Dit liveblog is gesloten
Van Kooten-Arissen is klaar. Voordat Kamervoorzitter Arib het debat sluit, wenst ze de nabestaanden van de vanmorgen vermoordde advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond.
Morgen is het woord aan premier Rutte voor de beantwoording van alle vragen. Dat belooft een pittige dag te worden voor hem, omdat de oppositie zich op een aantal punten niet gemakkelijk tevreden zal laten stellen.
Het debat start morgen om 10.30 uur en is live te volgen op deze site.
Van Kooten-Arissen pleit vooral voor verbinding, zowel in de omgang met elkaar, als die met dieren en de natuur.
Baudet is klaar, we gaan naar de laatste spreker van vanavond: Femke Merel van Kooten-Arissen, die zich begin deze zomer heeft afgescheiden van de Partij voor de Dieren en als zelfstandig Kamerlid is doorgegaan. Ze verwijt het kabinet 'creatief boekhouden' als het aankomt op het milieubeleid.
Baudet gaat door met zijn betoog. Drie 'projecten' brengen Nederland volgens hem in de problemen: migratie, Europese eenmaking en de euro, en het klimaatbeleid. ,,Als we daar niet elke dag weer alles voor opgeven, dan is de sky the limit.''
Baudet wordt ook aangevallen, onder meer door Jesse Klaver (GroenLinks) over de interne problemen bij Forum voor Democratie. ,,Hoe kunt u nou zeggen dat u schoon schip maakt binnen de Nederlandse politiek, terwijl het binnen uw eigen partij niet eens op orde is'', zegt Klaver, die wil dat Baudet aangifte doet als hij serieus is.
Baudet wijst erop dat de betreffende leden zijn geroyeerd en dat het bestuur verder is uitgebreid om problemen in de toekomst te voorkomen. De andere partijleiders lijken niet gerustgesteld.
Nu Thierry Baudet (Forum voor Democratie). Hij begint zijn betoog over een vliegtuigvlucht, maar wordt vrijwel direct onderbroken door Kuzu (Denk), die hem vraagt of dat op de terugweg of heenweg was van zijn privévlucht naar Ibiza. Hij refereert aan ophef die is ontstaan over die vlucht, omdat Baudet die niet had aangegeven bij het geschenkenregister van de Tweede Kamer.
Baudet ziet het probleem niet: ,,De ene keer rij je achter op de fiets mee, de andere keer kan je met iemand meevliegen.''
© ANP — Thierry Baudet (FvD) Kuzu heeft geen goed woord over voor het kabinet. ,,Hoe diep kunnen we nog zinken? De grens in de manier waarop we hier praten over minderheden wordt elk jaar verder verlegd'', haalt hij uit. Denk komt volgens hem altijd op voor iedereen, ongeacht afkomst, geaardheid, geloof.
© ANP — Tunahan Kuzu (Denk) Van der Staaij is klaar met zijn betoog. Het woord is aan Tunahan Kuzu (Denk). ,,Nog altijd wil de mensheid belazerd worden'', refereert hij aan een stukje van Van Kooten en De Bie uit de jaren '80. Elk jaar belooft Rutte koopkrachtverbetering, en elk jaar komt dat niet uit, zegt Kuzu. Het geld komt volgens hem bij de grote multinationals terecht.
De inbreng van Van der Staaij wordt ook op andere plekken aandachtig gevolgd:
Krol is klaar, snel door met Kees van der Staaij (SGP). Hij heeft voor de grap een 'Rembrandt' meegenomen, De Verloren Zoon. Hij overhandigt die aan Kamervoorzitter Arib als bedankje voor haar leiding in het debat. Wel een replica, want de echte is in handen van de Russen, benadrukt hij.
Krol beschuldigt premier Rutte van liegen in gesprek met de NOS, waarin hij zei dat het beleggingsresultaat zou tegenvallen. ,,Wat een onzin'', zegt Krol, die erop wijst dat de winsten enorm zijn.
Thieme is klaar, Henk Krol (50Plus) krijgt het woord. ,,Ik vrees dat de mooie beloften van dit kabinet over een paar maanden weer loos blijken.''
Henk Krol pleit voor gratis openbaar vervoer voor ouderen na de avondspits.
Thieme begint over de Urgenda-uitspraak, die het kabinet verplicht eind volgend jaar de broeikasgasuitstoot met een kwart te hebben verminderd ten opzichte van 1990. Volgens haar doet het kabinet echter niets. Ze spreekt van 'ecocide' op onze planeet.
Segers is klaar, door met Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Ze vindt dat het kabinet de verantwoordelijkheid met betrekking tot de energietransitie doorschuift naar de volgende generatie.
Segers maakt zich zorgen over salafisme, en voor groepen die hun vrijheid willen inzetten om de vrijheid af te schaffen. Hij wil graag weten waar een aantal wetten blijven die problemen rond dit soort organisaties aan banden kan leggen.
Segers slaat meteen bruggetje naar jongeren. ,,We moeten af van de mythe dat als iemand maar investeert in zichzelf, succes een keuze is. Maar dus ook dat falen een keuze is.''
Starters moeten ook een kans krijgen, vindt Segers, die hoopt dat de overdrachtsbelasting naar nul euro kan gaan.
Segers pleit voor een mensgerichte overheid, 'met aandacht' voor de burger.
© ANP — Gert-Jan Segers (ChristenUnie) Onze manier van leven put de schepping uit, stelt Segers vast. Dat geldt ook voor de omgang met elkaar, gaat hij door. ,,Onze prioriteit ligt bij een kringlooplandbouw, maar dan wel mét de boeren, en niet zonder.''
Gert-Jan Segers: ,,We staan op een kruispunt, en de Raad van State heeft ons daar op gezet. We stoten te veel stikstof uit, en daarom liggen er duizenden nieuwbouwprojecten stil'', begint hij. ,,Maar dit is eigenlijk ook het verhaal van Nederland.''
Langzaam stroomt de plenaire zaal van de Tweede Kamer weer vol. We gaan zo verder met de inbreng van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.
© ANP — Premier Mark Rutte, Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) en Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) Schorsing
Asscher is klaar, Kamervoorzitter Arib schorst de vergadering voor het diner tot 20.30 uur.