1. 18/09/2020

  Complimenten voor de tolk

  Advocaat Michels gaat afronden. Hij complimenteert, volkomen terecht, de tolk. Sinds vanochtend 09.30 uur hebben twee verschillende tolken alles vertaald voor Camil A. 

  Hiermee komt er een einde aan dit liveblog. De strafeis van het openbaar ministerie is duidelijk: drie keer levenslang. Het is nu aan de rechtbank om te bepalen of er voldoende bewijs is. Op 6 november doet de rechtbank uitspraak. 

  Aanstaande maandag volgt de strafeis tegen de drie medeverdachten. Zij zouden hebben geholpen met het leveren van de vuurwapens die zijn gebruikt bij de viervoudige moord. Zelf zeggen ze gek op wapens te zijn, maar geen wapens te hebben geleverd. Ook krijgen maandag de hoofdverdachten nog het laatste woord. 

 2. 18/09/2020

  Nieuwssites

  Denis A. zat na de viervoudige moord veel op nieuwssites, zo blijkt uit zijn telefoongegevens. Hij keek op de websites van Tubantia, RTV Oost en 112Twente. "Maar dat is toch geen bewijs? Ik denk dat half Twente rond dat tijdstip op een nieuwssite zat om te kijken wat er in Enschede was gebeurd", zegt zijn advocaat Van Faassen, die ook meerdere getuigenisverklaringen doorneemt. "Ze verklaren stellig, maar ze hebben het nieuws uit de krant gehaald. Hieruit blijkt hoe erg de media deze zaak heeft beïnvloed. Het is een trial by media." 

 3. 18/09/2020

  Denis A.

  Advocaat Van Faassen aan het woord. Hij gaat het hebben over zijn cliënt Denis A. "Camil en Dejan zijn met veel bombarie aangehouden door een arrestatieteam, maar bij mijn cliënt ging dit anders. Hij werd niet aangehouden, maar hij moest samen met zijn vriendin wachten op het politiebureau, terwijl er in zijn woning huiszoeking werd gedaan. Ze hebben pas later die avond besloten dat Denis A. ook werd aangehouden. Het geeft toch wel aan dat ze niet goed wisten wat ze met Denis aan moesten. Ook wordt getwijfeld over zijn rol in het geheel."

  De officier van justitie probeerde Denis A. tijdens een eerdere rechtszaak al aan het praten te krijgen. 'U lijkt mee te doen uit loyaliteit voor uw familie. Het lijkt erop dat die loyaliteit voor u belangrijker is dan uw eigen vrijheid', zei de officier eerder. Ook dit zorgde niet voor een reactie.

 4. 18/09/2020

  De schuldige

  Advocaat Van der Wal neemt het woord weer. Als de familie A. onschuldig is, wie is er dan wel schuldig? "Andere daders kunnen niet worden uitgesloten. Er zijn in ieder geval motieven genoeg. Er zijn onbekende voetsporen aangetroffen en er is onbekend dna-bewijs op de kogelhulzen aangetroffen."

 5. 18/09/2020

  Camerabeelden en getuigenverklaringen

  Advocaat Michels, die Camil A. bijstaat, gaat verder. "Op basis van camerabeelden kan niet worden vastgesteld dat de familie A. op de plaats delict is geweest. Op camerabeelden in de omgeving is de auto van de verdachten wel te zien. In de auto zitten twee personen. Beiden dragen een petje. Er is geen bewijs voor een derde inzittende. Het kan dus goed zijn dat één van de drie verdachten zich heeft gedistantieerd van hetgeen dat plaatsvond."

  De advocaat pakt er ook een getuigenverklaring bij. De getuige zou het drietal omstreeks 14.00 uur hebben gezien, maar op dat tijdstip zaten de drie verdachten nog te weten bij de McDonald's. Even later zijn ze nog gespot op een bewakingscamera van een winkelcentrum. "Het is dus onmogelijk dat de getuige de verdachten op dat tijdstip heeft gezien." Ook de andere getuigenverklaringen worden voorgelezen. Volgens de advocaat zijn ze tegenstrijdig. Ze kunnen dus niet worden gebruikt.