1. 06/08/2020

  Het liveblog over de gebeurtenissen in Beiroet is gesloten. Volg de laatste updates via www.ad.nl/buitenland

 2. 06/08/2020

  De Europese Commissie trekt 33 miljoen euro uit voor hulp aan Libanon na de vernietigende explosie die de hoofdstad Beiroet trof. Het geld is onder meer bedoeld voor de eerste behoeften, medische uitrusting en het herstel van kritische infrastructuur.

  Het gaat om een eerste bedrag, maakte commissievoorzitter Ursulavon der Leyen bekend na een telefoongesprek met de Libanese premier Hassan Diab. Zij bracht condoleances over en sprak steun uit aan het Libanese volk. De twee bespraken ook hoe de EU van hulp kan zijn bij de heropbouw van Beiroet en de rest van het land.

  Von der Leyen opperde de mogelijkheid om met Europese expertise en apparatuur te schade in kaart te brengen. Zij opperde ook de handelsrelatie een impuls te geven door het getroffen land voordelen te bieden. De commissievoorzitter riep de politieke krachten in Libanon zich te verenigen om met een nationale inspanning de talrijke uitdagingen te lijf te gaan.

 3. 06/08/2020

  De regering van Libanon wil snel duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de verwoestende explosie in Beiroet. Minister van Buitenlandse Zaken Charbel Wehbe zegt dat een speciale commissie enkele dagen de tijd krijgt om daar onderzoek naar te doen.

  ,,Vanochtend is het besluit genomen om een onderzoekscommissie in het leven te roepen. Die moet in uiterlijk vier dagen met een gedetailleerd rapport komen", aldus de bewindsman op de Franse radio. Hij beloofde dat degenen die nalatig zijn geweest gestraft zullen worden door rechters. De douane zou de afgelopen jaren tevergeefs hebben gewaarschuwd dat sprake was een gevaarlijke situatie.

  Minister Wehbe zegt dat volgens de eerste berichten op een onverantwoordelijke manier is omgegaan met explosief materiaal. ,,Hier was zes jaar lang sprake van ernstige nalatigheid."

 4. 06/08/2020

  Trump over ramp Beiroet: 'Misschien was het een aanval'

 5. 06/08/2020

  Reddingswerkers zoeken ook vandaag in de Libanese hoofdstad Beiroet nog naar mensen die onder het puin liggen na de zware explosie in de haven. Ook inspecteren de autoriteiten gebouwen vanwege mogelijk instortingsgevaar.

  Bij de zoekactie in verwoeste gebieden rond de haven zijn onder meer militairen, vrijwilligers en leden van het Libanese Rode Kruis betrokken. ,,Ik wacht hier en vertrek niet. Mijn broer werkt in de haven en we hebben niets meer van hem gehoord sinds de explosie plaatsvond", schreeuwde een vrouw die vlakbij stond.

  De Franse president Emmanuel Macron vertrok vanochtend vroeg naar Libanon, waar hij over enkele uren wordt verwacht. Hij is de eerste wereldleider die na de megaontploffing een bezoek brengt aan het land. Macron gaat praten met politieke hoofdrolspelers en geeft aan het eind van de middag een persconferentie. 

  Zijn regering heeft ook al meerdere vliegtuigen gestuurd met hulpverleners, medisch materieel en een mobiele kliniek.

  Instanews image
  © EPA