen de EU, waren de eerste twaalf leiders die aan het woord kwamen volgens de ingewijde eensgezind. Niet-noodzakelijke reizen van het ene naar het andere EU-land moeten worden ingeperkt, zouden ze vinden. Maar de Europese binnengrenzen mogen niet weer dicht, zoals vorig voorjaar gebeurde, waarschuwt de Europese Commissie.
De EU-leiders spraken ook over vaccinatiebewijzen voor wie tegen het coronavirus is ingeënt. Mochten die er komen, dan kunnen ze vooralsnog niet dienen om reizen gemakkelijker te maken, is tot dusver volgens de EU-bron de teneur.
Frankrijk adviseert mensen per direct medische mondkapjes te gaan dragen in het openbaar, in plaats van normale mondmaskers. Gezondheidsminister Olivier Veran zegt dat de normale mondkapjes niet genoeg beschermen tegen het coronavirus. Die blijven verplicht in de publieke ruimte.
Veran zei tevens dat een nieuwe volledige lockdown ook een optie is als het aantal nieuwe besmettingen niet snel gaat dalen. De afgelopen 24 uur zijn er 22.848 nieuwe besmettingen gemeld, het dodental steeg met 346. In Frankrijk is al een strenge avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur van kracht. In het land zijn 823.567 mensen ingeënt tegen het virus.
In Duitsland zijn medische mondmaskers binnenkort verplicht in het openbaar vervoer en in de weinige winkels die nog open zijn (essentiële winkels). Dat beslisten bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten dinsdag. Een verplichting voor het dragen van louter FFP2-maskers komt er niet vanwege de hogere kosten voor de burger en zorgen over knelpunten. Daarom zijn ook de goedkopere blauw-groene chirurgische maskers of die van het type KN95 toegestaan. Deze verplichting geldt sinds maandag al in de deelstaat Beieren. Tot nu toe volstonden ‘gewone’ mondkapjes van stof of sjaals.
Daklozen mogen ook zonder briefje hun slaapzak uitrollen in de buitenlucht. De avondklok gaat niet gelden voor buitenslapers. Dat heeft het kabinet bepaald. Het Leger des Heils in Rotterdam is blij met de uitzondering. Lees hier het volledige verhaal.
De traditionele paaszegen Urbi en Orbi van de paus moet het voor het tweede jaar zonder de traditionele Nederlandse bloemenpracht doen. Het coronavirus gooit, net als vorig jaar, roet in het eten van de Nederlandse bloemisten.
"De ontwikkelingen omtrent Covid-19 zijn zeer ernstig", schrijft Paul Deckers uit het Limburgse Posterholt, sinds 2015 hoofdarrangeur van de Nederlandse bloemenhulde op het plein in Vaticaanstad. "In overleg met alle betrokkenen van project 'bloemen voor de paus' is besloten helaas ook dit jaar de bloemversiering op het Sint-Pietersplein met Pasen 2021 niet door te laten gaan. Gezien het gezondheidsrisico en de zeer ernstige situatie in de hele wereld is deze keuze de juiste beslissing in deze onzekere en onvoorspelbare tijden. Ik hoop dat we in 2022 uiteindelijk de 35e editie van 'bloemen voor de paus' mogen realiseren", schrijft Deckers op zijn Facebookpagina.
Deckers is al sinds 1988 betrokken bij de versiering van het plein bij de Sint-Pieter. Hij heeft tientallen arrangementen ontworpen. De bloemenversiering wordt traditioneel aangeboden door de Nederlandse sierteeltbranche.
De paus spreekt op eerste paasdag traditioneel de paaszegen Urbi en Orbi uit. Hij werd daarbij tot voor kort omringd door een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome was in 2019 bijvoorbeeld versierd met zo'n 30 ton aan bloemen, planten en bomen.
De uitslag van een coronatest wordt straks geldig in heel de Europese Unie. Dat geldt voor zowel een sneltest als de vertrouwde, zogeheten PCR-test. Mits de test is goedgekeurd voor gebruik en de uitslag is vastgesteld door een officiële gezondheidsdienst, hebben de EU-landen afgesproken.
De verwachtingen van de snelle antigeentests, die binnen een halfuur aantonen of je het coronavirus onder de leden hebt, zijn hoog. Volgens de Europese Commissie kunnen ze een nuttige aanvulling zijn op de PCR-tests. Die zijn nog wel betrouwbaarder, maar ze moeten naar het laboratorium en dat vergt tijd.
De EU-landen gaan een lijst opstellen van erkende sneltests, hebben ze eensgezind afgesproken. Die lijst moet wel bestand blijven tegen de opkomst van nieuwe virusvarianten. Tests die zo'n mutant niet herkennen worden afgevoerd, en nieuwe scherpere tests kunnen worden toegevoegd, is de bedoeling.
De lidstaten leggen verder vast wanneer zo'n test gebruikt zou kunnen worden. Bijvoorbeeld voor mensen die in contact zijn geweest met besmette personen, of bij een uitbraak in een verpleegtehuis of school.
De erkenning van elkaars coronatests is "essentieel om grensverkeer en de opsporing van besmette personen over landsgrenzen heen mogelijk te maken", aldus de lidstaten. Zo vraagt Nederland bijvoorbeeld een negatieve sneltestuitslag van vlieg- en bootreizigers.
Wie in Engeland een lockdownfeestje bezoekt kan vanaf volgende week een boete van 800 pond (900 euro) krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft deze verviervoudiging aangekondigd in een poging naleving van de regels af te dwingen nu het virus in het land steeds meer slachtoffers eist.
De maatregel geldt voor mensen die huisfeestjes van meer dan vijftien mensen bijwonen. De organisator van een huisfeestje kan nog veel zwaarder worden bestraft. Agenten hebben de afgelopen tijd boetes tot wel 10.000 pond uitgedeeld. Wie niet betaalt kan voor de rechter komen, die nog veel hogere boetes kan opleggen.
In de andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Schotland, Wales en Noord-Ierland - liggen de geldstraffen veel lager. Daar is de eerste boete 60 pond (67 euro). In Nederland bedraagt die 95 euro. Tot oktober was het 390 euro, maar dat werd op aandringen van de Tweede Kamer verlaagd zodat de overtreding niet meer tot een strafblad leidt.
Partijen in de Tweede Kamer zijn blij met de uitbreiding van de economische steunpakketten door het kabinet met 7,6 miljard euro. Toch kan het beter, vinden onder meer PvdA en GroenLinks.
"Voor kleine ondernemers, zoals de buurtkroeg, is echt meer steun nodig", schrijft PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk op Twitter. Paul Smeulders (GroenLinks) vindt het goed dat het kabinet ondernemers steunt, maar "voor werknemers en zelfstandigen zijn ze helaas minder ruimhartig".
Beide partijen pleiten er bovendien voor alsnog coronaverlof voor thuiswerkende ouders in te voeren. Woensdag werd duidelijk dat het kabinet dit wel overwoog, maar niet tot een goede oplossing kon komen met werkgevers en vakbonden. Bovendien vindt het kabinet een brede regeling "te ongericht" en zou maatwerk een betere oplossing zijn.
Steven van Weyenberg van coalitiepartij D66 noemt het "zeer terecht en broodnodig" dat het kabinet dieper in de buidel tast. Hilde Palland (CDA) vindt het "goed dat ook kleinere ondernemingen en zelfstandigen beter toegang krijgen tot steun nu spaarpotten opraken en schulden oplopen".
Met de uitbreiding van de steunpakketten krijgen ondernemers een groter percentage van de vaste lasten en loonkosten vergoed. Ook komt er een garantiefonds ter waarde van 300 miljoen euro om deze zomer evenementen te kunnen organiseren en komt er steun voor startende ondernemers.
De verkoop van alcoholvrij bier is vorig jaar flink gestegen,ondanks dat het door de coronasluiting van de horeca erg slecht ging met de biermarkt in zijn geheel. Volgens brancheorganisatie Nederlandse Brouwers is nu een op de veertien bieren die gedronken wordt alcoholvrij.
Bier zonder alcohol werd 8,5 procent meer verkocht terwijl de totale verkoop van bier volgens cijfers van de branche met 14 procent daalde. De brouwers denken dat het succes van alcoholvrij bier vooral komt doordat de consument thuis graag naar een drankje zonder alcohol grijpt.
Ook is er meer reclame gemaakt voor dit soort bier. En er is het afgelopen jaar door de brouwers veel energie gestoken in de ontwikkeling van alcoholvrij bier. Daardoor zijn er nog meer varianten alcoholvrij bier bij gekomen, zodat de consument meer keuze heeft. De verkoop van alcoholvrij speciaalbier steeg bijvoorbeeld met bijna 66 procent.
© ANP De avondklok gaat zaterdag in en geldt van 21.00 uur tot 04.30 uur. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) donderdag na afloop van een debat over de coronacrisis.
Het kabinet zette eerder in op een avondklok die om 20.30 uur begint, maar dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Een aantal partijen stelde voor de avondklok een half uur later te laten ingaan.
© ANP Graphics Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn "verheugd" over de extra coronasteun die het kabinet donderdag heeft aangekondigd. "Dit was echt bittere noodzaak", aldus de werkgevers. Voor de verruiming van het steunpakket wordt 7,6 miljard euro uitgetrokken. Zo wordt de regeling voor vaste lasten flink uitgebreid en gaat de loonkostensubsidie iets omhoog.
De ondernemersorganisaties zien veel van hun wensen in het uitgebreide steunpakket terug. "Zo krijgen ook grotere mkb-bedrijven en juist heel kleine beter toegang tot de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. "Nog steeds zal niet iedereen geholpen zijn, maar het is een enorme verbetering." Er zijn volgens de werkgevers nog twee andere belangrijke punten gerealiseerd. Er komt een garantieregeling voor evenementen en steun om het eigen vermogen te versterken.
De persconferentie van Wopke Hoekstra van Financiën, Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en de kersverse minister van Economische Zaken Bas van 't Wout waarin de extra coronasteun werd aangekondigd begon een half uur later dan gepland. Volgens Koolmees kwam dat omdat er tot het laatste moment werd onderhandeld met de sociale partners.