1. 16/04/2020

  'Eerste drie GP's zonder publiek'

  Het Formule 1-seizoen zal op 5 juli beginnen met de Grote Prijs van Oostenrijk waarna er twee races zullen volgen op het circuit Silverstone in Engeland. Dat meldt de BBC. De eerste drie wedstrijden zullen zonder publiek worden verreden.

  Op Silverstone zou daarna ook nog een derde race worden gehouden en dat allemaal in een tijdsbestek van vier weken. Het Engelse circuit is de thuisbasis van zeven van de tien F1-teams.

  Door de mondiale uitbraak van het coronavirus zijn de eerste negen races van het seizoen uitgesteld of helemaal geannuleerd. De eerstvolgende wedstrijd op de uitgedunde kalender, de Grote van Prijs van Frankrijk op 28 juni, gaat waarschijnlijk ook niet door vanwege overheidsbepalingen. Dan zou het circuit in Spielberg in Oostenrijk de primeur krijgen voor dit seizoen.

  Teambaas Christian Horner van Red Bull liet zich eerder op donderdag al positief uit over de haalbaarheid van de GP van Oostenrijk. ,,Een race zonder publiek is mogelijk", zei de chef van de ploeg van Max Verstappen. ,,Coureurs kunnen goed afstand bewaren en ze hebben ook een helm op. Zo kan het virus zich minder makkelijk verspreiden."

 2. 16/04/2020

  Standbeeld Maradona in Buenos Aires met mondkap

  Het vier meter hoge standbeeld van oud-topvoetballer Diego Maradona in Buenos Aires is van een mondkap voorzien. Het kunstwerk van de Argentijnse sportheld staat voor het stadion van Argentinos Juniors, de club waar de vroegere baltovenaar ooit begon.

  Sinds kort is op vele monumenten van beroemde Argentijnen in de hoofdstad een mondkap zichtbaar. Daarmee wil de overheid het belang van mondbescherming benadrukken in de strijd tegen het coronavirus. Het dragen van een mondkapje is in Buenos Aires en de gelijknamige provincie inmiddels verplicht.

  Instanews image
  © EPA
 3. 16/04/2020

  NOC*NSF vraagt kabinet om 'gefaseerde herstart'

  Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) gevraagd om in het kabinet een 'gefaseerde herstart' voor de Nederlandse topsport te bespreken. Hij had vandaag een onderhoud met de bewindsman nadat NOC*NSF eerder al een brief naar het ministerie had gestuurd met onder meer hetzelfde verzoek.

  Een verruiming van de trainingsmogelijkheden is één van de speerpunten. ,,Dat vragen we namens de voetballers van de profclubs, de beroepssporters, de sporters met een A-status en alle andere topsporters", betoogde Hendriks. ,,We trekken hierin nadrukkelijk samen op met de KNVB. Met de directeuren Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma hebben we veel contact."

  Ruim een maand geleden werden alle trainingsaccommodaties vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus gesloten. Het NOC*NSF en de KNVB krijgen mogelijk dinsdag, als het kabinet weer met informatie komt over het beleid in de coronacrisis, meer duidelijkheid over het verzoek om meer speelruimte voor de topsport. ,,Minister van Rijn heeft goed geluisterd en gaat ook zeker zijn best doen om dit te bespreken. Maar we beseffen dat het kabinet een veelvoud aan verzoeken krijgt uit verschillende sectoren van de samenleving. Het is nog even een kwestie van afwachten."

 4. 16/04/2020

  Willem II'er Holmén voelt zich prettiger in Zweden

  Sebastian Holmén is sinds een paar dagen terug in Zweden, waar de voetbalclubs al weer in training zijn in afwachting van het vervolg van de competitie. De verdediger van Willem II is blij dat hij Nederland even heeft verlaten voor zijn vaderland.

  ,,Je kunt hier gewoon naar de sportschool, want die is open. Maar natuurlijk is het een kwestie van voorzichtig zijn. We mijden bijvoorbeeld restaurants en andere drukke plekken”, zegt de verdediger. 

  Het verblijf in Zweden waar geen lockdown geldt ervaart hij als prettiger. De enige beperking is dat je er niet met meer dan vijftig personen in een ruimte mag zijn. ,,Maar je kunt in ieder geval gaan en staan waar je wilt. Bij die vrijheid voel ik me prettig met mijn gezin, al ga ik er intelligent mee om.”

  Hij blijft ver van voetballers, voetbalvelden en clubs. ,,Ze zouden het niet op prijs stellen omdat ik terugkeerde uit Nederland”, zegt Holmén. ,,Ze voelen hetzelfde als ik. Je moet elk risico mijden.”

  Instanews image
  © BSR/SOCCRATES — Sebastian Holmén heeft Tilburg even verruild voor Zweden.
 5. 16/04/2020

  Chelsea schenkt 78.000 maaltijden aan zorgpersoneel

  De Engelse topclub Chelsea deelt vanwege de coronacrisis 78.000 gratis maaltijden uit aan het Britse zorgpersoneel uit de NHS (National Health Service) en liefdadigheidsinstellingen voor ouderen en kwetsbare personen. De maaltijden worden verdeeld over een periode van zes weken, met dus 13.000 maaltijden per week.