1. 17/02/2020

  Onder de Amerikaanse evacués van het cruiseschip Diamond Princess in Japan blijken veertien personen tóch besmet te zijn met het nieuwe coronavirus Covid-19. Dat melden de Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid in een gezamenlijke verklaring. 

  De veertien reizigers waren een dag of twee, drie voor vertrek nog negatief getest op het virus. Het nieuws over de besmetting kwam volgens de ministeries binnen toen de ongeveer 300 Amerikaanse cruisegangers al in het vliegtuig zaten dat hen naar de Verenigde Staten moest brengen. "Daarop werd besloten de veertien personen af te zonderen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte in het vliegtuig. Ze zullen geïsoleerd blijven tijdens deze en andere vluchten'', luidt het. 

  Het vliegtuig wordt vanmorgen verwacht in Californië waar de passagiers van boord zullen gaan op de luchtmachtbases Travis Air Force Base en Joint Base San Antonio. Daar blijven ze twee weken in quarantaine.  

  Veertig van de ongeveer 300 Amerikanen op de Diamond Princess hen mochten niet van boord omdat ze positief waren getest. De veertig besmette personen zouden worden overgebracht naar ziekenhuizen in Japan.

  De Diamond Princess ligt sinds 3 februari in quarantaine in de haven van Yokohama in Japan nadat bleek dat een man die in Hongkong aan wal was gegaan het virus had opgelopen. Op het schip werden reeds 355 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat neerkomt op tien procent van de 3711 personen aan boord. Dat is de hoogste infectiegraad ter wereld. 

  Op het schip bevinden zich ook vijf Nederlanders die niet besmet zouden zijn. 

 2. 17/02/2020

  Japan heeft de openbare viering van de verjaardag van de nieuwe keizer Naruhito, op 23 februari in de paleistuinen, geannuleerd. Dit uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus. "In de huidige context hebben we besloten het bezoek van het grote publiek aan het paleis ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit te annuleren", meldt het keizerlijk huis. 

  De Japanse regering riep de bevolking gisteren op om "onnodige" bijeenkomsten te vermijden.


 3. 17/02/2020

  Een schaarste aan toiletpapier heeft in Hong Kong geleid tot een wel heel opmerkelijk incident. Drie met messen bewapende mannen beroofden een vrachtwagenchauffeur vanmorgen van maar liefst 600 pakken wc-rollen. Dat gebeurde bij het lossen voor de deur van een supermarkt in Mong Kok, een van de historische wijken van de Chinese triaden (lokale maffia).

  De buit vertegenwoordigt een waarde van meer dan 1.000 Hongkongse dollar (119 euro), zo verklaarde een politiewoordvoerder tegenover persbureau AFP. Videobeelden tonen politieagenten die voor een supermarkt om een aantal pallets wc-papier staan. Een ervan is slechts halfvol.

  Televisiezender Now TV meldde later dat de politie twee verdachten had gearresteerd in een hotelkamer in de buurt van de plaats delict. In de kamer werden ook de wc-rollen teruggevonden. 


  De inwoners van Hong Kong hamsteren toiletpapier uit angst voor een tekort als gevolg van het coronavirus, Supermarkten kunnen de voorraad niet snel genoeg aanvullen waardoor zich lange rijen voor de ingang vormen. 

  Door het hamsteren is toiletpapier sinds twee weken schaars ondanks garanties van de overheid dat de bevoorrading niet wordt beïnvloed door de epidemie van virale longontsteking.

  Om dezelfde reden zijn ook rijst, pasta, schoonmaakproducten en ontsmettingsmiddelen schaars geworden en staan consumenten in de rij voor deze producten. 

  Een collectieve hysterie heeft zich meester gemaakt van de inwoners van Hong Kong sinds het opduiken van het nieuwe coronavirus op het vasteland van China. Dit vanwege het trauma na de uitbraak van het dodelijke SARS-virus (ernstig acuut ademhalingssyndroom), in 2003. Ruim 8.000 mensen raakten besmet en het virus eiste 774 mensenlevens. Azië werd het zwaarst getroffen, met in Hong Kong bijna 300 doden.

 4. 17/02/2020

  Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting, psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn. Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig.

  "De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerster. Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast.

  Het gaat er ook om een extra vinger aan de pols te houden in landen met een overbelaste gezondheidszorg. "In zoveel mogelijk talen wordt informatie verstrekt over te nemen voorzorgsmaatregelen en hygiëne", aldus de woordvoerster.

  "Met simpele maatregelen als voorlichting en handen wassen kunnen we al veel effect hebben", zegt de Nederlander Frido Herinckx, die de wereldwijde hulpverlening van het Rode Kruis coördineert.

  "Omdat het om een nieuw virus gaat, waar nog niet alles duidelijk over is, ligt de verspreiding van fake news op de loer. Het is belangrijk dat mensen de juiste informatie krijgen, zodat zij weten wat er speelt, maar ook om onnodige paniek te voorkomen", aldus Herinckx.