1. 22/10/2020

  Dit liveblog is geslotenvers coronanieuws lees je hier.

 2. 22/10/2020

  Wie denkt dat zijn kroost thuis met plezier schoolwerk doet, heeft het behoorlijk mis. De kids zijn bij het maken van hun thuistaken een stuk minder gemotiveerd dan veel ouders denken. In de praktijk blijkt slechts de helft van de basisscholieren trek in hun thuisopdrachten te hebben. Driekwart van de leerlingen zegt liever op school te zitten dan onderwijs thuis te volgen.

  Acht op de tien opvoeders zitten ernaast als het aankomt op de leerlust. Uit onderzoek onder 700 leerlingen tussen 8 en 12 jaar en 1000 ouders, de OnderwijsMonitor geheten, blijkt dat de motivatie bij twee derde van de kinderen flink is gedaald. Het onderzoek is gehouden ter ere van het tienjarig bestaan van digitaal leermiddel Squla.

  Over hoe ze gemotiveerd kunnen worden, verschillen de meningen tussen de ondervraagde groepen nog al. Anders dan hun ouders ziet de helft van de scholieren leren uit boeken niet zitten. Negen van de tien kinderen leert het liefst via spelletjes. Vooral de leesvaardigheid gaat hierdoor achteruit, stellen de onderzoekers. Waardoor de zin om te lezen steeds verder afneemt. 

 3. 22/10/2020

  Zorgplatform ZorgDomein meldt dat huisartsen de afgelopen week ruim een kwart minder patiënten naar specialistische zorg in een ziekenhuis of zelfstandige kliniek doorverwezen dan dat zij normaal zouden doen.

  De daling, concreet met 27,5 procent, volgt op de aanscherping van de coronamaatregelen op 28 september. Momenteel krijgt één op de vier patiënten geen verwijzing. 'Zorgwekkend', aldus het platform.

  Landelijk is de hoeveelheid uitgestelde zorg sinds de start van de corona-uitbraak nu opgelopen tot bijna 1,2 miljoen verwijzingen. In bijna 6 op de 10 praktijken vielen in de afgelopen week zelf huisartsen en medewerkers uit door ziekte of thuisisolatie.

 4. 22/10/2020

  Om de overlast van studentenfeestjes in Utrecht te verminderen, trekt verhuurder SSH de teugels aan. Huisfeesten zijn taboe en in de avonduren wordt gesurveilleerd bij de grote studentencomplexen.

  Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de Utrechtse burgemeester Peter den Oudsten en studentenhuisvester SSH, verantwoordelijk voor zo’n 13.000 huurders. Den Oudsten liet vorige week weten de nieuwe
  coronamaatregelen strakker te gaan handhaven.

  Sinds de horeca vorige week de deuren heeft gesloten, zitten studenten weer vaker in hun eigen huis. Daardoor nemen de meldingen van overlast toe. Afgelopen weekend resulteerde dat nog in tientallen waarschuwingen voor het niet naleven van de regels. Lees hier meer

 5. 22/10/2020

  Bij een nertsenbedrijf in het Limburgse Meerlo (gemeente Horst aan de Maas) zijn besmettingen met corona vastgesteld. De fokkerij telt 7000 moederdieren. Alle nertsen worden afgemaakt. Het bedrijf in Meerlo is al het 68ste nertsenbedrijf waar het virus is ontdekt.

  Eind augustus werd bekend dat minister Carola Schouten (Landbouw) heeft besloten dat de nertsenhouderij op 1 maart volgend jaar moet stoppen, drie jaar eerder dan gepland. Er is een stoppersregeling opgetuigd, die in de praktijk neerkomt op een vergoeding van 1,5 miljoen voor elke fokker die zijn bedrijf nu opdoekt.

  Instanews image
  © ANP — Het bedrijf in Meerlo is al het 68ste nertsenbedrijf waar het virus is ontdekt.