Dit liveblog hebben we afgesloten. Vanwege de vele updates wordt het soms te traag om in te werken en om het te kunnen lezen. De verse live is hier te lezen. Volg daarin alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus en de bestrijding ervan.
Sportwagenmaker Ferrari staakt de productie de komende twee weken. Nu het land grotendeels is stilgelegd vanwege het nieuwe coronavirus, krijgt Ferrari last van leveringsproblemen, meldt het bedrijf.
De fabrieken in Maranello en Modena in het zwaar getroffen Noord-Italië blijven in ieder geval tot en met 27 maart dicht. Alle andere activiteiten gaan wel gewoon door. Ferrari blijft zijn ongeveer 4000 werknemers gewoon betalen.
Eerder nam Ferrari's branchegenoot Lamborghini al een vergelijkbare stap. De sportwagenmaker die onderdeel is van het Volkswagen-concern legde het werk tot en met 25 februari neer.
Chili heeft al zijn havens gesloten voor cruiseschepen nadat twee ervan in quarantaine waren geplaatst voor een bevestigd besmettingsgeval en twee vermoedelijke gevallen van besmetting met het nieuwe coronavirus, maakte minister van Volksgezondheid Jaime Mañalich gisteravond bekend.
"We hebben besloten cruiseschepen te verbieden af te meren vanaf zondagmorgen 08.00 uur ", zei Mañalich op zijn Twitter-account.
Zaterdag werden twee schepen van het Amerikaans-Noorse bedrijf Royal Caribbean Cruises Ltd in quarantaine geplaatst.
De STER, de organisatie die de reclames in de Nederlandse media reguleert, heeft veel last van de coronacrisis. Veel bedrijven, reisbureaus en culturele instellingen hebben de afgelopen dagen hun spots ingetrokken vanwege de huidige situatie waar Nederland zich in bevindt. Dat heeft STER-directeur Frank Volmer gemeld.
Als vandaag bekend zou worden dat alle scholen sluiten, wil de kinderopvang open blijven. Daar moet dan een noodopvang worden ingericht voor alle kinderen tot twaalf jaar van ouders die bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie werken. Die opvang moet gratis zijn.
Deze voorstellen heeft de Brancheorganisatie Kinderopvang gedaan aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De voorstellen komen nog voor het spoedoverleg tussen het kabinet en medische experts over een eventuele schoolsluiting vanmiddag.
Sportmerk Nike sluit vanaf morgen al zijn winkels in de Verenigde Staten, Canada, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. De sportwinkels blijven in elk geval twee weken dicht, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Winkels in Zuid-Korea, het grootste deel van China en Japan blijven wel open.
Nike is niet de enige Amerikaanse keten die winkels tijdelijk dicht houdt. Kledingketen Urban Outfitters sluit al zijn winkels wereldwijd. Daarbij gaat het niet alleen om winkels van het merk Urban Outfitters, maar ook van Anthropologie, Free People, Terrain en Nuuly. De onderneming heeft in Nederland winkels van Urban Outfitters en Anthropologie. De winkels blijven zeker tot en met 28 maart gesloten.
Het nieuwe coronavirus is nu ook opgedoken in de Spaanse voetbalcompetitie. De Argentijn Ezequiel Garay, verdediger van Valencia, heeft positief getest.
"Het is duidelijk dat ik het nieuwe jaar niet goed ben begonnen. Ik heb positief getest op het nieuwe coronavirus", schrijft Garay op Instagram. "Ik voel me goed nu. Ik moet goed naar de gezondheidsautoriteiten luisteren en voorlopig geïsoleerd blijven."
De 33-jarige Garay was vanwege een knieblessure al voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.
Telecombedrijf KPN sluit al zijn winkels in Noord-Brabant tot zeker het einde van de maand als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ook zullen monteurs niet meer bij klanten in die provincie aan huis komen, tenzij er een urgente storing is.
Overigens zijn ook op andere plaatsen al KPN-winkels tijdelijk dicht, namelijk in Arnhem, Den Helder, Dordrecht, Gorinchem, Heerhugowaard, Roermond en Venlo. Het bedrijf zegt de situatie van dag tot dag te beoordelen.
KPN geeft aan dat het de dienstverlening aan klanten zoveel mogelijk 'op afstand' wil verzorgen. Dat verloopt via bijvoorbeeld de telefonische helpdesk en internet.
Een aantal KPN-winkelmedewerkers in Noord-Brabant heeft het coronavirus al.
Op de Marokkaanse vliegvelden hebben zich duizenden toeristen verzameld in de hoop aan boord te gaan van een van de schaarse vluchten naar Europa. Het land heeft de reguliere vluchten van en naar zo'n dertig landen opgeschort in een reactie op het coronavirus. Het gaat onder meer om Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Nederland, België, Portugal en Griekenland.
"Er zijn vluchten, we wachten aan de balie. Het is erg spannend", zei een Franse reiziger vanuit Marrakech.
Ook vluchten van en naar andere bestemmingen zoals Algerije, Egypte, Libanon en Tunesië zijn geschrapt, evenals de verbindingen via de zee met Europese landen.
In Marokko zijn achttien mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Er is één dode gemeld.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontraadt alle niet-noodzakelijke reizen naar Spanje. "De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven'', luidt het in het aangescherpte reisadvies.
Het ministerie heeft voor heel Spanje, inclusief de Balearen en Canarische eilanden, code oranje afgegeven. Die kleurcode staat voor 'alleen noodzakelijke reizen'.
De online dienst van de Tilburgse Opstandingskerk heeft vanmorgen ruim vijfhonderd mensen bereikt. Dat is vijf keer zo veel als normaal, zegt dominee Otto Grevink na afloop. "Mensen vonden de woorden en muziek mooi en vonden het bemoedigend in deze tijd."
De gewone dienst was afgelast vanwege het coronavirus. De viering van de Opstandingskerk in Tilburg werd in samenwerking met internetkerk mijnkerk.nl daarom middels een webcam live uitgezonden via internet. "We proberen in deze tijd van sociale onthouding toch met elkaar samen te zijn, elkaar moed in te spreken en iets met elkaar te beleven", zei Grevink daar eerder over.
Volgens Grevink bleek uit de livechat dat Nederlanders uit heel Europa en het hele land meekeken. Zo kwamen er groeten van mensen uit Amersfoort maar ook uit Turkije en Duitsland.
Zolang het kan, wil Grevink op deze wijze diensten blijven organiseren. "We bezinnen ons elke dag op wat we moeten doen. Elke dag bekijken we hoe we contact met elkaar houden, hoe we ouderen een eenzamen in het zicht houden."
Ook wordt gekeken naar wat er gaat gebeuren met Pasen. Eerste paasdag valt dit jaar op 12 april. Grevink spreekt de verwachting uit dat de maatregelen dan ook nog zullen gelden. "Pasen is het belangrijkste feest van het jaar in de kerk. Er wordt veel creativiteit van ons gevraagd de komende tijd."
Verschillende scholen in Nederland wachten een kabinetsbesluit niet af en houden maandag hun deuren gesloten. Zo legt het mboRijnland in Zuid-Holland, dat ongeveer 16.000 leerlingen heeft, tot dinsdag 31 maart het onderwijs stil op alle locaties.
"We zien veel onzekerheid, onrust en onduidelijkheid over het coronavirus in de samenleving. De gezondheid van medewerkers en studenten is voor ons belangrijk", aldus de scholenkoepel.
Ook alle locaties van de mbo-school Zadkine (onder meer Rotterdam, Spijkenisse, Schiedam, Utrecht en Veghel) gaan tot en met 27 maart dicht. "We doen dit omdat we zien dat het coronavirus veel onzekerheid en onrust veroorzaakt onder onze medewerkers, studenten en hun ouders." De lessen gaan voor zover mogelijk digitaal door.
Mbo-school het Friesland College, met meerdere vestigingen in Leeuwarden en Heerenveen, gaat drie dagen dicht om het onderwijs zoveel mogelijk online in te richten. Ook wordt gekeken of leerlingen de komende tijd iets kunnen betekenen in sectoren als de zorg en het onderwijs.
Ook ROC het Graafschap College in Doetinchem, met bijna 10.000 studenten, sluit met ingang van maandag de deuren tot en met 31 maart. Vier basisscholenkoepels in Friesland, met in totaal 55 basisscholen, besloten om tot 29 maart de deuren dicht te houden. Het kabinet houdt zondag spoedoverleg met medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten.
Het Baarnsch Lyceum, de Waldheim Mavo in Baarn, het Griftland College in Soest en de Vrije School in Zeist houden ook de deuren dicht.
Minister Wopke Hoekstra zei bij Buitenhof dat het kabinet klaarstaat met extra geld voor de zorg, mocht dat nodig zijn. ,,Er is nu geen enkele reden om aan te nemen dat ziekenhuizen of zorgverzekeraars de kosten niet kunnen betalen. Maar mocht het toch zo zijn dat ziekenhuizen meer materieel nodig hebben of dat personeel moet worden omgeschoold en daar extra kosten voor moeten worden gemaakt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen.”
Ook voor de economie heeft het kabinet al miljarden achter de hand. De schade aan de economie kan ‘potentieel om vele miljarden’ gaan, stelt Hoekstra. ,,Help degenen in moeilijke situaties", riep de CDA-minister op. ,,We kunnen dit aan als land, maar dan moeten we wel allemaal meewerken."
In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn twaalf nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dit blijkt uit laboratoriumonderzoek, meldt de regionale GGD. De nieuwe positieve testen zijn vastgesteld in Rotterdam, Middelharnis, Schiedam en Albrandswaard. Van één test wordt nog onderzocht waar de patiënt vandaan komt.
"Inmiddels telt onze regio 59 positief geteste personen. Hierbij is één persoon opgeteld die momenteel verblijft in een andere regio, maar woonachtig is in de gemeente Rotterdam'', schrijft de GGD Rotterdam-Rijnmond op Twitter.
In Iran zijn de afgelopen 24 uur 113 nieuwe doden gevallen door het coronavirus. Dat is tot nu toe het hoogste aantal doden in een dag. Ook zijn er 1209 nieuwe besmettingen bij gekomen. Het totale dodental staat nu op 724, het totale aantal besmettingen op 13.938. "Het goede nieuws is dat meer dan 4590 van de totale bevestigde gevallen zijn hersteld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
De provincie Teheran telde het hoogste aantal nieuwe infecties met 251 nieuwe gevallen. De uitbraak in Iran is een van de dodelijkste buiten China, waar de ziekte is ontstaan.
De Iraanse president Hassan Rohani heeft oproepen om een avondklok in het land vanwege de Corona-crisis afgewezen. "Er zal geen quarantaine zijn in Iran, noch vandaag, noch tijdens de nieuwjaarsvakantie (20 maart tot 2 april)", zei hij vandaag op de Iraanse staatstelevisie. Als een quarantaine noodzakelijk wordt, zal dit worden beslist door het crisisteam in Teheran en niet buiten de regering om, zei de president.
Daarmee verwierp hij opnieuw de kritiek op zijn crisisbeleid en de eisen voor een avondklok. Deskundigen en ook enkele parlementsleden zijn van mening dat er zonder avondklok een catastrofe kan plaatsvinden in Iran.
Geruchten over een avondklok als gevolg van de coronacrisis veroorzaakten zaterdag in Teheran een run op de supermarkten. In veel winkels waren de meeste goederen, vooral mineraalwater, waspoeder en plastic handschoenen, volgens ooggetuigen uitverkocht. De grote vraag is echter ook te wijten aan de komende nieuwjaarsvakantie.
België meldt op haar beurt 197 nieuwe infecties in de laatste afgelopen 24 uur. De teller bij onze zuiderburen staat nu op 886. Het aantal sterfgevallen is hetzelfde gebleven, namelijk vier.
Zo'n 6000 mensen in ons land zijn besmet of besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt uit een e-mail van Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hollands-Midden, die RTL Nieuws heeft ingezien. De Gouw baseert zijn schatting op wiskundige berekeningen.
Ondanks het hoge aantal veronderstelde besmettingen vindt De Gouw het geen goed idee om scholen te sluiten. "We moeten het echt niet doen, want het draagt niets bij aan de bestrijding en het heeft enorme maatschappelijke impact." De kans dat kinderen buiten school worden besmet is volgens hem groter dan dat ze op school worden besmet.
Het RIVM heeft tot nu toe bijna duizend besmettingen vastgesteld.
Het nieuwe coronavirus dat om zich heen grijpt in het Westen, is een straf van God. Dat heeft de Zimbabwaanse minister van Defensie Oppah Muchinguri gezegd. "Het coronavirus is het werk van een straffende God voor landen die ons sancties hebben opgelegd", zei de bewindsvrouw. "Ze blijven nu binnen. Hun economieën staan onder druk, net als zoals toen bij ons. Ze moeten het effect van het coronavirus voelen en onze pijn begrijpen."
De VS en de EU legden eerder deze maand nieuwe sancties op tegen hooggeplaatste ambtenaren in Zimbabwe. Het gaat onder meer om inreisverboden. Sinds Emmerson Mnangagwa in 2017 president van het Afrikaanse land werd, is de band met het Westen bekoeld.
In Zimbabwe is het besmettelijke coronavirus nog niet vastgesteld.
De Zeeuwse gemeente Sluis heeft na spoedberaad met de Middenstands Vereniging Sluis besloten dat alle winkels en horecabedrijven in de grensplaats vandaag gesloten blijven. Dat is volgens de ondernemers en burgemeester Marga Vermue nodig, omdat gisteren her en der "chaotische taferelen" ontstonden door de enorme toeloop van Belgen. In België zijn alle café's en restaurants al gesloten vanwege het coronavirus.
,,We hopen echt dat het kabinet morgen een duidelijk besluit neemt over wat er in Nederland moet gebeuren", aldus een woordvoerster van Hart van Sluis, een van de grote horecagelegenheden in de Zeeuws-Vlaamse plaats. ,,Er zijn steeds vervelende discussies aan de deur. De Belgische gasten denken dat alles hier nog kan, terwijl er bijvoorbeeld maar een beperkt aantal gasten tegelijk naar binnen mag."
Vanmorgen werden alle parkeerplaatsen in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens al afgesloten in de hoop de toestroom van Belgen te "minimaliseren". Maar die maatregel bleek al snel niet voldoende. Sluis, dat op de grens met België ligt, trekt elke zondag honderden Belgische dagjesmensen.
Het langeafstandsvervoer per trein, bus of vliegtuig in Frankrijk zal de komende dagen "geleidelijk worden verminderd" om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit type vervoer moet "beperkt blijven tot wat strikt noodzakelijk is", kondigde minister Élisabeth Borne (Ecologische Transitie) vandaag aan.
Volgens haar wordt het langeafstandsvervoer in stappen teruggeschroefd zodat "iedereen naar huis kan terugkeren", zei ze tijdens een persconferentie op het ministerie.
Alle buitenlanders die de Chinese hoofdstad Peking binnen willen, gaan vanaf morgen eerst veertien dagen in quarantaine vanwege het nieuwe coronavirus. Dat meldden staatsmedia zondag. Mensen van buitenaf gaan naar speciale 'quarantaine-faciliteiten'. Wat daar precies mee bedoeld wordt is niet bekendgemaakt.
Eerder werden buitenlanders al verplicht om twee weken thuis in quarantaine te gaan voordat zij naar Peking afreisden. De Chinese autoriteiten houden de aankomsten van mensen van buiten extra scherp in de gaten. In het land brak het virus eind vorig jaar voor het eerst uit, maar inmiddels worden steeds minder besmettingsgevallen gemeld. En dat willen zij zo houden.
Wereldwijd raakten meer dan 155.000 mensen besmet met het coronavirus, ongeveer 80.000 daarvan in China. Zeker 3100 stierven in dat land aan de gevolgen.